onsdag

Alla hästarna har blivit ridna idag. Cazzilla och Aqua gick ute i skogen som uppvärmning och sen avslutade en stund på utebanan. Cazzilla var pigg och lite spänd i skogen. Men försökte få henne att slappna av och fokusera på mig istället vilket fungerade bra. På banan sen var hon fin och vi tränade galoppombyten och övergångar som igår. Kändes bra.
 
Aqua var riktigt pigg när jag var ute och hon ville bara galoppera fort. :D På banan sen lekte vi mest runt på låga hinder och över bommar. En ganska kort stund och Aqua tyckte det var kul. Imorgon får vi dock trimma lite ordentligt. :p Tess joggades en kort stund i ridhuset då hon vaccinerades igår..
 
Aqua har fått en fin överlinje, tecken på att hon jobbar på bra i dressyren! :)
 

2009

Gick tillbaka i bloggen och hittade denna roliga film. Jag hade satt upp kameran på filmning och så tränade jag olika övningar. Just då hade jag tränat för Eamon för första gången och han sa att jag skulle träna på övergångar samt hoppa övningen nedan. Detta var när vi stod på ett annat ställe under sommaren där jag hade ett stort fält att rida på med massa hinder. De kunde stå framme hela tiden och det var bara jag som red där så alla övningar var uppställda på samma sätt. Det är något jag längtar efter. När vi flyttar hästarna till gården sen kommer vi ha en stor ridbanan med massa hinder framme hela tiden. Kommer kunna ha mina övningar och hoppa de varje dag på olika hästar. Behöver aldrig tänka på att de är någon annan som ska rida samtidigt utan kan rida precis när jag vill! Kommer underlätta så mycket.
 
Vad tycker ni om sådana här filmer? Vi har ett ställ för telefonen i ridhuset så man kan filma sig själv. Isåfall ska jag försöka filma lite mer (med bättre kvalité än denna då, detta var ju 6 år sen xD) och det kanske även kan vara bra för mig själv. :)
 

chill dag

Idag hade jag bara en häst att rida. Cazzilla! :) Aqua vilade och Tess vaccinerades så hon fick vila med. Red på utebanan med Cazzilla, hon var rätt spänd då det var mycket folk och hästar, samt vilda hästar i hagarna bredvid. Men ändå så jobbade hon bra och fokuserade på mig. Vi jobbade över bommar snett igenom där vi bytte galopp och sen bröt av till trav/skritt/halt efteråt. Bromsen måste börja funka, för när jag inte får henne att byta galopp på tävlingar så tar det en evighet innan jag får ner henne i trav och kan fatta ny galopp igen. Det måste gå mycket fortare, speciellt nu när det är inomhus. Men hon kändes fin, bytte över varje bom och lyssnade hyfsat. 
 
Det känns verkligen som jag utvecklat min ridning under de veckorna hon vilat. Tess har gett mig väldigt mycket känns det som. Sen har jag tränat bommar/låga hinder, tränat på min sits och att ha en bra galopp på både Aqua och Tess. Nu ser jag att jag har ridit med för dålig galopp på Cazzilla under året, men det ska det bli ändring på nu under hösten.
 
Mindre än tre veckor kvar till tävlingen i Falbygdens med Tess och Cazzilla. Hoppas att kunna hitta någon pay and jump en vardagkväll innan dess (tävlar hela nästa helg), om inte annars får vi åka iväg och hoppa i ett annat ridhus just för speciellt Cazzilla ska få lite miljöträning innan tävlingen. Hon kommer säkert vara spänd om jag känner henne rätt. ;)
Hästarna i solen tidigare idag, vilket härligt höstväder. :)

utveckling

Det var lättare än jag trodde att gå från utomhus till inomhus med Aqua. Trodde jag skulle ha mycket svårare att få igång hennes galopp men nu har jag bara fokuserat på detta och det har gett så mycket resultat. Så glad för all hjälp jag fick med Aquas galopp i somras när jag tränade för Eamon. Han var övertydlig och visade verkligen vilken galopp jag behövde rida i. När jag tränade för Lisen, sista träningen jag red för henne ville hon att jag skulle galoppera på så mycket. Men jag tyckte det kändes konstigt att rida i den galoppen då och drog ner på tempot igen. Men nu vet jag att Aqua behöver mycket galopp, hon behöver kickas igång efter varje hinder så galoppen hålls banan runt.
 
En inomhus start i våras. Börjar i en väldigt dålig galopp men kommer på mig i slutet av banan.
 
Senaste starten, bra galopp hela banan igenom.
 
Alltid kul när det går åt rätt håll... :D

måndag

Aqua och Cazzilla joggades i skogen idag, sen avslutade jag lite i ridhuset med Cazzilla. Hon kändes väldigt fin faktiskt. Vi ska galoppera denna veckan och i slutet av veckan ska vi även kunna hoppa lite låga hinder. 
 
Sen klippte jag Tess, hon blev nästan klar. Lite strulig längst ner på benen och öronen, så får klippa klart de i veckan. Hon ska vaccinera imorgon så hon får ta det lite lugnt i några dagar till. Men i slutet av veckan ska jag hoppa lite och denna månaden är det hela 80cm. ;)
 
Nu börjar hon likna en tävlingshäst. :) Lite blöt på bilderna..
 

charlies rean

Var som sagt inne en snabbis på charlies rean innan vi åkte i fredags. Tycker det fanns mycket bra! Jag köpte ett par vita Gersami-ridbyxor som satt som en smäck på mig. 1500kr nypris och nu var de nersatta till 300kr, ett riktigt klipp. :) Aqua och Tess fick nya ponnyskydd då de har så små ben. :p Lisen sa att jag hade förstora skydd på Aqua och nu har jag äntligen fixat nya i en mindre storlek. Köpte även ett par boots till Cazzilla, putsmedel och ett par varma Kingsland-strumpor.
 
De nya ridbyxorna och strumporna. :)
 

dag två halmstad

Nuuu är vi äntligen på väg hem till Jönköping igen!! Nöjd med dagen. Igår måste Aqua varit väldigt spänd för första inomhus-starten, för idag hoppade hon mycket bättre. Jag försökte även sätta lite mer tryck i galoppen.
 
Först hoppade jag en 1,10 och vi rev första hindret. Tog förhållning innan hindret och vi kom lite nära, kanske hade lite dåligt med galopp. Aqua hoppade rakt upp och rakt ner så vi rev bakbommen. Resten kändes super så det kändes verkligen surt med det nerslaget...
 
I 1,20 sen så hade vi ett ner i omhoppningen. Helt mitt fel där det var en tillbaka-sväng på ett räcke och vi låg alldeles för stort. Resten kändes annars väldigt bra så jag är nöjd. Hade en bra galopp genom svängarna och vi var igång. Igår blev hon lite bromsig i svängarna men idag galopperade hon på bra där.
 
Fick en väldigt bra känsla på hackamoret under helgen så kommer forsätta tävla och hoppa på det. Verkar som Aqua trivs på det med. Har under helgen även känts väldigt bra med avstånd och distanser, det har verkligen gett resultat när jag nötit dessa låga hinder och bommar flera gånger i veckan. Något jag kommer fortsätta med för att bli ännu bättre och säkrare på hinder. :)

dag ett i halmstad

Varit och hoppat en 1,15 idag i Halmstad, första gången jag tävlar inomhus där! Tycker de hade ett väldigt trevligt ridhus att tävla i. Hur gick första starten med hackamore då? Resultatet säger en sak och min känsla säger en annan. Jag tycker det kändes väldigt bra, jag hittade bra distanser och såg avstånden. Fick en bra känsla, detta kunde jag ju säkert kunnat få med bett oxå. Men Aqua rev tre hinder, ganska ovanligt att vi får mer än ett nerslag. Så antingen kan hon varit lite spänd för första inomhusstarten och första starten under helgen. Eller så blir det svårare för mig att sätta tryck i galoppen vilket gör att hon blir lite loj i språnget och river. Jag vet inte. Men ska hoppa första klassen på hackamore imorgon igen och försöka sätta lite mer tryck i galoppen samt kicka igång den efter varje hinder. Om jag fortarande inte kan få henne att hoppa med mer tryck och spänst så får jag nog återgå till bettet. Meningen var att hon skulle trivas mer bettlöst och på så sätt hoppa bättre. Men idag gav det ev. motsaten.
 
Under banans gång tycker jag 1an gick bra, sen kom jag lite nära på 2an och fick långt till 3an vilket gjorde att jag fick in ett extra galoppsprång och tappade galoppen. Fick inte igång den till nästa hinder så vi rev 4an och sen touchade hon ner 5an (vanligt att vi river en sån distans med räcke ''ut''). Bra till 6an, bra in i kombinationen men skulle nog rätat upp mig lite mer emellan så hon kunde fått mer plats. Sista hindret bra.
 

tävling imorgon

Åååh äntligen i sommarstugan nu. Vi kom iväg lite för sent då vi var lite för länge på Charliesrean, sen tog allt sin tid.. Men när vi kom fram red både pappa och jag en stund på banan. Aqua kändes fin och framme. :) Det var jätte varmt ute och skönt väder. Lite skillnad från hemma där det är lite kallare.. Putsat och packat allt, halmat boxarna och gett dom mat!
 
Hästarna står inne i natt och lyx att komma till en häst som stått i box under natten, är nyduschad och förhoppningsvis ren. Hahha... :) Tävlingen börjar 8 imorgon så vi måste åka från stallet typ kvart över sju. Hoppar bara en klass, rätt skönt faktiskt. Blir som sagt tävling på hackamore.. Får se hur det går.
Det var så lugna när vi kom fram och verkar känna igen sig. :)
 

en liten tanke bara

Har ni tänkt på att när en häst blir rädd eller spänd så säger man oftast ooohhh, lugn och klappar hästen. Då blir hästen berömd för att den blir rädd. Istället brukar jag jobba hästen exempelvis fram för skänkeln eller ställa den från det otäcka och sen berömma. Då blir hästen fokuserad på dig, blir trygg och glömmer förhoppningsvis bort det otäcka. Upprepar man detta gång på gång kommer hästen börja fokusera mer på dig vid sådana tillfällen och du kommer säkert få en mer avslappnad och fokuserad häst. :)
 
 

torsdag

Idag har ridpassen bestått av skogsturer. Aqua tränade jag mycket på att hon skulle lyssna fram och tillbaka (som vanligt) och även att hon ska ta i när vi samlar lite. Då tappar hon lätt trycket för det blir jobbigt. Men hon skötte sig jätte bra och det räckte med att sköt fram ena sittbenet så fattade hon galopp. :) 
 
Cazzilla fick också gå i skogen. Hon var ganska spänd... Men vi travade bara ett par minuter och klättrade lite. Det ska bli så kul att sätta igång henne. Precis innan hag''olyckan'' hände så kändes det som vi var på rätt spår. Nu kommer jag fokusera mycket på att lära henne byta galopp (först byta över bom och sen utan), hoppa mycket låga hinder där hon ska fortsätta i en rund galopp och bara galoppera över. Sen många övergångar både i det vardagliga arbetet och vid låga hinder precis efteråt där hon gärna springer iväg. Sen om jag misstänker rätt kommer hon vara lite spänd nu när vi går från utomhus till inomhus. Därför ska jag försöka åka ut på så mycket som möjligt, både tävlingar och pay and jumps. Hon måste få ännu mer rutin under hösten och slappna av. Det är prio ett. 
 
Tess fick vila och påbörja sin lilla minivila på 4 dagar. Imorgon slutar jag vid två och då ska jag bara hem och packa det sista innan vi åker till stallet. Ska väl även hinna med en sväng till charliesrean som börjar imorgon. :) Väldigt tråkigt att bara kunna starta en häst av tre i helgen men men... Snart är jag igång med de andra två oxå!

Torsdags eftermiddag

Ridpodd + skogstur 👍👌
lång dag

Har verkligen haft fullt upp idag (som vanligt!). Jobbade 6 timmar, sen åkte jag till hästarna och red alla tre (hoppade två) och gjorde maten till dom. Sen hem och klippa gräset, laga mat till familjen och sist nu städa mitt rum. Vi håller på att sälja huset så på fredags ska de komma och fota och allt måste vara tipp topp. ;) Till hästarna då.
 
Båda fick hoppa en kort bana, men för Tess hade det nog varit bättre att göra teknikövningar istället... Aqua kändes helt okej, jag fick igång galoppen och det kändes bra på hacket. Inte så mycket att klaga på utan jag kämpar på med att få upp den där galoppen igenom svängen som hon har svårt med. På filmen nedan har vi en väldigt bra galopp och hon hoppade fint och avspänd. Men det är också lätt att hon blir för lång och jag rider iväg henne. Äääh, det är så svårt detta... Det viktiga är att ha en bra galopp genom svängen så man bara kan sitta upp och vänta. Aldrig rida med för dålig galopp genom svängen och sen gasa. Felfelfel!!!
 
Tess var lite seg och hade mycket egna åsikter. Hon vill gärna göra sig sne och skjuta ut vänsterbogen. Men gick väl helt okej ändå. I slutet tränade vi på att hon skulle vända med ytterbogen i höger varv och landa i höger galopp med hjälp av en snebom. Funkade väldigt bra. :) Hade nog varit bättre att göra lite såna övningar, känns inte som vi behöver träna banhoppning utan mer stärkande övningar. Däremot fick vi tränat på lite titthinder och det var ju bra. :) 
 
Imorgon ska alla tre ridas (dock chillpass i skogen!), sen ska jag börja packa lite inför meetinget. Vi åker så fort jag slutat på fredag och allt är packat och klart i stallet! :)

tisdag

Aqua och Cazzilla har fått jogga lite i skogen idag, fick hjälp av pappa med en häst. :) Cazzilla var jätte pigg och är verkligen glad över att få komma igång igen. Sen var pappa ute och klättrade Tess medan jag fixade maten och mockade. Stallet gick rätt fort idag så hann med gymmet på kvällen. Imorgon slutar jag redan vid två så efter de ska jag åka upp och hoppa hästarna. :) Testa hoppa Aqua på hackamore igen och förbereda oss inför tävlingen i helgen. Ska bli sååå kul!! Första inomhus.
 
 
 

min egna träning

Jag märker verkligen skillnad efter att jag har börjat gymma. Dels så har jag fått en stadigare och bättre sits. Jag orkar rida hästarna utan att bli trött och kan på så sätt jobba de bättre. Detta är mycket värt. Hur ska jag kunna utveckla en häst om jag själv blir trött innan hästen blivit det? Sen allt annat arbete i stallet utöver ridningen är mycket lättare. Kommer ihåg att jag tyckte det var så jobbigt att gå längst ner i hagen till hästarnas mat för att fodra då det är en jobbig uppförsbacke tillbaka. Nu blir jag inte ens trött av att gå upp där. Allting känns mycket lättare. Inte bara hos hästarna utan allmänt. Jag är mycket piggare och orkar mycket mer. Jag jobbar varje/nästan varje dag (olika), rider 2-3 hästar per dag och utöver det gymmar jag också minst 3 gånger i veckan. Det kan vara lite kämpigt att dra sig till gymmet när man kommit hem från stallet vid sju tiden. Men det är det värt i slutändan. När jag tränar brukar jag köra både kondition och styrka. Mest kondis men har blivit bättre på att lägga in styrka nu. 
 
När jag kör kondis brukar jag antingen vara ute och springa, 3-5km (olika), i olika tempon. Eller så springer jag på löpbandet på gymmet och gör samma sak. Ibland kör jag även ''intervaller'' på crosstrainern (olika motstånd) vilket också är bra träning. Jag får lätt ont i mina benhinnor och då kan det vara bra att variera med att stå på crosstrainern och sen bara jogga lite lätt på löpbandet om jag får känningar. Jag springer just nu 6min/km. Men varje gång jag börjat få upp tempot så har mina benhinnor gjort ont. Så är jätte försiktig och tänker på att variera tempo, sträcka och underlag (lite dålig på de sista). Mitt mål är att kunna springa 5km på 25 minuter. Får se när jag kommer dit... Jag har aldrig sprungit seriöst tidigare så jag antar att det tar ett tag att få upp kondis, tempot och bygga upp mina ben.
 
När jag kör styrka så är det främst för mage och rygg. Men har även läst att styrketräning för ljumskar, utsida lår och rumpa ska vara bra för ridning. Så då brukar jag träna det med. Brukar använda lite maskiner, men även stå i plankan, göra rygglyft och lite annat. Sen tipsade Ted om ett bra träningsredskap som tränar bålen. En magtränare (som ser ut så här) och det är jätteeee svårt och jobbigt. Men det går bättre och bättre. :) Jätte bra träning!
 
Tycker verkligen att träningen ger mycket i ridningen, jag har inga problem med att orka rida mina tre hästar samt göra maten/mocka/andra saker som ska göras. Man blir piggare och orkar mer, och inte bara i stallet utan de andra timmarna på dygnet också. Sen har det även hjälpt mig att bli nyttigare (slutat med socker) och gå ner några kilon.
 
Brukar ni träna något utöver ridningen?

fina hästar

Efter över 5 timmar i stallet var jag äntligen hemma igen. Aqua klipptes som sagt (1 av 3 hästar klar) och sen red jag alla tre. Idag satte jag upp denna övning (som jag inte gjort på hur länge som helst men fick för mig att göra den idag) men kortade ner till 14 meter emellan då ridhuset är lite för smalt för att volten ska bli rund. Varierade mellan 5 tillbaka och 4 normala. 
 
Tess var först ut och var duktig. Lite bråkig på rakt spår i galoppen där hon gärna vill göra sig sne och byta galopp. Blir såklart lite orolig för att hon har ont men longerade henne på hårt underlag efteråt och där syntes ingen hälta. Så förhoppningsvis tycker hon bara det är jobbigt, för jag får igenom det till slut. :) Hon känns mycket bättre med stödet nu!
 
Sen var det Aquas tur och hon var väldigt fin! Red mycket tempoväxlingar i alla gångarter och hon gjorde det väldigt bra. I galoppen var hon så fin och jag kunde sätta ihop henne väldigt mycket samtidigt som hon fortfarande hade energi i galoppen. Tror aldrig hon gjort det så bra. På henne varierade jag mellan 4 och 5 galoppsprång hela tiden för att träna på reglerbarheten. :) Vilket hon gjorde jätte bra. Nöjd!!
 
Sist ut var Cazzilla och hon joggades bara ett par minuter. Hon var pigg och verkar tycka det är kul att börja röra på sig lite igen. :)
Aqua riktigt taggad innan ridpasset. ;)
 

Lång dag i stallet

Aqua nyklippt och snygg :D Nu skrittar jag fram Tess, ska jobba över låga hinder som sagt! Sen ska de andra två ridas med.ny vecka

Ny fullspäckad vecka med hästar, jobb och förhoppningsvis lite gymmande. Till helgen är det tävling och det är bara Aqua som jag kommer att starta med.. Skulle egentligen tävlat fre-sön. Men nu fick jag vik för hela september så jag jobbar på fredag och vi åker ner efter det. Jag kommer ta med Cazzilla som sällskap då vi stallar upp hästarna där vi är på sommaren och det går inga hästar där annars. Så då kommer jag även kunna rida Cazzilla under helgen. Tess får en minivila med bara några dagar i hagen. Det blir bra för henne att få återhämta sin kropp ordentligt.
 
Så här ser veckan ut för hästarna.
 
Måndag: Aqua & Tess trim på låga hinder/bommar.
Tisdag: Aqua jogg i skogen. Tess klättring/galopp jobb.
Onsdag: Aqua & Tess hoppning (testa hoppa på hack igen).
Torsdag: Aqua & Tess skogen/trim på banan med bommar.
Fredag: Åka till Halmstad. Aqua trim när vi kommit fram. Tess vilar.
Lördag: Aqua tävling, 1,15. Tess vilar.
Söndag: Aqua tävling, 1,10+1,20. Tess vilar.
 
Cazzilla kommer trava 5-10 minuter hela veckan. Kommer variera mellan att rida ut och rida i ridhuset. Blir inte mer spännande än så. :p
 
Sist jag var i Halmstad och tävlade med Cazzilla. :)

söndag

Alla hästarna ridna! Cazzilla gick i ridhuset som sagt, Tess joggades i skogen och var väldigt pigg. Gott tecken. :) Aqua gick också en stund i skogen, hon var riktigt spänd och hoppade till för allt... Sen avslutade vi på banan över några bommar och hon var riktigt framme. Hade inga sporrar och det är nog första gången någonsin Aqua var så framme och självgående som hon var idag. Kunde ju rida henne som en ''normal'' häst utan sporrar hahaha.. Jätte duktig. :) Hon var även väldigt reglerbar i galoppen.

Efteråt fick Aqua ett bad då jag ska klippa henne imorgon. Lite lättare och bättre för skären om de inte sitter massa grus och skit i pälsen. Sen ska alla ridas och det blir nog lite bommar/små hinder för Aqua och Tess så jag får träna på min avståndsbedömning. Cazzilla joggas bara några minuter även imorgon.
Nöjda hästar som fått kvällsmat. :)

Första hästen idag

Joggat Cazzilla ett par minuter i ridhuset. Äntligen!

Nu ska Tess joggas i skogen. :)

Lördag

Hästarna har fått sin vilodag idag! Skönt för de att bara gå i hagen hela dagen och äta mat. :) Men ingen vilodag för mig, har precis gymmat med min pojkvän. 👍 Så nu ska vi hem och ha myskväll och kolla serier. Imorgon ska hästarna ridas igen, Cazzilla ska börja joggas som sagt och Aqua ska trimmas inför tävling i Halmstad nästa helg! :) Kul!

Pappa och Tessan igår. :)


hoppning

Har sån huvudvärk nu pga för lite sömn.. Men tänkte uppdatera lite snabbt ändå. Hoppade Aqua på hackamore idag vilket kändes bra. Hon hoppade mycket mer väl pga att hon blev mindre störd i anridningen (tror jag!). Fick en mycket bättre galopp och hon stod inte emot så mycket. Det var så det kändes idag och sen får jag testa det på tävling nästa helg. Då kanske det känns dåligt. Men man måste testa nya grejer för att utvecklas! Kommer hoppa lite lägre klasser under den tävlingshelgen eftersom det blir första tävlingen på hacket.
 
Men ett problem vi har är att när jag petar på med spö så tjurar hon ihop, sparkar och blir långsam, istället för att lyssna framåt.. Hon lyssnar bättre på skänkeln men jag kan inte sitta och gnaga, gnaga, gnaga med skänkeln för då blir hon tillslut skänkeldöv... Något jag måste försöka få ordning på. 
Filmade inte så många språng på Aqua...
 
Tess fick också skutta lite. Hon börjar kännas mycket bättre i markarbetet nu och jag får ett stadigare stöd. Det märks att hon tycker det är jobbigt då hon tjurade ihop ett par gånger när vi galopperade innanför spåret. Sen skuttade vi lite låga hinder och hon kändes jätte fin. Vi hade en bra galopp och ett bra flyt så det var bara att ''åka med''. :) Hon landar gärna i vänstergalopp så då la vi upp en ''snebom'' på hindret och då landade hon i rätt, effektiv övning som Roffe visade på hans clinic.
 
 
I helgen blir det lugnt, lite jogging imorgon i skogen, vila på lördag och jogging i skogen på söndag. Cazzilla ska börja joggas igång på söndag. :) Imorgon jobbar jag 8-14 så obeskrivligt skönt.. Sen helg och min pojkvän kommer hit. <3 
 

skogsträning

Tess och Aqua har fått gå i skogen idag. Galopp i högre tempo för att få upp flåset lite och klättring i backar. De var duktiga och kändes fina. :) Tog några varv på banan med båda också. Aqua hoppade jag några språng på när jag hade hackamoret. Det kändes faktiskt väldigt bra och ska testa hoppa en kort bana på de någon dag. Känns det bra kommer jag tävla på de nästa helg. Hon hoppade väldigt väl och fina språng, även fast jag la henne i lite taskiga lägen med flit. Tror hon trivs mer när hon inte har något i munnen. Men man ska ju kunna rida ordentligt också... Tess fick trava över cavalettibommar för ryggmusklernas skull. :)
 
Sen var jag på gymmet, löpning och styrka blev det som vanligt. :) Nu ska jag snart sova, börjar lite innan åtta imorgon. Godnatt!
Bildbrist...måste be någon fota när jag rider snart. :)
 

Godmorgon!

Jag är verkligen ingen morgonmänniska men nu har jag börjat gå upp tidigare innan jag börjar, bara för att få chilla lite på morgonen. Mycket värt faktiskt. Så man hinner kolla runt lite på datorn, dricka té och bara ta det lugnt. Börjar vi åtta så ska snart gå upp.. Slutar två idag (så skönt!), sen ska jag rida ut hästarna och kanske dra till gymmet. Har lite ont i halsen nu.. Hoppas jag blir bättre under dagen. Hörs! 
 

tisdag

Har sån träningsvärk i speciellt ryggen idag, men även magen, axlarna och armarna efter dressyrträningen igår haha.. Idag har jag jobbat hela dagen, sen var jag och red hästarna. Tess fick jobbas över bommar och sen hoppade vi lite titthinder (för ''första'' gången) utan problem. Jätte fin. Aqua och Cazzilla gick i skogen. Sen var jag på gymmet och nu ligger jag här i min säng och kollar idol. Mina dagar går i ett.. Nu jobbar jag varje dag hela september på samma förskola. Skönt, men det gäller att planera för att hinna med hästarna, gym och jobb under vardagarna. :)
 
Tänkte tipsa er om den godaste smoothie (tycker jag iaf!). 
Mild vanlijyoghurt
Frysta hallon
Banan
Vanlijsocker
 
Nyttigt och såååå gott. Äter de flera gånger i veckan haha!
 
 
 

bra träning

Aqua var så fin på dressyrträningen idag. Har inte dressyrtränat på över ett år och vi har utvecklats enormt sen dess. Mycket stadigare i allt och jag har fått henne att arbeta mycket bättre med bakbenen. Men jag har ändå känt mig lite vilsen med vissa saker (ex. att hon krullar ihop sig lite) och det fick jag hjälp med idag. I traven var hon superfin. Galoppen lite sämre men vi tränar på där. Det är där hon har svårast. 
 
Jag satt ner i Aquas enorma trav hela passet plus massa galopp på de (utan någon vidare framåtbjudning från Aqua). Hade jag inte gymmat/sprungit själv nu under en tid hade jag varit helt död efter träningen. Men nu märker jag verkligen vilken skillnad det är. Hur viktigt det är att man som ryttare är tränad själv så man kan jobba hästen på rätt sätt och orka själv.
 
 

snart ett år sen..

...jag flyttade till Grevlunda och nästan ett år sen jag flyttade hem igen. :p Under sommaren var jag jätte taggad på att jobba med hästar, jag var och provjobbade hos Helena Persson (fick inte de jobbet då jag inte hade någon erfarenhet av att rida in unghästar). Sen under hösten så tappade jag suget lite och när jag väl fick en elevplats på Grevlunda så var jag inte så motiverad att flytta längre. Det krävs mycket motivation och vilja för att kunna jobba med hästar, speciellt i början när allt är nytt. Jag kände ganska snabbt att jag inte trivdes med att jobba med hästar. Men hade jag velat fortsätta hade jag ändå inte stannat så länge på Grevlunda, tror jag.
 
Man lär sig jätte mycket där av att bara se, titta när Peder och Steffi trimmar hästarna, hur ett tävlingsstall fungerar osv.. Men själva ridningen och tävlingsmässigt tror jag det är svårt att utvecklas på en sån elevplats. Man har bara sin egna häst att rida varje dag, eftersom de har anställda beridare där. Rida ut på tur får man göra men inte sitta och trimma. För att utveckla sin ridning krävs det många ridtimmar i sadeln, många språng i kroppen. Helst varje dag. Jag kan inte sitta och rida Aqua i ridhuset över hinder varje dag, det funkar inte. Det är också svårt att jobba sig uppåt på ett sånt ställe eftersom de som sagt redan har beridare anställda där.
Nu har jag tre hästar som rids varje dag och som jag kan trimma över låga hinder och få språng i kroppen på. För det är något man måste ha som hoppryttare. När vi sen flyttar hästarna till vår gård kommer vi även kunna ha fler hästar=mer ridtimmar och språng i kroppen. 
Det var även väldigt svårt att tajma ledig dag med tävling oxå. Så att kombinera elevplatsen med tävling var inte heller lätt.
 
Jag är glad att jag tog chansen att flytta dit och tog med mig allt som jag lärt mig hem under den korta tiden jag var där. Men jag känner att jag trivs bäst med att ha mina egna hästar att rida och tävla men samtidigt kunna utvecklas med hjälp av mina tränare på hemmaplan. Det hänger väldigt mycket på mig själv hur mycket jag ska utvecklas, hur mycket jag vill kämpa varje ridpass? Det är bara jag själv som kan avgöra det. :)
 

snart dags för klipptider

Jag brukar alltid helklippa mina hästar. Både benen för att kunna se sår/svullnader bättre samt att det är lite mer lättskött med leran och även huvudet för att det blir snyggare. Eftersom mina hästar går hårt även under hösten/vinter är det skönast och mest lättskött för de att klippas. 
 
Eftersom jag klipper de så går de såklart med täcken. Mina favorittäcken är från horseware och deras amigotäcken. Superbra kvalité med bra passform. Inga av mina hästar får skav någonstans av de.
 
Klippmaskinen vi har en är Moser Avalon. Den är väldigt tyst och sladdlös. Fungerar jätte bra! Haft den i många år nu.
 
En nyklippt Aqua förra året.
 
Sen tar det sin tid att klippa och man får hår precis överallt. Brukar använda regnkläder för jag hatar när det sitter små stickande hår i kläderna. Men skönt när det är klart och hästarna är snygga och fina. :)

filmer

Båda hästarna kändes som sagt fina. Tess hoppade väldigt väl som vanligt. Riktigt roligt att sitta på en så välhoppande häst. Aqua hoppade oxå fint. Imorgon ska vi dressyrträna, äntligen.
 
 
Studs på böjt spår. Väldigt bra för att stärka på en svag sida som jag skrivit tidigare. :)

Stryka

Aqua och Tess har fått hoppa detta (Aqua fick ha studsen på böjt spår). De skötte sig väldigt bra och det blev ett bra pass för dom! :) Cazzilla skrittades ut. 
tåg

Sitter på tåget hem från min pojkvän nu. Han bor nära veterinärkliniken vi åker till så stannade kvar där i torsdags. Tycker det är rätt chill att åka tåg, bara jag har min dator och musik så. :) När jag kommer hem ska alla tre hästarna ridas. Tess och Aqua ska få hoppa lite studs/serier och Cazzilla ska skrittas. Hon ska skritta nu i en vecka, sen ska vi börja jogga igång igen. :) Kul!
 
 

göra bloggen bättre!

Jag vill så gärna göra bloggen bättre, för några år sen hade jag dubbeltdubbeltdubbeltosv.. så många läsare. Många kommentarer och mycket diskussioner på mina ''åsiktsinlägg''. Väldigt roligt faktiskt. Jag vill få tillbaka lika många läsare och fler. Men det kanske är ute med bloggar nu? Inte lika intressant som det var för några år sen när det var helt nytt. Ni får gärna kommentera vad ni tycker är roligast att läsa om, skulle vara kul att höra så kan jag skriva mer om det. Eller om ni bara har någon fråga så kan jag svara på den. :) Ni kanske vill läsa mer om min egna träning? Hur min Grevlundatid var? Om vad vi har för framtidsplaner om Dino? Min åsikt om något ämne? Tävlingsplanering? 
 
Fina Dino <3

första tävlingen anmäld

Fixat licens till Tess och anmält henne till vår första riktiga tävling. Iiihhh, så kul! Att ha fått ett besked att hon inte håller som ridhäst, låtit henne bara gå med föl, satt igång lugnt med noll förhoppningar och nu kommit så pass långt att vi har kunnat anmäla till vår första hopptävling. Det är jätte lågt och vi har fortfarande ingen aning om hon håller, men ändå, vi har ändå kommit en bit på vägen. Så kul!!!!
 
 

Igångsättning

Återbesöket gick bra och vi ska börja sätta igång nu. Om ca 4 veckor om allt känns bra är vi fullt igång igen. :) Såå roligt. Men hon kommer tyvärr inte kunna tävla när vi ska på meeting i Halmstad, och heller inte på hemmaplan 2 veckor efter då det blir för högt för henne. Men därefter ska vi göra första inomhustävlingen och då kommer jag även kunna ta med mig Tess. Så roligt! så himla fin

Kollade på denna filmen från vår senaste tävling/start. Så himla fin hon var här, kliver över de här hindren utan problem. Stort ryttarmisstag som resulterade i ett nerslag men hon gjorde allt rätt. Hoppas verkligen allt är bra idag, så ser jag fram emot hösten med henne. Hon gick så fint det sista ridpasset jag gjorde innan hagolyckan. Därifrån ska vi fortsätta.
 
 
 

bomövningar i ridhuset

Har ridit Aqua och Tess idag, det fick bli ridhuset med lite bomövningar. Denna och denna. Började med Aqua och det var en väldigt nyttig övning för henne (den första). Hon har ganska kort och entaktig galopp så vi fick kämpa fram en större galopp för att nå fram på 5 galoppsprång. Hon går gärna emot när jag driver på henne så istället blir hon kortare. Men hon behöver gå i en större galopp och lyssna framåt när jag ber om det, så det får vi träna på. Sen red jag på sex galoppsprång och det gjorde hon väldigt bra i en rund och balanserad galopp. 
 
Tess kändes lite stel och trög i början. Men det räknade jag med eftersom hon säkert hade lite träningsvärk. Men sen kändes hon finare. Tess har oxå en kort galopp men lite lättare att länga sig än Aqua, så det kändes bra. Det var en nyttig övning för henne med såklart, så får köra samma övning snart igen. :)
 
Imorgon åker vi med Cazzilla på återbesök. Jag hoppas att blödningen läkt på utsidan av kotan och att vi kan sätta igång. Hon ser och har sett jätte fräsch ut nu ett bra tag. Hältan och svullnaden försvann på bara några dagar. Skulle bli förvånad om det inte var bra...
 

Lyssnar första nya avsnittet

....av ridpodden. Finns på SR appen. :)

dressyrträning

Träningen med Tess gick bra och jag fick den hjälp jag behövde. Har inte riktigt fått fram henne till handen men det fick jag idag. Sen kom jag på mig för ett tag sen att jag lätt fastnar i innerhanden, vilket syntes tydligt och det fick jag jobba med. Så en givande träning och nu vet jag lite mer hur jag ska jobba vidare med henne. Nästa vecka får Aqua gå. :)
 
Första riktiga träningen på Tess är gjord, tänk när vi gör första hoppträningen. Längtar såååå. Men ännu mer tills vi gör vår första start. :D
 

Tisdag

Åkte direkt från jobbet och sprang, sen direkt till stallet. Man måste vara effektiv om man ska hinna med allt! :) Nu sitter jag här och äter matlåda... Idag är det bara Tess som ska ridas så det blir en chill dag i stallet!tips

Tänkte tipsa om krafts ''magtarm''. Aqua kan vara väldigt känslig för foderbyten och då brukar hon få detta i förebyggande syfte. I våras var hon ganska konstig i magen och då tipsade vår veterinär om detta och sen var hon bra på två veckor. 
 
 

hagfix

Har satt upp en liten hage till Tess med pappas hjälp. Tanken är att hon ska stå där ca 3 timmar när jag kvällsfodrat och äta lite ensilage/halm tills Aqua och Cazzilla ätit endel av deras kvällsensilage. Sen får hon gå ut och äta det sista tillsammans med de andra. Detta är för att hon inte kan äta så mycket på kvällen som Aqua och Cazzilla gör, hon behöver typ hälten av vad de äter. Men sen på morgonen äter de tillsammans då det inte alls får lika mycket då. Vid dåligt väder får hon såklart stå och äta kvällsmat tillsammans med de andra. Vi får testa detta nu och jag hoppas det fungerar och håller ner Tess i hull.
 
Sen red vi ut Aqua och Tess i skogen. Ett kort, lätt pass. Imorgon ska jag och Tess dressyrträna. Första träningen på henne sen vilan. :) Ska bli jätte kul!
 

inte alls nöjd över helgen..

...vi kunde gjort så mycket bättre, jag och Aqua. Förra helgens tävlingen kändes så bra. Allt flöt på och vi gjorde fina rundor. I helgen tog vi ett steg tillbaka istället...
 
Kval 1, 1,10, 4 fel:
Aqua var lite spänd...första gången inne på banan. Galopperade inte på mellan 1an och 2an som var en distans på 7 galoppsprång så det blev ett omtramp och ett nerslag. Man måste galoppera Aqua framåt på distanserna, annars når vi inte fram. Resten av banan kändes okej, men hon var fortfarande spänd.
 
Kval 2, 1,15, felfritt:
Galopperade på ordentligt på distanserna så vi klarade det fint. Rundan var okej men för dålig galopp och inget flyt.
 
Final 1,20, 4 fel:
Ganska svår bana med både 2 och 3 kombination. Satte upp en bättre galopp men allt blev för stressigt och jag red iväg henne. Blev för ivrig.... Aqua räddade mig många gånger under banans gång.... Ett nerslag på ett räcke där vi kom lite nära. Usch, extremt dålig runda och så dåligt har jag inte ridit på länge..
 
4,0,4 fel slutade vi på och det räckte ändå till en åttonde placering. Inte alls nöjd, nya tag och träna vidare till nästa tävling.
 
 

Fina Tessan

När vi kom tillbaka från tävlingen hoppade jag Tess. Hon fick hoppa igenom en serie och en långsida på 17,5 meter. Hon hoppar ju så fint. Denna månaden hoppar vi 70 cm och nu börjar det äntligen bli lite språng. Hon känns så fin och fräsch. Hoppas det håller sig så! Nästa månad kan vi väl komma ut på någon pay and jump på 80 cm. :) 
 
Nu ska jag fokusera på att hoppa mycket serier och studs så hon bygger upp sig. :) Hon börjar äntligen få lite mer muskler över ryggen. Bara magen som ska bort med....
 

Placerad 8

Red extremt, extremt dåligt i finalen men aqua hoppade riktigt fint. Ett nerslag fick vi och slutade på en 8 plats!Aqua, så fin :)

 

DM kval

Har hoppat båda kvalen i DMet idag. Hade ett nerslag i första klassen vilket var onödigt och klantigt av mig... Sen var vi felfria i andra kvalet. Så med det går vi till final. Imorgon får vi satsa på en felfri runda och hoppas på det bästa!dino 3 september

Igår var pappa nere och hälsade på Dino, har skulle verkas. Jag jobbade så kunde inte följa med.. Han rör sig så himla mycket nu så hovarna slits ner och behöver knappt verkas. Men vi vill ändå hålla koll på vinklarna så han inte sliter snett och får problem sen.
 
Han är inne i en växtperiod nu och har blivit lite tunn, men de fodrar på med extra kraftfoder och sen har de börjat få ensilage nu efter betessäsongen. Det syns väldigt tydligt att han växt över rumpan, sist vi var där för en månad sen såg han väldigt jämn ut. Just nu är han 158cm i mankhöjd. :)
 
Igår:
 
Början på augusti:
 

lätt sits

Läste en intressant artikel i ridsport. Jag har alltid haft en väldigt lätt sits och stått mycket i stigbyglarna mellan hindren. Både Lisen och Ted tyckte jag skulle stå upp i stigbyglarna mycket på Aqua då jag lätt kväver hennes galopp när jag sitter ner. Hon har ju inte den bästa galoppen utan saknar framåtbjudning, har svårt att galopperar med bakbenen och är väldigt entaktig. Under våren har jag tränat för en ny tränare och hade denna diskussionen med henne. Hon ville att jag skulle sitta ner mycket mer än vad jag är van vid och det gjorde oxå att jag blev mer sittandes i sadeln. Även fast jag själv ville ha den lätta sitsen. Under sommaren sen fick jag ändra tillbaka detta då jag tränade för Ted. Han såg direkt att jag satt ner för mycket och efter det har jag börjat bli mer lätt i sitsen.
 
Efter att ha läst denna artikeln, även kollat många filmer på youtube, alla ritter i Falsterbo på bla Marcus Ehning, Roffe, så är jag övertygad om att den lätta sitsen är det rätta. Ibland kan jag tycka att det är svårare att hitta distansen i en lättare sits (därför sätter jag mig alltid ner innan svängen) men det handlar nog bara om att jag inte är lika stadig där samt behöver öva mer på avståndsbedömningen. Jag tränar väldigt mycket på min sits när jag sitter ner utan stigbyglar. Men nu har jag även blivit noggrannare att träna på den när jag står upp. Har redan märkt att jag blivit stadigare men har fortfarande svårt att inverka på hästen i den lättare sitsen. Så måste bli ännu stadigare och hitta balansen för att kunna göra det. Hästen ska kunna gå kvar i den runda galoppen du har när du sitter ner, även när du ställer dig upp. Det är målet. En övning jag fick med mig av Ted från träningen i somras.
 
Jag tror för Aquas del (och för Tess och Cazzilla, men främst Aqua) att det blir bäst för henne att jag står upp så mycket som möjligt, både på galoppsträckorna och i svängarna där hon lätt tappar energin i galoppen. Men det är något jag måste träna på innan jag kan utföra det på tävling, annars blir det inte alls bra tror jag hehe.
 

gårdagens ridpass

Igår jobbade jag Aqua över en ny övning som Peder tipsat om på HM's youtubekanal. Jag tänkte att den skulle vara bra för Aqua då hon jag behöver hitta rätt galopp och få henne bjuda framåt både före och efter hindret. Det blev även en bra övning för henne då det var ganska tajt att vända upp mot den. Vi gjorde den bra tycker jag, Aqua lyssnade framåt och vi hade inga problem att nå fram. :) Jag fick dock inte loss henne helt i högersidan så det får vi jobba vidare på idag. 
 
Tess jobbade jag över bommarna som ligger vid oxern. Min avståndsbedömning har verkligen blivit bättre sen jag började träna mer på den över bommar och låga hinder. Innan har jag varit slarvig på att öva på just det då jag inte trodde det skulle göra så stor skillnad(??), eehhh undrar själv hur jag tänkte där. Jag kollade på alla andra som såg så säkra ut i anridningen och tänkte...varför är inte jag så säker? Ja men kanske för jag inte övar på det? Nu har det blivit skillnad för jag har övat. Även fast jag kommit helt fel på en bom tusen gånger under ett pass och bara velat ge upp så släpper det faktiskt ju mer jag tränar. Ju mer språng i kroppen på så många hästar som möjligt varje dag är det bästa.
 
Nu kom jag in på något annat. Vi övade även galoppombyten över bommar då hon har lite svårt för det. Men det släppte bra mot slutet även fast hon blir lite för lätt i baken i just bytet. Måste tagga ner på det lite haha.
 

Tränaaaa

Precis hoppat Aqua på övningen jag la ut igår! Det kändes bra. :) Nu ska jag trimma Tess på bommar. Träna, träna, träna på avståndsbedömning!!tess träning

Tess håller ju på att hoppas igång eller rehabtränas skulle man nog kunna säga. Vi har ett långt igånghoppningsschema som ska följas, i år kommer vi hoppa 1 meter som högst. Hon har vilat/gått med föl i 2,5 år, sen har hon skrittats igång i 2 månader. Därefter har jag ridit igång henne under 2 månader.
 
Här är några saker jag tänker på när det gäller henne och hennes gamla skada.
 
- Skoningen. Väldigt viktigt att behålla vinklarna på hennes ena framhov där hon har skadan. Hoven växte lite annorlunda jämför med den andra framhoven när hon gick med föl, så när hon fick på sig skor behöll vi vinklarna.
- Vikten. Väldigt noggrann med att hon inte blir för fet och att hon inte får bära på onödig vikt. Det är lite svårt då hon är så extremt lättfödd, men vi kämpar på.
- Longerar henne på hårt underlag med jämna mellanrum. Hältan kommer visa sig först på hårt underlag om hon inte skulle hålla. Isåfall ställs hon av direkt.
- Rider/hoppar henne alltid i ridhuset där vi har fibersandsunderlag. Det gör jag för det mesta med de andra två hästarna oxå, men på Tess skulle jag aldrig hoppa på utebanan då den är så pass hård.
 
Sen alla vanliga saker som jag tänker på med mina andra hästar också.
 
- Varierat underlag.
- Varierad träning, hårda pass ska följas av lugna för att hon ska kunna återhämta sig.
- Dressyrarbete, att hon jobbar rätt, blir stark i bakdelen och arbetar lika mycket med alla fyra ben. Känns dock som jag fastnat lite i dressyrarbetet på henne nu, men äntligen ska vi träna nästa vecka.
- Visiterar henne dagligen.
 
Ja det var väl det. Jag är lite försiktig med Tess än så länge. Rider inte för hårda pass, låter henne vila en extra dag osv... Men i framtiden hoppas jag att jag slipper känna mig försiktig med henne. Målet är att starta någon tävling i år på 90-1m höjd. :) Vi får se hur det blir med det! Skulle vara så kul.
 
 
 

hej nattugglor

Aqua har fått vila idag och Tess var jag ute och skrittklättrade. Eftersom vi hoppade igår fick det bli ett skrittpass som ändå var givande. Cazzilla vilar ju som vanligt. Men vi har flyttat återbesöket en vecka så vi åker redan nästa torsdag. Jag tycker hon ser så fräsch ut och vill inte att hon ska vila för länge. Onödigt att hon bara ska gå i hagen om hon ändå är frisk och kan ridas.
 
Imorgon tänkte jag rida båda hästarna i ridhuset och Aqua ska få göra övningen nedan. :) Bara hoppa lite lågt och känna att galoppen är som den ska vara. Ska jobba igenom henne ordentligt, högersidan ska lossna och hon ska galoppera rakt. På lördag-söndag är det tävling för hennes del, sista utomhus för i år.
 

september

Ny månad och officiellt höst. Jag har faktiskt sett fram emot hösten, av någon anledning. Men jag gillar variation, nu är man lite trött på värmen och vill bara ha lite kallare luft (gärna utan regn...). Denna månaden ska Tess hoppa 10cm högre, hela 70cm. Aqua och jag ska tävla DM i helgen samt även åka på meeting i Halmstad i slutet av månaden. Cazzilla ska på återbesök och jag tror det kommer vara goda nyheter. Hennes hälta försvann på bara några dagar samt även svullnaden på utsidan av kotan. Nu har hon bara en lårkaka som ska läka, men den verkar läka som den ska. Det är ju iallafall inget allvarligt men det kan ta ganska lång tid.
 
Jag ser fram emot hela hösten/resten av året, vill verkligen se resultat nu. Inte alls nöjd med tävlingsåret och nu har jag chansen att rätta till detta. Jag ska träna på alla mina svagheter, träna hästarna svagheter och jag vill att det ska visa sig på tävlingsbanan. Hoppas att Cazzilla snart är tillbaka och att jag kan starta Tess på någon tävling innan året är slut. :)
 

RSS 2.0