2 bilder från i våras :)

Fina hästarna, den enda som saknar är fölisen. :)

sista dagen att va med....

...i min lilla bloggtävling! Ni hittar inlägget här: http://isabellaf.se/2014/june/lottar-ut-ett-par-fleecelindor.html#comment
 
När jag kommer hem igen kommer jag lotta fram en vinnare som jag skickar iväg fleecelindorna till. :)

-

Vad är det för hästjobb du letar efter?
 
Jag har inte som mål i livet att jobba med hästar genom att driva en verksamhet i form av försäljning/tävling/träning osv.. Min dröm är att bli veterinär. Men just nu känner jag för att jobba med hästar ett tag. Det jag vill få ut av det är främst att utveckla min ridning, jag vill bli så bra som möjligt. Om man jämför med att jag nu tränat för tränare kanske 1-3 gånger per månad till att få hjälp varje dag, kunna få hjälp på tävlingar och alltid ha någon att kunna vända sig till gällande frågor man har. Kunna visa filmer från tävlingar och få tips och hjälp om vad man ska förbättra. Kunna ha någon som ser hästen flera gånger i veckan och på så sätt kunna få ännu mer hjälp hur den ska ridas. Fatta vilken möjlighet det är för att kunna utvecklas. Därför vill jag jobba med hästar ett tag.
 
Men jag vill också utvecklas som person och testa på det. Annars kommer jag bara ångra mig i framtiden att jag aldrig tog chansen att jobba med hästar ett tag. Jag vill komma till en ryttare där jag kan få mycket hjälp med min ridning. Från början kanske man inte får rida så mycket och därför är det ju bra att jag kan ha med en egen häst att träna med. Har pratat med mina tränare och alla säger samma - viktigt att komma till ett professionellt ställe där ryttaren duktig. Du kan hamna vart som helst, det finns så mycket hästjobb men det är viktigt att hamna där ryttaren har mycket kunskap. Jag har inga problem att flytta så vart det ligger spelar mig ingen roll. Det viktiga är att jag trivs, kan utveckla min ridning och att ryttaren som jag jobbar hos är riktigt duktig och professionell.
 
Sen får framtiden utvisa hur länge jag stannar, kanske blir jag kvar i många år eller bara ett par månader. Jag försöker hela tiden tänka på att ''leva i nuet'' och inte stressa över att ex. börja plugga eller stabilisera mig någonstans. Den tiden kommer. :) Just nu vill jag bli så bra jag bara kan i ridningen.
 

On my way

På väg mot Landvetter nu. Sagt hejdå till alla hästarna, kommer sakna dom jätte mycket. :/ Men ser verkligen fram emot denna resa, har inte solat på hela sommaren och bara badat lite... Så det ser jag verkligen fram emot!! :D Yey! Har tidsinställt minst ett inlägg om dagen till er, så ni har att läsa. ;) Lite bilder och även tankeinlägg.. :) Får se när jag loggar in här och skriver igen. Hejdå!!!
Väskan packad

Imorgon drar jag och Julia till Alanya :Dlite planering

Nu när jag åker utomlands kommer Aqua få vila helt i en vecka (några skrittrundor med pappa kanske) sen kommer jag jogga igång henne några dagar. Samma vecka kommer nog kiropraktorn och kollar henne. Efter det tänkte jag hoppa några pay and jumps för att hitta rätt galopp och flyt igen. Hoppas även kunna åka och hoppträna...Vi har gjort rätt bra resultat i år och nu har jag satt lite press på mig att fortsätta så. Därför vill jag bara släppa allt som har med resultat att göra och bara åka på träningstävlingar. När allt känns bra där kommer jag åka och tävla igen.
 
Jag vill göra bra rundor och ge Aqua bra förutsättningar för att kunna hoppa bra, men det har jag inte riktigt gjort det senaste. Jag är ju lite av en perfektionist och blir nästan aldrig nöjd, därför är jag lite klyven till att tävla när jag inte känner mig helt säker i min ridning. Innan behövde jag träna mycket på själva banan på tävling, hittade inte riktigt galoppen på distanserna men det har funkat riktigt bra nu. Därför känner jag inte riktigt att det största problemet ligger där utan att jag ska lära mig hitta rätt galopp och rytm. Men de senaste har jag känt lite för mycket press på tävlingsbanan att göra bra resultat så det vill jag bara släppa nu, därför tror jag det är bättre att åka på någon/några pay and jumps och hitta tillbaka till flytet. Det är så jag tänkt hela året, att fokusera mer på prestationen än resultatet, men nu har jag tappat det igen..
 

Målar ihop de sista pengarna till resanHar fin utsikt iaf :p

resultat halmstad dag 2

1,15 0+4 fel, plac 5a:
Denna klassen var en A1a, man hoppar först grunden och sen går man in efter alla hoppat och hoppar omhoppningen. Grunden gick över 10 hinder och vi var felfria. Det kändes i vissa språng väldigt bra och vissa lite sämre. Rundan var halvbra... I omhoppningen sen satsade jag faktiskt lite, galopperade på framåt på galoppsträckorna. Tyvärr rev vi sista men slutade ändå på en femte plats. :)
 
Omhoppningen:

aqua i 1,15 igår :)

 

5a i 1,15

Strök mig i 1,20 då hon kändes lite trött idag. Så nu är vi på väg hem...:)dags att sova....

Imorgon hoppar vi 1,15 och 1,20. Ska INTE glömma galoppen och bara fokusera på ridningen. Mer fokus på prestationen än resultatet....
 

resultat halmstad dag 1

1,15, 8 fel:
Denna rundan kändes faktiskt väldigt bra. Jag galopperade på och plockade inte bort galoppen mot hindren. Lite för mycket framåtläge på sista kanske. Hon tittade till på 4an och hoppade lite spänt och på 5an sen blev det lite kort. Hade räckt med ett nedslag.
 
 
1,25, 8 fel: (debut)
Denna rundan kändes mycket sämre. Jag hade för dålig galopp och plockade bort alldeles för mycket galopp mot hindren.. Rev insprånget i kombinationen och även sista där jag red iväg henne och det blev ett omtramp.... Inte alls nöjd.
 
Jag förstår inte hur det kan vara så svårt att rida exakt likadant... Det händer allt för ofta att jag glömmer galoppen, när ska jag lära mig? Det känns som jag står om stampar på samma ställe. Jag kommer ingen vart. Så länge jag inte hittat rätt galopp eller anridning kan jag inte gå upp till 1,30. Jag måste hitta rätt ridning och känna mig mycket mer säker än vad jag gör nu. Jag måste veta exakt hur jag ska rida och bara göra det, då är vi redo för snäppet högre. Men inte innan det. Imorgon ska jag bara tänka på galoppen och att inte plocka för mycket i anridningarna. Bara vänta ut hindret i en bra galopp. Hitta flytet som jag gjorde i 1,15 klassen idag.

Första klassen klar

Precis hoppat 1,15. Rev 4 och 5. Hon blev lite spänd mot 4an och sen blev det nog ett litet följdfel mot 5an där jag inte fick tillbaka henne på sju galoppsprång. Men rundan kändes ändå väldigt bra :) Nu ska vi ska debutera 1,25. Då kommer hon säkert vara lite mer avslappnad!!stay with me

 Åååh, så himla bra, både låten och texten...
 
Guess it's true, I'm not good at a one-night stand
But I still need love 'cause I'm just a man
These nights never seem to go to plan
I don't want you to leave, will you hold my hand?

Oh, won't you stay with me?
'Cause you're all I need
This ain't love, it's clear to see
But darling, stay with me

Why am I so emotional?
No, it's not a good look, gain some self-control
And deep down I know this never works
But you can lay with me so it doesn't hurt
 
Oh, won't you stay with me?
'Cause you're all I need
This ain't love, it's clear to see
But darling, stay with me

frågor?

Tänkte skriva ihop ett par inlägg som kommer publiceras när jag är utomlands. Minst ett per dag. Har ni några frågor om mig/hästarna/eller något annat kan ni ställa dom i detta inlägg så kan jag skriva ihop ett ''svarsinlägg'' som är förpublicerat. :)
 
Fina cazzilla i svarttorp.

Kvällstrim
halmstad

Trimmade Aqua idag, var ute och red mellan fälten med min syster som red Appis. :) Aqua kändes helt okej fin faktiskt för att ha longerats/vilat/skrittats i 3 dagar nu. Jobbade lite med öppnor i både traven och galoppen, rakriktning samt lite tempoväxlingar (det vanliga!). Sen tog jag några varv på banan där jag jobbade vidare med samma saker samt tog några små hinder.
 
Imorgon tänkte jag bara jobba henne mellan fälten lite lugnt. Åker till Halmstad på lördag och hoppar 1,15 och ev. 1,25. Sen på söndag hoppar vi 1,15 och 1,20. Efter det har jag faktiskt ingen mer tävling planerad... Hade så gärna velat åka ner till Skyrup i mitten av september (de har bla derby!!) men då har jag väl redan flyttat. Fast det återstår att se. :)
 
 
 

alanya

Bokade en resa med en kompis för några dagar sen, denna gång ska vi åka till Alanya. Jag har faktiskt aldrig varit i Turkiet tidigare men det kommer nog bli as najs. Har hört lite si och så om maten där nere, men vi åker ju bara dit för att festa så det gör nog inte så mycket. Efter det känns det nästan som att sommaren är slut. Allt jag hade planerat att göra är typ över och det återstår bara att hitta ett hästjobb. :) Fan, livet är najs när man är 20 och kan göra precis vad man vill. Ni som tror att livet är över när man tagit studenten har fel, det är då livet börjar. Det finns så mycket man kan göra och uppleva så ta vara på det innan det är för sent!!
 
 

hemma igen

Nu är jag hemma i Jönköping igen, åkte hem direkt efter vi var klara idag. Det gick bra att provjobba, men jag får inte veta fall jag fått jobbet förrän om ett par dagar. Jag tror jag vill ha det, har bara lite frågor om själva jobbet innan jag bestämmer mig. Det är iallafall en fantastisk möjlighet och jag tror (vet!) att jag kommer få mycket hjälp med min ridning. Ryttaren jag provjobbat hos är jätte duktig. Men avslöjar inte vem det är förrän jag vet om jag fått det eller inte.
 
Imorgon åker jag till Falkenberg igen, ska rida och känna lite på Aqua efter hon vilat/skrittats/longerats lite av pappa. Ska tävla i Halmstad i helgen, men vet inte vilka dagar än, det beror på hur hon känns imorgon. Är bara anmäld till söndag men kanske hoppar lördagen och även fredagen med eftersom det bara blev en start förra helgen. :@
 
Imorgon när jag kommer ner till Falkenberg ska jag åka direkt till fölisen. :D
 

hej!!

Tänkte bara logga in här och säga hej! Det går bra att provjobba, verkar som ett bra ställe. :) Tror jag åker hem imorgon eller på torsdag.
 
Saknar dock fölisen och alla andra hästar hemma. :(

bus

Lite bilder från idag, så fin han är. :) Han hade tagit sig ut igår, hoppade igenom trådarna utan att nudda dom. Kanske är en liten hopptalang. ;) Men nu ska han väl förhoppningsvis hålla sig innanför hagen. Har inte riktigt bestämt namn än (tack för alla namnförslag!!) men det lutar åt Quins Diamond. :) Men ska fundera lite till först.
 
Nu ska jag åka förbi stallet, hämta lite ridgrejer, mysa lite med fölet och sen åka hem till Jönköping. Imorgon åker jag upp till Stockholm för att provjobba, kul!! Hoppas jag trivs osv... för jag tror det kommer blir jätte bra isåfall.
 
 

bläblä

Förstår ni hur arg jag blev när jag fick reda på att jag inte kunde starta? Har skickat ett mail nu till ridsportförbundet hahah.. jag ska fan ha pengarna tillbaka. Sen handlar det inte om pengar utan att man ändå åker dit och sen finns det inte chans att besiktiga under hela dagen? Sen om det nu är så kan dom väl uppmana folk i högtalarna till att besiktiga när det var så idag. Jag var inte ensam om att inte få starta... Jävla dåligt.
 
Iaf, fick hoppat en 1,10 klass. Aqua var lite spänd för det är väldigt tittigt där inne så hon touchade lite. Men rundan kändes överlag bra, kom lite nära på något hinder. I omhoppningen rev vi första där vi kom nära och sen var det lite nerförsbacke. Resten av banan svängde jag lite och galopperade på. Vi hamnade bara ngra utanför placering. Så bra tid. :)
 
Hade verkligen velat starta nästa klass då hon kändes bra och jag fick en hyfsat bra känsla. Dessutom har jag verkligen jobbat stenhårt med alla tips jag har fått på hoppträningarna.
 
 

Skit

Är i glommen, har hoppat 1,10 och hade ett ner i omhoppningen. Skulle precis besiktiga till 1,20 men då hade veterinären dragit så jag får inte starta.... Anmäld i 4 klasser och startar en.. :@ aah.... Lite arg nu...


Lite update

Det går jätte bra med fölet, han är hur pigg som helst! Igår när dom fick komma ut i hagen lite sprang han runt rätt mycket även fast han inte ens var ett dygn då. :) Nu går dom ute dygnet runt. Tur dom har ett stort vindskydd i hagen nu när det är så varmt, där är det knappt några flugor eller blinningar.

På väg till Tylösand nu för after beach. Skulle ju tävlat igår och idag men det fick jag skippa.. Nu känns det dock säkert med fölisen så imorgon åker jag och hoppar 1,10 och 1,20!
Innan idag, han syns knappt i halmen :p

Namntips?

Sitter utanför boxen nu och vakar över den nyfödda :) Tess fölade ute men vi fick ta in dom för han kunde inte dia då Tess blev så orolig när han gick bakåt juvret. Nu har han dock druckit själv, vi fick mata han med nappflaska först.
 
Men jag har inget namn på han än.... Så tänkte fråga er om ni har tips på något fint namn. Mamman heter ju Quintess och pappan Diamantino. Fick några namntips av er för ett tag sen och tror jag tyckte något var fint där. Jag vilö helst att det ska höra ihop med mamman och pappans namn. Ös in med tips nu :D

Vilar :)


Nu har fölet kommit :D


En hingst!!!!!!

tess update

Har fått frågor om hur det går med Tess och det har inte kommit något föl än. I söndags hade det gått exakt 11 månader så nu har hon snart gått en vecka över. Vi trodde att hon skulle få det rätt så tidigt eftersom hon blev seminerad så sent men icke.. Har inte hänt någonting med juvret förrän en vecka tillbaka, då började spenorna bli lite större. Idag var juvret jätte spänt så snart kommer det nog mjölk (typ imorgon), då ska vi börja vaka. Min chansning är att fölet kommer i helgen... Sen hoppas jag verkligen de då jag ska upp till stockholm på söndag/måndag för att probjobba hos en hoppryttare.. Då vill jag ju helst inte att det ska komma under tiden jag är borta. Hoppas att det kommer nu under helgen. :D
 
Tess idag, här syns dock inte hennes mage. :p
 

Dags för lite trim i kvällssolen :)
nations cup

Lite bilder från Laghoppningen. Sverige kom tvåa av åtta lag, inte dåligt!
 
Douglas Lindelöw & Castello
 
Alexander Zetterman & Cafino
 
Rolf-Göran Bengtsson & Unita Ask
 
Peder Fredricson & Sibon, fantastisk häst!!!
 
 

tisdag

Bästa sättet att trimma på tycker jag är ute på gräsvägar mellan fält eller grusvägar. I skogen blir det lite för mycket att titta på (om man har en tittig häst som Aqua då..) men på gräs/grusvägar är hon avslappnad och fokuserad på mig. :) Var ute och trimmade lite idag och hon kändes väldigt fin!! Hon var framme och väldigt uppmärksam på mig. Rakriktade, flyttade för skänkeln, tempoväxlade osv.. och hon lyssnade jätte fint samt hade ett bra stöd.
 
Igår var vi i ridhuset och hoppade. Gjorde denna övning. Tränade på att kunna galopperade genom svängen och sen bara sitta upp och vänta. Det vanligaste felet man gör att tvärt om. Inte galopperade genom svängen och sen rida iväg hästen. Aqua kände fin och jag hade en helt okej känsla. Det märks att jag vart ute och tränat på galoppen nu då hon var väldigt framme och uppmärksam på hindren. Känns bra inför helgens tävling :D
 
Imorgon ska jag till Liseberg med famlijen så då får Aqua vila. Men sen ska jag rida samma runda som idag på torsdag, fast rätt lugnt. Sen är vi redo för en förhoppningsvis bra tävlingshelg.

fendi

Fendi i Nations Cup. Hade ett ner i varje runda men hoppade helt fantastiskt. :) Detta var Lisens häst som såldes till Meredith Michaels Beerbaum. Kul att han hamnade just där för Merdith är en fantatiskt ryttare som uppskattar sina hästar väldigt mycket!!
 

så kul

...att en svensk vann GP-hoppningen i år igen. Ännu roligare att det blev Alexander Zetterman, tycker han är så jävla värd det. Sett han i flera klasser under helgen och ha rider helt fantastiskt. Underbart att se hur mycket han uppskattar sin häst oxå. :)
 
 

tävling i helgen

I helgen åker vi till Glommen, kommer hoppa fre-sön 1,20, 1,15+1,25, 1,20. :) Förra tävlingen gick sämst men nu har jag hunnit hoppträna och har fått mycket hjälp. Ska åka till ridhuset idag och trimma över lite små hinder (tänkte mig någon övning av de jag la ut i inlägget under) och sen resten av veckan rida ute och jobba på galoppen. :) Rida i ett lite högre tempo, sätta tillbaka henne några steg och sen fram igen - ha henne framme för skänkeln!! I vilket fall kommer det inte gå sämre än i Björbäck ;)
 
Hahah Aqua på tävlingen i vaggeryd. :p

markarbete/hoppövningar

Satt och kollade lite på hmwelovehorses-youtubekanal. Många bra tips på övningar som man iprincip kan göra varje dag då det bara är bommar eller cavalettis iblandat (förutom de 2 sista). Här är några som jag tänkte testa.
 
 

shoppning i falsterbo

Det här med att gå på mässa är inte riktigt min grej. Spontanshoppa upp tusen kroner, njaaa. Jag måste ha bestämt mig innan vad det är jag ska köpa...men jag köpte...
 
En John Whitaker magplatta för 1000kr. Nu har jag rätt färg till CWD-sadeln. :) Min andra har börjat bli lite sleten efter alla år. Köpte en Pessoa magplatta för kanske 5 år sen och den kommer jag ihåg att jag sparade en hel sommar till för att kunna köpa. Målade hemma och i stallet. 2500kr köpte jag den för, hahah...
 
Skulle bara köpa ett träns till hacket då Appis trampade sönder det häromdagen. Men fyndade ett Glen Gordon för 99kr. Inte dåligt!!
 
Japp, det var allt... ;)

laghoppningen

Igår var det laghoppning, höjdpunkten i falsterbo. :D Sverige kom 2a och var ett litet nedslag från vinst. Peder gick sist ut på Sibon och om han var nolla skulle de vinna. Men in i 3-kombinationen kom han lite för stort så Sibon räckte inte över a-hindret som var en oxer. Men en andraplats är inte dåligt heller!!
 
Vi stod precis vid sista linjen, oxer till kombination. Skulle egentligen filmat hela den linjen när roffe hoppade men var lite sen med att få upp kameran (fan hade blivit ännu bättre då!!). Detta är iaf varför laghoppningen är så kul. Spännande enda fram till sista hindret, alla är precis knäpptysta och sen när ryttaren går i mål (och är nolla) blir det är jävla jubel. haha!
 

Ännu en dag på horse showen :)
mysiga falsterbo

Har det rätt najs här i Falsterbo. Så himla mysigt, ligger precis vid havet, hästshow och fest. Vad mer behöver man? Har precis tagit ett kvällsdopp vilket var riktigt gött! Kollat roliga klasser igår och idag, men imorgon är ju höjdpunkten då det är laghoppningen. Efter det åker vi hem. Verkar inte som fölet vill komma ut än, vi har varit lite oroliga att det ska komma när vi är här nere men inget tyder på att det kommer inatt så vi stannar kvar tills imorgon. :)
 
Det bästa med att lämna Falsterbo är all inspiration och motivation man får, vill bara hem och träna nu!! Dessutom ännu mer sugen på att försöka kvala till amatören när vi såg finalen igår, om Aqua håller sig frisk och jag hittar ett bra hästjobb i höst så ska vi kvala in. Så är det bara!! ;)
 
Perfekt väder att ta ett kvällsdopp i :)
 
 

Har det rätt bra här :)
På väg till falsterboooo :)

Tränade Aqua för Ted igår igen. Först hade vi lite teori innan (de är ett 3 dagars läger men jag var bara med igår) och vi gick igenom mängder med bra saker. Allt från hur man ska gå en tävlingsbana till hur man bygger upp hästen från grunden. På träningen sen gick det sådär. Fick sätta upp en riktig galopp i henne och när jag gör det får jag ingen riktigt bra känsla. Det känns som Aqua är överallt och inte i själva ramen. Men samtidigt är det denna galopp hon behöver för att hon inte ska behöva ta i allt vad hon har nu när hindren blir större. Så ska i vardagsarbetet rida mer aktivt och framåt för att bli van vid det. 

Jag måste säga att Ted är verkligen den bästa jag tränat för, han är så engagerad!!! Tar tid på oss som tränar och ja det är helt klart värt pengarna. Dessutom är han riktigt kunnig. Hoppas kunna träna för han någon gång mer innan jag flyttar. :)

Nu sitter jag i bilen till Falsterbo!! Ska bli jätte kul :D
Aqua igår

bloggtävlingen

Min lilla bloggtävling avslutas sista juli. :) Gå in på detta inlägg och var med: http://isabellaf.se/2014/june/lottar-ut-ett-par-fleecelindor.html#comment
 
Glöm inte mailadress så jag kan kontakta vinnaren sen. (jag publicerar alla kommentarer sen så jag inte missar någon.)

varför går det så bra just nu? del 1

Grunder.


Detta året har varit ett bra tävlingsår hittills för mig och Aqua. Men jag har också tänkt om och tränat på ett annat sätt. Tänkte därför dela med mig av allt som jag ändrat och fokuserat på. Om man jämför resultaten från förra sommaren/hösten jämfört med resultaten i år så är det stor skillnad. Nu ska man inte stirra sig blind på resultat men det säger ändå en liten del.
 
Förra sommaren/hösten.
 
 
Nästan alla starter i år.
 
Aqua och jag har varit väldigt jäma i år. Vi har iprincip bara haft nollor eller fyrafelsrundor. Det säger ändå lite om att vi faktiskt är stadiga i de klasser vi hoppar just nu.
 
Så varför går det så bra nu? Efter att jag varit på Jens Fredricsons clinic började jag jobba Aqua på ett annat sätt i markarbetet. Jag minns att jag skrev i för ett par månader sen att jag hoppas det syns på resultaten i år då hon rids lite annorlunda nu - vilket jag nu kan intyga att det gjort/gör. :)
 
Jens tog upp hur viktigt markarbetet är, att nästan alla problem löser sig i hoppningen med rätt markarbete. Hästen ska bara bjuda ett jämt stöd i tyglarna, vara rak, kunna gas och broms utan att få hela hästen i handen och vara på sina bakben. Jag har jobbat på dessa saker tidigare men ändå gjort massa andra övningar (krångligare övningar), nu jobbar jag bara stenhårt på grunderna ovan. Aqua har gjort en enorm utveckling under året som jag tidigare skrivit. Det går inte jämföra med hur hon gick förra året. Nu har jag ett bra stöd, hon börjar komma under med sina bakben, hon är rak och hon har blivit mycket mer reglerbar. Detta har gjort att hon har utvecklat sin språngkurva väldigt mycket. Aqua river inte alls ofta längre, innan kunde hon riva rätt ofta men inte nu längre. Det beror helt klart på markarbetet, samt att hon är starkare och hoppar bättre. Hon har möjligheten nu till att hoppa igenom sig och få in sina framben som hon oftast rev med tidigare.
 
 
På dessa två bilder ser man vilken bra språngkurva hon fått. :)
 
Det roliga här är att jag inte har tränat Aqua på att hoppa bättre genom olika teknikövningar, utan jag har bara ridit dressyr och försökt förbättra hur hon arbetar där. Det är ju ett bevis på hur stor skillnad dressyren kan göra.
 
Sen har jag också fortsatt i samma spår när det kommer till hoppningen. Grunder. Lätta, simpla övningar som man hela tiden försöker göra bättre. Detta tack vare allt jag läst i arnolds blogg. Han har verkligen fått mig att fundera på hur jag tränar. Tycker detta han skrev i hans blogg beskriver det jag menar väldigt bra.
 
''Förstår man inte att det ligger åratal av träning på just detta för att få det att se så enkelt ut som dessa stjärnor får det att göra, inga stora sporrar, skarpa bett, vilda ryckiga händer eller korta quickfix har tagit dom dit. De har nötit och nötit grundläggande simpla saker dygnet runt hela sina liv och det är just detta som gör dem framgångsrika. Med detta sagt så menar jag inte att det bara är dessa världsryttare som är kapabla att göra detta, vi har jättemånga duktiga ryttare i landet och det finns många som tränar sina hästar och sig själva på ett jättefint sätt. Dock så menar jag att vi överlag behöver bli bättre på det grundläggande, man måste inte ha vunnit VM för att kuna rida i balans på ett bra sätt över en bom på marken ;)''
 
Jag har tidigare hoppat krångliga övningar som jag knappt ''överlevt'' (för att överdriva) men frågan är om jag kunde galoppera över en bom på ett bra sätt? Krångliga övningar gör nog mer ''skada'' än nytta. Man glömmer lätt bort att grunderna är det som är viktigast....
 
Detta var en del i allt jag ändrat på. Del 2 kommer någon annan dag. :)

tankar om livet

Jag är så spänd på vad framtiden har att erbjuda. För ett år sen var jag riktigt förvirrad och hade inte en endaste aning om vad jag ville göra. Sökte in till basåret för att ha något att göra till hösten och få tänka ett år till. Nu har allt blivit lite mer klart och jag vet vad jag vill göra här och nu. Jag försöker leva i nuet och inte planera så mycket. Nu känner jag för att testa på att jobba med hästar och det är de jag ska göra i höst. Jag vill göra så mycket med mitt liv innan jag börjar plugga, eller träffar någon.
 
När jag var tillsammans med min förra pojkvän så blev jag skrämd av att allt var så bra mellan oss. Jag var rädd för att det skulle hålla länge. Jag ville inte. Samtidigt som jag bara ville vara med honom. Det fanns och finns så mycket jag ville/vill göra, men jag tappade nästan lusten till det pga jag inte kunde. Jag ville ju vara med honom. Förstår ni känslan? Känslan av att vara beroende av en annan människa. Det vill jag aldrig bli igen, inte här och nu. Jag vill leva, jag vill uppleva saker. Inte flytta ihop med någon och leva det livet resten av mitt liv. Vissa kanske vill det men inte jag. De förstår jag mig inte på. Livet har så mycket mer att erbjuda än kärlek till en annan männska. Man kanske kan uppleva saker ändå, även fast man är i ett förhållande. Men jag kunde inte det, mina drömmar suddades ut. Jag hade inte lika stor vilja längre. Nu är det de enda jag vill, att uppleva saker på egen hand, utveckas som person. I framtiden ska jag inte tänka ''varför gjorde jag aldrig det?'', jag ska ta alla chanser jag kan till att leva. Tänka lite yolo, även fast jag hatar ordet så har det ett bra budskap.....Någon som delar samma tankar?
 
Nu känner jag bara att jag vill bli riktigt duktig med hästar och ridning. Jag vill verkligen lära mig och just nu har jag mängder av motivation. Ser fram emot hösten och året i hästbranchen. :) Att vara öppen och personlig i en blogg som faktiskt endel läser är lite skrämmande. Vem som helst kan ju faktiskt läsa. Men...yolo ;)
 

-

Tog mig en tripp hem till Jönköping igår för att träffa vänner för 20 års-firande. Men åkte tillbaka hit idag igen så Aqua har fått vila 2 dagar nu. Skadar nog inte då hon gick rätt hårt i fredags. Imorgon tänkte jag jogga henne ute och på tisdag är det dags för Ted-träning igen. :D Ska försöka träna för honom så mycket som möjligt innan jag åker hem igen.
 
Jag hade iaf en kul helg hemma med vännerna. Fest igår och idag åt vi frukost på ett café och efter det gick vi och shoppade några timmar. Fick med mig mycket fina kläder hem. :) Snart ny vecka igen, sommaren går så himla snabbt. Inte många veckor kvar innan allt jag planerat att göra är över. Nästa vecka är iaf en av höjdpunkterna, ska åka ner till falsterbo på onsdag och stannar tills fredag (om det inte verkar som om fölet ska komma..hihi). Ser fram emot det väldigt mycket. :D
 
God frukost imorse, eller förmiddag... :)
 
 

falsterbo amatören

En klass som många försöker kvala sig in på. I höstas hade jag som mål för att försöka kvala in men eftersom vi kom igång så sent med tävlingarna i år så var det omöjligt. Jag tror inte vi hade kunnat kvala in då vi inte är tillräckligt snabba för de än. Har ridit flera nollor i 1,20 men de flesta utanför placering (har dock inte riktigt satsat men det krävs mycket mer för en topplacering). Men nästa år, då ska jag försöka kvala in. Hade varit riktigt roligt att få komma ner dit och tävla. Vem vill inte de liksom? ;) Dessutom flyttar jag ju i höst och jobbar hos någon duktig ryttare och då hoppas jag få mycket hjälp med Aqua. Vi måste verkligen bli riktigt snabba för att kunna kvala in heheh.. Sen får man vara lite smart med och åka på tävlingar där det är lite lägre standard... hihi :)
 
 

hoppövning

Åkte till ridhuset idag och trimmade Aqua över små hinder. Satte upp en övning som Roffe visade på sin clinic i vintras. Ni får se på filmen nedan hur den ser ut. Detta är en ganska svår övning, sen kommer man oxå åt Aqua svaghet. Det märktes att hon tyckte det var jätte jobbigt då hon blev flåsig snabbt. Hon är fortfarande väldigt svag i sin galopp och behöver stärkas sig där väldigt mycket, hon blev lite långsam och trippig i galoppen. Men hade jag gjort denna övning när vi precis köpt henne för 1,5 år sen hade hon inte ens gått att svänga runt. :p Så det går framåt. Ska göra samma övning snart igen och försöka göra det ännu bättre. Skulle vilja ha henne lite mer ''pigg'' för skänkeln, något rundare i galoppen och lite mer stadig.
 
Här är en kort film på hur övningen ser ut. Har en längre som jag kan jämföra med sen om några veckor, då hoppas jag att hon stärkts sig lite mer. :)
 

ridpassen

Appis och jag var ute på en kort tur mellan fälten. Skrittade endel men travade och galopperade några minuter. Hon är ju inte igång så än så länge blir det bara några minuter trav och galopp. Meningen är heller inte att hon ska igång ordentligt utan jag rider henne bara lite för hennes skull men oxå för hon är så rolig att rida. :) Jag vet verkligen exakt hur hon funkar. Jag har dessutom utvecklats enormt sen jag red henne för ett år sen. Jobbade henne i en avslappnad form, tänkte på rakriktningen så gott det gick och bara att hon ska vänta. Hon har mängder har energi så ett litet snesteg så studsar hon mest runt och blir spänd.
Skogsmullehästen ser inte riktigt ut som en skogsmulle med grejerna på ;) Hoppas hon får bort gräsmagen nu när jag motionerar henne lite.
 
Sen red jag Aqua en sväng i skogen. Vi klättrade lite och Aqua var väldigt spänd av blåsten. När jag kom tillbaka avslutade jag lite på banan för att få henne fokuserad och avslappnad igen. Då kändes hon okej, bara jag som inte riktigt kunde sitta ordentligt i mina mysbyxor och endast ridskor. Jag har verkligen svårt att rida ordentligt utan chaps eller stövlar. Min skänkel blir jätte ostadig då... Imorgon tänkte jag åka till ridhuset och jobba henne över lite små hinder. Träna på galoppen. :)

det här med hästköp...

...är ett lotteri. Större chans att vinna ju mer kunskap kanske. Pappa och jag har verkligen lärt oss väldigt mycket sen vi köpte första hästen, appis. Jag gick på ridskola (hade ridit där i 6 år) och vi hade liksom ingen kunnig att vända oss till. Så vi provade lite olika hästar, allt från en färdig häst till en lite mer orutinerad. Meningen var att vi skulle köpt en häst som gått 1,20(?) men den gick inte genom besiktningen. Så vi provade lite fler hästar och till slut var det Appis som jag fastnade för. Om jag ser tillbaka på det nu kan jag rakt ut säga att det var helt fel häst, den första hästen som inte gick igenom hade varit mycket bättre. Appis hade inte gjort någonting, hon var bara riden på ''hemmaplan'', inte speciellt mycket utbildad och absolut inte tävlad. Just där och då hade jag behövt en stadig läromästare som kunde lotsa mig runt på tävlingsbanan. Men det var inget man hade en aning om då. Appis och jag kom bara till 1,10 med halvbra resultat och det gick nästan aldrig bra.
Min fina bus, just nu rids hon bara lugna skogsturer efter att ha vilat helt ett par månader.
 
Nästa häst vi köpte gjorde vi samma ''misstag'', jag hade lite mer rutin och kunskap men jag hade fortfarande där och då behövt en läromästare. Vi köpte tess som hade gjort några starter men var väldigt tittig och hade vägrat ut sig flera gånger. När jag kom och skulle träna för min hopptränare första gången fick jag nästan en utskällning för vilken häst vi hade gått och köpt (inte för att vara elak såklart utan för att han bryr sig). Med Tess gick det lite bättre då jag själv red lite bättre men främst tror jag det berodde på att Tess hade sån kapacitet och det höll i så låga klasser. Men om vi sen skulle komma upp lite, runt 1,30 så går det inte rida på hästens kapacitet längre utan då krävs det rutin från antingen hästen eller ryttaren. Nu blev ju Tess illa skadad så vi hann ju aldrig starta några högre klasser. Det hade nog inte varit omöjligt att vi hade kunnat utvecklats tillsammans men det hade krävts mycket hjälp av tränare isåfall.
Tess för två år sen. Vi lotsade varandra runt i 1 meter-klasser felfritt. Då hade vi nog inte kommit så mycket längre. Men om hon håller vid igångsättningen i år så kommer vi komma betydligt längre. :)
 
När vi sen bestämde oss att köpa en till häst så hade vi nu fått lite mer kunskap och kollade runt efter en häst som gjort lite mer och faktiskt var stadig. Jag testade nog 4 olika hästar som var runt 10år och hade gått iallafall 1,30. Alla hästar kändes väldigt stadiga och jag fick direkt självförtroende på hinder. Av dom hästarna var Aqua den som var minst utbildad i både hoppningen och dressyren men samtidigt så var hon väldigt modig på hinder. Vi valde ändå att köpa henne då hon var så pass ung som 7 år och hade många år kvar och endel potential. Jag kunde utveckla henne i dressyren och hon kunde ge mig förtroende i hoppningen, så vi kompletterade varandra väldigt bra. Nu 1,5 år efter vi köpt Aqua så förstår vi nu vilket bra köp vi gjorde. Jag har utvecklats enormt och Aqua detsamma. Nu ser man verkligen vilken potential hon har och hennes kapacitet slutar inte vid 1,30. Ska bli spännande och se vad det blir av henne i framtiden då hon fortfarande bara är 9 år. Nu känner jag mig så pass rutinerad att jag kan ta mig an en lite yngre orutinerad häst. Nu, efter alla år. Det som vi köpte till mig som bara gått på ridskola.
Fina Aqua, fick beröm för bra huvud, hjärta och kapacitet på träningen.
 
Jag blir lite mörkrädd över att tänka tillbaka på det, samma som jag blir lite rädd när folk som är i samma situation som jag var går och köper sig en unghäst. Det blir bara så fel och det är ju på hästens bekostnad. Jag hade önskat att när vi skulle köpa första hästen hade haft någon att vända oss till som sa till oss att köpa en rutinerad häst. Nu säger jag inte att alla orutinerade hästar som hamnar hos orutinerade ryttare inte kommer kunna utvecklas rätt, för så länge man har hjälp av någon kunnig person ofta så kan det gå. Men det är inte ofta det går hela vägen tyvärr...
 
Vi har tack och lov alltid varit noga vid besiktningar att vara med samt välja veterinär själva. Dessutom röntgat både Tess och Aqua. Så vi har alltid fått hem friska hästar.. Det finns ju tråkiga historier där man inte fått hem friska hästar pga en inte allt för noggrann besiktning. Men det är en annan del i det hela.
 
''Ju mer man lär sig desto mer inser man hur lite man vet.''
 
Det stämmer väldigt bra in här. Vi trodde att vi kunde så mycket när vi skulle köpa första hästen. Men nu 6 år senare så känns det som vi inte kan något och har så mycket att lära in. I ridsporten blir man heller aldrig fullärd och det kanske är det som gör det så roligt. Ibland funderar jag vart jag hade varit idag om det var en häst som Aqua vi köpte först. Är inte så säker på att jag ridmässigt skulle vara mycket bättre men kanske tävla snäppet högre. Det finns saker som kräver tid för att kunna lära in och det beror inte på vilken häst du sitter på. Men tävlingsmässigt så kanske snäppet högre, för bara för man rider 1,30-1,40 betyder det inte att man kan rida. Man kan komma långt med en bra häst. Men det är en helt annan tanke jag har.. kanske kommer i ett annat inlägg :p

10 % på hastia.se

Nu har jag fått ge er läsare 10% på www.hastia.se genom att ni uppger rabattkod ''isabellaf'' vid köp. :) De har bra utbud och här är några favoritschabrak...
 
Dessa från Lamicell tycker jag är jätte snygga och bra passform. Har själv ett rosa/lila som jag hade i björbäck sist.
 
Eller Schockemöhle-schabraken. De är väldigt snygga och har själv två stycken, i allround då ;)
http://www.hastia.se/media/catalog/product/cache/1/image/650x/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/c/h/champion-dressyr.jpg

regnig torsdag

Idag är nog andra dagen det verkligen regnar här sen jag kom ner hit. Men ändå har jag ingen lust att spendera dagen inomhus utan tänkte vara i stallet större delen av dagen då jag inte har något annat för mig. :p Har redan varit där tidigare idag och släppt ut Aqua & Cazzilla som stod inne inatt, mockat, gjort mat och borstat på Tess. :) Nu tänkte jag snart åka dit igen och rida, Aqua och Appis ska få sig en skogstur. Sen tänkte jag putsa allt och lasta av hö. Skulle behöva hitta något ställe i skogen där Aqua och jag kan rejsa lite haha. Fick tips av Ted att träna på galoppen på ett roligt sätt, för att få lite mer bjudning i henne. När vi inte är ute själva och rider kan jag bara rida sist med Aqua och då blir hon genast piggare och får en helt annan galopp, men när vi är själva så är hon inte lika arbetsvillig. :p Så måste hitta ett sätt där hon tycker det är jätte roligt att galoppera och arbeta. :)
 
Men först ska jag kolla lite one tree hill. Snart klar med sjätte säsongen hehehe...

Aqua igår ♥


träningen :)

Jag är jätte nöjd med själva träningen. Vi tränade på att hoppa olika sorters hinder, räcke/oxer/trippelbarr och där vill man ju oxå hoppa av olika nära hindret. Han förklarade att det inte handlar om att ''lägga hästen rätt på hinder'' utan det viktiga är att sätta upp en bra galopp. Så fick vi hoppa och säga om vi upplevde att vi kom nära, perfekt, eller långt ifrån. Man kommer ju inte perfekt alla språng utan det blir ju lite variation på vart hästen hoppar av, men man skulle ändå försöka att rida exakt likadant hela tiden och på så sätt kunna få samma avsprångspunkt hela tiden.
 
Sen avslutade vi med en bana där vi la volter på kortsidorna innan hindren för att få mer tid på sig att hitta rätt galopp. Vi hoppade en bana där nästan alla hindren låg på 1,30 vilket vi aldrig gjort innan, men det kändes helt okej. Det viktiga var ju att hitta rätt galopp, det skulle inte gå snabbare men den skulle vara mer kraftfull. Har varit lite tveksam till vilken galopp jag ska ha och idag fick jag mycket hjälp med i vilken galopp jag ska rida i.
 
 
Måste verkligen träna på min sits över hindren, vrider hela kroppen över vissa språng :S

Hopptränat

På väg hem från en jätte bra träning för Ted Nätterqvist :) Aqua har hoppat många fina språng och jag fick en bra galopp i henne. Fick mängder av hjälp med!!
tisdag.. :)

Har egentligen massa jag vill skriva om men har ingen motivation för tillfället. Får hoppas att den kommer tillbaka snart.. :) Glöm inte att vara med i min lilla ''tävling'' heller här!!
 
Här är en av vår bästa runda i år. Allt flöt på så bra och det kändes lätt och enkelt. Aqua hoppade också väldigt fint :)

RSS 2.0