resultat dag 2

Chelsea var som sagt felfri och placerad idag. Helt okej runda men red dåligt i omhoppningen, det gör jag typ alltid!! Vet inte varför jag börjar rida annorlunda så fort jag ska rida fort?!? Tips?? Men vi fick en helt okej tid som räckte till en vit rosett, det var många felfria. Imorgon går hon 120 igen. 
 
TB gjorde likadant som igår i 120 klassen. Typ bara la av i svängen runt kullen där det är lite skymd sikt. Kanske att jag ridit lite på min tränares ridning fram tills nu och att hon testar mig lite? Sen är hon inte lika inramad inne som ute.
I 130 sen var jag mer bestämd och bara såg till att så fort hon la av skulle hon direkt lyssna framåt och då var hon duktig inne på banan, även om det blev endel bråk på framridningen. Vi gjorde en helt okej runda i 130 då vi inte hade bästa förutsättningarna efter det som hände igår och idag. Tror inte detta kommer bli något problem då jag löste det mellan klasserna men måste vara mer bestämd nu hemma oxå. Annars hoppade hon så fint och vi kändes väl förberedda för debuten. Det vi rev var många som rev så skulle ridit lite bättre där men strunt samma, är glad att jag löste problemet. :) Fantastisk häst, är hindret framför nosen hoppar hon alltid. Sen med hennes galopp och scoop känns inte 130 speciellt högt! Mycket värt!!

Dag 2 avklarad

Chelsea felfri och placerad i 120 klassen. 😊🌟 TB ett nerslag i 130-debuten trots lite kommunikationsproblem både igår och idag...👍 Helt okej dag!!!


Felfria knoppar igår😊


dag 1

Hoppade två stycken 120 klasser på Chelsea idag. Första rundan var bra tycker jag, ett ner i omhoppningen och jag vet inte riktigt vad som hände faktiskt... I andra 120 var vi felfria men jag red riktigt dåligt. Tappade fokus när en tjej trillade av och låg medvetslös(?) en kort stund.. Dålig ridning resulterade till dålig tid men vi fick ändå en vit rosett och det var väl tur så inte dagen känts för mörk haha.. Jag är dålig på att ta när det går dåligt bara för jag startade året med nästan bara felfria rundor. Men men. Imorgon går hon en 120 igennnnn.
(0+4 fel rundan)
 
TB hoppade en 120 klass, fick lägga en volt innan första hindret då hon nog blev lite störd(?) men hoppade runt felfritt sen. Sånt som händer... Imorgon hoppar hon 120 och eventuellt debuterar vi 130. :)

Dag 1 avklarad

Det är frustrerande att man kan rida bra men ändå få ett nedslag och sen rida fruktansvärt men vara felfri och placerad!!! Precis det som hände idag. Nu ska vi åka o handla men skriver mer sen hur det har gått!😊


-

I Älmhult nu, red hästarna en kort stund på framhoppningen innan så de skulle få se sig omkring och röra på sig lite. Sen har jag packat upp, hästarna har fått mat och de är väldigt lugna vilket är skönt. :) Imorgon hoppar jag senare på dagen, Chelsea går två stycken 120 och TB en 120. 

påväg till årets första meeting

Red Nigini imorse och han var jätteduktig, känns som han blir starkare och starkare för varje pass. Börjar hitta mer och mer stöd långt framme och en galopp som har fler växlar. Dino gick en kort stund på banan och han var pigg!! Ville mest bara galoppera. Har som sagt bara ridit ut han fram tills nu när han fått mer bjudning. Så nu jobbar jag med noggranna vägar/styrningen och att han ska kunna runda sig lite för innerskänkeln. Nästa träningstillfälle ska han åka med, få lite värdefulla tips och han får ridas på ett nytt ställe. Sen väntas det vila. Zzzzzz, vill bara att han ska bli 4år nu!!
 
Nu sitter jag i lastbilen påväg till Älmhult, hästarna är nybadade och fina där bak. Längesen vi åkte med lastbilen, men Chelsea tycker mer om det då hon har lite problem med balansen i svängarna på transporten. När vi kommer fram ska jag rida båda sen sova och ladda inför imorgon. :)
Akta mina skor TB, hahaha

en tankeställare

Har som sagt börjat läsa en sitsbok och har bara kommit några sidor men i början tar de upp om tyngdpunkten (äntligen har jag lite nytta av fysiken jag läste i skolan;). Tyngdpunkten är mitt i ryttaren när man sitter mitt över hästen. Men så fort man sträcker ut en arm åt ett håll förflyttas tyngdpunkten. Då försöker ryttaren jämna ut detta (sker ju automatiskt) men också även hästen.
 
Om tyngdpunkten förflyttas av att vi sträcker ut en arm tänk då hur mycket den förflyttas när det sitter en vinglig ryttare på som åker till höger och vänster, fram och bak. Man kan likna det med att man har ett litet barn på axlarna som inte hänger med i rörelserna, då förstår man hur svårt det är för hästen att vara I BALANS när vi inte är det.
 
Lägg också till att vi gärna sitter i mer obalans när vi gör lite mer avancerade övningar. Exempelvis lägger jag mig gärna lite inåt om hästen inte byter galopp. Tänk vad mycket enklare vi skulle göra det för hästarna om vi satt mitt över, i balans. Det är ju ofta när vi gör något svårare som vi tappar balansen, därför är det så viktigt med sitsträning och grunder!! Jag har faktiskt aldrig tänkt på detta sätt men nu fick jag mig en riktigt tankeställare och detta är något jag kommer jobba mycket på. Min sits, balans och följsamhet! 75% dig själv och 25% hästen.
 

torsdag

Har jobbat fram till tre och nu tänkte jag gå ut och rida alla utom Dino. Sen ska jag klippa Chelsea och börja packa lite smått. Imorgon tänkte jag rida Dino och Nigini innan vi åker, ska även åka och köpa lite grejer som jag behöver ha med mig. Sen åker vi till Älmhult på eftermiddagen (inte förtidigt utan låter hästarna vara ute så länge som möjligt), vi har inte jättelångt dit så tar kanske 2 timmar. När jag kommer fram ska jag rida båda en kort stund. På lördag gör jag första starterna och jag rider tre dagar där. Har aldrig varit där tidigare men det ska vara väldigt fint har jag hört! Ska bli kul att åka på meeting, det var länge sen nu, tror förra meetinget var när vi var i Odense, Danmark och det var ett tag sen. 
 
Sa ju att jag skulle köpa mig ett tävlingsskåp... För många år sen byggde pappa ett litet skåp till mig i trä och jag har faktiskt aldrig köpt mig ett. Men nu när jag bestämde mig för att köpa ett så tänkte jag att jag lägger lite extra på det och köper ett ordentligt. Ja nästan hela lönen gick till det haha.. Har aldrig sett fram emot att packa så mycket som idag!!
 
 
 

träningsklipp

Satte ihop några klipp från hoppträningen i tisdags, jag lägger nästan aldrig ut klipp från träningar så tänkte att jag skulle göra det denna gång. Dock red vi mest markarbetesövningar i början och hoppade igenom en studs på böjt spår och det har jag inte film på. Sen avslutade vi med en kombination och oxer i följd. Så ingen banhoppning utan mer markarbete och gymnastikövningar blev det. :) Båda hästarna hoppade fint men jag måste tänka på att ha båda mer lösgjorda och runt skänklarna, även ha TB mer kvick och framme för skänkeln. Chelsea får inte bli för låg i nacken utan måste vara framme och upp innan hindret.
 
Tycker min sits har förbättrats det senaste, nu är jag mer stadig och håller inte balansen i tyglarna lika mycket. Men fortfarande mycket att jobba på.... 

onsdag

Har varit ledig idag så har lagt all tid på hästarna och fixat inför meetinget. Ridit alla fyra och det kändes bra, jobbade mycket på sitsen att räta upp mig då det är en av mina svagheter. Fick mig en liten påminnelse igår på träningen på vissa saker jag ''slarvat'' med eller glömt bort så det jobbade jag på oxå. Sen har hovis vart här och skott/verkat och så har jag klippt TB. Tar Chelsea imorgon... De måste va fina till tävlingen. :)
 
Ska klippa ihop en film på hästarna från träningen igår, så lägger ut den sen. 

omhoppning

När man behöver lite vägledning för hur en omhoppning ska se ut. Asså shit! Sen kollar man på hur han sitter och rider, skänkeln är blixtstilla, distansen finns där till varje hinder, inga onödiga förhållningar. Hästen är fantastisk och man ser verkligen hur mycket han tycker om den! Bara se och lära. :)
 

Tränat!!

Hästarna hoppade fint på träningen och jag fick med mig endel att jobba på. Inga stora grejer utan lite småsaker. Får jobba på det nu innan tävlingen och försöka förbättra det. 😊🌟

 

Vi har även köpt en häst idag, kan ni gissa vem? :):)

 

Fokusera på dig själv

Läste en artikel i ridsport som Jens Fredricsson skrivit. Han skrev att man skulle fokusera 75% på sig själv och 25% på hästen under ett ridpass. Har börjat läsa en bok om sitsen och ja, kan ju bara hålla med nu. 😅 De förklarar verkligen i detalj och ingen bok man sträckläser på en kväll, utan några sidor och sen ut och testa. Kul att se om jag får någon hjälp med min sits och balans bara genom att läsa. 

För att bli bra på något måste man vara nördig, tur ingen är så nördig som jag i Jönköping för då finns alla böcker till låns.🤣


Tur

Varit på kvällstur med hästarna och pappa följde med på Chelsea. Kul med sällskap och hjälp när dom ändå bara ska gå kravlöst i skogen! 😊 Imorgon är det träning med båda och det var längesen nu då det varit massa tävlingar så det ser jag fram emot!

ett rullande hjul

Lite mer tjat om Pether Marknes bok, men ett uttryck som hjälpt mig mycket i ridningen nu. 
 
- Bakbenen är som ett rullande hjul.
 
Hjulet eller bakbenen får aldrig sluta rulla. Om du gör en övergång, samlar, ökar, rakriktar, de måste hela tiden vara igång. När man samlar hästen blir bakbenen långsamma, det krävs mer energi för att behålla takten eftersom hästen måste lägga mer vikt på bakbenen vilket är jobbigare. Att tänka att bakbenen hela tiden måste rulla håller man automatiskt igång bakbenen i alla övergångar/tempoväxlingar. Det har hjälpt mig när jag markarbetat mina hästar. 
 
Detta är bara en liten del av allt men ett bra uttryck som man kan ha nytta av. Jag är inne extremt mycket på markarbetet och ryttarens sits just nu, vill bara lära mig mer och mer.

söndag

Har jobbat fram till tre, sen har jag ridit alla fyra hästarna. Dino börjar bli piggare och har mycket bättre bjudning. Förmodligen för han förstår mer och blivit lite starkare. :) Nigini fick gå ett pass på banan och vi tränade på det vi fick med oss från träningen. Kändes bra! Bättre med huvudet och stödet. Måste tänka stadigt stöd ''långt fram''. Blir lätt att man knappt vågar erbjuda ett stöd när de knäpper av. Men det kändes bra. TB och Chelsea gick även dom på banan, tränade på det vanliga - grundridning. Red även båda utan stigbyglar vilket känns i benen och ryggen nu!
 
Nästa vecka är det träning med ''gamlingarna''/stona på tisdag, sen åker vi till Älmhult på fredag och tävlar lördag till måndag. Roligt!! Chelsea ska bara gå 120 klasser och TB samma plus eventuellt en 130-debut. Jag hoppas turen är lite mer på min sida än den var i Aneby.... heheh.

fredag

Igår blev det inte mycket ridning, det blåste storm, hästarna var på tårna och jag var väldigt trött och hade noll tålamod. Jag tjänar inget på att sitta och motarbeta 4 hästar, det tar oss inte framåt. Istället lät jag de två sista vila och jag gick in igen. Idag vaknade jag upp med tjock hals och huvudvärk. Förklarar min extrema trötthet igår. Jobbar dessutom hela helgen så kommer inte kunna rida så mycket jag planerat... Men ibland blir det så. Jag ska iallafall försöka rida ut TB ikväll efter jobbet (jobbar 10-19....) för hon har bara gått i hagen i 4 dagar (i onsdags var vi dock iväg en heldag). Jag har ganska svårt att tillåta mig att inte rida fullt ut ibland, jag har väldigt höga krav på mig själv så det känns inte bra att låta hästarna vila när jag planerat att rida. Men ibland blir man sjuk och ibland måste jag prioritera jobbet före även fast jag inte vill. Som den här helgen, och det är okej!!
 
Jag har inte lagt ut några filmer på ''TB'' men här får ni en tävlingsrunda från Lidköping. Vår andra tävling ihop och denna runda kändes väldigt bra. Hon har så mycket hopp i sig och en fantastisk galopp, gillar verkligen henne!!

torsdag

Jobbat 7-16 idag och nu tänkte jag ge mig ut och rida i blåsten. Tanken är att rida alla fyra, så kanske dags att börja nu. 
Vann ett presentkort i Grevagården så då köpte jag denna fina bild. Lite häftig. :)
 

har en plats ledig

Sen Aqua åkte har jag en plats ledig. Jag har funderat fram och tillbaka hur jag vill göra med det. Chelsea går just nu själv så hade behövt ha en häst till som hon kan gå med. Sen känner jag att det ibland kan bli lite omotiverande att rida själv hela tiden. Så en lösning är att ta in en inackordering. Men då vill jag att det ska vara någon som har lite samma mål som mig som man kan träna med. 
Ett annat alternativ är att ta en till häst i träning. Inridning, tillridning eller för tävling. Då under en kortare period eller längre om allt fungerar. 
Sista alternativet är att låna en mindre ponny som sällskap som mina syskonbarn kan komma och rida på. Mina hästar är lite förstora för dom. :P
 
Sen skulle jag även behöva hjälp med att rida ut på tur/lättare pass på banan av någon. Om Tess blir kvar skulle hon behöva någon som red henne till hösten när fölet kommit och så. Hade varit bra med någon som var intresserad av att följa med på tävling oxå, då det ibland kan behövas en till även när man bara har två hästar. Om någon av mina läsare är intresserad så hör gärna av er. Jag får se vad jag får för svar och vad som låter bäst. Men håller det lite öppet fortfarande.

Onsdag

Började dagen med att träna. Sprang 2km ute och sen gjorde styrkeövningar för bålen inne. Stretchade även.💪🏻 Jag känner redan mig starkare men det är väl mest en känsla av att man kommit igång... Förra veckan fick jag in 3 träningspass trots 3 dagars tävling och 3 dagars jobb. Så det går!! Sen har jag longerat Chelsea och nu är jag iväg resten av dagen. 

Denna är väldigt bra för att träna bålen men så jobbigt...😅


att jobba med svagheterna

Har läst klart Pether Marknes bok nu. Det stod mycket bra i den och kommer säkert behöva läsa den snart igen för att få en påminnelse om allt. Han går igenom grundridningen, mycket från utbildningsskalan. Man gör ibland lite för svåra grejer istället för att bara fokusera på grunderna. Man måste försöka bli bäst på grunderna.
En annan sak han tog upp i boken var att man skulle se över sin häst och se hästens starka och svaga sidor. Vissa svagheter går inte att ändra på och då måste man istället hitta lösningar.
 
Nigini tex, tar bara upp lite nu.
 
Starka sidor:
Hoppar allt man styr på, ganska otittig men ändå uppmärksam. Noggran med benen.
Har en bra bjudning, tycker om att arbeta.
 
Svagheter:
Har svårt i sin galopp.
Väldigt mjuk i nacken.
 
Då måste jag fokusera på hans svagheter för att stärka upp dom. Han har verkligen förbättrat både nacken och galoppen vilket gör att resten blir mycket lättare.
 
Chelsea:
 
Starka sidor:
Viljan att hoppa felfritt, modig på hinder men ändå rädd om sig.
Har bra bjudning, fin teknik.
 
Svaga sidor:
Lite svår mun.
Oliksidig.
Svår trav att växla tempo på och sätta under sig.
 
Har jobbat mycket med oliksidigheten det senaste, även tempoväxlingar i traven där hon verkligen måste sätta sig på bakbenen och inte älga iväg. Då ger det även resultat i galoppen. Munnen har blivit mycket bättre sen hon kom i ett bättre grundarbete. Vissa saker kan man inte ändra på som en svår mun, då måste man hitta lösningar istället vilket är ett bättre grundarbete.
 
Ibland har man lätt att säga att hästen är si och så, men kolla över vad svagheterna finns och jobba med dom. Mycket av svagheterna går att förbättra genom en bättre grundridning.
 
 
Detta går ju även att göra med dig själv som ryttare. Ryttarens svagheter blir ju lätt hästens, eller?

markarbetesträning

Varit på markarbetesträning idag med Nigini. Känner att det är där jag behöver mest hjälp. Det är stor skillnad på honom varje gång jag kommer dit vilket är kul. Så nu ska jag jobba vidare med tempoväxlingarna för att få han stark även i den korta galoppen. 
Nu har jag ingen tävling planerad med honom förrän i maj, så nu blir det en träningsperiod där jag ska försöka stärka upp honom ännu mer på marken. Sen gör vi några till tävlingar innan han får sommarvila.
 

inte min helg

Ville sig inte idag heller.... Chelsea gjorde en jättefin runda men när jag skulle vända upp mot en oxer i omhoppningen så tappade jag lite galoppen och det blev ett förmycket och ett ner... Tiden hade räckt till vinst och inte nog med det puttade sista ryttaren ut mig från placering. Annars hade vi fått poäng... TB hoppade en fin runda, men ett ner i grunden (hade även ett tidsfel). Nöjd med det efter gårdagens händelse. Jag gick in och red likadant även fast det hade hänt, lite mer noggran med att hon skulle lyssna på mig men annars bara likadant. 
 
Om jag var arg igår så vart jag j*vligt arg efter dagens nedslag.... Men nu känner jag att jag har släppt det. Så onödigt att deppa ner sig för en tävling, tänk hur många jag har kvar i år... Det kommer mer chanser!! Dessutom har jag fantastiskt fina hästar i år vilket gör det ännu mer onödigt att deppa. Jag känner att jag lär mig och utvecklas och det är viktigast. Bara lära sig att denna sport är tuff och det går upp och ner precis hela tiden. Imorgon är det ny vecka och nya tag. Ingen tävling till helgen men helgen efter det åker vi till Älmhult på meeting. Ska därför trötsshoppa mig ett stort nytt tävlingsskåp i veckan. ;) (Tur man jobbar imorgon med dubbla lönen heheh).
 
Hon är fantastisk!!!!!

aneby lördag

Inte riktigt min dag idag, men man måste ju ha såna oxå för att lära sig något!

Chelsea hoppade felfritt i 120 klassen, rundan kändes bra och jag tänkte att det var en helt okej tid som skulle räcka till en vit rosett. Nej vi blev istället första utanför placering!! Jag var helt enkelt för långsam...finns inget annat att skylla på.
125-klassen var en ackumulatorhoppning med jokerhinder. Hon hoppade super hela rundan, jag får till bra svängar och allt men sen kommer vi lite stort på en trippelbarr (som man ska komma lite intill på..) och jag tappar lite balans i språnget. Tar en alldeles förstor förhållning till nästa hinder (det var en båge) och hon blir då lite tajfsig i munnen (hög hals, sänkt rygg) och vi kommer förstort. Hon rev med bak. Sen klarade vi jokerhindret utan problem. Längesen jag kände sån ilska.... näst sista hindret! Men men, finns inget att göra åt det nu. Bara nya tag imorgon.
Som hon kämpade över trippeln!! Viljan att vara felfri finns alltid där.
 
TB hoppade 120 med ett nedslag. Jag var sen med min förhållning på en båge (samma båge och hinder som jag rev med Chelsea i 125) så det blev alldels för nära. Slarvade pga att jag satt dåligt, höll inte balansen i språnget pga att jag inte rätade upp mig. Rundan kändes fruktansvärd. På film ser den okej ut. Men känslan är viktigast!!!
I 125 trillade jag av. Blev alldeles för stressigt mellan hästarna och hon behöver tid att ridas fram då hon kan vara väldigt känslig. Det blev bara av från transporten, på med grejerna och sen full fart.
Hon var rädd för lite saker när jag kom in på banan (inte hindren) så när jag vände upp på hinder nr 6 står det funktionärer bredvid som hon tittade till på och jag lägger på skänkeln men hon tar den inte. Gör istället ett litet hopp åt sidan och jag flyger av, på fötterna iallafall haha. 
 
Har såklart analyserat denna händelsen om och om igen. Känner inte hästen så bra ännu men jag vet att hon är känslig. Såklart ska man ge hästen bästa förutsättningen innan start och detta kunde jag inte göra idag. Allt blev stressigt. Men hon ska ändå ta min skänkel även fast något är läskigt. Det gjorde hon inte och jag har bara mig själv att skylla där. Jag har mesat hemma, jag måste vara mer bestämd. Nu är det slutmesat, hon ska lyssna på mig. :) Imorgon går båda 120, känner bara, gör om gör rätt och snälla låt tiden vara på min sida. Båda hästarna har hoppat väldigt fint och de är fantastiska!!!! 
 
(Bästa med min blogg är att jag kan skriva ner både mina bra och dåliga tankar, alltid, och jag tvingar ingen att läsa).

tävlingsdag nr 1

Idag fick Nigini gå en 90cm. Han blir fortfarande lite spänd av hela tävlingsmiljön men är ändå duktig. Tänkte gå banan i sladdpausen eftersom jag hade start 59 så skulle han slippa stå på transporten så länge innan start. Men då fick man tydligen inte gå banan? Aldrig varit med om det tidigare och blev ganska irriterad över detta. Jag har mina rutiner, jag är lika noggran vare sig det är 80cm eller 130. Jag vill gå banan, stega distanser, se hindren, känna på underlaget osv.. men detta fick vi alltså inte. Fick bara svaret ''ja men det är ju en lätt bana, inga distanser''. Jo två distanser och som sagt spelar det ingen roll om banan är lätt eller svår, man måste hela tiden göra likadant för att få en trygghet i hela tävlingsmomentet.... Så ingen bangång idag.
 
Jag är inte helt nöjd med min egna ridning, lite mycket fipplande emellanåt. Han blev väldigt tittig på hinder nr 4 när jag kom in på banan, men när jag väl började hoppa var han ganska otittig. Därför skulle jag nog litat lite mer på honom och bara flutit på. Till 4an satte jag ihop han lite väl mycket även lite vinglig ridning till 6an och 8an. Men annars gjorde han det väldigt bra. Han är noggran i språnget men ändå modig.
Kul att komma ut och få ett kvitto på att jag hittills gjort ett bra jobb med honom. Kunde inte gå så mycket bättre på de två första tävlingarna. Kan se lätt ut när jag bara åker och hoppar felfritt sådär men det ligger mycket jobb bakom, just med markarbetet. Att kunna få han att jobba rätt och använda sin kropp på rätt sätt redan nu. Har åkt till min tränare, fått bra hjälp, analyserat, ridit hemma, vart där igen för att stämma av och se att vi är på rätt väg. Markarbetet är inte lätt, men det är så viktigt och jag lär mig hela tiden mer och mer. :)
 

fredag

Nigini hoppade felfritt i dagens start😊 Jätteduktig!! Hem och rida de andra två nu, packa om och fixa!


tävling resten av veckan :)

Har jobbat klart mitt sista pass för veckan, nu återstår bara tävling resten av helgen. :) Har ridit Nigini en stund på banan, han kändes fin och avslappnad. Sen gick Chelsea och TB på tur, pappa följde med på en häst så gick det dubbelt så fort. Allt är putsat och packat, imorgon åker vi bara med Nigini som går en 90cm. Börjar redan 8 så tänkte lägga mig snart, måste rida de andra två sen när vi kommit hem då de ska tävla lördag och söndag.
Jag är inne i ett bra flow nu med hästarna och det är lätt att tänka att det snart kommer att komma en svacka. Men jag försöker tänka bort det och istället ta en tävling i taget, en klass i taget. Tänka bort det andra, bara göra som jag brukar, rida som jag brukar. Så går det nog bra. 
 

träning hos ryttaren

Något som jag tror kommer att komma mer och mer är fokus på träning hos ryttaren. För några år sedan hörde man inte mycket om att vi ryttare också måste träna, men om några år tror jag det kommer vara ganska vanligt! Träning är bra för alla människor, men av någon anledning har vi ryttare kommit undan med att inte träna oss själva. ''Vi får ju mycket träning när vi rider''. Jag skulle säga både jag och nej. Det beror på vad vi gör, hur vi rider och vilken häst. Att skritta/jogga ute i skogen/på banan kan inte ge så mycket träning exempelvis. Men när man rider mer ordentliga pass där det är fokus på sits, balans och rätt hjälper är det bra träning. Men jag tror inte det räcker som träning. Alexander Zetterman lägger mycket tid på träning hos sig själv vilket är inspirerande!!
 
 
Jag läste som sagt en bok ''Fitness för ryttare'' där de tog upp många delar och så här tänker jag träna nu:
 
Kondition:
 
På sista tiden har jag känt mig väldigt trött, inte riktigt orkat med vardagen riktigt och då blir det väldigt tråkig. Detta är nog största anledning till att jag vill börja träna. För mig innebär vardag jobb, ridning av 2-4 hästar per dag, tävlingar nästan varje helg, tajt schema. Jag känner att jag helt enkelt inte orkar, jag orkar inte hålla samma fokus och jobb på första som sista hästen (även fast jag intalar mig det). Efter tävlingar har jag varit väldigt trött och har hellre packat upp dagen efter. För att kunna prestera på tävling med ett flertal starter och hästar krävs det att man orkar hålla igång hela dagen och hålla fokuset uppe, det känner jag inte att jag orkar just nu. Därför ska jag konditionsträna. Jag gillar att springa och det passar därför mig bra. Har sprungit mycket i perioder men efter årskiftet har det inte blivit många pass. Men nu ska det bli ändring på det. I boken rekommenderade dom att hoppryttare skulle köra mycket intervallträning då vi bara är inne på tävlingsbanan några få minuter. Så jag kommer blanda det med lite längre löpturer.
 
Styrka:
 
Har blivit väldigt motiverad till att förbättra min sits och jag känner att jag måste ta till styrketräning för att nå bättre resultat. Jag känner att den förbättrats redan men tillsammans med en starkare kropp, hitta rätt muskler i ridningen och mycket sitsträning på ryggen kommer det bli bättre! Jag vill kunna rida i balans, med rätt hjälper och samtidigt vara oberoende av min hand. Då krävs det styrka, smidighet och koordination.
 
Bildresultat för falsterbo horse show
Försöker tänka på Falsterbo för att hitta motivation till träning. Det är ju Chelseas och mitt mål för våren/sommaren.
 
Stretching/smidighet:
 
Stretching rekommenderade dom också mycket i boken. Så efter varje dag jag ridit klart ska jag ta en kort stund till att stretcha musklerna. Jag har varit extremt vig när jag gick på gymnastik under mellanstadiget så jag har nog ganska lätt för att bli smidig igen.
 
Kost:
 
I boken tog det också upp mycket om kosten och det är ju faktiskt viktigare än vi tror. Jag är extremt dålig på den biten, när jag väl har mina ''onyttiga dagar'' så lever jag nästan bara på godis.... Ja ni hör ju. Då går blodsockret upp och ner direkt, vilket gör att man blir trött, seg och inte ''på topp i hjärnan''. Innan har jag inte riktigt känt dom dalarna av snabba kolhydrater, men nu på senare tid har jag känt hur seg jag blir av socker.. Därför är det viktigt med bra mat på tävlingar och även i vardagen. För när man får lågt blodsocker försämras reaktionsförmågan och den måste ju vara på topp när man ska tävla! Vi är såååå noggran med att ge rätt foder till våra hästar men glömmer bort oss själva.
 
Att börja träna kan vara ganska jobbigt, man måste göra en förändring i sin vardag. När jag nu på senare tid varit så trött kände jag bara att nej nu måste jag börja träna. I måndags vaknade jag upp och hade redan bestämt mig dagen innan att idag går jag ut och springer hur än vädret är (såklart blåste det men det hindrade inte mig). Man kan inte tänka ''hmmm idag kanske jag ska träna lite''. Då kan man likaväl skippa det. Man måste bestämma sig och underhålla det. Jag tänker avsätta lika mycket tid till min egna träning som hästarnas nu. Om jag har ont om tid eller ork en dag får jag överväga om det är viktigast att jag tränar eller hästen. Kanske ska den bara gå på tur och varför inte ta med hästen på en joggintur då eller ett intervallpass. :) Jag tror att man hittar lösningar och tid till träning av sig själv om man bara vill!!
 
Uppdaterar er om hur det går.... :) Någon mer som är i samma sits som mig kanske?

hoppträning med mig själv ;)

Igår hoppade jag hemma, inte ofta jag gör det nu när det är så mycket tävlingar. Blir mest små markarbetesövningar mellan tävlingarna. Hoppade en bana på runt 1-1,10. Hoppar aldrig högt hemma utan det gör jag bara på träning/tävling, ser ingen mening med att göra det hemma på mina hästar, vi känner oss säkra.
 
Chelsea kändes jättebra på marken, börjar bli mer riksidig nu och jag kan ha ett jämnare stöd i båda tyglarna. Hon sätter under sig bättre i traven nu istället för att älga iväg, samma med galoppen men det har hon haft lättare för sedan tidigare. Hoppningen var okej, hon sprang iväg lite och hindren kommer ganska fort på min ''lilla'' bana. Där måste jag bli bättre, räta upp mig fort efteråt och jobba galoppen och bli klar till nästa hinder. I dom klasserna jag hoppar nu kommer inte hindren så fort men när vi gå upp lite sen måste det sitta för då blir det svårare.
 
TB var duktig, lite samma problem med att jag måste komma tillbaka tidigare efter hindret för att få rätt på galoppen. Hon springer inte iväg men hon faller isär lite. Annars hoppade hon jättefint (Chelsea oxå!) och jag fick en bra känsla. Känns som jag kan börja använda hennes galopp lite mer nu, samla men ändå behålla trycket och rida på utan att hon faller isär. Det tar lite tid att rida ihop sig med en ny häst.

fullt upp i veckan

Har varit ledig idag men jobbar tisdag-torsdag och sen är det tävling resten av veckan. Så det blir en vecka med mycket att göra. Har ridit Nigini och Dino nu ikväll, båda var jätteduktiga. Blev en tur och sen några varv på banan. För Dino blev det typ 4 varv, har tyckte det var jobbigt att svänga hehe.. Nigini jobbade fint trots att han var lite spänd pga blåsten. Känns som vi tagit ett steg framåt de senaste två veckorna där han stärkt upp sig, blivit stadigare och förstått hur han ska använda sin kropp. Nu har jag lättare att plocka upp huvudet stundtals om han blir för låg, han accepterar det. Innan ville han bara krulla ihop sig mer. 
Sen har jag även tränat själv vilket jag måste komma igång med av många anledningar. Ska skriva ett inlägg om det, läste en väldigt bra bok som gav mig motivation. ''Fitness för ryttare'' om någon är intresserad. :)
 
Nu ska jag sova, jobbar 6.45-15 imorgon och sen ska jag rida två stycken på eftermiddagen.
Klippte Dinos man lite snabbt. :)

vlogg :)

Ridit och fixat stallet nu, fick för mig att filma ihop en liten ''vlogg''. Har aldrig gjort det innan och klippte bara ihop allt lite fort på mobilen, la till musik med. Så inte den bästa filmningen, klippningen, eller val av speed. Tyvärr blev kvalitén sämre när jag speedade upp klippen... Hästar som medverkade Chelsea, TB, Tess (plus fölmage) och Nigini lite kort. xD Jag galopptränade Chelsea ute + runt gården. Har en slinga som går runt hagarna och sen in på ridbanan. Sen byggde jag om på banan, hade tänkt hoppa lite mer men TB var spänd pga blåsten så blev bara låga skutt och jobba lite lätt. Glömde filma när jag red henne... Tror jag rider ett liknande pass imorgon och hoppas hon ska vara mer avslappnad då.
 
Sen visar jag lite vad dom äter. De har alla fri tillgång på grovfoder. Vi har tagit analys så jag vet vad jag ska kompletera med. Högt proteinvärde men lägre energi. Så ger alla havre, mineraler och b-vitamin (vid pälssättning/fällning) varje dag. De har saltsten i hagen/boxen och när det är varmare ger jag även salt tillsammans med kraften. Jag tycker att om hästarna har fin muskelatur, fint hull och känns pigga så är det bara onödigt att ge massa kraftfoder. De får havre en gång om dagen då alla är fina i kroppen. I höstas/vintras åt Chelsea extra kraftfoder för att hon var tunn men efter vintervilan hade hon lagt på sig så fint så nu får hon som alla andra. 
 
Vad tycker ni? Vill ni att jag ska göra fler sånna filmer och isåfall någon speciell? :) 
 

chill-söndag

Igår när jag kom hem från tävlingen red jag ett trimpass på Chelsea, jobbade mycket med liksidigheten och att få henne lösgjord. Kändes rätt så bra. TB red jag ut på tur med pappa och Dino. Sen var jag ute med ett par kompisar på kvällen och idag har jag bara legat och chillat fram tills nu. Borde ge mig ut och rida. Ska rida Chelsea och TB. Blir galoppträning på Chelsea och TB ska jag nog hoppa lite. Frågan är bara vad.... Blir nog något banliknande med lite gymnastikhoppning (kombinationer/linjer). 
 
Nej dags att gå ut nu!!!

inspo


Gislaved

Nigini var jätteduktig idag, felfri i båda klasser. Till 80cm blev det lite ont om tid då det var många som inte kom men inte strukit sig. Så ingen bra förberedelse för honom innan start. Inne på banan blev han väldigt spänd vilket jag inte hade väntat mig så det blev mest trav banan runt.
Till 90cm var jag lite mer förberedd på att han kunde spänna sig så satte mer tryck i honom utan att han föll isär. På framhoppningen hoppade han superfint, likaså inne på banan. Han tyckte hindren var lite läskiga och var rädd om tassarna men visade ändå fint mod. Galoppen kändes mycket bättre sen förra helgen, då var han ganska svår men idag fick jag en mycket bättre känsla, kunde rida på lite och även sätta tillbaka. Därför kändes det säkert att hoppa 90cm med. :)
 
 
Redan på fredag åker vi på ännu en tävling, då är det utomhus. Det blir bara en 90cm då dom inte hade 80cm där. Blir lite mycket nu men samtidigt är det bra tävlingar och jag hoppar inget hemma. Nu går han i hagen 2 dagar, sen rider jag tisdag och torsdag, sen är tävlingen på fredag. Jag tycker att han kändes väldigt pigg hela dagen och hade lika mycket kraft i första språnget som i sista, det tycker jag är viktigt med unga hästar. Man ska hela tiden känna att de har kraft kvar efter ett avslutat ridpass. Men sen blir det tävlingsfritt i ca 1 månad, då blir det träning som gäller istället. :)

Tävlingsdebut

Duktig räven🌟🌟


birthday

Idag fyller jag år, 23år!! Började dagen med att rida hästarna, Nigini fick gå ett kort pass på banan och han kändes fin. Han blir stadigare för varje pass känns det som. TB fick gå ett pass i skogen där det blev mycket galopp, sen galopperade jag även runt gården på min lilla ''galoppbana''. Måste få upp flåset på hästarna nu när utomhussäsongen börjar snart. Chelsea fick vila. Nu ska jag åka till jobbet, jobbar till stängning, bästa passet en fredag på sin födelsedag... Tur jag har trevliga kollegor!! :)
 

slow is fast

Idag när jag kom hem från jobbet var jag trött och omotiverad att gå ut och rida. Det blåste/regnade även, yeeey not. Men sen fick jag lite motivation och gav mig ut direkt. TB fick gå på banan och avsluta en runda i skogen, hon var duktig och kändes fin!! Chelsea fick gå en runda i skogen, red barbacka och tränade min sits. Pigg men ändå lydig. Sen red jag även Dino ett kort pass i skogen (ca15min) och han var såå duktig. Känns som han börja fatta nu att han ska gå framåt, innan har han inte riktigt tagit skänkeln och bjudit framåt men idag var han jätteduktig. Vilken balans han har i sina gångarter, med lite mer bjudning och styrka känns det som jag skulle kunna hoppa runt 1 meter med han redan nu (dock hoppar jag inget nu, väntar tills hösten). Det är både kul och lite farligt med en talangfull häst, man får inte glömma - slow is fast.
 
Det slog mig faktiskt häromdagen, Nigini är anmäld till 80cm och om det känns bra hoppar jag även 90cm. Men 90cm kan kännas väldigt högt på en vinglig 4åring som inte har styrkan att reglera galoppen än. Vad finns det då för anledning att hoppa 90cm? Vi har hela året på oss att hoppa 90cm och senare 1meter, inget att stressa för, det är det dummaste man kan göra.... Man kan också tänka på att det tar ca 10år att bygga upp en häst, vad finns det då för anledning att stressa redan när hästen är 4år - ingen!
Extra viktigt för mig också som inte har utbildat så många hästar än, därför kanske man ska ta det säkra före det osäkra en extra gång.
 
Dino och Nigini. :)
 
 

likheter

Nigini eller räven som jag ibland kallar honom. Han har en räv bakom örat... Han hittar på mycket bus i stallet, senast drog han in ett täcke som hängde på boxdörren och drog sönder. När han ätit upp sin havre slänger han gärna iväg den upphängbara krubban haha... Han blir lätt uttråkad och vill gärna att det ska hända saker hela tiden. Trots att han är valack tror han fortfarande att han är hingst och är väldigt kär i Chelsea.
I ridningen är han väldigt arbetsvillig och vill alltid göra sitt bästa. På många sätt är han lik Cazzilla sin mamma, han är lika social och pratglad som henne. Han tycker även svetten kliar lika mycket som hon gjorde haha... Kul att jag utbildat Cazzilla till 1,30 och nu ska utbilda honom, man kan känna igen många saker hos honom som han ärvt. Hittills har han inte lika många egna åsikter som hon hade, men det kan ju bero på att han är en valack, de sägs ju att dom ska vara lättare att jobba med (jag har ju själv bara haft ston).
På lördag är det tävlingsdebut i 80cm, undra om han är lika bra som Cazzilla var. Minns att hon hoppade felfritt i tävlingsdebuten. Men hon var dock 3år äldre. Vet att han kommer göra sitt bästa iallafall. :)

chelseas tolvfels-runda

Jag skriver alltid hur det går på tävlingar här, vare sig det gått bra eller dåligt. Däremot brukar jag bara lägga ut felfria rundor. Jag tänkte ändå lägga ut Chelseas runda från i fredags där vi fick 4+8 fel i 120 totalfel. Jag vill visa på min blogg att allt inte bara är bra hela tiden, utan det går både upp och ner hela tiden. Jag har hittills haft väldigt jämna resultat, mestaldels legat på 0 eller 4 fel. Det känns bra!
 
Iallafall, i fredags red vi en nationell 120. Den var ganska svår, lite för svår enligt mig för att vara första klassen på helgen, tidigt på säsongen och även en Lätt klass. Till avd. B tog de bort ett hinder (6an) och på lördagen var klassen mycket lättare. Så banbyggaren fick nog ändra sin plan lite. Jag tycker alltid det är svårt att gå banan själv när den är lite klurig, det är i sådana tillfällen jag hade behövt hjälp av min tränare med bangång. Jag fick istället lägga väldigt mycket fokus på att kolla på andra hur dom red för att bestämma mig för hur jag skulle göra. 
 
1an rev vi och jag skulle nog haft henne lite mer vaken bara. 2 till 3 var en svag båge på 26 meter, alltså lite framåt på 6 språng vilket Chelsea gjorde bra med sin lite kortare galopp. Kombinationen inget svårt. Sen kom två distanser efter varandra. 5 till 6 mätte jag nog till 23 meter och även 23 meter till 7an. Vissa red 5 språng, 5 språng, vissa 6 språng 5 språng och även 6 språng 6 språng. Jag bestämde mig för att rida 6 språng, 5 språng vilket stämde väldigt bra på båda och jag höll den planen.
 
Sen började omhoppningen, där gjorde jag första misstaget. Jag tänkte vända innanför 1an, så istället för att hoppa och vända vände jag innan jag hoppat och då blev det ett (extremt) dåligt språng och ett ner. 9an inget speciellt, 10a-b inget speciellt mer att den står längst sargen vilket vissa hästar kan bli lite påverkade av. Sen var det 23 meter ner till 11an där jag bestämde mig på 5 språng men var alldeles för långsam på att rida framåt där. Så istället för att rida fram och räta upp mig sista språnget blev det tvärtom och hon blev väldigt flack. De flesta red på 5 språng där som jag såg, men i efterhand hade jag nog tagit ut bågen och satt tillbaka på ett mer. Sista hindret inget speciellt, jag satte bara tillbaka henne ordentligt för att få ett bra sista språng.
 
Jag tycker det är viktigt att ha en plan och rida efter den, då skapar man ett system för varje tävling som man följer vilket skapar en trygghet i det man ska göra. Även fast jag hade ett par nerslag på Chelsea och på TB tappade balansen i språnget och tappade stigbygeln vilket resulterade i massa fel, höll jag ändå planen dagen efter. Jag ändrade NOLL och red precis likadant och då satt två nollor. Ibland går det vägen, ibland inte, men ändra inget för det. 

lite ridning igen

Igår tog jag en tur på Dino, har inte ridit ut han själv innan så det var väl lite överkurs men han skötte sig. Spänd men ändå lugn i alla situationer. Han är väldigt lugn i sig själv men jag tror det finns nerv där inne som kommer att komma fram en dag, eller jag hoppas på det iallafall haha... Jag ska nog rida han 2-3 gånger i veckan nu ett tag, bara skritta ut i skogen där han får träna upp sin kropp. Han är väldigt stor och kommer behöva mycket tid men har en bra balans och är ändå ganska ''lätt'' från backen. Vi kommer inte göra något 3års-test på honom, men det kan ändå vara bra att träna emot det för då vet jag att han är i fas för sin ålder. Sen får han vila minst 3 månader i sommar och under hösten hoppas in och förberedas för året som 4-åring. Jag längtar. :)
 
En alldeles nyfödd Dino. <3

duktig

Nigini var jätteduktig på pay'n jumpen, lite spänd i början men efter första rundan slappnade han av. Han tyckte väl alla ponnyer såg lite konstiga ut haha. Ganska bra att komma ut för då kommer svagheterna fram mycket tydligare. Han behöver bli stark i sin galopp och det visste jag redan innan, men nu kände jag det ännu tydligare. Det finns bara ett läge just nu vilket gör det svårt att rida på hinder. Men ju starkare han blir kommer jag kunna reglera galoppen bättre och sätta mer tryck i den. Lättare att rida på hinder då. :)
 
Men som sagt var han jätteduktig, bara hoppar runt som han gjort det flera gånger tidigare!! Visade fina språng emellanåt oxå. :) Nästa helg ska vi på en lokal i Gislaved, de har från 80cm. Inte många klubbar som har det så får passa på att åka på den.
Klippte han igår/imorse, han blev väldigt fin! :)

pay'n jump imorgon

Lagom trött nu efter två tävlingsdagar, jobb i veckan och sen att jag känt mig lite sjuk/tröttare än vanligt... Imorgon är det Niginis tur att få komma ut. Blir en pay'n jump för honom där vi hoppar lågt (70, 80), bara för att han ska få komma ut och se hur en tävling går till. Det kommer nog gå bra, han är så duktig! 
 
Så roligt att båda hästarna hoppade felfritt idag. Chelsea var i något hinder i grunden så vi hade lite tur, jag har ridit fort i varenda runda under hela året (tror jag) och då blir det lätt att de tappar lite höjd i språnget. Får nog rida en skolrunda snart kanske.. Vi fick lite poäng till Falsterbo iaf! :) TB hoppade en säker felfri runda, kändes som det skulle gå bra bara jag höll mig kvar i sprången haha.. Men det gick faktiskt bättre idag och vi börjar bli bra kompisar nu, hon kämpar verkligen för att vara felfri. 120 känns lätt och det är det som är meningen, det ska kännas enkelt!! Nästa tävling är om 2 veckor, då är det debut utomhus för året. Hoppar nog 1,20, 1,25 och 1,20.

Felfritt🌟🌟

Båda felfria i dagens 120, Chelsea placerad och TB första utanför placering. Men vi fick ett tröstpris hihi!! Båda var jättefina och duktiga!!


RSS 2.0