hur lär jag hästen byta galopp?

Kallt ute idag men solen har varit framme, alla hästar har ridits. Dino fick hoppa en kort bana på 90-1meter och de andra gick på (skritt)tur. Hårt i marken och isgata överallt så går inte att göra mycket mer....men ändå härligt att bara skritta ut ibland och ta det lugnt!
 
Jag fick en fråga om jag kan förklara hur man lär en häst byta galopp. Det finns såklart många olika sätt att lära en häst galoppombyte men jag kan förklara hur jag gör.
Om jag kommer i galopp och ska byta varv så börjar jag med att samla hästen lite, flytta för nya innerskänkeln upp till nya yttertygeln och sen byter galopp för nya ytterskänkeln. De första gångerna jag lär en häst galoppombyte så gör jag precis så men jag gör ett enkelt byte istället. Saktar av till trav, flyttar för nya innerskänkeln och fattar galopp. Sen när hästen har befäst detta kan man göra ett vanligt byte. Dock måste hästen verkligen lyssna för signalerna före bytet kommer, annars är det större chans att den kommer i korsgalopp. Därför är det väldigt viktigt att man är konsekvent där (som med all utbildning). Att byta är inte det svåra, de brukar de kunna göra ganska lätt, det är förberedelserna innan som är det svåra.
 
Jag gillar att blanda enkla byten med vanliga, Chelsea kan ex. bli springig i bytet och gärna byta innan jag ber henne, då är det bra att skola henne så. Ena gången byter jag vanligt, andra gången gör jag ett enkelt byte. På så sätt får jag henne mer uppmärksam på mig och hon tar inte en massa egna beslut! Man kan även fortsätta i förvänd galopp och byta senare, finns många sätt att få de uppmärksamma på hjälperna.
 
Två bilder från idag!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0