snackkkk

Varför börjar man alltid att plugga i sista minut? Har prov på 7 kapitel och börjar plugga typ 2 dagar innan, bra där.. Men nu har jag fått lite koll iaf, ska bara repitera lite morgon innan jag åker in för att göra provet, sen är de över och det är bara att börja plugga till nästa matteprov som är på fredag nästa vecka :D haha.. Efter de åker jag ner till Värnamo till Victoria Almgren där Emelie min kompis jobbar ibland, hon behövde lite hjälp denna helgen :) Så pappa tar han om hästarna över lördagen.
 
Har inte så mycket mer att skriva, har inte hänt så mycket med hästarna under denna veckan. Mer än att jag längtar tills jag kan komma igång igen med aqua och vi har hämtat nya hästen, men det vet ni ju redan ;)
 
Nu ska jag kolla på bron säsong 1 igen, har fått lite bron abstinens eftersom det är sååå spännande. Läst diskussionsforum om vem som ligger bakom allt, kollat trailers inför nästa avsnitt osv... kan inte vänta tills söndag!!! hahha någon mer som följer den?
 
Hmmm... ni är dåliga på att skriva era åsikter när jag skriver ett så kallat ''åsiktsinlägg''.... mycket roligare att skriva inlägget då samt att det även är roligare för era att läsa vad alla kommenterat? så kom igen nu :)

besiktning på tävling hmm....

Nåt som jag har tänkt på länge och tycker är så onödigt är att besikta på tävling som det ser ut nu.
 
Jag förstår egentligen inte vad besiktning på tävling är till för? Att veterinären ska slå ett öga på hästen sen kolla när den travar på rakt spår fram och tillbaka (vissa gånger kollar dom knappt) är egentligen bara onödigt och kostar pengar. För det första så syns inte alla hältor på rakt spår och för att framkalla dom flesta hältor som mest måste det vara asfalt/hårt underlag. När jag besiktade aqua i björbäck sprang jag på gräs, på gräs?? Blev nästan lite förvånad över att jag skulle springa där, hur många hältor syns på rakt spår på mjukt underlag om det inte skulle vara en ex. sårskada som inte beror på underlaget?
 
Jag tycker man borde longera hästen på hårt underlag några varv i båda varven. Då kommer garanterat fler hästar inte godkännas. Visst det kanske tar några minuter längre tid och vissa hästar kanske krånglar osv... Men är inte tanken med en besiktining att hästar som är skadade inte ska få starta? Det är ju bara rent ut sagt onödigt att besikta hästar på tävling där de bara kollar hästar på rakt spår mjuk/hårt underlag spelar ingen roll och de känner inte ens på hästens ben.
 
Sen förstår jag inte heller meningen med att man inte börjar besiktiga förrän på regional nivå och där är det ganska olika också. Vissa besiktar inte förrän 1,20 vissa från 1,10? Är det inte lika viktigt att en häst ska vara frisk om det går 90cm som 1,10 på regional nivå?
 
Jag vet inte riktigt hur en besiktning går till på större tävlingar som nat/elit/internationella. Men att besikta så här onoggrant känns inte så nödvändigt enligt mig. Jag tror det är väldigt få hästar som inte går igenom men ett större antal som egentligen inte borde gå igenom.
 
Vad tycker ni? Tycker ni det är värt att lägga ut runt 100kr extra på varje tävling där hästen kanske har en hälta som den inte ens visar på rakt spår?
 
(Jag menar inte att besiktningen ska vara någon hältutredning och jag menar inte alls att vi ägare inte ska ha ansvaret på oss själva. MEN det finns många människor som dels rider hästar även fast de är halta, det finns människor som inte ser en hälta själv och det kan ju också vara så att hästen gjort något under natten/på väg till tävlingen som man inte upptäckt).
 
Aqua dansar alltid igenom besiktningen på tävling, men hon springer också väääääldigt rent och spänstigt på böjt spår på asfalt hemma. Hon är verkligen den fräschaste hästen jag stött på!!

chill tisdag

Idag har jag pluggat, och pluggat (okej kanske inte så mycket men ändå har hela dagen försvunnit), hann aldrig klippa aqua så det får bli på torsdag om jag hinner. :) Nästa vecka hoppas jag att såret ser helt fint ut så jag vågar rida med bett igen. Har anmält mig till jfk nästa helg och om såret ser fint ut och jag kommer med (ligger på reserv nu) så hoppar jag 1m och 1,10, men väntar hellre en vecka längre än att stressa för jag orkar inte att såret skulle gå upp igen. Men annars så har jag värnamo helgen efter som jag kommer åka till. Då hoppar jag också 1m och 1,10. :) Efter de har jfk en till tävling och någon mer lokal kanske jag åker på. Kommer nog bara hoppa 1m-1,10/1,15 detta året som är kvar. Vill få tillbaka flytet igen innan vi går upp till 1,20 igen.
 
Sen är det klart att jag ska låna den där hästen jag pratat lite om. Har inte sett den än, bara en kort film men bara stammen talar för att den nog kommer bli väldigt bra med lite mer träning, såg fin ut på filmen med såklart... Men mer om de när den flyttat hit :) Spännande!!
 
Saknar sommartävlingarna.... Här är en bild på aqua och min hästskötare haha från glommen.

hoppat

Idag hoppade pappa och jag, han aqua och jag venera. Satte upp en övning som http://arnoldassarsson.se/ la upp en träningsvideo om. En linje och bågar med alla 24 meter, 6 galoppsprång. Inget krångel utan man ska bara hitta rätt galopp och rytm så stämmer allt. Venera är ju väldigt på och jag måste ju sätta upp galoppen för att nå fram men då blir hon lätt springig. Så det var lite svårt att hitta en jämn galopp och rytm men är ändå helt okej nöjd. Det blev ganska jämnt ändå och ingen på-av ridning som det lätt blir.
 
Sen tog jag några språng på aqua med, vi fick upp en bra galopp och rytm. Hon är väldigt jämn i sin galopp men hon behöver istället ridas på framåt för att inte tappa galoppen. Men hon kändes fin och hoppade bra! Måste dock klippa henne, ska försöka göra det imorgon. Har låtit pälsen växa ut nu så hon inte har behövt täcke, men nästa vecka ska vi komma igång igen ordentligt (förhoppningsvis) och då måste pälsen bort så hon blir lite piggare :)

uppdatering från appis och tess

Dom mår bra, lite övergödda ;) Pappa var nere där i veckan och hälsade på dom och verkade. Jag kunde tyvärr inte följa med... Men får hälsa på dom när vi ska kolla tess nästa gång :) Dom har det verkligen jätte bra, går fortfarande på gräs och hade inte ätit ensilage dom fått. Gräset är fortfarande gott där nere. :) Iofs äter ju både aqua och latino gräs här hemma också, men vi har ju börjat fodra med ensilage för länge sen. Åååh, saknar dom... :(
 
 

snart koll....

Av tess igen. Lite nervöst faktiskt, de har gått ca 80 dagar nu och vi ska kolla vid 90 dagar igen. Sist vi kollade hade det gått 40 dagar och den osäkra tiden är de 3 första månaderna. Men jag hoppas och tror verkligen att det fortfarande ligger ett litet, litet föl där!! Vi vill ju ha ett till våren, en liten stjärna... :) Åhh, längtar... Känns ända bra att det bara är appis och tess som går på gården, då kan dom inte få några infektioner som gör att hon skulle kasta fölet.
 
Sist såg det ut så här!
 

27/10

Söndag... Har varit i stallet flera timmar, Aqua och jag tog en skogstur och sen trimmade jag henne lite på banan så gott det gick med hacket. Hoppade ett räcke också för att hjälpa till att hon upp huvudet lite på henne. Hon hoppade jätte fint och kändes fin! Längtar tills vi kan komma igång och trimma ordentligt igen. :)
 
Nu väntar jag på att solsidan och bron ska börja... Ledig imorgon, så ska bara plugga innan jag och pappa ska hoppa lite. Ska hoppa bågar och linjer. Ska försöka blogga lite roliga inlägg i veckan med, nu när jag kommer ha mycket tid :)
 
Haft sällskap på ridturen idag hihi :) Nu är hon trött....

lördag..

åååh... hela min text jag skrev publicerades inte?? bara rubriken. Orkar inte skriva om, är rätt trött i huvudet är provet idag. Har varit på kalas efter de och hann eller orkade aldrig rida. Igår red jag aqua runt galoppbanan och ska göra det imorgon igen. Nu ska jag chilla!!!

fredag

Idag är jag ''ledig'' som dom flesta fredagar när vi inte har prov. Hela nästa vecka har vi självstudier med vilket ska bli gött att bara vara hemma. :) Tänkte åka till stallet snart, ska rida aqua och venera och sen fixa allt annat. Sen ikväll bara chilla och förbereda mig inför högskoleprovet. Det kommer säkert gå jätte dåligt men ska göra mitt bästa, sen inför våren ska jag träna lite mer innan :) Nu vill jag bara se hur det är!
 
Nej nu ska jag nog dra mig till stallet :) Hoppas ni tyckte inlägget nedan var kul att läsa ;D

jag är inte perfekt, jag är inte ens duktig

Tänkte skriva om Aquas och min utveckling hittills på tävlingsbanan... Och för det mesta visa dåliga rundor där jag gör ganska stora misstag!!
 
Jag fick hem henne i november och vi gjorde vår första tävling i mars. Vi har utvecklats jätte mycket sen dess kan jag bara säga om dom starterna! Inga dåliga resultat men att Aqua rev 2 stycken i 1,05 var väl lite väl. Aquas svaghet är att hon inte är så jätte rädd om sig så därför måste jag rida ganska korrekt för att en bom inte ska falla. I samband med det tävlingen kastade hon sig ur transporten och gick omkull. Hon blev då hon låst i bäckenet och innan vi hittade att det var de så gick det ett tag.
 
Men vi gjorde lite starter i maj 1m-1,10 med bara 4 felsrundor. Fy vad trött jag var på dom fyra felsrundorna. Min egenutbildade appis nollade i 1m, tess som knappt var tävlad och väldigt tittig och orutinerad nollade flera starter i 1m. Men aqua som hade mer rutin än dom nollade inte.... Men hon är ingen häst som man åker sig runt på felfritt, hon kräver sin ridning för att få henne lyfta på sina ben (vilket inte jag hade förstått då). Hon kräver rätt ridning som inte jag hade. MEN hon har ett mod som inte många hästar har och det värdesätter jag högre än högst. För hon har gett mig ett självförtroende i hoppningen som ingen häst tidigare gjort. Aqua kan gå nolla i 1,30 för det har hon tidigare gjort men hon kräver rätt ridning och hon som tävlade henne innan är väldigt väldigt duktig och tävlat högre än så, även utbildat och tävlat henne från starten. Jag hade inte den ridningen eller fått tillräckligt med tid att rida in mig på henne just då.
 
Lite dåliga rundor från den tiden. Man ser ganska tydligt på första filmen hon dålig galopp hon har. Varken kraftfull, frambjudning eller bakbenen under sig. På andra filmen så har hon mycket bättre galopp, bakbenen mer under sig och blir då mer rädd om sig för att hon KAN! Men väldigt mycket undertempo från min sida. På näst sista hindret är det jag som klantar mig, ligger helt fel och tappar galopp i svängen men Aqua räddar situationen. Men hon hoppar suuuuper!
 
 
 
I Juni så tränade vi för Victoria Almgren och hela träningen bestod av att rida med yttertygeln. Detta gjorde att jag fick ihop Aqua på ett helt annat sätt och att hon satte under sig riktigt bra. Men när jag fick den där galoppen där hon satte under sig ordentligt kom nollorna. Dessutom var Aqua väldigt svårsvängd med att svänga med hjälp av enbart ytter har hjälpt jätte mycket!
 
I Tranemo gjorde vi en jätte fin runda i 1,10 (även nolla i 1m) och det fortsatte i Björbäck där vi satte nollor i 1m och 1,10 första dagen med vår bästa runda någonsin. Resten av helgen gjorde vi också bra rundor men när jag debuterade 1,15 så kändes det ganska stort (inte högt med stort) och jag red inte lika bra.

En bra runda från Tranemo. Björbäcks 1,10 runda har ni ju sett ett antal gånger vid de här laget ;)
 
Åkte utomlands här emellan och när jag kom tillbaka tyckte jag inte Aqua kändes lika fin som när jag åkte. Här började egentligen det gå utför igen och vi hade vår toppform i Tranemo och Björbäck. I Glommen i början på juli så hade jag tappat allt och vi gjorde en jätte dålig runda i 1,10 och en ioförsig helt okej 1,15. Men Aqua kändes inte lika ridbar och jag red inte lika bra...
 
Dålig runda från 1,10, efter den rundan ville jag bara dö, typ.. ussch.
 
 
Vi åkte till Halmstad där vi blev placerade i 3 av 4 klasser och debuterade 1,20 med noll fel och en nionde plats. Men jag fick aldrig tillbaka den känslan vi hade i Björbäck. Någon kort stund i en 1,10 klass men sen börjar jag hetsa och rida dåligt igen.
 
Jag gjorde en helt okej start i 1,20 i vaggeryd men samtidigt så visar sig mina svagheter ändå hela banan igenom och ganska rejält i slutet. Rundan var inte dålig men den var heller inte perfekt och jag kunde inte gå ut med känslan av hur lätt och enkelt det var.
 
På sista hindret lägger jag henne alldeles för stort på ett ganska svårt byggt räcke där jag inte alls hade förberett henne på det. Men det är en av min svaghet att jag rider iväg henne på för stora distanser.... Emelie nu får du se kraschen ;)
 
 
När vi sen startade i Bankeryd, Ntrk och Borås blev det mest bara dåliga rundor, (helt okej 1,10 i Borås). Så vi har egentligen aldrig fått tillbaka det flytet vi hade i Juni då hon var som finast och även jag red som bäst.
 
Här är nog en av de sämsta rundorna vi gjort men en av de mest tekniska banorna vi ridit med bågar som jag suger på!! Har inte lärt mig att jag måste rida framåt på distanserna för annars räcker inte aqua, det går inte att ta i henne!!
 
Så under resten av hösten och hela vintern ska jag lägga tid på dressyren på Aqua och min känsla för hoppningen. Jag vill och ska komma tillbaka till den formen vi hade i juni och göra lika bra rundor i 1,20 som i 1,10 och dom ska även vara felfria!! Jag är en perfektionist och jag vill att allt ska vara perfekt. Det ska kännas lätt och enkelt och hästen ska hoppa med lätthet och lyssna på minsta lilla signal. Jag ser inte det som något negativ även fast det ibland kan vara ganska jobbigt psykiskt när det går känns dåligt i nästsan varje start även fast det inte var katastof iaf. Det värsta är nog när folk säger att det såg bra ut. Jag hatar meningen ''det såg bra ut'' för det spelar ingen som helst roll om inte känslan var bra. För det är de som räknas..... Vi ska helt enkelt ta oss tillbaka och även bli ännu bättre.
 
Förutom detta så såg jag nu vilken utveckling Aqua gjort i sina språng, man ser att hon hoppar väldigt flack på första filmen och nu hoppar hon mycket rundar och mer genom ryggen en tidigare, vilket är väldigt kul :)
 
För att avsluta detta inlägget bra får ni en av sommarens höjdpunkter. Debuten i 1,20 med en nolla och placering :)

vi är inte perfekta

Har skrivit ett inlägg nu som jag funderat på länge... Jag är så trött på hur alla ska visa sig så perfekta hela tiden. Så jag vill bryta den trenden nu. Har skrivit ett inlägg om Aquas och min utveckling på tävlingsbanan och mestadels bara lagt in dåliga rundor. Hade egentligen tänkt göra en bloopers film med massa olika klipp men fick bli så här istället.
 
Jag är bara så trött på hur man hela tiden ska visa sig så perfekt, bara publicerar bra resultat, skriver aldrig ut när man blivit uteslutet eller fått ett par nedslag? Jag förstår inte varför, vi är människor som gör misstag, vi är inte felfria. Vi sitter även på levande djur och vi kan inte förutspå vad som kan hända.... Även den bästa gör fel. Kommer ihåg i en världscuphoppning på tvn där Kevin Staut (en av världens bästa ryttare, en favorit hos mig) lägger hästen helt fel på ett hinder, när man sett han rida så många rundor med helt perfekt ridning blir man ganska chockad, kan han verkligen göra ett så stort misstag? Men det bevisar ju bara att även den bästa gör fel ibland och det är inget man ska behöva undanhålla.
 
Det är ju faktiskt av sina misstag man lär sig och utvecklas. Det är när en träning går dåligt som man får som mest hjälp, inte när tränaren säger bra, bra, bra efter varje hinder. Det är när man måste göra annorlunda och det blir bättre som man lär sig.
 
Jag har gjort och kommer göra 10000 misstag till innan jag är någorlunda duktig. Och efter det 1000 till, därefter kanske jag har kommit en bit på vägen....
 
Publicerar inlägget imorgon, vänta er dåliga rundor!! :)
 
Detta var väldigt bra sagt, även fast jag knappt vet vem han är haha...

snigeltakt

Det är lite segt nu med hästarna när jag inte kan planera riktigt när nästa träning eller tävling är, när en ny häst kommer eller vilken det blir... Jag längtar tills allt är klart och jag kan lägga upp en plan igen. Aquas sår i munnen (eller sår och sår, det har aldrig varit ett riktigt sår) ser jätte fint ut men kommer iallafall vänta minst 2 veckor till innan jag sätter in ett bett. Till helgen hoppas jag vi kan kolla på hästen och att jag kan få hem den ganska snart efter det om allt känns bra. Latino åker i början av november också vilket känns bra. Sen är nog planen att bara starta något tävling i mitten/slutet av november och någon i december, kanske bara lokal 1m-1,10. För att sen träna ordentligt med dressyren på Aqua och få henne i toppform inför vårens tävlingar då jag har ett drömmål!!
 
Kommer även försöka tävla ganska mycket redan i januari då hon tar det ganska lugnt nu och jag missar lite nu. Ja sådär då har jag ju nästan en plan, haha... Lite tankar bara, men just NU känns det segt. Känns som ingenting händer alls.. Längtar tills jag kan göra en makeover på Aqua och förbereda henne inför nästa tävling hihi :)
 
 
 
 

clinic!!

Jens Fredricson kommer hålla clinic på flera ställen i Sverige under vecka 47. Pappa och jag ska gå, antingen i Borås eller Vetlanda. Har varit på en clinic han hållt tidigare för några år sen och tycker den var jätte bra då! Ska bli kul att gå igen nu när man kan lite mer än då och hoppas man kan ta med sig mycket där ifrån :) Vi ska även på en clinic för Roffe!!! i början på nästa år, det ser jag mer fram emot!!!
 

hoppat!

Idag har pappa och jag hoppat lite :) Han hoppade Aqua och jag hoppade en häst i stallet som jag har börjat hoppa lite för att hjälpa ägaren. Hästen är lite som Appis att rida, pigg och framåt och tar tag i hindren. Min ridning passar mer såna hästar och jag tycker dom är lättare att rida än ex. Aqua som inte har så mycket bjudning. Kanske beror på att Appis var den första hästen jag verkligen lärde mig rida på och la min grund på? I vilket fall vill jag lära mig rida hästar som Aqua och Tess lika bra... :)
 
Det gick iaf jätte bra att hoppa för både mig och pappa! Vi hoppade en kort bana med en linje på 17,5m, en sockerbit och en oxer. Varierade mellan 4 och 5 galoppsprång på linjen i början och sen satte ihop den lilla banan. Gick som sagt väldigt bra! Pappa filmade ett språng på mig och venera som hon heter :)

söndag em....

Skulle egentligen till Grevagården och tävla idag, jag har alltid velat tävla där men varje gång jag planerat att åka dit så kommer något ivägen? konstigt!! Hoppas jag kan åka dit nästa vår :)
 
Igår var jag och Aqua ute på en härlig tur! Vi red till ett fält och rejsade runt där en del :D Aqua tyckte det var jätte kul och hade bra bjudning hela ridturen! Idag när pappa hoppade henne så gick det jätte bra, lite låga hinder går att hoppa med hackamore utan problem. Så han ska väl rida henne endel nu och hoppa lite :) Nästa vecka ska vi kolla på en häst, spännande... Ni kan nog nästan gissa vem den är efter? ;)
 
Nu ska jag fortsätta kolla på världscupen, Malin var nolla men tyvärr hade Angelica två ner.. Men tornesch såg riktigt fin ut även fast han varit borta ett tag :)

Missa inte :D
Söndag morgon

Har släppt ut hästarna och nu ska pappa hoppa aqua!! Ska bygga fram någon kort bana, han måste träna tills han ska hoppa pay and jump i december hihi :)
freeeedag

Är ledig idag så har suttit och läst lite om högskoleprovet och även gjort något gammalt prov i matten. Första gången jag skriver det nu nästa vecka och har inte ''pluggat'' så mycket till de utan vill bara göra det en gång och se hur det är. Sen ska jag försöka träna och bli bättre :) Tur att det är så mycket matte med för det är de jag har enklast för, tack och lov!!
 
Menmen!! Ska till stallet om en stund, vet inte riktigt vart jag ska rida. Aqua går ju ganska lugnt nu, men en skogstur blir det iaf! :) Känns rätt bra ändå att aqua tar det lite lugnt, då behöver man inte känna sig stressad över att man måste åka och rida varje dag utan en vilodag gör inte så mycket. Då hinner jag med skolan lite bättre. Men så snart såret är helt läk igen ska vi igång och förhoppningsvis tillsammans med en ny häst... :)
 
Nu ska jag käka lite och sen dra mig till stallet!

framtiden

Ja framtiden är alltid lite läskig att tänka på. Speciellt under gymnasietiden. För mig har det växlat mellan mycket och nu under våren hade jag inte en enda aning om vad jag ville. Allt annat var heller inte helt rätt och jag hade verkligen ingen aning om vad jag ville göra. Eftersom jag var så osäker så sökte jag in till naturvetenskapliga basåret så jag dels hade naturämnena och även kunde tänka ett år till på vad jag verkligen vill göra.
 
Nu under sommaren har jag verkligen tänkt och allt det jobbiga som hände i våras har jag äntligen gått vidare ifrån. Nästa år, när jag läst klart basåret vill jag iväg och jobba hos någon ryttare. Än vet jag inte vart, men har ett tag att tänka. Hur länge det blir återstår att se. Men det är faktiskt något som jag ser fram emot väldigt mycket, så har jag aldrig känt tidigare men nu längtar jag nästan. Vill utvecklas och bli ännu bättre, men inget jag vill jobba med på heltid för resten av mitt liv.
 
Efter det vill jag ut och resa i några månader. Jag älskar att resa och se världen. Har haft turen att redan ha rest mycket med familjen, men vill åka till fler ställen i världen. Där efter har jag som dröm att komma in på veterinärlinjen. Det är en väldigt liten chans att jag kommer in i Sverige, då mina betyg inte räcker (ångrar mig så mycket att jag inte la ner mer tid på skolan då, men samtidigt visste jag inte att jag ville bli veterinär då) så måste alltså skriva högt på högskoleprovet. Jag måste skriva rätt många gånger för att ens komma i närheten och ha massa tur. Annars vill jag söka utomlands, för det är verkligen detta jag vill bli.
 
Jag vill verkligen uppleva saker innan jag sätter mig och pluggar till något. För när jag har familj så funkar det inte att dra iväg och jobba i något stall. Jag vill inte sitta och ångra mig att jag inte tog chansen när jag väl kunde. Jag vill uppleva och få ut så mycket som möjligt av mitt liv för att sen jobba med något som jag brinner för och tjäna bra med pengar (hehe).
 
Jag tänker endel på framtiden men samtidigt försöker jag att inte göra det. Försöker leva i nuet. Just nu har jag så jäkla kul, studentlivet är så jäkla kul. Träffat så mycket nya vänner, festar hela tiden och har sjukt kul ihop. När jag gått klart skolan nästa år kommer jag aldrig glömma detta året, för det måste varit ett av de roligaste året i mitt liv. När jag är klar där väntar nästa upplevelse, att åka till något ryttare och jobba. Efter det en resa som jag ser fram emot och sen återgå till studentlivet och förhoppningsvis plugga till det jag vill bli med massa motivation. Kommer säkert träffa så mycket nya människor och uppleva så mycket. Livet börjar verkligen efter gymnasiet, jag trodde livet tog slut men det är då det börjar. Det är då man kan göra precis vad man vill.
 
Vad har mina läsare för tankar om framtiden? :)
 
 

bästa vi gjort!!

Denna rundan vi gjorde i somras i Björbäck, har sagt det flera gånger men inget slår denna runda. Helt fantastisk var hon både på framhoppningen och inne på banan. Lyssnade så väl både fram och tillbaka, behövde bara räta upp mig så lyssnade hon tillbaka utan att lägga sig i handen.
 
Denna lilla lokala 1,10 slår högre än om vi skulle hoppat en nationell 1,30 och inte ens vara i närheten av denna balansen och lydigheten (som jag skrev i inlägget nedan..). :) Jag längtar tills vi kan komma igång ordentligt igen med dressyrarbetet för det är de som inte funkar alls just nu. Har aldrig haft henne så bra på bakbenen eller så lydig som här. Känslan går tyvärr inte förmedla genom filmen!
 
 

click and cash!!

I helgen var det Volkswagen Grand Prix i Södertälje och Click and Cash var med och vann!! Har ser så himla fin och hoppar verkligen som en studsboll, ser inte alls ansträngd ut över att hoppa dom där 1,50 hindren. Så himla tråkigt att vi inte fick Tess dräkig med han, för han är ju så himla fin!!!
 
Hela klassen, click and cash hoppar vid 1 timme och 4 minuter! Btw, riktigt kul att dom allt filmar från Volkswagen GPn så man kan se :)

bra blogg!!

Hittade en väldigt bra blogg genom Julia Sjöströms blogg. Denna: http://arnoldassarsson.se/
 
Läste igenom alla inläggen, inte så många än och vilka kloka funderingar och åsikter. Ja allt var bra och jag tycker om att han hela tiden tänker på att hästen ska få en så behalig stund som möjligt med oss på ryggen. Att vi måste tänka mer på vad VI gör för fel som ryttare och träna på de istället för att säga att hästen gör si eller så och då tränar vi på det istället. En annan fundering han hade var detta, citerar lite!
 
''Rätt lustigt är också att det är fult att ha fyra fel i 120cm men coolt att ha 12 fel eller mer i 140cm? Att en väl riden och samspelt runda i 120 fortfarande slår lägre än att knappt överleva 140. Varför ska det helt enkelt vara så svårt att göra det enkla bra istället för det svåra dåligt?''

Varför ska vi hela tiden krångla till allting så mycket. Att träna på basic övningar hemma ger nog mer och ska slå högre än att rida en väldigt krånglig övning hemma och inte klara den. När du kan de enkla övningarna som bygger upp grunderna kommer man sen kunna att rida svårare övningar. Eller som han nu jämför med tävlingshöjder. Att rida en lite lättare bana, göra det bra innan man börjar på det svåra och få en dålig runda. Men samtidigt så skulle det i mångas huvuden vara bättre än en välriden runda i en lägre klass, konstigt?
 
Ja, tycker ni helt enkelt ska gå in och läsa, många bra funderingar som nog ger många en tankeställare. Älskar att läsa inspirerande bloggar då man får så mycket motivation och bara vill träna... hehe men får vänta några veckor innan jag ska tänka om lite i mitt arbete med Aqua!

chill söndag

Har haft en riktig chilldag idag, riktigt gött att bara fått sova ut och inte vakna bakis... hehe. Har kollat världscupen som äntligen börjat igen, pluggat med en kompis, fixat lite på rummet och vart i stallet en stund. Nu väntar jag på att bron ska börja, typ veckans höjdpunkt!! Blev mailad om en väldigt fin häst, kuuul inte tävlad dock men men. Får se vad som händer!!
 
Fixat lite, nu är det bara en soffa och en stooor spegel som saknas...
 

från 2 till 0

Så tråkigt att missa jfk helgen för en liten liten sak. Men förhoppningsvis ska såret vara läkt på en månad och sen är det bara att köra igång igen. Kan ju fortfarande rida henne men det blir inte speciellt bra ridning, så blir väl mest lite chillridning nu. Ta det lite lugnt med henne och så :) Så nu har jag ingen häst att tävla eller träna för tillfälle. Latino åker hem snart igen, tiden blev kortare än planerat av olika anledningar.... Det bästa med detta var dock att jag fick min hopptränare som en väldigt bra referens då hon såg han precis när jag fått honom och sen ca 4 veckor efter. Då fick jag massa beröm för jobbet jag lagt ner, så nu har jag en säker referens iaf :)
 
Men, tanken är nu att jag ska ta hem en annan häst. Tror jag. Är inte 100% säker på att jag vill men hittar vi något intressant så visst! Pappa vill ha en häst att rida med, så kan han rida aqua lite mer om vi skulle ha en till :) Men om någon av mina bloggläsare har någon som går eller snart kan gå 1,10-1,20 klasser men inte har någon ryttare så finns jag ;) Eller en unghäst som behöver utbildas. Har några som jag är lite intresserade av, så får se vad det leder till!! :) Hade varit roligast att ha en i samma klasser som aqua, känns lite mer värt att åka längre på tävlingar då och även om det är fler starter. Inte så mycket väntetid då :p
 
Min fina <3

Blä

Fick stryka alla klasser i helgen... Hon har haft ett sår i munnen innan och därför har jag ridit med hackamore. Nu har jag börjat rida med bett igen och det hade tydligen inte läkt, hade bara läkt ytligt. Hoppade 1,10 idag med hon kändes inte alls bra, gick inte svänga eller bromsa vilket är helt förståligt. Så nu får hon helt enkelt gå på hack i flera veckor så det läker inuti också och inte bara ytligt. Därför kommer jag nog ge henne vintervila nu. Kommer inte kunna träna eller tävla på hacket utan bara rida och hålla igång henne. Så ingen träning eller tävling nu på ett antal veckor bara chill för henne :)

Lite skit men samtidigt så vill jag att det ska va helt läkt så man slipper tänka på det och kan rida med bett med gott samvete!! För aqua är ju bäst <3fredag

Har trimmat Aqua i ridhuset idag, försökte få igenom henne lite bättre än igår. Hon har ju börjat byta galopp hela tiden i höger galopp till vänster, säkert för att komma ifrån arbetet. Googlade lite om det och hittade ett svar från Pether Markne. Han skrev att hästen inte går fram för skänkeln och därför byter den. Jag rejsade runt i ridhuset idag och visst hjälpte de. Nu bytte hon inte bara sådär utan det kom när jag skulle räta upp henne. Men det kommer nog ta ett tag innan hon slutar med det. Annars kändes hon fin, jobbade mycket med tempoväxlingar i traven och då fick jag en väldigt bra känsla vissa gånger där hon verkligen satte under sig i samlingen. Ska köra mängder av tempoväxlingar nu för det är de som är hennes STORA svaghet!!
 
Sen var jag och gick banan inför imorgon. Vet hur den går nu men ska gå den imorgon igen ifall banbyggaren ändrar något. NU ska jag sova....
 
 

svanteträning

Träningen idag gick helt okej, tycker inte jag fick ordning på henne på marken riktigt. Men kunde inte rida igår och så vilade hon ju i tisdags så beror förmodligen på det. Svante var väldigt bra som tränare, hade många bra övningar och mycket bra tips. Så jag är nöjd över träningen :) Ska försöka trimma igenom henne imorgon inför helgens tävlingar så jag får ordning på henne!!
 
Här är några filmklipp!
 
 
 
 
 

snart hoppträning

Fick en hoppträningsplats för Svante ganska hastigt så tog den. Han kommer till Toveryd idag (där jag står) och har lite träningar. Så det är smidigt att slippa åka iväg. Har tränat för honom en gång tidigare i skolan men den träningen var väl ingen höjdare. Jag har hört massa gott om honom men även en del dåligt. Dock tror jag han kommer vara jätte bra så det ska bli kul :) Kunde tagit en fast plats för honom tidigare i höst men eftersom jag inte vill binda upp mig på hoppträningar så får jag vara med när det finns reserv istället. Tränar ju för Erica också som är jätte bra!! :)
 
 

tisdaaag.....

La om planeringen och Aqua fick vila idag istället. Hon gick ju ett ordentligt dressyrpass igår och eftersom hon inte gjort det på ett tag tror jag det är bra att hon får vila idag. Så rider jag till galoppbanan imorgon istället och kör intervaller. :) Så har bara varit upp en snabbis i stallet idag och nu ska jag plugga kemi resten av dagen med en
kompis... yey.

Dressyrtränat :)

Har ju inte kunnat träna dressyr på ett tag då jag bara ridit med hackamore, så aqua fick sig ett rejält pass och blev ganska trött! :p

Jobbade med öppna i traven och tempoväxlingar samt rakriktining i galoppen. Vi har lite att träna på för att ta oss tillbaka om man säger så :p Men aqua jobbade på bra idag och hade ett eget driv vilket hon inte brukar ha!! Så mitt jobb med att hon ska ta skänkeln har gett resultat :)
v. 41

Så här ser veckans planering ut för Aqua!
 
Måndag: Dressyrträning
Tisdag: Intervallträning
Onsdag: Vila
Torsdag: Hoppning
Fredag: Lugn skogstur
Lördag: Tävling
Söndag: Tävling
 

söndag...

Idag har jag faktiskt.... sprungit! Nu ska jag börja träna, har verkligen aldrig varit så här seg på att komma igång innan.. Hade lite sällskap av nova med :) Sen var jag i stallet och gick promenad med Aqua, i den backiga skogen=ännu mer träning :p Nu blir det lite kemiplugg och sen ska jag kolla på Bron!! Följer ni den serien? Så jäkla bra!
 
Nästa vecka är det tävling lör-sön på jfk med Aqua! Min hemmaklubb och bara 5 minuter dit, det blir rätt gött :p
 

hoppövningar!!

Hoppade som sagt lite bågar idag, det som vi (eller jag) har svårt för. Ställde upp liknande bågar som det var i 120 klassen i borås förra helgen. Jag tyckte det gick ganska bra, fortfarande små saker men en steg framåt sen förra helgen. Jag hade aqua väldigt känslig och framme för min skänkel och andra hjälper vilket gjorde allt mycket enklare också. Tyckte hon hoppade super fint och bjöd på ett räcke väldigt bra, tog verkligen tag i det vilket hon inte brukar göra. Hoppade några språng på 1,20, känner att jag behöver träna på de då jag blir lite väl ''försiktig'' och nogrann. Vill att allt ska stämma när det blir högre men det är då jag också börjar glömma bort galoppen, men idag kändes det väldigt bra ändå :) Känns som jag fick tillbaka lite självförtroende idag, efter förra helgen har det verkligen legat på noll....
 
Här är övningarna jag hoppade för er som vill se. Mellan de svarta hindren, är det 24m. Man hoppar först räcket och sen 6 galoppsprång fram till oxern. Den blåa bågen hoppade jag först räcket till oxern. Hade inga bestämda galoppsprång eller metrar.
 

hoppa lite bågar

Igår hoppade jag en 5-studs med aqua, hon kämpade på bra och kändes faktiskt fin även mellan hindren. Idag ska jag hoppa lite mer ordentligt.. Ska bara hoppa bågar!! Sätta upp samma båge som var i borås och även lite andra! :) Så ska det väl gå bättre på nästa tävling hihi
 

Bilder

Fixat lite bilder på hästarna :) Saknas bara en på Tess som inte passade i ramen, men sen ska dom upp på väggen :D
säljer min kavaj

Säljer ev. min kavaj, kan inte bestämma mig... hehe. Vill egentligen ha en i softshellmaterial och en kortare modell så då måste jag sälja den. Kingsland, storleken är S (normal storlek) Svart, och man kan byta kragar mellan röd, blå, grön och utan krage=svart. Nypris är 4000kr och jag säljer den för 2000kr, endast använd några få gånger.... Har kanske redan någon som är intresserad av den. Men om någon är intresserad kan ni maila till isabellaf.blogg@hotmail.com.
 
 
 

svar på kommentar

Hur gick det på tävlingen? Vem brukar följa med dig på tävlingarna?
Undrar även om du kan skriva ett inlägg om varför du inte längre rider appis. Du har ju alltid sagt att hon är din favorit och att du aldrig skulle "göra dig av med" henne (vet att du inte gjort det men hon står ju inte hemma längre) men nu är hon bortprioriterad.
Hyr är det med Tess hälta? Vem fordrar dem på vintern? Tänker att De måste ju få nya höbalar även om de går på fritillgång.

Tack för den bästa hästbloggen!

Hanna
 
Svar: Hur det gick på tävlingen har jag redan skrivit nu. Pappa följer alltid med och hjälper mig :)
 
Varför jag inte ridit appis längre är av den enkla anledning att jag bor just nu i Jönköping och appis går i Falkenberg, lite svårt för mig att åka till falkenberg varje dag för att rida appis. Tess kunde vi inte ha i Jönköping för att bara gå, då det blir för dyrt på det stället vi står på nu. Så då fick vi chansen att kunna ha henne där nere lite billigare. Men förra våren så flyttade hennes hagkompis och hon hade bara hästar i hagen bredvid eller över vägen och jag ville inte att hon skulle gå själv. Nu under vintern hade vi ingen hagkompis alls om inte appis flyttade ner så då bestämde vi oss för att göra så. Då kunde även jag ha en till häst här hemma!! :) Så, så är det. Att appis skulle vara bortprioriterad... nej! Däremot har jag priorierat att tess ska få en hagkompis och att jag ska kunna ha en ''ny'' häst att utbilda. Ni förstår nog inte vilket fint ställe appis och tess går på. Stoooooor hage med både öppen mark och skog. Dom har en bäck som rinner genom hagen som dom kan dricka av. Dom hade hur mycket bete som helst sist jag var där och dom trivs hur bra som helst där. Dom är ju såna kompisar!! Det är nog bra för att appis att få vila ett tag!
 
Men jag hade önskat att vi bodde på en gård så vi kunde ha alla hemma och på samma ställe. Men just nu är det inte så....
 
Jag vet inte hur det går med tess hälta, eftersom hon är dräktig nu så ska vi ju ändå inte sätta igång henne förrän om ett bra tag. Sen är chansen väldigt liten att hon ska kunna bli bra. De som fodrar appis och tess är dom som dom går hos. Dom går ju på deras gård så det är en av dom som tar hand om dom, fodrar, ser till så dom mår bra och sååå.
 
Shit. Långt svar! Men kul att du gillar min blogg :D

Klättring

Håltimma i 3 timmar, så passar på att rida Aqua! Blir en lite lugnare runda idag efter igår, klättring i skritt och lite trav och galopp med :) härligt väder är det med!! :)
sydafrika januari 2013

Håller på att sorterar lite gamla bilder och kom över bilderna från Sydafrika, kom på att jag aldrig skrev ett inlägg om resan.. Kanske ska göra det :) Vi var runt väldigt mycket och kollade på massa sevärdiga saker. :) Vi kanske åker dit igen i december och hälsar på min bror som vi även gjorde förra vintern!! Isåfall ska vi åka på safari, cooolt!
 
Iaf vi såg mängder av vilda djur i sydafrika, kapstaden som vi var i. Här är några:
Någonting, vet inte vad det är haha :p Det var iaf på cape point, en av sydafrikas sydligaste udde!
 
Massa pingviner:
 
Sälar/sjölejon(?), dom hängde vid den här bryggan jämt! Så coolt, kunde kolla på dom hur länge som helst. Dom hoppade upp och ner för bryggan, lekte med varandra, pratade (skrek), simmade i havet och letade fisk och låg och solade!
 
 
Delfiner kom simmades in vid hamnen!
 
Babbianer, oxå vid cape point.
haha!
 
Och... vilda hästar! Dom här 2 var de enda vi såg, fick ingen bra bild för vi åkte bil. Dom stod på en stor gräsplätt mellan två stora vägar. Bara sådär!
 
Fortsättning följer kanske.... :p

intervallträning

Idag red jag aqua runt galoppbanan och interalltränade. Galopperade i ett ganska högt tempo i 3 minuter och sen vilade i 2 minuter. Gjort allt 3 gånger. Hon blev ganska flåsig! Men ska försöka hitta någon bra sida på internet där det står om intervallträning för hästar så jag vet hur jag ska trappa upp allt och hur länge jag ska galoppera/vila. Aqua kändes ganska pigg men hon var väldigt tittig vilket bromsade upp henne endel och hon galopperade mest sicksack i början :p Ska försöka galoppträna henne en gång i veckan nu för att få henne i ännu bättre kondis vilket också förhoppningsvis gör att hon blir piggare!! Sega hästar vill man ju ha i bättre kondis än pigga, för att få en bra balans i bjudningen. :)
 
Fick även en idé om en inlägg, ska försöka fixa det i veckan! Ett ganska ärligt inlägg. Ja, ni får se när jag skrivit klart de :)

bästa!

Min fantastiska och fina häst, lite bilder från helgen: http://webshop.equipe.com/?utf8=%E2%9C%93&q=isabella+fransson&x=81&y=25
 
Får ju inte kopiera och lägga upp här, men kanske köper någon! Får se :) Nu är det dags att sova.... börjar tidigt imorgon och är alltid dålig på det här att lägga sig i tid...

RSS 2.0