en gång är ingen gång

Det går verkligen upp och ner med hästar, något som är viktigt att lära sig tidigt. Ibland trillar bommar helt utan anledning, ibland saknas den där hundradelen från vinst och en dag kanske hästen har en dålig dag. Något som jag har fått lära mig och tänkt mycket på är att många (inklusive mig förut) gärna vill ändra så fort det går dåligt en tävling. Man ska byta bett, sadel, träns, träna på ett annat sätt osv... Men man ska inte ändra något, utan träna på precis som man brukar. Efter Gislaved när jag fick 4 fel i varje klass på Chelsea skrev jag här ''vi tar snart de färgade rosetterna, vi har varit nära nu ett par gånger''. Nästa tävling kom vi 2a. På TB gick det lite sådär i Vaggeryd, hittade inte flytet men skrev även här då att det var en sån dag, nästa tävling går det bättre. Och visst gjorde det. Felfri och bra flyt i båda klasser. Det kan inte alltid gå bra, det går upp och ner och det är viktigt att lära sig det. Släpp när det går dåligt, träna på som man brukar och försök igen, och igen, och igen.
 
Sen ska man såklart testa nya grejer för det är så man utvecklas, förändring leder till utveckling. Men jag tror man ska ta hjälp av någon kunnig då för att få en annan bild av det hela. Kanske så är ett bettbyte nödvändigt. Eller så är det bara mer träning som behövs. I många fall skylls det mycket på annat (sadel, bett, dåligt underlag, dålig bana) när det i själva verket är mer träning som behövs.
 
På förra tävlingen gick det inte bra på Chelsea, jag har analyserat varför och släppt det nu. Jag tror jag fick prestationsångest återigen. Fick en block i hjärnan när jag red mot första hindret och bara attack-red. Chelsea är väldigt känslig och klarar inte sånt, hon blir springig och tjafsig då. Förra gången fick jag det i 130-debuten och vi blev ute. Det är bara jag själv som sätter stor press på mig själv, ingen annan. Därför kan bara jag själv jobba med det. Har också tänkt efter att det inte ens, i slutändan, blir kul att tävla med den stora pressen på mig själv. Vare sig vi kommer tävla i Falsterbo eller inte. Jag glömmer bort varför jag rider och tävlar då. Så nu är det bara bra tankar och bra känsla i kroppen resten av veckan inför helgens tävling. 
 
Om något oväntat händer en gång, brukar jag tänka - en gång är ingen gång. Men händer det fler gång så är det förmodligen något man måste jobba med. Att hålla på att ändra hit och dit så fort det går dåligt gör nog både hästen och en själv väldigt förrvirrad. Man får inte glömma bort sitt grundsystem man har i sin träning...
 
Nu ska jag ut och rida, precis som jag brukar! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0