gott nytt år

Så skönt att denna jobbhelg är över, långa pass men värt när lönen kommer. Har dock inte hunnit rida så mycket vilket är tråkigt, men från och med imorgon sätts hästarna igång på riktigt igen!! :)
Ser så mycket fram emot 2018, att ta med alla mina nya erfarenheter och kunskaper in på ett nytt år. Utveckla mig och hästarna. Det blir hela tiden roligare ju mer man lär sig och iår har jag verkligen förstått hur mycket hästarna betyder för mig. Det enda jag vill göra nu och i framtiden. 
 
Nu ska jag skölja ur min hårfärgning, byta om till festkläder och dra på fest. Hoppas ni får en bra kväll oavsett vad ni gör! Hörs nästa år!! xD
 

chelseas år

Tänkte sammanfatta året som gått med Chelsea och TB, börjar med Chelsea. Hon är verkligen en rosettplockare, pris på minst varannan tävling, i höst har vi varit i toppen på de flesta tävlingarna. Fantastiskt år med henne!
 
I början av året red vi många 120-125 klasser för att försöka kvala till Falsterbo. Det flöt på bra fram tills början av sommaren ungefär, vi fick många placeringar, mestadels vita rosetter men det gav poäng det med. Sen började vi komma in i en svacka, Chelsea hoppade lite sämre och vi fick lite nerslag. Men vi lyckades iallafall kvala till Falsterbo och där gick det både bra och dåligt.
 
Första rundan, där vi var felfria och placerade. Jättebra läge inför finalen.
 
Dagen efter red jag felfritt fram till nr. 6 där jag missbedömmer en distans och vi ligger för tok för stort. Chelsea lyssnar på mig och hoppar av, vi flyger rakt igen och jag flyger av. Minns fortfarande den sekunden jag sätter mig upp och inser att det är över. Ingen final för oss, ingen gräsbana. Det tycker jag var mest tråkigt, att vi inte fick rida på stora gräsbanan. Så här i efterhand bryr jag mig inte att jag trillade av, jag vet att jag kommer rida där igen och då göra det bättre. Men mina nerver spökade där och då, jag kunde inte hålla ihop det.
 
När jag kom hem var jag i en svacka, Chelsea skulle få tävlingspaus några veckor och jag hade ingen annan häst att tävla med. Som tur var detta i samband med att jag åkte till min tränare i ett par veckor, vi var ute på ett par tävlingar under den perioden och misstaget på distansen satt kvar i mig. Men jag fick hjälp med hur jag skulle tänka och tillslut släppte det helt. Efter denna period med lite tävlingsuppehåll, mycket hjälp med markarbetet och att vi senare gick upp till 130 gjorde att Chelsea började hoppa riktigt bra. Någonting där gjorde att hon utvecklade sin hoppning och hösten har bara varit fantastisk!!
 
Vi kvalade 1,35/1,40, vi debuterade 1,35 med ett nerslag. Vi vann 1,25, vi blev 2a, 3a och 6a i 1,30, så många medelsvår-placeringar trodde jag aldrig vi skulle ta. Den där vinsten jag tränat för länge kom äntligen. 
 
 
6a i Helsingborg med många startande och många duktiga!
 
Chelsea har inte största scoopet som Tantbrun har men hon har en sån jäkla vilja att hoppa och klara hindret felfritt. Har aldrig suttit på en häst med den viljan som hon har. Nästa år ska vi gå upp till 140 och jag vet att hon kommer klara det bra, tack vare hennes fantastiska inställning. Jag hoppas även på att utveckla henne ännu mer och göra henne ännu starkare i sin hoppning! :) Älskar henne. <3
 

duktig

Idag var det som sagt träning med Dino, hans första träning, första gång i ridhus, första gång han hoppar på annat ställe osv... Men han skötte sig exemplariskt. Rakriktningen måste vi jobba på annars var själva hoppningen inget att klaga på. Men rakriktning jobbar man alltid på, på alla hästar. Vi hoppade lite ''högre'' (över 60cm) än vad jag gjort hemma, men det brydde han sig inte om.
 
Har inte ridit han speciellt mycket, 6 veckor i våras, nu ca 1,5-2 månader med en kort paus pga hovböld. Men han är väl framme för sin ålder och det visar att han har otroligt lätt för sig. Bra balanserad galopp, väldigt välhoppande och förmodligen mycket scoop. Jag hoppas att han med tiden när han stärker upp sig kommer vara lite piggare. 
 
Nu ska jag trappa ner lite och sen får han vila de två kallaste månaderna, sen igång för att starta lite i vår. :) Roligt och spännande!!  

clinic

Köpte precis biljetter till detta som är nästa fredag. Aldrig fel med inspiration och nya tankeställare så här i början av året. :)

igångsättning

Onsdag idag och jag har nu börjat sätta igång hästarna lite smått. Blir nog inte så många pass denna vecka ändå pga nyår och jobb men kul att börja rida igång. Föredrar att inte lägga en för lång vila för mina äldre hästar. även om denna blir lite längre pga tävlingsuppehåll nu. Men jag ger de alltid korta pausperioder hela året, de skadar inte, snarare tvärtom.
Chelsea fick komma ut på tur idag och hon var pigg!! Ville mest springa rakt fram och göra av med energi. Dino gick ett kort pass på banan då det blivit mörkt. Har var så så fin, satt och log hela passet. Han har verkligen förstått själva hoppningen nu och känns fin i galoppen. Lägre i formen och med ett bättre stöd på bettet. Hoppar väldigt väl och är otittig. Imorgon ska vi åka och träna han och jag, så himla kul. Beroende på hur det går där så ska han få vila ganska snart, fram till mars tror jag. 
 
Har börjat kolla lite tävlingar, hoppas på att hitta någon pay'n jump nu i januari och sen börjar tävlingarna i februari. Men propparna är så sena på att komma ut så jag har ingen plan än. Men med ännu ett år av erfarenhet på tävlingar så vet jag nu vilka tävlingar jag ska åka på och inte. Lägga upp en plan efter målen på varje häst. Rolig!! 

mål 2018 - hästar

Här kommer målen jag har med mina hästar. Gemensamt för alla är att utveckla dom i markarbetet och stärka upp dom hela tiden. Ge alla en bra utbildning.
 
För Chelsea och TB är det ganska lika, dom går samma tävlingar och klasser vilket är bra, dubbel rutin för mig.
 
- Debutera 1,40.
- Rida ett par 7-stars tävlingar.
- Ett inte helt orimligt mål är nog att debutera 1,45 med TB senare under året.
 
 
 
Nigini: 
 
- Kvala Falsterbo och ev. Elmia. 
 
 
Dino:
 
- Kvala breeders och ev. Elmia.
 
Detta är mina mål men sen är det djur vi jobbar med. Skador kan komma eller att de inte riktigt är redo för sin uppgift. Men jag hoppas på ett bra år med många mål uppnådda. Med Citrus vill jag rida bra rundor i 110-120 klasser tills vidare.

Dino tomte-häst

Igår red jag Citrus och Dino på förmiddagen, båda duktiga och Citrus var fin trots lite vila nu. På kvällen fick Dino vara häst åt tomten då min syster har småbarn. Kunde inte tänka mig en annan bättre häst till det. Stallets yngsta häst men oxå den lugnaste. :) Idag blir det lugnt, ska jobba imorgonbitti.

julafton

Har varit mycket på jobbet nu innan jul, skönt att ha jobbat klart igår och nu väntas två lediga dagar. Träffade lite vänner i fredagskväll och igår hade jag och mina syskon uppesittarkväll. Julafton idag, vi ska inte träffas förrän senare i eftermiddag så jag ska ut och rida nu, :) Har inte hunnit nu i helgen så det ska bli kul! Hoppas ni får en bra dag hur ni än firar/inte firar. För oss är det första julaftonen på gården då mina föräldrar har flyttat in i deras hus nu och vi ska vara där sen. :)

hippson

Kom över denna övning på hippson. Att hålla clinic för sig själv under varje ridpass. Jag tänker nästan alltid på detta. Eftersom jag rider själv de flesta passen och utan tränare eller ögon på mig måste jag vara min egen tränare. Blir att man instruerar sig själv i huvudet. Brukar gå igenom vilka saker jag måste fokusera på under varje ridpass innan jag börjar, annars blir det lätt att man bara rider omkring och fokuserar på annat. Man glömmer grunderna och det man borde jobba på. 
 
Jag tror detta är jätteviktigt även fast man har mycket hjälp. Jag känner exempelvis att jag förbättrade min sits när jag var ett par veckor hos min tränare i somras, jag var väldigt noggrann då eftersom jag hade ögon på mig nästan varje ridpass. När jag sen kom hem tappade jag lite och jag tror det lätt blir så. Man måste hela tiden påminna sig själv och jobba på sina svagheter. En tränare kan tjata på dig men det är ditt ansvar att du jobbar på det... Jättebra att vi köpte en spegel i höstas med för då kan jag hålla på koll min egna sits bättre och hästens form/rakhet. :)
 
https://www.hippson.se/ridovningar/carl-hedins-ogonoppnande-ridovning-hall-din.htm
 
 

20 december

Onsdag idag och ingen av hästarna ska ridas. Segt med vintervila....haha. Igår tog jag en tur på TB men inte mer än så. Nästa vecka ska jag nog komma iväg och rida hos min tränare och då får Dino följa med. Sen ska jag sätta igång Citrus så snart snön har försvunnit, vilket den verkar göra nu i dagarna. Hon har inga snösulor än och hovis kommer inte förrän efter nyår. Men får hoppas att snön håller sig borta sen fram tills dess.
 
Nu ska jag fixa lite här inne, gå ut och mocka och sen åka till jobbet vid ett.

beställa foton?

Satte upp lite rosetter på väggen i sadelkammaren, nu saknas bara bilder på hästarna. Försökte beställa bilder för ett tag sen men hittade ingen bra sida där man kunde beställa exakta mått. Nån som har tips på en bra sida? 
Tänkte ha en bild från Falsterbo och sen den rosetten från Falsterbo bredvid. De andra två stora rosetterna kanske jag flyttar på. Tycker tävlingarna borde ha roligare rosetter, som den gula jag fick i Grevagården senast. Jättefin! Plaketterna kanske jag sätter upp ute i stallet senare, när vi fått upp (bestämt oss för vilka) innerväggarna vi ska ha, blir väl typ 2030. ;D

ser fram emot 2018

Hösten har varit fullspäckad med tävlingar nästan varje helg, nu har man hunnit landa lite. Analyserat året och börjat planera nästa. Nu förstår jag vilka fantastiska hästar jag har i stallet just nu. I början av detta år var jag absolut inte där jag är nu. Chelsea och TB har gjort en väldigt bra utveckling iår och jag är nöjd över mitt arbete. Nästa år kan förhoppningsvis båda ta steget till 140 och det känns himla kul. Det är svårt med hästar, svårt att hitta dom som kan gå längre än 1,35, det krävs lite mer. Men nu har jag två och det kommer ge mig mycket rutin.
Nigini blir 5år och kommer tävla lite mer, roligt att se vad han kan göra nästa år. Dino blir 4år och vi ska ut och tävla lite. Kul att äntligen få debutera sin egna uppfödning. :) Så jag har mycket att se fram emot nästa år och det ska bli väldigt kul!!

söndag, ridning och julpynt

Idag har jag haft en lugn och ledig dag, skönt efter en fullspäckad vecka. Red ut Dino barbacka en tur med mamma som gick med. Det var ett par minusgrader så det var skönt med overall!!
 
Sen pyntade jag lite enkelt i stallet, mysigt! :) Nu är det julstämning både inne hos mig och ute i stallet. Tänkte fixa lite i vindskydden med men vet inte... återstår att se!

snart julafton

Lördag och bara en vecka (+ en dag) kvar till jul, december har gått så fort. På förmiddagen var jag ute och red Dino i snön vilket gick bra. Han är så mysig att rida. Nu ska jag snart till jobbet för sista passet för denna vecka, sen blir det fem jobbpass nästa vecka. Lite mer nu runt jul men sen blir det lugnare.
Vi har fått väldigt mycket snö denna veckan...och det verkar som det ska fortsätta snöa lite till, tur det går bra att rida i!
Chelsea hatar snö och regn, hon står helst i skydden när hon inte äter. Min katt ser ut att ha gjort henne sällskap haha.

nytt till hästisarna

Var som sagt i Ullared tidigare i veckan, köpte lite grejer till hästarna. Mest sånt som går åt, men de hade faktiskt mitt favorittäcke, Horseware Amigo. Så köpte ett sånt!

mål 2018 - ryttare

Året börjar gå mot sitt slut och jag har redan satt upp mål för nästa år. Tänkte dela med mig av dom här. I detta inlägg tänkte jag skriva vad jag har för mål som ryttare, sen i nästa inlägg dela med mig av vad jag har för mål med varje häst.
 
- Fortsätta jobba på min sits och få en bättre balans i stigbygeln. Min sits har blivit bättre under året men det går alltid att jobba på. Så att fortsätta utveckla den är ett mål.
 
- Rida mer med sätet och skänkeln, och mindre med handen. Ja, att få in detta mer i ett system. Inte börja dra i tygeln så fort det händer något, utan använda sätet. Aktivera bakbenen fram till handen, inte tvärtom.
 
- Rida med bättre galopp, rytm, flyt och bättre känsla för distanser innan hindret. Om man kollar på dom bästa i världen så rider dom i en väldigt bra galopp med bra flyt och tar inga onödiga förhållningar. Det vill jag bli bättre på. När det blir högre är man mer beroende av att ha en bra rytm, det finns inte mycket utrymme för onödiga förhållningar. Kommer du tokig på ett hinder straffar sig det oftast senare i banan då du tappat rytmen. Ska jag gå upp en klass nästa år måste jag utveckla detta.
 
Något att eftersträva!!
 
- Fortsätta träna på att bli snabbare i omhoppningar. 
 
Ja det var väl dom. Brukar kolla av varje halvår så jag inte står och stampar på samma ställe som för ett halvår sen. Då är det något jag gör fel eftersom jag inte tar mig framåt. Så jag uppdaterar väl detta i sommar någon gång. :) Dela gärna med er av era mål som ryttare och med era hästar, roligt att lära om. :)

juligt

Hann fixa med en gran efter jobbet så nu är det julstämning i min lägenhet! 

godmorgon

Idag blir det jobb hela dagen, 10-19, sen ska jag kanske åka och köpa en gran till min lägenhet. :D Det är kaos här, har varken packa upp sen tävlingen eller Ullared... Köpte väldigt mycket där, kanske kan visa hästgrejerna om ni vill? Hästarna får vila, jobbar väldigt mycket både denna och nästa vecka så får se hur många ridpass det blir.... Nej nu måste jag börja fixa mig och sen åka till jobbet!
På promenix i Södertälje!

hälsokoller

Hälsokoll idag med Chelsea, TB och Nigini vilket gick bra. Nu blir det lugnt året ut....kommer sakna att tävla men samtidigt skönt att slippa hålla igång så många hästar. Nigini blir det helvila för, de andra går lite kravlöst ett par dagar i veckan. Sen blir det alltid lite extra vilodagar kring jul och nyår. Men mina hästar går ute mycket, så om de vilar gör mig inget. Detta året har vi gjort hälsokoll två gånger, en gång i somras och en gång nu. Nästa år blir likadant, lägger upp en tävlingsplan för våren/början av sommaren och sen när det är ett kort uppehåll kan man passa på att checka dom. Det är svårt att träna ett djur.... För att stärka en häst måste man tänja på gränserna och det är inte alltid man känner när man går över gränsen. Inte alla hästar som visar någon större smärta heller.
 
Det är inte billigt att åka till veterinären men säg något som är billigt med hästar. Jag tycker ett veterinärbesök regelbundet borde ingå i hästens träning om man tävlar mycket. Vi betalar för mat, stallplats, träning, tävling, hovslagning, utrustning, kiropraktor, sadelutprovning osv... Varför borde då en vetcheck vara ett undantag? Jag tycker det är skönt att veta att hästarna man tränar är okej.
 
Jag har varit väldigt skonad från större skador de senaste åren vilket är skönt för både mig och hästarna. Hoppas det fortsätter så nästa år.

söndag

Kom hem sent igår, vi åkte så fort jag hoppat 130-klassen. Idag har jag en ledig dag framför mig, ska rida unghästarna, packa upp och fixa. Sen inte mycket mer, för imorgon åker jag och två kompisar till Ullared, tidigt!! 
Nu när sista tävlingen för året är över ska hästarna få ta det lugnt månaden ut. Ridas kravlöst och få några extra vilodagar. I januari sen sätter vi igång och börjar träna igen, i början av februari har jag planerat en tävling. Hästarna ska även på en ''hälsokoll'' nästa vecka för att se så allt är okej, de har tävlats på mycket nu och det känns bra att kolla så dom är fräscha! :) 
 
Vet inte hur man ska sammanfatta detta tävlingsår, men väldigt utvecklande och lärorikt. Väldigt bra resultatmässigt, aldrig ridit så många felfria rundor eller tagit så många placeringar. Jag har blivit snabbare, säkrare och tagit mig upp en klass. Nu rider vi 130 utan problem vilket bara i somras kunde kännas stort. Att avsluta med bra resultat i Södertälje som var en elit/nationell tävling känns så bra, det visar att det inte är för svårt och att vi behöver komma ut mer på såna tävlingar nästa år!

en runda från idag

Så glad att jag hittade en bra galopp och ett bra flyt på TB i dagens runda. Satt och funderade hela morgonen hur jag skulle rida henne för att få den här känslan och flytet.. Har haft väldigt svårt att hitta rätt galopp inomhus nu i 130-klasser. 120 har gått helt okej men det krävs ännu mer att det stämmer när det blir högre, såklart. Jag tycker hon ser riktigt fin ut i sina språng, väldigt stark och välhoppande. Ja hon känns i riktigt fin form, synd säsongen är slut. Men en liten lugnare period gör alltid gott, fortsätta stärka upp henne inför den där 140-debuten nästa år. För nästa år ska vi rida 140! :D

felfritt idag

Avslutar säsongen på ett väldigt bra sätt, både Chelsea och Tantbrun felfri i dagens 130 klass. :) Chelsea var ganska på idag efter att jag red så hetsigt igår, så försökte bara behålla lugnet och göra en bra runda. Försökte inte rida så fort men fick ändå en bra tid, sista ryttaren petade dock ut oss utanför placering.
 
På TB ville jag bara hitta ridningen på, ha henne framme och hitta bra distanser. Vi gjorde en väldigt bra runda, bästa för helgen och hon hoppade superfint! Hade henne väl framme för skänkeln, inget tjafs i någon sväng. Måste vara noggrannare med det och inte låta henne bråka så.
Vi behöver bara rutin tillsammans i 130-135 där jag hittar rätt galopp, rytm och distaner sen tror jag vi kan gå upp till 140 utan problem nästa år. Har varit en utvecklande helg för mig och henne, avslutar verkligen med en fin känsla och ett bra flyt!! Roligt!!
 
Efter dagens rundor känner jag verkligen hur dåligt jag red igår, mycket som blev ''fel'' och dåligt. Men analyserade och ändrade på det som inte var bra och då blev det istället två bra rundor. Skönt att avsluta året så!!!
(null)

fredag

Har inte bloggat så mycket under helgen för det är väldigt dålig täckning här i Södertälje... Hoppade 135 idag med Chelsea och TB. Resultatmässigt mindre bra men rundorna var ändå okej. Chelsea hade tre ner, inte ofta vi får så många bommar ner men ibland måste man ha såna rundor oxå. Jag blev nog lite för hetsig och vår kommunikation blev sådär men hon hoppade ändå runt bra. 
TB var det debut på och det började bra, men i svängen mot femman började hon gå emot skänkeln och bara studsade. Kom ändå framåt och hon hoppade det nästan stillastående och klarade de haha... Men där tappade vi lite rytmen och två bommar föll därefter. Men en godkänd debut.
 
Vi är här för att lära oss och jag lägger alla rundor på ''rutinkontot''. Det är svårt här och väldigt många duktiga, men samtidigt så lärorikt för mig!! Är glad att ha två hästar i 135 som kan ge mig rutin där och nästa år kommer vi vara redo för 140. Imorgon hoppar jag 130 på båda innan vi åker hemåt!

TB fick pris😍

Idag var det TantBruns tur att få ta pris, valde att gå rakt in i 130 med henne denna gång och hon hoppade felfritt!! Vi blev placerade som nr 10.🌟 Så fint hon hoppade!! 
Chelsea fick jag ett nerslag på, oturligt nog åkte öglan till martingal-delen bak på tygeln så den "låste" sig i munnen på henne. Då började hon tjafsa med huvudet och såg inte riktigt hindret. Men annars en ok runda!! Imorgon går båda 135.😁💪🏻 Debut för mig och tanten!!!
(null)


påväg

Sitter i lastbilen påväg till Södertälje nu, vi kom iväg i god tid! Hästarna gick i hagen på morgonen/förmiddagen innan de fick komma in och badas. När vi kommer fram ska jag rida alla tre en kort stund och sen är det bara att sova då det börjar 8 imorgon. :)
Chelsea rullade sig ett par gånger efter sitt bad, det tyckte hon var en smart idé... haha

hellooo

Tacka alvedon idag, red TB en stund på banan och tog även några låga språng, kändes bra. Sen klippte jag henne vilket gick snabbt och smidigt. Började även med packningen så det inte blir så mycket på onsdag, imorgonkväll jobbar jag så hinner inte så mycket då. Imorgon ska Chelsea klippas och hästarna ska ut på tur, sen som sagt kvällsjobb. Hoppas på att vakna frisk och pigg!!
 
TantBrun blev så fin, hon tyckte det var skönt att bli klippt!:) (Nu när jag ser denna bild kom jag på att jag glömde ta ur toffsen ur pannluggen haha...)
(null)

måndag och sjuk

Vaknade upp sjuk idag så har bara tagit det lugnt hela förmiddagen (sovit xD), ska fortsätta så tills jag känner mig bättre. Måste iallafall rida TB en liten stund, annars vilar alla. Ska även klippa TB och Chelsea om jag orkar, hade varit skönt att få det gjort.
På onsdag åker vi till Södertälje så tävlar jag torsdag till lördag, klasser är 1,10-1,35. Det är en större tävling med många duktiga, större/svårare byggt och vi är där för att samla rutin och göra bra rundor på alla hästarna. Ska bli väldigt roligt!!! Efter den tävlingen ska hästarna få trappa ner på träningen och gå väldigt kravlöst december ut. Har ingen planerad tävling förrän i februari sen. Så har gott om tid på mig att både ta det lite lugnare och träna igång.
 
En 130 runda på TB från Helsingborg, hon var så fin och allt flöt på bra förutom nedslaget. Började bromsa och kom förnära utan att hjälpa henne. Bara jag som behöver hitta ridningen på henne i 130+ klasser, men vi tränar på!!

lördag

Igår hoppade jag TB, Chelsea och Dino. Dino skötte sig jättebra, skuttar bara väldigt smått men han förstår bra nu och känns stadigare för varje gång. Bra balans i galoppen och fina språng, roligt! TB och Chelsea fick hoppa en serie/tre kombination och två enkelhinder snett igenom. Båda hoppade väldigt fint men Chelsea var helt galen, pigg som attan haha... Hon har sina dagar, men skärper sig oftast på tävling. TB försökte jag mest bara hitta bra distanser till hindren och ha henne framme, kändes helt okej. Ska ta några låga språng på måndag igen bara för att träna ännu mer på det.
 
Idag har jag jobbat morgon, sen ridit på tur med Dino och TB tillsammans med pappa. Longerade Citrus och Chelsea efteråt, tror det är väldigt nyttigt för speciellt Chelsea att jobba utan ryttare, men såklart för alla hästar. Kollat lite från Stockholm och ska snart sova, jobb imorgonbitti igen. 
(null)
Dino!

RSS 2.0