Glad påsk!

Som sagt tävlingsfritt i helgen men har ridit på, haft mycket hjälp i veckan av både min syster, pappa och Moa som var här idag! Den nya sköter sig och verkar trivas.😊  Kul!!
(null)
Hästarna njuter ute i solen😍


-15 imorse

Hej!
Igår gjorde jag inte så mycket mer än att hämta hem hästen, en 7årig valack jag ska testa ett tag. Idag har jag varit ute och ridit nu på morgonen/förmiddagen. Chelsea trimmades, hon gick bra i galoppen, lagom stöd och jag hade koll på hennes bakben. Kändes bra! Dino gick på tur och sen när vi kom tillbaka tog vi ett par låga språng, han var duktig. Överhoppade sig lite i början men det släppte sen.
Skulle trimmat TB oxå men jag fick inte in henne från hagen, hon var knäpp som hon kan bli ibland. Men pappa kunde longera henne senare om hon lugnat ner sig då... Nigini vilar då han har en tappsko.. Nu har jag så mycket hästar hemma så jag kommer inte rida Dino så mycket utan pappa gör det. Så trimmar/hoppar jag en gång i veckan, sen ska han nog vila om någon månad. Planen är dock att komma ut på någon pay'n jump innan dess.
 
Det var -15 grader imorse men så härligt när jag red på förmiddagen. Dino var lite spänd på turen men skötte sig! Här här backen jag travar uppför, sen sista biten är det en grusväg och där blir det galopp. Bra träning.
 
Pappa var och hämtade lunch, mmmm. Vet inte varför jag fått dille på sushi, jag hatar egentligen fisk.
 
Nu ska jag snart till jobbet, börjar 16...

26 mars

Måndag och ny vecka, igår ställde vi äntligen om till sommartid och dagarna känns lite längre. Har ridit på förmiddagen, min syster var här och hjälpte mig. Så vi red ett pass på banan och ett ut. Imorgon ska jag iväg och hämta en häst som ska vara här på prov, roligt! Blir mycket hästar nu men det är kul. :)
 
I helgen är det tävlingsfritt, men nästa fredag åker jag till Lidköping och hoppar två klasser tror jag... Sen börjar äntligen utomhussäsongen. 
Nigini i lördags. :)

helgen

Tre dagars tävlande är över, känns som det gått sådär men resultatmässigt bra. Man kan inte alltid rida felfritt och bommarna faller, så är det bara. Känslan har dock varit sådär.
 
Chelsea - Fin och duktig i första 120-klassen. I 130 klassen blev jag osäker, inte ridmässigt utan mentalt. Jag har ibland mina svackor där, att jag inte riktigt litar på mig själv. Så det bästa var att utgå. Det kändes stort och jag blev lite blockerad. I dagens 125 var det bara att bestämma sig, vi klarar detta. Jag red som vanligt men tvekade på en distans så hon kom lite i botten, det var in på en linje och då fick jag rida på så till nästa och då rev hon det. Efter detta känner jag att vi behöver ett par till 120-125 rundor i kroppen innan vi går upp till 130. Så nästa tävling går hon bara 120, kanske även efter det. Men jag tror det släpper, jag hade bara en svacka i fredags.
 
TB - I fredagens 130 klass var hon lite trög, gick inte riktigt fram samtidigt som hon blev stark. Inte bästa känslan. I dagens klass bytte jag bett till peewee, det kändes okej. Ser mycket bättre ut då jag får ihop henne mer men jag upplevde att hon hoppade lite sämre. Vi rev sista hindret, fick en konstigt nerslag vi inte brukar få i vanliga fall... Hmmmm....så nu vet jag inte. Jag tror jag kommer återgå till mitt vanliga bett på tävling men trimma med peewee hemma. Vi får testa oss fram!
 
Nigini - Som sagt väldigt spänd för dagen men en erfarenhet rikare för honom. 
Ett par språng på varje häst, Chelseas omhoppning i fredags, på TB är det från båda dagarna. :)

4-fel

Både Chelsea och Tant brun hade ett ner i dagens 125-klass! En riktig fyrafels-helg🤔 Men det har man ibland. Skriver mer utförligt och klipper ihop ett par språng från helgen när vi är hemma!

(null)


Tävlingsdag nr 2

Nigini gick bara 1meter idag, var ganska spänd både på framridningen och på banan. Så inte bästa dagen att debutera 110. De flesta unghästarna där verkade vara på tårna, framridningen var kaos.. Men en tävlingsdag att lägga på rutinkontot och han hoppade runt alla hinder med ett nerslag. Det var nog hans sista inomhus, nästa planerade är utomhus!😊
(null)


Ny dag nya tag💪🏻

Sitter och dricker kaffe, mmmmm, ska gå ut vid 9 och rida mina prinsessor. Sen åker vi till Värnamo med Nigini. Igår var den segaste tävlingsdagen på länge, det är inte alltid kul att tävla och igår var en sån dag. Men men, man måste ha sånna dagar oxå. Ska ändra klass till imorgon, vill gå ner ett snäpp med Chelsea då jag red så dåligt igår. Så båda går 125, då kan jag testa ett annat bett på TB med. Hon var för stark igår. Fick inte alls tillbaka henne och det var därför vi rev. Ett plus är oxå att vi slipper gå upp i natten, sommartid imorgon!!! Så hoppar någon gång efter lunch då 125 ligger sist!
(null)
När man inte är nöjd med något ser man bara det dåliga, men Chelsea var ju faktiskt riktigt duktig i 120-klassen. Ville inget annat än att vara felfri och snabb!!

Tävlingsdag nr 1

Gud vilken seg tävlingsdag, hoppade första klassen strax efter 12 och andra framåt 18... Blandade resultat idag. Chelsea kom 4a av 74 starter i 120-klassen. I 130 utgick jag med henne då jag inte hittade något flyt alls, blev osäker på distanserna. TantBrun hade ett ner i 130, lite tråkigt nerslag men hon gick fram bättre. Fortfarande lite trög men det släpper förhoppningsvis snart! Tur jag red Nigini imorse för nu är jag trött, en timme hem nu sen ska jag sova så fort hästarna är klara!
(null)


att variera bett

Jobbat sista dagen på en vecka, så nu kan jag lägga fokus på hästarna och tävling istället. Red TB och Chelsea idag, kort markarbetespass för båda. Chelsea var fin och vi tar oss framåt, får henne mer och mer över bakdelen. Nu rider jag bara med vanligt tränsbett igen då det jag varierade lite mer ett kort tag (ett peewee) blivit för skarpt. Behövdes bara byta bett ett par pass för att komma ifrån där vi kört fast.
 
TB testade jag peewee-bettet på för första gången, hon var ju ganska stark igår då jag fick rida på ganska mycket framåt. Men det funkade bra på henne med och jag kunde få ihop henne bättre. Nu när jag kan trimma ordentligt igen känner jag att vi tappat lite markarbete, det är ju en färskvara. Rakriktningen var inte bra men löste sig bra tillslut. Hon kändes fin och lyssnade bra fram och tillbaka, nu ska hon bara göra samma sak inne på banan imorgon. Tror problemet uppstått pga dåligt markarbete det senaste.
 
Jag har nästan alltid bara ridit på vanliga tränsbett, varierat någon gång tidigare med ett skarpare bett men tycker det vart svårt. Nu när jag kan jobba hästarna bättre så kan ett annat bett vara en bra hjälp. Bara man vet vad man gör. Dock när jag hoppar föredrar jag alltid att ha hästarna lite framme och starka, jag gillar det. Heller för stark än för känslig i handen.
 
Åker som sagt till Grevagården och hoppar imorgon, det börjar inte förrän 12 så hinner nog rida Nigini innan samt packa. Chelsea går 120, 130 och TB bara 130. :)
Sist vi var där kom Chelsea 3a i 130, TB fick hämta priset. 

hopp-onsdag

Ledig men effektiv dag idag, var på gymmet imorse och sen har jag hoppat alla fyra hästarna. Satte upp banan jag alltid har, det är både bågar och linjer. 24 meter mellan allt, lite kort (6 språng) men lagom när man hoppar hemma. Blev bara lågt, 1-1,10, lite lägre för Dino såklart. 
 
Chelsea - Först ut och hon var fin, hade ett bra pass på henne. Kändes okej på marken och hoppade väl, vi hade en bra kommunikation. Känns bra inför helgen.
 
Nigini - Lite spänd för dagen, rädd för skogen så fick sänka kraven. Men han hoppade bra och gjorde det han skulle. Låter han vila imorgon så trimmar vi lite på fredag.
 
Dino - Hans första hopp-pass sen vilan, gjorde det bra trots att det var lite jobbigt när hindren kom kort ur sväng. Hoppade fint och duktigt, inte tittig på nåt och fattar verkligen vad hoppning är nu. 
 
TB -  Sist ut och idag var det bara framåt som gällde. Hon blev dock ganska stark men så fick det bli. Ur varje sväng skulle hon fram för det är där hon börjat bromsa på tävling. Hon lyssnade fint mot slutet, lite bråkig och sparkig i början. Hoppas jobbet jag gjort nu ska ge resultat på fredag, vill inte hon ska bromsa så mer.... Blir lite jobbigt när hindren blir högre då. Men det ska nog gå bra. :)
Underbart att banan äntligen är hoppbar. Asså så jag har saknat att sitta och trimma över låga hinder...

Min finis i solen idag💕

(null)


måndag

Tjooo! Äntligen lite sol i helgen och det har inte varit fruktansvärt kallt att rida. Så härligt, känns som våren är på gång. Är trött efter förra veckans jobb/helg men nu väntas två lediga dagar och sen tävlar jag fredag-söndag. I veckan kan jag faktiskt hoppa hemma ordentligt för första gången sen i januari? Början av februari? Minns inte, men det ska bli skönt att slippa åka iväg.
Ska markarbeta alla imorgon och på onsdag tänkte jag hoppa en låg bana. På fredag och söndag tävlar Chelsea och TB i Grevagården, ibland kan det byggas ganska stort och klurigt där så får se vilka klasser det blir. På lördag tävlar Nigini i Värnamo, det blir sista inomhus för honom och en 110 debut. :) Ska bli kul med en riktigt tävlingshelg!!
Från i lördags.

ridhus, övning och en tanke

Imorse åkte jag till ridhuset med TantBrun för att träna på ett annat ställe, satte bara upp ett räcke ur sväng för att checka så hon verkligen lyssnade framåt. De har väldigt bra speglar där så blev en hel del fokus på rakriktningen, den är så så viktig. Känner verkligen hur hästarna jobbar bättre när de är raka. TB ville kringla sig lite i skritten och då får jag alltid upp Henriks ord från clinicen i huvudet ''om hästen vill åla sig lite så lägg på ben, börja inte dra''. 
Hon var överlag fin, tanken var att hon skulle bli lite som på tävling när vi kom iväg till ridhuset men hon var som vanligt. Tror bara jag måste vara extra noggrann hemma nu och känna att hon lyssnar framåt precis hela tiden. 
 
När jag kom hem igen red jag Chelsea och Nigini på banan som äntligen är ridbar igen. Chelsea var som sagt väldigt på och stark igår, men fin idag. Jobbade med det vanliga, tempoväxlingar, övergångar, rakriktning osv.. hon var lätt och fin i handen och där vill jag ha henne. Nigini var fin han med, vi jobbade över låga hinder och att landa i balans. De senaste har han gärna velat lägga sig i handen och springa iväg om han landat i fel galopp. Då är det svårt att göra ett byte.... En övning jag brukar göra om de gör så, är att hoppa två låga hinder på en åttvolt. När hästen landat, sakta av till trav, flytta för nya innerskänkeln och fatta ny galopp. Gör dom detta bra, gör övergången över bakdelen brukar jag lägga in byten ibland, men variera lite. Lätt att man kommer tillbaka till att de springer och lägger sig i handen igen. Mycket fokus på det nu!
 
Chelsea var som sagt väldigt ''dålig'' i markarbetet igår. Ibland har hästarna dåliga dagar eller vi, inget som jag brukar lägga någon större vikt på. Ibland kan det kännas som att inget bli rätt och man vill bara få till det under varje ridpass. Men det funkar inte så. Oftast om man jobbar på rätt sätt går det alltid bättre dagen efter! :) Bara en tanke jag hade.
 
Avslutar detta inlägg nu...hade gärna velat ha en hel kortsida med speglar här hemma, det är en väldigt bra hjälp! :)

onsdag

Var uppe tidigt imorse och tränade, sprang 5km för första gången sen jag började träna/springa igen (springer mest på gymmet..). Det känns i benen nu... puuuhhh.. Till och med så benen var sega när jag red senare haha... Kunde iallafall rida Chelsea, hon var pigg och på så inte bästa passet men hon har vilat nu i 4 dagar. Får trimma vidare imorgon. Tänkte åka till ridhuset imorgonbitti med TB för att träna i en annan miljö och sen rider jag resten hemma. 
 
Kul att så många verkade gilla inlägget nedan, kanske ska skriva mer om tävlingar, tävlingsplanering och val av tävlingar?
 
Just nu utanför, sol för första gången på lääääänge. Härligt, synd att man snart ska till jobbet...

tävlingar i vår

Snart, snart börjar utomhussäsongen, har bara 3 tävlingar kvar inomhus. Suttit och kollat lite på vilka tävlingar jag ska välja utomhus. Nästan alla tävlingsplatser har fibersand nu, vilket känns skönt med ett bra underlag även utomhus. Speciellt nu när det blir lite större klasser. Vill rida någon 7-stars med och det går oxå på tävlingsplatser med fibersand!
 
Aneby, det är nära och bra. Kommer säkert åka dit som första utomhus!
 
Värnamo, oxå nära och bra. De har en lite större tävling senare på våren, så kommer åka dit!
 
Älmhult, var där på meeting förra året och plockade massa poäng till Falsterbo. Får se om vi åker dit i år igen, beror på vad de har för klasser.
 
Kul med så mycket bra tävlingar nu på våren, ser fram emot det! :)

13 mars

Tisdag och hästarna är klara. Red bara Nigini och Dino, de gick på tur och sen fick båda avsluta lite på banan då snön ute var så tung. Dino fick även skutta lite, det gjorde han bra! Han behöver bara stärkas upp nu och jobba på med grunder. Han har inget speciellt problem eller något som behöver korrigeras. :)
 
Chelsea är nästintill bra nu, skönt! Pratade med veterinären igår och han sa att det var en allergisk reaktion från något, typ tvättmedlet. Då kom jag att tänka på att jag tvättade en maskin förra veckan som inte verkade ha kört klart, men tänkte inte mer på det. Så nu ska jag vara noggrann med sånt samt köpa ett skonsamt tvättmedel. Tråkigt att det hände precis innan tävling men men, det var ändå ingen viktig tävling. Viktigast är att hon är bra igen.
 
Ska ner till stan om en stund och fylla på mina fransar, sen hämta ut ett bett jag beställt och till sist jobba kvällen. Det var den tisdagen!
Dinooo :)

v. 11

Måndag och ny vecka, just nu håller det på att töa ute, men det är nog bara kortvarigt. Ska snart åka till gymmet och senare rida Dino och Nigini. Ingen tävling eller träning i veckan, men ska åka till ridhus med TB för att träna lite själv. Att hon ska lyssna på min skänkel osv.. :) Vet inte hur ridmöjligheterna kommer vara hemma nu, men om det är kasst kanske jag får åka med resten av hästarna oxå. 
Får bli en bild från Ljungby på min prinsessa. Fina rosetter de hade där! :)

ett par språng

Tråkigt tråkigt att Chelsea inte kunde starta idag, men så är det. Ny tävling om 2 veckor och då hoppas jag hon ska vara bra. Här är några språng från helgens tävlingar. Roliga med hästar är att det är lika kul med en lokal unghästtävling som en nationell. Glad över mina fina hästar som står i stallet nu. <3 

bara en start idag

Hemma från tävlingsdag nr 2 nu. Fick tyvärr stryka Chelsea då hon har fått någon konstig irritation/svullnad under sadelläget. Tror det är i huden då det klias/irriterar henne, så vågar inte lägga en sadel på det där. Ska höra med veterinären imorgon..
 
TB hoppade 130 och det gick okej, vi fick ett nerslag på 2an då hon tittade till på plankan som var underst. Annars felfri resten men lite dryg mot skänkeln fortfarande. Tror verkligen jag måste ta i tu med de problemet på nästa tävling, nu har hon bråkat lite på varje tävling detta år. Funderar även på ett annat bett så jag kan få henne lite mer mellan hand och skänkel. I och med att hon inte riktigt var framme så ville jag inte debutera 140, sen hoppade hon ganska högt över vissa hinder och då kändes det ju ännu mindre lägligt att göra en debut! Men det är bara ta nya tag tills nästa tävling. :) Har kollat rundan ett par gånger nu och såååå dålig är den inte, hon hoppar magiskt och vi har ett bra flyt. Bara det att hon vill börja studsa lite när jag ska ändra tempot, både fram och tillbaka. Så det måste vi träna på nu tills nästa tävling!! Bättre kommunikation helt enkelt.
 
Ska klippa ihop några språng från dagens och gårdagens rundor.
Hon hade lite luft idag.... :)
 

Felfri igen

Nigini hoppade 90cm felfritt idag, skulle gått 1meter med men strök den då det var så mycket starter. 3 timmar väntan tills hans start.. måste hem och rida de andra oxå då de ska tävla imorgon! 😊 Så det kändes som ett bra val! 
Nigini hoppade iallafall väldigt fint inne på banan, lite lite spänd men det börjar släppa nu. Han fick ju vila hela förra veckan men gjorde ändå det så bra idag! Nästa tävling är om 2 veckor och då ska vi debutera 110. Det blir kul! 
(null)


fredag

Halloj! Återigen en tuff vecka med mycket snö och dåliga träningsmöjligheter. Har varken orkat/hunnit ta mig till ridhus. Vi har skottat rent banan men det kom ny snö igår... men lagom mycket så det gick ändå trimma helt okej idag. Red korta pass på Nigini, Chelsea och TB. Kändes okej men TB var inte riktigt framme för skänkeln, så det måste jag jobba lite mer med imorgon. Som det ser ut så ska det bli plusgrader nästa vecka vilket betyder att snön kommer smälta bort. Hoppas det blir så för jag är så tröötttt på detta nu...
 
Imorgon är det iallafall tävling med Nigini! Jag ska dock jobba 16-22 idag men det ska väl gå bra ändå. :)

snö-träning

Tisdagen börjar gå mot sitt slut. Jobbat morgonen och sen red jag när jag kom hem. Nigini, Chelsea och TB gick på tur. Vi fick massor av snö inatt (igen...) så det blev snö-träning. Alla var pigga och glada! Snart tänkte jag sätta igång med lite galoppträning inför utomhussäsongen, måste bara hitta bra galoppvägar.
 
Imorgon jobbar jag 11-18 så ska fixa stallet på morgonen. Skönt att ha det gjort!
Så här ser det ut hos oss nu....men snart försvinner nog snön!

måndag

Red Dino och Nigini på morgonen, ganska kravlöst men båda var duktiga. Dino var pigg och busig, men det är kul att det finns lite energi i honom. :) Kanske kommer igång med han redan nu ändå, det är ju så kul att rida!! De andra två vilar efter tävlingen igår....ser ut som det börjar gå mot plusgrader igen. Så jäkla förbannat gött!

träna mer på att rida fort

För ett år sen hade jag precis löst för att få kvala till amatören i Falsterbo på Chelsea. En rolig grej samt en push för att våga chansa och lära mig rida fort. Vi tog oss till Falsterbo även att jag inte riktigt släppt på spärren och vågat satsa, det gjorde jag inte förrän i höstas.
Igår kände jag att jag verkligen har utvecklat mig där och blivit bättre på att rida fort. För att vinna krävs det att man är snabbast och felfri, kanske borde vi träna lite mer mot det än vad vi gör? Iallafall jag. Man kommer inte lyckas varje gång, bommar kommer trilla eller hundradelarna är inte på rätt sida. Men chansar man inte, vinner man inte!
 
Kommer inte rida amatören i år, främst för jag inte har en häst som går de klasserna (120-125). Sen kommer jag debutera 140 ganska snart och har man placering där får man inte starta i amatören. Nu har jag mina unghästar istället, som ska matchas mot Falsterbo. :)
Förra sommaren i Falsterbo. :)
 

fina hästar

Var hästarna fina idag eller var dom fina? Fantastiska! Hade nog bara en touch inne på banan annars var de inte i ett enda hinder, hoppade väl och bra. TantBrun gjorde 130 så lätt, som en promenad haha. Hon har verkligen stärkt sig nu, känns kul!
Jag är oftast väldigt seriös i träningen med hästarna med de senaste två veckorna har det inte blivit någon bra träning, ändå gör de så bra resultat. TB var inte riktigt framme för skänkeln så vi fick de där flytet som man vill ha, men det kan ju bero på dålig träning de senaste. Annars väldigt nöjd, det är så kul att tävla!
 
Nästa helg är det tävlingar igen. Nigini hoppar på lördagen i Falbygden. Chelsea och TB hoppar på söndagen på JFK, en nationell. Eventuellt om dagsformen är 100% bra blir det en 140-debut på TB. Annars väntar vi två tävlingar så jag hinner rida en 135 först vilket hade varit det bästa. Men tänker att det inte är jättemaxat nästa helg(?). Vi får se!

Felfritt🎉

Kall men bra tävlingsdag idag! Chelsea var fin och felfri i 120, slutade 3a av 63 starter!😊 TB hoppade med 120 men fick ett tidsfel i grunden, tog lite väl långa vägar och hon är långsam i sin galopp. Men men! Hon gick även 130 där vi var felfria och knep sista placeringen, så det var kul! Inte en bom ner idag, det gillar vi!🤣
(null)


Lördag

Red igenom hästarna ordentligt igår, inte blivit mycket trimmande då banan som sagt är av snö just nu. Så försöker att inte rida där för mycket. Igår kändes hästarna sådär, men det gav resultat idag då det kändes fina. Red bara ett kort pass på båda då det är tävling imorgon. 
Nigini har vilat sen hoppträningen och får vila veckan ut, så rider jag på måndag istället och hoppas att han ska kännas pigg igen. 😊 Har istället ridit Dino två pass och han var duktig. Väldigt sne dock så mycket grundarbete när han väl kommer igång ordentligt!
(null)


1 mars

För ett år sen såg det ut så här....
 
Nu är det första mars iallafall, vilket betyder vårmånad. Hoppas att det vänder mot det snart. Nu ska jag sova, upp tidigt imorgon för att rida, sen klippa Chelsea inför Ljungby.

RSS 2.0