måndag

Pappa och jag tog en ridtur på Appis och Cazzilla innan. Appis var väldigt pigg, hon har så mycket energi nu när hon vilat i ett år :p Tänkte rida henne lite lugnt några gånger i veckan/så mycket jag hinner. Hon tycker verkligen det är så kul att få komma ut lite. :) Aqua vilade men imorgon ska vi äntligen iväg och hoppträna, ska bli jätte kul. :)
 
 
 

Tumme upp
helgen

Hade verkligen sett fram emot denna tävlingshelg men det har ju gått skit. Resultaten säger ju en annan sak men för mig handlar det om att ha en bra känsla och att kunna prestera bra. Aqua har de senaste tävlingarna varit riktigt fin, vi har gjort väldigt bra rundor och Aqua har hoppat jätte fint. I helgen har hon känts ''trög'', bakbenen har inte drivit på bra till en rund och bra galopp. Detta har resulterat till väldigt dåliga, platta, ospänstiga språng. Jag tänker inte reflektera så mycket mer över helgen utan bara jobba henne vidare nu som jag gjort de senaste månaderna. Jag hade verkligen inte förberett henne bra inför denna helg så nu har jag lärt mig det och kommer nog inte göra om de misstaget.
 
Nu har vi 3 veckor tills nästa tävling i glommen där vi kommer hoppa alla tre dagar. Aqua ska vara i toppform då igen och jag ska hitta tillbaka till flytet. Så ska lägga mycket tid på att trimma henne nu både ute och på banan, mycket markarbete med små hinder. Inte så mycket fyspass utan bara trimma på grunderna. :) Vi ska även hinna med två hoppträningar och jag hoppas jag får mycket hjälp. Har egentligen inte riktigt hopptränat ordentligt på hela året, bara några få träningar så ska bli kul att komma igång igen.
 
Det är när det går dåligt som man lär sig och förhoppningsvis blir bättre :)
 

4 fel

Hoppade en nat 1,20 idag och hade ett ner. Ingen bra runda och ingen bra helg. Inte hittat galoppen eller flytet... Får träna på tills nästa tävling istället :)dagen... tumme ner..

Jag är så arg på mig själv för jag inte alls planerat bra inför tävlingen i helgen. Att ha låtit Aqua iprincip vila hela förra veckan och sen tro att jag kan trimma till henne på bara några dagar... Hur ska vi då kunna göra bra rundor?? Vi gjorde ursla rundor idag och Aqua kändes lite matt i kroppen. Jag har inte alls förebrett henne bra och det är bara mitt egna fel. Imorgon kommer jag låta henne vila från tävlingen och bara jogga henne lite. Så åker vi på söndag istället och hoppar en 1,20. Det kommer nog ändå regna rätt rejält imorgon så då kommer väl underlaget inte vara så jätte bra.
 
Dagen då? I 1,10 var Aqua jätte tittig på alla husvagnar/tält/lastbilar som står runt banan (dom som stallar upp, hon var likadan förra året) så hennes fokus var där ute. Vi fick ett pet på b-hindret i kombinationen. I 1,20 som var en tidshoppning planerade jag bara att rida lugnt då jag inte alls fick något flyt på varken framhoppningen eller på banan i 1,10 klassen. Men vi var felfria på hinder men ett tidsfel. Med de resultatet precis utanför placering. Det var mycket fel i den klassen så banan var inte helt lätt. Kollar jag på rundan nu i efterhand så är den inte katastrof, men fortfarande inte rätt känsla där allt bara flyter på och Aqua hoppar lätt och enkelt.
 

lottar ut ett par fleecelindor

Har ett par helt nya fleecelindor liggandes hemma i förpackningen. Har försökt sälja dom men det är ingen som köpt. Därför tänkte jag lotta ut dom här på bloggen. Jag har lottat ut schabrak tidigare och det har varit väldigt populärt och jag tror nästan över 200 stycken var med (dock när jag hade fler läsare). Så jag tycker vi kör på detta!! :)
 
Kommentera bara ''jag vill vara med'' på detta inlägg och glöm inte mailadressen så jag kan kontakta vinnaren sen. Eftersom jag kommer lotta fram en vinnare så kan ni få dubbel chans om ni länkar detta inlägg på eran blogg och skriver att ni är med i tävlingen :)

Länk till inlägget: http://isabellaf.se/2014/june/lottar-ut-ett-par-fleecelindor.html#comment
 
(Om det är många med så kanske jag kör fler tävlingar!)
 

Avslutad!

dagens ridpass, poddsnack, tävling imorgon...

Var som sagt i ridhuset innan och trimmade Aqua lite dressyrarbete. I början var hon lite framtung, men efter lite rakriktningsarbete och halvhalter så kom hon ihop sig väldigt bra och arbetade med sina bakben. Fick även en rund och fin galopp :) Sen försökte hon byta lite från höger till vänster för att komma undan men efter att ha arbetat henne över ett litet kryss på volten så släppte det. Shit vilken skillnad det var på henne språng idag jämför med igår. Hade en helt annan spänst i sprången samt ett mycket rundare språng. Tänk var dressyren påverkar mycket. Där ligger verkligen allt arbete, sitter det löser sig hoppningen :)
 
Lyssnade på Lisen Bratts poddcast medan jag putsade allt efter ridningen. Första avsnittet, väldigt intressant. Det jag funderade mest över var det dom sa om beröm. En väldigt bra jämförelse med hur hästarna pratar med varandra i hagen - där ger dom varandra aldrig beröm så varför ger vi hästarna beröm? Jag skulle mer säga att vi ger beröm då vi lär in ett beteende. Positiv förstärkning (man lägger till något för att förstärka ett beteende). Det skulle kunna vara att man berömmer när hästen lyssnar på en halvhalt eller stegrar på kommando eller gör rätt vi lastning. Då förknippar hästen det med något positivt och vill göra det igen. Så jag tror på beröm när man lär hästen något. Det funkar ju på alla sorters djur så det är en väldigt bra metod att lära ett djur något. Läste detta på psykologin och etologin på gymnasiet, tur man minns något iaf ;)
 
Imorgon åker vi till Björbäck, Aqua går 1,10 och 1,20 :) Första tävlingen på gräs för i år. Bara det inte regnar så tycker jag det är roligast att tävla på gräs :) Tackar björbäck för att dom lägger alla avd. b först så vi inte behöver åka så tidigt. Det börjar redan 8 imorgon och vi behöver nog inte vara där förrän runt 12 :) Efter mitt misstag i 1,15 förra tävlingen där jag hade alldeles för dålig galopp så tänker jag absolut inte rida med för dålig galopp i första (eller andra) klassen. Sen ska jag försöka att öka galoppen ännu lite till i omhoppningen samt snäva till svängarna lite, nu känns det som vi behöver öva på att bli lite snabbare ;)
 
 

Trim!!Dags att trimma på formen inför imorgon :D

hoppppaaat

Uppdaterat lite dåligt dessa dagar men sitter inte så mycket vid datorn.. när jag väl gör det så kollar jag one tree hill hehe :) Men idag har jag varit och hoppat Aqua. Blev inte glommen utan vi åkte till susedalens som ligger i närheten där vi har hästarna. Kommer nog få åka dit två gånger i veckan om jag ska kunna hålla hästarna i topptrim. Banan på gården är så liten men en liten studs ska vi nog kunna bygga upp där.
 
Hoppade en kort bana med enkelhinder och en linje. Aqua var inte alls på sina bakbenen vilket ledde till en ganska ospänstig galopp. Har ju inte trimmat henne på ett tag nu så där av anledningen. Hade jag verkligen inte behövt hoppa idag så hade jag nog lagt mer tid på att trimma igenom henne. Men får åka dit imorgon igen och bara rida igenom henne inför tävlingen fre-lör. Men hon gjorde allt okej idag, lite ospänstigt och lite ''seg'' vilket också leder till lite seg i svängarna. Hoppningen blir såklart lite svårare då. Men som sagt så åker jag med henne imorgon och trimmar igenom, tempoväxlingar, halvhalter, öppnor, rakrikning osv.. :) Nästa och nästnästa vecka ska jag lägga mycket tid på dressyren på henne..
 
Nu håller jag på att koka ihop eget flugmedel... det luktar inte jätte gott... :S
 
Väldigt ospänstigt och lojt samt att jag rider flängigt... men man kan inte alltid vara på topp ;)

tisdag

Trimmat Aqua lite mellan fälten idag, hon var lite spänd eftersom vi var ute själva. Men hon kändes stundtals väldigt fin :) Sen avslutade jag lite på banan och där kändes hon helt okej. Imorgon ska vi åka till glommen och hoppa lite. Har inte hoppat sen senaste tävlingen så det ska bli jätte kul!! Ska även trimma henne ordentligt inför tävlingen i helgen. Då ska vi även göra 1,25 debut, kul. :)
 
Ingen föl kommet ännu....
 

ny vecka :)

Hästarna har iprincip vilat hela förra veckan i och med flytten och midsommar. Aqua gick två pass men Cazzilla vilade helt. Idag har jag dock ridit lite. Pappa var med på Cazzilla och vi jobbade dom ute på gräsvägarna mellan fälten. Aqua kändes förvånadsvärt fin trots nästan en hel veckas vila. Imorgon tänkte jag mig ungefär samma arbete. Sen på onsdags ska jag iväg någonstans och hoppa Aqua lite inför Björbäck, förmodligen på glommen där dom har gräsbana, massa hinder med vattengrav ifall det nu skulle förekomma i Björbäck. Sen tävling fre-lör med Aqua. :) Så ser veckan ut! Taggad inför tävling :D
 
Idag delade vi också på Appis och Tess, så nu går Tess i en egen lite mindre hage. Vi tror det börjar närma sig med fölningen nu faktiskt, hennes juver har växt jätte mycket nu på bara några dagar. Spännande :)

Bild från midsommar :)

Kompizzzzar
lite nytt!!! :D

Gjorde en snabb header bara då jag var så trött på den förra designen. Ska försöka fixa en bättre sen, men har inte photoshop längre dock... Så får se hur snygg jag kan fixa.. Annars är allt annat klart! :)
 
 

mail, komma igång med bloggen mer

Ni som har mailat mig... jag har helt glömt bort att kolla min mail på jätte länge, men ni som har mailat, nu har jag svarat!! =) Och ni som har undrat om min bloggmail så är den isabellaf.blogg@hotmail.com
 
För typ 2(?) år sen var min blogg mycket större än vad den är nu, med ett par hundra läsare fler. Nu när jag äntligen har lite ledig tid så tänkte jag blogga lite mer ordentligt igen. Inte bara skriva om ''dagens ridpass'' utan kanske dela med mig av träningstips, mitt tänk, hoppövningar osv...? Även fixa en ny design. Det hade varit jätte kul att få lite mer läsare igen. :) Så nu kör jag på det, ska börja med att fixa en ny design..!
 

torsdag

Då var hästarna installerade... Dom har varit jätte lugna och det märktes att dom kände igen sig sen vi var här i påskas. Nu går dom äntligen på ''riktigt'' bete :) Idag har jag inte ridit något men imorgon tänkte jag rida lite. Har bara en liten ridbana här så måste nog åka iväg och hoppa lite mer ordentligt inför björbäck nästa helg. Sen ska jag även testa träna för en ny hopptränare. Jag har inte hopptränat så mycket i vår/början av sommaren men nu vill jag komma igång igen. Så ska börja träna för Ted Nätterqvist!! Har hört jätte mycket gott om honom, så det ska bli jätte kul :) Jag är så taggad på hela sommaren!! Alla tävlingar, fölis, falsterbo, utomlandsresa, fester, midsommar imorgon... Ja, sommaren kan börja!! :D
 
 
 

Tjock

Vill att de ska komma ut nuuuuu :Dtisdag

Hästarna har precis fått nya skor, imorgon flyttar vi ner dom till Falkenberg. :) Ska tävla nästa helg så nu får dom över en vecka på sig att vänja in sig vid den nya miljön. Nu när jag har kommit upp lite i klasserna förstår jag vilken möjlighet det är att vi har sommarstuga där och kan ta med hästarna. Det är nära till flera bra tävlingar som många från Jönköping åker ner till och stallar upp på.. Dessutom har dom pay and jumps varenda vecka i närheten där vi står :)
 
Idag blir det massa packning av mina egna grejer och imorgon packar jag allt i stallet. Ska bli så kul att träffa appis och tess nu i flera veckor. Sen kommer ju fölet snart med..... längtar :D:D Längtar till grästävlingarna också!!
Glommen förra året.

ledigheeeet

Njuter så mycket av ledigheten nu. Aldrig i hela mitt liv tyckt det vart så skönt när skolan är över.. Bara släppa alla måsten och bara vara. Det har varit rätt intensivt den sista terminen med ganska högt pluggtempo, två hästar som ska hållas i tävlingsform, tävlingar på helgerna, hinna träffa kompisar osv... Så skönt att jag bara kan sova ut imorgon, åka till stallet och ta hand om hästarna, chilla lite, kolla serier, sola, chilla lite till osv.. Inga måsten!! :) Kommer väl dock bli rastlös efter ett tag så hoppas jag får ett jobb jag sökte för ett tag sen.
 
Nu ska jag fortsätta chilla och kolla one tree hill. Sett igenom alla 4 säsonger av O.C för typ fjärde(?) gången kanske... Bästa serien. Nu tänkte jag ta mig igenom oth, såg aldrig dom sista säsongerna då Peyton och Lucas inte var med för ett par år sen. Kanske kommer dit denna gång hehe..
 
Fina Aqua från 1,20 idag, såååå fint hon hoppade :)
 

resultat svarttorp aqua

1,15 4 fel:
Hade för dålig galopp hela rundan. Men efter att nästan glömt 5an så kom vi ur rytmen helt och sista delen av banan var jätte dålig. Rev sista i grunden.
 
1,20, 58 av 65 poäng (ackumulator) placerade 6a:
Detta var en ackumulator, man får poäng för varje klarat hinder. På sista hindret kan man välja att antingen ta jokerhindret eller ett vanligt. Tar man jokerhindret får man dubbelt så många poäng om man klarar, om man river får man dock dom poängen minus.
Satte upp en bättre galopp här och allt flöt på hyfsat bra. Rev 7an där vi kom alldeles för nära... Men sen klarade vi jokerhindret som många rev eller vägrade på så vi blev ändå placerade :) Aqua hoppade superfint!!
 
Jokern.. Jag tyckte det var lite högt när jag gick banan, men inget jag tänkte på när jag hoppade sen. Tror det ligger på 1,30 i mitten.
 
 

resultat svarttorp cazzilla

Igår efter tävlingen så grillade vi och sen mötte jag en kompis nere på piren. Vi satt och pratade och drack cider i ett par timmar då hon ska flytta... Alla mina kompisar är verkligen utspridda överallt. Det var därför jag aldrig hann skriva något igår men här kommer iaf lite om tävlingen med Cazzilla igår.
 
90cm 4 fel:
Hon var jätte spänd!! Det var framridning i ett litet ridhus och så blåste det väldigt mycket. Det gjorde henne väldigt spänd. Dessutom var det rätt tittigt. Hon stod emot lite faktiskt, på de första två hindren och sen tittade hon till på 4an som var väldigt tittigt och det var även det vi rev. Men sen släppte det lite mot slutet, men fortfarande väldigt spänd.
 
1m 8 fel:
Här la jag ner mycket tid på framridningen för att få henne avspänd. Hon kändes jätte avslappnad på framhoppningen vilket även följde med in på banan. Vi rev ettan där hon var lite lång, låg och ouppmärksam. Sen rev vi 5an där jag skulle rida 7 galoppsprång på bågen men fick in 6,5 typ. Rev iväg henne lite efter den konstigt byggda svängen och därför blev hon alldeles för lång. De 3 sista hindren kändes bra iaf. :) Ingen dålig runda på något sätt, men det saknas styrka, ridbarhet och rutin.
 
Nu har vi en tävling om 2 veckor men efter det inga på ett tag, därför tänkte jag åka på pay and jumps med henne ganska ofta så hon slappnar av. Hon behöver bara rutin!!
 
 
Hon hoppar ju så fint när hon väl slappnar av!!

6a!!!!! :D

Kom 6a i 1,20!! Var en ackumulator och vi klarade jokerhindret som låg på typ 1,30!! :D I 1,15 hade jag alldeles för dålig galopp och efter att ha nästan missat ett hinder så tappade vi hela rytmen... Rev sista i grunden.
Spänd

Tävlingen gick sådär idag, Cazzilla var jätte spänd i första klassen. Släppte dock sen.. Ska skriva mer om de sen, nu ska jag powernapa med novis :). Att gå upp tidigt är inte min grej..fin :)

Aqua var jätte fin idag. Vilket utveckling hon har gjort detta året... Jag har bara jobbat på grunder och det har gett såååå mycket resultat. De senaste veckorna har hon blivit så stadig i handen vilket hon aldrig varit innan. Hon har sprungit och släppt stödet hela tiden.
 
Jobbade över lite små hinder idag och sista språnget jag tog satte jag ihop henne rejält där hon hade bakbenen under sig.... då blev det klipp i språnget. Det finns så mycket att utveckla hos henne, vilket gör det så kul. När hon utvecklas ännu mer i dressyren kommer hon hoppa ännu bättre....:)

tävling i helgen

Denna helgen blir det svarttorp, inte mitt favoritställe precis men fanns ingen annan tävling i närheten som passade båda. Cazzilla hoppar 90cm och 1m imorgon, Aqua går 1,15 och 1,20 på söndag :) Jag har varit där ett par gånger och det har alltid regnat, så får förbereda mig på regn i helgen också. :p Deras tävlingsbanan är bra om det inte regnar för mycket men deras framhoppning är inte den bästa... Efter denna tävlingen ska jag till..
 
Björbäck där Cazzilla går på tors och Aqua fre+lör.
Glommen där Aqua går alla 3 dagar.
Halmstad där båda går, vet inte vilka dagar än.
 
Alla tre på gräs, ser fram emot det jätte mycket :D Speciellt nu när Aqua och jag har kommit en bit längre än förra året. Verkar inte som det finns så mycket lokaltävlingar i juli men däremot har dom pay and jumps varje vecka på olika klubbar i närheten. Så tänkte att Cazzilla skulle få gå någon/några och hoppa 1m+1,10. Jobba på ridningen mellan hindren och fortsätta bygga upp ett förtroende på hinder. :)
 
 

trimmat och hoppat

Cazzilla var först ut, hon hoppades lite. Kändes helt okej idag, lite dåligt ihop och lite dåligt på bakbenen, men har inte trimmat henne något i veckan utan hon har bara joggats i skogen! Däremot hoppar hon mycket jämnare språng nu när dressyren börjar gå bättre. Innan kunde det komma ett bra språng och sen ett jätte dåligt, men nu hoppar hon runda spänstiga språng hela tiden.
 
 kort film
 
Sen trimmade jag Aqua på små hinder. Hon kändes mycket bättre idag. Hon har släppt bort sina bakben sen förra veckan då pappa red henne lite (smart häst ;)) så hon vill inte riktigt sätta under sig. Men hon kändes ändå väldigt lösgjord och fin. När jag jobbade henne lite på små hinder så började hon komma mer på bakbenen igen och inte tjura ihop när jag tog en halvhalt. Men vilken skillnad det är på hennes språngkurva när hon inte jobbar med bakbenen, då blir hon väldigt platt och hoppar inte alls med ryggen. Så det blev väldigt stor skillnad när jag sen fick henne att jobba rätt, då fick jag även en väldigt bra känsla i handen med ett stadigt stöd :)
 
Så lite trim imorgon på små hinder och ev. på lördag med om inte allt känns hundra, så kommer hon nog kännas någorlunda bra på söndagens tävling :)

derby?!?!?!?!??!?

Någon som vet någon tävling i Halland/Skåne som har en derby klass?? Jag skulle ju åkt till Grevagården förra sommaren, men tog en sista minuten resa utomlands med en kompis, så missade den. Nu verkar det inte som Grevagården ska ha en i år. Kanske för det var så få anmälda förra året.... Halmstad hade derby för ett par år sen men inte nu längre....Jag vill verkligen hoppa en derby klass med Aqua i sommar, men hittar ingen tävling som har :( Någon som vet??? :D
 
 

onsdag

Spenderat kvällen i stallet. Så skönt nu på sommaren när man kan åka upp vid sju/åtta utan att behöva stressa. Det är fortfarande varmt och ljust ute. Aqua fick som sagt vila idag men Cazzilla red jag en sväng. Hon har blivit väldigt spänd det senaste.. Tittar på allt, spänner sig och är ofokuserad på mig. Så får jobba mycket med att hon ska slappna av igen, tur att det dock inte innebär att hon blir spänd på hinder. Vi tog några varv på banan först för att få henne slappna av och fokusera på mig. Sen red vi ut en sväng och hon var fortfarande väldigt spänd och tittig. Vissa stunder slappnade hon av men sen såg hon något läskigt igen och spände sig. Sen vill hon ibland springa hem också... Så får jobba mycket på att få henne slappna av igen :)
 
Imorgon ska jag trimma!! Aqua kändes ju inte alls bra på dressyrträningen. Dagen efter fick jag ändå en rund galopp i henne men hon släppte bort bakbenen då och då.. Fick heller ingen spänst i galoppen. Så imorgon blir det mycket fokus på att få henne på bakbenen igen. Vet inte riktigt varför hon helt plötsligt släppte allt. Hon har känts såååå fin det senaste vilket även visat sig på tävling. Får hoppas att jag får tillbaka henne så fin igen innan söndagens tävling, annars riskerar vi att få nedslag.. :p
 
Cazzilla ska markarbetas/hoppas lite imorgon. :)
 
 

Gott tycker Aqua xD
cazzilla

Hon fick vila helt idag, efter en ganska hård förra vecka. Denna veckan tänkte jag trimma mycket inför tävlingen på lördag.. Så hoppas jag att vi gör lika bra rundor som sist, eller ännu bättre :)
 
Några bilder på henne med från senaste tävlingen. Så fint hon hoppar, finns inte mycket att klaga på. Däremot mer jobb på marken än aqua haha..
 

aqua

Har dressyrtränat Aqua idag, hon var jätte fin i traven men jätte trippig i galoppen. I traven har hon nog aldrig gått så fint som idag, stadig i handen även när vi red öppna. Mjuk i sidorna och i ''ramen''. I galoppen däremot var hon jätte trippig, fick ingen riktigt rund galopp i henne. Ibland kan hon vara lite trippig precis i börrjan men inte alls så här. I höger var hon helt okej men vänster kändes inte alls bra. Kanske beror på att hon gick rätt så hårt förra veckan med inte så mycket lösgörande arbete och sen fick en vilodag igår. Tänkte trimma lite lätt imorgon och få igenom henne igen och sen låta henne vila helt på onsdag för att hon ska få återhämta sig. Sen lite trimmande resten av veckan med lite hoppning på fredag inför söndagens tävling.
 
Några bilder på Aqua från tävlingen sist. Hon har verkligen biffat på sig nu och fått en bättre överlinje. Så min träning på henne måste gett resultat, får ta nya bilder och jämföra snart!! Dessutom hoppar hon väldigt runt och fint nu, tror det kommer bli ännu bättre ju mer hon utvecklas i dressyren.

fokuset borde ligga på bra ridning för hästen utan bestraffning...allt faller bara tillbaka på oss själva

Läste precis Tyras inlägg om förbjudning av spö. Jag vill faktiskt hylla henne för att hon vågar skriva ut allt detta när hon har en så pass stor blogg. Men jag tycker personligen att fokuset läggs fel. Ta bort spö? Det är väl lika illa att sporra sin häst eller för att inte tala om, rycka och slita den i munnen. Man kan inte rikta in sig på en så liten del när det egentligen handlar om att domaren måste vara strängare. Borde vi inte lägga fokus på att hästen inte får bestraffas på något sätt? Varför skulle det vara värre att bestraffa hästen med ett spö än en sporre? Varför skulle det göra ondare att få en rapp än att bli dragen i munnen? Jag tycker spö är ett bra hjälpmedel när det används på rätt sätt, dvs inte som bestraffning. Om hästen är lite okänslig för skänkeln kan man lägga till spöt för att få den lite mer alert. Att använda spö eller sporrar som bestraffning när hästen stannat är det värsta jag vet. Det finns alltid en anledning till varför hästen stannar.
 
Jag hoppas att domare på tävling blir stenhårda med bestraffning av hästen, för de som behandlar hästen illa borde inte få vistas på en tävling. Sen borde man införa mer stilbedömning, där man strävar efter att rida med mjuka händer och fina hjälper. I en stilbedömning måste du lära dig rida utan ryck i munnen och sporrande hit och dit. Då kanske fler börjar fundera över vilka hjälper och hur stora dom faktiskt använder. Varför ska vi utsätta hästarna för extremt dålig ridning i vissa fall bara för att vinna? Fokuset borde ligga mer på hur man rider än att vinna på en riktigt hemsk ridning.
 
Men sen handlar det inte bara om vad som händer på tävling. Tyvärr kan man ju inte påverka det som händer i det dagliga arbetet.... Men jag tycker att allt detta faller tillbaka på oss själva. Alla vi har ett ansvar att inte behandla hästen illa. Jag fattar inte hur folk kan ha hjärta till att bestraffa hästen eller att dra den så in i helvetes mycket i munnen. Visst vi kan skylla på att domaren inte är sträng nog men det handlar inte bara om det som händer på tävling. Det spelar ingen roll om någon får en tillsägelse på tävling, för det ändrar inte beteendet hemma. Därför faller det tillbaka på oss själva, vi måste visa respekt mot hästen och behandla den väl. Det borde väl ändå vara en självklarthet, iallafall för mig.
 
''Där kunskapen slutar tar våldet vid.''
 
Dessa fantastiska djur <3 förstår inte hur folk kan bestraffa dom.........

Hopphopp

Kollar sändningen från grevalunda samtidigt som jag försöker plugga kemi... :) Går sådär.. Hahadebut

Idag var det inte jag som skulle tävla utan pappa :) Det var på jfk där dom hade ''oldies cup'' för dom äldre. Så pappa hoppade Aqua 70cm. Gick jätte bra och såg bra ut!! Han har blivit jätte duktig nu, men behöver jobba lite mer på sin sits och egen ridning innan han kan börja inverka på hästen.. Blir väl dock inga problem eftersom han har bästa tränaren haha skämt åsido.. För er som vill se film så finns det på ''stall toveryd'' på facebook. :)
 
Pappa vann pris för snabbast runda. Tycker dock han hade en bra galopp utan att det gick för fort, mer dom andra som red sakta ;)
 

Duktiga :)

Pappa har gjort "tävlingsdebut" :Dschabrak

Något som alltd är roligt att köpa är schabrak, tävlingsschabrak. Här är mina jag brukar använda på tävling, saknas ett blått sammets och det blåa tilll höger är för litet så det använder jag aldrig. Mitt favoritschabrak är det lila/rosa i mitten men det får jag nog inte använda längre på tävlingar iom dom nya reglerna... Det står pessoa på kanten runt hela schabraket :( Känner att jag skulle behöva utöka med något snyggt då jag tröttnat lite på dom här. Något av de snyggaste schabraken är anna scarpati, men de blir rätt fula efter bara några tvättar, tyvärr.. och sen inte jätte billiga :p
 
 
Det blåa som jag använt lite för ofta det senaste nu!
Detta röda köpte jag till Appis, jätte fint på henne då hon är så mörk i pälsen. Vet inte om det skulle vara fint på Aqua eller Cazzilla som är så ljusa i pälsen.. Rött på en brun häst?
Mitt favoritschabrak!!

veckan fortsätter

Igår fick hästarna klättra och studshoppa. Idag red pappa och jag runt galoppbanan och tanken var att det skulle bli en hel del galopp. Men det var lite för blött... Men lite galopp blev det iaf! Aqua fick hoppa studsen 3x3 gånger när vi kom tillbaka oxå. Imorgon tänkte jag trimma båda på banan med små hinder. Sen får det bli en vilodag och ett galoppass till innan veckan är slut.
 
Just nu ser jag fram emot sommaren så himla mycket!! Alla tävlingar på stora gräsbanor, falsterbo, fölet som kommer om ca en månad (!!!), utomlandsresa och alla härliga, varma sommarkvällar..Förra sommaren var verkligen den bästa jag haft men hoppas att denna blir minst lika bra. :) Hästarna måste trimmas för fullt med så dom kommer i toppform till tävlingarna.
 
Glommen förra året!

vilken häst?

Nu kör jag en obligatorisk fråga här som alla bloggare någon gång ställer. Vilken av mina hästar skulle ni vilja ha och varför? :)
 
Appis? Rolig att rida varje dag. Älskar att hoppa, komma ut i skogen och trickträna. Har inte så mycket hoppkapacitet. Lite reserverad till nya människor.
 
Tess? Om vi bortser från hennes ledbandsskada nu då. Lite åt det pigga hållet och har nog endel hoppkapacitet. Älskar att galoppera ute i skogen. En väldigt mysig häst som älskar att bli ompysslad.
 
Aqua? Ganska seg att rida på banan, skogen är hennes favoritställe. Ganska svår i dressyren men hoppningen väger upp där man alltid kan lita på henne. Har nog endel hoppkapacitet också. Lite skeptisk till vissa saker och riktigt envis men när man väl får henne med sig är hon hur mysig som helst.
 
Tar med Cazzilla också även fast vi inte äger henne. En häst som älskar att bli ompysslad och stå i centrum. Mot det piggare hållet som har endel hoppkapacitet. Rolig att rida varje dag. Väldigt modig häst som samtidigt kan bli väldigt feg i vissa situationer.
 
Så, vilken är eran favorit och varför? :)
 

Snart....

Nu är det inte långt kvar tills fölis kommer... Det är beräknat i mitten på juli men det kommer nog lite tidigare. Säkert i början på juli.. Spännande!! Ska bli så kul!!! :)

Tess för ett par veckor sen.v. 23

Har slappat hela dagen men snart tänkte jag åka till hästarna. Denna vecka tänkte jag lägga in ganska hårda pass med studs, klättring och galoppträning eftersom det inte är någon tävling i helgen. Mycket trimmande ute i skogen. Dom måste stärka upp sig ännu mer nu inför sommarens tävlingar. :) Idag får dock Aqua vila eftersom hon dressyrtränades igår dagen efter tävlingen, så hon ska bara pysslas om. Cazzilla får inleda veckan med klättring i skogen.
 
Aqua i 1,20 i söndags :)

tanke om halvhalt/samling

Har dressyrtränat Aqua idag och fick en kort film på de. Hon kändes studtals fin men vi pressade henne lite med öppna i galoppen och det tyckte hon såklart var jobbigt. Tänkte dock skriva om något annat, nämligen halvhalter/samling. Enda sen jag var på Jens Fredricssons clinic i höstas/vintras så har jag tränat på halvhalter i galoppen. Jens visade ganska extremt där han verkligen drev in bakbenen samtidigt som han satte ihop hästen. Detta var säkert för att visa tydligt för publiken. Likadant tränade han Peder i ryttareliten där man tydligt såg hur hästen satte under sig i en halvhalt/samling. Det ska inte vara så länge utan bara några steg, annars ''kväver'' man hästen.
 
Det är enkelt att ta en halvhalt, men att göra den korrekt där hästen sätter under sig och man inte får hela hästen i handen är svårare. Att kunna känna att, där sätter den faktiskt under sig är inte heller lätt. Jag har faktiskt lärt mig känna det nu (efter 6 år av egen häst) och lärt mig att göra en halvhalt. Där krävs det att man samlar hästen för sätet. Detta är en av de största delarna i ridningen, tror jag. Att kunna rida i ett tempo och sen snabbt sätta tillbaka den några steg där hästen vinklar in bakbenen lite till för att sen rida framåt igen. Då har du hästen lite mer på bakbenen och du har den lite lydigare. Det är lite svårt att förklara, men en liten tanke bara. Att äntligen kunna göra en halvhalt eller samling där Aqua vinklar in sina bakben är ett stort steg framåt. Hon har så långa bakben men framförallt så är hon så entaktig i sin galopp. I framtiden vill jag såklart kunna göra det ännu tydligare, där hon arbetar ännu mer in med dom. Men det viktigaste är aldrig hur mycket hästen gör det utan att det faktiskt gör det.
 
Här är en kort film där vi gör en liten halvhalt (ungefär vid 11 s). Man ser att hon sätter sig mer på bakbenen några steg för att sen fortsätta galoppera lite rundare och lite bättre. Hela mina ridpass består av små tempoväxlingar likt detta. Där hästen måste lyssna tillbaka och som jag skrivit flera gånger nu - sätta sig på baken.
 (la till nån låt från youtube så min tränare slipper ha rösten på youtube.. hehe)
 
En häst som springer på mycket säger man oftast att den är olydig men egentligen kanske den bara springer ifrån sina bakben, för att den inte orkar sätta under sig. Cazzilla är ett exempel på de, hon vill helst springa iväg och göra sig lång istället för att sätta under sig. Så där blir det många halvhalter... :)

utveckling, drömmål

Jag är så nöjd med dagen, hästarna har varit så fina. Det är kul när alla timmar jag trimmar hemma, styrketränar, konditionstränar, stretchar, masserar, planerar tävlingar, analyserar, jobbar på mina brister osv.. ger resultat. Det känns som jag utvecklas hela tiden och det är det som är viktigast. För jag vill nå längre än så här. Ett drömmål är att rida 1,40 med Aqua nästa år... Känns långt kvar, men inte helt omöjligt. Att i början av året säga att jag ville debutera 1,30 detta året kändes lite omöjligt, nu känns det inte så långt kvar.
 
3 bilder från idag. Var även en som fotade så hoppas det blev några fina bilder på hästarna!

resultat ntrk aqua

Aqua fortsätter med att sätta felfria rundor!! Börjar kännas riktigt bra nu :)
 
1,10 0+0 fel, placerad 6a av ca 50 starter.
Kändes väldigt enkelt hela rundan igenom. Lite dåligt igång på första linjen där det var 7 galoppsprång, fick lite stort på 2an men annars flöt allt på väldigt bra. :) Tog det rätt lugnt i omhoppningen, svängde lite snävare och galopperade på men det räckte än till en sjätte placering! :)
 
 
1,20 0 fel, andra utanför placering.
En tidshoppning. Rätt ''lätt'' banan med bara två relaterade avstånd. Jag tycker det kändes lite av och på, men det är inget som syns på filmen. Sen hade jag egentligen planerat att rida 6 galoppsprång lite innerbåge mellan 5an och 6an där det var 7 normala men hamnade lite långt ut efter 5an så satte tillbaka henne på 7 istället. Jag försökte svänga lite snävare på vissa hinder men prioriterar bra rundor istället för placeringar. Får ta det bit för bit, nästa gång kan jag säkert rida lite snabbare ;)
 
 
Känns som vi tar oss närmre 1,30 debuten för varje start som går. I björbäck som är i slutet av juni har jag anmält en 1,25 för att testa på de :) Jag har börjat hitta tillbaka till min ridning nu och jag ser avstånd, problemet var nog mer att jag hetsade iväg så i anridningarna så fort jag såg ett avstånd. Men nu har jag tränat på att vänta hela tiden och det känns jätte bra nu. :)

Resultat ntrk Cazzilla

Tycker vi tog ett steg framåt idag, eller jag har kommit på lite hur jag ska rida henne och det blev stor skillnad på henne. :) Har ju trimmat stenhårt i veckan ;).... eller inte, men två konsekventa pass blev det och det gjorde skillnad.
 
1m 4 fel:
Denna rundan kändes helt okej, ingen dålig runda men inte jätte bra heller. Fick ihop henne ganska bra och hon hoppade bra. Mot näst sista hade hon korsgalopp och det blev lite vingligt i anridningen därav nedslaget. Måste försöka hinna rätta galoppen även fast det är kort mellan hindren.
 
 
1m 0+4 fel:
Denna rundan kändes jätte bra. Jag fick ihop henne i anridningen, upp med nosen och in med bakbenen. Hon fick en helt annan språngkurva och hoppade igenom hela sig och visade lite bakbensteknik. På 3an hoppade hon mig ur sadeln haha. På andra i omhoppningen blev hon tjafsig i svängen och jag tror inte riktigt hon såg hindret förrän ett galoppsprång innan så hon hoppade av och landade i hindret. Var lite rädd att hon skulle börja överhoppa sig men hon verkade inte ''ta åt sig'' av det. :) Hon blir lite slängig med huvudet och släpper stödet ibland, tror det främst beror på att jag ställer lite krav på henne och vill ha in bakbenen. Men ska testa ett vanligt rakt bett i veckan och se vad hon säger om de! :)
 
Jag är iaf jätte nöjd med denna rundan. Rytmiskt och bra språng :)

Felfri igen

Aqua var felfri även i 1,20. :D Kändes helt okej, kanske lite av och på... Det var en tidshoppning och jag försökte svänga lite, är inte så jätte bra på A:0or. :p Men vi hamna andra utanför placering.

Jätte nöjd med dagen!! :)Aqua 6a i 1.10

Kändes jätte bra och simpelt!! Lite lågt ;) Nu är det snart dags för 1.20Duktig!!

Cazzilla hade ett ner i första 1m. Helt okej runda! I andra 1m gjorde vi ett jätte bra runda och hon hoppade helt fantastiskt!!! 0+4 fel blev det med ett missförstånd i omhoppningen där hon inte hade en chans att klara hindret.. Men verkligen den bästa rundan vi gjort där jag fick ihop henne!! :) Nu är vi på väg att byta hästar.RSS 2.0