fråga

Skulle också vilja ha mina hästar så men vet inte hur det funkar då de är klippta och inte kan hålla sig varma genom fri tillgång på foder. Hur tänker du/gör du med det? Räcker det att bara täcka dem extra mycket de årstiderna? Tack för en trevlig blogg :)
 
Svar: Mina hästar är med helklippta från topp till tå. Man måste öka fodret när det blir kallt, kroppen kräver mer energi för att skapa mer värme och då behövs mer foder. Man kan täcka hur många gram som helst men om man inte ökar fodret kan inte kroppen skapa tillräckligt med energi för att hålla sig varm. 
 
Dock tror jag att det inte är många vintrar det blir så pass kallt att man måste öka på fodret en större mängd (om man inte bor i norr). Vi har runt -4grader här nu (Jönköping) och de hästar som fodras går på ca 12kg per dag (väldigt torrt) ensilage, samt fri tillgång på halm. De är i bra hull (därför de inte kan gå på fri tillgång) och har aldrig frusit, har 200g täcken ungefär. Så fri tillgång behövs inte vid denna temperatur (av min erfarenhet). Tycker man märker på hästarna ganska lätt om de får för lite ensilage. Ett exempel är när jag hade en häst utlånad, det var nog två-tre vintrar sen och då var det runt -20 här. Hon gick på lösdrift och när hon flyttade till dom var hon väldigt välgödd och för fet. Tyckte dom skulle dra ner på ensilaget. De dom missade var att när det sen blev vinter och en väldigt kall sådan (-20grader) så ökade dom aldrig och hela hästen föll ur, tappade både muskler och hull på en väldigt kort tid. Därför är det viktigt att öka maten när det blir riktigt kallt!!
 
Så som svar på din fråga, jo du måste öka fodret om det blir kallt men min erfarenhet är att det oftast inte blir så pass kallt att man måste öka med en större mängd (beroende på var du bor) som fri tillgång.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0