Dag 1 Helsingborg

Första dagen över.... Kan börja med att skriva att tantbrun var fantastiskt fin i 130 klassen, felfri men andra utanför placering. Hoppade riktigt fint och var inte i en enda bom. Hittade inte flytet så bra, känns att man inte tävlat på ett tag. Så därför får hon gå 135 imorgon (hade tänkt 140). Hon hade lätt kunnat gå de men vill ha en bra känsla innan isåfall.

Gusti var pigg och lite stökig. Avspänd på banan i 120 men rev 7b då vi kom fort in. I 130 var vi tyvärr med om en olyckshändelse. Han sparkade bakut efter ett hinder och snabbt därefter kom sargen och han hann inte uppfatta det av nån anledning. Så sprang halvt in i den och jag föll av. Smällde i knäet ordentligt... Gusti verkar okej, har longerat ikväll och får känna av imorgon innan start. Som sagt har han varit väldigt stökig en period nu... så imorgon får jag säga ifrån att nu räcker det! Går därför ner en klass och hoppar 125. Men nya tag imorgon!!!!

(null)
❤️❤️

onsdag -19....

Igår jobbade jag hela dagen, sen var jag ute i kylan och joggade hästarna på banan. De har kommit massa snö här så det blev korta pass då de inte är vana att gå i snön. Ganska härligt att rida i snö och vi tog ett par låga språng, Gusti tyckte de snötäckta hindren såg lite konstiga ut...
Imorse när jag vaknade var det 19 minusgrader!!! Hästarna har fått frukost men verkade inte påverkade av kylan. Jag måste klippa Tantbrun innan vi åker...sen har jag lite att packa och ska köpa ett par grejer. Vi åker i eftermiddag sen rider jag hästarna när vi kommit fram. Tur vi åker söderut, ser inte ut att vara kallare än runt nollan där....:)
 

bra start på veckan

Skrev teoriprovet för C-kort idag och fick godkänt, så jäkla gött att kunna släppa det. Nu har jag bokat uppkörningen, men det är lång väntetid så det blir framåt våren. Men snart har jag förhoppningsvis det. Ska fortsätta med BE-teorin nu så man har det klart oxå...
 
Hästarna har fått vilodag, unghästarna får ett par dagars vila nu då de ska vaccineras lagom tills jag åker iväg till Helsingborg. Vi åker på onsdag så jag rider hemma imorgon och när vi kommer fram på onsdagkväll. Så tagg på årets första tävling!
 
Här är en runda från igår på Dino. Han känns fin i hoppningen, mest markarbetet som behöver läggas tid på!

världscupen igår

Såg ni världscupen igår??? Riktigt spännande omhoppning och Henrik som gick ut sist vann. Roligt då han haft lite ''stolpe ut'' hela hösten. Ser fram emot att se finalen i Göteborg i april!!!!

pay'n jump i grevagården

Snöoväder här idag, men vi åkte iväg på pay'n jump ändå. Hästarna hoppade felfritt i 5/6 rundor. Standos gjorde sin andra pay'n jump i livet, han gick två låga rundor 70,80cm. Skötte sig bra i allt runtomkring och inne på banan, felfritt och hoppade väl. Han är 5år om jag inte nämt det och är här på utbildning.
Dino gick 90cm och 1meter. Hoppade fantastiskt, avspänd och pigg. Felfritt första rundan och rev 2an i 1meter. Var nog för jag inte tog några språng mellan klasserna (var bara några starter imellan) så han var inte riktigt igång.
Gusti gick felfritt i 120 (två rundor). Pigg och glad. Bra för honom att göra två rundor innan Helsingborg nu på torsdag, ganska stor tävling där så han är väl förberedd nu.
 
Det blåste och snöade så bästa tänkbara att vara på Grevagården som har framridning, framhoppning och tävlingsbana i en sammanhängande byggnad. :) Pay'n jump är väldigt bra att åka på tycker jag, byta ut veckans hopp-pass mot det samt att det är en bra förberedelse inför tävling.
Gusti
Standos
Dino

tillbakablick nr 7

Från en tävling i Falköping i juni när det släppte mellan mig och Gusti. Han är en spänd och tittig häst och när jag fick hem honom hade han knappt tävlat på ett år. Så de första starterna vi gjorde ihop var han spänd, tittig och tog då chansen att springa förbi. Då jag red han väldigt mesigt och hade honom inte alls ''på hjälperna'' kunde han göra det.
 
Så tävlingen innan denna sprang han förbi två hinder i en 115 avd. B och jag kände att han var för ''svår'' för mig. Min tränare tyckte ändå jag skulle starta ett par tävlingar till...och tur var väl det. Efter den tävlingen åkte jag hem och tränade på grundridningen, han skulle vara på mina hjälper och lyssna på mig. På nästa tävling (filmen nedan) sprang han inte förbi ett enda hinder och har inte gjort sen dess. Han är fortfarande spänd på filmen nedan, dagen innan hade vi ett och tre ner i 110-120. Men dagen efter hoppade han mycket bättre trots att han var spänd och det var tittigare.
 
Så kul att se tillbaka på detta då han utvecklats enormt sen dess. Kommunikationen oss emellan blev bara bättre och bättre samt att han slappnat av på tävling (bakslag har kommit). Tack vare honom har jag lärt mig väldigt mycket, att rida en annan typ av häst som kan vara tittig och spänd var lärorikt för mig då mina andra mest tuffar på.
 
Här får ni se en Gusti i sina lite sämre dagar. :P 

lördag

Gusti och Dino klippta idag, min nya lilla maskin var jättebra! Helt klart ett bra köp. Moa var här och red så vi tog två hästar var, ute på tur och på banan. Alla var pigga och glada minst sagt. :) Imorgon är det pay'n jump för Dino, Standos och Gusti. Tar med Gusti då det är bra om han får komma ut en gång innan Helsingborg.... Ska bli skoj att komma iväg och hoppa lite.
Dino, ser knappt ut som samma häst under all vinterpäls. :P
Gusti!
Nya klippmaskinen. :)

fråga

Skulle också vilja ha mina hästar så men vet inte hur det funkar då de är klippta och inte kan hålla sig varma genom fri tillgång på foder. Hur tänker du/gör du med det? Räcker det att bara täcka dem extra mycket de årstiderna? Tack för en trevlig blogg :)
 
Svar: Mina hästar är med helklippta från topp till tå. Man måste öka fodret när det blir kallt, kroppen kräver mer energi för att skapa mer värme och då behövs mer foder. Man kan täcka hur många gram som helst men om man inte ökar fodret kan inte kroppen skapa tillräckligt med energi för att hålla sig varm. 
 
Dock tror jag att det inte är många vintrar det blir så pass kallt att man måste öka på fodret en större mängd (om man inte bor i norr). Vi har runt -4grader här nu (Jönköping) och de hästar som fodras går på ca 12kg per dag (väldigt torrt) ensilage, samt fri tillgång på halm. De är i bra hull (därför de inte kan gå på fri tillgång) och har aldrig frusit, har 200g täcken ungefär. Så fri tillgång behövs inte vid denna temperatur (av min erfarenhet). Tycker man märker på hästarna ganska lätt om de får för lite ensilage. Ett exempel är när jag hade en häst utlånad, det var nog två-tre vintrar sen och då var det runt -20 här. Hon gick på lösdrift och när hon flyttade till dom var hon väldigt välgödd och för fet. Tyckte dom skulle dra ner på ensilaget. De dom missade var att när det sen blev vinter och en väldigt kall sådan (-20grader) så ökade dom aldrig och hela hästen föll ur, tappade både muskler och hull på en väldigt kort tid. Därför är det viktigt att öka maten när det blir riktigt kallt!!
 
Så som svar på din fråga, jo du måste öka fodret om det blir kallt men min erfarenhet är att det oftast inte blir så pass kallt att man måste öka med en större mängd (beroende på var du bor) som fri tillgång.
 

Gusti och Hjärtat

Dom är verkligen såna bästisar. :)
 
 
Red tre stycken på morgonen, alla fick gå ute på tur. Brrrr.....Var sen iväg och hämtade klippmaskinen som är lagad samt köpte en ny liten maskin. Köpte en Lister i höstas men den klippte inte alls bra så lämnade tillbaka den. Nu köpte jag istället en betydligt dyrare men när jag klipper så mycket vill jag ha bra klippmaskiner. Blev en trimmer från DeLaval. Ska inviga den imorgon så då kommer jag med utvärdering. Klippa klart Dino, samt helklippa Gusti.
 
En rolig sak är att nästa helg kommer det två nya hästar hit vilket betyder att det är fullt. Har fyllt de platser jag har för att ta in andras hästar. Fick tom tacka nej till en och har en på ''kö''. Skoj!!! Så då blir det fullt upp, kul med nya hästar. :) Nu ska jag plugga teori.....

svinkallt

Idag är en sån dag då jag känner mig riktigt trött på vintern, varit ute och ridit en häst och två har skotts. Har två hästar kvar så ska gå ut nu igen. Får bli en tillbakablick till i sommras då vi var i Linköping och tävlade. Jag och min kusin bodde ihop i lastbilen och det var så fruktansvärt varmt att vi inte ens kunde ha stängt dörren. Men så hellre den värmen än denna kyla. Gud vad jag längtar till varmare väder nu....
 
  

träning och tandläkare

Lång dag, var uppe tidigt för att rida innan vi åkte iväg på träning. Först red jag Dino själv, han var pigg och busig så det var nog bra att han fick komma iväg. Han hoppade en enkel bana på 90-1meter, kändes bra. Han går den höjden på söndag. Sen tränade jag Tantbrun, hon var oxå pigg och busig (alla mina hästar är pigga just nu) men duktig. Hoppade fram på en övning, oxer på volt med bom före och efter, bra övning för Tantbrun som ibland vill hoppa lite framåt, speciellt på oxrar. Så den ska jag träna på hemma. Avslutade med en enkel bana och hon gjorde det bra, ibland vill jag dra ut avsprångspunkten lite väl mycket och det är pga problemet jag beskrev ovan. Men hemma är det bäst om hon kommer normalt eller nära, inte stort. Så det fick jag tänka på. 
 
Alla hästar kollades efteråt i munnen och idag testade jag en ny tandläkare som bara håller på med tänder och har gjort i väldigt många år. Innan har jag haft lite olika men ville testa en som bara gör tänder, med lång erfarenhet. Ska bli spännande att rida hästarna efter lite ''ändringar'', Dino har sprungit och huggt lite väl mycket i bettet nu och mest i högertygel. På den sidan var han ganska vass. Så får se om jag känner skillnad. 
 
Lämnade in klippmaskinen idag med, så om det bara är något litet fel på den ska det vara klart tills på fredag!
Tantbrun trött efter lugnande.

Godmorgon

(null)
Ute på tur med Chelsea, -8 grader...brrrr men då vaknar man till!

Tisdag

Zzzzzz, trött idag, hoppas inte jag håller på att bli sjuk. Har ridit ett gäng hästar och klippt Dino. Men klippmaskinen bara la av när jag hade benen + huvudet kvar och då hade jag börjat på frambenet...ska lämna in den imorgon och så hoppas jag att den är klar snabbt innan helgen. 

Imorgon är det som sagt träning, jag kommer rida Dino innan träningen för att han ska få komma iväg och hoppa lite (han har inte varit iväg sen breeders i höstas) och sen träna Tantbrun. Då vi åker till Helsingborg om en vecka känns det bäst att träna henne imorgon! 
(null)
Kallt???

gammalt tidningsutklipp om lösdrift

Måndag, denna vecka händer det lite skoj. Ska träna på onsdag, antingen med Dino eller Tantbrun, hinner bara ena då tandläkaren kommer senare på eftermiddagen. Men tar nog med båda och rider en själv innan. På söndag ska vi iväg på pay'n jump i Grevagården med ett gäng hästar. Jag måste klippa typ alla hästar, iallafall Dino innan träningen och Gusti i helgen då han behöver sedering. Sen ska jag plugga körkortsteori.
 
Hittade en gammal bild från tidningen ridsports förstasida. Min första häst Apolonia lyckades nämligen hamna där. När jag var uppstallad för ett par år sen innan vi flyttade till gården så var ridsport där och gjorde ett repotage om tävlingshästar på lösdrift. De flesta hästarna i de stallet gick på lösdrift och därför blev det väl uppmärksammat. Jag tävlade bara 1,00-110 då på min häst och vet inte om man kan kalla de ''tävlingshäst''. Beror väl på hur man tolkar det, hon tränades inte speciellt hårt om man jämför med mina hästar jag har idag. Nu har jag hästar (mina egna) från 2år till äldre som går 140 med sikte på debut i 145 i år. Alla mina egna hästar går två och två ute dygnet runt (väldigt noggrann att de som går ihop funkar med varann). Hjärtat som är 2år går med Gusti och dom har fri tillgång på ensilage, resten fodras 3-4 gånger per dag. Det går inte att ge hästarna fri tillgång bara för de går på lösdrift. I vindskydden har de halm som de gärna äter av mellan fodringarna.
 
Jag vet inte vad jag ville komma till, men min hästhållning som jag hade då när ridsport gjorde ett repotage för många år sedan har inte ändrats för att jag tävlar högre. Skillnaden är nu att vi förbättrat den på många plan enligt mig. Mina hästar trivs otroligt bra så här och jag är inte mer rädd för skador bara för de går ute på natten. De är väldigt lugna allihop och är vana vid rutinerna. Har inga problem att stå på box på meeting ex. Ibland får de komma in innan tävling om vi ska åka tidigt eller om de av någon anledning måste stå inne. Annars används bara boxarna till hästar som kommer hit för träning/tävling.
 
Fotar de riktigt tidningutklippet imorgon. Zzzzz...

studs igen

Gusti fick hoppa studsen idag, samma intervall som Tantbrun. Märkte på honom att han tyckte det var jobbigare än henne, men så är han oxå 2år yngre. Kör på med detta nu och ser om han bättrar sin fysik! :)

hur lär jag hästen byta galopp?

Kallt ute idag men solen har varit framme, alla hästar har ridits. Dino fick hoppa en kort bana på 90-1meter och de andra gick på (skritt)tur. Hårt i marken och isgata överallt så går inte att göra mycket mer....men ändå härligt att bara skritta ut ibland och ta det lugnt!
 
Jag fick en fråga om jag kan förklara hur man lär en häst byta galopp. Det finns såklart många olika sätt att lära en häst galoppombyte men jag kan förklara hur jag gör.
Om jag kommer i galopp och ska byta varv så börjar jag med att samla hästen lite, flytta för nya innerskänkeln upp till nya yttertygeln och sen byter galopp för nya ytterskänkeln. De första gångerna jag lär en häst galoppombyte så gör jag precis så men jag gör ett enkelt byte istället. Saktar av till trav, flyttar för nya innerskänkeln och fattar galopp. Sen när hästen har befäst detta kan man göra ett vanligt byte. Dock måste hästen verkligen lyssna för signalerna före bytet kommer, annars är det större chans att den kommer i korsgalopp. Därför är det väldigt viktigt att man är konsekvent där (som med all utbildning). Att byta är inte det svåra, de brukar de kunna göra ganska lätt, det är förberedelserna innan som är det svåra.
 
Jag gillar att blanda enkla byten med vanliga, Chelsea kan ex. bli springig i bytet och gärna byta innan jag ber henne, då är det bra att skola henne så. Ena gången byter jag vanligt, andra gången gör jag ett enkelt byte. På så sätt får jag henne mer uppmärksam på mig och hon tar inte en massa egna beslut! Man kan även fortsätta i förvänd galopp och byta senare, finns många sätt att få de uppmärksamma på hjälperna.
 
Två bilder från idag!
 

tävlingsplanering

Tycker alltid det är så svårt att göra en bra tävlingsplanering, ska man åka på den eller strunta i den? Hur många tävlingar behöver de går? Kommer de vara spända första starterna? Osvosvosv...så det får ju vara en preliminär planering. Det har dessutom inte kommit ut propositioner till alla tävlingar ännu.
Kopplar planeringen till mina mål. Vill samla mer rutin och erfarenhet i 140-klasser så jag kan debutera 145 till sommaren, därför måste jag åka på fler större tävlingar än vad jag gjorde förra året. Dino ska matchas mot Scandinavium och sen mot Falsterbo så han måste gå ett visst antal tävlingar.
Såg ni att kvalen till Falsterbo har ändrats? Kvalpapper försvinner och man kan börja kvala när anmälningsavgiften är betald utan begränsat antal försök. Skönt tycker jag och säkert många andra....Har man sunt förnuft kommer man ändå inte pressa eller starta sin unghäst om den inte är redo. Iallafall...så här ser det ut fram till Scandinavium.
 
v. 4 Pay'n Jump, Dino, Standos, Gusti.
v. 5 Helsingborg meeting, Gusti, Tantbrun.
v. 6 JFK, Dino, Standos.
v. 7 - 
v. 8 Falköping Dinos, Standos, Gusti, Tantbrun, Chelsea.
v. 9 - 
v. 10 Herning Danmark, Gusti, Tantbrun, Chelsea.
v. 11 - 
v. 12 Borås, Gusti, Tantbrun, Chelsea.
v. 13 - 
v. 14 Scandinavium, Dino.
 
Dino kommer få göra en tävling till innan Scandinavium men har inte bestämt vart ännu. Det beror oxå lite på hur han går nu efter vintervilan. Herning i Danmark är en internationell tävling så den intresseanmäler man till genom förbundet, så får man se om man kommer med beroende på hur mycket platser det finns. Men det ska nog inte vara några problem. Att åka utanför Sverige och tävla på större arenor är både väldigt roligt och lärorikt. Så det vill jag göra mer i år! Får se hur långt min planering håller... :)
 
 

Torsdag

Varit ute och ridit på förmiddagen, Tantbrun fick hoppa studsen igen, samma intervaller som sist, 3 gånger i vänster, 3 gånger till höger, paus, x2. Ökar på nästa gång med en intervall. Chelsea trimmades en stund på banan, hon har fått en lite längre vintervila då jag valt att inte ta med henne till Helsingborg pga klasserna inte passade. Men till helgen ska jag börja skutta lite, sen får hon oxå jobba genom studsen. Gusti ska få göra det till helgen!😊
 
Denna vecka jobbar jag mycket, men efter det kommer jag att jobba mindre och på så sätt lägga mer tid på hästarna och ta in fler hästar i träning. Ett mål detta år är att utveckla hästverksamheten. Det ser jag fram emot då jag under hösten verkligen känt att det är hästar jag vill jobba med!
(null)
 
(null)
 

film från träningen

Sista banan på Gusti från träningen igår. Han blir lite hängades i höger tygel så därför fick jag jobba han där hela banan runt. Men han kändes som sagt stark i sprången och jag ser även nu på filmen att han blivit rundare i kroppen. Bara fortsätta jobba med grunderna här hemma nu....
Jag ser väldigt mycket fram emot tävlingar med honom iår, kunna ta steget upp till 140-klasser under våren/sommaren. Spännande! 
 

Duktiga hästar

Varit iväg ikväll på träning med Gusti och Standos. Då jag jobbade under dagen har de andra fått vila. Standos var iväg på sin första träning, tror inte han varit iväg så mycket innan heller. Skötte sig väldigt bra och tog allting med lugn. Hoppade bra och gjorde allt okomplicerat! Kul! 

Gusti jobbades mycket tempoväxlingar med fokus på låg form på framridningen. När vi sen hoppade fram fick han göra en övning på volt, hoppade en oxer med en bom före och en efter ca 3m skulle jag tro. Han gjorde den väldigt bra! Avslutade med en bana och han hoppade super, inte hoppat några högre språng sen Danmark och idag kändes han väldigt stark i sprången. Vilan har gjort han gott. Nu är jag dödstrött så ska sova.....kanske laddar upp något filmklipp imorgon från träningen. 😊
(null)

ovisad film från danmark

La ut denna på min youtube så kan lägga ut den här med. Tantbrun i första starten i Danmark, 130, felfri och någon utanför placering. Kändes väldigt bra!

skänkelläget

Malin la ut en film på instastory häromdagen när hon hoppade Indiana. Hon hade bara ridskor och skänkeln låg blixtstilla även att hindren var lite högre. Fattar inte hur man får en sån balans och stadighet i sitsen samt skänkeln?!?! Jag tycker det känns ostadigt att rida utan chaps, bara att sitta och trimma utan gillar inte jag.
 
Dock är det väl bara att träna och tänka på sitsen precis hela tiden.... Rida utan stigbyglar, rida med stigbyglar och variera sitsen. Det kommer, förhoppningsvis!
 

blåsig dag

Det har verkligen blåst hela dagen idag....men vad ska man göra när man inte har ridhus, bara att gå ut och rida ändå. Det börjar kännas lite segt med vinter just nu, men har man planer och mål för året så kan man inte skjuta på träningen. Är tacksam över att min ridbana håller sig mjuk och bra, vår granne hjälper oss med saltningen då han saltar vägarna häromkring. Så schysst!
 
Jag har ridit alla fem hästar idag, de var lite på tårna men alla skötte sig förutom Tantbrun i början (men sen blev hon fin) och Gusti var väldigt spänd även idag (han var likadan i söndags). Men det finns inte så mycket att göra åt det mer än att försöka jobba honom så gott det går och sen tänker jag alltid på att sänka kraven de dagar han eller någon av mina hästar har en dålig dag. Det har alla... Imorgon är det dags för årets första träning och det ser jag fram emot. Träning och tävling gör verkligen att motivationen hålls upp dagar som dessa. Om ca två veckor ska jag på en pay'n jump och veckan därefter åker vi på årets första tävling i Helsingborg. Roligt!
 
Blåsiga dagar brukar hästarna spendera mycket tid här!

Söndagkväll

Unghästarna fick gå ett kvällspass på banan. Båda var duktiga och Dino fick även skutta ett par hinder. Han ger en fin känsla både på marken och i hoppningen. Imorgon är jag ledig igen så kan lägga all tid och fokus på hästarna.😊
(null)
😍

tillbakablick nr 6

Debuten i 140 med Tantbrun i juni. Vi red en lång WR-bana med ett nerslag, godkänd debut. 
 
 
Kul att se tillbaka, i höstas hittade jag en bättre galopp i henne och bytte även bett. Hon ser lite matt ut i sprången här så förhoppningsvis har hon stärkt sig lite där oxå. :)

7-studs

Ledig lördag, Moa har varit här på morgonen och hjälpt mig med hästarna, jättesnällt. Så alla har gått idag, vi tog en runda ute på tur och en på banan. Sen hoppade jag Tantbrun, satte upp en 7-studs. Hoppade 3 gånger i varje varv x2. Känns inte som hon blev speciellt trött, men jag börjar lugnt. Gusti och Chelsea ska få testa på den oxå, även unghästarna men en förkortad...:)

Fredag

Ridit hästarna på morgonen, pluggat och nu ska jag iväg och jobba kvällen. Men i helgen är jag ledig.🤩👌🏻
(null)

Efter helgen får hjärtat äntligen gå ut i sin vanliga hage igen!😍
(null)

Torsdag

Kommit snö till oss, funkar väl bra så länge det inte kommer mer....vill inte ha en ridbana täckt av snö... Har jobbat ett långt pass idag, så red unghästarna efteråt. Blev ett pass på banan då det blivit mörkt. Dino fick skutta första gången sen vilan, kändes fin!
(null)


onsdag

Har bestämt mig för att ta tag i teorin för c-kortet nu, tappade lite motivation efter körlektionen sist då jag fick reda på att teorin måste vara klar innan man bokar uppkörning (trodde det var som för b-kort). Som vanligt är det lång väntetid till uppkörningen och jag kommer inte ha mitt kort förrän i vår/sommar. Men men, i vilket fall vill jag ha teorin överstökat, så nu ska jag plugga på och skriva ett prov i slutet av månaden. Borde inte vara orimligt. När man haft körkort i många år är många frågor ganska självklara än när man skulle ta b-kort.
 
Har pluggat nu på morgonen och ska snart till jobbet, 11-18. Skulle ridit på morgonen men det är storm ute så får ta de ikväll om det förhoppningsvis lugnat sig lite.

hur jag ska träna mina hästar bättre

Har läst klart boken nu, fått inspiration till min egna träning av mina hästar. Jag har nog ett ganska bra upplägg för träningen av hästarna men för att ta mig längre och högre måste jag kunna få hästarna i ännu bättre form fysiskt. I boken tog de upp väldigt mycket, allt från vilken häst man ska ha, till vilket foder, träning för ryttaren, osvosvosv.. men väldigt kort om varje sak.
 
De jag mest var intresserad av var själva träningen för hästen (fys). Hållbarhet och framgång hänger ihop, när hästen är skadad eller sjuk förlorar man träningsdagar. Det finns två typer av träning - teknikträning och de tränar man väldigt mycket på. Sen finns det träning av fysiken. Att ha en bra grundkondition på hästen förebygger skador. Trötthet är en riskfaktor för skador, ex. så är musklerna ett stöd för leder, senor/ligament och om musklerna inte orkar, ökar belastningen. Därför är det väldigt viktigt att känna efter när hästen blir trött och förbereda hästen stegvis för uppgiften man har framför sig. En bra fysik på hästen ökar både hållbarheten och ger prestationen bättre förutsättningar.
 
Så det man ska tänka på..
- Upptrappning, under kort tid till exempelvis en igångsättning eller under en längre tid som när man utbildar en häst upp i klasserna.
- Kontinutet, att man upprepar träningen istället för att köra ett hårt pass varannan månad och då gör något som hästen inte är tränad för.
- Variation, variera ridningen och underlag. 
- Återhämtning, längre vilor men även kortare. 
- ''Plötsligt ändring av kraven'', exempelvis att man inte förberett sig för tävlingsuppgiften rent fysiskt. Ger en plötslig belastning.
- Hur hästen tar träningen, alla hästar är olika och man behöver anpassa träningen. Ex. tidigare skador eller svagheter.
 
Vad finns det då för träning för hästen för att öka fysiken? Intervallträning i högre tempo kan man använda sig av när hästen har en bra grundkondition. För att bygga upp grundkonditionen är långa turer bra, intervaller i lägre tempon funkar med. Backträning är bra, klättra upp och ner. Framförallt är att träna i uppförsbacke bra, ansträngningen ökar men inte belastningen. Därför är det skonsamt. Sen kan man hoppa studs. Studs i intervaller. Inför OS i Aten 04 hade de satt ihop ett fysträningsprogram. De hade mätt puls och mjölksyra och sett att studs i intervaller på lägre hinder kunde få samma ansträningsnivå som att hoppa en 160-bana. Utan den belastningen som det blir på högre hinder. Intressant!
 
Hårda pass ska följas av lättare, därför kan man inte lägga in för mycket fysträning när tävlingssäsongen är igång. Nu under vinterhalvåret är det bättre att träna fysiken än sen, ett exempel var 3 fyspass i veckan som sedan minskade när tävlingssäsongen kom igång, då bara ett fyspass i veckan. Tänk då på att de handlar om hästar som tävlas hårt, det går inte att jämföra med om man tävlar lägre och inte så ofta. Då kan man träna fysiken även under tävlingssäsongen.
 
Jag tycker det är svårt att veta hur hårt kan man träna för att få en effekt på träningen? Då skrev de en del om pulsmätning. Det hade varit intressant och bra om man kunde mäta träningen man gör, på något sätt! Jag brukar kolla om hästarna blir flåsiga när jag gjort ett galopp-pass eller ett hopp-pass men detta funkar inte alltid. Ex. är Gusti svår att avgöra, han kan bli flåsig av lite galopp och ibland inte. Jag vet inte varför (inget ''fel'' på honom), men kanske spänner han sig och blir då mer flåsig? Därför det hade varit bättre att mäta puls, hur hårt tränar jag egentligen nu och hur mycket mer kan jag träna de? Detta är absolut inget måste men det hade varit väldigt intressant och lärorikt att använda en pulsmätare.
 
Jag tänker att för mina unghästar räcker det med turer, klättring och normal galopp ute. Mina andra hästar som är äldre, tränas hårdare och tävlas högre krävs det mer träning än de där. Därför ville jag sätta mig in lite mer i det. Jag skapade en kategori ''fysträning'' så uppdaterar jag om passen jag gjort i den. Hästarna är nu igång och kan påbörja fysträningen. :)

En intressant sak de skrev om var om hur kroppen svarar på träning. För att få en träningseffekt måste ansträningen nå en viss nivå, ja. När kroppen uppfattat en viss signal ''stängs den av'' ganska snabbt. Då uppehör träningseffekten. De menar på att efter ett visst antal språng kommer kroppen ''stänga av'' träningsimpulsen och därefter ger fler språng bara slitage. De skrev om en studie som gjorts på råttor som skulle göra hopp för att stärka upp skelettet. 5 hopp gav samma resultat som 20. Något att tänka på när man tränar hästarna. (De stod bara kort om detta så vet inte mer än så).
 
 

Regnigt

Tråkigt väder idag, jag är iallafall klar i stallet nu. Ridit fyra stycken och longerat den sista. Så alla har gått idag!👍🏻 För Dino blir det mycket turer just nu då han lagt på sig lite och behöver komma igång igen. Han känns fin på marken så behöver inte trimma så mycket. 

Tantbrun har varit lite "bakom skänkeln" i början av passen nu efter vilan. Så då studsar hon mest och går inte riktigt fram. Men det släpper efter några varv. Så det jobbar jag lite extra (just nu) med henne.
(null)

ridpassen

Måndag....red hästarna på morgonen, Gusti trimmades och fick skutta några titthinder. Han är lite tittig av sig och speciellt när han inte ''hoppats'' på ett tag, så det behövde han. I traven kändes han bra, tränar på att ha honom lösgjord och små tempoväxlingar. I galoppen var han okej, men växlade inte tempo så bra som i traven.
Tantbrun gick en runda ute och Chelsea gick ute och sen en kort stund på banan. Pigg...! De andra vilade.
 
Fick upp denna bild på snapchat, detta var precis när Tantbrun flyttat till oss. 2 år sedan nu!

hästarna igång nu

Söndag och jag ska snart åka till jobbet. Aqua (min förra häst) och hennes ägare Wilma åkte hem idag, jag har hjälpt henne med Aqua och hon har hjälpt mig rida mina hästar. Så de har gått hela veckan, alla är igång nu och ska börja tränas inför vårens tävlingar. Rätt kul att sitta upp på Aqua igen efter två år och känna hur mycket jag lärt mig under dessa två år. Främst i markarbetet men även i hoppningen.
 
Håller på att planera tävlingssäsongen, kanske att vi åker iväg utanför Sverige och gör en tävling redan nu i vår. Detta år vill jag som sagt åka på fler större tävlingar både i Sverige och utanför. Men mer om det när jag planerat klart! :)
Tantbrun innan ridning!
 
Standos under ett hopp-pass i veckan. Har bara hoppat han ett fåtal gånger, men han är arbetsvillig och tar till sig mitt arbete väldigt bra! Kul!

torsdag

Längtar tills tävlingssäsongen....
 
Hästarna håller på att komma igång, känns fina allihopa. Kommer (som jag skrivit tidigare) lägga mer tid på fysträningen av hästarna denna vinter än vad jag gjort tidigare. Har inga bra galoppslingor häromkring så kommer ex. köra iväg för intervallträning. Jobba mycket serier och studs, varvat med markarbete. Spännande att se vad jag får för resultat (om jag får). Nu: sova.

Hjärtat❤️

(null)


RSS 2.0