lång fråga och långt svar

Hej! 

Spännande med Dino och den tävlingssäsong du haft. Stora framgångar helt klart! 
jag har en del frågor om hästarna och avel. 
Vad är tanken med Dino i framtiden? Ska han säljas eller kommer du behålla honom som en möjlig framtida tävlingshäst? Av det du sett av honom hittills, hur skulle du beskriva honom? Är han en framtida tävlingshäst inom hoppning? 
Hur går det med Aqua, är hon såld? Vad var tanken hos hen som köpte henne, ska hon fortsätta tävlas? Bli avelssto? 
Rids Tess något nu? Kommer du behålla henne i framtiden som avelssto? På vilken nivå är hon ridbar idag? 
Var är Appis och vad gör hon? Du skrev för länge sedan att du aldrig vill sälja henne, är det fortfarande din avsikt med tanke på de möjligheter ni nu har med gården, lösdrift hemma? Har du några tankar på att även betäcka henne? 

Tack för svar! Det är så spännande att följa din resa med hästarna :) 

Hanna
 
Svar:
Tack så mycket! Tanken med Dino är att han ska tävlas och förhoppningsvis visa fin kvalité och kapacitet. Jag skulle beskriva honom som en väldigt okomplicerad häst med bra psyke. Jag har ridit ut korta rundor i skogen utan problem och då har han haft ryttare på sig 10-15 gånger. Han är väldigt avslappnad vilket är en stor fördel. Vi har inte löshoppat honom så mycket än, bara låga hinder men förhoppningsvis hoppar han bra och tanken är att han ska bli min framtida tävlingshäst.
 
Aqua är fortfarande kvar, hon var såld till en junior men de drog sig ur. Nu hoppas jag att hitta en bra hem till henne där någon vill tävla lite lägre klasser för att sen kunna ta sig uppåt på henne. 
Tess rids tyvärr inget nu, när min medryttare slutade hittade jag ingen ny och har inte orkat ta tag i det. Hade gärna haft någon som bara pysslade om henne samt red lite lugnt i skogen. Om Dino visar fin kapacitet så kanske vi behåller henne och avlar lite till, men annars kanske vi säljer henne. Man kan tyvärr inte ha hur många hästar som helst. Hon kan ridas som vanligt men inte hoppa skulle jag tro (endast låga). Det var när vi hoppade lite högre och mer intensivt som hon blev lite halt igen. Detta läkte snabbt men hon skulle inte hålla för högre klasser ändå så därför valde jag att sluta tävla henne.
 
Appis har varit hemma ett tag men nu är hon utlånad som sällskapshäst till en 2 mil härifrån. När jag fick hem henne var hon inte fräsch och valde därför att ställa av henne helt och bara ha henne som sällskapshäst. Hon kommer aldrig säljas men vi kan inte ha hästar hemma som bara går då det tar förmycket onödig tid. Vi måste lägga tiden på de hästar som rids och tävlas, (undantag för Tess som är dräktig, men hennes avkomma kommer vi inte ha hemma sen när den kan skiljas ifrån Tess). Kommer nog aldrig betäcka henne då hon inte har så mycket kapacitet.
 
Roligt att du tycker det. Under nästa år kommer det ske mycket förändringar, den enda hästen jag vet att jag kommer ha kvar att tävla är Chelsea. Sen kommer det ev. två nya hästar, men mer om det då. :) Att lägga tiden på rätt hästar för mina ambitioner är något jag lärt mig under året och det är det som jag måste bli bättre på.

aqua :)

För er som undrar/undrat är Aqua fortfarande kvar, hon var såld men sen blev det inte att hon åkte. Nu är hon fortfarande tillsalu, men jag har inte orkat lägga ut en ny annons än. Jag ska fundera lite över hur jag ska göra, känns som det är svårt att sälja hästar just nu så här runt jul/nyår, blir nog lättare nästa år och då känns det onödigt att lägga massa jobb på henne nu. Så kanske att jag ger henne en lugnare period framöver och sen sätter igång henne om några veckor. Startar några tävlingar nästa år och lägger ut en ny annons. Har inte bråttom att bli av med henne, det viktigaste är att hon kommer till ett bra hem. :)
 

Dino på sin första tur

Red ut Dino på en kort tur idag med pappa och Chelsea. Ville att han skulle få lite mer framåtbjudning. Han var sååå duktig, jätteavslappnad och inte rädd för något. Vi travade även lite. 😊 Ska rida några pass till sen får han vila. Han är ju så okomplicerad och man kan väl säga att han är inriden nu, vill inte rida på han i onödan när han är så ung.
Men hade gärna ridit han varje dag då han är så rolig att jobba med. 😍


tisdag - bilder

Dino var så duktig idag, red han en stund på banan. Travade med bra framåtbjudning och galopperade ordentligt för första gången. Det var jobbigt tyckte han. Travade även över bommar som ingenting. Han är så avslappnad och cool. Så himla roligt att jobba med honom, synd att han inte är ett år äldre.
 
Igår red jag ut Chelsea i skogen och galopperade. Sen avslutade vi en stund på banan med denna övning, bara kravlöst och roligt. Hon är oxå så himla rolig att jobba med. Rider henne ungefär varannan dag nu.
 
Fick banan saltad i helgen så nu hoppas jag den ska hålla sig mjuk hela vintern. 
 
Tess har verkligen tagit sig ann mammarollen, hon spenderar största tiden av dygnet här inne med att käka halm.

inspirations-söndag

Suttit och kollat live från SM, dokumentären om vägen till OS med Peder och dessutom har dom lagt ut ryttareliten igen. Får så mycket inspiration av att kolla på sånt här, speciellt ryttareliten, så bra. Nu vill man ju bara ha ett nytt år och en ny tävlingssäsong. :D

fredag

Hästarna var fräscha på hälsokollen i onsdags, så det kändes bra. Nu blir det ganska lugnt ett tag, måste erkänna att det är ganska omotiverande att rida för att trappa ner för vintervila... Jag hoppas Chelsea ska äta upp sig nu under denna lugna period och nästan bli lite tjock. Har varit väldigt svårt att få henne att lägga på sig under tiden jag haft henne. Nu ska jag även ge henne något jag fick från veterinären för att hjälpa henne lite.
 
Igår satt/red jag Dino lite i stallgången, tog några travsteg och sen skrittade vi ut på banan. Märker direkt hur mycket spändare han blev av att komma ut och det är därför jag suttit och ridit lite på han i stallet först. Där är han avslappnad och lugn. Ska nog göra lite samma idag med honom. :)
 

vintervila

Skönt att har gjort sista tävlingen i mitten på november. Förra året var jag och tävlade i december och det var inte kul alls. Det blåste så mycket att det inte ens gick att rida fram ute, det var kallt och det blev en riktigt lång dag. Jag tycker det blir bättre som nu att ha gjort sista tävlingen, jag kan trappa ner hästarna, låta de få lite lugnt i december och sen efter nyår komma igång igen. Då är det nytt år, man har nya mål och ny motivation.
 
2016 har varit ett så utvecklande år för mig, detta är tack vare min tränare som pushat på mig i rätt riktning. Fått mig att fokusera på rätt saker för att ta mig framåt. Det är också tack vare att jag hittade Chelsea på annons tidigt i år. Hon har gett mig mer rutin, vi har tagit många placeringar och jag har kunnat starta internationellt med bra resultat. Jag har lagt en bra grund för henne inför nästa år, ridit många felfria 1,20 klasser och debuterat 1,30 med bra resultat tack vare det. Vi får se vad vi kan göra nästa år, det är en försiktig häst och man måste ta det lugnt. Men jag hoppas att vi ska kunna starta 1,35 under 2017. 
 
Imorgon ska hästarna på en vetcheck innan vintervilan för att se så allt är okej. Sen ska jag trappa ner i november och låta de ta det lugnt i december. Skönt att få en lite lugnare period, då kan man lägga fokus på annat kring hästarna.

avslutar årets säsong med en felfri runda

Chelsea var på topp idag, jag var inte på topp. Hittade inget flyt alls, hängde bara i handen och därför fick vi en dålig tid. Missade även en distans på 6 galoppsprång framåt... Felfri men första utanför placering, alltid lika retligt. Detta var årets sista tävling, hade tänkt starta en liten lokal tävling på hemmaklubben i december men eftersom det är kvarka där igen så blir den nog inställd. Tänkte att Chelsea skulle få gå ner och hoppa en 1,10 för att få göra något lätt och enkelt. Ganska tuffa banor i Grevagården för henne som inte gått så stort innan. Men hon gör det med gott självförtroende iallafall, så duktig. Hon gör mig aldrig besviken.
 
Har verkligen haft en bra tävlingssäsong med henne. Från att ha köpt henne i mars, startat vår första tävling i april på 1 meter till att rida internationellt med placering och även debutera 1,30 och även där ta pris. Vi har även tagit placeringar på nästan alla tävlingar vi varit på under året. Fantastisk häst, så modig men ändå så försiktig och kämpar alltid för att vara felfri. 
 

dag 2 grevagården

Nationell 1,30 debut för Chelsea och mig, hennes tredje 1,30. En tidshoppning, så ingen jätteteknisk bana utan mer svår om man skulle rida fort vilket jag inte tänkte göra. Svårigheterna tycker jag var räcke, svag båge till 2-kombination där det var 23 meter. 5 språng lite fram och på innebåge. Sen även 3-kombinationen som stod längs sargen. Det var 11 hinder och 14 språng, så lång och ganska maxad.
 
Vi river första hindret(!!), galopperade inte genom svängen utan håller i handen och hittar då inget läge. Kommer förnära med dålig galopp och hon blir platt. Resten flöt på så bra, kändes väldigt bra. Hon hoppade superfint och jag red efter min plan. Jag var lite osäker på om jag skulle våga gå in och var fast vid att utgå om jag red mesigt men när allt flöt på så bra så fortsatte jag banan runt. Det var inte många nollor, man blev placerad på 4-fel med snabb tid. Är nöjd trots felet på hinder nr 1, det kunde gått mycket sämre men allt annat kändes jättebra. Imorgon hoppar vi 1,25, även den en tidshoppning. Tråkigt att det bara varit tidshoppning i mina klasser i helgen...Men imorgon blir det fort och felfritt. :)
 

lördag

Igår gick det sådär i Grevagården. Chelsea var alldeles för pigg, kunde knappt hoppa fram för jag hade noll koll på henne... Inne på banan gick det bra till en början, fick till bra svängar, men sen kom vi lite kort och snett in i kombinationen (fick inte tillbaka henne) så vi fick ner b-hindret. Sen tror jag hon blev lite spänd i hoppningen efter nerslaget för det föll två bommar till därefter. Cazzilla kändes inte så bra, fick inte alls någon bra känsla och jag har valt att inte starta henne mer i helgen. Det är såklart tråkigt men jag tycker inte om att tävla hästarna om de inte känns helt okej.
 
 
Idag hoppar jag en 1,30 med Chelsea. :)

Tävling imorgon👍🏻


tisdag

Cazzilla trött efter ett hårt pass på ridbanan i snö. Hon har verkligen börjat släppa i markarbetet nu, avslutade med att hoppa ett räcke och hon landade i balans utan att bli tjafsig i handen. Synd att hon blev så spänd och såg spöken när hon kom in på banan i helgen...men hoppas att det ska gå bättre nu till helgen istället. :) Chelsea fick oxå gå ett pass och det kändes okej, vi har lite att jobba på. Nu ska jag jobba...

tredje gången med ryttare

Dino fortsätter sköta sig, idag skrittade vi lite fram och tillbaka i stallgången. Skönt att kunna vara inne haha... Vet att stallet ser jättestökigt ut men den är för jag inte kunnat flytta in grejerna i sadelkammaren än, men snart kanske. :) Mycket att fixa med nu när vintern kommit så tidigt, uppvärmda vattenbaljor, lampor till ridbanan, ridbanan som ska saltas, vindskydd till hästarna osv... Kunde vintern inte väntat en månad...

resultat jfk

Chelsea:
 
Kunde inte rida varken på torsdagen eller fredagen innan tävlingen då det kom massa snö och hästarna hade inga sulor. Hovis skulle kommit i torsdags men fick förhinder. Så hon var väldigt pigg och då blir hon oxå ganska så tjafsig i handen, men det gick ju bra ändå.
 
1,20 0 fel och placerad 5a av över 70 starter.
Vi gjorde en bra runda men det började dåligt då jag fick in ett extra på första distansen. Då kom jag även ur rytmen till nästa hinder där det blev för många galoppsprång innan, så där tappade vi massa tid, vilket var synd. Annars hade det nog räckt till en vinst. Men sen flöt resten på väldigt bra.
 
1,30, 4 fel, placerad 6a.
Banan var inte helt lätt, det var bara 3 nollor. Rev hinder nummer två där vi kom lite för nära. Det var en distans på 6 galpppsprång, lite tillbaka men jag red på lite för mycket. Men jag känner mig inte helt säker på dessa höjder med Chelsea, det är ändå bara vår andra 1,30. Förra gången fick jag ju prestationsångest... Resten tycker jag var bra, blev lite trångt på andra distansen oxå, skulle hållt ut bågen, men det löste hon bra. Tycker hon hoppat riktigt fint i båda klasserna, luftigt och med bra självförtroende. Så duktig.
 
Cazzilla:
 
1,30, ute.
Med Cazzi gick det inte lika bra. Först hade vi en riktigt dålig framhoppning där de bara togs hinder hit och dit. Jag var först av alla där inne men ändå lät de inte mig hoppa klart. Blev riktigt irriterad, så fult. Men det hade inget att göra med hur det gick inne på banan sen, på framhoppningen hoppade hon väldigt fint och avslappnat. Men sen när jag väl kom in på banan och fattade galopp var det som att sitta på en helt annan häst. Hon blev spänd och sprang mest. Hoppade dåligt och jag fick göra halt, lägga en volt. Till slut fick vi för mycket fel så blev ute. Hade verkligen inte väntat mig henne så spänd, hon har gått bra och avslappnad på JFK tidigare i år. Så blev förvånad, annars hade jag aldrig valt att gå rakt in i en 1,30. 
 
Hon startade sist av henne och Chelsea så hon fick hämta Chelseas pris. :)
 
Till helgen blir det årets sista (stora) tävling. Åker fredag till söndag till Grevagården. Kommer hoppa en klass per dag 1,20, 1,30 och 1,25. Hoppas på att sitta på en mer avslappnad Cazzilla då.

2 pris

Chelsea kom 5a i 1,20 och 6a i 1,30 igår. Så duktig!! Cazzilla blev bara extremt spänd när jag kom in på banan och då hoppar hon ju därefter. Hon har inte varit spänd alls det senaste så trodde inte hon skulle bli det, hoppas att det ska gå bättre nästa helg på Grevagården.
 

tävling idag

Tävling på hemmaplan idag, så skönt att slippa åka iväg långt. Dessutom hoppar jag de två sista klasserna så har tagit det lugnt på morgonen. Ska åka bort och göra iordning Chelsea om en stund, tror jag åker och hoppar 1,20 med henne först då jag var ganska tidigt där. Sen åker vi hem emellan och hämtar Cazzilla som ska gå 1,30. Lär inte starta henne förrän senare i eftermiddag/kväll. Förra året gick hon 1m, 1,10, idag går hon bara en 1,30. Så det har hänt lite under ett år. Hoppas på att det ska gå bra idag, med båda! Har en bra känsla efter Odense. :)
 

första gången på ryggen

Har suttit upp på Dino för första gången idag. Han är så duktig och brydde sig inte när jag kom upp på ryggen. Efter nästan 2,5 år sen han föddes kan man äntligen sitta lite på honom. Men en lång väg kvar! Har väl egentligen ingen plan för honom, tror inte vi kommer låta han gå treårstestet eller något. Utan jag jobbar med honom när jag hinner och han ska väl kunna ridas i alla gångarter inom en snar framtid. Hoppas att vi kan komma iväg och löshoppa honom någon dag snart, hade varit kul! Har en film med som jag kanske lägger upp. :)
 

bilder?

Försöker hitta bilder på mig och Chelsea från Odense, jag såg att det var endel fotografer där. Men hittar inga. :( Någon som möjligtvis vet vart man kan hitta någonstans? 
Idag har det kommit lite snö hit och det blåser kallt. Ska snart åka bort till hästarna och rida. Borde även klippa Cazzilla då hon fått björnpäls...

man kan inte alltid vara supermotiverad

Under de senaste veckorna har jag inte känt så mycket motivation till hästarna. Mycket som hänt både med hästarna och utanför. Aquas försäljning är en stor del till att jag inte känt så mycket motivation. Under en av provridningarna bröt jag ihop och det var väldigt jobbigt. Jag vet att en försäljning är rätt men det är fortfarande jobbigt. När hon väl var såld och skulle åka var det en liten grej på besiktningen som gjorde att hon inte åkte. Allt blev ännu jobbigare, när man var inställd på att hon skulle åka så blev det inte så.
Dino kastrerades för ett par veckor sen men det blev endel komplikationer vilket också var jobbigt. Sen gick allt jättedåligt på tävlingen i Halmstad, jag kände ganska mycket press inför den internationella tävlingen och därför kändes det väldigt tungt efter Halmstad. Jag brukar inte ha så stora motivationsdippar med hästarna, finner alltid ny motivation i något men inte denna gång. Däremot efter Odense så kom motivationen tillbaka till en viss del då jag kände att jag äntligen börjar ta mig ur denna svacka jag är i tävlingsmässigt. Men det är motigt nu så här års plus att vi inte har allting klart på gården med hästarna. Jag hatar verkligen mörkret, blir så omotiverad så det finns inte. Tacka jobbet att jag jobbar endel kvällar så jag kan rida på förmiddagarna. Men jag måste kämpa på nu de sista veckorna innan det är dags för ett tävlingsbreak. Jag är iallafall taggad för tävling i helgen!! :)
 

RSS 2.0