Träningstorsdag😁


Var uppe tidigt imorse och red Chelsea på banan, gick sådär i början, hon var lite springig och framtung. Men sen så fick jag henne mer bärig och det kändes bra! Många halvhalter och tempoväxlingar...
Sen åkte jag och citrus på träning vid halv tio. Red själv och fick väldigt mycket hjälp, även min tränare red lite så kunde vi komma fram till vad som behövde jobbas på i markarbetet. Sen hoppade vi och det kändes väldigt bra, hon hoppade fint och vi var överens!! Så det känns bra inför Södertälje. Alltid kul och motiverande att åka och träna, man kan diskutera lite allmänna saker och man får ny inspiration!!

När jag kom hem red jag TB, jobbade lite låga hinder och växlade galoppsprång på en linje. Kändes helt okej, men lite stark. Överlag väldigt trevlig att rida nu när jag hittat bättre markarbete men nu de senaste har jag haft lite svårt att få tillbaka henne. Ska hoppa henne och Chelsea imorgon så får se hur det känns då! 😊 Nu ska jag jobba till åtta eller nio, så det blir en lång dag men ledigt imorgon!!!👌🏻
(null)frågor och svar

Glömt svara på frågorna jag fick!
 
Du har inget tips om stall i trakterna? Jag ska flytta upp från Malmö med min pålla. Typ mellan Värnamo och Jönköping? :D
 
Svar: Nej tyvärr inte, har inte så stor koll på stall. 
 
Inspererande och roligt att du delar med dig! 
Hur många kvadrat blev din lägenhet på? 
Hur många kvadrat hamnade stallbyggnaden på? 
Hur såg det ut med brandreglerna när ni valde att bygga lägenhet och stall ihop? 

Om det är okej att fråga såklart. Fortsätt insperara och satsa! Mvh
 
Svar: Min lägenhet är ca 60m2. Lagom tycker jag, då jag hatar att städa haha. Stallet är 155m2. Angående brandregler har vi en brandvägg och en branddörr mellan min lägenhet och stallet, inte mer än så. :) Tack så mycket!!
 
Varför detta eviga "den nya" och "min tränare"? Tröttsamt att läsa när allt ska vara så "hemligt".... Synd, för intressant blogg annars
 
Svar: (Detta var när jag precis fått hem Citrus). Jag fick hem Citrus för att ''prova'' lite och då ville jag inte dela med mig för mycket eftersom jag inte visste om hon skulle vara kvar. Om hon åkt hem efter kort tid hade jag säkert fått frågor varför hon åkte osv.. därför höll jag det utanför i början. Jag vill absolut inte verka hemlig här i min blogg men vill inte dela med mig av precis allting. Det går bra att fråga om ni undrar något! Vet inte varför jag skriver, ''min tränare'' haha bara blivit så. Jag tränar för Victoria Almgren och har gjort i 2år nu. 
 
Har även fått frågor om sadelkammaren och var vi köpt skåpen. De är från ikeas köksavdelning både skåp och diskbänk, är jättenöjd verkligen!

onsdag

Hej! Mina inlägg blir inte så varierande, men men. Igår var det en vanlig dag, jag red på förmiddagen och jobbade sen kvällen till åtta. Idag är jag äntligen ledig från jobbet så alla ska få röra på sig, sen ikväll ska jag på julbord med jobbet, trevligt!! Även om inte julmat är min favoritmat.. Om en vecka åker vi till sista tävlingen för iår och det ska bli väldigt kul. Jag har verkligen haft en bra höst tävlingsmässigt, det trodde jag inte efter dippen i Falsterbo. Men vi vet ju hur fort det vänder i denna sport haha.... Jag är verkligen glad över hästarna jag har hemma nu, alla är fantastiska och roliga att jobba med. Ska bli en spännande och rolig säsong nästa år, nya och utmanande mål att försöka nå.
 

Vanlig måndag

Vart ute och ridit på förmiddagen och nu ska jag snart till jobbet för ett kvällspass.  Dino fick skutta lite idag igen och han var fin!!! TB markarbetades och det kändes helt okej. Har henne väldigt framme nu och då blir hon nästan lite väl stark, men kanske behöver de i hoppningen? Vi får se hur det går nästa helg. I vilket fall var hon fin även om hon var stark! De andra får vilodag. 😊
(null)


flow

Idag på jobbet så längtade jag bara hem tills jag skulle få rida haha... Jag känner att jag är inne i ett bra flow nu med ridningen, hästarna arbetar bra och jag känner att jag lärt mig mer om hur man markarbetar dom. Det är så svårt men roligt!
Dino fick skutta lite idag, han var fin. Han vill gärna bli lite hög och kort i halsen, därför försöker jag få honom lång i halsen och lägre. Det gjorde han fint idag! :) Ska jobba på ett par veckor till nu eftersom det blev en vila på en månad precis. Nigini däremot ska få börja trappa ner lite och sen helvila.
 
Chelsea hade jag ett bra pass på igår, jobbade på väldigt fint och ''bar sig själv''. På henne är det så lätt att få hela henne i handen och så bara springer hon på. Blir många halvhalter...... Vi har mycket att jobba på under den tävlingsfria perioden, men jag hoppas markarbetet ska bli bättre under vintern.
Två bilder på hjärtat från i torsdags. :)
 

Fredag

Har ridit fyra hästar idag, pappa tog den sista med ut på tur. Har hoppat Nigini och TB lite, båda var fina och TB var pigg!! Chelsea trimmades en stund och var fin men framåt. Försöker få henne att använda energin på rätt sätt, inte att bara springa framåt och skjuta på. Det gick helt okej, försöker samla henne för sitsen och inte handen. Ska fortsätta arbetet imorgon.. Citrus och Dino gick på tur och galopperade i den långa backen, bra träning! Nu ska jag snart åka till ett par kompisar och kolla idol, sen är det jobb hela helgen...
(null)
 

Dino❤️

Red äntligen Dino idag efter nästan en månads vila pga hovböld och att han blev öm i bakhovarna. Han kändes väldigt fin och stark(are) i kroppen. Vilor är aldrig negativt för unghästar tycker jag, om de inte är så att man missar någon tävling. Så det var kul att rida han lite igen. Citrus gick med på banan och hon var pigg efter tre dagars vila. Nu har jag varit inne och ätit lunch och ska strax ut igen för att göra iordning Chelsea och TB som ska på tur med pappas hjälp. :D Sen kanske jag hoppar Nigini, beror på om jag kan få någon hjälp, annars får han hoppa imorgon!
(null)

Onsdag

Blev inte mycket ridning idag då det snöade hela morgonen/förmiddagen och har inte töat förrän nu ikväll.. Så hästarna fick ännu en vilodag, men de går ju i hagen hela dagen. Kan inte rida iom att de inte har några snösulor, har inte lagt på det än. Men Nigini fick iallafall röra på sig lite och imorgon kan jag rida alla igen. 
 
Trodde jag skulle tappa lite motivation till ridningen nu när jag bara har en tävling kvar, men inte det, jag är taggad!! Känner att mitt fokus till hästarna och tävling ökat väldigt mycket de här året. Kan bero på utvecklingen vi gjort, det blir bara roligare och roligare. Men visst ska det bli skönt med en paus, iallafall första veckan. xD Har funderat väldigt mycket hur jag vill göra nästa år, vad jag kan ändra på för att utvecklas ännu mer, vad jag ska satsa på för tävlingar och även analyserat detta året. Kanske kan dela med mig av mina tankar i ett annat inlägg! Nu ska jag strax sova....så hörs imorgon!
(null)
Queen C

Vilodagar

Alla hästar har fått vila både igår och idag då jag jobbat mycket och det passade bra efter tävlingen. Men imorgon tror jag att jag ska rida lite, har inga snösulor ännu men det ser ut som om det ska töa bort. Nigini kan iallafall gå lite på banan och Dino får nu börja ridas igen efter hovbölden. Kom av någon anledning in på gamla serien ryttareliten vilket jag kollat på nu ikväll. Roligt att den fortfarande ligger kvar på svtplay. Men nu är jag trött så jag ska sova, är ledig imorgon så det blir skönt!!
(null)
Min stjärna <3

Måndag

Ny vecka igen, det går så fort!! Bara sex veckor kvar av året. Jag har en tävling kvar innan jag ger mina hästar ''vintervila'' (en lugnare period i december utan hoppning/tävling). Ett meeting i Södertälje om 2,5 vecka. TB har inte gått så mycket i höst och Chelsea är i så fin form så det känns rätt att göra en sista tävling. 
 
Är väldigt nöjd över helgen som var. Citrus har varit väldigt fin och bara gjort det hon ska. Vi börjar förstå varandra bättre och vi har gjort bra rundor. TB var oxå väldigt fin, 120-rundan var bra, en sväng jag tappade lite galoppen i då hon stod emot mot utgången men annars flöt allt på bra. Vi fick en bra tid oxå, knep en placering trots väldigt många nollor.
 
130-rundorna var nog sämst, på båda hästarna. Att hoppa 130 i ett litet ridhus är svårt, ännu svårare med TB som är mer en ''utomhushäst'' med sin galopp. På Chelsea började jag i dålig galopp, fick in ett språng för mycket men sen hittade jag bättre flyt och vi fick till en helt okej omhoppning. Vilken form hon är i, bara vill göra sitt bästa och vara felfri. Så kul!!! TB hade jag för dålig galopp på och för korta språng. Hon måste få galoppera genom svängarna i en normal galopp, inte korta språng!! Mot kombinationen där det var oxer in hade jag den korta galoppen och la henne för stort, då fick vi bakbommen. Men jag hänger inte upp mig på detta utan jag vet att det skulle bli svårt att rida 130 i Värnamo på TB. Tränar bara på som vanligt och så hoppas jag vi får till bättre rundor i Södertälje där ridhuset är betydligt större.
(null)

Vilken helg!!!

Nästan helt felfritt, en bom ner i 130 klassen på TB annars har alla 6 rundor varit felfria!!! Chelsea på topp och 2a i 130.🌟🌟 TB felfri och placerad i 120, som sagt ett ner i 130 och Citrus felfri i 115.😁 Är väldigt nöjd!!!
(null)
Nu köra lugnt hem då det kommit snö och frusit på...


ridoverall

Longerade hästarna när vi kom hem, packade ur, tvättade dom osv... Putsar och packar imorgon, var så trött.. Kommer hoppa 115 avd. b på Citrus imorgon, det är så mycket starter och då blir dagen lite väl lång om jag ska hoppa avd. a. Vill inte att dom ska behöva stå på lastbilen för länge. TB går 120 och 130, Chelsea 130. Kommer vara hemma sent men skönt att man inte har någon att rida då iallafall. Tävla är jobbigt men kul!! :)
 
Måste visa min overall jag köpte häromdagen. Rosa....men kommer bara ha den hemma. Tänker inte frysa i vinter!!!! Så gött att bara dra på sig den när det är många minus, ska bara skaffa mig ett par varma skor oxå. Tips??
(null)
 

Dag 1 avklarad

På väg hem från Värnamo nu, lång dag!! Citrus var iallafall felfri i både 1 meter o 110.😊 Vi lär känna varandra mer och mer! Red bara lugna rundor så utanför placering. När vi är hemma måste jag röra på de andra två som ska med imorgon. Blir ridning eller longering, får se. Sen sova och upp imorgon och åka med tre hästar, roligt!!😁
(null)
Från träningen i torsdags😍

freeeeedag

Öppnade på jobbet idag, så skönt att sluta tidigt en fredag. Ska snart ut och rida tre stycken. Hästarna var väldigt fina igår på träningen, hoppade super!! TB och jag har gjort framsteg sen senaste träningen. Nu har jag henne mer framme och mer för skänkeln än tidigare vilket gör att hon jobbar bättre. Kändes väldigt bra. :) Tävling imorgon och på söndag då!
 
No scoop no hope.. haha

Träningsdags

(null)
TB och Citrus är med, Nigini och Chelsea gick på tur på förmiddagen. Hunnit klippa en häst och nu återstår bara träning. 😊👌🏻

effektiv dag

Alla hästarna har fått komma ut och galoppera idag, härligt väder och hästarna var pigga! Imorgon är det träning med två hästar och de andra får gå på tur igen. Ska hinna klippa en häst oxå, min favoritsyssla...not! 
 
Under kvällen var jag iväg på Ikea för att köpa lite grejer till sadelkammaren samt min lägenhet. Tappade motivationen till att fortsätta med de sista grejerna men idag kände jag mig inspirerad igen haha.. Till sadelkammaren blev det tavlor (ska beställa bilder på hästarna!), skoställ, ''jack-hängare'', korgar och så var det nog allt. Sen har jag även fått upp vårt gamla köksbord där inne, ska antingen måla om det eller hitta något annat passande...plus andra stolar. Vill även att det ska bli lite högre, så får se! Kan visa bild på de andra jag köpte någon annan dag och när jag fått upp tavlorna! :)
 
Köpte (bland annat) en ljusslinga att ha i mitt sovrum, blev väldigt mysigt! Snart är det dags att börja julpynta, jag som aldrig bott själv tidigare har inget julpynt. Men snart ska jag och några kompisar till Ullared så då blir det att inhandla sånt. Ska ha en gran med, men mina katter lär ju riva den.... :(
 

måndag

Öppnade idag på jobbet så när jag var hemma strax efter tre tog jag mig en powernap innan jag gick ut och red. Så kallt!!!! Nigini fick hoppa då han inte hoppade igår. Han var duktig, lite spänd i början men det släppte och sen hoppade han väldigt fint. Känner att han stärkt upp sig ytterligare då jag kan rida han i en bättre galopp nu, där han orkar att bära sig. Kul! Då blir oxå sprången helt annorlunda, på ett positivt sätt!
 
Chelsea trimmades en stund och kändes okej, fin mot slutet och försökte samla henne för sätet och skänkeln. Citrus och TB longerades med hjälp av pappa, skönt med hjälp! Imorgon kommer hovis och kollar på Dinos hovböld samt att han ska få på sig skor då han blivit så himla ömfotad nu. Föredrar att han dom barfota men bara om det funkar, de ska ju inte ha ont!! Nigini har funkat väldigt bra utan skor och har därför inte behövt det mer än ett par veckor där vi red mycket på grusbana (hos min tränare). 
 
En gammal bild på mig och Tess. Nu ska jag sova, jobbar 13-22 imorgon så tänker gå upp i tid så jag hinner med endel på förmiddagen utan stress. :)
 

söndag

Haft en härlig helg och dag, gjort lite annat än att bara tävla och rida. Idag blev det dock bara ridning hela dagen, var så fint väder och vindstilla. Härligt! Hästarna har fått hoppa lite gymnasikhoppning, studs på böjt spår, oxer med bom före och efter samt en tre-kombination med räcken. Jag tycker alla kändes väldigt fina, hade ett bra flow i ridningen. TB kändes nog bäst, fick fin känsla och hon hoppade bra. Bra övning för henne med oxern, nästan alla våra nerslag kommer på oxrar så det behöver vi träna på. Nu har jag precis kollat SM-finalerna vilket var skoj!! Man vill ju bara vara där själv och tävla.... Men har en bit kvar;)
 
Nästa vecka är det tävling igen, årets näst sista. Värnamo blir det, lite litet ridhus där men det går nog bra ändå. Ska bli kul iallafall!! 
Fortfarande inte löst bildproblemet....
 

lördag - frågor?

En ledig helg har jag framför mig, vilket betyder inget jobb eller tävlande, så fruktansvärt skönt. Idag blåser det ute och är väldigt kallt, tycker de är de värsta dagarna på hösten/vintern, när de blåser... Då saknar man ridhus!! Får se om jag rider något idag, annars får alla gå imorgon då jag tänkt hoppa. Ska kolla ut någon rolig och stärkande övning. :) Dino hade iallafall en hovböld, skulle ta in han från hagen häromdagen när han gick på tre ben... Har aldrig haft en häst tidigare som haft hovböld, nu har Dino haft tre stycken. Men han är redan bättre och jag hoppas snart vi ska vara igång lite igen. 
 
Jag har fått lite frågor det senaste, så tänkte svara på dom i ett inlägg och om ni har fler så ställ dom här så svarar jag på alla på en gång!! :) 
Uppdaterade blogg.se appen och nu när jag laddar upp bilder genom den blir dom jättesmå...någon som vet hur man ändrar de?

att vara en bra ryttare handlar inte bara om att rida bra

Kom över en gammal video från slutet av 2009, en hoppträning på min gamla häst appis. Tänker tillbaka till hur allt började, hur jag en dag äntligen fick köpa mig en häst. Jag visste att jag ville tävla redan då men inte hur mycket eller hur högt då jag inte kunde något om ridsporten. Jag kommer inte från en hästfamilj, utan har verkligen fått börja från noll. Det är så mycket man ska lära sig, inte bara att rida.... man ska välja sadel, veterinär, hovslagare, tränare, stall, foder och så vidare..
 
När jag äntligen köpte min första häst började jag träna lite smått för en hopptränare och senare för en dressyrtränare. Jag hade ingen kunnig att vända mig till som kunde hjälpa mig med allt runt omkring, utan det blev att man tränade och då tränade man på sin ridning. Men nu när jag ser tillbaka så önskar jag att jag hade haft en tränare (eller bara någon kunnig att rådfråga) som såg helheten, inte bara ridningen. Vi borde ha mer kunniga hästmänniskor/tränare som engagerar sig i allt. Många åker till en träning för att de har högre mål, men det är inte alltid ridningen som stoppar för att det inte kommer längre. Hur mycket de en tränar så står man fortfarande still. Kanske är det fel val av veterinär? Hovslagare? Fel val av tävlingar, klasser? Hästen är begränsad eller så kan man inte utvecklas mer på den hästen?
 
Har man tur kommer man till en väldigt engagerad och kunnig tränare som ser helheten och ärligt kan säga vad som behöver förändras. Eller så kommer man till en som bara fokuserar på ridningen. Jag tror det är därför det (i vissa fall) är svårt att utvecklas inom sporten genom att bara träna då det ligger så mycket fokus på enbart ridningen, och på en hoppträning ibland bara att hoppa. Medan om man väljer vägen att jobba i stall så får man hela den biten och ser allt runtomkring som är oerhört viktig. Som de sa på clinicen på Elmia, att vara en bra ryttare handlar inte bara om att rida bra.... 
 
Ju mer man lär sig desto mer förstår man hur lite man kan. Det är verkligen sant! Här är filmen förresten!
 

Fin morgon

(null)

(null)

(null)

lugn vecka

Måndag och ny vecka igen, hästarna som tävlade i helgen kommer att få ta det lite lugnt nu i början av veckan. Tre dagars tävlande och ganska höga klasser, antar att dom är lite trötta. Men Nigini ska ridas och Dino vilar, han ömmar lite i hoven så kanske att det är en hovböld. 
 
Känns roligt att ha varit i Helsingborg och faktiskt tävlat om placeringar, inte bara ridit runt för att få en bra runda. Det har varit ganska svårt byggt och många duktiga med. Går inte att jämföra med tävlingen jag var på förra helgen, varken startfältet eller banorna. Nästan alla mina fel har kommit när jag inte galopperat, utan börjat att bromsa. Förstår hur viktigt det är att hålla galoppen hela banan runt när det är både högre och svårare. Finns inte tid för ett extra språng eller ta bort galoppen. Så det måste jag fortsätta träna på nu resten av året. När man bromsar förlorar man ju oxå endel tid och då förlorar man dom färgade rosetterna. För att ta steget till 140 nästa år krävs det att jag är säker på att ha en bra galopp, hitta rätt distanser och rida rätt antal galoppsprång. 
 
På tal om något annat, såg ni världscupen igår? Vi åkte hem lagom till att det började och hade något att kolla på på vägen hem. Vilken rolig omhoppning det blev och kul med Henrik i toppen igen!!! 
 

hemma

Skönt att vara hemma igen, det tyckte hästarna med. Släppte ut dom i hagen, tror Chelsea saknat det mest, hon hatar att stå still haha. Har funderat lite över att åka till Grevagården nästa helg men har bestämt mig för att inte åka alls nu. Kommer åka till Värnamo helgen efter istället, båda dagarna och sen har vi ett sista meeting i Södertälje i början av december. Där är det lite större klasser och jag kan rida en eller två 135 till. Sen är säsongen slut för i år. Men tävlingarna drar igång redan i februari igen, hästarna måste dock få lite semester..:)
 
Här är Chelseas runda från igår, så fin!! Som ni ser blir jag för stark i handen i svängen mot kombinationen...annars hade den nog legat kvar. Måste låta henne få vara stark och framme, det måste hon för att kunna hoppa så här bra!

På väg hem

Sista klassen hoppad, 130. Chelsea var felfri och vi kom 6a!!! Så himla roligt!! TB hade ett ner igen, idag blev det ett litet missförstånd in i kombinationen, låg lite stort och hon var inte helt med. Så det blev flackt. Men nöjd över helgen och roligt att vara placerad i toppen idag!!! Bra och trevliga tävlingar här och ska nog tillbaka hit i februari.😊


dag 2 helsingborg

Dagen har gått bra måste jag ändå säga. Citrus gjorde två felfria rundor i 1,05 o 1,15. Roligt och jag hittade lite bättre ridning. Kände att hon var med mig och lyssnade fint, hon är superförsiktig och vill inte riva!! Tant Brun hoppade 130 men ännu en 4-felsrunda. Jättefin men kom lite kort in på en båge och istället för att galoppera fram börjar jag bromsa och får in ett extrasprång.... Det funkar inte! Nu har vi haft tre 130-rundor med 4-fel så jag hoppas nollan sitter snart.
 
Sen var det dags för Chelseas och min 135-debut! Varken jag eller Chelsea har gjort de innan. Men jag känner verkligen att hon litar på mig till 100%, vi är ett team. Hon var lika pigg idag men försökte att inte sitta med handbromsen i. Resulterade i näst sista hindret ner där jag tog bort för mycket galopp i svängen men ett nerslag i debuten är jag nöjd med. Det var massa distanser och banan var inte helt lätt men rundan blev bra och det kändes inte speciellt stort eller högt faktiskt! :D Så himla roligt att vi kommit såhär långt nu, från 1meter till 1,35. Vi har utvecklats tillsammans och jag har matchat henne på rätt sätt. Det är inte alltid lätt att utbilda en häst upp i klasserna, speciellt inte när varken hon eller jag har rutin. Men som sagt, vi är ett team och fightas ihop. Sista målet med henne för iår är avklarat!
 
Inga rosetter ännu men det är lite svårare och framförallt många duktiga ryttare. Vi samlar rutin och har gjort väldigt bra rundor, på alla tre. Imorgon går Chelsea och TB 130 innan vi åker hemåt och tränar inför nästa tävling. :)

dag 1 helsingborg

Lång dag.... men de är snabba här med att bygga om och starta nästa ekipage så det är skönt! Chelsea hoppade en 1,30 och var galet pigg. Fick galoppera många varv när jag red fram och sen på framhoppningen sprang hon mest. Blev lite handbromsen i inne på banan men felfria och någon utanför placering. Måste ta ut henne imorgon förmiddag och rida lite, funkar inte om hon ska vara såhär laddad. xD 
 
TB hoppade fint och felfritt i 120, utanför placering. I 130 var hon också fin men jag började bromsa i en sväng så tappade galoppen och blev ''ett för mycket'' så det rev vi. Annars hoppade hon fina luftiga språng och var inte i något förutom det vi rev då. Äntligen börjat hitta rätt ridning på henne och även fast jag inte riktigt hade henne lika framme som förra helgen kändes det ändå bra! Citrus hoppade fint men har inte hittat ridningen på henne än. Hon är pigg och känslig, hoppas det går bättre imorgon..

torsdag

Nu är vi på väg till Helsingborg. Har som sagt med mig tre hästar, Chelsea, TB och Citrus. Kommer bli långa dagar och många starter, men ska försöka hålla fokuset uppe och göra bra rundor med alla. Imorgon kommer jag göra fem starter, sen väljer jag klasser till lördagen efter det! :) När vi kommer fram ska alla joggas en kort stund, packa upp och sen om vi hinner handla lite. Annars är det bara att sova, börjar redan 8 imorgon. Ska försöka uppdatera endel under helgen!

RSS 2.0