måndag

Kunde inte passat bättre med en självstudievecka denna vecka. Var jätte trött igår efter att ha kommit hem sent i förrgår och sen fått gå upp en timme tidigare igår. Men nu har jag sovit ut tills idag :) Ett prov på fredag och ett prov nästa fredag sen kan jag andas ut lite... Nästa fredag åker vi till falkenberg med hästarna över påskvecka så tar en veckas ledigt från alla föreläsningar. :p Ska bli skönt. Ska även tävla Aqua där nere och Cazzilla ska ut på något. Sen blir det såklart ridning på stranden/i havet. :D
 
Nu tänkte jag snart åka till stallet, ska rida Aqua runt galoppbanan. Cazzilla ska jag nog bara skritta ut en sväng :)
 
Kom lite nära på sista igår, då drog hon in benen ordentligt. :)

bratteborg

Som sagt så har Cazzilla verkligen skött sig jätte bra idag, 2 nollrundor blev det. Hon har verkligen slappnat av i nya miljöer nu och då blir allt mycket lättare. Hon tittade inte något på framhoppningshindren och inne på banan sen så bjöd hon bra på alla hinder och tittade inget! :) Det var en jätte stor framhoppning så ingen risk för att hon skulle bli spänd av att det kommer andra hästar för tätt inpå.
 
Det gick bättre än väntat idag, trodde att hon kanske skulle bli lite spänd iallafall. Men inte de, så det är kul att det går framåt! :) Får se vad vi ska göra härnäst :p
 
 
Pappa tog lite bilder på framhoppningen :)

Så duktig :)

Nolla i 80 cm oxå!! Hon har varit superduktig idag :)
Nolla

Hoppat 70cm nu och vi var nolla :) Resultet spelar ingen roll, det som var kul var att hon var helt avslappnad, bjöd mot alla hinder och tittade inte på något! :) Ska hoppa 80cm med, går nog lika bra :) 
Hotellfrukost

Precis ätit hotellfrukost, finns bara nutella och ananas så är jag nöjd ;) Shoppade lite igår kväll när vi kom, 2 par jeans, en jeansshorta och ett linne. Snart ska vi shoppa mer hihi :) Någon som bor i Göteborg och har tips på affärer man ska gå till när man är här? :)
fina och pigga hästar

Båda hästarna fick klättra en del i skogen idag och sen även massa galopp med tempoväxlingar. Båda kändes fina och var pigga :) Nu ska vi snart åka till Göteborg och kommer nog hem imorgon kväll, så om inte pappa är ridsugen imorgon så får dom vila. På söndag sen är det som sagt pay and jump för Cazzilla, kul :)
 
 
 

Härligt väder :)

Aqua red jag i skogen innan, nu sitter jag på Cazzilla. Blir skogen för henne med, så himla skönt väder idag :) 

Syns det någon häst bakom all ponnyman? :ptorsdag

Hästarna fick vila idag då jag pluggat hela em till provet imorgon. Så får det bli ibland. Har provet klockan 8-10 imorgon och efter de ska jag rida båda hästarna. Sen åker mamma, jag och min syster till Göteborg och bor på hotell över natten och sen ska vi shoppa :) Firande av min 20 årsdag som är snart hihi!! Ska bli kul, sparat pengar nu så jag kan shoppa endel i Göteborg, finns ju lite fler affärer där än i Jönköping.. :)
 
Lite fler bilder på mina skogsmullehästar :)
 

duktig bebishäst

Vart iväg och tränat Cazzilla idag och hon får alla rätt :) När vi körde dit var hon avslappnad i transporten då hon inte var svettig när vi kom fram som hon varit tidigare. På träningen var hon avslappnad och hoppade allt väldigt fint!! Det var dock inte jätte tittigt men stor skillnad på henne sen vi var där första gången. Sen börjar hon kännas bättre i dressyren också, vilket tyder på att hon stärker sig!! :) Hon gjorde många fina språng där hon verkligen hoppade igenom kroppen. När vi kom hem igen så kastade hon sig inte ur transporten utan väntade på mig och tog ett steg i taget. Så hon har skött sig exemplariskt idag ;) Har dock ingen film.
 
Har anmält till pay and jumpen nu. Ska hoppa 70+80cm med henne på söndag. Nytt ställe, mycket hästar på både framridning och framhoppning. Men bara hon slappnar av ska hon nog sköta sig. :) Det är ju alltid lite svårare på p&j där det är mer orutinerade ekipage som inte vet eller tänker på att det finns unghästar med. Rider rakt över en, eller gasar på precis bakom. Blir lättare när vi kan hoppa lokal avd. b istället. Får försöka hålla mig undan på söndag så hon inte blir sådär spänd och rädd för alla hästar igen.
 
 
 

svanteträning

Träningen idag gick helt okej, Aqua var pigg och framåt och hade nästan lite svårt att sätta tillbaka henne. Men bättre att hon är så här än att vara seg :p Hon hoppade mååånga fina språng. Med min egen ridning är jag inte jätte nöjd, blir lite för passiv. Speciellt när det kommer snabbt ur sväng och jag inte riktigt hittar något läge, måste vara snabbare där och verkligen vara klar i tid. Ska sätta upp samma kombination ur sväng och träna på när det kommer snabbt ur sväng.
 
Vi hoppade en S båge med först 7 galoppsprång och sen 4 till nästa. Vände på det och hoppade tillbaka. De tyckte jag ändå vi gjorde helt okej. Har haft lite problem tidigare med bågar där jag inte riktigt ridit framåt men idag tänkte jag verkligen på att flyta på. Sen hoppade vi en kort banan med samma båge och två kombinationer.
 
Det jag ska träna på med Aqua är som alla säger att hon ska bli lättare att rida fram och sen sätta tillbaka, fler ''växlar''. Jag själv måste bli mer konsekvent och bestämd.
 
 S-bågen.
 
Kort bana
 
Visst ser hon pigg ut? Och hoppar så fint! Imorgon ska jag iväg och hoppträna Cazzilla, ska bli kul!! :)

Fin<3

Aqua har hoppat superfint på träningen idag!! :) Pigg och framåt var hon oxå, ibland så, då har Aqua pigga dagar ;) Ska skriva ett inlägg sen och lägga in nån film.
måndag

Vaknade med halsont och kände mig rätt seg så tog en lugn morgon/fm och skippade föreläsningarna idag. Sen åkte jag upp till stallet mitt på dagen och red Cazzilla runt galoppbanan. Blev en hel del galopp och så hoppade vi lite stockar. I början var hon lite spänd och tittig men efter ett tag släppte de och då bjöd hon mot alla hon såg :p Så hon skötte sig bra! Aqua fick vila idag och imorgon ska vi hoppträna för Svante som kommer till Toveryd där jag har hästarna. Alltid smidigt och bra att träna på ''hemmaplan''. :)
 
 

falbygdens 22 mars

1m, 0+0 fel.
Denna rundan kändes helt okej, på framhoppningen fick jag en väldigt bra känsla och Aqua hoppade super. Inne på banan så flöt allt på bra, till andra hindret i omhoppningen fick jag inte rätt på galoppen så det blev lite trav där i svängen hehe. Sen mot sista linjen blev det lite obalans i svängen som sen satt kvar fram till oxern. Tog det som sagt väldigt lugnt här och ville bara sätta en fin runda.
 
 
1,10, 0+0 fel.
Inför denna rundan kändes inte allt hundra, hittade inte riktigt distanserna på framhoppningen och jag var lite nervös. Så det ställde till de lite och jag red inte alls som jag skulle. Hela rundan blev kaos egentligen. Det största problemet var väl att jag själv inte hittade lugnet och letade distanser hela tiden och tog första bästa typ. Syns på bågen där jag tar bort ett galoppsprång i svängen och sen mot räcket tar jag bort ett till. I omhoppningen svängde jag lite snävare men sen glömde jag faktiskt att ta innanför det gröna räcket igen och även efter kombinationen skulle jag tagit innanför. Men Aqua låg i handen och jag fick inte alls upp henne på bakbenen och allt kändes skit hehe...
 
 
Däremot så känns det som Aqua har lite fler ''växlar'' nu, hon går att rida på framåt och det går att sätta tillbaka henne. Då hoppar hon också ännu bättre då hon kommer mer på bakbenen. Som sagt så hoppade hon super igår, var rädd och kvick av sig. Men måste bli ännu mer konsekvent i markarbetet gällande tempoväxlingarna. Bara trimma vidare tills nästa tävling som är om 3 veckor tror jag. :)

Låååååång dag

Shit vilken lång dag... Åkte till stallet vid halv elva och kom hem halv nio. Det var en hel del starter, sen gick avd b före a i sista klassen. 

Jag är nöjd med 1m rundan men inte 1,10, dålig ridning från mitt håll. Visst det funkar att rida lite halvdant i 1,10 klasser men sen när det blir högre måste allt sitta.. Ska lägga in filmerna imorgon och skriva en liten utvärdering. Eftersom det var så lång väntan mellan klasserna hade det vart kul att ha med Cazzilla snart så kunde hon hoppat avd b. Så letade upp en pay and jump nu och hittade en nästa helg. Ska bara hoppa två låga klasser, det viktiga är att allt runt omkring funkar med framridning och framhoppning samt att hon får träna på titthinder på banan :) Hon är ju grön med allt och behöver nog träna mer på att slappna av på framridning/framhoppning snarare än att hoppa en bana. Det gjorde hon ju bäst förra pay and jumpen iaf :p men det ska nog gå bra!! :)

Nu ska jag snart sova, ska upp vid nio imorgon och hjälpa till på ponnytävlingen... 
<3


Nolla!!

Dubbelnolla i båda klasserna men utanför placering, tog det rätt så lugnt i omhoppningen. Men känns bra att sätta två nollor på säsongens första tävling :) Aqua har hoppat jätte fint!!! På väg hem nu, det var en hel del starter idag... :p
tävling imorgon :D

Japp, imorgon är det årets första tävling med Aqua. Hoppar 1m och 1,10 i Falbygdens. Ska satsa på att göra bra rytmiska rundor och det ska kännas enkelt! :) Måste tänka på att ha framme nosen, sitta upp själv och slappna av mellan hindren. Då ska det nog gå bra ;) Har ridit lite i skogen idag och sen trimmat lite på banan, hon kändes fin. Så hon ska nog kännas bra imorgon oxå! Så kul att det äntligen sätter igång med tävlingar nu.. :D
 
 

Hopp

Hoppningen gick bra idag, Cazzilla var lite spänd i början men det släppte sen. Inga spända överhopp :) Hon kändes ändå helt okej på marken idag, fick lite mer kontakt med bakbenen och hon slog inte om så mycket :) Men istället krullade hon ihop sig endel för att komma undan men det kändes ändå bättre än att hon ska slå om. Hoppade en linje med 3 hinder, 14 meter emellan. Skyltar och vattenmatta och hon tittade knappt :) Såklart att hon uppmärksammar det första gången men sen släpper de. 

Detta blev som ett styrkepass för henne och hon blev trött i slutet vilket är bra. Var lite svårt att sätta tillbaka henne och det blev nästan lite kort på 14 meter (3 galoppsprång), så det måste vi öva på!!

appis och tess del 1

Visst var det Tess på bilden nedan, nu syns det verkligen att det ligger något i magen :) Pappa var nere i sommarstugan i helgen och då hälsade han såklart på dom och tog massa fina bilder :) Tycker ändå han är rätt duktig på att fota nu hihi... Här är ett gäng fina bilder, lägger ut fler i ett annat inlägg.
 
 

hoppträningen igår

Träningen igår gick som sagt bra, Aqua kändes mycket bättre på marken denna gången och då blir hon ju såklart mer ridbar mellan hindren. Hon hoppade många fina språng och var ändå rätt så rädd om sig. Banorna flöt på helt okej, vi hoppade upp till 1,20 i de ridhuset som är ganska litet så hindren kommer snabbt ur sväng. Men fick problem till en kombination där jag inte hittade något läge bara, så la massa volter vilket jag annars aldrig brukar göra. Vet inte riktigt vad som hände... Men det löste väl sig sen, även fast det inte riktigt kändes helt hundra. Jaja.. Till helgen måste jag tänka på att få upp och fram hennes nos lite för hon krullar lätt ihop sig och hamnar i framvikt. Jag själv måste också sitta upp mer, trillar lätt fram när hon själv lägger sig framåt. Så ska det säkert gå bra, det är ju ''bara'' en lokal och inga höjder precis. :) Jag själv måste bara skärpa mig lite och rida ordentligt, Aqua kan ju det är ju jag som måste lära mig..
 
Det blev en rätt lång träning igår med framridningen och ganska många språng sen när vi började hoppa. Så Aqua får skrittas lite idag och sen ska jag bara trimma igenom henne lite imorgon. Cazzilla ska jag hoppa lite idag, vet inte riktigt vad för övning det blir. Men tittiga hinder iaf!
 
Ett språng från träningen igår. Vet inte riktigt vad jag gör när hon hoppar såna fina och lätta språng. Antagligen är nosen framme och jag är helt klar i handen samtidigt som jag sitter upp. Då kan hon hoppa som hon ska.
 

Så fin!! :')

Aqua var himla fin idag på träningen, hoppade fantastiskt fina språng. Men jag är inte nöjd med mig själv, vet att jag kunde gjort allt så mycket bättre... Jaja, det är bara att träna vidare och glädjas över att jag har en sån fantastiskt fin häst <3 får hoppas att jag gör bättre ifrån mig på tävlingen i helgen...

Ska sova nu, kanske lägger ut någon film imorgon. Fick tillbaka ett biologiprov idag som jag klarat, har fasat över de ett tag. Då blir man lite motiverat igen (bara lite!!), har ett till biologiprov på fredag och vill helst bara få det överstökat. Hatar biologi när de handlar om celler blä..

Bild från filmen, fina Aqua <3

bilder

Pappa köpte ett nytt objektiv för ett tag sen, så nu kan man ta ännu finare poträttbilder. Tog några oplanerade för någon vecka, jag var osminkad och sleten, hästarna ville mest stå och äta havren men här är några. Ska ta lite bättre bilden någon dag istället!! :)
 
Denna tycker jag är rätt fin, men tyvärr missade pappa hela cazzillas huvud... :p

aqua igår

Igår trimmade jag Aqua lite på de raka bettet med klippsen. Hon kändes inte alls bra på de, inte i närheten som sist. Men tror det främst berodde på att hon inte trimmats på några dagar då hon kändes helt okej i slutet. Men tog bort klippsen och testade utan några varv men det tyckte hon inte alls om. Fick ingen kontakt alls och hon bara gapade osv... Så satte på dom igen och fortsatte jobba henne. Mot slutet kändes hon ändå helt okej, försökte verkligen sätta henne på hennes bakben för hon var så tung i handen ett tag och bara krullade ihop sig. Kändes väl lite bättre mot slutet och hon jobbade mycket bättre med bakbenen.
 
Det är så lätt att sitta här och skriva att det finns bara några få grundläggande saker som hästen ska kunna, den ska gå rakt, lyssna fram och tillbaka, bjuda fram till ett ärligt stöd och vara på sina bakben men det är så svårt att väl göra detta. Har kommit till den punkten nu där jag förstått att det är grundläggande saker man ska jobba med och inte krångla till de, nu ska jag bara kunna göra detta bra oxå.. heheh.
 
Idag ska vi åka och hoppträna, hoppas att hon känns lite bättre från början idag efter trimpasset igår :)
 
 

dressyrträningen

I måndags dressyrtränade jag Cazzilla, det går såklart hela tiden framåt och traven kändes väldigt bra. Vi började med lite skänkelvikning vilket hon gjorde väldigt bra och vet faktiskt inte om hon lärt sig det sen tidigare. Sen har vi ju galoppen som är så mycket jobb med eftersom hon slår om direkt när det blir jobbigt och då är det svårt att stärka henne. Högergaloppen gick ändå helt okej, jobbade med rakriktningen och sen lite på voltspåret. Man måste verkligen driva på ytterbak hela tiden så hon inte slår om, samt att hon inte får komma ner i en för låg form. Vänstergaloppen var lite kaos till en början, hon bara sprang, krullade ihop huvudet och bärde inte upp sin insida. Men till slut fick vi ändå en helt okej galopp. Galopperar inte så länge utan det blir mest övergångar mellan trav och galopp för att stärka henne så mycket som möjligt. Men det är bara att jobba vidare tills nästa gång, hon blev väldigt trött efter den träningen vilket är bra, då fick hon ändå jobba lite med sina bakben :) Ska be pappa filma lite nästa träning, har bara lagt ut hoppfilmer på henne..
 
Hittade denna bilden, tog den kanske 2 veckor efter hon kom. Vilken tunnis hihih. Får ta en ny bild snart och jämföra :)
 

ansiktsmasker

Fick dessa ansiktsmasker hemskickade från https://maybeauty.se/ och har testat dom. :) Har ingen dålig hy och har aldrig haft men man kan ju alltid få bättre. Tycker denna kändes bra, man kände sig mycket fräschare och lenare efteråt, samt att man såg att den verkligen tog bort smutsen. Sen fick man en guid med där det står lite mer om kosten osv... för det är ju där det stora problemet ligger tror jag. Detta är ju bara som en liten hjälp :) Vill ni också testa den kan ni göra det nu och få 50% rabatt, och då får man 5 masker, pensel och hudguiden! :) Från https://maybeauty.se och uppge isabellaf50 när ni beställer.
 
 
 

Seg.....

Är trött och seg med huvudvärk idag... Vart i skolan, ridit, plugga inför provet och precis sett ryttareliten. Ska sova snart och förhoppningsvis vakna upp pigg imorgon, då ska jag uppdatera lite mer ordentligt :)


Kan ni gissa vem detta är? Bilden är tagen i helgen :)

Rolig vecka

Snart ny vecka med massa roliga saker med hästarna. Imorgon ska Cazzilla dressyrtränas, på onsdag är det hoppträning med Aqua och på lördag årets första tävling. Tar bara med Aqua och mjukstartar med en lokal 1m+1,10. :) Annars har jag prov på fredag som vanligt kan man väl säga... Så mycket plugga i veckan. Men ser fram emot träningarna och tävlingen!!
Intervaller

Intervalltränat aqua på galoppbanan. Ska trimma Cazzilla när jag kommer tillbaka :)
idag

Kort film från idag. Är inte jätte nöjd med dagens hoppning, skulle lagt mer tid på framridningen och verkligen jobbat henne men jag visste inte riktigt hur hon skulle gå på bettet så jag började hoppa ganska snabbt. Men efteråt så trimmade jag henne lite extra och då blev hon som sagt jätte fin. Sen är hon lite seg just nu, dels för hon har lång päls, lite dålig tränad och så har jag var lite dålig att jobba med framåtbjudningen. Så måste verkligen ut och intervallträna nu så hon kommer i topptrim, sega hästar måste ju verkligen vara i toppkondis för att bli så pigga som möjligt. Sen ska jag jobba med att hon ska svara direkt för skänkeln oxå, det är något man måste underhålla hela tiden för att hon inte ska gå och sova....
 
På linjen tappar hon verkligen rygg och bakben, får upp huvudet lite väl högt vilket gör att hon tappar spänst i språnget och touchar räcket. Får hoppa mycket låga hinder med raka linjer så jag får henne att arbeta hela vägen fram.

Hoppning

Hoppat Aqua precis, testade ett nytt bett, rakt med klippsen. Tycker faktiskt hon kändes väldigt nöjd på de, hon sprang aldrig och släppte bettet genom att rycka upp huvudet. Även fast jag inte la jätte mycket tid på att trimma henne innan jag började hoppa så hade jag ändå ett bättre "utgångsläge" haha eller vad man ska säga. Hon tog ett mycket bättre stöd från början :) när jag hoppat lite jobbade jag henne lite till i galoppen och då kändes hon väldigt fin faktiskt. Fick nästan lite gummibandskänsla när jag samlade henne. Tog även något språng då vilket hon gjorde jätte fint.

Så detta ska jag fortsätta på nu. Hon kunde aldrig ta upp bettet och bita i de vilket gör att tanden inte slits ner mer. 
Detta hade jag, rakt med rörliga ringa + klippsen.

Har även en kort film, lägger upp den sen :) Hoppade samma övning som sist jag hoppade henne!

träningen

Som sagt gick träningen jätte bra med Cazzilla idag. Har inte varit ute och åkt med henne på ett tag så hon var lite spänd när vi kom dit men det släppte sen. Hela träningen gick väldigt bra, hon hoppade alla hinder utan problem och tittade knappt. Det var en grind hon tittade till lite på men annars så var hon avslappnad. Så är jätte nöjd med henne och kul att det går åt rätt håll nu!! Nu är det bara mer rutin hon behöver, att åka ut på nya ställen och slappna av i nya miljöer. Känns som hon är mer redo nu för att utvecklas istället för att bli spänd. :)
 
Kombination från idag. Vi hoppade korta banor med skyltar, vattenmatta och grind vilket hon som sagt gjorde väldigt avspänt. :)
)

Superduktig!!!

Hopptränat och Cazzilla var jätte duktig!! Förra träningen var hon spänd och bockig idag var hon avslappnad och hoppade allt utan problem. :) Kan inte tro att det är samma häst....


dagen

Var iväg med Aqua idag och kollade munnen + provade ut lite bett. Hon är väldigt svår i munnen... Anledningen är väl främst för att hon inte riktigt tagit ett ärligt stöd från början, på provridningen hade jag ingenting i handen och hon sprang mest och slog med huvudet när jag red henne och krävde ett stöd. Så hon måste bli lugn i sin mun för dels så springer hon och rycker med huvudet och har jag martingal då så får hon ett ryck i munnen varje gång vilket kan leda till sår. Men sen så hade hon även bitit sig fast i bettet så mycket att första kindtanden hade slitits ner något. Så måste få ordning på detta nu. Hon har en fin mun och fina tänder annars men väldigt orolig i munnen.
 
Fick tips att testa ett rakt bett som var just väldigt rakt (vissa raka bett kan vara lite för böjda i formen) utan fasta ringar, testa att rida med och utan klippsen som finns på micklem tränset. Sen även lätta på nosgrimman ännu mer (har den inte alls hårt nu) så att hon känner sig lite mer fri. Får hoppas att det blir bättre och att hon blir lugnare i munnen, det handlar ju om en utbildningssak men samtidigt måste man hitta något som hon också trivs på för att sluta få henne bita och rycka. Fick även massa andra tips och lärde mig en hel del om bett. Bland annat att billiga två-delade bett inte ens är symetriska för de görs bara i en del (aldrig något jag tänkt på), isåfall får man köpa ett dyrare som gör en högerdel och en vänsterdel. Cazzilla har ju gått på de nu så bytte faktiskt till ett tre-delat istället. Ja, nog om de, får hoppas att vi hittar en lösning iaf!
 
När vi kom hem igen så red jag Cazzilla på banan, hon kändes fin mot slutet. Jobbade mycket med lösgjordheten, rakriktningen och att hon ska ta ett ärligt stöd och inte krulla ihop sig. Även lite tempoväxlingar och övergångar blir det. Tyckte jag fick ett bra tryck bakifrån så hon inte fick chansen att slå om med bakbenen i galoppen, släpper man drivet så tar hon första chansen och slår om. Så det måste hela tiden finnas ett driv bakifrån. Mycket jobb men roligt jobb :) Imorgon åker vi iväg och hopptränar, jag hoppas hon sköter sig...
 
Sen var jag iväg och tränade på gymmet vilket gick bra men var lite seg idag... Nu ikväll har jag såklart kollat på ryttareliten, tyckte de var jätte bra!! :) Ska bli kul att se fortsättningen.

en fråga och ett svar som spårade in på ''annat''

Håller du inte på nått med trickträning och sånt längre? Tycker du va så duktig, tråkigt att det inte står nått om det längre. :( Men kul att det går bra med hästarna! :)
 
Svar: Tack så mycket :) Tränade mest trickträning med Appis och eftersom vi inte har henne i Jönköping blir det lite svårt. Men när jag åker ner runt påsk under någon vecka ska jag köra lite trickträning med Appis, hon har nog inte glömt bort någonting ;) Kanske ska försöka mig på att äntligen lära in bugning då... Det är något jag alltid velat lära henne men aldrig riktigt hittat något bra sätt för henne att förstå.
 
Däremot tränar jag hästarna varje dag mycket från marken. Speciellt Cazzilla som lätt spänner sig och tappar fokus på mig och kollar på annat. Nu det senaste har hon verkligen börjat lyssna och slappna av. Allt från när jag ska hoppa upp till att stå lös i gången. Även lastningen gjorde hon bättre efter bara 2 gånger och när jag lastade henne häromdagen så skötte hon sig jätte bra. (Funderar faktiskt på att göra en lastningsfilm och visa hur jag gör då det är ett väldigt vanligt problem men har ingen svårlastad häst... ev om appis krånglar lite när hon inte åkt på ett tag eller om cazzilla fortsätter kastar sig ut när jag ska lasta av, skulle kunna få ihop något på de iaf). Jag tror att om man har ett system hemma för att får hästen att fokusera på dig och slappna av så kommer det funka även på tävling, det kommer bli en annan trygghet hos hästen. Jag tror mycket på att hästen ska vara avslappnad från marken innan man hoppar upp för då har man bättre förutsättningar för att få hästen avslappnad även från ryggen.
 
För mig är det viktigt att hästarna är väluppfostrade för att underlätta allt arbete, att stå och lasta i 2 timmar innan en tävling är inget jag gör igen (appis får känna sig träffad...). Då lägger jag hellre tid på att lösa problemet än att gå runt och vara orolig och stressad innan en tävling för att lastningen inte kommer funka. Jag tror också att hästarna mår bättre och känner sig mycket mer avslappnade och trygga när de har en ledare, de blir en mindre ''inre stress'' hos dom. Allt handlar om fokus och respekt, då kommer avslappningen och tryggheten automatiskt. :)
 
Kan också nämna att skaderisken ökar ju mycket mer om man inte har sin häst på plats från marken. Tänker på när Aqua sparkade mig för någon månad sen. Skulle leda ner henne till ridhuset och hon var rätt stressad över att Cazzilla stod och ropade på henne. Jag tänkte dock att ''Aqua är så snäll hon gör aldrig något'', men vips så la hon en bock och träffade mig på benet. Hade jag istället jobbat henne från marken när hon höll på så och fått henne fokusera på mig och slappna av hade detta aldrig hänt. Kan säga nu i efterhand att jag inte lämnar något åt slumpen längre, hästen ska ha full fokus på mig hela tiden och vara avslappnad....
 
 
Har alltid grimma antingen över eller under tränset när jag leder hästarna ner till ridhuset eller på tävling. Anledningen är för att kunna jobba dom om det skulle behövas och att backa en häst med träns genom att rycka den i munnen är inte så schysst och gör nog väldigt ont. Så därför har jag alltid grimma (oftast med kedja) för att kunna backa dom utan att det blir ryck i munnen.

ryttareliten

Ingen har väl missat ryttareliten som börjar imorgon, ska bli himla kul och intressant att se.... :D Kan inte vänta... kommer nog vara väldigt inspirerande!!
 
 

måndagar är allt bra ändå

Gillar verkligen måndagar, hinner med mycket utan att behöva stressa. Dessutom har det verkligen varit vårvärme idag, 14 grader, tänk vad lite sol och värme kan göra att man mår så mycket bättre. Åkte upp och red på morgonen/förmiddagen, Aqua var den som fick sig en skogstur och det gick bra. Tog in och pysslade om Cazzilla lite och sen fick dom havre. Började skolan 13 och hade två föreläsningar, slutade sen vid halv fem. Mötte upp en kompis då och cyklade till gymmet. Tog det rätt lugnt med konditonen då jag vart sjuk och fortfarande känner lite i halsen, så det blev mest styrka. Har inte tränat på över en vecka så lär ha träningsvärk imorgon. Hoppas inte att jag blir sjukare efter detta passet, vill vara frisk imorgon så jag kan träna ordentligt igen!!
 
Nu ska jag plugga lite innan jag somnar, redan rätt trött.... Upp tidigt imorgon för Aqua ska till tandläkaren hihi..
 
 

Morgon/fm's tur


Aqua och jag var ute i skogen och klättrade en hel del. Så hon var svettig och trött när vi kom tillbaka :) Cazzilla vilar idag. 

Delar på havren :)

pluggig vår

Åååååh, satt och kollade igenom prov osv... inför våren. Har prov iprincip varje vecka fram till vecka 23 och det är inga små prov. Vi har bara 2-3 prov i varje kurs (100p) och då blir dom ju väldigt stora. Kemiprovet i fredags var på 100 sidor. Sen har vi labbrapporter och någon redovisning. Har varit väldigt dålig att gå på föreläsningarna nu oxå, känner inte att jag får ut jätte mycket av dom då jag bara orkar lyssna första halvtimmen typ innan jag halvsomnar hehe (dom är alltid på 1,5 timmar). Men får skärpa mig, får ut mer av dom att gå än om jag är hemma. Måste kämpa sista terminen nu, inte långt kvar.
 
Annars har jag lite roliga grejer att se fram emot också. Tävlingar såklart, ska till Göteborg när jag fyller 20 år, Miley Cyrus konsärten i slutet av maj och sen tänkte jag åka ner till Falkenberg någon veckan när det passar och ta med hästarna. Då blir det ridning i havet :D Så har endel att se fram emot också, får tänka på de när jag sitter och pluggar sönder...
 
 

:(

Blev jävligt besviken när jag kom till stallet idag och såg att mitt pannband var helt sönder.... Det hängde bland tränsen och antagligen har det åkt ner och någon trampat på de. Visst de kan hända men då säger man väl ändå något??? Det kan ju inte bli så här av att hänga på en krok. Blääää, blir så trött. Var mitt finaste pannband.... :( Får köpa ett nytt likadant helt enkelt, vet dock inte vart då jag köpte de på mässan förra året.
 
 

kort film från idag

Hoppade som sagt Cazzilla idag vilket gick bra! Har ju inte riktigt kunnat hoppa henne ordentligt det senaste utan all fokus har varit på att få henne avspänd på titthinder. Idag tittade hon ingenting även om vi hoppade skyltar och vattenmatta. När jag väl slutade pressa henne och gjorde allt lite mer avslappnat så slappnade även hon av. Det var lite kämpigt där ett tag och jag var lite osäker på fall jag faktiskt skulle reda ut det hela... Men när jag väl hittade problemet till varför hon bockade och överhoppade sig så löste sig allt väldigt snabbt :)
 
Vi hoppade en kort bana och sen avslutade vi på ett högre räcke. Har bara hoppat 50cm hinder de senaste och innan de bara några enstaka språng på 1m men idag testade vi ett lite högre. Hon verkade inte banga för de utan hon är väldigt modig av sig samtidigt som hon är rädd om benen vilket är något man verkligen önskar hos en hopphäst. Antingen så är hästen extremt rädd om sig men då väldigt feg på hinder eller så är den väldigt modig men då inte så rädda om sig (tänker på aqua hehe). Så det är något väldigt positivt. Hoppas hon sköter sig lika bra på hoppträningen på onsdag och håller sig avspänd på titthinder även då :) Då kanske vi kan börja kolla efter någon tävling snart hihi :)
 
Hon klipper ju detta räcket (på 1,15 som pappa så fint nämner i filmen hahha) hur lätt som helst, fatta då när hon fått upp styrkan lite mer.... ska bli spännande och se hur hon är i sommar.

Duktig hest

Hoppat Cazzilla idag, fullt av titthinder. Kan inte tro att det är samma häst jag hopptränade för ett par veckor sen, vilken skillnad!!!! :) Avslutade på ett högre räcke och det bangade hon inte för. ;) Har film som jag lägger upp sen.
Galoppbanan
hoppträning

Var iväg och hopptränade Aqua innan, det gick helt okej :) Hon var lite seg och inte alls bra på marken och då blir ju hoppningen svårare. Men det löste sig rätt bra ändå. Hoppade en bana med lite klurigheter upp till 1,20 och det gjorde vi ändå bra för att inte ha hoppat speciellt mycket det senaste. Tränade själv oxå så fick mycket hjälp. Blir att trimma på med dressyren nu och förhoppningsvis få henne att släppa igenom lite till tills nästa träning.
 
Nästa vecka ska jag åka med Cazzilla istället och träna själv, ta det lite lugnt med alla titthinder. Men jag tror hon kommer sköta sig jätte bra :) Det blir nog bra för henne att börja med en träning då det bara är vi.
 
Har tyvärr ingen film från idag.

Gårdagen

Hästarna fick nya skor igår och blev äntligen av med snösulorna. Hade ju knappt behövts i år. Sen tog pappa och jag en skogstur och avslutade lite på banan. Testade de nya underlaget och det känns mycket bättre än det gamla som var stenhårt... :)

Idag är det som sagt hoppträning med Aqua :) Har fortfarande feber men bara lite, så hoppas jag är frisk imorgon!!


Aqua hittade lite gott i rykthinken haha

Sjuk....

Blivit sjuk, blä! Stannade hemma från skolan och pluggar kemi inför provet på fredag istället.. Men hästarna kan man inte strunta i, dom ska skos idag och efter de ridas. Imorgon ska jag hoppträna, troligtvis Aqua även fast jag är sugen på att ta med Cazzilla. Men de får vänta tills nästa onsdag :)
shopping

Köpte endel grejer på mässan men inget direkt kul att visa. Blev ett amigo regntäcke till Cazzilla, två nya lädergrimmor, en vanlig grimma, ''rycktpåse'', grimskaft, och så detta:
 
Mountainhorse regn/sommarjacka. Jag samlar på mig rätt mycket jackor haha...
 
Eskardron huva till Cazzilla och ett rosa pannband :)
 
Det var nog allt! :)

Skogen


Aqua och jag tog en härlig ridtur på fm. Mest klättring i skritt men även lite galopp :)

dressyren löser det mesta

Satt och funderade lite över varför det helt plötsligt gick så bra för mig och Aqua i somras. Gick från att ha nedslag i 1m till att nolla flera klasser på raken, 1,00/1,10/1,20. Tänkte också på dagens hoppning som kändes väldigt bra där Aqua hoppade fint och vi hade en bra rytm och galopp. Kom och tänka på Jens Fredricsons (hopp)clinic som bara bestod av dressyrarbete. Jag har alltid förstått att dressyren är stor del till att hoppningen funkar men kanske inte så här mycket. Hur viktigt det är att hästen faktiskt lyssnar fram och tillbaka. I somras fick jag hjälp av Victoria med dressyren och det var då allt släppte. Nu jobbar jag Aqua på ett annat sätt än tidigare, mycket arbete på enkla saker som att hon ska gå rakt, lyssna fram och tillbaka och vara känslig för skänkeln. Hon känns redan nu himla fin och det ger också en väldigt bra känsla när vi väl ska hoppa. Får väl tacka Jens då för en väldigt bra clinic med bra tips :) Han ville visa att de flesta problemet som uppstår i hoppningen beror på att dressyren inte funkar. Det räcker med att hästen ska bjuda framåt, vara rakriktad, lyssna fram och tillbaka och vara på sina bakben. Då löser sig det mesta och jag kan väl inget att än att hålla med nu.
 
Ska bli så kul att komma igång och tävla igen nu när jag jobbar Aqua på ett annat sätt. Även fast jag knappt tävlade eller red Aqua speciellt mycket under hösten så har jag lärt mig så mycket nytt. Får hoppas att det ger resultat på tävlingsbanan i år och att vi kan nå våra mål med att göra stadiga rundor i 1,20 och debutera 1,30 i slutet av året. Ska bli kul att se hur Cazzilla sköter sig sen när hon väl kommer ut. :)
 
 
Nu är det sovdags, upp och rida ut Aqua imorgon innan skolan. Cazzilla får en välförtjänt vilodag, hon är inte alls i samma styrka eller kondis som Aqua... :)

hoppning

Hoppat lite idag. En övning med bågar och linjer med 24m/6 galoppsprång. Började med Aqua och hon kändes fin. Fick en väldigt bra känsla och det känns som vi är på rätt väg nu. Kunde sitta upp innan hindret och hon lyssnade fint utan att behöva dra henne i munnen. Såg avstånd bra och hittade en bra rytm och galopp :) Blir att fortsätta trimma henne nu och stärka upp henne igen så hon kommer tillbaka i toppform!!
 
Kort film, fick planera om banan snabbt när hon rev räcket. Så den bågen från tunnorna till plankan var inte riktigt planerat. Sista linjen hoppade hon fantastiskt fint på. Tror att när jag kan få henne ännu mer reglerbar fram och tillbaka så kommer hon hoppa med ännu mer spänst eftersom jag kan spänna bågen ännu mer.
 
 
Cazzilla skötte sig också. Hon hoppade skyltar, plankan och ''lite saker under hindren'' utan att överhoppa sig. Jag känner henne lite bättre nu och vet lite mer hur hon ska ridas. Hon kändes lite trött idag efter studshoppningen igår så det blev bara några språng idag, mest för att hon skulle få träna på titthinder :) Men det gjorde hon som sagt jätte bra. Ska hoppa lite mer tittiga hinder nästa vecka och sen tror jag att vi kan åka iväg och hoppträna snart igen :) Nu känns hon lite mer redo för de!
 

cazzilla

Cazzilla då? Hon skötte sig också jätte bra idag. Köpte en huva igår på mässan så hon fick inviga den idag ;) Tänkte ha den på tävlingar då hon är så ljudkänslig. Hon kändes helt okej när jag red fram, men hon behöver verkligen komma igång med sina bakben. Hon är nämligen specialist på att slå om med sina bakben i galoppen när det blir jobbigt och i nästan varje övergång mellan galopp och trav slår hon om. När vi hoppade studsen så gjorde hon det avslappnat, hade dock velat att hon väntade mycket mer både innan och igenom. Vet inte fall hon ens hoppat studs innan?
 
Sen avslutade jag på ett räcke med, då blev hon lite tveksam först när studsen helt plötsligt blivit ett räcke. Så hon tittade till men hoppade. Tror aldrig hon skulle stanna eller springa förbi för hon vill ju hoppa och hon vill över. Men man får som sagt aldrig pressa henne för mycket. Imorgon ska jag hoppa Aqua lite mer ordentligt med någon kort bana, tror Cazzilla får ta några skutt också :)
 
 
 

aqua

Aqua kändes fin idag men inte lika fin som i onsdags då hon var riktigt fin. Men kan bero på att hon skrittades i torsdags och sen vilade igår. Jobbar iallafall mycket med rakriktningen i galoppen, båda bakbenen ska driva på lika mycket och hon ska spåra. Vilket hon gör väldigt bra redan nu, hon har ju inte trimmats på jätte länge utan det är nu denna veckan som jag verkligen har börjat trimma henne igen (för 2 veckor sen kunde jag inte ens galoppera på volten i höger galopp för att hon bara bytte). Hon släppte inte riktigt igenom i högersidan idag men det gör hon förhoppningsvis imorgon. Hoppade en 4-studs 4x4 gånger med pauser emellan.
 
På filmen nedan så jobbade jag med rakriktningen (rider alltid en bit innanför spåret) och även lite ''förvänd galopp''. Rider en liten båge på långsidan så det blir lite förvänd. Jobbade mycket med detta i våras på dressyrträningen men då bytte hon heeeela tiden. Att hon faktiskt redan nu gör det så pass bra är ett tecken på att jag jobbar på rätt saker med henne nu. Nästa steg är att sätta henne lite mer på bakdelen, jobba lite mer med tempoväxlingar så hon blir lite mer lättreglerad innan hindret.
 
 
Här går hon helt okej men under mitten av passet jag red idag jobbade hon sjukt bra med ryggen. Vet inte riktigt vad det var jag gjorde men antagligen en lite lägre form med lite mer tryck bakifrån. Det är något jag ska sträva efter iallafall.... :) Får filma om några veckor igen och jämföra, då ska hon nog vara lite mer igenom i högersidan oxå.

Studshoppning

Hoppat lite studs med båda hästarna och dom skötte sig super :) Har film på Cazzilla och en kort film när jag trimmar Aqua lite. Lägger upp de sen för nu ska vi ut och äta hela familjen.:)
Några stillbilder från filmerna :)

RSS 2.0