söndagstrim

Cazzilla var väldigt fin när jag trimmade idag, bästa passet hittills tror jag. Har jobbat väldigt mycket på stödet och att hon ska sträcka ut halsen när jag lättar på handen men då har hon mest blivit irriterad i munnen och släppt stödet. Idag var hon väldigt stadig och avslappnad. Gjorde fina byten med!
 
Nytt svettäcke som jag hittade på charliesrean i helgen. Kommer komma till användning när det blir lite varmare... Ska frisera och klippa henne i veckan, i helgen är det dags för tävling! :)
 
 

Världscuphoppningen på svtplay
fina hästar ♥♥

Har hoppat tre fina hästar idag, de känns i väldigt fin form men mycket att jobba på såklart. Tänker mycket på avsprångspunkten innan hindret, att inte komma för nära och hitta ett bra framåtläge. Att halsen ska sträckas fram innan språnget så de kan hoppa igenom kroppen. Alla tre fick hoppa en serie och enkel oxer.
 
Tess var väldigt taggad idag och tycker det är såå kul att hoppa. Nu jobbar vi bara på självförtroendet hos henne och att vi ska bli samspelta. Ingen stress utan allt ska kännas lätt och enkelt hela tiden. Blev lite att jag pushade på henne i serien för att vara ''på den säkra sidan'' men då hoppade hon lite flackt. När jag blev lite mer avaktande blev sprången mycket bättre, så måste hitta balansen där mellan att inte pusha på för mycket men ändå ha henne framme för skänkeln.
 
Cazzilla hoppade väldigt fint idag, fick ta lite högre språng på 125+ vilket hon aldrig gjort innan. Men hon är så modig och hoppar så lätt. Blivit sån skillnad på henne efter bara några träningar hos victoria, väldigt tacksam för all hjälp, för hennes språng har blivit helt annorlunda nu när hon kommit lite mer på bakbenen. Men mycket jobb kvar....
 
 
Fick bli många övergångar till skritt efter hindren idag då byterna inte satt så bra. Så bättre att få henne i balans än att bara låta henne springa iväg genom svängen. Mängder med lydnad blir det just nu!
 
Aqua var oxå jätte fin. Hon hoppade lite åt vänster genom serien, men efter att ha lagt upp en bom på ena sidan av hindret så blev hon genast mycket rakare. Jobbade mycket på att hon skulle sträcka fram nosen innan språnget och då hoppade hon väldigt runt och fint. Hon hoppade enkelt över 1,35. Pappa glömde dock filma henne.
 
Roligt att alla är i så fin form redan i början av året, nu är det bara ut och börja tävla. Nästa helg är det dags för första tävlingen, en liten lokal på hemmaklubben. Tess får dock vänta lite med att starta, får åka på några pay and jumps först med henne.

magont

Sorry för dålig uppdatering.... Hästarna rids på iallafall. Tess börjar kännas väldigt fin. Idag har jag jobbat på morgonen/förmiddagen, sen åkte jag vidare till stallet och red Cazzilla, en häst i stallet och sen fick Aqua gå på tur. Tess fick vila efter ett hårt pass igår. Efter jag ridit Cazzilla började hon beté sig jätte konstigt, stod och sparkade mot magen. När jag skulle ge dom havre gick hon först till hinken men sen direkt in i skyddet och la sig. Fick panik, tänkte direkt kolik!! Aldrig haft en kolikhäst tidigare. Hon såg jätte hängig ut och ville inte äta alls, sparkade mot magen och massa konstigt.. Så lastade på henne på transporten och körde en sväng, när vi kom tillbaka hade hon bajsat och var jätte pigg igen. Sen gick hon och åt mat och allt var som vanligt igen. Skönt!! Ska åka upp nu och kolla till henne så allt är bra. 
 
Uppdatering: Cazzilla mådde fortfarande bra, så det var nog bara någon tillfälligt. Konstigt iallafall.. Imorgon ska jag hoppa alla tre, ska se om pappa kan filma lite. :) Hade hoppats på att kunna hoppträna denna veckan men min tränare kunde inte, förhoppningsvis nästa vecka!
 

Längtar till varmare tider...


2015 genom min mobil del 4

Jobbade mycket, la mycket tid på hästarna då blev det mellis på väg till stallet för att få ihop tiden
 
Tess blev tävlingsfin
 
Trimtrimtrim
 
Tess gjorde tävlingsdebut sen mammaledigheten med en felfri runda
 
Cazzilla visade fina språng
 
Jag var onyttig, en god men onyttig frukost :) :(
 
Tess visade fina språng
 
o cazzii
 
Var ute och åt
 
Tittut, en lerig period
 
Uteritt med alla tre hästarna
 
Åkte på tävling med alla tre och hästarna fick åka lastbil för första gången
 
Letade nyårklänning
 
Firade en för tidig jul med min familj och fick fina julklappar
 
Hälsade på Dino <3
 
En härlig uteritt under hästarnas vintervila
 
Firade nyår med fina vänner och pojkvän
 
Det var mitt år genom min mobil!! :)

mer snack om clinicen

Ibland undrar jag fall ni läsare läser allt jag skriver haha, men då känns det ändå skönt att veta att jag också skriver för min skull. Det är så kul att kunna gå tillbaka och läsa hur man tänkte under en period, vad man la mycket tid på, vad man la mindre tid på, för man testar ju nya grejer hela tiden. Annars utvecklas man inte.
 
Jag har varit på två clinics för Roffe nu och båda var ganska lika varandra, själva grunderna var ju likadana. Men ju mer man lär sig desto lättare har man att förstå, för denna gången fick jag med mig mycket mer än första gången för två år sen. Jag har jobbat jätte mycket med hästarna stöd nu, ett ärligt stöd. Ibland har jag suttit och hållt för hårt för att jag vill ha ett stöd, men då får jag inget ärligt stöd. Har jobbat jätte mycket med övningen att när man driver på framåt ska också handen följa med neråt så hästen kan ta stödet, då får man ett ärligt stöd (tror jag!). Stödet kommer lite ''längre fram'' och man får ut halsen på ett annat sätt. Den känslan har jag fått iallafall.
 
Detta ärliga stödet är ju så viktigt sen när vi ska hoppa. Roffe tog upp flera gånger att man måste lämna plats framför hindret så hästen har chansen att sträcka fram huvudet och hoppa ett runt språng. Om hästen inte har ett ärligt stöd kan vi heller inte hjälpa hästen att få fram huvudet innan språnget. Denna skillnaden har jag märkt på Aqua nu, jag har fått ett helt annat stöd, ett ärligt stöd. Då har jag även fått henne att få fram halsen innan språnget och det har blivit ett helt annat språng, igår hoppade hon jätte fint!! Det är kanske också därför jag upplever att hon hoppar bättre på hackamore, för då får hon fram halsen mycket bättre då hon trivs bättre utan bett. Men ju mer jag övar på detta så kommer hon säkert hoppa bättre med bett också. 
 
Sen är det ju viktigt att lämna plats åt hästen innan hindret, så hästen får chansen att sträcka fram huvudet. Så där är det bara avståndsbedömnings-träning som gäller. Tänk hur många hästar och språng Roffe har hoppat för att kunna rida perfekt till varje hinder, så det är bara att träna på!! :)
 
Denna filmen har jag redan lagt ut, men här ser man hur han hela tiden lämnar plats framför hindret åt hästen och den har chansen att hela tiden ha nosen framme.
 
Denna har jag inte visat, sista banan han hoppade. En lite kortare där han lägger in ett extra språng på linjen, ja ni hör på filmen.

lurad

Skrev för ett tag sen om att jag blivit lurad på hästnet (här), vi polisanmälde och det var en ren slump att de tog upp fallet. Nu fick vi uppdatering häromdagen att hon blivit dömd. Det var inte bara vi som blivit lurade utan flera andra och även någon mer på hästnet. Hon använde inte sitt riktiga namn och bodde inte alls där hon skrev i annonsen. Vi får iallafall tillbaka pengarna och hon kommer straffas, så det var tur att vi anmälde för nu satte vi (förhoppningsvis) stopp för att hon skulle lurat fler. Vilka människor det finns, jag hade aldrig kunnat lura någon på pengar sådär, hade haft sånt dåligt samvete och sen typ skickat tillbaka pengarna haha. Men vi alla är ju olika, på gott och ont.....

ingen slump

Hästarna var som sagt fina, pigga och hoppade fint igår. Dom verkade tycka det var kul att få hoppa lite mer ordentligt igen. :) Cazzilla har varit väldigt spänd i ridhuset det senaste så hon har fått några dagar i skogen bara, men igår kunde jag äntligen jobba henne som vanligt igen. 
 
Har jobbat alla hästarna över övningen roffe tipsade om nu och alla hästar har svårare i höger varv. Eller rättare sagt, jag har svårare att rida hästarna i höger varv. Det är nog ingen slump att alla tre har svårare i de varvet. Jag är högerhänt och drar säkert mer i innetygel här vilket gör att de inte blir lika lösgjorda i högersidan och får inte det där stödet i ytter. Så nu måste jag tänka på detta, igår fick jag igenom Aqua väldigt bra i högervarv som vi haft lite problem med och det kändes bra. En bra början är ju att man är medveten om sitt problem. Mer inneskänkel och mindre innertygel!
 
Även jag tyckte det var roligt att hoppa lite mer ordentligt igår och nu längtar jag till årets första tävling. :)
 

Dagens hoppning

Hästarna var fina och pigga, alla tre!!! Tyvärr kaos när jag hoppade Cazzilla så det blev inte det bästa passet.....
tips för att bli av med sockersuget

Jag har tidigare haft ett extremt sockersug. Har under hela mitt liv ätit mängder med socker vilket lett till detta förbannade sockersug. Det är inte roligt att jämt och ständigt vara sugen på något. Har testat att hålla mig till en gång i veckan men detta funkar inte för mig. Jag var istället tvungen att ta bort godis, glass, kakor, läsk osv.. under en längre tid och då kunde jag äntligen hålla mig ifrån sånt minst en månad. Har hållt på nu sen i våras förra året med sockeruppehåll en månad åt gången och sockersuget har minskat men det är så lätt att falla tillbaka. Under julen åt jag vad jag ville och det var återigen tufft att sluta med socker. Det känns som att sockersuget aldrig försvinner men har man ätit socker hela sitt liv i sådana mängder så tror jag inte det försvinner på några månader, utan tar tyvärr längre tid än så. Blä! Just nu kör jag 50 dagar utan godis, glass, kakor med en kompis, är inne på 11 dagen och det går bra. Det enda jag tillåter mig att äta är lite(!) naturgodis nån gång i veckan, visst är det socker i det med men vissa saker är betydigt nyttigare och jag äter i väldigt små mängder.
 
Jag har blivit mycket piggare sen jag slutade äta så mycket socker, mitt blodsocker är mycket mer stabilt och jag blir inte så trött som jag lätt kunde bli innan. Det är mer hälsosamt med mindre socker och jag vill ha en frisk kropp i många år. Sen lägger jag på mig extrakilon så himla lätt med och då är det ingen bra kombination med ett extremt sockersug, haha.... Här får ni lite tips om ni har samma problem som mig.
 
- Drick mycket vatten, jag har vattenflaska med mig hela tiden. Speciellt på kvällarna när det är som värst.
- Ät antingen flera mål om dagen eller bara tre stycken. Se vad som funkar bäst för dig. För mig känns det bäst att bara äta tre mål om dagen, då äter jag dom och sen är det nog.
- Träna, det tar bort mitt sockersug iallafall.
- Sätt upp mål, ex. klara sig utan socker under 20 dagar eller att gå ner x antal kilon. Då är det lättare att hålla sig motiverad hela tiden.
- Tänk att du gör din kropp en tjänst, det är aldrig bra med för mycket socker för kroppen.
- Var envis, även fast man är sugen under en viss tid på dygnet så försvinner det oftast dagen efter.
- Byt ut kvällsgodiset med någon god frukt, jag älskar annanas och det åt jag mycket i början när jag slutade med socker. Nu äter jag äpple med kanel på, så gott!
 
Det är inte bra med för mycket socker vare sig man är normalviktig eller överviktig. Man hör ju hela tiden att vi svenska ökar i både vikt och hur mycket socker vi äter per år, inget av det är hälsosamt!! Jag hade nog inte tagit det lika seriöst om jag hade en superämnesomsättning, så på ett sätt är det bra att jag lätt lägger på mig extrakilon. Men det hade vart så skönt att kunna äta godis när man ville utan att oroa sig över det. 
 
Jag lägger detta inlägg i en ny kategori: Hälsa - träning och kost, så kommer jag posta mer inlägg där. Det är trots allt en väldigt viktig del för oss ryttare (och som människa), vi tänker för mycket på hästen och för lite på oss själva. Kommentera gärna om ni vill läsa om något speciellt. :) Sorry, mycket text och lite bilder, hade inga passande...
 

Baltimore

Malin Baryards Baltimore är så himla fin, både till utseendet och sin hoppkapacitet. Har även sett många fina avkommor efter honom. :)  Aquas ena syster är efter honom, 6 år i år, ska bli kul att se hur den blir.

onsdag

Hästarna har fått jobba över låga hinder idag, har inte hoppat något sen vintervilan utan bara studs och bommar. Så det var roligt att få ta några språng igen. Tänkte mycket på att ha en bra galopp, inte komma för nära, hitta framåtlägen och ha nosen framme. Roffes ord från clinicen i huvudet, bara träna på avståndsbedömningen och hitta framåtlägerna, så svårt!! 
Imorgon tänkte jag att hästarna skulle få jobba över en lång serie. :)
 

Snö

Inatt kom det massor av snö så idag har hästarna fått galoppera i snön, bra träning! 2015 genom min mobil del 3

I juni åkte jag och min pojkvän till Rhodos
 
Hälsade på Dino igen
 
Var i Falsterbo och det var även då vi vann budgivningen på marken! :)
 
Lunatic tackades av. Lunatic föddes i Slöinge 1km från där Dino föddes, får hoppas att även han blir en stjärna ;)
 
Tävlade i Glommen
 
Hästarna låg och sov en morgon när vi skulle iväg på tävling
 
Tävlade Cazzilla i Halmstad
 
Tog dom första sprången på Tess!!!
 
Var i Göteborg under en helg, Liseberg och shopping blev det
 
Trimmade på
 
Aqua och jag blev placerade på DMet
 
Drack massa goda smoothies och var väldigt nyttig
 
Trimmmm
 
Aqua och jag hade en väldigt bra helg på JFK och gjorde våra bästa prestationer någonsin!
 
Det får räcka så, tar resten i sista delen!

tråkiga kommentarer

Brukar i vanliga fall inte få tråkiga kommentarer men enda sen jag skrivit om att vi köpt mark och ska bygga gård så har det kommit in några tråkiga anonyma kommentarer. Blöööööö
 
Ska ni köpa till mark eller arrendera? För jordbruksverket rekommenderar ju 1,5 hektar per häst. För jag antar att du ska ha mer än två hästar på din hästgård.
 
Varför ska du ha rasthagar? Jag har bara hagar de är på 1- 4,5 hektar. Om hästen skulle bli skadad så den behöver stå i miniutrymme så att den inte rör på sig så mycket. Kan man ju göra en rasthage om det skulle behövas.
 
Det är ju inte jättemycket mycket mark om Om ni ska få plats med husoch löslösdrift och hagar
 
Vi har köpt 3 hektar mark och det räcker för oss, vi vill inte ha en för stor gård då det blir för mycket skötsel. Allt ska vara lättskött. Vi kommer kunna arrendera mer bete på sommaren om vi behöver det, men det blir svårt att ha hästarna på bete dygnet runt om de ska hållas i toppform (speciellt inte Tess xD). Jag har aldrig hört att det finns rekommendationer för storlek på vinterhagar? Bara om du ska ha hästen på bete. Så det där stämmer inte. Vi har knappt 1 hektar på tre hästar där vi står nu. Det kommer finnas gott om plats för att bygga det vi vill och hästarna kommer få större hagar än vad de har nu. 
Bara en liten del av marken.
 
Och så fick jag en gansska rolig kommentar med i samband med detta,
 
Jag undrar är detta en ligghall till lösdrift? Bajsar hästarna i sin ligghall?
 
Nä mina hästar är rumsrena, vad trodde du?? haha

söndag

Det är så sjukt kallt just nu, hästarna har fri tillgång på mat och varma täcken för att kunna hålla värmen. De verkar inte vara så påverkade av kylan, dricker och äter som de brukar. Cazzilla har jag kämpat med hela veckan, hon har blivit väldigt spänd och stressad av kylan. Försökt få henne att koppla av/slappna av i ridhuset, men minsta lilla knäpp så flyger hon iväg. Får ingen kontakt med henne alls, så därför skippade vi pay and jumpen idag. Har inte kunnat hoppa henne efter vintervilan... Så nu går hon på tur i skogen och till helgen när det blir lite mildare ska jag försöka trimma henne igen. Hon är inte bara spänd utan extremt spänd..
 
Men Aqua och Tess känns fina. Med Aqua jobbar jag just nu mycket med rakriktningen i högervarv där hon är lite svagare. Tess börjar jag hitta knapparna på och jag har tidigare haft väldigt svårt att få ett ärligt stöd på henne men det känns som det går på rätt håll nu. Tempoväxlingar med sitsen, hålla igång bakbenen och yttertygel. Så enkelt ju... ;) 

Appis

Var som sagt och hälsade på appis igår, klippte hennes hals och hjälpte Smilla lite med ridningen! Kul att Appis inte flyttade allt för långt bort så jag lätt kan hälsa på henne.☺️Frusen..


Ska hälsa på Appis snart!☺️

Kallt!!

Dags för studshoppning i typ -11 grader👍 Fint väder iaf☺️galopp i snön

Igår jobbade jag alla tre över Roffes övning han visade på clinicen (den första jag la ut) fast hade bara bommar på marken. Aqua och Tess kändes fina och Aqua gjorde den bäst. Cazzilla och jag hade lite konflikter både i måndags och igår, men hon är lite väl på tårna nu när det är kyligt och igår rasade det även snö från taket så hon var väldigt spänd. På vintern kanske man behöver lägga ett ridpass på att bara få hästen avslappnad eftersom de blir lite mer vakna just då, men förhoppningsvis är hon lite mer avslappnad imorgon. :) Idag fick alla tre ut och galoppera i snön vilket dom tyckte var roligt.
 
Imorgon tänkte jag sätta upp en lång studsserie och hoppa igenom alla. Sen bygga upp Roffes övning igen, otroligt bra och jag ska kunna göra den perfekt. Bara att träna på!!
 
Jag tar aldrig in mina hästar i stallet för det är är en liten bit att gå och eftersom jag rider 2-3 per dag så tar det en en massa extra tid om man ska gå in och ut hela tiden. Därför gör jag alltid iordning precis utanför hagen. Lite kallt och mörkt nu på vintern dock.. Har en extra lampa och så lyser ridhuset upp bra när det är tänt (är precis bakom). Men det är nära och bra till ridhus, går snabbt att byta häst osv..
Längtar tills nästa vinter då vi har eget varmt stall och man kan ha hästarna lite mer inne. :)

hoppövning från clinicen 2

En annan hoppövning Roffe visade på clinicen var en kombination på böjt spår. Men det var mer en gymnastikövning. Vet inte hur långt han hade emellan men 6,5 meter kanske? En grupp fick hoppa fram denna övning och det var lite problem med att hästarna drog åt det ena eller andra hållet. Han sa att om hästen följer yttertygeln så skulle den hoppa igenom serien rakt.
 
Om hästen drog åt något håll la han upp bommar på hindret för att hjälpa till ryttaren.
 
Två av hästarna hoppade inte så runt som han önskade. Då la han en bom efter för att få hästarna titta ner på bommen och på så sätt hoppa rundare.

v.2

Väldigt roligt att Tess var så pass fräsch idag, hon har ju känts bra under hela igångsättningen men blev lite förvånad att hon stannade på tävlingen sist. Men det beror nog mer på orutin och att hon är lite tittig. Tess har kommit lite i andra hand nu ett tag eftersom jag först ville kolla upp så hon var helt frisk innan jag la ner mer tid på henne. Men nu ska jag såklart börja jobba henne ordentligt igen. Har inga tävlingsplaner än utan vill hoppa lite mer hemma först, hoppträna och åka på lite pay and jumper och se hur det går. Får backa lite och försöka bygga upp ett självförtroende hos henne och sen försöka ge henne mer rutin på tävling.
 
Under veckan tänkte jag hoppa lite studs men även hoppa några högre språng inför pay and jumpen på söndag, dit jag tar med Aqua och Cazzilla. :) Även jobba vidare med markarbetet och allt nytt jag fick med mig ifrån clinicen. 
Cazzilla i höstas.

Hälsokoll

Har varit med Aqua och Tess hos veterinären för en hälsokoll! Skulle egentligen gjort det innan vintervilan men vi fick ingen tid trots att vi bokade tidigt. Som tur var båda friska och Tess hade till och med blivit bättre. Hon har ju en gammal ledbandsskada och på förra besöket hade hon en liten reaktion vid böjprovet på det benet (inte pga inflammation utan för att ledbandet blivit stelt efter skadan och gör då ont när man böjer benet så), men med mer träning har ledbandet mjukats upp och idag var hon helt ren. Positivt!
 
Nu är vi på väg hemåt, blir lite ridning när vi är hemma igen.☺️

Ett år sen

 
Och nu:

tre bra

 
 

hoppövning från clinicen

Igår jobbade jag hästarna över en övning jag fick med mig från clinicen. Han visade även den på förra clinicen så den måste vara bra. ;) 
Jag satte hindren helt ihop men på clincen var de lite mer isär. Anledningen, vårt ridhus är inte lika brett som Flyinges. Ska försöka förklara hur den går till. Börja i ex. höger varv på C-volten. Hoppa första hindret på C-volten, vänd höger och fortsätt till nästa, vänd höger och fortsätt till nästa osv..
Övningen är bra för att få hästen att följa yttertygeln, bra kommunikationsövning och man lär sig att se distansen i en kort sväng.
 
Gjorde den på både Aqua och Cazzillao ch vi har endel att finslipa på där om man säger så. Men kommer ihåg att jag gjorde den på Aqua förrförra sommaren och då var det riktigt svårt att få henne galoppera i så små svängar. Då hade jag långa sporrar. Igår red jag utan sporrar och hon galopperade genom svängarna utan problem. Så det har hänt endel. Men vi får träna på på denna nu, har lite att träna på gällande min avståndsbedömning oxå.

vad jag tog med mig från clinicen

Tänkte skriva ett inlägg om clinicen för Roffe för er som är intresserade och även för mig själv så jag kan gå tillbaka och läsa. Jag antecknade ner massor av bra saker, om man inte skriver ner så glömmer man bort det som sagts i början av clinicen. Man kan inte ta in allt och komma ihåg. Men sen var det mycket samma saker hela tiden, yttertygel, lätt innerhand, tempoväxlingar osv.. Skriver ner allt jag tog med mig i punktform och kanske lite mer om större saker. Roffe red två hästar själv och hade tre grupper.
 
  • Om hästen är spänd och rädd för något i ridhuset/banan så ska man ta det steg för steg. Rid inte längst ut i hörnet direkt utan låt det få ta lite tid. 
  • Jobba med små tempoväxlingar. I samlingen så ska man driva in bakbenen, samla med sitsen och handen kommer sist (samla på yttertygel med en lätt inner). Utmana bakbenen lite! När man sen driver på så ska handen följa med framåt så hästen vill ta bettet och sänka huvudet. Detta har jag verkligen tagit med mig och jobbat mina hästar med de här två dagarna. Mycket fokus på att ha en lugn, mjuk och stilla hand. Gå med i ökningen och låt hästen ta stödet.
  • Det var en häst som hade lite problem med galoppombyten. Då tipsade han om att av hindren som står framme, ex rida mellan två stycken så man får lite ''stöd''. Han tyckte inte man skulle göra för många utan ett par stycken för annars blir det lätt ett stressmoment - tar med mig det till Cazzilla. :) 
  • Under hela clinicen red de mycket över bara en bom på volt och då var det viktigt att ge hästen plats innan bommen, att man inte lägger den för nära. Den ska sträcka ut halsen sista galoppsprånget så den kan använda halsen över hindret och runda ryggen. Om man kommer för nära så går huvudet uppåt istället och hästen sänker ryggen. Samma sak över hindren såklart. Kom inte för nära!! Roffe hade alltid perfekta avsprångspunkter (såklart!) och hade alltid framåtlägen. Inga bromsarlägen alls. Tar med mig det!
En film när han hoppar en kort bana. Perfekta avsprångspunkter hela tiden.
 • Rid mycket innanför spåret och häng inte på sargen.
 • Rid hästen rak på voltspåret för att få ett bättre stöd i inner innan man formar insidan. Ha en lätt innerhand här (som alltid).
 • Rid raka linjer efter hindren, använd båda skänklarna och tyglarna.
 • Ge försiktiga hästar mer plats innan hindren, det kan skapa spänning annars om den får ta i för mycket.
 • Om hästen krullar ihop sig och ska få ut näsan lite. Ha en lugn och mjuk hand, krama lite för att få hästen acceptera handen.
 • Öva avståndsbedömning i olika tempon. Korta galoppsprång/långa galoppsprång. Man kan rida över bommar, små hinder eller bara rida efter något som ligger på marken. Det finns många sätt att träna det på.
 • Använd i första hand sitsen och väldigt lite hand. Ha alltid ett stöd på yttertygel och en mjuk innerhand.
 • Ta och ge med handen kan handla om bara några millimeter. Knyta handen lite eller mjukna. Små hjälper.
 • Förvänd galopp är en väldigt bra kommunikationsövning. Han nämnde bara det om förvänd galopp. Inget om att det var stärkande, utan att det bara ger en bättre kommunikation mellan häst och ryttare. Det behövs för toppryttarna när de rider på väldigt små framhoppningar. Det tar jag med mig och ska öva hästarna på. :)
Ska skriva om någon/några hoppövningar också som han visade upp.

2015 genom min mobil del 2

Hälsade på Dino i Ullared
 
Cazzilla hoppade fint
 
Cazzilla debuterade 1,10
 
Aqua hoppade fint
 
Cazzilla placerade sig i Aneby
 
Drack Smirnoff Ice ute med en vän
 
Köpte en fin somrig klänning
 
Aqua var knoppad och fin i Vaggeryd
 
Vi debuterade 1,30 med ett nerslag i omhoppningen
 
Gymmade en hel del
 
Åkte lite bil
 
Trimmade på
 
Som sagt, trimmade på
 
Hade bra pli på hästarna
 
Sprang endel ute oxå
 
Tävlade på Åby vilket var riktigt roligt
 
Firade midsommar som vanligt hos Emelie i Halmstad
 
Cazzilla fick fina flätor innan tävling
 
Placerade mig i Björbäck med Aqua
 
Nu får det räcka för detta inlägg, del tre kommer senare

Nyklippt💕
torsdag

Red Aqua och Cazzilla på morgonen med massa ny inspiration. Cazzilla hade inte sin bästa dag och var rädd för allt men kändes ändå bra mot slutet. Aqua kändes väldigt bra, red henne barbacka och fick en mycket bättre känsla i högervarvet idag. Jobbade mycket på de som jag fick med mig av från clinicen igår, ska skriva ett inlägg om det sen. Blev mycket fokus på min egna hand idag.
 
Nu ska jag iväg en stund och sen ska jag till stallet igen för att klippa Aqua medan pappa rider Tessi. 

Flyinge

Roffe har ridit en häst och vi har även sett en grupp! Nu har vi precis käkat lunch och nu är det dags för andra gruppen, väldigt intressant och inspirerande.☺️2015 genom min mobil del 1

Har bilder från hela året på min mobil så här kommer mitt 2015 i bilder, i ordning:
 
Cazzilla tog sitt första 1,20 språng
 
Det regnade endel i mitten på januari när vi var och hälsade på Dino
 
Jag krossade min pojkvän på kortspel som vanligt...;)
 
Vi åkte skidor en dag pojkvännen o jag
 
Cazzilla placerade sig på årets första tävling
 
Drack oboydrinkar med en kompis
 
Var i stugan och hälsade på Dino, Appis och Tess ännu en dag, i slutet på februari. Vilket härligt väder.
 
Lånade med min systers hund till stugan och myste med
 
 
Aqua somnade i stallet efter skoningen
 
Aqua och jag lyssnade musik
 
Flyttade ner hästarna till stugan över påsken som vanligt, där blev det ridning i havet
 
Dino fick hoppa lite
 
Dino lasttränades inför flytten
 
Dino flyttade ifrån Tess och fick nya kompisar i Ullared
 
Aqua och jag tävlade i Helsingborg och var felfria och placerade
 
Tess flyttade hem och började sättas igång efter mammaledigheten
 
Får nog dela upp inläggen annars tröttnar ni, del två kommer en annan dag. :)

tisdag

Aqua och Zilla gick på tur idag, Tess joggade jag i ridhuset. Galopperade över en bom för att träna mitt öga, måste träna mycket på det nu, försöka rida ett bompass varje dag. Imorgon vilar hästarna eftersom vi är på clinicen hela dagen. Men torsdag och fredag blir det trim igen!
 
 

clinic imorgon

Imorgon åker pappa och jag ner till Flyinge och går på Roffes clinic!! Vi var även där för två år sen och kollade på hans clinic. Nu två år senare har jag lärt mig väldigt mycket mer och kan ta sin saker lite bättre och förstå på ett annat sätt. Så det ska bli väldigt intressant och lärorikt. Ska skriva ner allt han säger och alla övningar han visar upp.
 
Någon mer som ska dit kanske?
Sist vi var där.

tragglar på

Trimmade både Aqua och Zilla i ridhuset idag igen, dagens övning blev två låga hinder snett igenom (som på en åtta). 
 
Cazzilla - Detta är jätte nyttigt för henne då hon behöver lära sig att landa och vänta på mina signaler. Istället springer hon mest iväg och hamnar då i obalans. Började med att sakta av till skritt tills hon lyssnade. Sen räckte det med att sakta av till trav och tills slut kunde jag fortsätta i en balanserad galopp. Dock så gjorde jag inga galoppombyten efter hindren i börja då det lätt blir att hon kastar sig in i dom själv, hon väntar alltså inte på min signal. Men när hon väl börjat lyssna på mig gjorde vi ett par byten. Jätte duktig! Hon gör fortfarande en väldigt stor grej av byterna, men jag hoppas det släpper snart. Bara att traggla på denna övningen nu flera dagar i veckan så har jag nog snart en mer lydig och balanserad häst som kan byta rent.
 
Aqua - Hon har ju inte alls samma problem, hon är mycket mer balanserad så hon gjorde övningen väldigt bra. I vänstergaloppen ger hon en fantastisk känsla och det känns som jag kan samla hur lätt som helst utan att hon tappar tryck. Har ett väldigt bra stöd på ytter och det känns väldigt bra! I högergaloppen blir det inte alls samma känsla, inte alls samma stöd eller bärighet. Beror nog på att hon är lite mer sne där och lite stelare. Ska trimma barbacka senare i veckan och hoppas att få igenom det, känner mycket bättre hur hon jobbar när jag rider utan sadel.
 
Aqua har fått gå utan täcke ett par veckor nu då hennes päls växte ut så mycket så hon inte behövde täcke mera. Nu har hon ännu mer päls så det får bli en klippning i veckan.
 
 

bättre uppdatering

Snart har jag skrivit på denna bloggen i 7 år, jätte lång tid. För några år sen så hade jag dubbeltdubbeltdubbelt osv... så många läsare. Många kommentarer och diskussioner på mina inlägg där jag skrev om mina egna åsikter. Sen tog jag ett upphåll under en hel sommar och tappade nästan alla läsare, men vissa av er är fortfarande kvar och har säkert fått nya. Roligt att det ändå är några stycken som läser varje dag.
 
Det kanske börjar bli lite ute med bloggar nu, men jag kommer ändå fortsätta skriva här. Tycker fortfarande det är roligt och det är så kul att kunna gå tillbaka och läsa om hur jag tänkte och gjorde innan. Det är även bra att ha vissa saker nedskriva här så jag kan gå tillbaka och läsa om hur ex. Aqua kändes under en viss period. Jag tänkte försöka bättra mig med uppdateringen och börja skriva lite mer varierande och roliga inlägg. Istället för bara ''dagens ridpass'' inlägg. Tänkte även börja skriva lite mer om min vardag utanför hästarna för att få lite variation. 
 
Jag hoppas inte min motivation till att blogga mer försvinner nu bara hehehe...
Klänningen jag hade på nyår. :) Förra året shoppade jag alldeles för mycket kläder till mig själv, det ska det bli ändring på i år. :p
 

Mål - Cazzilla

Målen för 2015 med Cazzilla var att debutera 1,20, bli stadigare i galoppen och att hon skulle få rutin på tävling. Jag tycker vi har nåt alla målen trots att vi fick ett break precis när vi skulle debutera 1,20 under slutet av utomhussäsongen. Galoppen har blivit stadigare nu mot slutet tack vare att jag fick rätt hjälp, jag har iprincip jobbat på ''fel'' saker under hela året. Men när jag fick se Victoria rida henne förstod jag direkt hur jag skulle jobba henne och det var så bra för mig att få se henne från marken. Rutin på tävling är verkligen något hon fått under året, hon är mycket mer avslappnad under tävlingar nu och inte alls lika tittig. Det har dock varit några starter under året som hon tyckt blivit för mycket, då har hon hoppat extremt spänt och sen sprungit förbi hindren. Men nu i höst känns det som det har släppt. Hon är även debuterat 1,05,1,10,1,15 och 1,20, så vi har tagit oss en bit framåt på tävling.
 
Under 2016 är målen att gå stadigt 1,20, debutera 1,25 och förhoppningsvis även 1,30. Ge henne ännu mer rutin på lite större tävlingar. Stärka upp och göra galoppen stadigare, bli mer balanserad i hoppningen och bli stadigare i galoppombyterna. Jag har under året tyckt att hon hoppat väldigt ojämna språng, endel väldigt flacka och klonkat i bommarna med frambenen lite väl mycket. Men senaste träningen så hoppade hon så runda och luftiga språng, förmodligen för att markarbetet gått framåt. Under året har vi oftast varit felfria i första starten för att hon då är lite mer uppmärksam, men under andra rundan är det inte lika läskigt och då hoppar hon heller inte lika väl. Men nu när jag kommer kunna utveckla henne på marken mer och få fram dom där luftiga sprången så hoppas jag att vi kommer kunna göra bra resultat även i andra starten. Ju bättre hon börjar hoppa desto bättre förutsättningar har vi att kunna gå felfria. :)
 
Lite starter från året.
 
I början på året, en väldigt spänd och vinlig Cazzilla med en svag och obalanserad galopp. Trots att jag inte jobbat på helt rätt saker så har det ändå hänt endel!! Att hon slår om till korsgalopp är iprincip helt borta nu.
 
En lite trevligare runda med bättre ridning. Felfri 1,10 runda. Här var hon ganska slängig med huvudet men det har släppt under året och nu är hon inte alls så irriterad längre av bettet.
 
En bra 1,10 runda, men sista hindret ner i omhoppningen. Så duktig att hon hoppar runt avslappnat på denna tittiga bana. På nedslaget så kom ett sånt dåligt språng där hon blir flack, pga dåligt markarbete.
 
Här hoppade hon så fint, tyvärr klantade jag till det på tredje hindret och red iväg henne. 
 
1,20 debuten får avsluta. Blir bättre sen när vi kan ha lite mer energi i galoppen utan att hon blir lång.

Januari

Under januari månad händer det inte så mycket. Hästarna ska joggas igång nu första veckan, sen ligger fokuset på att bygga upp styrkan och slipa på bristerna. Hoppa mycket studs och serier, jobba över låga hinder för att jag ska träna mitt egna öga och kunna jobba på hästarnas svagheter. Kommer hopp/dressyrträna och åka på en pay and jump för att kunna få lite banhoppning i kroppen. Första tävlingen gör vi i februari.
 
 

söndag

Har jobbat Aqua och Cazzilla i ridhuset idag, blev ett joggingpass med lösgörande arbete då de håller på att sättas igång efter vintervilan. Båda kändes fina, lite stela men det släppte. Ska under veckan bara jobba lösgörande arbete så de får komma igång, jobba över låga hinder och bommar så jag får träna upp mitt öga och Cazzilla lär sig att landa i balans! Nästa vecka kör vi på lite hårdare med mer fokus på att jobba med bakbenen.
 
Tess red jag på tur i mörkret, blev bara skritt då det är fruset och inte så mycket snö.. Hoppas det kommer mer snö snart så vi kan ut och galoppera och hästarna kan röra sig lite mer ordentligt i hagen.
Fick sällskap av Cazzilla när jag mockade. :)

2 år!

Detta året blir Dino redan 2 år och när vi tar hem honom i sommar/efter sommaren så ska inridningen påbörjas. Ska bli roligt att göra allt jobb själv enda från grunden. Vi har inte haft möjlighet att löshoppa honom än så det ska bli spännande att göra när vi tar hem honom i år. :)
 
Nyfödd. :)
 

mål - aqua

Målen för 2015 med Aqua var att debutera 1,30 vilket vi gjorde. Vi har ridit några stycken med godkända resultat men vi är långt ifrån stadiga. Ett annat mål var att hitta rätt galopp och en bra rytm inne på banan vilket vi lyckats bra med under ett par starter nu i höst. Vi har blivit placerade i en nationell 1,25 vilket är det bästa hittills. Jag har även lyckats utveckla hennes galopp väldigt mycket och fått henne mycket känsligare för skänkeln. Innan red jag alltid med de längsta sporrarna på banan/i ridhuset men nu rider jag med väldigt korta eller utan. Väldigt stor skillnad där.
 
Jag har ridit Aqua nu i 3 år och vi har verkligen utvecklats mycket tillsammans. Från att vara hopprädd på 1 meters höjd till att rida 1,30 och styra på nästan vad som helst. Jag tror och hoppas att det finns mer potential för oss två, jag har tvivlat ett par gånger under året om jag verkligen kan rida henne till en felfri runda. Men nu känner jag att jag hittat knapparna mycket bättre. Det ska bli kul att hoppträna Aqua för Victoria nu under januari och förhoppningsvis få mycket ny inspiration på vad jag ska jobba med. Jag känner att jag behöver hjälp med hur jag ska utveckla henne vidare på marken. 
 
Under 2016 vill jag bli stadig i 1,30 klasser, debutera 1,35 och utveckla markarbetet ännu ett snäpp. Lite starter från året:
 
Årets nationella 1,30 debut, 4 fel. Hade precis innan det debuterat regional 1,30 med 0+4 fel.
 
Årets mest tragiska tävlingsklass, i Björbäck i juni. Under 1,20 klasser precis när jag skulle starta gick en tjej omkull på framhoppningen och fick hästen över sig. Hon blev medvetslös och dog senare på sjukhus... :( Händelsen satte sig i huvudet men vi gick ändå in och red en bra runda.
 
Första tävlingen med hackamore, funkade väldigt bra och vi gjorde en bra runda i 1,20 klassen.
 
Årets bästa resultat och prestation. Felfri i en lång, svår och maxad nat 1,25. Vår bästa runda, Aqua var riktigt på hugget och ville inget annat än att vara felfri!! Placerad.
 
Vår sista 1,30 start för året, nöjd och ser fram emot att bli stadiga i 1,30 klasser under året.
 
Ser fram emot tävlingarna 2016 och hoppas att vi kan utvecklas mer ihop!!
 

1 januari 2016

Nu väntas två jobbiga månader med kyla och snö. Allt blir så mycket jobbigare när det är kallt och fruset men det är bara att kämpa sig igenom det och snart så är våren här. I januari verkar det vara ganska glest på tävlingsfronten, endast lokala tävlingar i närheten. Ska försöka hoppträna både Aqua och Cazzilla varsin gång och sen bygga upp dom och jobba på bristerna. I februari kommer väl tävlingarna igång lite mer. :)
 
Längtar bara tills det ser ut så här vid uteritter.

Gott nytt år

Hästarna igår 💕

RSS 2.0