Keeeemi!

Dags att plugga inför nästa prov som är nästa vecka... Pappa ger hästarna mat så "slipper" jag åka till stallet, bra att han finns ;) kanske uppdaterat något kul senare om jag kommer på nåt, förslag? :) 
diamantino vdl

Tess är dräktig med Diamantino VDL. Vi valde ju först Click and Cash men eftersom det inte tog sig på 3 försök så var vi tvunga att byta. Vi valde mellan Diamantino och Lucky Point men tyckte Diamantino såg finare ut :) Han är bara 5år och nästa år kommer hans första avkommor så en liten chansning är det, han kanske inte alls lämnar bra avkommor trots hans kapacitet? Men förhoppningvis blir det en riktig gummiboll med bra bjudning och motor. Ska bli så spännande att se vad det blir i framtiden. :)
 
2 filmer på Diamantino.
 
 
 
 
 
 

resultat borås 29 september

Hann aldrig uppdatera igår då jag gick och la mig och sov direkt när jag kom hem och sen var gick jag ut och festade :) men här kommer lite resultat!!
 
1,10 0+4 fel:
Denna rundan kändes lätt och okomplicerad. Det var en snäll bana i 1,10 och allt flöt på jätte bra. I omhoppningen tappade jag galoppen i första svängen så det blev back in i hindret och hon kunde inte klara det. Men annars så tyckte jag vi kom bra på allt och jag galopperade på bra hela tiden.
 
 
 
1,20 8 fel:
Det var en ganska teknisk 1,20 och den rundan var allt annat än bra. Fick ett litet pet på 3an där vi kom förnära, 2an och 3an stod på en båge. 4an till 5an var oxå en båge, svår båge. Man hoppade 4an mot läktare och sen vände man tillbaka och hoppade en oxer som stod på medellinjen snett igenom. Det var 6 galoppsprång och såklart får jag in ett halvt extra och vi rev grovt. Det är ju mitt problem att jag inte galopperar på aqua och tar i henne istället på speciellt bågar och då räcker hon inte fram. Jag måste verkligen träna på det. Ska sätta upp samma båge hemma i veckan och hoppa det. 6an kom snabbt ur sväng vilket var det enda vi gjorde bra, då det var ett utav de mest rivna hindret på banan. 6an var på en båge till kombinationen där vi kom väldigt stort in. Så ja hela banan bestod av bågar som jag har svårt för så för mig och aqua var den ganska teknisk :p
 
Men aqua hoppade superfint!! Och det bästa med henne är att hon gör exakt som jag säger, tar jag tillbaka henne och vi kommer alldeles för nära så hoppar hon igenom hindret om det behövs. Lägger jag henne stort hoppar hon av då med. Hur många fel jag än gör så påverkar det inte henne, hon tar hellre ett nedslag än att stanna och det är de som är så bra med henne!!!
 
Så här fint hoppade hon i 1.20!! Mina fina häst <3

tävling imorgon!! :D

Har ridit, putsat och packat det mesta inför tävlingen imorgon. Fick ett sent startnummer i 1,10 så behöver bara vara där lite innan det börjar. Tänkte att vi inte behöver åka allt för tidigt, men nu såg jag att det börjar 8!! haha... Som ni vet hatar jag att gå upp tidigt. Men det är bara att pallra sig upp vid halv sex. Jaja! Aqua kändes fin idag, så hoppas det håller i sig tills imorgon :)
 
Någon mer som ska till Borås imorgon? :)
 
 

nytt till mig :D

Provet gick bra och hoppas jag klarar det!! Nu tänkte jag visa vad jag köpte :) Bara saker till mig denna gången, hehe hästarna har så mycket ;)
 
En kingslandväst för 999kr innan kostade den 2000kr!
 
 
Moutainhorse tröja, så mysig!! Har en sån vit med. 500kr.
 
Fleecetröja 300kr från HV polo. Kostade 700kr innan.
 
Kingsland fleece. 700kr. Kostade 1300 innan.
 
En kl tävlingströja! 350kr :)
 
Fyndade lite trots allt, brukar jag aldrig göra annars... Då tröttnar jag och köper allt som inte är på rea istället! :p Ska upp till stallet nu, frågan är vad man ska använda först hihi :D
 

Charlies rea :)

Har precis vart på Charlies rean och shoppat lite fina saker!! Nu får man leva snålt resten av månaden :p ska visa lite mer sen vad jag köpte, nu måste jag plugga innan jag ska in för att göra provet!!!
längtar redan :D

Vill tacka för alla grattis jag fick i inlägget om tess! Vi skulle egentligen kollat henne efter 14 dagar men vi kunde inte åka ner till falkenberg och köra henne till seminstationen då och eftersom vi ändå inte kunde seminera igen så kunde vi likaväl vänta. Nu har dom inte haft öppet förrän nu igen och då bestämde vi oss för att åka. Efter 3 försök med click and cash vågade vi knappt hoppas mer för då skulle vi bara bli mer besvikna. Men åååh, blev så glad när veterinären sa att han kunde se ett litet hjärta. Kändes så overkligt på nåt sätt, vi ska få ett helt eget föl nästa år. Jag längtar redan, ska bli så kul!!! Finns ju fortfarande chans att hon kastar fölet men nu har vi haft massa otur redan så nu ska vi bara ha tur!! Nu har det gått 40 dagar och det är osäkert dom 3 första månderna. Vi ska kolla henne igen efter 90 dagar och då får vi hoppas på det bästa!!
 
Ska skriva ett inlägg om hingsten vi valde, men inte just nu för nu måste jag plugga ett tag till innan jag ska sova...
 
Tess skötte sig bra igår ;) Så ska det va!!
 

hoppträningen idag!

Var och hopptränade innan idag som sagt, tycker det gick väldigt bra och fick lite mer tips om mitt problem jag hade på den senaste tävlingen.
 
Vi hoppade fram på ett räcke med en bom framför. Travhoppade och aqua hoppade jätte fint. Hon fick verkligen ta i och inte hoppa på fart. Sen hoppade vi en liten bana. Tycker det flöt på väldigt bra men det var små saker som behövde förbättras för att hon skulle hoppa extra bra. Högerbogen flöt ut väldigt mycket idag så hon drog sig till höger genom en serie vi hoppade och även genom en kombination. Så när jag fick koll på högerbogen och hon kunde hoppa rakt och hoppa med all kraft istället för hälften så hoppade hon superfint!! Jag måste också tänka på att ha en bättre grundgalopp där jag sen kan sitta upp och ha råd att ta en liten halvhalt. Annars tar jag av en galopp som inte finns. Problemet är nog inte att jag tappar galoppen i svängen utan jag måste ha en bra grundgalopp in i svängen för det går knappast att fixa när jag väl kommit in i svängen.
 
Tycker det var en väldigt bra träning idag och fick mycket tips. Aqua hoppade jätte fint och kändes lite mer framåt än vanligt. Nu är jag jätte taggad inför helgens starter där vi ska göra ännu bättre rundor än sist :)
 
Bild från tranemo i början av sommaren!

Jag har väldigt tråkigt just nu!!

Denna dagen är mindre rolig efter gårdagen. Försöker plugga biologi som jag har prov i på fredag. Det trååååååkigaste som finns!!!!! Hur mycket som helst och inget vill fastna i min hjärna. Känner att det inte finns en chans i världen att jag kommer klara de, kul!!! 

Ikväll ska jag hoppträna iaf!!!ÄNTLIGEN!!!!!!!!!!

TESS ÄR DRÄKTIG MED DIAMANTINO!!!!! Har precis vart med henne och ultraljudat och visst låg det ett litet föl där!!! Så kul!!!! Hingstbytet hjälpte!! Ååååååh så kul, nästa år får vi förhoppningsvis ett föl, vårt första :D
träna??

Något som är väldigt viktig och ger resultat är att träna själv som ryttare. Jag har alltid hållt igång enda sen jag var liten. Jag gick på rytmisk gymnastik när jag var mindre och tränade då 10 timmar i veckan minst, när jag slutade på de har jag gymat. Nu slutade jag gyma i våras och har inte börjat träna något annat efter de. När jag tränade som mest styrka var faktiskt då jag hade som bäst sits, kunde sitta upp bra och ha en stadig sits. Dessutom har jag varit ovanligt sjuk detta året och nu känns det som jag inte ens minns sist jag varken var förkyld, hade halsont eller hade den där förbannade hostan. Så förmodligen blir jag lite friskare om jag börjar träna lite. Sen blir man ju så mycket piggare också, man sitter inte och latar sig tiden man egentligen inte behöver göra något utan tar tag i saker mycket snabbare (för mig iaf).
 
Så nu ska jag (försöka) börja springa lite smått, börja med 2-3km och sen öka. Och köra lite styrka på de. Hoppas jag kan hålla detta nu och sen i vinter köpa ett gymkort då man helst inte går utanför dörren.... Är ni med? Eller ni kanske redan tränar? hehe :p
 
Kanske ska stretcha lite (endel) också, kul att vara lite vig igen....
jag för mååånga år sen!! hahah

måndag

Idag har jag varit i stallet många timmar igen (typ 7 timmar), vet inte riktigt vad jag gör där uppe så länge.. haha känns som jag inte gör nåt! Har klippt och duschat aqua, gått promenad med henne, betat lite. Chillat, pysslat med latino, chillat, fixat maten och sen fixat lite med hagen. haha... Imorgon ska jag varken klippa eller duscha aqua så ska vara där max 3 timmar så jag hinner plugga oxå!
 
Tänkte lite över gårdagen och efter 1,20 rundan så tycker jag att vi tog oss ett stort steg i rätt riktning. Mitt problem tidigare har varit att jag har lagt till galoppsprång på bågarna för att jag inte riktigt har galopperat framåt. Men igår tänkte jag på de och galopperade verkligen framåt. Stega jätte noga och gick igenom en plan för exakt hur många galoppsprång jag skulle rida för varje distans och satte alla 4 distanser med 6, 7, 7, och 5 galoppsprång. Så nu måste jag bara träna på att galoppera igenom svängarna och inte bli så avaktande precis när jag kommer ur svängen så kommer allt bli ännu bättre :)
 
Till helgen åker vi till Borås och hoppar 1,10 och 1,20 :) Första inomhusstarten! Ska bli kul att åka till borås med, har bara varit där innan dom fick fibersand. :)
 
 

Nyklippt och nyduschad häst! :)

Nu ska vi ut på promenad!
äntligen en bra app

Efter att iOS 7 kom (som är bäääst) så var blogg.se tvungen att fixa en ny blogg.se app som skulle funka till nya iOS. Och den måste jag bara hissa, tusen gånger bättre än den förra!! Nu kan man skriva ordentliga inlägg även på mobilen, den förra appen var så b... Så hiss till denna nya :D
 
  
 
 

resultat vaggeryd

Här kommer resultat från idag!! :)
 
1,10 8 fel
Denna rundan var ganska kaos, eller ser inte så dåligt ut på filmen men kändes inte alls bra då hon bara krullade ihop sig och jag kunde inte ta i henne innan hindret. Rev 7an där vi kom väääääldigt i botten, tappade rytmen till nästa hinder (6 galoppsprång efter) men jag bara körde på och hoppade sista. Sket i att lägga volt så vi rev det med. Denna rundan är inget att hänga upp sig på, nu vet jag att hackamore inte funkar ;)
 
1,20 4 fel
Bytte till bett, kändes fin på framhoppningen och var ovanligt pigg :) Inne på banan satte jag alla distanser med rätt antal galoppsprång (var jätte noga med att mäta och verkligen rida efter min plan), nolla fram till sista där jag la henne lite stort och hon var nog inte beredd på de så hon hoppade typ igenom hindret. Så jag flög av efter mållinjen...
 
Men är väldigt nöjd med denna rundan, aqua var pigg och ser nästa lite rejsig ut haha och hoppade fantastiskt!!! Men det jag är väldigt onöjd med är att i varje sväng (till 3an, till 5an, till 7an) så av någon anledning ser jag ett avstånd som vi inte når riktigt fram till. Jag tror det beror på att vi tappar galoppen i svängen men ska hoppträna nästa vecka så får se hur det går då. Måste fixa till de iallafall!!!
 
 Idag var vi dessutom inte långsamast i en A:0a vilket vi oftast är hahha!
(klippte bort sista hindret hehe...)

4fel i 1,20

Men en jätte fin runda, kändes super fram till sista hindret där det blev ett stort missförstånd och hon rev grovt och jag flög av. Fast efter mållinjen så 4 fel hehe :) Aqua kändes jätte fin, framåt och hoppade super :)
👎

Hehe... Hackamore är nog inget för aqua, har hoppat 1,10 och det blev bara vingligt och hon krullade ihop sig!! Ska hoppa 1,20 med bett istället!lördag

Varit i stallet heeeela dagen, först kollat på 4-års semifinal på jfk. Kollade dock aldrig 4åringarna utan ville se aquas 5åriga syster som startade 1,20, jätte fin :) Sen har jag ridit och efter de kollat hoppträningar för Anders Wemlerth i ridhuset hela kvällen.
 
Imorgon åker jag med Aqua och tävlar i Vaggeryd, sista utomhustävlingen. :) Ska testa hackamoret i 1,10, hoppas det går vägen hehe! Får se om jag startar 1,20 eller om jag väntar tills nästa helg, vi har ju inte tävlat på ett tag.
 
 

hackamore...

Aqua red jag först i skogen, hon kändes väldigt bra på hacket idag! De första dagarna jag red på de så kunde jag inte hålla något i tyglarna då hon bara krullade ihop sig och jag fick inget ärligt stöd. Så har ridit med halvlånga tyglar och lagt in massa övergångar för att få henne ta ett bra stöd. Trodde inte hon skulle kunna ridas ordentligt på hack ändå men som sagt så kändes hon väldigt bra idag. Fick ett stöd och kunde rida ''ordentligt''. Så passade på att ta några språng och se hur hon hoppar med de. Appis har ju alltid hoppat bättre med hackamore (mer rygg och bättre framben) då hon inte gillar bett så mycket och aqua är ju likadan...
 
Idag tyckte jag hon hoppade jätte bra med hacket. Spänstigt och det fanns inget bett som störde henne i anridningen som hon kunde tjafsa emot! Nu kanske detta bara var idag som hon hoppade så bra och kändes fin på de. Men ska nog testa de på hoppträningen nästa vecka och funkar de kommer jag nog tävla iaf 1,10 klassen på de :)
 
 
Här hade jag inga sporrar på mig ens, så kunde inte sätta så mycket tryck jag ville och ändå hoppade hon så bra! :)

hoppning :)

Idag blev det hoppning! Satte upp en kombination med titthinder både i a och b hindret samt ett räcke med en vattenmatta. Han var lite tveksam innan alla hinder men sprang aldrig förbi, har lärt mig lite mer hur jag ska rama in han nu så han inte får springa förbi :p Hoppade inte alls många språng då han skötte sig jätte bra och bjöd bra även fast dom var tittiga! Sista sprången var jätte fina och han hoppar bara bättre och bättre hela tiden :)
 
dom två sista sprången :)

Skogen

Blev ingen hoppning idag, var träning i ridhuset vilket jag hade missat... Pappa och jag tog en skogstur på båda istället! :) Men imorgon ska jag hoppa!
Aqua och Latino har blivit bra kompisar nu :)


hoppövning - V

Hoppade en kort serie med Aqua i tisdags. Först en 2 studs med 3 meter emellan, sen ca 6,5 m fram till ett räcke. Till räcket kan man variera lite beroende på vad man vill ha ut, men ett normalt avstånd är ju 7 meter. Men eftersom man kommer i en ganska kort galopp (i och med studsen) brukar det räcka med 6,5 m och 7 m kan nästan kännas lite långt.
 
Skit samma, det var inte avstånden jag ville visa utan bommarna jag hade på räcket som ett V. Man kan sätta upp bommar på hindret så om ex. hästen hoppar snett, antingen till höger eller vänster kan bommen stadga upp hästen. Jag hade bommarna så däremot för att hon skulle utveckla sin frambensteknik samt att hon ska hoppa igenom sig mer. Att hon automatiskt ska titta ner lite på bommarna och få en annan kurva i språnget där hon hoppar med mer rygg och bättre framben.
 
Genom serien petade jag även lite med spöt på rumpan så hon ska bli snabbare i sina rörelser och bjuda mer framåt genom serien. Det var faktiskt väldigt effektivt och hon hoppade mycket bättre och bjöd mer!
 
 
Tycker hon hoppar helt okej på bilden men vet att hon kan mycket bättre!! Där hade jag dock hackamore så kan inte riktigt hjälpa henne i språnget så mycket som jag vill för att få språngkurvan så bra som möjligt.
 
Kommer hoppa mycket serier nu med henne och se om hon kan förbättra sin teknik lite mer och lära sig att hoppa mer väl. Sen vill jag också att hon ska bjuda mer till hindren och verkligen ta tag i dom, hoppas det finns lite mer bjudning i henne :p Hon har ju kapacitet, men hon anstränger sig inte mer än vad hon behöver och det är de jag vill plocka fram!
 

godmorgon!

Idag är det torsdag, snart fredag och nästa vecka är jag ''ledig'', inga föreläsningar i skolan utan bara eget pluggande vilket känns jäkligt gött!! :) Denna veckan har varit seeg, gått till halv fem hela veckan... Imorgon också. Men snart helg och en veckas ledigt!!
 
Idag ska jag hoppa Latino. Ska sätta upp lite titthinder och en kombination. Hade lite tur att det inte var med i ntrk eftersom jag inte hunnit träna de någonting, men kanske kommer i 1m klassen på söndag. Aqua ska jag rida en sväng i skogen! :)
 
Nu måste jag göra mig ordning för skolan, skriver om hoppövningen jag hoppade i tisdags med aqua senare :)

tips!

Var på charlies igår och skulle köpa luddinlägg till skydd men dom hade inga. Så dom tipsade om att köpa en sadeltunnel istället och klippa egna luddinlägg från den. Hade redan en sån som jag nästan aldrig använder så tog den och klippte lite. Testade dom idag, tyckte det blev helt okej bra! Så ett tips till er som heller inte hittar vart man kan köpa luddinlägg. :)
 
Från denna:
 
Till detta:
 
 

förebild

Läste detta av en facebookvän, så var tvungen att lägga ut det här!!
 
"- Skyll aldrig på hästen – dess prestation är resultatet av ditt arbete. Antagligen hade du för bråttom igår, eller så red du ofokuserat i förrgår och därför gick det inte som du hade tänkt dig idag. Respekten för hästen uteblir i samma stund som vi lägger skulden på den för att vi själva gjort ett dåligt jobb.”
/Jens Fredricson
 
''Respekten för hästen uteblir i samma stund som vi lägger skulden på den för att vi själva gjort ett dåligt jobb.” Sista meningen, så klokren!! Jag har alltid tyckt om Jens tänk, enda sen jag såg en clinic med honom för flera år sen. Vet inte hur många gånger jag suttit och kollat klipp på yotube när han haft clinics. Det tänket han har i ridningen känns alltid så logiskt och något som verkligen funkar! Efter detta citatet kan jag ju inte säga att jag gillar han mindre, en jäkligt bra förebild är vad han är!!

vill shoppa!!

Jag älskar verkligen att shoppa, tycker nästan det är roligare att köpa ridkläder och grejer till hästarna än vanliga kläder. Lägger definivt mer pengar på det. Hade gärna velat jobba detta året samtidigt som skolan men tror inte jag kommer hinna med det, får se. Men i vilket fall hade jag velat jobba massa och sen shoppa sönder haha.... Ja men snart är det charlies rea och ska försöka spara lite pengar tills dess. Har lite grejer som jag vill köpa. Vill ha en till väst och tycker spooks västar är rätt snygga, så kanske blir en sån!! Och på tal om spooks så tycker jag deras kavajer är as snygga!! Tycker den jag har nu är lite lång, så kommer nog sälja den snart och köpa en ny. Kanske blir en spooks då! :)
 
Lånade bilderna från spooks hemsida :)

Hoppat!

Hoppade precis Aqua, först en fem studs och sen en liten serie med ett högre språng! Hon hoppade jätte bra, men blev trött i slutet vilket var meningen :p


fårskinn till framskydd!?

Någon som vet vart man kan köpa ''fårskinnsinlägg'' till framskydd? Har inte lust att köpa nya skydd för de. Tänkte klippa benen på Aqua i år och då vill jag ha mysiga skydd till henne :)

måndag fm!

Hej! (igår hade jag ''besöksrekord'' igen, jätte kul!!! :) hoppas ni nya(?) stannar.)
 
Sitter och äter frukost och ska snart iväg till skolan, börjar ju som sagt ett på måndagar vilket är rätt gött :) Slutar halv fem och då ska jag till stallet såklart. Latino vilar och Aqua ska jag rida ut en sväng i skogen. Sen måste jag plugga.... Vi läser ju bara 4 ämnen denna terminen, fysik 1, kemi 1, biologi 1 och matte 3c men det går så satans snabbt. Så man måste hänga med från börjar och börja plugga då (vilket inte jag gjorde..) så nu har jag massa att ta igen och samtidigt hänga med.
 
Denna veckan har jag ingen träning inplanerad, bara tävling med Latino på söndag. Hade velat träna aqua men just nu rids hon på hackamore (pga ''tandläkarbesöket'') och det funkar inte riktigt såå bra. Så hon hålls bara igång nu så kan jag förhoppningsvis börja rida lite med bett i slutet av veckan eller början på nästa. Eller det hoppas jag för hon ska tävla på söndagen där och att tävla på hackamore går inte heheh. Min plan sprack lite, planen var att dressyrtrimma henne ordentligt enda fram tills tävlingen men nu ligger vi lite efter med kan man säga...
 

bilder

Fick jätte fina bilder av Julia Lord från idag!! Tack, tack :D Här är några stycken, visst har han fina framben? Han fick beröm på framhoppningen för sin fina teknik idag :)
Så söt bild på Latino :)
Tycker den sista är finast :)

resultat p&j

Är väldigt nöjd med dagen och Latino skötte sig jätte bra! Vi fick ett ner i 90cm och ett ner i 1m. Men det viktigaste nu är att han först hoppar allt, sen slappnar av och efter han gjort de då kan man börja tänka på resultaten. I första rundan hoppade han väldigt spänt och överhoppade sig på endel hinder. I 1m blev han bättre men fortfarande att han är väldigt spänd inne på banan, men det släpper väl efter några gånger förhoppningsvis :)
 
Han hoppar lite dåligt med bak och fullföljer inte riktigt sprången och det var därför han rev. Jag tror det beror på att han hoppar så spänt och fryser i luften och fullföljer då inte språnget. Men när han väl slappnar av kommer nog nollorna också :) Det var mycket titthinder och den väldigt farliga avdelningen så såklart han blev spänd och tittig, men tycker ändå vi tog ett steg framåt idag då han hoppade allt på första försöket. På framhoppningen bjöd han jätte fint och verkligen sög tag i hinderna, så det kommer han nog göra på banan sen med!
 
1m rundan!

lördag

Godmorgon!
Sitter och käkar frukost och ska snart iväg till stallet. Rida och fixa lite för p&j imorgon, tack och lov så är den inte så tidigt ;) Men är säker på att det kommer gå bra, iaf bättre denna gången! Ska bli kul!
 
Kan svara på en kort fråga som jag fick om den automatiska grinden: Guud va bra grej! Var har du köpt den och vad kostar den?:)
Beställde den från en hemsida (kommer inte på just nu vilken) och den kostade 4000kr tror jag. Men helt klart värt de!! Att slippa åka på varje morgon och fodra är värt 4000kr.
 
Osammanhängade inlägg hahha men nu ska jag till stallet!!
 
Denna bilden är så fin på appis och tess <3

jag tänker inte frysa i vinter!!

Hej alla nattugglor! Sitter och deppar lite över att vintern snart är här och denna vintern ska jag inte frysa en sekund. Så därför tänker jag införskaffa mig denna overall från hööks!! Fan va gött att bara hoppa i den när man ska till stallet, slippa krångla med termobyxor och jacka. Japp, så får det bli! haha, någon som har den redan kanske? är den varm och go?
 

duktig!!!!

Latino var sååååhääääär duktig idag på hoppträningen!! Hoppade massa titthinder och bjöd framåt jätte bra. Förra träningen var han lite avvaktande i kombinationen och idag bjöd han nästan för bra igenom och tänkte framåt till nästa hinder. Han tog skänkeln direkt och lyssnade framåt, något jag har jobbat jätte mycket på så det blir lättare att få över han när han tittar på ett hinder och försöker smita undan. Sista kombinationen som vi hoppade gjorde han nog sina bästa språng med mig iaf. Det roliga var också att jag fick jätte mycket beröm över jobbet jag gjort med han hittills, att jag tänker rätt hela tiden och är på helt rätt väg :) Lyckad träning, hoppas det går lika bra i helgen :)
 
 

bra tips!

Läste på tyras hästblogg (har precis börjat läsa den och den är jätte bra faktiskt!) om avstånd och att stega på tävling. Jag stegar alltid och försöker att rida på så många galoppsprång som planerat, på raka linjer går det bra men på böjda spår så har jag stora problem ;) Ganska ofta så får jag alltid in ett extra, av någon anledning...
 
Så hennes tips var att stega på tävling---->skriva upp hur många meter och galoppsprång---->hoppa rundan (filma) och sen hem och träna!! Har faktiskt tänkt göra så, så nästa tävling ska jag skriva upp alla avstånd och sen träna på dom hemma, speciellt bågar!! :) För jag vill kunna stega, säga hur många galoppsprång och sen rida på det jag har planerat just för att kunna planera hela ritten innan jag ska rida den. Nu på inomhussäsongen kommer det ju mer relaterade avstånd än vad det har varit utomhus. Bara att träna och lära mig Aquas galopp.
 

Projektarbete 2012/2013

Har ju faktiskt aldrig skrivit ett avslut på mitt projektarbete här, för jag vet att många som läser är intresserade av trickträning och vill att jag ska skriva mer! Jag måste ärligt säga att jag la verkligen inte ner så mycket tid på mitt projektarbete vilket jag ångrar lite nu i efterhand. För jag och appis hade kunnat lära in fler trick än vad vi slutade med. Men det viktigaste målet var att vi skulle få en bättre relation till varandra och den har verkligen stärkts!!! Resultatet blev ändå ett MVG, yeey och det var en väldigt rolig kurs ändå och rolig att redovisa!
 
Tyvärr har jag inte kvar min powerpoint för då kunde jag tagit lite från den och kommer faktiskt inte ihåg allt fullt ut... Men så här gick jag tillväga och så blev resultatet.
 
Appis är väldigt rädd om sig och gillar inte alls att jag exempelvis använder spön mot hennes kropp. Därför började jag med att hon skulle acceptera spöt på hennes kropp samt andra föremål som en presenning. För om hon inte accepterar spöt kan jag ju inte använda den som en pekpinne sen. Sen jobbade jag mycket med att hon skulle slappna av och sänka huvudet när vi tog en paus i träningen. Just för att hon gärna spänner sig och blir ofokuserad. Efter det så började jag alltså lära in tricken.
 
Metoden jag använde mig av var att dela in tricken i olika delar och verkligen berömma vid rätt tillfälle (när hon gör rätt) för att hon ska förstå att hon gör rätt. I psykologin så läste vi lite om inlärda beteende och jag använde mig av samma tankesätt. Ett inlärd beteende kan vara att när vi prasslar med fickan och ger hästen godis så kommer den nästa gång förstå att när du prasslar med fickan så kommer den få godis=inlärt beteende. På samma sätt så utvecklade jag detta till lite mer komplicerade saker. Exempelvis när jag skulle lära skrapa med hoven. Petade med spöet på benet och skrapade med min egna fot, direkt när hon lyfte på hoven så berömde jag. (ett beröm behöver inte vara i form av godis, utan räcker med röst eller en klapp). Nästa steg var att få henne skrapa med den, direkt när hon skrapade en gång i marken så berömde jag. Sen fortsatte jag på den vägen. Exakt på samma sätt gick jag tillväga med dom andra tricken. Det handlar om att berömma just vid rätt tillfälle så att hästen förstår att den gör rätt.
 
Målen jag hade var att lära in några trick och att vi skulle få en bättre relation till varandra och att hitta en metod som funkar. Resultatet blev:
 
Tricken jag lärde in:
- Lägga en presenning på henne (inget riktigt trick men en förberedelse).
- Skrapa med hoven
- Gå upp på en pall
- Skrapa med hoven på pallen
- Bergsgeten
- Stegra
- Och början till buga som jag inte lyckades lära in.
 
Appis och jag har kommit varandra mycket närmre under den tiden och nu märks det verkligen att hon tycker det är jätte kul att trickträna. Innan var hon väldigt ofokuserad/oengagerad men nu är det stor skillnad. Hon älskar också att få beröm, det behöver inte vara iform av godis utan att bara få sänka huvudet, slappna av och bli klappad på halsen uppskattade hon minst lika mycket!! Jag har också hittat en bra metod för hur jag kan lära in trick på just appis (den jag skrev ovan).
 
Jag tog också med mig endel saker från Monty Roberts kliniken som jag var på (den var också endel i mitt projektarbete). Ett bra beröm är att gå ifrån träningsplatsen en kort stund för att sen återgå och träna igen. Det hästen ser och tar in på ena sidan tar den inte in på andra sidan. Så när jag tränade med presenningen började jag på ena sidan och när hon kunde det fick jag nästan börja om när jag gick till andra sidan. Det var två exempel.
 
Anledningen till att jag inte lyckades/hann lära in buga var för att det var svårt att få henne att förstå att hon skulle lägga vikten på sitt framknä. Och jag hittade aldrig någon lösning då det var det sista tricket jag började på. Men kanske i framtiden så kan jag lära henne de :)
 
Lite bilder och en kort film :) Hoppas ni tyckte det var kul att läsa om mitt projektarbete under årets gång (även fast jag uppdaterade lite dåligt ;))
 
 

Tömkört

Har precis tömkört Aqua, gick helt okej! Lite dålig bjudning av henne men annars jobbade hon på bra!!

Latino vilar, imorgon ska jag hoppträna han :) Aqua ska få sina tänder kollade så hon får vila. hoppas det inte är något stort som behöver göras så jag måste rida med hackamore ett tag...


hästar är så mycket mer än bara hästar

Gick igenom bloggen lite häromdagen och hade innan massa roliga ''veckans...''. Då var ni väldigt engagerade, vilket var jätte roligt. Hade veckans häst, veckans blogg osv...! Kom över en väldigt mysig text. Hade tävlingen veckans häst och då skulle ni skriva ett minne ni hade med just den hästen. (Vet inte fall hon fortfarande läser min blogg, men hennes blogg är iaf http://everglade.blogg.se/)
 
''Min islänning Nasi Frá Mjóabóli har jag haft sedan jag var åtta år, jag är fjorton nu. Det var han som lärde mig ALLTING. Han har alltid varit min bästa vän, någon man alltid kan lita på och komma till. Vi har enormt många minnen att jag knappt kan räkna dem. Att galoppera barbacka och leka indian med hemmagjorda pilbågar som 9-årig tokig flicka sittandes på min bästa väns rygg och känna totalt förtroende och glädje, det är kärlek för mig. 2007 red jag två mil genom skogen för att komma till ett ridläger hos en vän till mig. Där utvecklade vi våran vänskap ytterligare. Vi hade grymt kul; simmade i solnedgången, hade kapplöpningar med de andra, hoppade skogsbanor och väldigt mycket mer.
Min älskade häst är nu 23 år fyllda och fortfarande sprudlande av energi och livsglädje. Självklart har vi dragit ner på alla tokerier, men han hålls självklart igång. Skogsritterna är lika underbara som de alltid har varit, det kommer aldrig att förändras. Jag älskar honom av hela mitt hjärta, verkligen!''

Visst är det fantastiskt vad mycket glädje hästar kan ge oss? Det finns ingenting som ger mig så mycket glädje som hästar, dom bara finns där och gör en så glad, bara sådär. Att mötas av ett gnägg när man kommer till stallet, eller när hästen drar ett rejs i skogen för att visa hur kul den tycker det är, det smittar av sig. Att bara stå och mysa, klia och klappa, det är lycka det med. Tänk hur mycket hästar förgyller våran vardag? En dålig dag kan ändras till en bra på två sekunder när man är i stallet. Hästar är något speciellt, det är mer än bara hästar. De är LYCKA!
 
Här är en drös med bilder som är lycka för mig...
 
 
Första dagen med min första alldeles egna häst.
Så härlig bild
Ett fantastiskt språng
Placeringen i debuten i 1,20
Appis och min första placering på lokal.
Nåt av det roligaste som finnns.
Trickträning.
Att rida hästen lös är lycka.

yeey!

Igår hade jag ''besöksrekord'' om man räknar från när jag började blogga lite mer ordentligt igen :) Kul att fler börjar hitta hit igen förhoppningsvis :)
 
Appis får pryda inlägget <3
 

utvärdering ntrk

Har frågat detta innan, men tycker ni det är kul att läsa om när jag utvärderar tävlingsplatser? Kanske är bra för er som inte vart där men ska åka dit? :)
 
Tävlingsbanan:
Jätte stor och bra bana men den var lite för blöt på lördagen... Banorna var bra byggda, lätta och enkla på lördagen och kluriga och mer maxat på söndagen. Tycker dock det var lite tajt maxtid på lördagen.
 
Framridning:
Ganska blöt den med. Tycker den är alldeles för liten och sen har dom alltid ett kryss precis jämte spåret så man knappt kan mötas och speciellt inte när någon kommer skrittandes. Hade dom varit lite smarta hade dom ställt krysset på medellinjen.
 
Framhoppning:
Jätte blöt och det var lite svårt att rida an hinderna när det var två vattenpölar mitt i svängarna. Annars helt okej stor och man får plats!
 
Funktionärer:
Trevliga och hästarna fick alltid en morot efter rundan :p
 
Cafeterian:
Tänkte inte så mycket på de, men bra tror jag! Fanns de jag ville ha iaf. :p
 
Övrigt:
Jag tycker ntrk är en bra tävlingsplats, lite minus för att det var så blöt (vissa brukar ju pumpa bort vattnet) och den lilla framridningen som dom gjorde ännu mindre. Annars ligger allt nära, framridning, framhoppning, banan, parkering, cafeterian osv... 30 minuters paus mellan klasserna tycker jag är lite länge dock!
 
 

söndag

Shit va varmt det varit idag, hade jag tänkt lite hade jag åkt upp på kvällen och ridit istället.
 
Latino red jag ut och galopperade rätt så mycket med så han fick upp flåset. Klättrade lite i skritt och galopperade i några svaga uppförsbackar. Han var pigg och glad och kändes fin :) Ska nog åka och hoppträna han i veckan innan pay and jumpen på söndag.
 
Aqua reds på banan, ställde fram några hinder med. Hoppar eller rider nästan aldrig på den eftersom den är ganska hård men nu pallade jag inte vara i ridhuset för det blir som en bastu där inne när solen ligger på. Aqua kändes helt okej fin, hon jobbade på bra i mitten av passet, sen blev hon väldigt trött så avslutade där. Hon hoppade bra med ryggen och ville verkligen inte riva. I galoppen jobbade jag mycket med rakriktningen så hon verkligen sätter under sig och jobbar lika mycket med båda bakbenen. I traven red jag mycket öppna så hon skulle få sätta under sig. Ska nog hoppa lite små hinder varje gång jag trimmar i ridhuset/banan då hon får en annan bjudning då och kämpar lite extra.
 
(Har fixat ett program nu så ska kunna göra en ny header, men tack elise som kunde gjort en till mig annars) :)
 
 

tävlingsplanering

Har lite tävlingar framför mig nu vilket är suuuuperkul. :D Aqua kommer inte tävla på några veckor då jag helt enkelt vill trimma henne i dressyren och få tillbaka hennes form hon hade i somras. Då presterade vi bra på tävlingar och den senaste tävlingen blev bara skit för att dressyren inte funkade (som berodde på låsningen i bäckenet). Så hon ska vara i toppform till nästa tävling helt enkelt :)
 
Så här ser planeringen ut än så länge, ska åka på några tävlingar till efter dessa men eftersom det inte har kommit ut några proppar än så är det svårt att bestämma vilka.
 
Jfk 15 september - Pay and Jump med Latino 90cm + 1m.
Bratteborg 22 september - Lokal med Latino 90cm + 1m.
Borås 28 september med Aqua, 1,10 + 1,20
Jfk 12-13 oktober med Aqua lör 1,10 + 1,20 sön 1,15 + 1,20
Jfk 18-19 oktober med Aqua fre 1,10 + 1,20 lör 1,20 (nationell debut)

Sen har jfk 2 stycken lok + reg men vet inte vilka klasser än, förhoppningsvis kan båda gå dom. Annars finns det några andra vi kan åka på. Det är väl tävlingarna som är kvar för året och det är endel vilket är kul :) Sen ska aqua få lite tävlingsvila och lugn period innan vi kör igång nästa år igen!
 
Jag är jätte taggad inför höstens tävlingar på att leverar bra rundor och bra resultat!! :D Någon som ska på samma tävling kanske? :)
 
Tyvärr lite kallare än på denna bilden vilket suger... buhu, vill ha sommar och grästävlingar ju!

klart!

Nu har jag fixat klart designen, är helt okej nöjd. Min förra header var verkligen fin och därför har jag egentligen inte velat ta bort den, men men. Nu har jag en simpel och kommer säkert upp en mer avancerad senare. Vill egentligen att kategorierna som är under headern ska sträcka sig hela vägen men vet inte hur man gör... så det får vara så om någon inte kan hjälpa mig? :) Det jag blev mest nöjd med är själv inläggsidan, mycket trevligare att läsa nu på något sätt haha.
 
Har ändrat lite bland kategorierna och har nu istället skrivit en presentation om mig själv (därav inlägget nedan) så nya läsare kan läsa vem jag är och förhoppningsvis komma in i bloggen snabbare.
 
Nu ska jag käka frukost och sticka iväg till stallet :)

Om mig

Jag heter Isabella Fransson, är 24år och bor i Jönköping. Jag tog studenten i 2013 och läste hästhållning på gymnasiet. Direkt efter studenten läste jag naturvetenskapligt basår på högskolan. Under hösten 2014 var jag elev hos Lisen och Peder. Har även haft praktik hos Eamon Hickey och varit hos min tränare Victoria Almgren på somrarna. Nu jobbar jag extra på ett ''vanligt'' jobb vid sidan av hästarna samtidigt som jag rider både mina egna och andras hästar. Just nu har vi runt 7 hästar på gården, både egna och andras hästar som jag har i träning. Lite av vad jag gjort under åren hittills.
 
2015 var jag placerad på DM med Aqua.
 
2016 debuterade jag internationellt i Odense med Chelsea och var placerad i 125.
 
2017 kvalade jag amatören med Chelsea i Falsterbo, placerade mig där. Debuterade 135 på Chelsea och E. Brown Sugar. Red 4åriga Nigini felfritt upp till 1meter.
 
2018 Red felfritt upp till 120 på 5åriga Nigini. Debuterade 140 med E. Brown Sugar, tog flertalet placeringar i 135-klasser med henne. Debuterade 135 på 7åriga Gusti. Kvalade till Elmia Rising Star med Chelsea och red 2/3 felfria rundor och placering där. Kvalade min egenuppfödda häst Dino till Breeders finalen, slutade 9a och kvalade Scandinavium. Var i Danmark på Vilhelmsborg och placerade mig topp 3 i två klasser och tog utöver det flertalet placeringar.

hjälp!!!

Nu har jag fixat en ny design efter en lång tid. Tyvärr har jag inget program som jag kan fixa en snygg header i, så det fick bli en simpel så länge. Jag flyttade upp dom vanligaste kategorierna och allt blev bra, men sen råkade jag ändra på något så rubriken kom alldeles för nära kategorierna och det är ju skit fult!!! Har försökt fixa det men fan det går ju inte. Någon som kan hjälpa mig hur man gör?
 
Fixade det nu :D
 

hoppat liteeee :)

Har hoppat Latino idag, tog fram tittiga hinder så han får träna på de. Hade såna regnbågar och två till med annat mönster på (vet inte vad det kallas haha) först som infångare och sen satte jag dom under hindrena. Han sprang förbi oxern första gången regnbågarna var under hindret men annars hoppade han allt :) Dock blev han lite spänd av dom tittiga hindrena så han hoppade också lite spänt. Ska ta fram dom varje gång jag hoppar i forsättningen. Han var lite extra pigg och framåt både igår när jag red och idag, kul :) Tänkte avsluta med en studs också men han var ganska flåsig så kör studshoppning om några dagar istället, han behöver ju stärkas!!
 
Pappa filmade lite! Han kliver mest över dom här små hindrena haha, så hoppa kan han!
 
Aqua trimmade jag lite ute i skogen och avslutade sen på banan. Hon känns mycket finare nu, nu kan hon äntligen jobba med sina bakben ordentligt igen!! Men det är mycket jobb tills hon är lika fin som hon var i sommras.

fråga - automatisk grind

Kan du inte visa hur grindarna funkar, alltså med toner, kopplar man dom till ett batteri osv? :)

Svar: Jo visst! Så här ser den ut:
 
 
Den svarta ''pluppen'' som handtaget sitter fast i snurrar runt ett varv så handtaget kan lossna från den. Den går på solbatterier så vi behöver aldrig byta batteri eller ladda den. Man kan ställa in den som man vill. Jag har ställt in den på 7.00 alla dagar. Man kan annars ställa in den på olika tider på olika dagar, ha flera ''öppningstider'' igång samtidigt. Ex. på måndag ska den öppnas 8.30 på tisdag 6.00 osv... Så den är jätte smidig. Jag googlade runt på automatiska grindar och denna verkade bäst den funkar bra i alla årstider och går på solbatteri.
 
 Så här ser det ut live ;)

underlag

Nu har jfk äntligen bytt underlag till fibersand. Det andra var väldigt halt och många hästar som halkade i svängarna... Men nu såååå! Dom har rätt många storhästtävlingar där i höst så det blir gött att slippa åka så långt utan bara ha 5 minuter dit :) Ska dit nästa helg med Latino och hoppa en Pay & Jump. :)
 

fråga - kiropraktor

Va heter din kiropraktor:)? Han verkar ju väldigt duktig o va kostar han? Så kul o läsa din blogg:)!

Svar: Vad kul att höra och kul att ni kommenterar lite mer nu, mycket roligare då :) Kiropraktorn heter Svante Larsson och ja han är bäst! Nej men man känner verkligen skillnad efter han har knäckt loss hästarna, iaf på mina 3 hästar. Han är en stor del till att dressyren hela tiden blir bättre och bättre, likaså hoppningen. Har testat en annan kiropraktor innan på aqua. Efter att hon gått omkull när vi lastade så kändes hon inte alls bra. Då var vi tvunga att ta ut en ganska snabbt och svante kommer bara var sjätte (?) vecka och bor annars i skåne. Så det var en annan som ''behandlade'' henne (som man säger) och jag kände ingen skillnad alls. Så då väntade vi tills Svante kom igen och han hittade andra ''fel'' på henne och efter det så blev hon bra igen.
 
Han tar 900kr för en gång, det är inte jätte billigt men så värt! Kan verkligen rekommendera honom. Att kolla hästen hos en kiropraktor då och då är inte fel. Jag brukar göra det när hästarna inte känns bra och även någon check någon gång om året. Nu när Aqua kommer gå ganska hårt i höst med mycket tävlingar gör det nog gott om man kollar lite oftare, för man vill ju att hästen ska vara 100% när man lägger ner så mycket tid.:)
 
Brukar ni kolla era hästar hos kiropraktor? Märker ni skillnad?
 
Nu ska min stjärna komma tillbaka till toppformen i dressyren och hoppningen :D
 

Kiropraktorn

Nu är Aqua äntligen lossknäckt och det var bäckenet som jag trodde! Han knäckte loss halsen med. Så nu ska jag kunna arbeta henne ordentligt igen!! :)


inspiration

Älskar att kolla sånna här klipp på youtube. :)
 
 
''So if you don't love it, if you're don't having fun doing it, you don't really love it, and.... you're gonna give up.''
 
 
 
''Don't be afraid to fail....''

tisdag

Då var ännu en dag över.... Hästarna fick gå runt galoppbanan idag, jag red Latino och pappa Aqua! Latino kändes faktiskt jätte fin idag, väldigt avslappnad och jobbade i en låg form. Han lyssnade bra både fram och tillbaka och satte under sig väldigt bra när jag samlade honom lite. Vi hoppade lite stockar med och han var inte alls lika tittig denna gången :)
 
Det var väl det som hände idag! Imorgon kommer kiropraktorn och knäcker loss aqua, äntligen. Hon har inte alls känts bra de senaste 3(?) veckorna, så efter de kommer hon förmodligen kännas mycket bättre när hon kan arbeta ordentligt utan låsningar.

dagen

Idag har båda fått vila, pysslade om dom istället och friserade lite. Måste erkänna att jag varit dålig på att fixa aqua innan de senaste två tävlingarna och inte ens putsat, inte okej! Packade upp och städade i ordning på logen med efter att jag kom hem för en månad sen haha... Men nu är allt sånt fixat!
 
Så här ser vårat fodringssystem ut, har typ tänkt visa de i ett år nu. Jag hänger upp båda näten på kvällen, så dom kan äta från det ena nätet då. Det andra nätet är inhängat och så har vi fixat en automatisk grind istället som öppnar sig vid 7 på morgonen. Sen vi kom hem har vi inte använd ''morgonfodringshagen'' eftersom det funnits gräs men nu är det nästan slut så idag hängde jag upp det andra också. På så sätt behöver vi bara fodra en gång om dagen men dom får mat två gånger (och så har dom halm att äta med i vindskyddet). Innan hade dom ju fri tillgång och kunde äta från en bal men dom blev för feta så det funkade inte på mina tävlingshästar som måste vara i topptrim!
Smidigt va? :) Funkar jätte bra, även på vintern. Då har vi en bal precis utanför hagen som vi kan ta av så slipper vi köra upp mat eftersom fodret håller sig när det är kallt.

länge sen...

...jag körde en hiss & diss. Kanske egentligen är lite ute nu? Men skit samma!
 
 
- Jag börjar 13.00 på måndagar, slipper ha ångest över att behöva gå upp tidigt.
 
- Har planerat in massa roliga tävlingar under hösten.
 
- Håller äntligen på med en sak med bloggen, som några ''klagat'' på.
 
- Har kommit i en bra och roliga klass i skolan.
 
 
- Börjar gå mot vintern....
 
- Hittar ingen bra ridning på Aqua för att hon ska vara felfri.
 
- Har bara en utomhustävling kvar.
 
- Min jäkla hosta.
 
- Jag är rätt dålig på att komma på roliga inlägg numera.
 
- Förlorade typ alla mina läsare förra sommaren, vill ha tillbaka er ju!!
 
 
Kom inte på fler hissar och dissar, får komma på fler och roligare nästa gång!

hahah

Hittade en gammal film på min youtubekanal där jag trillar av appis, lite annorlunda avramling kanske! :p Från 2009.
 

resultat ntrk dag 2

Idag gick det inte så bra.....
 
1,15 8 fel:
Denna rundan kändes faktiskt helt okej, fick en bra rytm och ett bra flyt. Men tyckte aqua hoppade lite ''snålt''. Första rivningen fick vi på 3an, en oxer ur sväng där jag blev kvar lite i handen. Andra rivningen kom på b hindret i kombinationen, kom lite dåligt och nära in och sen tog jag en ganska stor förhållning, skulle nog bara suttit upp och låtit henne sköta de.
 
1,20 8 fel:
Denna rundan var bara kaos, kändes det som... Första rivningen kom på 3an, en oxer ur sväng (igen) kom nära. Andra rivningen kom direkt efter, det var antingen 6 fram eller 7 tillbaka och jag fick tillbaka henne på 7 alldeles för sent. Så vi rev insprånget i kombinationen. Sen fick jag in 6 galoppsprång på en distans där det var 5 egentligen.. Rundan i sig såg väl inte jätte dålig ut men kändes jätte dålig. Sen var det jätte maxat (tycker jag) hehe, halmstad var väldigt omaxat och bankeryd var väl också det. Men idag kändes det som dom flesta låg på 1,20.
 
Nu ska jag inte tävla på 3 veckor, så nu har jag tid för att få ordning på henne i dressyrarbetet för att minska rivningarna och jag själv måste träna på distanser och avstånd. Nästa vecka kommer det bli rätt så lugnt för henne, hon ska vaccineras, kollas tänder och sen ska kiropraktorn kolla på henne. Då tror jag hon kommer att ha lättare för sig att sätta under sig då jag tror hon blivit låst i bäckenet. Hon blir väldigt fyrtaktig när jag samlar henne istället för att sätta under sig. Vilket också bidrar till att hon river.
 
Här är 1,15 rundan för er som vill se, tycker faktiskt det ser rätt bra ut! :) Ja, jag glömde min dunväst på oops...
 

RSS 2.0