hoppningen

Ett par filmklipp från idag. Började att hoppa fram på oxer-övningen. Oxer på böjt spår med en bom före och en efter ca 3m. Sen avslutade jag med en bana. Hoppade lite högre idag, ca 120-130. Mest för att få höjd i sprången inför nästa vecka då jag inte hunnit tävla mer än två tävlingar iår.
 
Gusti var väldigt fin, börjar äntligen släppa i markarbetet nu. Han har haft en ganska ''spänd'' period och då har jag haft svårt att jobba han bra. Men nu börjar det släppa samt att jag hittat bättre markarbete. Han är mer ihop och bärig, men långt kvar. Han hoppade fint, jag borde dock tänka mer på att komma intill hindren när jag tränar. Gusti hoppar ett rundare språng när han får göra det (syns stor skillnad på röda oxern, först kom jag lite stort och sen mer intill).
 
Tantbrun var fin på marken. Igår trimmade jag ordentligt men hon kändes lite seg och tråkig. Det gav resultat idag. Mycket mer reglerbar i galoppen. Hoppade fint, jag sabbade till det lite på oxern i början då jag kom dåligt in på första bommen. Men banhoppningen kändes bra!
 
Filmen blev visst lite hackig....
 
Nu ska de bara få ta det lugnt inför nästa vecka, ridas ut och joggas lite lätt.

torsdag

Ridit fyra hästar nu på morgonen/förmiddagen. Red Dino en stund på banan, Chelsea fick gå på tur. Hon är inne i en riktigt pigg period, galen hehe.. Sen hoppade jag Gusti och Tantbrun. Skulle egentligen åkt iväg till ridhus och hoppat men de hade stängt iom smittan. Så fick hoppa hemma. Jag fick lite filmer så kommer lägga upp dom i nästa inlägg och skriva mer utförligt då.
 
Nu ska jag äta lunch sen ut och fortsätta rida, till sist iväg för att hoppa en häst.
Tantbrun. :)

Onsdag

(null)
Andra hästen riden.🤗 Nu ska tantbrun trimmas sen ut med Chelsea på tur.🤩

solig härlig dag

Idag har det varit väldigt varmt för att vara februari. Sol och över 10 plusgrader, helt underbart!! Hästarna har kunnat gå utan täcken. :)
Körlektionen gick bra men kom på att jag inte kört något sen sist jag hade lektion vilket var innan jul. Hehe, får köra lite mer nu.. 
 
Ridit ut tillsammans med Hanna på två hästar, sen trimmades Gusti och han var väldigt duktig. I traven kunde han korta steget väldigt bra utan att börja ''värja sig''. Galoppen var okej. Standos longerades en stund. Sist ut, en d-ponny som är här på tillridning och hon fick hoppa vilket gick bra, skötte sig fint! :) Nu ska jag ut och fixa det sista samt lägga på hästarna täckena igen.
Gusti. :)

måndag v.9

Ny vecka....ingen tävling i helgen utan jobbar och ska ut med ett par kompisar på fredag. Så en ''ohästig'' helg. Har ridit ett par hästar idag, putsat och tvättat efter tävlingen. Imorgonbitti har jag körlektion och efter det hem och rida. Ska nog klippa Gusti med inför nästa vecka.
 
Uppdatering angående min tanke om att sätta upp fler speglar. Vi ska flytta denna spegel vi har på stallväggen till en kortsida och sen beställa en till om detta blir bra. :)
Denna.
 

resultat värnamo

Idag har vi varit iväg på en regional tävling i Värnamo. Vi åkte inte förrän efter lunch så jag hann rida ett par hästar på förmiddagen. Hade en bra känsla i alla rundor idag, ridhuset är litet så egentligen ganska svårt att få ett bra flyt där, men som sagt kände det bra.
 
Gusti har hoppat väldigt fint, försökte vara lite mjukare i handen och inte ta för mycket i honom. I 120 hade vi lite otur då underlaget släppte i svängen till 9a, så blev helt fel där och vi rev det. Annars var han inte i en bom. I 130 rev vi 8an då det var en båge på 5 språng och jag satt inte upp riktigt. Upplevde den bågen på 5 språng lite fram när jag stegade/gick banan men fick kortare när jag red.
 
Tantbrun gick bara 130 och var felfri, vi slutade 7a. Hon hoppade de flesta sprången bra, var i ett par bakbommar på oxrarna vilket hon annars inte brukar vara.
 
Filmer på bådas 130-rundor.
 

två fina hästar

Sent inlägg denna fredagskväll. Var iväg och tränade under eftermiddagen med Gusti och Tantbrun. Gusti var först ut och han hoppade väldigt fint. Vi jobbade rakriktning i början, sen några övningar och avslutade med en bana. På honom är det väldigt viktigt att jag aldrig fastnar i handen innan ett hinder för då höjer han huvudet och då blir språngkurvan så mycket sämre eftersom han kommer att hoppa med sänkt rygg.
Så det är något jag jobbar med i markarbetet men det är svårt, hittat det lite bättre nu att verkligen rida han ''fram till handen''. För då kommer han söka sig ner bättre och jag får ett ''ärligare'' stöd där han vill sänka sig neråt, inte jag som ''tar'' ner honom. Bara traggla på...några språng på han idag.
 
 
Tantbrun hoppade med fint men kändes lite ''seg''. Då blev hon lite svår att reglera åt båda hållen. Fick inga bra filmer på henne men här är en avslutande övning där jag skulle sätta tillbaka på fem språng efter räcket. Mest för mig själv då jag hamnade lite dragandes i handen innan jag kommit ner i sadeln.
 
Fick en bra känsla på båda iallafall, på söndag tävlar vi som sagt i Värnamo. Kommer hoppa 120, 130 på Gusti och 130 på Tantbrun. Skoj!

tack!! :)

Tycker din blogg är så himla trevlig att läsa, har aldrig känt att den skulle vara enformig. Inte en enda gång! Sen kan jag tycka att du borde varit mycket mer, vad ska jag säga..?! Framlyft, kanske - som bloggare? Du är ju en väldigt duktig ung ryttare som når fina placeringar titt som tätt, och du skriver bra. Så är det nåt jag undrar över är det varför du inte är mer "känd" som bloggare! Du borde kunnat få en hel del fina kontrakt med spons osv, anser jag. <3
 
Svar: Tack för denna fina kommentar!! :) Jag har skrivit här i snart 10 år nu, länge!! För ett par år sedan så blev jag länkad av en stor bloggare och då fick jag väldigt många läsare. Dock tappade jag nästan alla då jag under en sommar inte skrev någonting. Jag har aldrig ''marknadsfört'' min blogg, knappt pratat om den då jag hela tiden tyckt det känts lite hmmm ''skämmigt'' om folk jag känner ska läsa det jag skriver. Dock vet jag att många jag känner har hittat hit ändå.
 
Så en av anledningen till att jag inte har så många läsare är nog för att jag inte länkat den och då är det inte så lätt att hitta hit. Det hade varit en fördel för mig om bloggen varit större såklart, lättare att få sponsring eller nå ut till fler hästmänniskor som kanske vill lämna sin häst här. Men jag som person är lite tillbakadragen och tar inte så mycket plats, har jag alltid varit. Så det är väl därför jag aldrig varit framåt och försökt få bloggen stor. Den största anledningen till att jag fortfarande skriver här är för att jag har så mycket tankar hela tiden och behöver verkligen skriva ner dom, sen är det roligt att det faktiskt är ett gäng som läser. :)

Vilodag

Inte ridit idag utan jobbat hela dagen istället. Imorgon är det träning, kul!! Får se hur det blir med ridning för de andra hästarna. Kom ju såklart massa snö idag, men den kommer försvinna i dagarna ser det ut som nu.😃 
(null)
ZzzzzzZZzzzzZz

mer speglar

Såå härligt väder ännu en dag, har varit ute precis hela dagen. Ridit 6 hästar och klippt en. Blir så enformiga inlägg när jag bara skriver om vad jag gjort... Så till något annat, en sak jag tänkt på är att jag har väldigt svårt att känna när hästen rak in under mig. Jag kan känna om den skjuter ut bogen och korrigerar då tillbaka den men det blir lätt att det blir för mycket och då är hästen ändå inte rak. Jag har en spegel på stallet som man kan kolla lite i när jag vänder upp på medellinjen men det blir inte många steg/språng man hinner kolla då. Så jag hade velat köpa två till och sätta dom så man kan kolla när man rider långsidan ner på båda sidor. Vet dock inte hur man ska kunna sätta upp dom på ett snyggt sätt?!?! Hmmm...får fundera lite. 
 
 
Fixat FEI-pass till Gusti som man måste ha om man tävlar internationellt. Så nu är det klart. Hoppas jag kan träna senare i veckan, sen funderar jag på att åka iväg till ridhus och hoppa nästa vecka. Behöver både mer språng i kroppen och Gusti behöver lite miljöträning. Det är min plan inför Hering. :)

måndag

Äntligen frisk och pigg igen, har varit ute i stallet hela dagen utan stress, så skönt. Trimmade Tantbrun och jobbade mycket med att få henne ''fram till handen''. Hon blir lätt seg och långsam, så överdrev när jag ökade henne i traven/galoppen. Då fick jag ett bättre ''sug'' i handen. I galoppen fortsatte jag med att överdriva henne framåt, då blir hon svårare att ex. få tillbaka än om jag sitter och mes-rider i en mindre galopp....Men då skapar jag bara problem eftersom vi kommer att tävla i den lite större galoppen sen och då måste det funka..Så ska verkligen tänka på de i ridningen på henne nu. 
 
Ridit ett par hästar till både på tur och på banan...Sen har vi tagit av snösulor på två hästar, hovslagaren kommer senare i veckan och skor så då åker ett par till av. Det satt en hel del skit under dom vi fick av idag....inte bra. Kommer försöka hitta ett annat alternativ nästa vinter för nu känner jag att jag aldrig mer vill ha snösulor på mina hästar... Det blev så tydligt för mig när vi var på vetchecken att en av mina hästar faktiskt hade blivit öm av dom och ganska så rejält. Nu är det dock i slutet av ''snösulor-perioden'' och denna vintern har det inte var så mycket snö. Det är ju när det inte är snö på backen som det kan komma in en massa skit (läste även att de kan ge problem när det är snö).. Men vill inte riskera att detta kan hända någon av mina hästar nästa vinter. Hittade en artikel på ridsport om just detta för er som vill läsa (här). (Vill bara skriva att det behöver inte ge problem men jag vill som sagt inte riskera något.)
 
I veckan ska jag förhoppningsvis träna och på söndag ska jag tävla i Värnamo för att förbereda Gusti och Tantbrun inför Herning, jag är så taggad på det!! :)
Gusti :)

-

Från igår. :)
 

härlig lördag

Om man bortser från blåsen idag har det varit väldigt varmt och skönt för att vara februari! Jag har hoppat ett par hästar och sen avslutade jag dagen med att ta en tur på två hästar tillsammans med pappa. 
 
Jag fick ett par varv i trav på film med Gusti. Här gör jag ett par små halvhalter i trav, har tränat väldigt mycket på att göra halvhalter ''för skänkeln''. Mitt mål är att kunna vara så oberoende av handen som möjligt.
Gusti är väldigt svår att sitta och växla tempo på, han vill gärna göra allt för att komma undan. Dra upp huvudet, tappa takten eller börja åla sig fram. Jätteviktigt att rida hästen framåt även in i halvhalten för annars tappar man energin i bakbenen. Detta jobbar jag med hela ridpassen...samt att de är raka. Mycket viktigt.
I halvhalten (om man lyckas rätt) kommer hästen ett par steg lägga mer vikt på bakbenen.
 
Sen hoppade jag fram på denna övning. Hoppar endast ''så högt'' som på bilden med de rutinerade starka hästarna..unghästarna fick hoppa lägre. Avslutade med en kort bana. Fina!! :)

hovar...snösulor?!

Har som sagt börjat läsa mer om skoning och hovslageri då jag inte kan någonting. Tycker det är väldigt svårt att förstå, finns mycket att lära och inte bara ''ett rätt sätt'' som funkar på alla hästar. Men så är det väl med allt, bara att jag är så dåligt påläst när det kommer till skoning att jag därför har väldigt svårt att förstå. Idag filmade jag hästarna när de rörde sig (i slowmotion), både från sidan och framifrån. Framifrån kollade jag så hoven sattes i jämt i marken. En häst som ska skos nästa vecka satte i yttersidan lite före, men det kan ju bero på att det är skoning snart. Ska filma om henne efter skoning. :)
 
En annan sak jag funderar lite över är snösulor. Jag har snösulor på alla mina hästar eftersom jag inte har ridhus och bara rider ute. Kommer det snö och jag inte har snösulor så kan jag inte rida... På en vetcheck nyligen upptäckte vi att en av mina hästar blivit öm i hoven troligen pga detta. Det kommer in skit som trycker. Nu ska alla sulor av då våren snart är här men det är något att tänka på till nästa vinter. Finns det andra alternativ? Om hästen springer och ömmar så kommer den att belasta hoven fel. Detta syntes bara på volt på hårt underlag, inget rakt eller på mjuk. Men det tyder ändå på att en ömhet finns där.
 

herning om 3 veckor

Fick idag reda på att jag kom med till Herning i Danmark. Sverige hade fått få platser och det var liten chans att jag skulle komma med, så därför tänkte jag åka till Kungsbacka istället. Men kul besked idag! Jag kommer ha med mig Gusti och Tantbrun, de kommer gå 2* klasser och höjderna 125,130,135,140. Jag ser detta återigen som en möjlighet att lära mig, se bra ridning, samla rutin och få inspiration. Detta är en svårare tävling än den vi var sist på i Danmark. Den var nationell, denna är internationell. Jag har bara ridit en internationell tävling tidigare och det var med Chelsea 2016.
 
Men det ska bli superkul!!! Följer planen jag lagt och försöker matcha hästarna så bra som möjligt nu det sista. Denna tävling blir en bra förberedelse inför Borås v. 12. :)
Bild från 2016 i Odense.

sooool...

....Men lite väl blåsigt. Fortfarande sjuk men hade hjälp av Moa idag så vi red 6 hästar på morgonen. Blev två rundor ute på tur och två hästar trimmades. :)
 
Varmt på min lilla altan tidigare idag...:)

-

Har varit hemma hela dagen då jag varit sjuk... bara varit iväg på morgonen och röntgat mitt knä sen olyckan i Helsingborg då jag fortfarande har väldigt ont men det var okej. Hoppas jag är bättre imorgon för då ska alla ridas! :) I helgen är det ingen tävling, ingen träning i veckan heller. Bara rida på hemma och träna själv. Ser ut att bli bättre väder, varmare och sol. Det behövs verkligen!
 
Ida min katt :)
 

söndag

Söndag, alla hästar har gått idag. Moa har varit här och hjälpt mig så vi tog tre var och pappa tog en (har sju hästar i träning nu). Jättebra för mig att få hjälp med ridningen någon dag i veckan, underlättar, dessutom är Moa väldigt duktig! Vi red unghästarna på tur då de tävlade igår. Sen resten på banan. Gusti och Tantbrun fick hoppa en övning jag fått i ''hemläxa''. En oxer på böjt spår med bom före och efter. Får hästarna att hoppa igenom sig, bli kvicka och hoppa på styrka. Båda gjorde den bra och den är väldigt nyttigt för dom. Ska köra den nästa vecka igen samt min studs-serie. Jag har nästa stora tävling v. 10 så fram tills dess kan jag lägga in ''fyspass'' som dessa. :)
 
Här är en film från Standos tävlingsdebut. Han har varit hos mig i snart 2 månader och gjort en väldigt fin utveckling. Hittat sitt språng bättre och stärkt galoppen. Jag har mitt system när jag rider, håller mig till enkla saker men är samtidigt väldigt noggrann med att hela tiden utbilda hästarna både hemma och på tävling. Nöjd med hans runda, han gjorde fina galoppombyten vi tränat på en del.

Felfritt

Dino och Standos hoppade felfritt i alla rundor idag, kul! Det var första tävlingen för året för dom och även Standos första tävling någonsin! Dino gick två rundor 95cm och 1meter. Standos gick 95cm.🤩 Duktiga unghästar, JFK är en väldigt tittig tävlingsplats. 
(null)
 
(null)
 

Det var denna dagen

Jobbat hela dagen fram till 16, sen åkte vi iväg till ridhus för att hoppa Dino och Standos. Båda skötte sig super och känns fina inför lördag. 🤩 Kom hem för någon timme sen så hann inte mer än så idag. Imorgon jobbar jag till 14, sen ska jag rida ett gäng hästar innan jag tar fredagskväll.🤗
(null)
Dino❤️ finns ett klipp på min instastory "iisabellaf", kanske lägger upp något här imorgon.

tillbakablick nr 8

Detta är ett minne från i somras. Jag var nere hos min tränare med Dino, Gusti och Tantbrun. Dino hade hoppat i början på veckan där jag fick som tips att sätta mer galopp i honom. Tränade på de under kommande pass och senare i veckan skulle vi hoppa under en eftermiddag. Det var då han för första gången visade på riktigt fina språng. Ett speciellt hopp-pass som jag inte kommer att glömma. :)
 
Tyvärr fick jag inte mycket mer på film än detta. Men som han hoppade. 

tisdag

Pappa har skottat banan åt mig idag, så det funkar att markarbeta. :) Resten kommer regna bort senare i veckan!
 
Har ridit ett gäng hästar idag, både på banan och på tur. Imorgon är det en vanlig dag igen, rida så många som möjligt och på torsdag ska vi iväg och hoppa i ridhus. :)
 
Håller på att läsa om hovslageri, skoning är verkligen det jag kan minst om när det kommer till hästar. Om ni har bra boktips eller annat tips om skoning så skriv gärna. Tycker det är väldigt svårt att förstå sig på.....men vill bli mer insatt i det.

måndag v.6

Ny vecka, i helgen kom två nya hästar som ska vara här på utbildning samt tillridning. Så de två har jag ridit idag och unghästarna. Vi har jättemycket snö på banan så vi ska försöka ploga den imorgon, men måste ändå åka iväg och hoppa inför tävlingen i helgen. Dino och Standos ska starta här i Jönköping på lördag.
 
Februari här och det är väl den tyngsta månaden på året, snart, snart kommer våren. Avundsjuk på alla som är i Spanien och tävlar, någon gång ska jag åka dit. Hade varit perfekt att åka nu hela februari för att semestra och starta utomhussäsongen tidigt! Slippa snö och kyla....
Gusti innan start i Helsingborg.

hemma

Kom hem sent igår... Årets första tävling är över. Det var en tuff början men sen så var det nationell/elit. Jag tycker det har varit svårt byggt, hinder ett till två har nästan alltid varit relaterat på båge. Gusti och jag fick inte bästa helgen, kraschade i sargen första dagen sen hade jag ingen bra känsla i nästa start dagen efter.. Red honom dåligt. Sista dagen kändes det bra igen men han var spänd, vi fick ett ner på tvåan då jag red på en språng för mycket. Var inte igång. Tantbrun gick 140 med tre ner, många nedslag men det var ändå en ganska bra runda. Vi rev redan nr två, vet inte riktigt varför, sen 4C då jag kom för fort in. Fick ett dåligt språng på 8an, så på nästa oxer hoppade hon för högt och fick då bakbommen. Men många bra språng. 
 
Jag har känt mig ''ringrostig'' i helgen, men inte så konstigt när man inte tävlat på ett tag. Inte riktigt haft flytet och det har blivit lite plockande. Men såklart blir det bättre och bättre för varje runda. Tantbrun har känts väldigt bra och hoppade super. Roligt!

Dag 2

Ännu en bra dag med Tantbrun, felfri och placerad i 135. Hon känns riktigt fin i sina språng efter vintern. Imorgon går hon 140. Gusti red jag sådär på idag, väldigt stark i mina hjälper.... han var lite spänd och rev de två sista hindren då han tittade till på båda. Nya tag imorgon, han går 130. 
Har haft riktigt ont i mitt knä hela dagen....hade svårt att rida ordentligt då jag inte kunde ha fullt tramp i stigbygeln. Jag hoppas det ska va bättre imorgon så jag kan rida bra på båda hästar.😊
(null)


RSS 2.0