Jäkla skitdag i Halmstad

Helgen började inte bra. En ryttare tyckte jag var ivägen för h*n på banan så h*n skällde iprincip ut mig precis innan jag skulle starta. Jag tappade allt fokus och stress-startade. Rev första hindret på Chelsea och sen var resten kaos. När jag kommer ut sen fortsätte h*n skälla på mig. Så oproffsigt och skämmigt, en vuxen människa. Jag gick till överdomaren och klagade. 
Sen hoppade jag Cazzilla och det satt kvar i mig, men vi gjorde en ok runda, hon hoppade lite spänt sen rev vi sista i grunden. Blev lite tjafs där... 

Fick efteranmäla Chelsea till 120 även imorgon för att få en bra känsla och runda inför 130 debuten. Cazzilla går bara 130, hoppas de ska slappna av lite mer tills imorgon och jag ska rida bra.

detta markarbetet

Den senaste veckan har jag haft en jättebra känsla i markarbetet. Hästarna har verkligen kommit ihop, kommit upp med ryggen och arbetat med bakbenen. Det blir en helt annan känsla på ryggen och de känns när det blir rätt. Har kommit till denna ridning ett par gånger förr men har aldrig riktigt vetat hur jag ska ta mig dit igen. Men nu har jag hittat denna känslan under varenda pass den senaste veckan. Chelsea var riktigt fin idag när jag red henne på förmiddagen, så nu ska jag bara fortsätta stärka hästarna i denna form och ridning. Det är så svårt men när man väl hittar rätt, ja då känns allt så lätt. 
 
Imorgon är det besiktning för Aqua och sen flyttar hon till sitt nya hem. Kommer bli jättejobbigt, inte så konstigt då hon varit med mig varenda dag under 4år. Vi har varit med om mycket tillsammans, hon har lärt mig massor och gett mig ett självförtroende på hinder som ingen annan häst gjort. Hon har varit rätt häst för mig under denna period men nu har jag kommit längre. Ska bli väldigt kul att hitta en annan yngre häst med kapacitet att arbeta med och såklart bli väldigt kul att följa Aqua och hennes nya ryttare. :)

träningstisdag!

Har varit iväg på träning i eftermiddag, Cazzilla fick följa med igen. Förra veckan var jag iväg så min tränare fick rida henne, det var jättebra och jag lär mig väldigt mycket på det. Jag har jobbat på hemma nu och det har känts väldigt bra. Det visade sig även på träningen, hon jobbade mycket bättre och var mer ihop. Nu behöver jag bara hitta en bättre galopp där hon kommer upp lite mer i formen som jag kan rida i på tävling. Det är svårt att hitta rätt form på henne utan att hon faller isär, men det känns som vi är på rätt väg igen. Har inte riktigt jobbat henne rätt det senaste men nu känns det bra igen. När hon väl kommer rätt på marken så blir hoppningen så mycket bättre. Hon hoppade fint och landade i en bra balans idag, skötte byterna själv. Duktig! Ska låta henne gå på tur imorgon sen rida ett pass på torsdag och jobba lite mer med galoppen. 
 

shopping

Här kommer bilder på det jag köpte på rean. :)
 
Två par kingsland ridbyxor, har använt de mörkblåa och jag älskar dom. Så sköna! Halva priset.
 
En kingslandfleece, älskar deras fleecar. Sköna och snygga. Ca halva priset på den med.
 
Pälsglans, 125kr.
 
En mössa och kingsland strumpor, varma!
 
En tävlingsskjorta. Hoppas den ska vara fin till min nya kavaj! Från Schöckmöle.

söndag

Idag har Appis kommit hem, roligt! Hon är ju så mysig. Ska ta en tur på henne imorgon när jag är ledig. Dino blev jätteglad att äntligen få en kompis. Tanken är ju att Appis ska lånas ut snart igen, så hon stannar nog inte länge hos oss. Men vi har varken tid eller plats för henne just nu. 
Nästa vecka blir det mycket häst och lite jobb. Aqua ska besiktas, ska träna med Cazzilla igen och sen är det tävling hela helgen i Halmstad. Nu har jag ''bara'' två tävlingshästar, men det bli förhoppningsvis inte allt för långvarigt. Båda går samma klasser, 1,20, 1,30, 1,25. 1,30 debut på Chelsea. Vi kommer bo i sommarstugan och hästarna står i ett stall 5 minuter där ifrån, smidigt och billigare. Känns bra att göra en 1,30 debut innan Danmark där det säkert kommer vara lite svårare och större även fast jag bara hoppar 1,20-1,25. 
 
Nu har den mörka tiden på året börjat, jag hatar mörker. Det är det värsta med hösten/vintern. Har inga lampor på ridbanan än heller, men jag jobbar ju nästan alltid kvällar så klarar väl mig ändå. Ikväll har jag ridit och Cazzilla var riktigt fin faktiskt, kändes iallafall som hon kom upp bra på bakbenen och blev lätt i handen. Får väl se på tisdag om vi gjort rätt. Ser fram emot tävling i helgen om hon fortsätter kännas så fin. :) Chelsea har varit riktigt pigg, igår fick jag bara galoppera av henne energin, trimmade lite lätt idag och imorgon får hon gå ett trimpass igen. Viktigt med markarbetet, där får man inte fuska. 

händelserik fredag

Fredag idag och jag började dagen med att åka till Charlies då dom har rea i helgen. Blev lite besviken men hittade ändå lite fina grejer. Ska visa i ett annat inlägg om ni vill! Sen har jag haft en provridning på Aqua och hon var så duktig. Hoppade jättefint. Men allt blev väldigt jobbigt för jag kände verkligen att hon gör allt för mig och det har hon alltid gjort, hon har ett stort hjärta. ♥ Det gick iallafall jättebra, så bra att dom vill köpa henne. Hur mycket jag än vill ha kvar henne så kan jag inte, tyvärr är sporten så att man måste sälja ibland. Jag kan inte göra mer än att hitta ett bra hem åt henne och det känns det som jag gjort nu. Jag tror det kommer bli jättebra, men extremt jobbigt.. Jag får tänka på den nya hästen som kommer flytta hit inom en snar framtid, en ny stjärna att utveckla.
 
Sen har jag ridit Cazzilla och det kändes faktiskt väldigt bra. Tror jag fick en bra skjuts i rätt rikning i onsdags, så nu ska vi kämpa på. Något annat roligt som hänt idag är att jag anmält mig till min första internationella tävling!! Ska åka till Odense i Danmark om ca en månad. Chelsea är det som får följa med, jag ska åka dit tillsammans med min tränare. Ska bli riktigt roligt och lärorikt.
 
Som jag skrev i ett tidigare inlägg, vilket år det har varit för mig. I januari hade jag inte en aning om vad som väntade. Men det känns som allt som hänt och alla beslut som tagits har bara gynnat min utveckling. Hästarna blir bara en större och större del av mig.
Försökte få upp en kort film från ridpasset idag men det blev bara dålig kvalité. Så ni får en dålig bild istället från kvällspasset. 
 

onsdag

På förmiddagen kastrerades Dino, så nu är han valack. Känns skönt att slippa ha en hingst på gården, även fast han är väldigt snäll. Sen har jag varit och tränat med Cazzilla, eller min tränare red henne. Jag tycker vi har stått och stampat på samma ställe ett tag nu och inte kommit vidare. Men nu vet jag vad jag ska jobba på och så hoppas jag att vi kan ta oss mer framåt. Det kändes väldigt bra i somras på Åby, i Falbygdens och sen 1,30-debuten i Björbäck. Men därefter har det var lite upp och ner. Eksjö gick sådär, Skyrup helt okej och nu Ljungby som gick dåligt på söndagen. Ska träna på nu och åka tillbaka i början på nästa vecka, sen ska det förhoppningsvis gå lite bättre i Halmstad nästnästa helg! 
 
Denna rundan kändes väldigt bra, även fast det var lite lägre. Men hon hoppade väl och fint här.

tisdag

Jobbar bara två dagar denna veckan så kan fokusera mycket på hästarna. Imorgon ska jag ner med Cazzilla och träna, sen ska även Dino kastreras. Han har gått ensam sen första oktober då han inte haft en hagkompis, vilket inte varit så kul... Men nu kan han förhoppningsvis gå med Appis från och med söndag när hon kommer hem igen. Roligt! Sen har jag även en provridning på Aqua i helgen. Mycket häst och lite jobb, så ska det vara. :) Denna veckan kanske jag även kan få börja använda spolspiltan, tvättmaskinen kanske kommer, två boxar ska va klara och vi kan även flytta in grejer i sadelkammaren. Det ska bli så otroligt skönt, allt är skitigt och även hästarna. Men efter denna veckan ska allt vara rent igen. :)
 

resultat ljungby

Igår kom vi hem väldigt sent från Ljungby så orkade inte skriva något. Aqua kunde inte följa med, hon skoddes i onsdags och min hovslagare måste råkat slå sömen för långt in då hon blev halt på fredagen. Vi drog av skon själva och slog på den igen men lämnade utan söm där hon hade ont. På lördagens sen var hon ohalt. Men valde ändå att inte ta med henne på söndagen. 
 
På lördagen var det väldigt tuffa banor, och det var tufft att göra sin första inomhusstart så. Speciellt på Chelsea som jag aldrig startat inne innan och dessutom bara gjort en 1,25 med tidigare. Men vi gjorde ändå det bra tills den distansen jag inte stegade pga jag tyckte det såg så långt ut. Men det var 7 galoppsprång. Så jag började ta i henne där och det tycker hon inte om och började bråka emot vilket gjorde att hon inte såg hindret förrän det var mitt framför henne. Det hade inget med vattnet under hindret att göra. Så där åkte jag av. Men annars hoppade hon runt bra med gott självförtroende, något spänd kanske. Med Cazzilla blev jag sen in på banan, det gjorde mig arg och stressad och påverkade oxå min ridning. Men hon var inte speciellt spänd som hon varit under våren trots att det var hennes första inomhusstart. Hon hoppade väldigt väl och bra här tycker jag.
 

Igår hoppade Chelsea en 1,20 klass och var felfri. Jag red ganska lugnt (det var en A:0a) för att det satt lite i mig att jag trillade av igår. Men hon hoppade väldigt fint och spänstigt, jag tror jag kommer debutera 1,30 på nästa tävling då den är lite mindre och vi känns redo för det nu. Cazzilla gick en 1,30 ganska sent. Lång dag på transporten och hon kändes lite stressad, ville mest springa tillbaka till Chelsea. Vi rev 4an, hon hoppade dåligt där och jag vet inte vad jag hade kunnat göra bättre. Det kom fort, en distans efter en distans. Sen red jag dåligt in på sista linjen, kom förnära så ner där och sen räckte vi inte fram till oxern för jag var sen med att öka på så fick den ner oxå. Det känns såklart tråkigt med en dålig runda med dåligt resultat, men mycket som var bra. Hon har hoppade kombinationerna väldigt bra i helgen och verkligen backat av. Något som hon inte gjorde i skyrup. Det hon har hoppat felfritt har varit bra och fina språng, men det kommer fortfarande endel dåliga språng emellaåt. Det är lätt att se bara på gårdagens resultat men man måste se hur det var för några månader sen, då har det hänt mycket. På onsdag blir det en träning med henne iallafall. :)

 

Chelsea och Cazzilla hoppade fint i Ljungby i helgen💕

Ett filmklipp publicerat av Isabella Fransson (@iisabellaf) Sep 19, 2016 kl. 4:19 PDT


Ingen mjukstart på inomhussäsongen

Gick upp innan 6, fortfarande sjuk och hoppade en svår 1,25. Hindren som kom snabbt ur sväng, stegade inte en linje av nån anledning vilket resulterade att jag trillade av på Chelsea. Började bråka med henne i handen så hon såg inte riktigt hindret och så tittade hon till på vattnet. Hon var också lite spänd.. Cazzilla blev jag sen med in på banan så fick ingen tid alls och blev bara stressad. Rev tre hinder, ett på linjen jag inte stegade. Men Cazzi hoppade väldigt fint så det var synd. Ingen bra första inomhusstart. 

Men hästarna hoppade väldigt fint idag så det var väl något positivt! Bara nya tag tills imorgon, då hoppar jag 120 och 130. ett bra och händelsrikt 2016

Igår kom jag och tänka på vilket händelserikt år 2016 har varit och är. Det har hänt så mycket sen januari. I början av året började det med att jag blev singel, jag fick ett annat jobb där jag trivs så bra, bara 5 minuter hemifrån och en mycket bättre lön. Sen fortsatte det med att vi flyttade från vårt hus som jag bott i hela mitt liv för att bo i en lägenhet 3 minuter från vår gård. Jag hittade Chelsea på annons och det kändes rätt med henne från första provridningen. Tess blev återigen halt efter en lång uppträning och jag bestämde mig för att låta henne bli skogsmullehäst/mamma på heltid. Senare blev hon dräkig med Heartbeat. Vi flyttade hästarna till vår egna gård och vi byggde vår första egna ridbana som jag är väldigt nöjd med. Vi har snart ett väldigt fint stall färdigt och förhoppningsvis till jul även en liten lägenhet på gården. Jag har ridit felfritt upp till 1,30 och gjort väldigt bra resultat på tävling detta året. Jag har tagit min första häst upp till msv nivå och förhoppningsvis snart en till.
 
Jag ser fram emot vad hösten har att erbjuda. Kanske att jag säljer min första häst någonsin och köper en fin unghäst istället. Rider några fler felfria rundor i 1,30 och kanske gör en internationell tävling. Rider in min första häst också. Förhoppningsvis även flyttar igen och denna gång till vår egna gård. Jag trivs så bra när jag är där och jag längtar väldigt mycket tills jag kan flytta dit. Jag måste säga att 2016 har varit ett väldigt bra år hittills och ju mer tiden går så vet jag att det är hästar jag vill hålla på med. Nu har vi bättre möjligheter till att göra det eftersom vi har vårt egna ställe. 

häck runt ridbanan?

Just nu har vi inget staket runt ridbanan, men ska väl sätta upp det någon gång i framtiden. Men något jag tycker är fint är att ha en häck runt ridbanan, utanför staketet. Jag kollar endel på olika gårdar för att få lite inspiration och på Henrikdal gård har dom gjort väldigt fint runt ridbanan med en häck. Eller vad tycker ni? Nu är detta inget vi prioriterar just nu, men kanske till nästa år hoppas jag vi kan få upp ett staket och förhoppningsvis lite häck runt om.
 
Lånade en bild från deras hemsida, hoppas det är okej! :)

hälsokoll med dino

Idag har vi varit med Dino hos vår veterinär för att röntga igenom honom och göra en liten hälsokoll. Allt såg superfint ut, han har en galla på ena bakbenet så där var vi lite oroliga över om det fanns en lös benbit. Men inget hittades där. Gallan kommer inte försvinna utan det är mer ett skönhetsfel, den ligger i kotsenskidan och kommer inte påverka honom. Så nu är det bara att köra på med inridningen. :) Det var bara vi på kliniken idag och det har aldrig hänt. I vanliga fall är det fullt av hästar och en lång väntan. Så allt gick fort och vi kom hem i tid. :)
När Dino fick sin första hovböld på ena frambenet åkte vi ju till närmsta klinik pga att han var så halt. Ingen hovböld hittades och därför röntgades han oxå. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så sa dom ju att dom hittat en grej på röntgen. Vilket var en cysta. Det är inte så bra prognoser på det vad jag hört (aldrig haft en häst med det) och såklart blev man väldigt ledsen. Vår första egna uppfödning vill man ju ska vara frisk och fräsch. Men vägrade tro på dom förrän vår veterinär kollat på det. Det var alltså ingen cysta utan bara en skuggning på bilden samt att det även kunde varit hovbölden som syntes lite. Men nu känns det så bra att alla ben är fina och att det bara är att köra på. :) Bästa veterinären!
 
När vi kom hem igen red jag alla tre hästarna och så fick de även nya skor. Nu mår jag dock inte så bra...håller på att bli sjuk, vilket suger. Ska ju tävla lördag och söndag i Ljungby. Men får väl stå ut. Sen ska jag vila upp mig nästa vecka. Ska bara ligga i soffan hela dagarna haha, nä inte riktigt.
Så duktig han är på att åka transport ♥

boxväggar

Äntligen har vi fått teglet i den färgen vi ville ha. Sjukt svårt att få tag i det, men det kommer bli så snyggt. 

pay'n jump

Blev att jag åkte på pay'n jumpen idag. Var inte jätte många starter så kände att jag skulle hinna innan jobbet även om det blev precis. Chelsea och Cazzilla fick följa med. Aqua fick stanna hemma då hon tränat en dag och så har jag haft två provridningar på henne denna vecka.
Chelsea hoppade 1 meter och Cazzi 1,10. Båda var felfria. Chelsea var riktigt pigg och båda var lite på tårna, men hoppade fint! Hoppade bara två låga klasser för att ha hoppat i ridhus innan Ljungby nästa helg. Har aldrig tävlat Chelsea inomhus. Men jag ser fram emot höstens inomhussäsong! Nu ska jag sova, trött efter en helg med jobb, fest och pay'n jumpen... Inte ledig förrän på onsdag, kämpakämpa...

fredag

Har ridit Aqua och Cazzilla på tur idag. Cazzi fick avsluta med några travhopp på banan. Var dock kaos på gården idag, mycket bilar/lastbilar osv... men dom sköter sig bra ändå. Skulle longerat Chelsea med men då var vägen blockerad så kom inte ner till ridbanan. Pappa skulle nog göra det ikväll om han hinner. Nu ska jag snart iväg och jobba kväll. 16-22 pass är helt okej!
 
Ska travhoppa mycket med henne nu i höst, tror det är en bra och stärkande övning för henne. Då kan hon inte bli lång och hoppa på fart utan måste sätta under sig och hoppa runt. Oxern ligger nog på 1,10+ och hon gör det väldigt lätt. :)
 

chill-torsdag

Har haft en riktigt chill dag idag då jag varit ledig. Morgonfodrade hästarna sen åkte jag hem, bara låg i soffan och slöade i några timmar. Sen red jag Chelsea och longerade Cazzilla. Tänkte börja longera hästarna någon gång i veckan, tror framförallt det kan vara bra för Cazzi. Vill försöka få henne att hitta sin egna balans lite mer utan ryttare.
Sen var det en provridning på Aqua igen. Under kvällen har jag bara chilla igen. En sån här dag behövdes, för nu är det jobb hela helgen, fest och kanske en pay'n jump. Inte bestämt mig ännu. 

Tränings-tisdag💪🏻

Har varit iväg på träning idag, Chelsea och Aqua fick följa med. Chelsea kändes väldigt fin, vi hoppade lite större och hon gör det med gott självförtroende. Så det kändes bra, hon ska gå 1,25 och 1,20 i Ljungby nästa helg. 1,30 debuten är nog inte långt borta!
Aqua var oxå duktig och även hon fick hoppa lite större. Får se vad (och om) jag rider på henne i Ljungby.

va skeptisk!!

I fredags så svullnade Dinos ben upp och han var väldigt halt. Han hade även ett sår som var ca en vecka gammalt. Vi tog ut en veterinär eftersom han var väldigt svullen, veterinären kollade ca 1min på honom sen konstaterade han att det var lymfangit. Så nu har han gått på pencillin och metacam i tre dagar. Ingen förbättring idag på förmiddagen och lika halt. Ringde tillbaka till veterinären och han sa att det kan ha spridit sig till kotleden då han borde blivit bättre nu. Så ordinerade att vi skulle åka till en klinik för att kolla upp det. Vi fick en akuttid hos vår veterinär, tornell och åkte hela långa vägen dit. När vi kommer ner visa det sig vara en hovböld....
Hur kan man som veterinär ställa en så fel diagnos? Han tittade 1 minut på Dino, lät han gå två steg, frågade var såret satt, kände lite och sa ''dessa fjantiga hästar, han har lymfangit''. Det skulle inte jag kalla en bra undersökning på en häst.... Nu har han alltså fått lida flera dagar extra, gått på pencillin och metacam, behövt åka en resa på ca 5 timmar, helt i onödan!!!! Vi har endast haft en hovböld innan och det hade Dino för ca 2 månader sen, men nu var han så svullen så vi tänkte inte alls på att det kunde vara det. Men vi är inga veterinären, vi ska väl ändå inte säga vad en veterinär ska kolla efter, det ska väl han/hon kunna själv?
 
En annan situation som uppstod sist Dino fick en hovböld var ett ''röntgenfynd'' på frambenet då det röntgades när de inte kunde klämma fram någon hovböld. Två veterinären uttalar sig om detta ''röntgenfynd'', och säger att det inte är någon bra prognos på det. Jag blir såklart jätteledsen, vår första egna uppfödning kanske inte håller för ridning. Men jag valde att inte tro något förrän vår veterinär kollat på det då jag tidigare hört att den ena veterinären bara duger som tandläkare. Idag visade vi röntgenbilden och där fanns inget fynd. Jag har alltid varit och kommer förbli väldigt skeptisk mot veterinärer förutom vår egna. Det har man rätt att vara för det finns tyvärr inte många duktiga i vårt land. /Mvh Arg!
 
Måste bara tillägga att i vintras när Aqua fick ett sår som blev inflammerat att hon knappt ville röra sig fick vi ut en jätteduktig veterinär. Hon var ganska nyligen exeminerad men ändå så kunnig.Tyvärr går det inte välja veterinär när det blir så akut som i båda fallen.Men de måste väl ändå vara så kunniga och intresserade att de gör en ordentlig undersökning och kunna skilja på lymfangit och hovböld.
Samt inte uttala sig om saker de inte är kunniga kring (tänker på röntgenbilden).

måndag

Igår hoppade jag en övning med två räcken, ett galoppsprång emellan. Hoppade ett par gånger i varje varv. Cazzilla vill gärna hoppa lite till höger i vänstergaloppen så där hade jag en bom för att hjälpa henne att hoppa rakt. Någon vi får jobba vidare på. Sen vill hon inte riktigt vänta så bra som jag hade önskat, och då hade jag en bom mitt emellan för att hjälpa henne att bromsa upp lite.
 

när man inte vill men måste

En jobbig vecka är över. Att ha tagit beslutet att sälja Aqua har varit jobbigt, jag har inte velat åka till stallet, jag har inte velat rida henne eller haft någon motivation alls att rida. Att visa upp henne var inte heller kul. Jag vill ju inte sälja henne, hade helst av allt velat ha kvar henne men låtit någon annan rida/tävla henne. Men jag måste ju ta dom pengarna jag får för henne att köpa en ny häst med ännu mer kapacitet och potential. Det som känns bra är att jag vet att någon annan kommer kunna ta lika väl hand om henne som mig. Och förhoppningsvis hamnar hon inte allt för långt bort, så jag kommer kunna komma och hälsa på henne eller träffa henne på tävlingar. (Jag kommer inte skriva något om hur provridningarna gick osv.. här i respekt mot den som provrider).
 
Jag har inte ridit lika mycket denna veckan, de har fått någon extra vilodag då jag inte riktigt velat ta mig till stallet eller vara där. Men hästarna har känts fina. På tisdag är det träningsdags igen och jag tar med mig två stycken. Ska bli roligt och hoppas att få lite ny motivation igen. Sen är det tävling om 2 veckor redan och nu till helgen hade jag tänkt vara med på en pay'n jump innan jobbet om jag får ihop det. Får se hur jag gör.
 
Två bilder på Dino från igår, fina killen <3

dags för inridning

Igår påbörjade jag inridningen på Dino, han fick på sig sadel och träns. Jobbade han lite i boxen bara. Lite spänd men annars superduktig, han har ett riktigt bra psyke. Jag har aldrig ridit in en häst, bara varit hos Eamon på praktik och jobbat lite hästar där. Jag försöker göra så som jag lärt mig där. Men han är nog en bra ''förstahäst'' att rida in. :) Dock har han dragit på sig ett sår som gjort att han fått lymfangit så nu går han på pencilin. Men det går förhoppningsvis över fort så vi kan fortsätta inridningen. Han ska även kastreras snart.
 
Har ridit hästarna på förmiddagen och nu ska jag iväg och jobba kväll. Sen är jag ledig i helgen, ska bli så skönt. Har blivit väldigt mycket nu de senaste. Imorgon kommer även en tjej och provrider Aqua.
 
Tog två bilder på boxarna i stallet med. Betångväggarna är snart klara och sen kommer teglet på måndag som ska vara frontväggar. Vi har högre mellanväggar där vi ska ha fölboxen med galler, dock har vi satt små ''fönster'' där. :)
 
Nej nu måste jag fixa mig och sen åka till jobbet!

http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=972996&inriktning=&typ=
 
 

RSS 2.0