sitsen......

Har verkligen tränat stenhårt på min sits nu. Så fort jag kommer upp i sadeln känner jag tyngden och balansen i stigbygeln. Sen när jag travar fram gör jag alltid lite olika sitsövningar, stå upp två steg, sitta ner två steg, stå upp två steg, sitta ner ett steg osv... Det är så viktigt att hitta den jämnvikten, balansen och styrkan i sin sits, ''genom foten''. Min skänkel åker lätt bak i språnget men nu ligger den mycket mer still och det beror såklart på att jag har hittat bättre tyngd där. Det kände jag nu när TB hoppade lite mer i söndags, höll fortfarande kvar tyngden i stigbygeln över språnget.
 
Har inte riktigt hittat det innan, ridit mycket utan stigbyglar och det är såklart oxå bra/nyttigt. Men mitt problem med min sits har löst sig mer att träna på att stå upp. Så kan verkligen rekommendera att testa stå lite mer upp i traven för att hitta balansen bättre.
Bildbevis ;)
 
Men jag tränar såklart vidare....man kan alltid bli bättre. :)

positiv måndag

Måndag, skulle varit ledig men måste hoppa in och jobba ikväll. Känner mig inte helt frisk, ont i huvudet och lite seg... Tittar ut och det snöar som f*n. Ingen bra start på denna vecka....heheh. Händer inte mycket roligt heller, ingen tävling i helgen, ingen träning i veckan. Jaja, ska väl ut och rida Chelsea under förmiddagen och fixa stallet. Hoppas det ska sluta snöa för Chelsea hatar snö/regn, då vill hon inte vara med haha.
 
Hittade några bilder jag tog för ett par veckor sen, minusgrader men sol och det blev ett fint ljus.

brown sugar <3

TB och jag börjar bli ett riktigt team, har lärt känna henne riktigt bra nu och allt börjar falla mer på plats. Markarbetet funkar bra, hon lyssnar på mig, jobbar bra och har verkligen stärkt upp sina språng. Hästar med denna kapacitet växer verkligen inte på träd och jag är så glad att ha henne i mitt stall. Så roligt att få hoppa henne idag, hon tycker det är lika kul som jag och hon känns riktigt glad just nu! :)

söndag

Fick ''bara'' med mig två hästar idag på pay'n jumpen men de var två glada! :) Nigini som inte varit ute sen förra sommaren var spänd och tyckte allt blev väldigt mycket. Men duktig ändå, hoppade sjukt fint och väl. Stor skillnad. Tyckte en oxer var otäck i första klassen men sen hoppade han felfritt i sin andra. Bra för honom att komma ut och hoppa!
TantBrun var pigg men hoppade fint!! Felfri i 120-rundan. En helt okej runda, var ganska korta distanser så råkade gå på ett mindre på första distansen.... Men men, hon löste de. Ganska så stark men klagar inte, bättre det än att hon inte är framme. :)
Känns bra att ha varit iväg och hoppat lite nu innan första tävlingen som är om 2 veckor.
Nigini!

fredag

Lite vårväder här idag, plusgrader och sol. Härligt! Ridit alla fyra, två på tur, två trimmades. TB fick skutta lite och var fin!! Chelsea galet pigg och jag fortsätter kämpa med markarbetet.... Har även klippt Nigini, skönt att få det gjort! Alla mina hästar är riktigt pigga just nu, vilket såklart är roligt med glada och fina hästar. Är era det med?
Imorgon är det fullt upp som vanligt, måste fixa hästarna lite inför pay'n jumpen, packa, hoppa två stycken och sen jobba kväll. TB, Nigini och Citrus följer med på söndag, var inte så mycket starter så fick välja klasser därefter. Men det ska som sagt bli kul, 1,5 månad sen man var iväg sist och hoppade.

torsdag

Trimmade hästarna igår och kom att tänka på hur kul jag tycker det är! Innan tyckte jag det var så svårt med markarbete och visst tycker jag det fortfarande men det känns bättre, hästarna jobbar på bra och vi kommunicerar bra. Vi är så redo för tävlingssäsong nu!!!
Idag har jag lagt vilodag för alla hästarna då jag jobbat 7-16, har ridit hela veckan så det passade bra. Hatar att gå ut när det är mörkt och inte ens kunna rida ut en på tur.. Men imorgon är jag ledig så då ska alla ridas och Nigini ska klippas.
 
Min och TB's outfit igår, gillar inte rosa på kläder/schabrak men var tvungen att matcha när jag hade den västen... haha.

tisdag

Äntligen ledig två dagar, på förmiddagen red jag ut alla hästarna tillsammans med min kusse. Att rida ut är kul men inte själv, fyra hästar på raken och samma runda..hehe. Så imorgon ska jag trimma, kanske någon får gå på lina oxå. I helgen är det som sagt pay'n jump och tror inte jag kan ta med mig alla, var inte så mycket starter i 120 klassen... så får om Chelsea eller TB får följa med. Men i vilket fall ska det bli både kul och bra att åka iväg och hoppa en bana.
 

en bra övning

En övning jag säkert skrivit om tidigare men jag har den nästan alltid uppställd. Två låga bockar, välj ett avstånd (jag har 17m) växla galoppsprång. Brukar växla mellan 5 och 6. Hästen ska hoppa rakt och behålla samma galopp, byter den galopp över hindret, sakta av och börja om. 
 
Försöker tänka på hur jag kommer in på första bocken, om jag ska rida ett extrasprång vill jag gärna komma lite intill, rider jag normala språng rider jag normalt på bocken. Välj galopplängd i svängen innan bockarna beroende på hur många språng man ska rida.
Jobbar galoppsprången mellan bockarna och börjar inte bara dra i munnen. 
Om hästen byter galopp hela tiden tänk på att inte komma för stort för då är det lättare att den byter. Om den fortfarande byter så rid på en volt över första bocken ett par gånger och fortsätt sen som vanligt.
 
Jobbar alla mina hästar över denna även Dino som är 4 år.

två frågor

Har du något bra tips för att sätta styrka i galoppen? :)
 
Svar: Tycker dels du ska vända dig till din tränare/någon kunnig som kan se dig och din häst och ge tips. Svårt att göra det här när man inte sett hästen. Men kan säga hur jag jobbar. Om jag tänker efter jobbar jag inte speciellt annorlunda med någon häst utan jag fokuserar alltid på grundridningen. Så återgå till grunderna. Rakriktning, tempoväxlingar, övergångar, lösgjordhet osv... Känn att hästen är framme för skänkeln och har ett bra stöd på bettet. Visar sig problemet på något sätt? Galoppombyten? Släpper stödet? Blir stark? Springig? Finns det sådana problem får man såklart lägga extra jobb vid det men jag tror hela tiden att man kommer tillbaka till grunderna. Är hästen ung kommer styrkan med tiden. Viktigt att hästen jobbar rätt annars kommer den aldrig att stärka rätt muskler. Lycka till! :)
 
Hur gör ni för att ridbanan ska fungera på vintern?
 
Svar: Vi byggde vår ridbana för snart två år sedan, viktigt att man dränerar den bra så vattnet kan rinna undan. Det är vattnet som gör att underlaget fryser. Sen innan det ska bli minus saltar vi (eller vår snälla granne) ridbanan och så harvar vi ner det. Dock får man salta igen så fort det regnat eller snöat. Men hittills har det funkat väldigt bra. Det var en dag det var väldigt kallt och då kändes banan lite hård undertill, så vid sådana tillfällen blir det ingen högre hoppning annars har den hållt sig mjuk och bra. Skrev ett inlägg om hur vi byggde ridbanan precis när den var klar här: http://isabellaf.se/2016/june/hur-vi-gjort-var-utebana.html#comment
 

hopptorsdag

Torsdag och min enda lediga dag denna vecka, passade på att hoppa ett par hästar då mina föräldrar åker utomlands imorgon. Bra med hjälp från marken när man hoppar. Nigini, Citrus och TB fick hoppa. Chelsea fick gå på tur så jag hoppar henne i helgen. Hoppning är verkligen en ''färskvara'', när pappa höjde upp till 120 så såg det lite högt ut... hahah men när man väl hoppar så är det inget jag tänker på och det försvinner med tiden. Sen att rida ann på hinder tappar man oxå lite, även om jag försökt hålla igång det med bommar och låga hinder.
 
Fick film på TB och Nigini iallafall. TB var fin, lite stark och backade inte av mot räcket så la bommar innan och efter. Blev lite bättre. Annars hoppade hon väl och börjar kännas bättre i markarbetet. Nigini var duktig, han gör fina, noggranna språng och är väldigt arbetsvillig. Väldigt balanserad efter hindren nu och gör rena byten, något vi jobbat mycket på förra året. Lite svårt att rida ann hinder fortfarande då han tycker det är jobbigt att korta/länga sig men samtidigt vara kvar över bakbenen. Så där ligger arbetet nu, att stärka hans galopp och få han att hänga ihop, ha ett stadigt stöd i handen med nosen framme. Då kommer sprången bli ännu bättre. Citrus var pigg, superförsiktig och hoppade fint. Behöver egentligen bara hoppa på nu så hon lugnar sig lite. :)
 
Ett par språng. Har verkligen jobbat stenhårt med min sits nu, trampet och balansen i stigbygeln för att kunna vara oberoende av handen. Jag ser skillnad iallafall, och känner, man jobbar hästarna automatiskt mer med sitsen när man inte behöver hålla balansen i tygeln.
 
Har förberett med hjälp av pappa så mycket som möjligt på gården då jag ska ha alla sju hästar själv nu i en vecka. Nu jobbar jag även fredag-måndag och sen blir det lite lugnare nästa vecka samt en pay and jump på söndag som jag ser fram emot. :D

vill ha sommar och tävlingssäsong

Fasen vad jag längtar till tävlingarna nu och till våren/sommaren. Det är så himla kul att sätta upp mål och nå dom. Lägga upp en plan, träna och utvecklas. Lära sig kommunicera med hästarna. Verkligen det roligaste som finns!!!
Chelsea i Värnamo under slutet av förra sommaren!

onsdag idag

Ganska lugn sådan, var och klippte mig på förmiddagen, köpte med lunch hem (ovanligt!) och sen var hovis här och skodde. Efteråt reds alla på tur med hjälp av pappa. :):) Tar alltid en runda som innehåller en lång backe, så det blir alltid backträning när jag rider ut. I både trav och galopp om vädret tillåter. Nu ska jag snart åka till jobbet, 16-22 faktiskt mitt favoritpass nu på vintern. Hinner med mycket på förmiddagen i dagsljus och jobbar inte allt förlänge.
 
Försökte få en bra bild på Tess och Hjärtat häromdagen, dom börjar bli väldigt lika och Hjärtat växer! Hon är så gossig, kommer alltid fram i hagen och vill prata. 

tisdag

Hej!
Jobbat 6.45-16 och sen var det bara gå ut och rida. Igår blåste det nästan storm här så jag red ingen, tycker inte det blir något bra av det då hästarna blir spända och det blir fruktansvärt kallt. Därför var alla tvunga att röra på sig idag. TB och Chelsea longerades med hjälp av pappa, jättebra! Sen hoppade jag Nigini första gången sen vilan, han var fin. Väldigt kvick i benen och hoppade väl, även om det var lågt. 
Citrus markarbetades och vi hade bra kommunikation idag, roligt med två bra pass. :) 
Älskar att ridbanan funkar så bra på vintern, vad hade jag gjort annars? Idag kom det lite snö med!

clinicen

Som sagt var jag på en clinic förra fredagen för Roffe, jag tycker den var bra och han svarade utförligt på väldigt många frågor. Om jag jämför denna clinic med den jag var på på Elmia så pratar dom om ungfär samma saker. Alla har ju sitt system och ridsätt men de fokuserar ändå på samma saker. Bra att få en påminnelse om vad som är viktigt att fokusera på. Skriver lite kortfattat om vissa saker, de pratade så himla mycket.
 
Först pratade han om ''mangement'', teamet kring honom och hästarna. Vardagliga rutiner, struktur och planering, kortsiktig som långsiktig. De skiljer ju sig från oss ''vanliga'' för de har hästskötare som sköter alla hästar och stallet. De fokuserar mer på ridningen/träningen av hästen och tävlingsplaneringen. 
 
Sen fortsatte de prata om ryttaren, dess utbildning, mental/fysisk träning och om tränaren. Roffe berättade att hans pappa var hästkunnig och fick mycket rätt hjälp där och slapp göra dom misstagen som lätt blir om man inte har någon hjälp från början.
Om man blir nervös så ska man stanna upp och ta några djupa andetag. Tänka tillbaka till senaste träningen som gick bra och bara rida likadant. Rida på tävling som man gör hemma, mer kan du inte göra.
Fysisk träning är viktigt men att det inte var så vanligt förr, nu läser man mycket om det! Många ryttare som tränar både styrka och kondition, bra för att minska skador på sig själv!
Tränarens roll? Här pratade han om det som jag funderat mycket på nu. Tränaren ska inte bara var en hjälp med själva ridningen, utan hjälpa till med helheten, ett bollplank. Våga fråga om hjälp, fyra ögon ser mer än två som han sa!
 
Han berättade lite om Ninja, Casall och en till häst. Deras starka sidor och deras svaga sidor. Han pratade mycket om att inställningen på hästen är mycket viktig. Den ska vilja hoppa hindret och göra det felfritt. Men det är alltid en balansgång där. Mellan mod och försiktighet. Men med bra utbildning, bra förtroende för ryttaren och en vilja kommer man långt. Casall var väldigt tittig på allt rutomkring när han var yngre och det kan man ju inte tro när man har sett han nu. Han pratade även hur viktigt det är att hålla hästarna motiverade. Casall gillade inte att gå i ridhus för mycket på vintern så det var viktigt att han fick komma ut mycket för att hålla sig glad. Glada hästar presterar bättre, självklart!
 
Sen började de rida. Först en unghästgrupp. 5-6åringar. Två från Roffes team och han själv red. De gjorde allt ganska simpelt. Normala distanser, lätta övningar. Hästarna var såklart riktigt fina och hade fin balans och ridbarhet. Då blir allt mycket lättare och man kan bara ''rida på'' (om man är så duktig som han då xD). 
 
Sen bytte de hästar och då stod Roffe på marken och de andra två red två äldre hästar. En 9åring och en blivande 7åring. Här pratades de mer om att hästarna måste börja sätta sig mer på bakdelen, börja tempoväxla tydligare osv.. Ena hästen släppte stödet väldigt mycket och krullade ihop sig. Man såg väldigt tydligt hur hon fick svårt att komma rätt på hindren, att inte lägga in de där extra språnget. Den blev lätt kort i sin galopp. Speciellt när de kommer ur en snäv sväng. Då förstår man hur viktigt grundjobbet är för att underlätta ridningen sen när man väl ska hoppa. Hästen måste ta stödet på bettet, inte vara för stark men heller inte släppa bettet. Grundridning är så så viktig!! En välriden häst har större chans att hoppa felfritt och det blir lättare för oss ryttare att rida en bana på dom.
 
 
De pratade så himla mycket om allt, hon som höll i de ställde bra frågor så man förstod. Allt han säger är inte självklart. Sammanfattar med några ord som jag uppfattade var viktiga i en satsning. Inget utesluter det andra, allt måste stämma för att ta sig framåt!
 
Ett bra team med tränare, veterinär, hovslagare, hästägare, hästskötare osv..
Rätt häst med en bra inställning, svaga sidor kan stärkas med rätt utbildning, matchning och förtroende för ryttaren.
Grundridning, mycket viktig. Hästen måste jobba rätt för att underlätta hoppningen sen.
Krångla inte till det - gör det enkelt!

hoppning :D

Äntligen första hopp-passet gjort för hästarna efter vintervilan. Eller för TB och Citrus iallafall. :) Båda var pigga, väldigt (!!) glada över att få hoppa igen. Inte lätt att pricka hindren när de kör sitt eget race. Fina på marken innan jag började hoppa iaf, TB riktigt lösgjord, Citrus är alltid väldigt mjuk och fin. Hoppade en serie och sen två hinder snett igen, lagom.
Kul med hästar som tycker om att hoppa iallafall, hade varit jobbigt om de var tvärtom, nästa gång är de nog lite mer sansade. :)
TB ut ur serien.

god förmiddag

Lördag och en ledig helg framför mig. Antingen brukar jag tävla eller jobba, men nu är jag helt helt ledig. Var hos en kompis till sent igår så är lite trött nu, men bara att ge sig ut och rida snart. Tre hästar ska gå. :)
 
En film från i somras på Nigini, i väldigt fin form för sin ålder efter 3 veckors träningscamp. Trimmade han en stund igår och vi har mycket att jobba på, nu är det en ny träningsperiod och jag kräver lite till. Mycket galoppjobb för att stärka upp honom där, hindren blir högre i år. :)

inspiration

 
Godmorgon! Såg att detta kom ut idag så sitter och lyssnar på det nu och dricker kaffe, bra start på dagen. Ska snart ut och trimma Nigni, sen kommer Emma och hjälper mig rida ut en häst. :) Vid två blir det kvällsjobb, sen en ledig helg för mig, yeey!

onsdag

Halloj, halloj! Idag har det varit regnigt ute och jag red inte förrän när det blivit mörkt. Regn och mörker...inget roligt ridväder.
Chelsea trimmades på banan, känner att vi har mycket att jobba på i markarbetet. Hon är den som går sämst på marken, väldigt svårt att sätta sig på bakbenen och vill gärna bara skjuta på framåt och lägga sig i handen. Har jobbat mycket med halvhalter i varje steg men inte alltid det hjälper. Rakriktning samt mycket flytta bakbenen, förvänd sluta red jag mycket idag och kom verkligen åt henne då. Känner mycket bättre när hästarna jobbar rätt nu vilket är till en stor hjälp, såklart. Måste verkligen få henne bättre arbetad på marken nu, för att vi ska kunna hoppa högre i år krävs det ännu bättre grundridning.
 
TB trimmade på banan hon med, kändes väldigt fin i traven och lite stark i galoppen. Red över låga hinder men hon hoppade väldigt högt haha, så behövde inte höja upp något.. Ska sätta upp någon serie i helgen! 
 
Vilket rörigt inlägg och bara massa babbel...men men! Hoppas på fint väder imorgon då alla ska ridas på förmiddagen innan jag börjar jobba 16. 
Längtar tills tävlingarna drar igång nu.... 

igångsättning

Skulle inte du kunna du skriva om hur du skulle lägga upp en igångsättning efter en vila?
 
Svar: Absolut, kan skriva hur jag gör men alla gör ju olika. Detta funkar iallafall för mig. Igångsättning efter vila skiljer sig om det är efter en skada eller bara en paus i arbetet. Är det efter en skada får man rådgöra med sin veterinär hur igångsättningen ska se ut eftersom den kan se väldigt olika ut beroende på vad det är för skada.
 
När jag sätter igång mina hästar efter en paus i arbetet (2-4 veckor, ibland lite längre) brukar jag rida ett par korta pass den första veckan (i alla gångarter) och sen lägga in bommar/låga hinder efter bara någon vecka. Variera som vanligt med pass på banan och att rida ut på tur. Efter kanske två veckor är de ganska så igång igen för fullt arbete. 
 
Om jag sätter igång en häst som vilat lite längre, (exempelvis så vilade Dino från maj till oktober i år) så kollar jag främst på hur den ser ut i kroppen. Tjock? Omusklad? Lagom i hull? Fin muskulatur? Om den ser väldigt fin ut så kör jag samma upplägg, kortare pass i början, kollar av hur mycket hästen orkar, blir den flåsig? Trött i musklerna? Eller känns den ganska så ''pigg'' i kroppen? Därefter avgör jag hur jag kan trappa upp träningen. Om hästen är väldigt tjock och har tappat lite muskler brukar jag ta det lite lugnare.
 
Inte krångligare än så. :)

måndag

Jobbat hela helgen men har ändå fått många hästar ridna. I fredags frös det på så nu går det bara skritta när jag rider ut, tråkigt men de måste få komma ut på tur oxå. Denna veckan är inget speciellt, hästarna ska fortsätta ridas och få börja hoppa lite. Ska sätta upp serier och även korta banor. Nigini och Chelsea ligger lite efter i igångsättningen så de får en vecka till på sig innan vi börjar hoppa. 
Ska skriva ihop ett inlägg om clinicen och sen fick jag även en fråga om igångsättning som jag ska svara på. :) Ledig idag så kan ta det lite chill, men hästarna ska ridas iallafall.

Lördag

Var som sagt på Clinic igår i Linköping och kom sen hem sent. Började jobba 8 imorse men det känns ganska lätt att vara här idag då det är röd dag!🤑 Tycker det var en bra Clinic och kan skriva mer om den sen, någon mer som var där kanske? Kul att höra lite mer om Roffes tänk!! (null)


torsdag

Haft en ledig effektiv dag med ridning/motionering av 4 hästar, skoning, kastrering av min katt, kollat på och köpt en ny säng...haha! Imorgon blir det dock lugnare med jobb på morgonen och sen på eftermiddagen åker vi till Linköping för att kolla på clinicen. Är taggad! Så hästarna får helvila imorgon. 
Hittade en passande pay'n jump om 3,5 veckor, så om alla är igång ska 4 stycken med. Mycket hästar nu vilket är så kul! Känns bra att åka och hoppa bana innan årets första tävling, speciellt för Nigini som inte tävlat sen förra sommaren. Nu känns det lite närmre till tävlingssäsongen och motivationen är på topp!

Brown Sugars år

Jag fick hem Tant Brun i början av detta år. Hon skulle vara lite på prov då hon är speciell. När jag skulle släppa ut henne i hagen på morgonen så hann man knappt knäppa loss grimskaftet innan hon vänt och galopperat iväg. På tävlingar kan hon vara riktigt mötesskygg, vissa tävlingar kan jag inte ens hoppa fram då hon skyggar för både människor och hästar. Hon är ett riktigt sto, har mestadels bara ridit ston men aldrig ridit ett så stogigt sto. Det går absolut inte att bli arg på henne för då kastar hon av en. Dagarna hon är på bra humör kan hon ta en ''tillsägelse'' ganska bra men man kan aldrig bli arg. Det har tagit tid att lära känna henne och det har tagit tid för henne att ''bo in sig'' hos oss. Men utevistelse dygnet runt för henne och sin bästis Tess har gjort henne väldigt lugn. I vissa situationer kan hon fortfarande stressa upp sig men för det mesta är hon som vilken häst som helst.....Så här har året sett ut för oss.
 
Vi red många 120-125 i våras då hon gick samma tävlingar som Chelsea. Till en början gick det bra, vi red många felfria rundor, hon hoppade väldigt fint och vi hade bra flyt i rundorna. Dock långsamma.. Slutet av våren kom vi in i en svacka, kanske att jag ridit på min tränares ridning (som red henne innan mig) fram tills nu och att hon nu började testa mig lite. Hon började gå emot skänkeln i vissa svängar och gick inte alls fram. Detta löste vi dock ganska direkt. Det andra problemet jag hade var att sitta kvar i henne språng, för ibland hoppar hon till månen känns det som haha... 
 
En bra runda på vår andra tävling
 
Sen kom sommaren och vi debuterade 130, vi tog äntligen lite rosetter i 120-1,25 klasser. Men under en hoppträning lyckades hon snubbla till rejält och vrickade knät. Så ett uppehåll från tävlingarna blev det ett tag, men vilan var nog bara positiv för henne. Tyckte hon lugnade ner sig ännu mer efter det.
 
 
Sen var hon igång igen i oktober och tävlade. Hösten har varit bra. Felfri i alla 1,15-1,25 klasser hon startat i höst. Sen red vi ett par 1,30-klasser och där samlade vi på oss 4-fel i alla förutom på sista tävlingen där det äntligen släppte. Det kändes lite tungt där ett tag men jag visste att det skulle släppa såsmåningom. Sista tävlingen kvalade vi då 1,35/140 där vi även debuterade 1,35. Felfri i båda 1,30-klasserna och en rosett med oss.
Har även haft svårt att hitta flytet inomhus i 1,30 men även de släppte på sista tävlingen. Jag tycker hon utvecklat sin språngkurva under hösten när vi ridit lite mer 1,30 klasser och nu hoppar hon mycket rundare. Jag hoppas den ska fortsätta utvecklas ännu mer under nästa år.
 
 
 
TB hoppar med lätthet stora hinder och detta är förhoppningsvis min framtida svårklasshäst. Hon är bara 9 nu iår och ligger lite efter. Så hon har mycket potential kvar. Ska bli ett spännande år med henne!

2 januari

Godmorgon! Igår var man trött så nu blir det ingen fest förrän på midsommar...haha. Uppe nu och ska snart gå ut och rida. Skönt att komma tillbaks till rutinerna med ridning varje dag. En månad kvar till första tävlingen. Förra året var vi i Allingsås som första tävling, nu blir det nog Trollhättan istället. Väntar på propositionerna...
 
Nu väntar två sega kalla månader, men det ska bli skönt att det börjar bli ljusare på eftermiddagarna igen. Då hinner man lite mer...
Chelsea blev 5a i en klass där. :)

RSS 2.0