tävling imorgon

Kom hem ganska tidigt idag, vid fem, så hann åka till stallet och jogga hästarna i skogen. Sen putsade och packade jag allt inför imorgon. Aqua hade vridit till en baksko så fick agera hovslagare. Så smidigt att man lätt kan dra av en sko och sätta på den igen. Vad hade man annars gjort dagen innan tävling om man inte fått tag i hovis?
 
Båda ska hoppa imorgon men vi åker hem emellan och byter hästar, blir smidigast så :) Ska rida skolrundor på Cazzilla och Aqua tänker jag rida likadant som förra helgen, bara få rutin och fler rundor i kroppen. :)
 
Morgondagens starter. Cazzilla få gå en avd. a för att vi ska hinna byta hästar.
 

sjukt bra

Igår var så jävlajävla bra. Hon är så bra. Sjöng med och skrattade hela konserten!! Hade bästa platserna och hon är verkligen lika bra live som alla sagt!! Nu är jag hemma igen och längtar redan tills nästa gång jag får se henne live.
 
 

taggad!!

Sitter och äter frukost och tänkte snart åka mot Norrköping. Ska hämta Emelie där på Horseshowen så ska nog stanna och kolla lite. Sen åker vi vidare till Stockholm hehehehhe :D:D:D Pappa skulle motinera hästarna lite idag och sen tror jag vi är hemma, inte jätte sent imorgon så jag kan trimma dom lite då. På söndag är det som sagt tävling... :)
 
 

så fina hästar

Har trimmat och hoppat hästarna lite idag. Båda skötte sig super. Aqua var först ut och vi hoppade mest låga hinder men några låg på 1,20. Hon kändes lite framtung idag, inte riktigt på bakbenen men hoppade helt fantastiskt. Jag red som jag skulle, känns som jag börjar hitta tillbaka till min ridning nu. Så det känns bra inför tävlingen :)

Sen var det Cazzillas tur och hon jobbade på jätte bra. Hon drog inte ner huvudet utan satte under sig mycket bättre och kom ihop sig. Sen var hon inte speciellt springig heller och det känns som vi tog ett steg framåt idag igen :) Nu gäller det bara att vara lika konsekvent på tävling som hemma, ska jobba henne mellan hindren så hon kommer tillbaka i balans och sätter under sig. Inte springa på och dyka ner med huvudet. Hoppas att hon ska vara lite mer avslappnad på söndag än hon varit tidigare. :) Har två filmer på Cazzilla men tyvärr ingen på Aqua..
 
Bortsett från första språnget där högerbogen flöt ut så väntar hon väldigt bra nu med huvudet uppe. Sen blev hon lite lång på linjen, 13,5 meter är rätt normalt men får inte riktigt tillbaka henne där. Men jag tycker man ser stor skillnad, mycket mer ihop idag. Tror bytena kommer komma så snart bakbenen kommer under sig lite till :)
 

avslutningsfezzt

Igår hade vi avslutningsfest med klassen eftersom sista provet var skrivet då. Dom flesta är väl klara förutom jag då som hoppat över prov, hehe.. Men det är snart över. Vi hade iallafall jätte kul, grillade och åt massa gott. Sen blev det ölspel, snack om framtiden och utgång. Det var lite tråkigt att det kanske var sista gången man såg de flesta.. Basåret har gått så himla fort..
 
Idag tänkte jag plugga fysik hela dagen och sen trimma hästarna. Måste packa inför Stockholm imorgon med, kan inte fatta att jag snart ska se Miley Cyrus live...... HELT SJUKT!! Jag har så många saker att se fram emot i sommar men ändå så är jag lite rädd inför i höst. Flytta här ifrån och lämna allt här hemma. Jag ser fram emot det sjukt mycket samtidigt som jag är rädd att lämna allt. Jag har det liksom bra nu, men det inte här jag kan uppfylla mina drömmar om att bli en bättre ryttare och då måste man ge upp vissa saker. Sen handlar det kanske bara om något år, vem vet. Nä nu kom jag in på framtiden för det var de enda vi snackade om igår... dags att plugga fysik...

dagen

Aqua red jag ut en sväng i skogen och sen avslutade lite på banan. Hon har vilat i två dagar nu så hon kändes lite stel i början. När hon väl släppte igenom kändes hon jätte fin. Jobbade mest lösgörande med öppnor, rakriktning, lite förvänd galopp, utåtställd och inåtställd. Inga direkt samlingar där hon fick sätta sig på bakbenen... Det kändes som Aqua tyckte det var lika härligt att bara galoppera runt som jag :) Hade velat ha henne lite mer igenom i högersidan annars kändes hon super.
 
Efter de stretchade jag, hon stretchade dock sig själv idag.... hahah
 
Sen tog jag ut Cazzilla på en jätte härlig ridtur i skogen, hon joggades lite bara. Hon var pigg och tyckte det var kul att galoppera ;) Solen lyste och i skogen blåste det ingenting så det var verkligen en härlig ridtur.
 
Hästarna verkade njuta av vädret lika mycket som jag. :) Imorgon och på torsdag ska jag trimma Cazzilla rätt ordentligt på banan varvat med skogen samt på små hinder. Aqua tänkte jag trimma lite lugnt imorgon och sen på torsdag köra lite hårdare samt hoppa några språng. På fredag och även lördag är jag ju i Stockholm så då blir det vila om inte pappa rider lite. Förhoppningsvis hinner jag rida på lördagskvällen och trimma lite. Annars får jag trimma lite extra innan start på söndag :p
 
Nu, sova... matteprov 8.00 imorgon........ -.-

Bästa tiden på dagen
måndag

Då var denna måndag över.. Var på en ''föreläsning'' om mental träning på jfk men det var inte så bra... Trodde det skulle vara något seriöst men det var bara något företag som ville sälja massa.. Lite sugen på att gå hos någon mental tränare som man kan få hjälp av hur man ska tänka, jag har väldigt svårt att hantera när det går dåligt. Inte så att jag ger upp utan att jag mår extremt dåligt och känner mig så värdelös. Kan vara att en bom faller och sen blir man så arg på sig själv, sjukt egentligen. Det är ju bara en liten tävling..
 
Efter de så åkte jag och red. Cazzilla fick gå lite i skogen först innan vi trimmade rejält på banan. Hon kändes faktiskt väldigt fin idag, bästa hon gått, nu känns det verkligen som jag kan rida henne ordentligt efter att vargtänderna åkt ut. Jag jobbade mycket med tempoväxlingar i både traven och galoppen för att aktivera bakbenen. Kunte ta en halvhalt i galoppen och hon satte sig på bakbenen. Hon har en väldigt bra galopp med ett stort register (Aqua är rena motsattsen med bara en ''växel'') och när jag väl får lite ordning på henne så tror jag hon kommer bli sjukt fin att rida. Sen tog jag några låga hinder och då blev hon väldigt springig och nästan lite spänd. Så travhoppade en del och jobbade henne väldigt konsekvent mellan hindren. Kommer lägga ner massa tid på henne nu och jag tror att bara inom några veckor så kommer jag märka stor skillnad. Nu i veckan blir det fokus på markarbetet så ska vi nog kunna göra lite bättre rundor i helgen. Ska se om jag kan fixa en markarbetesfilm som jag kan jämföra med sen om några veckor.
 
Aqua skrittade pappa med ut på och sen fick hon stretchas, masseras och värmefilt :) Jag tänkte ta det rätt lugnt med henne i veckan för att nästa veckan köra ''fysvecka'' med henne och Cazzilla.
 
Nu ska jag plugga järnet. Fick lite motivation faktiskt och när jag såg allt jag hade kvar på väldigt kort tid så ska jag försöka skriva klart labbrapporter och uppgifter så jag kan fokusera på de sista proven. Inte många kvar....
 
 

ny vecka

Vilken bra tävlingshelg det vart, man måste verkligen glädjas när det går bra för nästa tävling kanske vi river halva banan, typ. Nej men det går verkligen upp och ner i den här sporten, därför är det viktigt att glädjas när det känns bra både resultatmässigt och prestationen.
 
Nästa vecka kommer bli en bra vecka. Bortsett från matteprov så ska vi ha avslutningsfest med klassen, Miley Cyrus konserten(!!!!!) och tävling på söndag med båda hästarna. Ska bli riktigt kul. :D Hoppas att det blir fint väder med, då känns det alltid lite lättare med allt hehe.. Nu är det dags att sova, imorgon ska hästarna ridas, jag ska plugga matte och även in till skolan för att göra en missad labb.. Måste.kämpa.det.sista.som.är.kvar.
 

Söndag

Aqua behandlades av kiropraktorn idag, ryggen såg jätte fin ut, inga spänningar längre :) Har masserat och haft värmefilt, fått henne mer på bakbenen nu vilket gett resultat. I övrigt såg hon oxå fin ut.. :) Skönt att hon inte är öm i ryggen längre efter de som hände i höstas. 
resultat vaggeryd dag 2

Aqua 120, 0+0 fel, andra utanför placering.
Idag var det som sagt nationell debut, jag vet inte riktigt om det var speciellt mycket större idag. Lite mer och svårare linjer och även lite tittigare. Det hela flöt på väldigt bra faktiskt, kändes mycket bättre än igår! Det var en båge in till kombinationen där det var antingen 7 eller 8 galoppsprång och skulle nog valt 8 tillbaka istället då vi kom lite flackt in. Sen på första i omhoppning var det nära att jag red iväg henne (som jag är proffs på :p) men tog snabbt tillbaka henne. Snävade lite i svängarna men ville inte gasa på för mycket då jag inte känner mig helt säker än. Rädd att förstöra min ridning! Utan det kommer... :)
 
Jätte nöjd med Aqua i helgen, 2 nollor i 1,20 som vi precis börjat hoppa för detta året är ju extra kul. Lite tråkigt att Cazzilla inte kunde följa med idag, men som sagt så åker jag med henne till ntrk nästa helg istället. :)

YEEY!

Dubbelnolla i nationell 1.20!!!!! :Dtävling imorgon igen

Vilket härligt väder det har varit idag, direkt efter jag kom hem åkte jag till sjön med en kompis och solade/badade. Nu är det fortfarande jätte varmt ute och det svider lite att inte vara nere på piren med kompisar... men imorgon såå, då hoppas jag det är lika varmt för då ska jag dit. :) Nu tänkte jag snart sova, ska upp typ 8 imorgon så får ''sovmorgon'' jämfört med idag. Hade gärna velat hoppa en klass till på Cazzilla imorgon men åker nästa helg istället och hoppar två stycken 1m klasser. Får tagga med Aqua som verkligen hoppade helt fantastiskt idag, det finns kapacitet i henne asså... gäller bara att plocka fram den.
 

resultat vaggeryd dag 1

Idag var första gången vi hade med båda samtidigt, tidigare har vi åkt mellan tävlingarna då vi haft så nära. Idag när vi delade på dom blev båda väldigt oroliga men när jag väl hoppat upp på Cazzilla blev hon lugn och fokuserad på mig istället. Aqua var det lite värre med, hon var inte alls fokuserad på mig i 1,10 klassen. Men till 1,20 var hon sig själv igen.
 
Cazzilla 1m, 8 fel:
Tycker, trots nedslagen att det var en godkänd runda. Borde dock haft lite mer galopp och inte vara rädd för att hon ska springa på för mycket.. Första gången hon hoppar kombination på tävling och det gjorde hon utan problem. Hon var inte speciellt tittig idag vilket tyder på att det går framåt. Första nedslaget kom på hinder nr 2, vet inte riktigt varför. Nästa kom på hinder nr 7 där jag inte fick rätt på galoppen och det blev väldigt vingligt. Hon hoppar inte alls lika bra på tävling som hemma, hon är fortfarande väldigt spänd i sina språng vilket jag tror är en stor orsak till att hon river. Sen saknar hon styrka och ridning mellan hindren. Några rundor till så tror jag att hon slappnar av helt och jag har fått lite mer ordning på henne, då kommer nollorna. =)
 
 
Aqua 1,10, 8 fel:
Som sagt var hon väldigt stressad här. Tyckte ändå att hon slappnade av på framhoppningen men när jag skulle in på banan så blev hon jätte stressad igen och bockade och hade sig. Inte något som händer i vanliga fall. Jag fick ingen kontakt med henne och hon sprang mest så hade lika väl kunnat utgå. Men hoppade klart hela ändå.. Ingen runda att hänga upp sig på.
 
Aqua 1,20, 0 fel (utanför placering):
Var rätt lång tid mellan klasserna så här hade hon lugnat ner sig och glömt bort Cazzilla (vi hade dagsuppstallning så de träffades aldrig mellan klasserna). Banan var rätt maxad med några svårigheter och två stycken 2-kombinationer. Tycker runda helt klart är godkänd, vi klarade svårigheterna bra. En linje med 6 normala och sen 5 lite tillbaka som vi gjorde väldigt bra. Mot sista kombinationen kom vi alldeles för nära in och Aqua la in 2 galoppsprång istället för ett men rev inte. Hon räddade mig verkligen där. Men samtidigt så hittade jag en ridning där Aqua kämpade med mig och verkligen ville vara felfri. Hon är ju ibland lite loj och inte alls rapp i benen. Men  med lite mer galopp och högre tempo så kämpar hon oxå för att vara felfri. :)
 
 
Strök Cazzilla inför imorgon, det går inte att ha med båda just nu. Vill fokusera på bara Aqua, Cazzilla kan vi åka på lokaltävlingar med istället. Imorgon går vi rakt in i en nationell 1,20 (nationell debut) men det ska nog gå bra, vi klarade ju dagens 1,20 bra som var rätt ''stor''.

haha

Spolade av Aqua efter vi hoppat och då tyckte hon sanden utanför transporten såg väldigt lockande ut hahaha.. Det var hon värd efter att ha hoppat så fint i 1,20 =)
 

Så glad!!! :D

Nollade precis en rätt svår 1,20 med Aqua!! Hon hoppade helt fantastiskt!!!! Kvalad till 1,30 nu!! :DPå väg

Försökte ta en snabb bild på Cazzilla innan vi lastade, hon blev iaf jätte fin =) Nu är vi på väg.....
coldplay

Sååå bra låt.. Har inte uppdaterat så mycket nu för det har varit helt fantastiskt fint väder. Ååhh, legat vid sjön idag och solat och badat. Mina föreläsningar i skolan är slut nu vilket känns lite mer frihet. Har dock prov och en labb kvar. Sen struntade jag i ett prov i onsdags och missar ett prov imorgon pga tävlingen. Men skit samma, får skriva på omprovstiden. Har varit så himla mycket nu med hästarna, tävlingar och prov nästan varenda vecka så jag har verkligen haft noll motivation. Inte kunnat plugga alls, så tog en kort ''paus'' och skippade prov. Låter kanske dumt men när man verkligen inte har någon motivation så går det inte plugga in 170 sidor om biologi... Känner inte att jag har bråttom att bli klar med allt, gör ju ändå inget annat än att rida, träffa vänner och festa haha. Nej nu måste jag sova. Ska upp halv sex imorgon, usch får ångest av att tänka på det hehehe... Är taggad för hästarna kändes väldigt fina igår när jag hoppade och jag kände mig halvnöjd med min egna ridning oxå. Händer inte ofta. :p
 

Redo

Nu är hästarna skrittade, toffsat manarna (inte flätat denna gång då allt var spretigt dagen efter sist :p), rett ut svansarna, putsat, packat allt så nu är det bara att knoppa och borsta innan vi åker tidigt imorgon =) taggad!
 Hoppat i värmen

Hoppat hästarna nu inför helgen! aqua fick hoppa lite större upp till 1,25 och det kändes jätte bra!! :) Cazzilla fick hoppa lite lägre och hon hoppar allt utan problem. Mellan hindren är ett större problem, just nu bara springer hon iväg och drar ner huvudet. Så ska jobba henne med små hinder ofta nu så jag verkligen får henne lydig och på bakbenen. Känns inte helt omöjligt.. :)

Helgens starter

Tävlingen börjar 8.00 på fredag och Cazzilla går första klassen, hatar att gå upp tidigt :( Får ta en powernap mellan klasserna haha, nää ser fram emot att tävla igen :)
 
 

tisdag

Vart uppe och ridit hästarna nu, Aqua var först ut och hon markarbetades lite. I början kändes hon lite stel, förmodligen för hon vilat i två dagar men sen släppte de och hon kändes fin :) Hoppade runt på lite hinder upp till 1m-1,10 och det kändes helt okej. :)
 
Cazzilla fick också markarbetas, första dagen på bett efter 2 veckor. Det var stor skillnad på henne nu, hon slog inte alls om lika mycket utan jag kunde komma åt henne mycket bättre. Så det har väl inte känts helt bra med vargtänderna. Innan slog hon om så fort man försökte plocka upp huvudet lite=tog mer i bettet. Men idag kunde jag plocka upp formen och sätta tillbaka henne utan att hon slog om :) Vi hoppade lite små hinder och hon var väldigt springig. Men mot slutet började hon vänta mer och satte under sig lite bättre.
 
Idag är det 10 dagar kvar tills jag och min kompis Emelie åker upp till Stockholm för att se Miley Cyrus!!!!! Längtar :D

Aqua =)

 

Tessan <3

Mamma och pappa är nere i Falkenberg och så fick jag denna bilden av pappa... Nu syns det verkligen tydligt!! Inte långt kvar nu :D Längtar!!!
Mysig tur

Blev en barbackatur på Aqua och så hade jag Cazzilla i grimskaft! :) Blev mest skritt men lite trav och galopp oxå. Nu är jag på väg till en grillfest, najjjjs!! Älskar vädret :DSommarväder :D

Nu blir det ridning i skogen i det härliga vädret =)

hoppat

Idag blev det lite hoppning, pappa fick hoppa Cazzilla lite och jag hoppade Aqua. Hoppade på en volt ett räcke med bom före och efter som uppvärmning, vilket är jätte bra träning. Sen tränade jag 3 kombination med Aqua. Hon kändes väldigt fin idag och hoppade många fina språng. Inte mycket att klaga på faktiskt. :) Cazzilla skötte sig också bra!!
 
Tog en paus i deras skydd medan de åt kraft haha. Nu tänkte jag plugga lite innan jag ska fixa mig för kvällen, får se vad som händer. :)
 

dagendåva

Idag blev det lite intervallträning på galoppbanan, galopperade 1,5 minuter och vilade ca 30 s till 1 min. Cazzilla fick gå lite färre intervaller än Aqua då hon inte har lika bra flås. Imorgon ska jag hoppa Aqua och pappa ska rida Cazzilla. På lördag blir det en lugn skogstur och på söndag studshoppning igen. Sen får dom gå lite ''lugnare'' nästa vecka och trimmas inför tävlingen. :)
 
Ledig imorgon som vanligt och bara en vecka kvar i skolan med föreläsningar. Sen lite prov och en missad labb+labbrapport, efter de helt klar med basåret. Wihoooo... 2 veckor kvar till Mileys konsert oxååå :D
 
 
Aqua 1,10 i Bankeryd förrförra helgen. =)

Intervalltränat

Fick hjälp av pappa med en häst oxå :)igår & idag

Igår hoppade jag och pappa studs med hästarna. Började först med att galoppera över lite småhinder som uppvärmning och sen hoppade vi en fem studs. Lågt-högt-lågt-högt-lågt. Aqua hoppade de höga upp till 1m, det tycker jag är max för en studs och inte ofta jag har så högt, men Aqua behöver ju maxa nu hehe ;) Cazzilla fick hoppa lite lägre. Båda fick jobba på och blev flåsiga.
 
 
Idag red jag till galoppbanan för att intervallträna Cazzilla. Vi kom dock inte så långt för hon höll på att vända och springa hem hela tiden så hacket gick till slut sönder.. Sa till pappa igår att vi nog snart måste köpa en ny rem (den som går under hakan) då denna är ganska gammal nu och bara av tyg. Så gick den såklart av idag. Men som tur kom jag snabbt av och fick ta tyglarna som en grimma. Sen var en snäll i stallet och kom med grimma och grimskaft. :) Hon har tagit sig lite frihet till att göra vad hon vill nu när hon har gått bettlöst, dels därför jag valde att inte tävla förra helgen. Men snart så kan jag rida med bett igen.
 
Aqua och jag tog en barbackatur i skogen och skrittade i backar. Rätt lugnt idag efter två hårdpass, imorgon blir det dock intervallträning. :)

förebilder

Nu börjar ju som sagt hårdträningen för hästarna och även lite annat foder. Så idag tog vi lite bilder på dom som jag ska jämföra med sen om ett par veckor, då hoppas jag att jag ser stor skillnad :)
 
Aqua:
 
 
Cazzilla:

jätte bra artikel i ridsport om stress

I senaste ridsport stod det lite om stress hos hästen. Jag har ju tidigare skrivit om stress som beror på att hästen inte kan utföra ett beteende (här) och i ridsport stod de om det men även annat som kan framkalla stress (ex. felliggande sadel). Tycker det är jätte bra att de skriver om en sån sak som stress, i slutet av artikeln står det att det finns alldeles för lite kunskap om etologi och att vissa ägare inte ens är metvetna om att hästen är stressad. Jag vet inte hur många gånger jag hört att hästen blivit lugnare av att gå med en hagkompis eller att få vara ute dygnet runt. Många hästar blir mycket lugnare under betessäsongen, ganska självklart då den lever i en väldigt stressfri miljö under de månaderna. I ryttareliten hade Charlottes häst aldrig(!!) gått i hage tidigare och den var väldigt stressad av sig. När de väl släppte ut den i hage några timmar om dagen så blev den mycket, mycket lugnare. Ganska självklart. När vi var nere i Falkenberg nu över påsken så hade vi hästarna inne på natten de första dygnen men det märktes direkt att de inte trivde, även fast de stod i uteboxar där de hade mycket uppsikt. Jag släppte ut dom vid 7 på morgonen och då visade dom tydligt att de ville ut. När jag plockade in dom vid tio på kvällen var dom inte alls lugna, utan blev uppstressade av att lämna ''flocken''. Därför fick de sen gå ute dygnet runt i hagen bredvid appis och tess och de var hur lugna som helst.
 
Lite av vad det stod i ridsport:
 
''För att förstå vad som gör hästen stressad måste vi utgå från hästens sinnen och vilket liv den evolutionsmässigt är gjord för att leva.''
 
''Kronsikt förhöjt blodtryck och en högre hjärtfrekvens skadar blodomloppet, matsmältningen och näringsupptaget fungerar inte ordentligt, en högre produktion av magsyra kan ge upphov till retningar och magsår, immunförsvaret försvagas, hästen blir mer mottaglig för infektionssjukdomar och dess prestationsförmåga sätts ner. Utlösande faktorer för passiv stress är begränsad möjlighet att röra sig, ingen social kontakt, förhindran att lösa konflikter, för lite utevistelse och fiberfattigt foder. Vissa hästar visar sin stress genom att utveckla beteendestörningar, andra blir inåtvända.''
 
Jag visste faktiskt inte att stress orsakade så mycket som det stod om här. Men ett ganska tydligt exempel på stress är att hästarna inte går upp i vikt. Appis var jätte smal när jag hade henne på jfk (jönköpings fältrittklubb), där det var mycket liv hela dagarna. Hon stod på box, hade inte fri tillgång på grovfoder, ganska liten hage (dock med hagkompisar). Men när jag flyttade henne till där jag står nu, och hon fick gå på lösdrift så blev hon tjock!! Trodde inte det var möjligt att hon kunde gå upp så mycket i vikt och att hon faktiskt var lättfödd. Jag hoppas det skrivs mer om detta och att kunskapen verkligen sprider sig. Detta är ju vetenskapligt bevisat, att hästar som inte kan utföra ett visst beteende blir stressad. Detta är något som har utvecklats fram i många tusen år genom evolution, ett beteende som varit bra för överlevnaden i den miljön som hästen levde i. Nu lever den i en annan miljö och vi kan inte avla bort ett beteende på bara några år, det tar längre tid en så. I fångenskap är inte hästen ett bytesdjur längre och behöver egentligen inte dessa beteenden. Men som sagt så går det inte avla bort på kort tid och samtidigt så vill vi ju bevara explosiviteten i hästen och då behövs dessa beteenden.
 
Tur att Cazzillas ägare var ''öppen för nya idéer'' och att det var okej att hon gick på lösdrift tillsammans med Aqua. :) Dom trivs verkligen hur bra som helst tillsammans (nästan lite för bra för Aquas del då hon står och ropar på henne när jag rider Cazzilla) och är väldigt lugna.
 
De kan sova när de vill på dynget och röra sig när de vill ;)
 
 
En gång för flera år sedan var ridsport i de stallet jag står i och intervjuvade angående lösdrift (det går fler hästar på lösdrift än står inne). Då kom Appis på bild och hamnade på första sidan. :D Riktigt kul. Men man hade velat att de kopplade till stress och förklarade varför ''tävlingshästar'' har de bra på lösdrift. Dumt att även dela in hästar i olika ''kategorier'', tävlingshäst/skogsmullehäst - de är alla hästar och har exakt samma beteenden.
 

duktig aqua

Träningen gick som sagt väldigt bra idag, hon kändes jätte fin. Jag har jobbat jätte mycket med tempoväxlingar i galoppen nu eftersom det är hennes svaghet, hon lägger sig gärna i ett läge. Idag när jag jobbade med små samlingar/halvhalter i galoppen så kom hon verkligen ihop sig och arbetade med bakbenen. Innan har jag inte ens kunnat göra en halvhalt, för då har jag fått hela henne i handen. Men nu kan jag bara sitta upp lite. Detta är otroligt viktigt för hoppningen, speciellt när det är lite kluriga avstånd. Då ska gas och broms funka. Annars så finns det ingen chans att rida felfritt. Så nu är det bara fortsätta jobba så här :)
 
Till något annat, jag kollade en film från förra sommaren och fick en liten chock. Jäklar vilken biff hon var här, syns jätte tydligt på både hals och rumpmuskler. Hon gick ju lite lugnare nu i vinter och tappade endel muskler, men har ändå tyckt att hon lagt på sig tillräckligt. Man blir ju lite blind när man ser henne varje dag, då är det svårt att se om de ändras i kroppen. Men nu är det dags för hårdträning samt att jag ska fodra med lite protein i kraftfodret, då ska hon nog kunna bli så här biff igen. Har varit lite försiktig med ridpassen nu, men nu är det ändring!!
 
 
Imorgon blir det studshoppning för båda!!

Rider

Precis dressyrtränat Aqua och det gick riktigt bra :D Hon jobbade väldigt bra med sina bakben i slutet och var inte 10m lång!! 

Nu är jag ute på en skogstur med Cazzilla :)nervositet på tävling

Något som jag har haft problem med enda sen jag började tävla är nervositeten. Det går lite i perioder hur mycket jag blir nervös beroende på hur ofta jag tävlar, men det är alltid en ''jobbig'' nervositet. Ibland vill jag bara få allt överstökat för jag blir så nervös och då blir det inte ens kul att tävla. Men inför detta året bestämde jag mig för att bli av med nervositeten, blev till och med nervös inför en pay and jump..
 
Nu de senaste tävlingarna har jag inte alls varit nervös, utan helt avslappnad och kunnat fokusera. Då blir det även mycket roligare att tävla och man presterar bättre. Nervositet sitter ju bara i huvudet, så har jobbat jätte mycket med att tänka rätt när jag rider fram och kommer in på banan. Blir aldrig nervös flera dagar innan utan det är bara när jag rider fram och inne på banan.
 
Först och främst försöker jag komma på varför jag blir nervös. Största anledningen är nog att jag är rädd att en bom ska trilla eller att jag gör ett jätte stort misstag, lite prestationsångest. Jag tror att när man börjar tänka för mycket på resultat än att prestera bra blir man mer nervös. Så började istället tänka att det är okej att en bom åker ner, vi är där för att träna och bli bättre. Nollorna kommer.
 
En annan fråga jag ställer mig är: vad är det värsta som kan hända? Jo att en bom åker ner, vad gör det? Det är ju inte farligare än så... Inget att bli nervös för då. En tjedje sak är att ta djupa andetag under framridningen och inne på banan mellan hindren. Då slappnar man av automatiskt och nervositeten försvinner. Hjälper mer än vad man tror! En ganska självklar sak är ju att vara väl förberdd för den klassen man ska starta, att aldrig gå in i något för stort som man är tveksam till att klara av. Då blir man onödigt nervös över att det känns högt eller att man känner att man inte klarar av de.
 
Igår när jag skulle hoppa 1,20 var jag inte alls nervös, kändes som vilken träningshoppning som helst. Jag var helt avslappnad vilket gjorde att jag kunde prestera mycket bättre än om jag hade varit spänd och nervös. Jag ser inte denna nervositet som något positivt utan man måste vara iskall när man håller på med hästar, annars gör man misstag. Sen finns det ju nervositet som man istället blir taggad av men den nervositeten har jag aldrig känt av på hästryggen iaf haha..
 
Blir ni nervösa på tävling? Hur gör ni för att bli av med den?
Nu är jag bara taggad inför nästa tävling när vi går in i en 1,20 igen, då ska det gå ännu bättre!! :)
 

musklat på sig :)

Cazzilla fick sadeln kollad idag igen. Min CWD sadel var lite för bred för henne när vi kollade i februari(?) men eftersom hon var så omusklad då trodde vi att hon skulle ''växa i'' den sen. Så har ridit med pessoan nu och bara tävlat i CWDn. Idag låg den dock bra vilket betyder att hon musklat på sig endel. Vilket också syns, men man ser ju inte de lika tydligt när man ser henne varje dag. Dock ska hon ju ha ännu mer muskler, speciellt över rumpa och hals. Tog en bild i stallgången bara och tycker hon ser väldigt fin ut nu, men som sagt finns mer att jobba på. Får ta lite bättre bilder någon dag och jämföra med när hon kom :)
 
 

sovdags

Kom precis hem från att ha vart på bio med ett par kompisar, såg the other women och den var helt okej. :) Nu tänkte jag snart sova, man känner sig alltid lite seg efter en hästtävling. Imorgon ska jag inte tävla Cazzilla, känns inte helt hundra på hackamoret så det får vänta tills jag kan rida på bett igen. Lite sugen på att åka och hoppa en 1,20 imorgon med Aqua istället men nej, ska hålla mig till min planering. Träna på tills nästa tävling istället, har massa motivation nu när det kändes så bra idag. Nästa vecka tänkte jag köra en ''fysvecka'' med hästarna, intervallträning, studshoppning och klättring. Inte så mycket trimma på banan utan mest ute i skogen och träna styrka och kondis. Kom igång så sent med Aqua detta året så hon känns inte riktigt i toppkondis och Cazzilla har ju inte varit igång så länge. Men måste lägga in lite hårdare pass nu mellan tävlingarna, speciellt för Cazzilla som går så låga klasser. :)
 
Och till något annat så måste jag lägga ut detta citatet igen. Älskar Jens syn på hästar, likså Arnolds eller Peders. Jag ser upp till bra ridning, men att visa respekt och ödmjukhet mot hästen slår högre.
 

resultat norrahammar/taberg

1,10 4 fel:
Denna rundan kändes inte bra, hade nog lite dålig grundgalopp. La henne alldeles för nära ett räcke så det var därför hon rev.
 
 
1,20 12 fel:
Denna rundan kändes väldigt bra även fast 3 bommar åkte ner. Rev 2an, låg lite stort, 3an där vi kom för nära och sen 4b där jag inte rätade upp mig i kombinationen. Men sen så flöt allt på väldigt bra. Jag tror nog inte Aqua var beredd på att det var lite högre nu då hon var i och touchade lite oxå, hon brukar alltid hoppa lite bättre efter en rivning och det gjorde hon, bara lite för lågt. Har inte hoppat så mycket 1,20 hinder hemma så får göra de tills nästa tävling.
 
Jag tror nog (trots nedslagen) att detta var våran bästa 1,20 runda. Vi har bara hoppat lokal detta året och det är lite skillnad på lokal och regional. Mer maxat och mer linjer med relaterade avstånd. Kommer ihåg att jag tyckte det var väldigt svårt och stort på regionala förra året men idag kändes det inte alls svårt. Det flöt på bra och jag såg avstånden osv.... =) Så jag är jätte nöjd ändå!!
 

Helt okej

Hade ett ner i 1,10, jätte dålig runda. I 1,20 rev vi 2,3,4b men annars kändes rundan jätte bra :) Tror aqua inte riktigt var beredd på att det var 10 cm högre helt plötsligt :pFredag

Aqua fick gå en ganska lugn runda i skogen idag, hon har gått ganska hårt 3 dagar i rad nu. Men hon kändes ändå pigg och framme :) Nu är hon halvklar inför imorgon, har flätat så knoppar jag klart imorgon!

Cazzilla reds oxå idag! Samma runda i skogen och sen avslutade jag lite på banan. Tog några språng på hackamoret och det kändes bra. Har inte bestämt mig om jag ska tävla på söndag eller inte.. Får se imorgon :)

lite tankar bara

Åååh, jag blir så trött.... Hoppade Aqua igår och det gick inte bra. Jag är verkligen inne i en svacka just nu, tänker för mycket istället för att bara rida. Det sitter bara i huvudet, det är typ kaos där inne. Kanske en blandning mellan press och dåligt självförtroende. Jag tror verkligen inte på att jag kan längre och då tappar jag allt självförtronde i anridningarna och börjar leta avstånd osv, speciellt när jag känner press.. Vet inte riktigt hur jag ska ta mig ur detta.,, Jag är en perfektionist när det kommer till hästar och är nästan aldrig nöjd. Därför gillar jag inte att tävla när saker och ting inte är som de ska. Men jag försöker träna på de och tänka att det får gå som det går, allt behöver inte vara perfekt hela tiden. Imorgon ska vi tävla eller nej vi ska träna på att tävla, så får jag tänka istället.
Ingen känsla kan visas på film, här ser det inte ut att vara några problem. Men ändå känns det inte alls bra när jag rider an. Ibland får jag till det och det är när jag inte börjar leta avstånd och tror på att jag kan. Lättare sagt än gjort.
 

kvällsridning

Åkte upp lite senare idag och trimmade Aqua i ridhuset, tänkte egentligen rida ut men det har regnat hela dagen.. Testade ett 2-delat bett idag, vilket funkade bra. Jobbade henne över två bommar med 18 meter emellan, växlade mellan 6-7 galoppsprång. Sen jobbbade jag bara grunder, rakrikningen, tempoväxlingar, stödet i handen osv... Kändes helt okej. :) Imorgon ska jag hoppa lite inför lördag.
 
aqua på tävling hihi

dagen

Cazzilla fick sina tänder kollade idag, tycker inte hon har känts riktigt bra i munnen de senaste. Hon fick två vargtänder utdragna och två hakar nedslipade. Så nu ska hon vila 2-3 dagar och sen ridas bettlöst 14 dagar :) Ska bli kul att rida henne på bett sen igen!
 
Aqua red jag en stund på banan, testade att rida utan klippsen idag och det kändes både bra och dåligt. Hon kändes bra på de sättet att jag kunde inverka på henne mer, sätta ihop henne på ett helt annat sätt. Det dåliga var att hon släppte stödet lite då och då, lite ''tjafsig'' i munnen. Men jag tror att det beror på att hon gått så länge med klippsen nu att det känns lite ''ovant'' för henne. Hoppade lite små hinder och jobbade över bommar. Det kändes bra. Tänkte trimma utan klipps på rakt/2-delat och sen hoppa på rakt med klippsen för att få ett bättre stöd. Blir nog bra!
 
Nu ska jag plugga och sen sova, är jätte trött av någon anledning... zzzzzz

cazzillabus

 

v. 19

Ååh, grämer mig över tävlingen idag. Men samtidigt var hästarna fina så får göra bättre ifrån mig nästa helg istället. Ska trimma massa i veckan, hoppa små hinder med Aqua så jag hittar tillbaka till känslan för nu är den inte där den ska igen.. Men så här ser veckan ut, typ!
 
Måndag: Båda vilar.
Tisdag: Båda, markarbete/studshoppning.
Onsdag: Båda, skogen.
Torsdag: Aqua, hoppning. Cazzilla, skogen/banan.
Fredag: Aqua, trimma lite lätt. Cazzilla hoppning.
Lördag: Aqua tävling, 1,10+1,20. Cazzilla, trimma lite lätt.
Söndag: Aqua, vila. Cazzilla tävling 90+1m.
 
Kanske blir lite ändringar, Cazzillas tänder ska kollas och om det är något stort som ska göras så jag måste rida bettlöst kanske jag inte tävlar på söndag. Men det återstår att se. Här är en bild från tävlingen idag, sista hindret i 1m där hon sprang på och inte alls ville lyssna. Så vi hamnade lite väl nära och hon hoppade upp sig bra :)
 
 

köpköpköp

Innan så sålde jag saker på 2 sekunder typ, nu är det ingen som vill köpa något längre haha.. Här är lite saker jag vill bli av med. Antingen för litet eller så används det inte. Är ni intresserade av något kan ni kommentera eller maila isabellaf.blogg@hotmail.com
 

Resultat bankeryd 4 maj

Inte alls nöjd idag, hästarna har varit fina men jag har ridit slarvigt..
 
Cazzilla 90cm, felfri på hinder men la en volt
Glömde banan och missade ett hinder så fick lägga en volt. Annars var Cazzilla felfri :) Hon var lite tittig men försökte inte springa förbi något.
 
Cazzilla 1m, 8 fel.
Här märktes de att hon hade slappnat av och var inte alls lika tittig. Hon sprang på lite för mycket och lyssnade inte så bra på mina förhållningar. Vi fick ett ner på första, vet faktiskt inte riktigt varför. Sen rev vi en oxer på en båge där jag red på lite på språnget innan och fick inte tillbaka henne i balans. Rundan var inte speciellt bra, hem och öva på lydnaden hehe
 
Aqua 1,10, 4 fel.
Denna rundan kändes inte jätte bra, fick inget flyt eller något. Rivning kom av att jag la henne heeeelt fel.. Att jag aldrig lär mig. Nu får jag inte göra såna misstag mer... Annars fin och felfri :)

Bankeryd

Hoppat Cazzilla nu! Hon var felfri på hinder i 90cm men jag glömde banan så fick lägga en volt hahha... Aldrig glömt en bana tidigare. Hon var lite tittig men inte lika vinglig som förra tävlingen. I 1m hade vi två nerslag, hon sprang på väldigt mycket och jag fick inte riktigt tillbaka henne. Men hon tittade ingenting =) Så är nöjd med henne. Nu väntar jag på att 1,10 klassen ska börja som Aqua ska gå. :)
hoppat inför imorgon!

Hoppat hästarna lite idag inför imorgon. I vanliga fall hoppar jag inte dagen innan utan två dagar innan, men nu blev det såhär denna gången.
 
Cazzilla fick träna på titthinder, hon tittade knappt något dock. Kändes fin och hoppade väldigt bra som vanligt :) Känns bra inför imorgon. Hoppade på hackamore då jag ville testa skillnaden på bett och bettlöst. Tycker inte hon slår om med bakbenen lika mycket på bettlöst så tror det är något som stör henne i munnen. Imorgon går hon 90cm och 1m!
 
Aqua kändes också väldigt fin, tog bara några få språng på henne med. Testade utan martingal och det funkade bra, vet inte om jag ska tävla utan de imorgon. Måste dock testa lite andra bett. I hoppningen så funkade detta helt okej, men att trimma runt på rakt med klippsen funkar inte lika bra längre, blir lite för mycket ''hackamore effekt'' och hon krullar ihop sig. Ska testa ett rakt med fasta ringar utan klippsen och även ett lock up tvådelat bett. Det var de tandläkaren rekommenderade. :) Aqua går bara 1,10 imorgon!

fredag och ledig

Jag älskar att vi inte har några föreläsningar på fredagar eftersom att proven är då. Så när det inte är något prov så är man helt ledig :) Nu har jag chillat hela förmiddagen så tänkte åka till stallet nu. Egentligen skulle jag hoppa idag men tar nog några språng imorgon istället. Det är hoppträning idag och imorgon så kan sno hindren efteråt imorgon. Ska bara ta några språng och känna så allt känns bra inför söndag :) Idag blir det skogen för båda.
 
 

tävlingsplanering

Har planerat in rätt många tävlingar nu under maj. Vill att Cazzilla ska gå några tävlingar nu ganska tätt så hon får rutin på tävlingsbanan. Aqua och jag behöver ut och samla rutin! De är inga jätte höga klasser som sliter eller tar ut all energi på dom. :) Endast en två dagars tävling, annars är det bara endagars.
 
Här är en preliminär planering. Man vet aldrig vad som kan hända när det är levande djur man håller på med, därför så är det bara preliminärt, de har jag lärt mig under åren ;) Klasser är oxå lite oklart än så länge, blir kanske någon högre eller lägre. Man vill ju att allt ska kännas bra just den dagen. :) Efter de hoppar jag nog en tävling till innan jag flyttar ner hästarna till falkenberg och då är en av årets bästa tävling, björbäck :)
 
Bankeryd 4/5 - Cazzilla 90+1m, Aqua 1,10
Ntrk 10/5 - Aqua 1,10+1,20
Bratteborg 11/5 - Cazzilla 90+1m
Vaggeryd 23-24/5 - Cazzilla 1m, 1m, Aqua 1,10+1,20, 1,20
Ev. Ntrk 1/6 - Cazzilla 1m+1m, Aqua 1,10+1,20
 
Ser väldigt mycket fram emot detta... :D

Stalldag

Har varit i stallet heeela dagen, från 10 till 18! Vi har haft fixardag, så har målat bommar, fixat staket och lite sånt. Imorgon tänkte jag städa ordning mina grejer på logen och mocka hagen ordentligt, nu när man ändå är igång!

Sen tog jag en barbackatur på Aqua med Cazzilla i grimskaft i skogen. De skulle bara gå lite kravlöst så passade bra att göra så :) Skrittade mest men blev även lite trav och galopp! I galoppen ville Cazzilla mest galoppera om haha...

RSS 2.0