minisemester

Har jobbat sjukt mycket under juni och de senaste veckorna har varit tuffa. Först jobbade jag mycket under två veckor, sen åkte jag direkt till Åby där det var fullt upp från morgon till kväll, sen när vi kom hem jobbade jag fem dagar i streck och så midsommar på det. Imorgon är första dagen jag kan ta det ''lugnt'' på jag vet inte hur länge. Jag känner aldrig hur trött jag är förrän den dagen jag är ledig, men jag antar att det är okej att vara trött då. Men nu är jag ledig resten av veckan och det blir som en liten minisemester då jag tror det kommer bli rätt lugnt i Björbäck. Inte alls många starter i år av någon anledning? Brukar vara fullt men knappt 100 starter per dag?
 
Eftersom jag inte behöver gå upp någon speciell tid imorgon red jag till sen kväll, halv elva var jag klar i stallet. Red igenom alla tre ordentligt, jobbade över mina övningar, med min tränares ord i huvudet samtidigt som jag kämpade på utan stigbyglar. Man kan ju inte bli mer inspirerad än när man har en helt egen ridbana full med övningar och ingen att trängas med. Något som för bara några månader sen var omöjligt. Nu finns det inga ursäkter för mig, det är bara att träna! Hästarna kändes helt okej, jobbade på bra och jag hoppas det ska kännas imorgon. Ska rida igenom dom en kort stund för idag blev det ganska hårda pass för alla. Jag har en bra känsla inför Björbäck. Gjorde många misstag och fel på Åby som inte ska upprepas under helgen. 
 
Nu börjar klockan bli lite väl mycket. Ska få mycket gjort imorgon även fast jag är ledig. Måste packa inför Björbäck, alla ska ridas, ska in till stan en stund och sen även träna lite själv. Skönt att få all packning gjort imorgon så vi bara kan åka sen på torsdag! :) Btw så är plattan till stallet, lägenheten och götselstacken klar nu. De har även börjat med stommen och det är kul när det händer lite. Så himla roligt att det börja hända lite och jag längtar tills det är klart!!!
 

tungfrihets bett?

När veterinären kollade hästarnas tänder för ett tag sen tyckte han Cazzilla reagerade för tryck över tungan. Han rekommenderade att testa ett tungfrihets bett. Har knappt hört talas om det innan. Jag tycker hon går ganska så bra på det bettet jag har nu men hon blir fortfarande lite tjafsig, speciellt efter hindret så vill hon gärna släppa stödet. Någon som har någon erfarenhet av det? Värt att testa?
Något sånt här tror jag!

söndag

Hästarna har fått ta det lugnt över midsommar. De är inte vana vid att bo på tävlingsplatsen och det tar säkert mycket energi. Men nu är vi i full gång igen. Ska trimma på nu under veckan och på torsdag åker vi till Björbäck för att tävla tre dagar. Har satt upp en övning med tre låga hinder 13 meter mellan där jag variera mellan 3-4 språng. Sen Roffes övning. Måste bli ännu bättre med att rida över bommar/låga hinder varje dag på någon av hästarna.
Aqua har känts lite seg de senaste, så jobbar på att hon ska bli kvickare för skänkeln, kändes helt okej idag. Chelsea jobbar jag med lösgjordheten, rakriktning, små volter och tempoväxlingar. Cazzilla jobbar jag med små volter och att ha henne aktiv. Hon kändes väldigt fin idag, blivit så duktig på galoppombyten nu och hon gör det helt av sig självt!! Duktig! Dags att sova, börjar alldeles för tidigt imorgon. Zzzzzzz....
 

resultat åby aqua

Aqua har varit jättefin, speciellt första dagen, då hoppade hon fantastiskt. Men jag red henne inte alls bra, hittade inte alls ridningen till hindren. Det är så svårt att ha tre helt olika hästar och man måste ställa om ridningen direkt. Sista dagen var det lite bättre men då var banan så sjukt svår så fick problem på distanserna istället. Red en bra omhoppning i 1,20 första dagen men såg ett avstånd vi inte nådde fram till så det blev ett omtramp och ett ner. I 1,30 galopperade jag inte alls på i svängarna och det blev två ner i omhoppningen. Redan på torsdag åker vi ner till Björbäck för att tävla fredag till söndag, då hoppas jag att jag ska hitta bättre ridning. Tycker hon varit lite stretig på marken med så ska trimma ordentligt fram tills dess. Kommer hoppa 1,20, 1,30 klasser i Björbäck och kanske går ner och hoppar bara 1,20 om det inte känns bra. :)
 
 

resultat åby chelsea

1,10, 0+0 fel, 5a:
Vi gjorde en bra runda, lätt och enkelt. Fick ett omtramp i omhoppningen där man hoppade ett räcke mot staketet och hon skyggade lite. Annars hade tiden blivit ännu lite bättre. 
 
1,20, 0+0 fel, placerad:
Chelsea var så taggad inför denna rundan, kunde knappt röra skänkeln då satte hon igång direkt. Hon hoppade fantastiskt och så väl. Vi gjorde en bra runda, förutom att jag la in ett extra galoppsprång in mot första kombinationen och att jag inte satte upp på sista distansen som vi kom lite fort inpå. Men annars är jag nöjd, allt flöt på bra. Hon ger en fantastisk känsla och det känns nästan lite fusk att sitta på en sån bra häst! 
 
1,15, 4 fel:
Hade hoppat Cazzilla först i klassen och sen hände en liten insident som gjorde att jag tappade tid och koncentration. Gjorde henne inte alls rättvis i denna klass. Tråkigt, men sånt händer...
 
1,20, ute:
En blandning mellan en trött häst och att jag tidigare ridit snabbt på henne. Även fast hon är försiktig kan man inte bara gasa. Skulle utgått efter några nedslag men lätt att vara efterklok. Och skulle som sagt inte hoppat denna klass överhuvudtaget. 

resultat åby cazzilla

Jag tycker Cazzilla vart jätte duktig och hoppat fint. Tror det är väldigt utvecklande för henne att få tävla på en sån här bana. Om man ser tillbaka till förra året vi var där så har hon ju utvecklats massor. När vi skulle hoppa 1,10 där var hon så spänd så hon hoppade rakt igenom hindren och sprang förbi. Nu var hon helt avslappnad även i första klassen. :) 
 
1,10, 0+0 fel:
Hoppade enkelt igenom denna banan och var som sagt avslappnad. Utanför placering. Har lite svårare att vända med henne i svängarna, men det har hon fått öva på i helgen. Tror det är bra för henne att vända lite tajtare i omhoppningarna och såklart även hemma, för då får jag henne på bakbenen och hon får öva på det.
 
1,20, totalfel, 8+0 fel:
När jag kom ut från banan var jag inte alls nöjd, men nu när jag kollat på filmen så tycker jag hon hoppade jätte fint. Vi fick ett nerslag på hinder nr 2 där jag skulle aktiverat henne mer och satt igång galoppen. Sen fick vi insprånget i andra kombinationen då jag la in ett extra galoppsprång i anridningen. Små fel från min sida och Cazzilla skötte sig bra!
 
 
1,15, 0+0 fel, 7 placerad:
Denna rundan är jag nog mest nöjd med. Jag aktiverade henne mellan hindren, höll ihop henne samtidigt som jag galopperade på framåt och hon hoppade fantastiskt fint som jag vet att hon kan! Men det är mycket häst att rida, man får kämpa runt. Nöjd!
 
Visst har hon blivit duktig med sina galoppombyten oxå? Något som kändes omöjligt på tävling för bara en månad sen, äntligen har det släppt och hon har börjat fatta att hon måste rätta till det själv! :) 
 
1,20, ute:
Superfin på framhoppningen, hoppade jättefina språng. Sen kommer jag in på banan och det är som en annan häst, bommarna föll och jag vände undan för ett hinder så vi fick för många hinderfel. Jag tror som jag skrivit tidigare att det blev för mycket med två klasser andra dagen (för Cazzillas huvud, inte för kroppen) och hade jag gjort om det hade jag nöjt mig med en klass!

tuff bana

Hoppade 1,30 avb. B idag. 7-stars började idag och då byggs banorna lite svårare. Många duktiga ryttare som sa att det var en väldigt svår bana. Jag tycker att vi ändå gjorde en bra runda men små fel kostade många nedslag. Var en distans in i trekombinationen på 8 galoppsprång där vi fick alldeles för trångt. Så två ner i den kombinationen, sen direkt efter var det en distans igen på 8 galoppsprång och då fick vi den oxern oxå. Fick trångt på nästa distans igen, kom för nära och ett ner till sen flöt resten på bra men jag tror Aqua var lite trött. Hon brukar alltid hoppa lite bättre efter ett nedslag men sista dagen på meetinget och en stor 130 på det. Sista bommen föll oxå och resultatet blev ute. Tråkigt med tre uteslutningar under meetinget men jag får ju inte det så ofta, så varför inte ta alla på en gång haha.. Jag får se detta som rutin, att gå in och hoppa den rundan är bara lärorikt. Nästa gång kommer vi att göra det bättre. 
 
Nu är vi hemma igen, har packat upp, hästarna har fått komma ut i hagen och de blev glada!! Rullade sig, och sprang runt. :) Ska ta vara på resten av min lediga dag och sätta staket. Vi ska sätta upp en hage på grannens mark då de har massa bete. Så vi kan ta hem Dino då vi hittat en jämnårig kompis till honom. :)
Ska skriva mer om tävlingen och lägga ut filmer senare!

sista dagen imorgon

130 gick sådär, hittar verkligen inte ridningen på Aqua under dessa två dagar. Fått omtramp, kommit nära, kommit stort osv... Brukar inte komma så katastrof-fel.... Nya tag imorgon och sen hem och träna. Imorgon börjar 7-stars så jag hoppar bara avd. B eftersom vi åker hem sen.
 

cazzilla 1,15

Hon har sånt scoop! Ska ladda upp lite filmer senare men nu måste jag ut o hoppa 1,30!!! Har ladda om med att kolla 1,30 rundan från Falbygdens så nu ska jag rida likdant!

Trötta

Hoppade 1,15 imorse med Chelsea o Cazzilla. Cazzi var felfri och kom 7a, kändes jätte bra och hon hoppade väldigt bra! Chelsea hade ett ner vilket berodde på för kort tid på framridningen och jag red dåligt och okoncentrerat. En liten insident mellan hästarna som gjorde att det blev stressigt och jag tappade koncentrationen. Gjorde henne inte alls rättsvis :(
 
Nu har jag precis hoppat 120 med båda oxå. Blev dock för mycket med två klasser även idag. Rev för många hinder och vände undan ett på båda två så resultatet blev ute. Alltid tråkigt när man inte kommer runt även om jag bara hade ett hinder kvar på båda... Chelsea kändes bara trött i kroppen för hon är ju nästan alltid felfri, så det var lite ovanligt att hon rev så många. Cazzilla tror jag mer var trött i huvudet som hon kan bli i andra klassen men hon hoppade super på framhoppningen, så det blev som att hoppa en helt annan häst på banan sen. Skulle nöjt mig med en klass idag men det är sånt man inte vet innan. Första gången hästarna står uppstallade på tävlingsplatsen med, det kan ju ta mycket energi från de om de inte är vana. Jaja, man lär sig alltid något. Nu har dom hoppat klart för denna tävling och jag är nöjd ändå trots att avslutet inte blev det bästa. 
 
Nu ska jag snart gå ner och gå banan till 1,30. Skönt att kunna vila lite i lastbilen mellan klasserna. Aqua hoppade sååå fint igår men jag red dåligt, hoppas hon ska vara lika fin idag och jag ska rida bra!Första dagen avklarad

Har precis kvällspromenad och betat hästarna. Nu ska jag till lastbilen och sova, är sjukt trött. Det har gått helt okej idag men imorgon ska jag rida bättre. Orkar inte skriva hur det gått ikväll får göra det imorgon. Här kommer lite bilder. Ni kan följa mig på snap om ni vill, där har jag uppdaterat lite 😃 isabellaf94på åby

Blev en lång dag idag, kom iväg senare än planerat då pappa hjälpte snickarna att gjuta plattan till stallet! Roligt att stallet är igång nu. Gick bra att köra hästarna i lastbilen och de stod väldigt bra. När vi kom fram red jag alla tre lite på travbanan och framridningen så de skulle få se sig omkring. Alla kändes väldigt fina. Sen har jag packat upp och fixat, tvättat av hästarna osv... Just nu regnar det ute men jag hoppas på bättre väder imorgon. Kommer gå ner en klass imorgon som första klass då de säkert kan vara lite spända. Så hoppar 1,10, 1,20 på Chelsea o Cazzi. Och Aqua går 1,20, 1,30. :)
 
Fina stallar här!
Äntligen kom Chelseas tävlingsträns i veckan. :)
Vi har en ganska liten men mysig bodel. Stor säng över hytten, spis, kyl, micro och en tv. Faktiskt väldigt trevlig. :)
Nu ska jag sova, börjar redan vid åtta imorgon och Cazzi är först ut!

söndag

Red Aqua innan jobbet, hon var spänd och gick inte alls framåt. Så det kändes inte så bra. Sen hämtade vi hem Appis. Åkte och jobbade till sex, sen red jag Chelsea. Hon var oxå jätte spänd och sprang mest..... Sen fick Cazzi gå ett pass och hon var väldigt fin. Inte ridit med bett på två veckor men ändå kändes hon fin, roligt! Sist red jag Appis, vi red ut en sväng sen red jag en stund på banan. Tog några små skutt med, roligt. :) Nu ska jag sova, sen upp och packa allt innan vi åker strax efter lunch. Ska rida när jag kommer fram så de får se sig omkring. Det ser ju lite annorlunda ut med travbanan runtom tävlingsbanan. Cazzilla visade tydligt förra året att hon inte gillade Åby, men hoppas hon lärt sig endel på ett år. :) 
Cazzi förra året på Åby!

😊😊

Appis är hemma ett par dagar för att hålla Tess sällskap medan vi är på Åby. Skulle egentligen kommit en annan häst idag för att stå här över sommaren, men det blev lite försenat. Lörrrrrdag

Gick upp tidigt idag och red hästarna i regnet... Men det är bra för vår ridbana! Även fast det regnade mycket så rann det undan bra!👍 Hästarna gick sådär, Aqua var spänd och Chelsea sprang mest. Tyglarna gled ur händerna med, älska regn! Cazzi var duktig iallafall, imorgon kan jag äntligen rida med bett igen. 

Sen hann jag även städa ur bodelen i lastbilen innan jag började jobba vid tre. Ska stänga ikväll och sen jobbar jag ett par timmar på dagen imorgon. Ska bli skönt att sluta imorgon för efter det kan jag lägga all tid på hästarna och tävlingnsförberedelserna. Vi åker på måndag förmiddag till Åby!! :)


Testade att lasta hästarna i torsdags😃

Morgontur😃
onsdag

Igår var jag iväg och tränade med Aqua och Chelsea. Båda var duktiga och det kändes bra. Speciellt på Chelsea, flöt på väldigt bra och vi hoppade några högre språng upp till 1,30 tror jag. Aqua och jag fick träna lite omhoppning på en lägre höjd! Båda gick väldigt bra så det kändes mest som att jag ska fortsätta jobba så jag gör. Ibland är det bra att ha sådana träningar, det ger en bra känsla, men när det går ''dåligt'' - det är då man lär sig mest. Fick dock med mig lite tips på hur jag kan lösgöra Chelsea mer, tycker inte hon släppt speciellt mycket under de tre-fyra månaderna jag haft henne. Stel i vänstersidan, men nu ska det släppa. :)
Idag hoppade jag Cazzi lite hemma och hon var duktig. Rider bettlöst nu fram till slutet på veckan, så jobbar henne så gott jag kan. Ha henne aktiv, att hon ska tänka själv med galoppombyterna osv... Det gör hon väldigt bra nu! 
 
Halva veckan har redan gått. Imorgon ska vi hämta lastbilen (yeeey), sen ska jag handla lite inför Åby då jag aldrig vart på meeting innan utan vi har alltid åkt mellan. Så ska köpa lite bra grejer att ha med mig. Sen har Tess inte börjat brunsta än -.- men jag hoppas hon gör det imorgon, blir lite tajt om tid annars då vi är iväg i början på nästa vecka. Ledig dag imorgon som ska utnyttjas. Sen jobbar jag hela helgen....
 
Här är ett klipp från idag!

hur vi gjort vår utebana

Nu ska jag skriva ett inlägg om hur vi gjort vår ridbana. Vi har haft en som har grävt och lagt på allt material förutom topplaget/underlaget. Och sen en som blandat till underlaget och lagt på. Vi litar på dom och hoppas banan kommer funka året om utan att bli för hård, blöt eller mjuk.. De olika grusen som lagts på kallas för något men det vet jag inte vad det heter, så kallar allt för grus haha.
 
Först så har vi grävt ur och grävt diken. Det gjorde vi i vintras. Då såg det ut så här, lite halvdålig bild.
Lite bättre bild.
 
Sen har det lagts på någon sand för att räta upp den så den blir plan. 
 
Sen har det lagts på större grus och rör i dikerna.
 
Därefter en duk och mindre grus över.
 
Här är drängeringen klar och sen kom ridunderlaget.
 
Klart!
 
Nu låter det som detta gått jätte snabbt och enkelt. Men det är sjukt mycket material som lagts på. Det har åkt lastbilar med släp i flera dagar och lämnat av olika material. Mellan de olika materialen lagts på har det även packats till ordentligt.
Jag vet faktiskt inte riktigt vad det är för ridunderlag som lagts på. Det är någon grus blandat med träflis för att det ska behållas fukten i det. Många utebanor blir väldigt hårda på sommaren men det hoppas jag inte våran blir. Sen ska den inte blir för blöt vid regniga perioder och på vintern ska den heller inte frysa. Vi får se hur den håller helt enkelt! Nu måste vi iallafall vattna eller hoppas på regn (vilket kommer i veckan) för att det var väldigt torrt när det las på. Sen får jag inte longera och vi måste harva den varje dag. Detta är för att underlaget ska sätta sig.

självförtroende

Efter senaste tävlingen så fick jag lite självförtroende och massa motivation. Jag är en sån som funderar och tänker väldigt mycket. Jag skrev ju ett inlägg för ett tag sen om jag verkligen kan ta mig dit jag vill utan att flytta utomlands för hästjobb (här). Ibland kan jag tvivla väldigt mycket på mig själv och känner ibland att jag aldrig kommer klara av vissa saker jag gör. Men nu känner jag att jag har en sån vilja, och den viljan kan ta mig exakt dit jag vill. Jag har en vilja att utvecklas och jag har en vilja att lära mig. Jag är öppen för nya saker och små förändringar. Jag lyssnar på vad dom bästa i Sverige säger och gör. Jag sitter fortfarande två år senare och rider utan stigbyglar för att Lisen sa till mig det när jag var där och jobbade. När jag under förra tävlingen lyckades så bra resultatmässigt, felfri i en nationell 1,30, om jag kunnat ta mig dit då ska jag oxå kunna ta mig till 1,40 utan problem. Så då fick jag äntligen lite självförtroende. Jag känner att jag verkligen utvecklats mycket under detta året, jag lägger fokus på rätt saker och en häst till har gett mig ännu mer rutin. 
 
Någonting som jag är rädd för är att inte utvecklas, ser så många som gör samma fel om och om igen och ingen förändring sker. Där vill jag aldrig hamna! Om jag gör något fel, då tränar jag stenhårt och ändrar på det. Förändring=utveckling. För att utvecklas måste man testa nya saker, de kan handla om väldigt små eller lite större. Jag tror jag kan sluta vara rädd för att inte utvecklas, för jag hela tiden har den där viljan att utvecklas.
 
Jag har nu valt lite större tävlingar under resten av året för att utvecklas ännu mer. Jag har innan funderat lite över vilka tävlingar jag ska välja men har nu kommit fram till detta. Det säger ju sig självt att man lär sig mer att vara i en miljö där de duktigaste ryttarna i Sverige är än där amatörer är. I Vaggeryd så var faktiskt Douglas där och tävlade. Kollade alltid hans rundor om han hoppade samma klasser som mig för att ''se hur banan skulle ridas''. Man blir oxå väldigt inspirerad när man får se bra ridning! Iallafall jag. :D
Roligaste ärovarvet från Falbygdens i 1,30. Då kände jag att jag äntligen lyckats ta mig ett snäpp framåt!

måndag och full vecka

Förra veckan fick hästarna ta det lite lugnt, gav väl dom någon extra vilodag... menmen.. Denna veckan är det fullt upp. Jag jobbar (för) mycket, hästarna ska skos, ska åka på träning med två stycken förhoppningsvis, ska handla och packa inför Åby, Tess kommer nog börja brunsta och behöva åka till veterinären osvosvosv... Hästarna ska trimmas och hållas i god form och så måste vi fortsätta med staketen. Kanske har vi ev köpt en lastbil oxå som ska hämtas. Och imorgon ska snickarna börja med stallet!!! De ska gjuta grunden och bygga stommen innan semestern. Ja mycket som händer i veckan! :)
 
Igår red jag första passen på banan då den blev klar. Ska skriva ett inlägg sen om hur vi gjort. Nu behöver den hållas efter med sladdning varje dag, ingen longering och sen måste vi vattna på nu för det vart så torrt när det las på. Men annars ska vi nog inte behöva vattna så mycket tror jag. Det känns iallafall bra!

😃👍
Sätter upp hagar

Roligt jobb 👎🏻tandkoll

Igår kollades alla hästarna i munnen och Chelsea och Cazzilla vaccinerades. Lite dumt att lägga det så här mellan två tävlingar men så fick det bli. Det behövdes göras lite på alla och Cazzilla måste gå bettlöst fram tills nästa tävling då hon hade små bullar efter vargtänderna så han kollade så att det inte satt något kvar. Vi vaccinerade även så hästarna blir FEI vaccinerade så vi kan åka på någon/några internationella tävlingar nästa år. :) Så nu blir det några dagars lugnt och den enda jag ska rida idag är Aqua.
 
Igår kom underlaget till ridbanan och den ska vara klar idag tror jag. Roligt!! Så imorgon ska jag flytta hindren dit och rida lite. Det är så fint där borta på kvällarna, vi har kvällssol och jag bara längtar tills vi bor där. Hästarna verkar oxå trivas väldigt bra. :) 
 
Underlaget!
 
Stallet som vi håller på med just nu.
 
Hästarna får kvällsmat. Ska snart sätta upp mer hagar så de kan få beta lite mer gräs ett par timmar om dygnet.

resultat chelsea och cazzilla

Cazzilla 1,20, 0 fel:
Cazzilla var lite tittig och det blev lite av och på. Hon slappande av mellan hindren, försökte sätta lite mer ben och bara ha en stadig hand. Men då blev hon nästan lite för lång, så får inte släppa ut henne för det. Vad som var bra är att hon tänkte lite mer själv och rättade galoppen utan att jag hela tiden behövde vara på henne. Så där tog vi ett steg framåt. Hon hoppade bra och fina språng, så en helt okej runda. Men som vanligt så har jag massor av frågetecken gällande henne. Ibland gör hon jätte fina språng och sen nästa hoppar hon lite tråkigt. Tycker heller inte att hon gör sig rättvis på denna låga höjden. Det känns som henne språng kommer göra sig bättre sen när vi går upp en klass. Kan ha fel men det ser vi då. :)
 
Chelsea, 1,20, 0 fel, placerad:
Chelsea var sist ut i denna klassen. Efter att ha ridit en seg Aqua så ställde jag inte riktigt om min ridning och jag var lite för stark i mina hjälper. Måste vara väldigt försiktig.. Så rundan blev lite hetsig. Får tänka på det tills nästa tävling. Hon var faktiskt lite tittig, eller lite uppmärksam på hindren kan man väl säga. Hon tog i högt över vattnet. :)

resultat Aqua

1,20, A:0, 0 fel, placerad:
De första hindren blev lite ojämt till men sen började jag galoppera på utan att smygta i svängarna och då flöt resten på bra. Vi fick en ganska så bra tid, hade kunnat snäva ner svängarna ännu mer. Men det kommer. Vi är mycket snabbare än vi var för några månader sen!
 
1,30, totalfel, 0+0 fel, 6a:
Jag trodde aldrig att jag skulle kunna sätta en nolla till efter att ha varit felfri med alla hästarna i 1,20. Men jag ändrade på det som jag gjorde fel förra helgen i Vaggeryd och bara galopperade på. Allt flöt på jätte bra och vi gjorde en stadig runda. Aqua hoppade så fint. Nu räcker det med att bara galoppera på, inte komma för nära och inte störa henne så hoppar hon bra. På 9an kunde man välja mellan en mur eller en oxer. Valde muren och sparade då några sekunder i omhoppningen.
Jätte roligt att äntligen sätta första nollan i 1,30. Det känns inte högt, inte svårt och det känns inte som Aqua behöver ta i så mycket.
 

roligt

Skulle egentligen åkt och tävlat imorgon men bytte tills idag då min tränare skulle dit idag. :) Då kan jag få hjälp med bangång, hon ser hur hästarna är på tävling osv... vilket är jätte bra!
Vilken rolig dag det blev. Det är så roligt när det går bra och man får inte glömma bort att vara glad då. För det går verkligen upp och ner med hästar. Men när det ger resultat på tävling, det är då man känner att det är värt alla timmar man lägger ner. Det har hänt så mycket med hästarna och min ridning under de senaste månaderna, just för jag äntligen känner att jag fått den hjälp jag behöver. Skulle aldrig varit här jag är idag annars. Har alltid själv varit väldigt öppen för att lära mig, lyssnar och försöker göra som mina tränare säger, men hittar man ingen tränare som är engagerad då blir det svårt att lära sig. Så tacksam för all hjälp jag får. :)
 
Aqua och jag satte första nollan i 1,30. Förra helgen så red jag inte så bra på Aqua men vi gjorde ändå stadiga rundor med ett ner. Idag red jag en väldigt bra runda i 1,30, galopperade på, hade ett bra flyt och det kändes enkelt. Vi var dessutom väldigt snabba (vad har hänt? xD) och bara 1s efter vinnaren. Vi satte första kvalet till 1,40 oxå, vilket dock är ganska oviktigt då jag vill rida många felfria 1,30 till först.
 
Chelsea gjorde sin fjärde raka felfria runda. Rundan var sådär idag, jag var lite för hetsig och det blev ibland ett extra galoppsprång i anridningen. Kommer säkert hitta bättre flyt ju mer vi tävlar. Cazzilla kvalade till 1,30 vilket var roligt. Kanske så debuterar vi det på nästa tävling. :) Nästa tävling blir på Åby Travbana, kommer tävla tre dagar. Jätte fin tävlingsplats, stallar osv.. så det ska bli jätte kul! 
 

fantastisk dag!!!!!

Inte en bom har fallit under hela dagen. Cazzilla felfri 1,20 utanför placering. Aqua och Chelsea felfria i 1,20 och placerade. Och så hoppade jag 1,30 med Aqua där vi var felfria och snabba!!! Slutade på en sjätte plats!!! :D:D Nationellt dessutom!! Så roligt!

På Tävling!!

Cazzilla börjar dagen med en felfri runda i 120, kvalade till 130 nu😃 nu är det dags för Aquas tur!!Snart....

Dräneringen klar på ridbanan nu. I början på nästa vecka ska underlaget läggas på och sen är den helt klar. Om ni vill kan jag skriva ett inlägg hur vi gjort och alla steg. "Vi" har lagt ner mycket jobb på en bra dränering för att den ska hålla året runt. Måtten är 25x60.Tränat

Var på en jättebra träning igår med Cazzi. Red själv så fick massor av hjälp och lite nytt tänk med henne. Jag tycker  hon skötte sig väldigt bra och hoppade fint. Så vi tar små kliv framåt. Varje gång jag kommit dit med henne så har hon blivit väldigt tjafsig och rörig men igår kändes hon precis som hemma!

Nu har jag precis trimmat Aqua och har dom andra två kvar. Ridbanan ska nog vara klar i början på nästa vecka, äntligen!!långt inlägg om mina tankar kring hästköp och...

köpet kring Chelsea. Varför vi köpte henne och hur vi gick tillväga. Vi har ändå köpt ett par hästar genom åren nu och vi har lärt oss massor. Jag har även kollat mycket på hur andra duktiga hästhandlare gjort och gör. Lisen är ju ett exempel, hon har bra öga för bra hästar. Har läst mycket hon skrivit och även lyssnat lite poddcasts hon vart med i där hon pratat om just hästköp. 
 
Först tycker jag man ska fundera på vad för häst man letar efter. Vi hade först tankarna på en yngre häst, 5åring med bra kapacitet.Testade ett par stycken.  Men efter mycket tänkande så kände jag ändå att jag ville ha en lite äldre häst. Det krävs ändå väldigt mycket att hitta rätt unghäst som jag ska klara utbilda, förvalta och ta upp i klasserna. Det krävs mycket hjälp av tränare eftersom jag inte kan själv. Det beror ju såklart på vad det är för häst, vissa unghästar är väldigt okomplicerade medan vissa är lite svårare och med dom kan det också bli väldigt fel. En äldre häst skulle dessutom kunna följa med de andra två på tävling ganska så snart. Det skulle ge mig mer rutin på tävling, fler språng i kroppen och förhoppningsvis mer utveckling. Men ju äldre hästen blir och ju mer resultat den gör så stiger ju priset. Därför fick det bli en häst som inte hade gjort för mycket resultat men ändå hade mycket potential. 
 
Jag tycker det sämsta man kan göra när man letar häst är att stressa. Vi letade i flera månader. Kollat mååååånga annonser, suttit och kollat hästar på tävling, provat några stycken osvosv... Denna gången så ville jag ha en häst som var lite piggare, kvickare och känsligare för att jag tror det passa min ridning lite bättre. Galoppen är viktig, den ska vara lättreglerad och hästen ska galoppera i en bra balans både före och efter hindren. På hästen teknik så har jag kollat mycket på frambenen, det kan se flashigt ut med en fin bakbensteknik men det är ändå frambenen som är dom viktiga. Hästen ska ha mycket vilja, den ska älska att arbeta varje dag och ha bra framåtbjudning. Sen kan man såklart önska ännu mer, som en stor kapacitet, bra scoop osvosv.. Men man kan ju inte få allt. Jag tycker ändå det är viktigt att hästen vill arbeta och har en vilja att hoppa felfritt.  Jag har även kollat mycket på vad mamman har gjort och även syskonen. Mamman är minst lika viktig som pappan. 
Chelsea har en fin frambensteknik och har verkligen visat vilken vilja hon har för att hoppa felfritt.
 
När annonsen på Chelsea dök upp så kollade jag upp vad mamman och syskonen gjort (på blup). Mamman hade inte gjort så mycket (fick sen reda på att det berodde på en skada) och inga av syskonen heller tills jag fick fram Chamie. Hon hade placering i svårhoppning som 8-åring. Så då blev ju genast Chelsea mer intressant. Chelsea stämde bra in på min ''drömhäst'' med att vara pigg, känslig och kvick. Hennes språng är inte så stort och därför tyckte jag inte det såg ut som hon hade största kapaciteten. Men hon hade en bra frambensteknik, hoppade väl och ville vara felfri samtidigt som hon var modig på hinder. Vi bestämde oss för att provrida.
 
Chelsea var inte fullt igång då. Så på första provridningen hoppade jag ett par språng bara och sen avslutade vi med att höja upp ett räcke till ca 1,30. Första gången ''stannade'' hon faktiskt men sen styrde jag på igen och då hoppade hon. Vi blev lite tveksamma över det. Men har kommit på i efterhand att hon gärna går lite i sin egna värld och speciellt när hon stått stilla. Hände samma på en framhoppningen för ett par helger sen. Hoppade oxern något språng. Sen vilade ett par minuter då vi hade god tid på oss. Sen styrde jag på igen och då gick hon där i sin egna värld och såg inte hindret förrän det var precis framför näsan på henne. Inne på banan sen är hon alltid uppmärksam dock!
 
Jag tyckte det kändes rätt så fort jag satt upp på henne. Allt stämde när vi hoppade och det kändes jätte bra. Vi bestämde oss för att provrida igen och då hoppa en lite längre bana med titthinder. Eftersom hon inte var fullt igång så blev det en låg bana (hade hon varit igång hade man velat testa en högre bana såklart!). Andra gången kändes det fortfarande lika bra. Jag skickade filmerna till min tränare för att se vad hon tyckte. Vi pratade med uppfödaren, vi pratade med Fredrik som ridit henne tills hon var fem. Frågade bla om hon var ärlig på hinder eftersom hon stannade en gång på första provridningen. Men det tyckte han verkligen hon var då hon gick så bra nere i Falsterbo utan att stå emot. Så vi bestämde oss för henne. Eftersom hon bara gjort några få starter de senaste två åren och inte var fullt igång vid försäljningen så gick ju priset ner. 
På andra provridningen.
 
Sen skulle vi besiktiga. Jag tycker köparen ska välja veterinär och man ska röntga. Jag förstår inte varför man inte röntgar sin häst vid besiktning. En exportröntgen kostar 3500kr, hur mycket lägger man på en häst per månad? Hur mycket lägger man på en häst på ett meeting? Hur mycket betalar vi per år för en häst? Varför snålar man då på en röntgen vid en besiktning? Och tänk då om man inte röntgar hästen. Vi lägger ner så mycket tid på våra hästar, kämpar, tränar, tävlar och så efter ett par månader kommer det fram något som inte visats sig pga att man inte röntgade. Så blir man bara besviken, all tid och pengar kanske man då lagt ner i onödan. Kanske även att hästen fått lida?
Ja iallafall, vi röntgar alltid!! Aqua är den enda hästen vi köpt som varit helt ren på röntgen, på alla ben och sen har vi även röntgat ryggen i efterhand där hon var helt ren också. Tess hade endel ''fel'' men som inte påverkat och Chelsea hade också en liten grej men som aldrig påverkat henne under alla hennes år. Kommer förmodligen inte påverka henne heller. Men då vet man iallafall. Kunde varit andra grejer som gjort att man inte vågat köpa.
 
Ja tillbaka till att köparen ska välja veterinär. För oss blev det alldeles för långt att ta Chelsea till våran egna veterinär så vi rådfrågade andra och till slut valde vi Åsa Frykman. Jag tycker hon gjorde en bra besiktning och vi fick säga vad vi ville kolla. Ex. så är vi noggranna med att vi vill se hästen longeras på både mjukt och hårt underlag då vi alltid gör så hos vår egna veterinär. Tänderna kollade hon också då jag ville det. Annars som vanligt med böjprov och koll av hjärta, ögon osv.. Hon gick igenom och tre månader senare är vi väldigt nöjda. Hon är en prinsessa att hantera, så himla lugn och sen när man kommer upp på ryggen blir hon som en tiger haha. Jag kan säga så som så här, vi har inte köpt oss mer problem iallafall. Snarare tvärtom. Vi vet inte hur mycket kapacitet hon har, kanske tar det stopp vid 1,30 (vilket jag inte tror dock) men då har jag ändå haft en fantastisk häst att utvecklas på.
 
Man ska inte köpa en för svår häst utan en häst som man som ryttare kan utvecklas på. Ta hjälp av kunniga människor(!!!), be någon duktig följa med på provridningen eller visa filmer senare. Det är inte kul om man köper en för svår häst då det handlar om endel pengar och man kan inte alltid bara lämna tillbaka den. Sen måste jag avsluta med att skriva att något som jag tycker man ska värdera högt är att hästen är ärlig på hinder och vill hoppa. Mina tre hästar är väldigt ärliga på hinder och då kan jag ta att en bom faller. Hellre det än att hästen stoppar. Det drar ner självförtroendet hos ryttare och det är ju nu man (iallafall jag) håller på att bygga upp det.
 
Dela gärna med er om era tankar kring hästköp! Håller ni med mig eller inte? :)

Aqua

Aqua och jag hade ett nerslag i samtliga klasser. Det kändes lite retligt men i två av klasserna gjorde jag samma misstag och började bromsa mot en oxer som stod snett på kortsidan. I andra 1,30 klassen så la jag på spöet bakom rumpan över en oxer för att hjälpa henne räcka över då vi hade endel nedslag på oxrarnas bakbommar. Så där störde jag nog henne och skulle bara suttit stilla istället.
 
Vi har ändå gjort stadiga och bra rundor och Aqua har hoppat väldigt fint! Men lite retligt med ett nerslag i varje runda. Men det tar vi igen på måndag då vi ska till Falbygdens och hoppa! :) Då ska jag galoppera mot varje hinder och inte börja bromsa.
 
Nationell 130, tidshoppning:
 
Nationell 1,25, A:0/A:0

RSS 2.0