active stable

Förra året skrev ridsport om att Strömsholm och Flyinge byggt ett active stable där de ska ha endel hästar. De har nu gått ett år och i videon nedan så berättar de väääldigt många fördelar med det. Bla att hästar med beteendestörningar mår mycket bättre ute (vilket är självklart eftersom en beteendestörning kommer av stress), att rörelsen ger lägre stressnivå och att de inte blir slöa av att gå ute så mycket som många verkar tro.
 
Jag tror att det bara kommer bli mer och mer vanligt med lösdrift eller active stable. När jag flyttade mina hästar till Toveryd för flera år sen fanns det runt 10 boxar och 3 lösdrifter. Nu finns det 14 boxar men 8 lösdrifter, för det är så efterfrågat. Det underlättar otroligt mycket att låta hästarna gå ute och få va hästar. Speciellt på större anläggningar där de måste ha personal. Istället kommer det bli billigare att anställa personal samt smidigare för de som jobbar. Mina hästar verkar trivas jätte bra och vi har vindskydd och vatten på ett ställe och sen maten på ett annat ställe för att de ska röra på sig så mycket som möjligt. Att vårt föl kommer få gå på lösdrift i kuperade hagar under sin uppväxt känns så bra, för då bygger han upp en stark kropp som kommer hålla i framtiden. Hade han stått på box flera trimmar varje dag hade han inte kunnat träna sig lika mycket och på så sätt inte fått en lika stark kropp.
 
Här är ett klipp där de berättar lite och till och med Jens Fredricson pratar positivt om det. :) Kul! Vi får väl se hur det ser ut om 10 år med lösdrifter och active stable, man ändrar inte något på en eftermiddag som Jens säger. Men det kommer definitivt gå framåt.
 
 
Även fast en häst är avlad på framgångsrika hingstar och ston så har den fortfarande kvar samma beteende. De behöver fortfarande rörelse, social kontakt och tugga mycket. Annars blir de stressade och vissa hästar utvecklar tom beteendestörningar. Beteendestörningar är ett tecken på att hästen inte alls trivs i den hästhållningen men ändå blundar folk för de och sätter på en krubbitarrem istället....
 
Skrev ett inlägg om varför jag tycker hästar ska få vara hästar för jätte länge sen. Skrev det efter jag läst etologi på gymnasiet då jag fick lite mer förståelse för djurs beteende. Läste kommentarerna nu och såg att jag gett flera av er en tankeställare vilket är jätte roligt. En tanke med min blogg är just att visa för andra att tävlingshästar som tävlar regelbundet upp till nationell nivå faktiskt kan gå på lösdrift utan problem. Aqua trivs verkligen super och Cazzilla och hon är såna kompisar. Här är inlägget iallafall, har väl ungefär samma åsikter som då. Bara att jag nu är mycket mer försiktig med hur hagen ser ut som det ska gå i samt vilka hagkompisar de har. Aquas och Cazzillas hage är superbra, den är plan med en liten backe i mitten, när det ex. är fryset och knöggligt i marken så flyttar vi upp maten så de inte ska springa mellan maten och vattnet (för att minska skaderisken), de går jätte bra ihop och skulle aldrig sparka varandra. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0