hästarna och jag har svettats

Aqua och Tess joggades i skogen idag. Tess fick även avsluta med lite hoppning i ridhuset. Hade tre hinder med tre galoppsprång emellan. Hade galopperat i ett högre tempo ute i skogen innan så hon var riktigt framme och hoppade såååå fint och väl. Hon verkade även väldigt glad då det blev ett par bakutsparkar. Kändes väldigt fräsch. Roligt, roligt! Har tyvärr ingen film dock...
 
Sen var det även min tur att svettas lite på gymmet. Sprang 3km på 18 minuter och sen styrka för mage och rygg. Börjar känna mig rätt stark i mage och rygg nu. :)
“I can accept failure. Everyone fails. I can’t accept not trying.”
Michael Jordan
Lite bildbrist....

vår framtida hästgård

Jag längtar så mycket tills vi har börjat bygga, kommit en bit och när vi sen kan flytta dit hästarna. Jag har skapat en kategori ''vår hästgård'' där jag tänkte att ni skulle få följa allt. Allt från vilket underlag på ridbanan, hur boxarna ska se ut (har alltid velat ha boxar utan galler) och övriga stallet.
 
Vi har redan börjat fundera väldigt mycket, såklart! Tanken är att ha några lösdrifter (för hästarna kommer såklart gå ute dygnet runt!), stall med några boxar, sadelkammare, spolspilta, torkrum osv.. Stor ridbana på minst 20x60 med bra underlag och försöka salta det så det inte fryser på vintern. Ett hus (såklart :p) och så ska vi även bygga en lägenhet i anslutning till stallet där jag ska bo.
 
Detta kommer ge mig massa nya möjligheter och underlätta väldigt mycket. Jag kommer kunna ha hinder framme hela tiden med massa övningar uppställda som jag kan hoppa när jag vill. Vi kommer vara mer fria med att köpa och sälja hästar. Kommer aldrig behöva trängas med folk varken i stallet eller när jag rider. Behöver inte planera att hoppa en viss tid för att undvika för mycket folk eller bokade träningar. Förstår ni hur skönt??
 
Marken är på 2,8 hektar och vi kommer börja bygga efter vintern. :) Längtar!
Liten del av marken. :)

resultat aneby

Har inte tävlat Aqua sen i mitten på juli, sen dess har jag tränat massor. Jag fick jätte mycket hjälp av Eamon med galoppen både på tävling och träning. Så nu har det varit fokus på att hon ska ha en bra galopp både hemma och på tävling. Man kan nog aldrig ha för mycket galopp på henne. Har jobbat med att hon ska vara känslig för min skänkel och bli lite mer självgående. Ridit mer utan sporrar eller bara korta runda. Sen har jag tränat massor på min sits och avståndsbedömning. Tyckte allt funkade väldigt bra idag och det har gett resultat!
 
1,15 bed. A1a, 4 fel.
Rundan kändes väldigt bra och vi hade en bra galopp. Blev lite för passiv i svängen mot 3an och bestämde mig inte riktigt ordentligt. Därför blev det att jag la in ett extra i sista sekund. Men annars fick jag en bra känsla och allt flöt på.
 
1,20 bed. ackumulator, felfritt.
Här hade vi en lika bra galopp. Allt flöt på och det kändes väldigt bra. Tog djupa andetag efter varje hinder för att inte bli nervös och göra något oväntat, hehe.. Aqua hoppade super och jag valde jokerhindret vilket vi klarade. Vi var dock för långsamma för placering. Men jag tycker vi helt klart tog ett steg i rätt riktning idag. :)

På väg hem från tävlingen

Vi hade ett nerslag i 1,15 och var felfria i 1,20 ackumulator. Det har känts jätte bra faktiskt! Jag blev lite velig mot ett hinder i 1,15 och la in ett extra galoppsprång i sista sekund vilket resulterade i ett nerslag. Annars har vi haft bra galopp och flyt!! :) tävling imorgon

Aqua var såå fin idag. Efter att jag påminde mig själv om liksidigheten igår så var det direkt upp och träna på det idag. Jobba igenom den stela sidan och rida lite rakare i det andra varvet. Sen jobbade vi rakriktning i galoppen samt öppna. I högergaloppen vill hon gärna byta galopp men det släppte och hon gjorde fina öppnor samt galopperade rakt utan att byta. :) I vänstergaloppen är öppnan lite jobbigare så det får vi träna på. Red nästan hela passet utan stigbyglar och det kändes så bra i slutet.
 
Sen fick hon sig ett bad eftersom vi ska tävla imorgon. Ska bli jätte kul, har inte tävlat på en månad.
 

liksidig

Något jag måste bli bättre på är att jobba hästarna mot att bli liksidiga. Varje dag. Ted tipsade om att hoppa studs på böjt spår vilket jag börjat med. Då är det mycket svårare för de att avlasta den svaga sidan som de kan göra när man hoppar studs på rakt spår. En annan övning är helt enkelt att bara rida hästen rakt fram, lika mycket stöd i båda tyglarna, hästen ska inte skjuta ut rumpan åt något håll. Gärna innanför spåret så hästen inte kant ta stöd mot väggen. Jag tycker oxå öppna i galoppen är bra för att stärka upp inner bakben. De varvet hästen är mjukast i ska man rida lite rakare och de andra varvet där hästen är stelar ska man forma igenom mer. Den stela sidan är ofta hästen starka sida, där orkar den streta emot mer.
 
Har ni några andra bra övningar för att få hästen liksidig?
 
Jag kollade på filmerna från hoppningen i onsdags. Då upptäckte jag att Aqua byter galopp med bakbenen precis innan avhoppet. Och detta är bara i högergalopp. Gick tillbaka och såg att hon gjort detta länge. Detta är säkert för att det känns bekvämast och lättast att göra så. Pga oliksidigheten. Det måste vi träna bort! :) Så gjorde även Cazzilla på Ted-träningen i somras.

där kunskapen slutar tar våldet vid

Gick tillbaka lite i bloggen och hittade denna text. Ibland tycker jag till och med att jag själv skriver kloka och bra texter.. :)

Läste precis Tyras inlägg om förbjudning av spö. Jag vill faktiskt hylla henne för att hon vågar skriva ut allt detta när hon har en så pass stor blogg. Men jag tycker personligen att fokuset läggs fel. Ta bort spö? Det är väl lika illa att sporra sin häst eller för att inte tala om, rycka och slita den i munnen. Man kan inte rikta in sig på en så liten del när det egentligen handlar om att domaren måste vara strängare. Borde vi inte lägga fokus på att hästen inte får bestraffas på något sätt? Varför skulle det vara värre att bestraffa hästen med ett spö än en sporre? Varför skulle det göra ondare att få en rapp än att bli dragen i munnen? Jag tycker spö är ett bra hjälpmedel när det används på rätt sätt, dvs inte som bestraffning. Om hästen är lite okänslig för skänkeln kan man lägga till spöt för att få den lite mer alert. Att använda spö eller sporrar som bestraffning när hästen stannat är det värsta jag vet. Det finns alltid en anledning till varför hästen stannar.
 
Jag hoppas att domare på tävling blir stenhårda med bestraffning av hästen, för de som behandlar hästen illa borde inte få vistas på en tävling. Sen borde man införa mer stilbedömning, där man strävar efter att rida med mjuka händer och fina hjälper. I en stilbedömning måste du lära dig rida utan ryck i munnen och sporrande hit och dit. Då kanske fler börjar fundera över vilka hjälper och hur stora dom faktiskt använder. Varför ska vi utsätta hästarna för extremt dålig ridning i vissa fall bara för att vinna? Fokuset borde ligga mer på hur man rider än att vinna på en riktigt hemsk ridning.
 
Men sen handlar det inte bara om vad som händer på tävling. Tyvärr kan man ju inte påverka det som händer i det dagliga arbetet.... Men jag tycker att allt detta faller tillbaka på oss själva. Alla vi har ett ansvar att inte behandla hästen illa. Jag fattar inte hur folk kan ha hjärta till att bestraffa hästen eller att dra den så in i helvetes mycket i munnen. Visst vi kan skylla på att domaren inte är sträng nog men det handlar inte bara om det som händer på tävling. Det spelar ingen roll om någon får en tillsägelse på tävling, för det ändrar inte beteendet hemma. Därför faller det tillbaka på oss själva, vi måste visa respekt mot hästen och behandla den väl. Det borde väl ändå vara en självklarthet, iallafall för mig.
 
''Där kunskapen slutar tar våldet vid.''
 
 

höst

Har varit i stallet på morgonen och myst med hästarna. Alla blev ompysslade och med Aqua tog jag en joggingtur barbacka på hackamore. Tur jag var där så tidigt för nu regnar det utanför.. :)
 
Jag hittade en film från förra våren där Aqua ser sååå fin ut. I sin galopp, hela hennes form och allt. Lite trög kanske och lite för dålig galopp men annars ser hon som sagt superfin ut. Ska gå tillbaka och läsa hur jag red och tränade henne då. Vi har utvecklats jätte mycket sen dess men Aqua är inte i denna trevliga form. Ska bli kul att börja träna dressyr igen så man kan få hjälp och tips. Jag tycker hon ser ut att ha mer tyngd på bakbenen här än vad hon har nu, samt ett väldigt trevligt stöd.
 

tess småskuttar

Tess fick oxå små skutta igår, samma bana. Nu hoppar vi 50-60cm denna månaden. Nästa månad (i september) ska vi hoppa 60-70cm. Det är väl inte så exakt på centermetern, men det viktiga är att ledbandet får ökad belastning under en lång tid. Än så länge funkar det ju men man vet ju inte när det blir högre, över 1m.
 
Hon är väldigt okomplicerad om man jämför med Aqua. Hon galopperar på mycket mer självständigt och har mer bjudning. Hoppar väl och vill inte riva. :) Hoppas verkligen allt går vägen...
 

hoppning

Har hoppat Aqua och små hoppat Tess. Aqua jobbar jag hela tiden med galoppen, att hon ska gå fram och ha energi genom svängen. Tycker det gick helt okej och det känns bra inför tävlingen. Det blev ett jobbigt pass så nu ska hon få två lugna dagar med bara jogging i skogen, sen trimmar jag lite på lördag innan tävlingen. :)
 

tjockis tess

Tess har så himla lätt för att lägga på sig. Jag vill inte att någon av mina hästar ska vara för feta både för att belastningen inte ska bli för stor vid hoppning och för att det inte är bra för hästen att vara för fet. Men med Tess är jag extra noggrann, att hon inte ska vara för fet, just för hennes gamla skada. Det är lite svårt att bedömma nu när det är gräs i hagen samt ingen analys på grovfodret. Det ska bli så skönt när vi flyttar sen och kan ta hem eget analyserat grovfoder. Så man har lite större koll på vad och hur mycket kraftfoder man behöver komplettera med.
 
Men iallafall. Vi har ju en automatisk grind som vi använt så hästarna kan få frukost utan att vi ska behöva fodra själva. Den öppnas vid ca 7 på morgonen så hästarna kan gå in och äta. Men nu stödfodras de bara en gång om dagen då de har bete kvar, men Tess behöver nog inte ens stödfodras. Därför så fodrar jag Aqua och Cazzilla, sen sätter jag in Tess i denna lilla hage och så får hon gå där i ca 3 timmar. Då öppnas grinden så hon kan komma ut igen. Då har Aqua förmodligen ätit upp de mesta ensilaget (Cazzilla går i en egen hage just nu) och Tess får inte i sig så mycket.
 
Det blir jobbigare sen när vi ska börja fodra morgon och kväll. Tess behöver ganska lite, Aqua och Cazzilla behöver betydligt mer. Får se hur vi löser det...

tävling i helgen

Har börjat titta på Andra avenyn så all min tid framför datorn sitter jag och kollar på de. Därför har det blivit lite glest med uppdatering, fast jag har massa att skriva. :p
 
På söndag är det tävling, med bara Aqua tyvärr. Cazzilla skulle ju följt med. Jag har hoppat några 1,30 nu och sen har Aqua haft 1,5 månads tävlingsuppehåll. Så därför kommer jag gå ner i klasserna nu under de två sista utomhustävlingarna och även på den första inomhustävlingen. Tror det är bra för både mig och Aqua att hoppa lite lägre ett par tävlingar. Speciellt för Aqua så det inte hela tiden blir för jobbigt, man måste hålla motivationen uppe hos hästen. :) På söndag hoppar vi 1,15 och 1,20. Fokus på galoppen, att hon har energi i den och lyssnar på min skänkel.
 
 
 
 

det behöver inte alltid gå bra för att det ska ge resultat

Idag skötte sig båda hästarna jätte bra. Det behöver inte alltid kännas bra under ett ridpass för att det ska ge resultat. Man kämpar och kämpar för att få igenom något och ändå känns det inte bra, men dagen efter är det som en helt ny häst. Så tycker jag att det är ofta när jag rider. :)
 
Aqua sparkade inte en enda gång mot spöet idag och kändes väldigt fin. Öppnorna i galoppen gjorde hon jätte bra och hon var mer framme. Tess kändes lite bättre men vill fortfarande att hon ska ta ett stadigare stöd och komma igenom sidorna.. Men det kommer, hon har bara varit igång sen april och då först skrittat i 2 månader.
 
Så här ser mina hästar ut varje dag!! De är så skitiga. Jag spolar av de efter nästan varje ridpass och sen går de ut till bästa sandplatsen i hagen och rullar sig. Längtar tills de ska klippas och gå med täcke hehhehe..
 
Nu ska jag till gymmet! :)

På skogstur med Tessan
söndag

Har jobbat hästarna över bommar och låga hinder idag. Tess var riktigt framme och hoppade nästan lite för väl (vill inte att hon ska hoppa för högt över hindren ännu). Men det var en härlig känsla att få känna på hennes språng igen. Hon kändes dock inte så lösgjord men hon har skrittklättrat samt vilat två dagar så inte så konstigt.
Aqua var lite sparkig mot spöet och ville inte riktigt gå framåt. Men jag hoppas det släpper om ett tag. Hon måste lyssna fram när jag ber om det. Så förutom de jobbade vi med lite öppna i galoppen vilket hon tycker är riktigt jobbigt.
 
Imorgon tänkte jag rida ut en stund och sen avsluta på banan och försöka få igenom de som gick dåligt idag.
 

👍

Här ska vi bygga vår hästgård :) Allt är plant och ger perfekta hagar med minimal skaderisk!torsdag

Idag spenderade jag nästan 5 timmar i stallet. Hehheh... Så blir det när man inte får vik och blir rastlös. Tog hand om Cazzilla och fixade lite bland mina grejer. Red ut Tess tillsammans med en i stallet och trimmade sen henne en stund i ridhuset på bommar och låga hinder. Det kändes väldigt bra med avståndsbedömningen idag och Tess var fin. Men hon bockade av mig en gång hahah.. När man hamnar i obalans på henne drar hon en bock direkt. Lär ju bli fler gånger om vi ska hoppa högre i framtiden.
 
Aqua fick skritta ut en sväng och sen fick hon göra samma övning som Tess. Hon var lite seg och lat idag, inte lika självgående som senaste. Men hon har tagit de lite lugnt mån-ons pga hagolyckan... Så imorgon hoppas jag hon är mer självgående och kom igång efter dagens pass. Sen åkte jag vidare till Appis och hjälpte Smilla med ridningen. Appis är svår och pigg att rida men de har gjort jätte stora framsteg. Idag galopperade de jätte fint och avslappat i slutet. Så kul att Appis hamnade helt perfekt och på så nära håll. :) Får åka och hjälpa de snart igen!
 
På tal om Appis, gammal bild på oss. :)

onsdag

Allt känns väldigt segt just nu, lite omotiverad till hästarna efter händelsen i måndags. Men tack vare att jag har Tess som känns så fin och fräsch ger hon mig lite motivation. Det gör såklart Aqua med, men så roligt att Tess verkar hålla för ridning igen. :) Hästarna har fått nya skor idag, är supernöjd med min hovis och det ser alltid fina ut efter skoning. Sen har Tess och Aqua fått skritta ut och bara tagit det lite chill. Cazzilla har promenerats. Imorgon tänkte jag rida över lite bommar och låga hinder.
 
Ett språng på Aqua från i söndags där vi tränade galopp genom svängen.

...

Inte uppdaterat något då det hände en grej igår morse. Våra hästar och grannhästarna kom ihop i samma hage och sprang lösa på gården. Cazzilla skadade sig och blev halt. Vi fick en tid hos veterinären redan idag så vi åkte för att kolla upp det. Det var som tur var inget allvarligt utan veterinären trodde att hon fått en smäll som orsakat en blödning som vi såg på ultraljud. Hon ska skrittas för hand i 4 veckor och sen är det återbesök, förhoppningsvis är allt bra då. Det kunde varit värre men detta hade verkligen inte behövt hända. Sånt som inte får hända. Det var inte ens någon el i hagarna...
 
Cazzilla gick så himla fint i söndag, har aldrig galopperat så bra som då... Hon skulle gått DMet, debuterat 1,20, åka på meeting i Halmstad osv... Känns riktigt, riktigt tråkigt. Jag hoppas dessa 4 veckor går snabbt och att allt är bra sen. Så vi kan komma igång igen.

trimmat på små hinder

Idag har jag trimmat alla tre hästarna på låga hinder samt studs och serier. Alla tre jobbade på jätte fint och kämpade (jag med!). Pappa var med och hjälpte mig med galoppen då jag lätt tappar den i svängarna..
 
Tess:
Hon fick ''hoppa'' en låg serie på tre hinder med ett galoppsprång emellan. Jag försöker ''hoppa'' henne ungefär var 3-4 dag. Detta är för att framförallt ledbandet men även hela hennes kropp ska bygga upp sig. När den utsätts för mer belastning som vid hoppning skapas små mikroskador som sen läks=blir starkare. Därför gör jag det regelbundet och med vila emellan så kroppen bygger upp sig.
 
Hon kändes superfin! Hon har verkligen lätt för sig. Jobbade med lite öppna i galoppen som hon gjorde lätt, rakriktning, att hon ska gå fram till handen och ta ett stöd. Det har hon fortfarande lite svårt med, tror det är för hon inte riktigt orkar än. Speciellt i traven och öppnorna där vill hon släppa stödet, men det har blivit bättre. När vi hoppade seriern sen verkade hon tycka det var superkul. Hon gjorde byten (vilket hon haft svårt för tidigare) och hoppade väl.
 
När jag hoppade i högergalopp ville hon gärna byta till vänster seriern igenom.
 
I vänstergalopp stannade hon kvar i samma galopp.
 
Kommer ett inlägg om Cazzilla och Aqua sen. :)

bli en bättre ryttare del 2

Här kommer nästa inlägg av vad jag ska träna på/ändra på för att bli en bättre ryttare och göra bättre ifrån mig under höstens tävlingar.
 
För att kunna hoppa en bana krävs det att man kan se avstånd till hindret. Jag har fått höra många gånger att jag har en bra känsla för hinder men jag kan inte riktigt hålla med där. För jag vill känna mig ännu säkrare på hinder än vad jag gör nu. Det finns inga genvägar här, utan det gäller bara att träna över bommar/hinder. Därför ska jag under hösten försöka ha bommar/låga hinder på minst ett pass av hästarna varje dag. Lägga upp planeringen så att varje dag går en av hästarna på banan så jag kan rida över bommar eller låga hinder. Ju fler språng desto bättre.
 

hemma

Har kört nästan 7 timmars bil idag, nästan 5 timmar med transport. Men nu är hästarna hemma igen. När vi var klara med allt så red jag Cazzilla en stund i ridhuset. Hon har ju tagit det lugnt och inte trimmats på ett tag (och så tappade hon en sko) men tyckte ändå hon kändes fin. Jag gjorde lite öppna i galoppen och då kom jag verkligen åt hennes svaghet samt att hon satte under sig jätte bra. Hon hade jobbigast i vänstergalopp, ganska stor skillnad mot högergalopp så det tyder på att hon är väldigt oliksidig. Något vi måste jobba på. Fick ju tips av Ted att hoppa studs på böjt spår för att komma åt den svaga sidan mer så det måste vi göra mycket i höst.
 
Skönt att alla hästarna är hemma och nu har jag lite mer ridmöjligheter. Så motiverad! Ska även börja träna dressyr nu i höst (var dålig på att göra det i våras!!) och förhoppningsvis börja träna för min förra hopptränare. :) Ska försöka ändra endel saker samt träna mer för att kunna göra bättre resultat och rundor i höst.
 

Tess redo för hemfärd
flytt

Imorgon ska vi äntligen flytta hem hästarna och jag ska ''flytta'' hem. Har längtat hem så mycket de senaste men eftersom jag haft lite saker planerat här nere så valde jag att stanna. Det är inte bara att flytta hem när man har 3 hästar som ska med oxå. Men nu vill jag bara hem, hem till mina vänner, rutiner, bättre ridmöjligheter osv.. Hoppas även på att få lite jobb snart (jobbar som vikarie på förskolor) tills jag hittat ett annat. Det suger att vara vikarie...haha
 
Ser fram emot hösten väldigt mycket, att få hoppa igång Tess, träna, tävla och allt som har med hästarna att göra. Så taggad!!

tränat aqua

Imorse åkte jag till Eamon och tränade Aqua. Fick hjälp med att hon är trög för skänkeln och sen hoppade vi lite på gräsbanan. Jag har redan jobbat Aqua hemma med att hon ska lyssna framåt när jag lägger på skänkeln och att jag inte ska behöva trycka hela tiden för att hon ska hålla galoppen (sen jag var där sist med Cazzilla). Det kände jag idag att de hade gett resultat. Jag hade de korta, runda sporrarna och hon hade mer bjudning och lyssnade direkt. Var lite mer självgående. Det kommer ju ta ett tag att få mer bjudning i henne och att hon ska lyssna bättre för skänkeln men jag tror det kommer lösa sig. Innan kunde jag inte rida henne på banan utan sporrar, då gick hon knappt fram, men igår trimmade jag utan sporrar utan problem. Hon måste bara ha lite mer respekt för min skänkel och inte va så lat. :)
 
När jag kom tillbaka red jag Tess och hon var jätte fin. Vi jobbade över lite låga hinder, rakriktning och öppna. När hon tycker det blir jobbigt kryper hon gärna ihop och saktar ner tempot. Men idag fick jag fram henne och hon jobbade på jätte bra. Det blev nog ett bra och stärkande pass. :) Cazzilla hade tappat en baksko och trasslat upp hoven lite, så hon fick vila. Hovis kommer imorgon och fixar det.
 

dino - våras och nu

Hittade en bild på Dino från i våras, då var han väldigt överbyggd bak. Roligt att se hur dom växer. Nu är han inte alls så överbyggd bak men han växer ju ett tag till så han kommer säkert se ut så här igen. :p
 
Nu när jag la ut bilderna kom jag och tänka på hur mycket han har växt på bara några månder. Vad liten han var i våras, nu har han blivit väldigt stor. :)
 

Tips - ta bort flugägg

Såg på Facebook att någon tipsat om en sån här ögonbryns kniv att plocka bort flugäggen med. Så var tvungen att testa och det funkade väldigt bra. Annars har jag testat rakhyvel vilket inte alls tagit bort dom smidigt.

En sån här! :)

Lite fler bilder på quinis

 
Min snygga skjorta från hv polo jag köpte i falsterbo för ett bra pris. :)

bomövning

Nyttig övning över bommar. Man kan göra många och bra övningar över bara bommar som lätt glöms bort. Det sliter ju inte på hästen heller som man kan göra det varje dag. :)
 

bli en bättre ryttare

Ja, jag håller ju på med hästar för att det är kul men det som gör det så roligt är utvecklingen man gör. Både den man gör själv och tillsammans med sina hästar. Jag är inte alls nöjd med sommarens tävlingar och inte året överlag. Ex har jag gjort alldeles för många 4-felsrundor, jag har gått in alldeles för många gånger med för dålig galopp på båda hästarna (men mest på Aqua), gjort för stora misstag inne på banan.. Under hösten vill jag göra mycket bättre ifrån mig och därför måste jag träna, träna, träna för att kunna bli en bättre ryttare. Det finns inga genvägar.
 
Jag har tänkt ut ett par grejer som jag själv måste träna på för att kunna bli bättre. Vad jag kan ändra på under hösten för att det ska ge bättre resultat och utveckling. Samt även lite analysering.. Kommer publicera ett par inlägg om de under kategorin ''bli en bättre ryttare''.
 
Den första saken är min sits. För att kunna rida hästen så bra som möjligt måste du själv ha en bra och stadig sits. Det fick vi träna mycket på när jag var på Grevlunda och Peder satt även och trimmade sina hästar utan stigbyglar (som vi red mycket utan på träningarna för Lisen och Peder).

 För att få en bättre sits ska jag:
- Rida utan stigbyglar varje dag i både trav och galopp.
- Rida mer barbacka.
- Träna bålstyrka för att bli stadigare och starkare i min sits.
 
Mina brister i sitsen är att jag inte riktigt har en stängd hand och får då lätt för långa tyglar. Sen glömmer jag att trampa ner hälen ibland. Så förutom allt de ovan måste jag även träna på mina brister. Varje dag!! Gärna ha typ pappa med som kollar mig och säger till varje gång jag ex. tappar tygeln.
 
Jag lägger in denna film i detta inlägg så jag kan jämföra om ett par månader. Här ser man att jag har lite för långa tyglar och en sits som absolut kan bli stadigare.

söndag

Alla hästarna är ridna idag. De fick värma upp ute och sen avslutas på banan med lite små hinder (minus Cazzilla, hon joggades bara på banan då hon vilat/skrittat hela veckan). Aqua jobbades mycket med att hon skulle hålla igång själv och hon kändes ganska fin. Tror det kommer ta ett tag innan hon lyssnar lite bättre och börjar få mer bjudning. Nu sparkar hon mest mot spöt haha.. Men det släpper nog snart. Har anmält Cazzilla och Aqua till höstens första tävling, de blir om 3 veckor i Aneby. Nu har båda haft lite lugnt och dags att börja träna hårt inför hösten.
 
Imorgon åker jag till Göteborg med min pojkvän, ska sova över där och gå på Liseberg samt shoppa. Så ingen ridning för mig mån-tis. Men pappa kunde nog rida lite. :) Bra med hjälp!
 

dagen

Dino hade det bra, förutom hans ögon som rann lite. Men de hade satt på han en flughuva som han dock tagit av varje dag, men nu hade den suttit på ett par dagar. De tar verkligen jätte bra hand om honom. Om ni bor i närheten av Ullared och behöver ha eran häst på vila/bete/unghästbete-lösdrift så är det verkligen ett jätte bra ställe. De tar väl hand om alla hästar. Bra stora hagar, med en stor sjö som de dricker i. :)
 
Det finns ingen ridbana på gården än, men förhoppningsvis snart så då ska vi löshoppa honom. Vi har försökt lite i hagen genom att springa med honom över en liten stock men det visar inte jätte mycket. :p Men så snart ridbanan är klar ska vi löshoppa honom.
Försök till ett litet hopp, haha. :)
 
Kommer fler bilder i ett annat inlägg.

Quinis ❤️dino

Idag ska vi åka och hälsa på Dino. :) Han har haft lite problem med flugor och rinnande ögon.. Men hon vi har han hos tar väl hand om honom. Skönt! Han har även haft en galla på ena bakbenet sen i våras och det trodde veterinären kunde va en lös benbit. Så vi ska nog röntga honom i höst och om det visar sig att vara det ska den plockas bort nästa höst efter han blivit lite mer hanterad. Det roliga är att vi kommer kunna ta hem honom till vår framtida gård nästa höst, så han får gå tillsammans med andra hingstar så länge som möjligt. :) Tanken är att ha kvar honom som hingst tills dess.
 
Sist vi hälsade på honom. Undra hur mycket han har växt denna gången...
Sååå fin <3

kvällspass

Aqua och jag tog ett lugnt pass barbacka ute på grusvägarna mellan fälten. Lagom varmt i kvällssolen. :) Aqua kändes fin, vi jobbade på kommunikationen och att hon skulle lyssna fram för skänkeln. Ute är hon mer självgående och galopperar av sig självt. Hon vill ibland bli lite för låg och tung i formen så det måste vi jobba med. Nu blir det liknande pass resten av veckan för både Tess och Aqua. :)
 
 

chillvecka

Aqua och Tess blev vaccinerade i onsdags, därför får de ta det lite lugnare resten av veckan. Aqua blev även behandlad av kiropraktorn igår så istället för att bara låta henne vila tänkte jag jogga henne lite. Det var en låsning i bäckenet som jag känt. Hon blir så lätt låst där. Jag måste vara mer noggrann att ett hårt pass följs av ett lätt joggingpass så musklerna inte blir stela och spända... Cazzilla vilar ju veckan ut så det händer inte så mycket med hästarna resten av veckan.
 
Jag fick massa ny motivation nu när Tess var bra hos veterinären, tanken av att kanske starta 1m i slutet av året gör mig så glad. Hon hoppar så fint och är så mjuk att rida. Hoppas verkligen hon håller nu! Ska göra allt noggrant med uppträningen och det ska få ta sin tid. :)
Min fina bushäst <3

Lång uppträning

Var rätt så nervöst igår när vi skulle böja igenom Tess. När hon reagerade på vänster fram så kändes det hopplöst. Att hon inte håller. Men sen var hon ohalt vid longering och på röntgen såg allt bra ut så då kändes det inte så hopplöst längre! :) Då drog veterinären slutsatsen att hon är lite öm i ledbandet när man böjer ihop benet på de sättet. Jag är så glad, men man vågar inte va för glad eftersom hon kan vara halt om ett par veckor....

Nu ska hon fortsätta att stärkas upp och hoppas igång. Det kommer ta låååång tid. Den första månaden ska hon bara hoppa små kryss och galoppera över cavaletti. Sen nästa månad hoppa 50-60cm och så 10 cm högre nästa månad. Allt för att öka belastningen långsamt för ledbandet. Vi har hela hösten och vintern på oss. Så ser vi till våren om hon håller eller inte, annars blir det att åka till seminstationen. :)

Inte helt hopplöst!!! :D

Tess checkad av Jonas Tornell nu och det är inte helt hopplöst :D Hon gick fint på volten på både mjukt och hårt underlag. Inga förändringar på röntgen. Det enda var att hon reagerade lite vid böjprov, vänsterfram kotan, men det är nog ledbandet som smärtar lite när benet böjs ihop så. Vi fortsätter med uppträningen och så får vi se hur det utvecklar sig. Vi vet inte fall hon kommer hålla men det är inte helt hopplöst. :)
Chill

Skritt-tur barbacka på Aqua och Cazzilla med pappa!
ny tid för aqua :p

Aqua känns väldigt bra efter hennes lilla vila. Den var nog välbehövlig. Men nu börjar en ny tid för Aqua, hon måste gå fram för skänkeln och få mer bjudning. Jag kom på mig själv idag att jag sitter och håller om med benen precis hela tiden i galoppen. När jag släppte skänkeln så saktade hon av. Så ska det ju inte vara. Jag vill ha henne mer självgående och att hon ska lyssna fram för direkt när jag ber henne. Jag hoppas att kunna åka med henne till Eamon nästa vecka för att få lite mer hjälp med de problemet. Han är ju proffs på de. Det kommer underlätta mycket i hoppning och det är mitt ansvar att hon ska lyssna på mig. Hon är ju väldigt lat av sig...
 
Denna veckan är det Cazzilla som tar det lugnt, välbehövligt för henne med så hon får smälta allt hon lärt sig under sommaren. Ska bli kul sen att komma igång och träna inför höstens tävlingar. :)

övervunnit sockerberoendet!! :)

Jag har varit riktigt sockerberoende under typ heeela mitt liv. Har försökt sluta med allt godis/kakor/läsk osv.. många gånger. Mest för jag har velat gå ner några kilon och för att det inte är bra att äta så extremt mycket socker. Har lyckats sluta lite halvt med en ''fuskdag'' i veckan (som gärna blivit fler) men har sen fallit tillbaka till mina gamla vanor igen. I våras fick jag dock nog. Fick för mig en dag att bara sluta helt med allt socker och ha sockerförbud i en månad. Sen skulle jag få ha en fuskdag. Det funkade för mig. Vissa kanske kan kontrollera sig själva med en fuskdag i veckan men det kan inte jag. Därför funkar en fuskdag i månaden för mig. Och det har faktiskt hållt. Lite undantag under utomlandsresan då jag åt exakt vad jag ville under en vecka men annars har jag hållt sockerförbudet.
 
Mitt sockerberoende finns fortfarande kvar vissa dagar men det är stor skillnad. Kan bli sugen när jag är hungrig men det försvinner alltid efter maten, vilket det inte gjorde innan. Kvällarna var värst tidigare men nu känner jag inget sug längre under den tiden på dagen. Vilket är så skönt. Något som har hjälpt mig väldigt mycket är träningen och löpningen. Om jag är sugen och går ut och springer är det borta efteråt. Eller om jag tappar motiviationen någon dag så kommer den alltid tillbaka efter ett träningspass. En annan sak är oxå att jag inte dricker så mycket alkohol som jag gjorde tidigare. När man dricker alkohol blir man ju enormt sugen på onyttigheter och även dagen efter. Då faller man ofta för suget med...
 
Eftersom jag slutat med socker, tränat väldigt mycket och ätit begränsat med kalorier har jag äntligen lyckats gå ner några kilon, ganska många.. Vilket är så skönt. Speciellt när man drar på sig de vita ridbyxorna. :p hehe.. För mig har det alltid varit viktigt hur jag ser ut men aldrig riktigt lyckats bli nöjd... Dessutom har jag så stor koll på mina hästar, hur de tränas, vad de äter och att de håller bra hull. Men jag då? Det känns inte rättvist att jag ska ligga på soffan och äta godis och ha för mycket ''hull'' på mig. Inte röra mig utöver ridningen.
 
Jag vill gå ner några kilon till, få en bättre kondis och springa bättre, bli starkare i bålen och få en bättre sits. Jag känner att jag kommit en bit på vägen men har fortfarande en bit kvar. Man kan alltid bli bättre! Jag känner mig mycket piggare och bättre både på insidan och utsidan. Jag vill aldrig igen falla tillbaka till mina gamla vanor med massor av socker, fet mat och alkohol med noll motion utöver ridningen. :)
 
På gymmet häromdagen! :)
 
Kanske borde skriva lite mer om min egna träning i bloggen och inte bara hästarnas?

träningsvideo nr 2

Jag fortsätter med mina träningsvideos. Har varit lite dålig på att komma på övningar de senaste så därför försöker jag hitta lite ny inspiration. :p
 
Denna övning tänkte jag skulle vara bra för både Cazzilla och Aqua. Cazzilla vill ibland springa iväg lite efter hindret och för Aquas del är det är bra check att hon fortsätter framåt efter hindret och håller igång galoppen.
 

måndag

Äntligen har det varit lite sommarväder idag. Har legat lite på stranden under dagen och på kvällen sen var jag hos hästarna. Tess reds ut först och sen avslutade vi på banan. Kändes fin och jag red nästan hela passet utan stigbyglar. Aqua har haft en veckas vila och denna veckan ska hon ''igång'' igen. Red ute först och sen avslutade på banan. Jobbade mycket med att hon ska lyssna på min skänkel och att jag inte får sitta och trycka och trycka hela tiden. Vill ha henne mer känslig där och att hon blir lite mer självgående. Cazzilla vilar/skrittas denna veckan så hon fick vila helt idag. :)
 
Denna veckan ska vi till veterinären med Tess och förhoppningsvis kan även Aqua bli behandlad av vår kiropraktor.
Cazzilla i förrgår. :)

bästa podden :)

Under Falsterboveckan spelade Malin Baryard och Henrik Jonsson in en podd tillsammans med roliga gäster i varje avsnitt. Nu fortsatte den under Varberghelgen och hoppas på att de spelar in mer avsnitt i framtiden. :) Tycker bla det var bra avsnitt med Marcus Ehning, Henrik von Eckerman o Roffe. Här kan ni lyssna! http://acast.com/welovehorses
 

volkswagen delfinal 1

Sitter och kollar detta nu i efterhand, kul att kunna se de om man inte kan vara där!
 

träningsvideos

Satt igår och kollade massa träningsvideos från HMwelovehorses. Finns jätte många bra övningar och tips. Ska lägga ut några här. :) Den första jag kom över var denna, hur man kan lära hästen byta galopp. Tänkte göra denna övning med Cazzilla eftersom jag fortfarande inte har kunnat lära henne rena byten.
 

RSS 2.0