träning hos ryttaren

Något som jag tror kommer att komma mer och mer är fokus på träning hos ryttaren. För några år sedan hörde man inte mycket om att vi ryttare också måste träna, men om några år tror jag det kommer vara ganska vanligt! Träning är bra för alla människor, men av någon anledning har vi ryttare kommit undan med att inte träna oss själva. ''Vi får ju mycket träning när vi rider''. Jag skulle säga både jag och nej. Det beror på vad vi gör, hur vi rider och vilken häst. Att skritta/jogga ute i skogen/på banan kan inte ge så mycket träning exempelvis. Men när man rider mer ordentliga pass där det är fokus på sits, balans och rätt hjälper är det bra träning. Men jag tror inte det räcker som träning. Alexander Zetterman lägger mycket tid på träning hos sig själv vilket är inspirerande!!
 
 
Jag läste som sagt en bok ''Fitness för ryttare'' där de tog upp många delar och så här tänker jag träna nu:
 
Kondition:
 
På sista tiden har jag känt mig väldigt trött, inte riktigt orkat med vardagen riktigt och då blir det väldigt tråkig. Detta är nog största anledning till att jag vill börja träna. För mig innebär vardag jobb, ridning av 2-4 hästar per dag, tävlingar nästan varje helg, tajt schema. Jag känner att jag helt enkelt inte orkar, jag orkar inte hålla samma fokus och jobb på första som sista hästen (även fast jag intalar mig det). Efter tävlingar har jag varit väldigt trött och har hellre packat upp dagen efter. För att kunna prestera på tävling med ett flertal starter och hästar krävs det att man orkar hålla igång hela dagen och hålla fokuset uppe, det känner jag inte att jag orkar just nu. Därför ska jag konditionsträna. Jag gillar att springa och det passar därför mig bra. Har sprungit mycket i perioder men efter årskiftet har det inte blivit många pass. Men nu ska det bli ändring på det. I boken rekommenderade dom att hoppryttare skulle köra mycket intervallträning då vi bara är inne på tävlingsbanan några få minuter. Så jag kommer blanda det med lite längre löpturer.
 
Styrka:
 
Har blivit väldigt motiverad till att förbättra min sits och jag känner att jag måste ta till styrketräning för att nå bättre resultat. Jag känner att den förbättrats redan men tillsammans med en starkare kropp, hitta rätt muskler i ridningen och mycket sitsträning på ryggen kommer det bli bättre! Jag vill kunna rida i balans, med rätt hjälper och samtidigt vara oberoende av min hand. Då krävs det styrka, smidighet och koordination.
 
Bildresultat för falsterbo horse show
Försöker tänka på Falsterbo för att hitta motivation till träning. Det är ju Chelseas och mitt mål för våren/sommaren.
 
Stretching/smidighet:
 
Stretching rekommenderade dom också mycket i boken. Så efter varje dag jag ridit klart ska jag ta en kort stund till att stretcha musklerna. Jag har varit extremt vig när jag gick på gymnastik under mellanstadiget så jag har nog ganska lätt för att bli smidig igen.
 
Kost:
 
I boken tog det också upp mycket om kosten och det är ju faktiskt viktigare än vi tror. Jag är extremt dålig på den biten, när jag väl har mina ''onyttiga dagar'' så lever jag nästan bara på godis.... Ja ni hör ju. Då går blodsockret upp och ner direkt, vilket gör att man blir trött, seg och inte ''på topp i hjärnan''. Innan har jag inte riktigt känt dom dalarna av snabba kolhydrater, men nu på senare tid har jag känt hur seg jag blir av socker.. Därför är det viktigt med bra mat på tävlingar och även i vardagen. För när man får lågt blodsocker försämras reaktionsförmågan och den måste ju vara på topp när man ska tävla! Vi är såååå noggran med att ge rätt foder till våra hästar men glömmer bort oss själva.
 
Att börja träna kan vara ganska jobbigt, man måste göra en förändring i sin vardag. När jag nu på senare tid varit så trött kände jag bara att nej nu måste jag börja träna. I måndags vaknade jag upp och hade redan bestämt mig dagen innan att idag går jag ut och springer hur än vädret är (såklart blåste det men det hindrade inte mig). Man kan inte tänka ''hmmm idag kanske jag ska träna lite''. Då kan man likaväl skippa det. Man måste bestämma sig och underhålla det. Jag tänker avsätta lika mycket tid till min egna träning som hästarnas nu. Om jag har ont om tid eller ork en dag får jag överväga om det är viktigast att jag tränar eller hästen. Kanske ska den bara gå på tur och varför inte ta med hästen på en joggintur då eller ett intervallpass. :) Jag tror att man hittar lösningar och tid till träning av sig själv om man bara vill!!
 
Uppdaterar er om hur det går.... :) Någon mer som är i samma sits som mig kanske?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0