dagens ridpass

Idag var jag i stallet redan vid 9 och byggde fram övningen. Var själv så kunde fokusera på hästarna, men det rasade massa snö från taket och förstörde passen lite, speciellt för Cazzilla..
 
Aqua var först ut och hon var jätte duktig!! Vi har gjort denna övning för ett år sen och då gick det inte alls bra. Kunde inte ändra steglängden alls då. Idag red vi på både 5 & 6 galoppsprång utan problem. I höger galoppen var hon lite sne på linjen men fick henne noggorlunda rak, så får jobba vidare med det. Annars hade vi en bra rytm, galopp och hon kortade sig väldigt bra. Vi har tagit ett stort steg framåt med hennes galopp som är så entaktig...allt kämpade med tempoväxlingar har äntligen gett resultat. Men vi ska bli ännu bättre!!
 
(Har 18 meter mellan varje hinder, 5 normala och 6 lite tillbaka.)
 
Cazzilla fick bara gå på 5 galoppsprång och det blev nästan lite trångt för henne. Så fick sätta tillbaka henne. När hon inte var spänd för allt snöras så tycker jag att hon gjorde övningen väldigt bra, fick en bra känsla speciellt när jag kortade henne i höger galopp. I vänster galopp fick jag inget stöd alls så där försökte jag bara vända med ytter tygel och skänkel för att någon gång få henne att börja ta stöd där. Nu kände jag ännu mer vad vi måste jobba med. Men det går framåt iallafall. :) Till sommaren hoppas jag vi kan rida på både 5 & 6 galoppsprång utan problem.
 
Ska sätta upp samma övning snart igen och jobba dom. Tänk att så här låga hinder ändå kan ställa till det...jätte bra övning iaf. :D

tisdag

Hästarna har galoppjobbats i skogen idag. Just nu rider jag bara i skogen bakom stallet och där finns bara en bra galoppsträcka som inte är jätte lång, men funkar helt okej. Längtar tills våren kommer så jag kan rida till galoppbanan och jobba de där.
 
Aqua gick väldigt bra, vi jobbade rakriktning och tempoväxlingar. Hon har blivit jätte duktig på tempoväxlingarna och kan samla sig riktigt mycket nu. Försöker sätta lite mer tryck i henne i samlingarna och då blir hon lite framtung=jobbigt. Men ju mer hon stärker sig ju bättre samlingar. Samlade henne i slutet av galoppsträckan där det går lite uppför och då blev hon flåsig. :) Cazzilla jobbades på samma sätt och hon kändes också bra dom stunderna hon fokuserade och gjorde som jag ville. Hon hade väldigt mycket egna åsikter idag...
 
Imorgon ska jag sätta upp denna övning och jobba på galoppen, rytmen och att ändra steglängden på galoppen. Ska åka upp på morgonen så jag är helt själv i ridhuset och kan fokusera på hästarna. :)

trillade av x 2

På förmiddagen var jag på gymmet, än har jag inte gett upp.. haha. Brukar gymma 4 dagar i veckan. Nu försöker jag träna sånt som gynnar ridningen. Mage, rygg och baksida lår/rumpa för att få en stabilare sits. Sen springer jag oxå (och står på crosstrainern) för jag tycker det är kul, vill få en bra kondis och gå ner i vikt. Tränar oftast med en kompis och även fast vi inte gör samma saker så blir det inte lika lätt att skippa gymmet när man bestämt med någon. :)
 
Sen var jag i stallet, båda gick i skogen och joggades lite. Pappa var med och red en. Det hände en liten rolig sak. Vi travade i skogen och så blev hästarna rädda och vände på en 50-öring. Tänkte att jag nu var på väg i backen och kollar lite snabbt på pappa, då ser jag att han oxå är på väg av hahah... Så båda åkte av precis samtidigt. hahaha. Måste sett kul ut. xD
 
Kom och tänka på att Cazzilla inte tävlat på 7 månader och då hade vi fortfarande lite strul på framhoppningen ibland. Första pay'n jumpen vi gjorde för ett år sen var hon riktigt spänd, mötesskygg, hoppade spänt på framhoppningen och bockade av mig. Igår var hon så avslappnad och märktes inte alls att hon inte vart ute på 7 månader. Att hon sen inte var lika ridbar inne på banan är en annan sak, men vi får kämpa vidare. :) Längtar tills årets första tävling!!
 
 
 

pay'n jump 25 januari

Dagen idag gick helt okej. Är både nöjd och missnöjd. Det var en bra förberedelse inför kommande tävlingar för nu vet jag vad jag ska jobba med. Men kunde faktiskt ridit lite (mycket) bättre än vad jag gjorde.
 
Cazzilla 90cm, en rivning.
Helt okej runda, stod emot på några hinder men inga problem att övertyga henne att hoppa! Rev linjen då vi kom kort in (plockade bort galopp) och sen fick jag gasa på lite och då blev hon lång, flack och rev.
 
Cazzilla 1m, en rivning och så sprang hon förbit ett.
En sämre runda. Red iväg henne lite och hon blev lång. Mot skylthindret såg jag en stor distans så red iväg henne på långa galoppsprång och då tog hon chansen att springa förbi. Ramade in henne bättre sen och då hoppade hon. De hon rev kom vi lite nära på, fick inte igenom halvhalten.
 
Aqua 1,10, två rivningar.
Aqua kändes jätte fin när jag red fram, galoppen var rätt bra och jag kunde göra helt okej tempoväxlingar. Vi rev första och det vet jag faktiskt inte varför. Sen rev vi linjen där jag trodde vi skulle få långt så gasade på lite och då hade jag antingen kunnat rida på 5 men hade bestämt mig för 6 så tog tillbaka i sista sekund. Resten av banan gick bra och jag tycker jag fick en väldigt bra galopp i henne. :) Ser väldigt mjuk ut och reglerbar. Bara träna vidare på galoppen nu.
 
Om två veckor gör vi årets första tävling. :D Får träna på fram tills dess. Cazzillas galopp måste bli mer reglerbar och hon måste sätta sig lite mer på bakbenen. I samband med att jag rider bättre och galoppen funkar lite bättre så kommer det säkert gå bättre. :p

lördag

Var i stallet på förmiddagen, Aqua gick i skogen men då höll jag på att frysa ihjäl (minusgrader och blåst) så Cazzilla fick gå i ridhuset sen. Båda kändes fina och hoppas de är taggade för pay'n jump imorgon. Friserade, borstade ut svansarna och borstade lite extra på dom idag! Sen putsade jag alla grejer så de är klart. Nu ska jag iväg på förfest och sen kanske gå ut. Får ta det lugnt så jag är pigg imorgon. :) Som tur är det jätte många starter före mig så slipper gå på tidigt hehe...

trim i ridhuset

Kom precis hem från stallet efter att ha trimmat båda i ridhuset. Aqua fick hoppa denna övning idag...
 
 
Ungefär på 1 meters höjd. Hade bommen snett på ena räcket för att hon skulle landa i rätt galopp efter hindret. Det hjälpte väldigt bra! Tränade på galoppen, tempoväxlingar mellan hindren och anridningar. Det gick både jätte bra och jätte dåligt. Hon var jätte mjuk och fin i både traven och galoppen, samt att jag kunde ta upp formen utan att hon blev tung i handen. När vi sen hoppade så fick jag till det jätte bra och ibland jätte dåligt. Försökte jobbade med tempoväxlarna, få ihop galoppen något samt få ett kvickare steg. Då kändes det faktiskt väldigt bra. Men behöver nog träna ännu mer på tempoväxlingar för att det ska kännas bättre. Få kämpa på söndag för att få till galoppen och allting!!
 
Cazzilla var jätte fin. Hade kvar övningen men betydligt lägre för att bara få lite mer bjudning i henne och få henne att kämpa mer. Hon tycker det är så roligt att hoppa. :) Galoppen gick väldigt bra och det hjälpte att hoppade något hinder emellanåt för att få henne piggare. Jobbade rakriktning, lite tempoväxlingar samt att göra bra hörnpasseringar. Dessutom gjorde hon ett rent byte för typ första gången. :) Måste försöka lära henne det nu, skulle underlätta mycket i hoppningen...
 

torsdag

Var och red hästarna på förmiddagen, pappa och jag tog ett lugnt pass i skogen med mest skritt. Lite galopp oxå och Cazzilla var riktigt pigg haha. :) Kul för dom att få komma ut och galoppera tillsammans. Men imorgon blir det trim i ridhuset för båda två.
 
När vi kom tillbaka rullade båda sig i snön, såg riktigt kallt ut. :p
 

active stable

Förra året skrev ridsport om att Strömsholm och Flyinge byggt ett active stable där de ska ha endel hästar. De har nu gått ett år och i videon nedan så berättar de väääldigt många fördelar med det. Bla att hästar med beteendestörningar mår mycket bättre ute (vilket är självklart eftersom en beteendestörning kommer av stress), att rörelsen ger lägre stressnivå och att de inte blir slöa av att gå ute så mycket som många verkar tro.
 
Jag tror att det bara kommer bli mer och mer vanligt med lösdrift eller active stable. När jag flyttade mina hästar till Toveryd för flera år sen fanns det runt 10 boxar och 3 lösdrifter. Nu finns det 14 boxar men 8 lösdrifter, för det är så efterfrågat. Det underlättar otroligt mycket att låta hästarna gå ute och få va hästar. Speciellt på större anläggningar där de måste ha personal. Istället kommer det bli billigare att anställa personal samt smidigare för de som jobbar. Mina hästar verkar trivas jätte bra och vi har vindskydd och vatten på ett ställe och sen maten på ett annat ställe för att de ska röra på sig så mycket som möjligt. Att vårt föl kommer få gå på lösdrift i kuperade hagar under sin uppväxt känns så bra, för då bygger han upp en stark kropp som kommer hålla i framtiden. Hade han stått på box flera trimmar varje dag hade han inte kunnat träna sig lika mycket och på så sätt inte fått en lika stark kropp.
 
Här är ett klipp där de berättar lite och till och med Jens Fredricson pratar positivt om det. :) Kul! Vi får väl se hur det ser ut om 10 år med lösdrifter och active stable, man ändrar inte något på en eftermiddag som Jens säger. Men det kommer definitivt gå framåt.
 
 
Även fast en häst är avlad på framgångsrika hingstar och ston så har den fortfarande kvar samma beteende. De behöver fortfarande rörelse, social kontakt och tugga mycket. Annars blir de stressade och vissa hästar utvecklar tom beteendestörningar. Beteendestörningar är ett tecken på att hästen inte alls trivs i den hästhållningen men ändå blundar folk för de och sätter på en krubbitarrem istället....
 
Skrev ett inlägg om varför jag tycker hästar ska få vara hästar för jätte länge sen. Skrev det efter jag läst etologi på gymnasiet då jag fick lite mer förståelse för djurs beteende. Läste kommentarerna nu och såg att jag gett flera av er en tankeställare vilket är jätte roligt. En tanke med min blogg är just att visa för andra att tävlingshästar som tävlar regelbundet upp till nationell nivå faktiskt kan gå på lösdrift utan problem. Aqua trivs verkligen super och Cazzilla och hon är såna kompisar. Här är inlägget iallafall, har väl ungefär samma åsikter som då. Bara att jag nu är mycket mer försiktig med hur hagen ser ut som det ska gå i samt vilka hagkompisar de har. Aquas och Cazzillas hage är superbra, den är plan med en liten backe i mitten, när det ex. är fryset och knöggligt i marken så flyttar vi upp maten så de inte ska springa mellan maten och vattnet (för att minska skaderisken), de går jätte bra ihop och skulle aldrig sparka varandra. 

galopp i snön

Hästarna fick gå i skogen idag väldigt kravlöst med galopp i snön. Det tyckte dom var roligt! Pappa var med och red en och då blir dom lite extra taggade. :) Imorgon blir det ett liknande pass innan jag ska trimma dom fre-lör inför pay'n jumpen.
 
 

hoppat inför söndag

Har hoppat hästarna nu på kvällen, fick ingen plats på hoppträningen men förhoppningsvis får jag det nästa gång. Hoppade oxer och räcke snett igen samt en kombination på långsidan. Cazzilla var först ut och hoppade så fint! Satte nog upp en bättre galopp än vanligt och hon gjorde väldigt fina språng. Kunde sitta upp ifall vi låg nära och hon kortade sitt galoppsprång utan problem. Så det känns som arbetet i dressyren börjar visa sig i hoppningen nu. På söndag går hon 90cm+1m på pay'n jumpen. JFK har alltid väldigt tittiga hinder (vattenmatta, skyltar, grindar, starka färger på bommar osv..) så hon kommer väl vara lite vinglig (men jätte bra träning!!) men jag hoppas jag reder ut det. Nu behöver hon bara rutin på tävlingsbanan för hemma gör hon allt väldigt lätt och enkelt nu. :)

Hoppade sen Aqua och då kom det väldigt mycket folk trots att klockan var nio på kvällen.. Försökte bara göra det bästa av sitiuationen. Det gick helt okej med Aqua också. Satte upp en bra galopp och sen bara försökte sitta upp innan hindren. Problemet är att när jag sätter upp en bra galopp blir det lätt att jag sen rider iväg henne mot hindren. Sen blir det också lätt att jag tar bort för mycket galopp när jag ska sitta upp mot hindren. Det är en hårfin gräns mellan att inte rida iväg eller ta bort för mycket galopp. Men idag satte jag upp galoppen, tog en halvhalt så jag fick ihop henne lite och sen så blev anridningen mycket bättre. Jag testar olika sätt hela tiden för att hitta rätt galopp, rytm och anridning, och idag kändes det väldigt bra i de sista sprången. Det är alltid lite lättare på tävling för då har hon lite mer bjudning av sig själv och då slipper jag både driva på och sen sitta upp. Aqua är svår men jag ska verkligen hitta rätt nu, både hemma och på tävling. Bara att kämpa på.. Aqua går 1,10 på pay'n jumpen, då blir det bara fokus på en bra runda.
 
Har tyvärr ingen film från idag...

måndag

Hästarna har fått gå i skogen som framskrittning och sen en stund i ridhuset efter det. Det var fruset ute och för lite snö. Aqua fick gå ett lite hårdare pass och hon kändes fin. Jobbade med rakriktning och tempoväxlingar. Cazzilla gick ett lagom pass med mycket övergångar och rakriktning, hon var mjuk och fin hon med. Men lite lättare att jobba galoppen på henne när jag har lite små hinder, för då åker inte formen ner så mycket och hon blir lite mer koncentrerad. :) Imorgon ska jag hoppa båda, står som reserv på hoppträningen men får nog ingen plats. Så får hoppa efteråt istället och sno hindren. :)
 
Lite bilder på hästarna från helgen, ska lägga upp fler en annan dag. :)

söndag

Blev ett sent pass för hästarna eftersom jag vart borta i helgen och kom hem på kvällen idag. Aqua longerades i ca 20 minuter. Hon var pigg och framåt. Tror det är bra för henne att longeras då och då för att jag ska kunna få bjudning i henne även från marken. :) Cazzilla red jag en stund, jobbade med rakriktningen i galoppen och lite övergångar. Sen det vanliga att hon ska bära upp vänster sida till höger tygel. Hon kändes helt okej för att ha vilat 2 dagar. Imorgon hade jag tänkt rida ut båda men nu var det fruset ute... Hoppas det kommer snööööööö..
 

Kvällspass

Precis longerat Aqua och nu sitter jag på Cazzilla. :) Blir ett lugnt pass efter två dagars vila!Torsdag

Red hästarna på förmiddagen! Båda gick i skogen och Aqua tog jag några varv i ridhuset med när jag kom tillbaka för att kolla rakriktningen i speglarna. Hon kändes väldigt fin. Cazzilla var avslappnad trots att det blåste rätt mycket! :) Nu får de vila 2 dagar.

Älskar min fårskinnspadd, har den alltid när jag rider i skogen! 

Nu har vi precis vart hos Appis, Tess och Nennad. :) Tog in och gav de havre. Sen ledde jag Nennad och lyfte hovarna, han var jätte duktig :)
Har lite bättre bilder jag tog med systemkameran som jag kan lägga upp sen! Så fin <3


filmer från idag

Hästarna var väldigt fina idag. :) Så kul när det går bra och framåt, vilket det känns som det gör hela tiden nu. Lite upp och ner med Aqua men Cazzilla går spikrakt uppåt, nästan. :p
 
Cazzilla hoppade jag först, hon var lite spänd när jag red fram och lite tittig första gången vi hoppade hindren. Men sen släppte det. Vi hoppade en bana på 1,10 okomplicerat och hon hoppade mycket bättre idag än sist. Så förhoppningsvis stärker hon sig och då kommer sprången bli ännu bättre. :)
 
Kort bana. Perfekt språng på svartvita räcket, då var hon ihop. Sen blev hon flack på linjen istället hehe
 
 Ett bra språng på oxern. :)
 
Aqua hoppade jag bara en låg bana med 1m.1,10 ungefär. Ville bara hitta rätt galopp och rytm vilket jag gjorde, det kändes bra iaf! Satte upp en bra galopp och bara satte upp innan hindren så löste det sig. Hon hoppade lite snett över oxern så efteråt jobbade jag henne i galoppen och då släppte hon äntligen och blev spikrak. Hon hänger fast lite i högertygeln när jag rätar ut henne i högergaloppen och det får hon inte göra, hon måste upp till yttertygel. När hon väl släppte där blev hon jätte fin!! Då slutade hon krulla ihop sig och hon fick en mycket bättre form. Så skulle hon egentligen vara när jag började hoppa menmen... Får jobba vidare med det bara..
 
 
Nu ska jag sticka till gymmet... :)

Klar

Aqua var hon även fin! Hoppade bara lite lågt för att hitta rätt galopp och det löste vi ganska bra, fick en bra känsla :) har lite filmer jag kan lägga ut sen!Hoppning :)

Precis hoppat Cazzilla och hon var jätte fin! Hoppade bana på 1.10 och hon gjorde jätte fina språng. :D

Nu är det Aquas tur.tisdag

Har varit i stallet och ridit båda. Aqua fick gå i skogen, samma som igår. Igår var hon väldigt spänd för alla träd som trillat under helgen men idag var hon betydligt mer avslappnad. Hon jobbade på bra. Gjorde jätte bra tempoväxlingar. Ibland blev hon lite låg och tung i handen men försökte bara göra en extra halvhalt då för att få henne mer på bakbenen.
 
Cazzilla gick i skogen först och sen ridhuset. Igår gick hon bara i skogen och då var hon inte riktigt med mig och ville springa åt andra hållet vissa gånger. Men idag så gick hon dit jag ville. :) I ridhuset sen kändes hon fin, jobbade på bra i galopppen och nu kan jag galoppera flera varv utan att hon slår om till korsgalopp. Hon börjar bli riktigt mjuk och lösgjord. :)
 
Imorgon ska jag hoppa båda, ska hoppa någon kort bana! Kul.:) Men nu ska jag snart till gymmet och träna med en kompis.

Hopphopp

Helgens storm har byggt hinder i skogen. :Dv. 3

Ny vecka igen, så här ska hästarna få gå under veckan... De kommer få vila under två dagar då vi åker till stugan och så får jag rida de sent på söndag em/kväll i ridhuset när vi kommit tillbaka. Hoppas på att snön ligger kvar eller att det blir plus så jag kan rida de någorlunda okej ute. När jag rider i skogen blir det mycket klättring i skritt och så jobbar jag de som jag gör på banan/ridhuset.
 
Måndag: Aqua skogen, Cazzilla skogen.
Tisdag: Aqua skogen, Cazzilla skogen&ridhus.
Onsdag: Aqua hoppning (om hon känns bra), Cazzilla hoppning.
Torsdag: Aqua skogen, Cazzilla skogen.
Fredag: Vila
Lördag: Vila
Söndag: Aqua ridhus, Cazzilla ridhus.
 
En film till på Cazzilla från senaste hoppningen. :)
 

kvällstrim

Åkte upp lite senare på kvällen och red hästarna i ridhuset. Hade det helt för mig själv, med musik på och lite små hinder framme. Då funkar det helt okej att rida ändå trots minusgrader och snö utanför. :)
 
Aqua var först ut och hon kändes inte alls bra. Eller jag la ett helt ridpass på att fokusera på helt fel sak. Jag måste ju jobba med rakriktningen i galoppen så hon börjar jobba med höger bakben. Så hon kändes bara framtung och krullade ihop huvudet. I slutet sen började jag jobba med rakriktningen och då kändes hon lite bättre. Ska låta henne bara gå ute i skogen nu ett par dagar (hoppas på bra underlag!) där jag bara ska jobba med rakriktningen. Så hon arbetar med båda bak lika mycket. Hon har mycket mer bjudning ute och är lättare att jobba. Tror hon tröttnat lite på ridhuset nu, blivit lite för mycket ridning där för hennes del.
 
 
Någon som jobbade på bättre var Cazzilla. Vi tar oss verkligen framåt under varje ridpass. I traven kändes hon väldigt fin, jobbade avslappnat och balanserat. Galoppen gick helt okej, det går verkligen framåt där. Dessutom kunde jag gå ner till trav några steg och hon slappnade av direkt. Innan var hon så spänd och springig. Det största problemet är hennes vänstersida som hon inte bär upp till ett stöd på yttertygeln. Så där lägger jag mycket fokus. Vi hoppade ett lågt hinder på volten mycket bättre än sist. Hon är så rolig att jobba med. :)

quins diamond

Tillbakablick...
 
Till när Dino föddes (eller nennad som vi numera kallar honom hehe). Men Quins Diamond är hans riktiga namn. Jag har nog aldrig skrivit hur allt gick till när han föddes. Tess juver hade blivit väldigt spänt och spenorna hade blivit mycket större. Men ingen mjölk hade hon fått. Så vi började inte vaka. Men sen på natten ringer dom vi har hästarna hos och sa att det stod ett föl i hagen. De hade gnäggat och haft sig så de hade vaknat. Pappa och jag kastade in oss i bilen och körde fort till stallet. När vi kom dit så fattade inte tess att han skulle dia, hon blev så orolig när han gick bakåt juvret där hon inte kunde se han. Vi började mjölka i hagen och tryckte i hand råmjölken så han skulle överleva. Vi tog sen in de i boxen. Timmarna därefter försökte vi få han att äta själv samtidigt som vi fick hålla fast Tess så hon stod till. Efter ett par timmar så kunde han äntligen äta själv. :D Senare på kvällen fick de komma ut i hagen en stund, då var han jätte pigg och bockade runt haha. Sen stod de inne på natten. Vi sov i stallet och gick upp några gånger på natten för att kolla att allt var okej. Dagen efter kunde vi släppa ut de i hagen och efter de har de varit ute hela tiden. :) Sån tur att allt gick okej och att vi fick ett så fint föl. :D
 
Alldeles nyfödd! åååhhh smälter.
Han frös lite så han fick låna min fleece. hihi
 
Andra dagen i hagen.
 
Lite andra hagbilder
 
 Han växer
...o växer
Posar
 
Börjar få vinterpäls
Åkte och hälsade på han när jag bodde på grevlunda.
 
Dags för första riktiga verkningen. Bara filat lite innan.
 
och så några ganska nytagna bilder på en inte så jätte ren nennad. :p
 
Nästa helg ska vi hälsa på han igen, då ska jag ta lite nya bilder. :) Han är sååå fin.

tävlingssugen

Hästarna gick en lugn runda i skogen idag, imorgon tänkte jag trimma i ridhuset igen. Får bli lite mycket ridning inne nu pga underlaget ute är ena dagen fruset och andra dagen lerigt och halt.. Men försöker rida ut som mycket som möjligt ändå. Så speciellt Aqua inte tröttnar på arbetet. :p
 
Jag är såååå tävlingssugen nu. Har ju knappt tävlat i höst så nu vill jag bara att tävlingarna ska dra igång. 2 veckor kvar till första pay'n jumpen och 2 veckor efter det gör vi första tävlingen. Ska bli väldigt roligt. Tills dess får jag jobba vidare på markarbetet med båda. :)
 
Aqua i höstas när vi åkte på tävling själva. :)
 

gymnastikhoppning

Har hoppat hästarna idag. Blev en liten gymnastikövning, studs och en linje.. Kan skriva mer om övningen i ett annat inlägg om någon vill. :)
 
Cazzilla var först ut och hon kändes fin på marken idag. Nästan godkänd galopp vissa stunder. Vi har verkligen tagit ett steg framåt sen förra gången vi hoppade, vilket är kul! Hon gjorde allt bra och till slut avslutade vi på en oxer på 1,20. Det fegade hon inte ur för. Tänkte ta lite högre språng då och då för att hon ska känna sig säker på lite högre höjder. Sen verkar hon inte alls tittig längre. :)
 
 
Efter det hoppade jag Aqua. Hon kändes väldigt bra i galoppen idag och när vi hoppade fram. Sen tappade jag nog rakriktningen lite och slarvade med att jobba henne mellan hindren. Fick inte alls till det med galoppen och anridningarna, det är så svårt att veta vilken galopp jag ska rida i. Lisen ville att jag skulle sätta en jätte bra galopp medan när jag idag satte tillbaka henne lite fick till en jätte bra linje. Måste verkligen hoppträna snart (och hitta rätt tränare!) så jag kan få hjälp med hennes galopp. Samtidigt som jag får träna vidare på tempoväxlingarna. :)
 
Början av ridpasset, lite bättre ordning på galoppen vilket ger bättre språng och lättare att rida an.
 
Slutet av passet, sämre galopp och ingen ordning alls. :p

fredag

Hoppat hästarna idag, Cazzilla hoppade en oxer på 1,20 utan problem. Vi gör framsteg hela tiden. :D Aqua gick det både bra och dåligt med. Ska skriva ett inlägg med filmer snart..
 

torsdag

Pappa var med i stallet idag så vi tog en lugn runda i skogen. Det fick räcka för Cazzilla då hon gått två hårda pass på raken. Men Aqua trimmade jag en stund i ridhuset när vi kom tillbaka. Först var hon riktigt framtung och sne. Men när jag fick henne spikrak och ett stöd i vänstertygeln (som hon inte riktigt tar) då blev det en helt annan häst. Hon blev riktigt fin. Men fortfarande att hon inte riktigt tar i med sitt högra bakben, hon är lite svagare där hon behöver få lite mer muskler. Måste jobba på med rakriktningen så hon blir ännu mer liksidig. :)
 
Imorgon ska jag hoppa de lite. Blir väl någon form av gymnastikhoppning. Kanske något liknande som på filmen nedan. En kort bana med någon studs/serie med. Får fundera tills imorgon....
 
 
Nu ska jag snart iväg till gymmet igen. :) hejaheja...

toppform

Tillbakablick...
 
I slutet av Maj början på Juni hade Aqua och jag våran topp det året. Vi nollade reg/nat 1,20 klasser ena helgen. Andra helgen var vi nolla och placerade 1,10 och nollade 1,20. Efter det gjorde vi vår första ackumulatorhoppning på 1,20, klarade jokerhindret och trots långsam tid kom vi 6a. :) Då kände jag att allt jobb gav resultat.
 
En tävling jag minns extra var NTRK när Cazzilla var nolla/4 fel i 1meterklasserna och gjorde vår bästa runda. Aqua var nolla i båda sina klasser 1,10+1,20 och placerad. Lite bilder där ifrån. :)
 
 

markarbetsövning

En övning jag brukar göra då och då är att hoppa låga hinder på en volt. Det är bra övning att checka av om hästen är rund för innerskänkeln och ytterbogen är med. Oftast hoppar de väldigt bra igenom kroppen när de är runt innerskänkeln ordentligt och spårar. Detta är inte riktigt Cazzillas favoritövning men det är en nyttig övning för henne. Hon är väldigt svag i galoppen och måste hitta sig själv mer där. Kan checka av med denna övning då och då för att se att allt går åt rätt håll. :)
 
Man kan även ha flera hinder på en volt som i denna övning.
Brukar ha både bommar innan och efter och ibland utan bommar.

onsdag

Har trimmat båda hästarna i ridhuset. Cazzilla var först ut och det enda jag jobbar med henne nu är att hon ska ta inner skänkel upp till ytter tygel. Det sa Peder att man ska utgå ifrån. Hon tar inte min innerskänkel och jag får inte alltid ett ärligt stöd på ytter. Sen att hon ska vara avslappnad hela tiden, hon blir pigg, spänd och springig i galoppen så där får jag hela tiden gå ner i trav och få henne att slappna av igen. I galoppen till slut gjorde hon några helt okej varv. Försöker få henne att galoppera med sina bakben fram till en stadig hand, inte det lättaste. Men det kommer, hon har utvecklats så mycket det senaste. Traven känns iallafall stundtals väldigt fin. :)
 
Aqua jobbade jag rakriktning på. Hon är mer slingrig och mjuk i sidorna, Cazzilla är spikrak och stel haha. Behöver hitta ett jämnare stöd i båda tyglarna då hon hänger lite för mycket i höger tygel (jag gör det). Sen jobbade vi med tempoväxlingar i galoppen, tyckte det gick väldigt bra. Försöker först få henne i en bra och stor galopp fram till handen och därefter tempoväxlar jag lite. Kändes bra.
 
Sen har jag varit iväg och gymmat med en kompis. Nu ska jag inte sluta efter en månad som vanligt. Utan köra på och hoppas det kan ge resultat, speciellt i ridningen. :)

Trimmar

Cazzilla klar och nu är det Aquas tur :)2015

Dålig uppdatering runt nyår men nu är jag tillbaka. Gott nytt år förresten. :) Jag har såklart ridit och hållt igång hästarna. De går på bra och det går framåt. Hästarna ska gå en pay and jump 25 januari och två veckor efter gör de årets första tävling. Ser fram emot det! Sen hoppas jag det ska flyta på med tävlingar och att hästarna håller sig friska. :)
 
Detta året vill jag bara satsa på hästarna, umgås med min familj, vänner som ger energi istället för att ta, min pojkvän och jobba. Sånt som jag mår bra av helt enkelt. Jag har inga planer på att varken plugga, resa eller jobba med hästar just nu utan det tar jag när jag känner för det. Jag känner att det var rätt val att flytta hem från Grevlunda nu. Jag har aldrig velat jobba med hästar utan enbart velat göra det för att utvecklas. Då är det viktigt att man trivs med allt för att man ska kunna utvecklas. Lisen sa att det är inte hon och Peder som ska göra att vi utvecklas utan det är vi själva. Vi ska rida utan stigbyglar en stund varje dag, vi ska kolla när Peder rider och vi ska jobba på det vi fått tillsagt att jobba med. Men eftersom jag inte riktigt trivdes hade jag heller ingen motivation till att verkligen jobba på de. Nu är det helt annat. Jag jobbar verkligen med bristerna, ser fram emot tävlingar, träningar och planerar. Detta passar mig mer, att ha det vid sidan av och jobba med något annat. Jag saknade mitt ''gamla liv'' när jag var där nere och jag kände mig så bunden. Det vill jag inte. Sen kan allt ändras eller att det uppkommer något där jag fortfarande kan ha ett liv utanför det, men nu vill jag inte göra det.
 
Detta året har jag lärt mig att det inte handlar om att göra saker bara för att göra dom. Ett tag ville jag jobba med hästar men sen försvann det mer och mer. Ändå flyttade jag ''bara för att jag en gång ville'' och få det överstökat. Så ska det inte vara. Så nu tar jag det lite chill istället och när jag känner för att göra något annat så gör jag det för jag VILL och inte ''bara för att''. Jag har gott om tid på mig. :)
 
Hästar är en stor del av mig och det kommer det nog alltid vara. Det ger mig motivation när allt annat känns meningslöst.

<3

RSS 2.0