nyårsafton

Godmorgon! Idag är det nyårsafton vilken ingen kan ha missat, jag är bjuden på fest ikväll så vi får se hur kvällen blir. Imorgon kommer Aqua (min förra häst) och hennes ägare för att träna ett par dagar, roligt! 
 
2018 har varit ett bra år för mig, i början av året började det lite krokigt men jag lärde mig massor. Chelsea som fick va borta större delen av året och Gusti som var ny för mig, vi hade lite ''kommunikationsproblem''.  Samma med Tantbrun, vi var heller inte överens. Men när väl allt började släppa så gjorde jag äntligen 140-debuten jag så länge kämpat för. Att gå från 130 till 140 är ett stort steg och det krävs lite mer av både häst och ryttare. Tack vare min fantastiska häst har jag kunnat göra de steget nu.
 
Hösten blev väldigt bra, Chelsea kvalade Elmia på ett par tävlingar och där tog vi oss till final. Vi vann en klass här i Jönköping. Dino kvalade Breeders och väl där kvalade vi vidare till Scandinavium. Hade ett super meeting i Karlshamn där jag tog mina första två 135-placeringar och Gusti som bara är 7år gjorde en fin debut i 135. Vi avslutade året med en tävling i Danmark som jag är väldigt glad över att jag gjorde. Jag kände ingen som skulle dit men hade bestämt mig för att åka ändå, för att lära mig och skaffa erfarenhet. Där gick det ju överförväntan. Topp 3 placeringar på Chelsea och de andra två tog oxå pris. Roligt att få avsluta året så.
 
Utanför hästarna har jag oxå haft ett bra år, jag och min vän Emma hade en väldigt rolig sommar tillsammans.
 
Taggad inför 2019!!! Fortsätta träna mot nya mål!!!

söndag

Godmorgon! Jag är ledig ett par dagar från jobbet, vilket känns så skönt. Att jobba, rida så många hästar och tävla på de är tufft. Inte hållbart hur länge som helst... Hoppas på att kunna jobba lite mindre under nästa år. Ska snart ut och börja rida, fyra stycken tänkte jag sen fylla vindskydden med ny halm. :)
 
Chelsea och Dino. :)

fix i sadelkammaren

För ett år sedan började jag fixa lite i sadelkammaren, satte upp rosetter och tänkte beställa bilder från tävlingar. Men bilderna blev aldrig av, förren idag hehe.. Har satt upp fyra bilder på mina hästar, ingen på Gusti då jag inte hade någon fin på honom från tävlingar ännu, men det får vi förhoppningsvis nästa år. 
 
Detta blev omedvetet ''Chelseas vägg'', två bilder på henne och dom fyra stora rosetterna har hon tagit. Nu tycker jag nästan de ser för rörigt ut med alla små rosetter...kanske plockar ner dom.
 
Sen en bild på Tantbrun från Danmark och en bild på Dino från breeders. :)
 
Jag har fler väggar att fylla, till vänster om bilden ovan, ovanför tvättmaskinen. Funderar på att sätta fler rosetter där....hmm...eller om det blir för rörigt.

fredag - igångsättning

Idag ska alla mina hästar igång igen, börjar med lite kortare joggpass och ökar med tiden. Gusti får dock fortsatt hoppvila ca 2 veckor till (han är ''bara'' 7år). Dino som vilat 3 månader får ta det lite lugnare med igångsättningen oxå. Ridit hästarna på morgonen och alla var pigga och glada, roligt!
Fint väder idag! :)

tillbakablick nr 5

En pay'n jump i Värnamo 1 maj. Dino gjorde sin debut och hoppade två felfria rundor. Gusti och jag gjorde debut ihop och var felfria, Tantbrun gick två rundor felfritt oxå. Bra dag!
 

mål med mina hästar 2019

Har satt upp mål för kommande år för mina egna hästar.
 
Tantbrun:
- Rida felfria rundor i 140.
- Debutera 145.
 
Gusti:
- Debutera 140.
- Rida felfritt 140.
 
Chelsea:
- Fortsätta ta topp-placeringar.
- Rida bra rundor i 130-135.
- Ev. debutera 140, jag vet inte än om jag kommer rida 140 på henne, hon kanske gör sig bättre i 130-135 klasser och då ska hon gå det.
 
Dino:
- Göra bra ifrån oss i Scandinavium.
- Kvala Falsterbo.
- Kvala Breeders/Elmia (vet inte vilket jag kommer starta, beror på hur tävlingarna ligger).
 
Hjärtat:
- Ridas in.
 
 
Har mål för mig själv som ryttare och kring verksamheten oxå, fårse om jag publicerar det eller håller det för mig själv.
 

onsdag

Stallet har fått fina ljusslingor nu i december, fint! :) Händer inte så mycket med hästarna, dom vilar fram till helgen sen ska dom igång igen. Ska köra mer fysträning i januari-februari/mars tills tävlingarna kommer igång lite mer. Försöker göra en tävlingsplanering men det är svårt när propparna kommer ut så sent, men första tävlingen i Helsingborg är iallafall bestämt!


God Jul

Julafton! Tog en tur med Gusti på förmiddagen med pappa och Chelsea. Härligt väder, soligt men kallt. Lite bilder på hästarna, äntligen en ny mobil så jag kan ta bilder igen. 

uppesittarkväll

En jobbhelg över, imorgon är jag ledig och sen jobbar jag tisdag-torsdag sen ett par lediga dagar. Har varit ute och ridit Standos, den nya hästen vilket gick bra. Försöker mest lära känna han och hitta hans svagheter, jag har mitt system när jag rider och bara han kommer in i de så hoppas jag att han utvecklas åt rätt håll. Därför tar jag det lite lugnt nu i början så hans kropp kan anpassa sig till de. Mina andra hästar har fått helvila över jul och nyår, så en vecka till sen sätter jag igång igen. Har läst klart boken om hästens träning och tänkte skriva ihop ett inlägg om de för er som är intresserade att läsa om min träning med hästarna. :)
 
En bild från boken.
 
Nu ska jag iväg för uppesittarkväll med familjen!
 

fredag

En ledig fredag, ska ut och rida snart sen iväg resten av dagen, fixa lite julklappar och träffa vänner. 
 
Tänkte skriva om en sak de tog upp i boken jag tipsade om igår. Nämligen hästens vikt. Hästarnas ben är så tunna och det blir en väldigt hög belastning på varje ben. Något som är väldigt viktig att tänka på är att ha hästarna i en bra vikt, ha inte hästarna överviktiga! Det finns bra hjälp att få för att sätta ihop en foderstat som funkar för just din häst. 100kg överviktig ökar belastningen i galopp på ett ben(!) med 250kg!!! Tänk då i hoppningen....Så onödig belastning när man strävar efter en frisk och sund häst!
 
När Tantbrun kom så kunde hon äta massor utan att lägga på sig men förra sommaren vände det. Så under detta år har vi fått begränsa fodret för att hon inte ska bli för fet. Det tar tid att banta men man är inte snäll för att man låter hästen äta, tvärtom! Övervikt är ingen bra grej...
 
 

boktips

Har börjat läsa denna bok, mycket fakta och egna ord från världens bästa ryttare, veterinärer och tränare. Väldigt intressant. De går igenom mycket men ganska kort om varje sak, men de ger bra boktips om varje ämne så man kan fördjupa sig mer. Att lära sig så mycket om hästen och ridning som möjligt är viktigt för att utveckla sig själv och sitt eget system.
 

brun i 140

Köpte en bild från Danmark, fanns inte så många på mig... Vill förstora upp ett par bilder och sätta upp i sadelkammaren, bland annat denna.

såld

Nigini gick igenom besiktningen igår och flyttade till Gotland. Hade bara en provridning, direkt efter Danmark, vilket gick jättebra så han blev såld. Finns mycket potential i honom och tjejen red han väldigt bra så det ska bli kul att fortsätta följa honom. Får tacka uppfödaren för förtroendet att utbilda honom i 2års tid. 
 
Idag kom det en ny häst till stallet som ska utbildas, är jämnårig med Dino. Kul med något nytt! Hjärtats operation gick bra och hon åkte transporten själv både dit och hem utan problem. Nu väntar dock 4-5 veckors boxvila/sjukhage för henne...

v. 51

Ny vecka och sista veckan innan jul. Händer en del, bland annat så är Hjärtat just nu i Mantorp för att operera bort två lösa benbitar. Hon blev gallig i somras över haserna så vi röntgade detta, fick rekommendationen att ta bort dom i och med ''galligheten''. Skönt att ha det gjort nu när hon är så liten. 
Sen har vi julbord med jobbet, ska jobba en hel del och så kommer det en ny häst. Kul! Idag har jag även min första körlektion....
 
På tal om Hjärtat så känns det inte som hon växt så mycket men det kan vara för att hon går ihop med Gusti som är stooor. Runt 175.
Så när hon gick ihop med Tess när vi var i Danmark såg hon lite större ut. xD 
Hjärtat. :)

tillbakablick nr 4

En tävlingshelg i Sundbyholm i april. Om jag ser tillbaka dit så har jag verkligen samlat mer rutin och blivit mer erfaren i 130-klasser och uppåt. Hade väl inte den bästa helgen, Chelsea plockade en placering i 125, Tantbrun en i 130 och Nigini var felfri i en klass. Men det har hänt väldigt mycket sen dess, roligt!
En väldigt bra tävling med två banor så man kan rida både lägre klasser och större klasser. Bra stallar, bra banor och frukost till alla ryttare/hästskötare. Super! :)

torsdag

Trimmade Gusti tidigt imorse innan solen gått upp, mycket lösgörande och fokus på att han spårar på volten. Jag rider mina hästar varannan dag nu månaden ut, varierar mellan banan och skogen, ganska lätta pass. 
Var även iväg resten av dagen på en veterinärkoll vilket gick bra. Extra kul att Tantbrun som gått ganska högt i år håller sig fräsch utan inflammantioner eller annat. Det är så lätt att de överansträngs när de tävlar mycket - jämför med en människa som tränar hårt, man får skador med jämna mellanrum. Viktigt bara att man upptäcker de i tid, därför tycker jag det är bra med ett ''vetkoll'' ibland, ganska passande nu när tävlingssäsongen har lite paus.

onsdag

Hovis har varit här och skott/verkat idag, Dino har fått skor så ska sätta igång han i dagarna. Jag tänker låta alla hästar få ta det lite lugnt nu med hoppvila månaden ut, sen sätter vi igång igen i januari.
 
Jag tror första tävlingen för året blir i Helsingborg på meeting med dom ''vuxna'' v. 5. Något som jag inte är nöjd med hur jag la upp min tävlingsplan från sommaren ungefär är att jag prioriterade bort att rida större klasser och tävlingar. Jag måste ut och samla rutin/erfarenhet i 140-klasser för att bli stadigare där. Det är svårt när man har hästar i olika klasser och bara åker över dagen, de kan inte stå på lastbilen en hel dag...så där måste jag hitta en bättre plan för alla mina hästar för att nå målen jag vill nå. Att lägga upp en tävlingsplan är inte lätt men efter varje säsong lär man sig mer och mer.
 
 
 
 


film från 140

Tantbruns 140 runda i ''kvalet''. Så onödigt nedslag på 2an, jag red slarvigt dit. Men men, annars var rundan bra.
 

bilder från danmark


förbättra träningen

Vi kom hem tre inatt, så ganska trött idag. Har bara tagit det lugnt, ridit Nigini, packat upp lite och kollat världscupen. Nästa vecka ska vi på en koll av några hästar, jag ska till Ullared och sen jobba. Känns bra att inte behöva tänka på att hästarna måste ridas varje dag, de kan ta det lite lugnt nu i dagarna.
 
Igår kändes som sagt Tantbrun inte riktigt lika spänstig som de två första dagarna. Hon hoppade bra men man ser skillnad i sprången. Jag vill lära mig mer om träning och försöka träna henne (och de andra) på ett bättre sätt. Nu tänker jag mest på Tantbrun eftersom det var så tydligt i helgen, nästa år vill jag att hon ska orka tre dagar och då gå stora klasser utan att bli trött...Kollade lite snabbt på tdb och ser att hon aldrig gjort ett meeting med klassupplägg som nu i helgen. Detta var oxå det största vi ridit och det tar såklart på orken. Förståeligt om hon var lite matt i sprången sista dagen.
Mitt mål är att till nästa år och under året lägga om träningen på ett bättre sätt så att hon ska orka ett meeting och behålla spänsen i sprången även sista dagen.
 
Gusti ska oxå avancera nästa år och då behöver han mer styrka och ork. Känner att min träning av hästarna verkligen behöver förbättras. Att träna hästar är verkligen svårt, man vet aldrig vart gränsen går till överträning - hästen kan ju inte prata. Man vet själv hur lätt det är att få ont någonstans när man tränar själv. Ursäkta för rörig text men är så trött...Så nu ska jag sova, om ni har tips på bra böcker eller sidor där man kan läsa om träning av hästen, skriv gärna! :)
Från sista dagen!

påväg hemåt

Tantbrun hade ''kvalat'' in till mini GP 140 nu under eftermiddagen. De räckte med att genomföra 140 i torsdags så fick man starta. Denna klass reds i ''hit'', man var indelade i grupper och bästa från varje grupp gick vidare till omhoppning. Banan var maxad och teknisk svår, var en som sa att den motsvara en 145 i Sverige just tekniskt. Det var 12 hinder, 15 språng. Vi rev redan nr 2, kom för kort på en oxer...sen fick vi även 6b ner men jag är nöjd ändå. Tantbrun kändes inte lika spänstig i sprången som i torsdags, något att tänka på inför vinterträningen......Hindren kom fort och distanser efter distaner. Det gav oss mer rutin och erfarenhet. Men vi var bäst i vår grupp och gick vidare till omhoppning. Väl där hade vi redan med oss 8 fel och slutade på en 13 placering. Just placeringen var bara mest tur och ett plus, men det är väl kul att man någon gång lyckas ha tur med hästar.. haha!
 
Nu är vi påväg hemåt. Jag är glad att vi gjorde denna tävling, har verkligen velat komma iväg utanför Sverige för att samla mer rutin och erfarenhet. Att det skulle gå så bra var väl inget jag hade väntat mig, jag vann tillbaka en hel del pengar som betalade en viss del av tävlingsavgifterna!
Jag tycker att tävlingen var väldigt bra, bra byggda banor, bra stallar, trevlig tävlingsbana som var uppvärmd, så väldigt behagligt att sitta och kolla utan att frysa. Väldigt ''showigt'', många som kollade, roligt! De som var mindre bra var väl den lilla framhoppningen där det inte var begränsat antal. Tantbrun är möteskygg och alla hästar där inne gjorde henne väldigt rädd så det var svårt för mig att förbereda henne på ett bra sätt. Dock idag så hade jag ett bra system för att få det så bra som möjligt. Men med de andra störde det väl mig inte lika mycket även om det ibland kändes lite väl rörigt där inne. Maten var väl inte heller något speciellt, fanns inte mycket att välja på.. Inget vegetariskt men än en pannkaka eller en liten pizza.
 
Tävlingssäsongen är slut, dags att lägga upp en plan inför vinterträningen/vintervilan och sätta vårens tävlingsplan.

Filmer på Gusti och Chelsea. :)

 
 
2a:
3a:

🐴🐴🐴

Hoppade en "speed battle" med Chelsea nu ikväll. De 20 bästa kvalade till denna av över 200. Man hoppade en vanlig tidshoppning och hade man fått fel kunde man hoppa ett till hinder, ett jokerliknande hinder och då fick man -4 fel om man klarade de! Chelsea och jag fick en stor miss in i kombinationen så vände ut. Vet faktiskt inte riktigt vad som hände, kändes som hon fastade i höger-tygeln och inte bjöd på hindret, då gick min förhållning igenom för mycket och vi fick ett dåligt språng in. Sen ett nerslag direkt efter men klarade jokerhindret. Sånt som händer!!

Nu kollar vi 145 hoppningen, kul att det finns roliga klasser att kolla på. Imorgon i 140 är det oxå en annorlunda bedömning, men skriver om den imorgon när jag hoppat!
(null)

(null)


Gusti felfri🤩

Gusti var äntligen avspänd i dagens klass 130 och hoppade så fint! Felfri och placerad trots en lugn runda. Kul att han får avsluta så! Jag tror resan hit tog lite på honom, han kändes lite stressad de första dagarna men idag är han som vanligt igen.😊 

 
Ändrade planen för Tantbrun, hon får gå 140 imorgon innan vi åker hem. Så hon startar inget idag. Snart dags för Chelseas finalklass, en annorlunda bedömning. Förklarar sen när jag ridit den!
(null)

 


retliga 4 fel

Ett nerslag i kvällens 140 på Tantbrun, så retligt då hon verkligen hoppade så bra på alla språng....Hmmmm hade velat sätta nollan men....den kommer väl snart. Hon känns stark i språng och gör det enkelt.
 
Kommer lägga ut ett par rundor från helgen sen. Nu ska jag sova, imorgonbitti går Tantbrun 130, även Gusti. Sen på kvällen går Chelseas final 125. :)

Chelsea är bäst🤩

Chelsea gillar Danmark, lika fin idag och hoppade väl. Blev 2a i 125-klassen!!!! Imorgon har vi kvalat en final med bra prispengar och 10 placerade av 26 starter. Kul!😁 Gusti fortfarande spänd idag och svår, rev två hinder. Nya tag imorgon! Ikväll hoppar Tantbrun 140.🤗
(null)låååång dag

I lastbilen nu, hästarna har fått vatten, mat och promenerats, jag har duschat. Idag har det varit 433 starter såg jag på equipe, dom är nog snart klara. Helt sjukt! Fattar nu varför man ''bara'' får göra en start per dag per häst. 
 
Dagen har verkligen gått bra, som jag skrev innan så gick Tantbrun en klass imorse, felfri och någon utanför placering. Sen gick Gusti 125, fin på framhoppningen men blev spänd på banan. Rev 1an och 3an, kom förnära och han hoppade spänt. Sen sprang han genom kombinationen 4a-b och rev b, tog tag i han efter det och sen skärpte han sig och hoppade felfritt resten. Hoppas han är mer avspänd imorgon!
 
Sen gick Chelsea 125, även fast banan inte passade henne så lyckades vi få en bra tid och komma 3a av 71 starter. Så kul!!!! Fantastisk som alltid!
 
Nu är det dags att sova, Chelsea och Gusti hoppar vid lunch och Tantbrun hoppar sent på kvällen...Zzzz

Bra start på tävlingsveckan

Tantbrun börjar dagen med att vara felfri i 130.🤩 Bra start! Nästa ut är Gusti efter lunch, Chelsea går senare i eftermiddag. 
(null)


snart framme

Knappt en timme kvar nu, fick ändra planen och köra runt istället då det blåste mycket och färjan skulle gunga en del.... Har ingen erfarenhet i att åka båt med hästar och mina har aldrig gjort det vad jag vet så kändes säkrast så. Får se hur vi gör på hemvägen. När vi kommer fram ska jag nog rida alla om det går, annars får de promera en lång stund. Imorgon börjar första klassen (130) klockan 8 som Tantbrun går, sen går Chelsea och Gusti 125 klass efteråt som börjar klockan 13. :)
 

tillbakablick nr 3

När jag ändå bara sitter här i lastbilen kan jag likaväl köra en till... I februari provade jag Gusti första gången, kommer ihåg att jag tyckte att han var väldigt svår... Provade även han en gång till innan jag bestämde mig för att ta hem honom. Jag fick en jättebra möjlighet att låna honom först och starta ett par tävlingar innan vi bestämde oss för köp eller inte. Han kom i slutet av mars och köpte honom senare på hösten. :)
 
Två språng från andra provridningen. 

tillbakablick nr 2

Hände väl inte så jätte mycket i januari/februari, mest en massa snö som hindrade mig att träna ordentligt på ridbanan. Banan funkar bra när det inte kommer allt för mycket snö, men det snöade ju på rätt bra i början av året. Får hoppas på mindre denna vinter....
 
Här är ifrån ett ridpass i mitten av februari när jag och Tantbrun hoppade studs. Inget jätte trevligt väder...xD Funkar att trimma och hoppa lite lågt, men ordentlig banhoppning med lite högre hinder får det bli i ridhus med bra underlag.

danmark imorgon!! :D

Har packat hela eftermiddagen och ridit Nigini, de andra vilar idag då de går hela veckan sen. Allt är packat, skåpet är på lastbilen, hästarna är badade och står inne. Vi åker väldigt tidigt imorgon för att komma i god tid till färjan som går från Göteborg. Första gången vi åker färja med hästarna.
 
Jag ser så mycket framåt emot denna tävling, att komma iväg utanför Sverige, få åka på en fin lite större tävling, det är där jag vill tävla. Jag har tänkt lite på vilka tävlingar man ska välja och varför....att lägga upp en bra tävlingsplan är inte lätt, finns mycket tävlingar men vilka ska man välja. Många saker som spelar in men en sak som jag tycker är viktigt är att man är på tävling för att lära sig. Så att vara i en miljö där det är duktiga ryttare, bra banor, bra oraniserat osv... gör att man lär sig och att man själv blir mer skärpt. Jag var på en tävling i höstas som jag fick lite ''pay'n jump känsla'' på och då känner jag direkt att man själv blir lite slarvig. Omedvetet.
Nu har jag inte varit på denna tävling tidigare men tror den kommer vara bra, några duktiga ryttare från Sverige som ska dit! Jag kommer ha med mig datorn och blogga under veckan såklart! :)
 

tillbakablick nr 1

Tänkte göra ett par tillbaka-blickar från året. Börjar med en från februari när vi var iväg och hoppade Nigini, Chelsea och Tantbrun i ridhus. Alla fina och duktiga! :) Tog mitt första språng på 140 på Tantbrun i slutet!
 

lördag

Hoppträningen igår var en bra träning för båda. Chelsea kändes väldigt fin, hoppade superfina språng, spänstig, försiktig, uppmärksam! Jättenöjd. Hon hoppade en bana och sen tog vi kombinationen igen och ställde lite ''frågor'' till henne. Men det uppmärksammade hon bra.
 
Gusti var pigg och lite ''stökig'', sparkade lite efter hindren som han kan göra ibland. Fick mycket hjälp med markarbetet, vad jag ska fokusera på när jag jobbar han. Lätt att komma in på fel spår när man rider mycket själv. Mycket lösgörande arbete för honom främst, sen kommer tempoväxlingar och då kommer det bli lättare. I hoppningen gick det bra, hoppade en övning med oxer på böjt spår men bom före och efter. Sen när vi hoppade bana gick det bra och lite mindre bra. Han blev lite för fast i handen och då blir han hög i halsen innan hindren och tappar rygg. Kan vart att han var lite på, men något jag får tänka på. Så försökte bara va mjuk i handen och lugn innan hindret. 
 
Några språng från igår! :)
 
Alla hästarna känns fina nu inför nästa vecka. Roligt!
 
Chelsea går lite lägre klasser 125 touren, kanske någon 130. Försöka ta lite högre placeringar.
Gusti går 135 touren om han är avspänd.
Tantbrun går 140 touren om hon känns bra.

RSS 2.0