Bete?


En bild för några dagar sen, hästarna käkar gräs i slutet av november? Tack vare den varma hösten kanske, gott för dom iaf :)

lördag

Var i stallet på fm och red. Aqua masserade vi bara, hon är jätte spänd i musklerna både över ryggen och under magen. Så vi masserar henne tills kiropraktorn kommer om två veckor och då hoppas jag han hittar något på henne. Cazzilla red jag i ridhuset, galopperade över en upphöjd bom och jobbade med rakriktningen i traven och galoppen. Längtar tills vi kan börja hoppa lite och börja trimma lite mer ordentligt. Men det går sakta men säkert framåt med igångsättningen. :)
 
Visst blev hon fin efter jag klippt henne? Hon var jätte snäll att klippa även fast det var första gången hon någonsin klipptes..:)
 
Nu har det kommit upp fler speglar i ridhuset på kortsidan, innan hade vi ''bara'' två! Det är verkligen jätte bra med speglar, speciellt när man rakriktar, rider skänkelvikning/öppna/sluta eller om man vill se hur man själv sitter!

Horse showwwwww

Kollar lite på svtplay från Stockholm horse show :) detta är nog bäst som är nu... Fattar inte hur han kan ha koll på så många hästar samtidigt!!
Fredag

Har klippt Cazzilla och skrittklättrat  henne i skogen nu på fm. Aqua vilar nog idag, pappa skulle upp sen och massera henne men tror inte han rider. Nu ska jag va duktig och plugga biologi... :) 

Pajjj

Min data är paj, eller skärmen därför lite dålig bloggning. Har gått sista dagen i skolan denna veckan och nästa vecka har vi självstudievecka så är "ledig". Så gött:)

Pluggar biologi evolution och där stod det lite om hästars evolution för ovanlighetensskull :) va små dom var från början, hade ju inte gått att rida på...haha
tumme ner..

Läste ni att Angelica inte kommer tävla Mic Mac mer nu när hon flyttar till Belgien? Jag tycker det är jätte tråkigt för jag älskar de ekipaget!! De passar verkligen så otroligt bra ihop!! Spännande dock att se hur nya ryttare rider Mic Mac, det var ju från början ingen mer än Angelica som kunde rida henne...
 

Måndag

Har ridit Cazzilla idag, vi tog en skrittur i skogen för att klättra lite. Det är fryst i marken nu så vi tog några varv i trav och galopp i ridhuset :) jobbade med rakriktning och tempväxlingar!

Aqua vilade så stallet gick snabbt idag! Nu vill jag att det ska komma snö så man kan trava och galoppera i skogen oxå. Att rida i ridhuset flera gånger i veckan håller ju inte riktigt... Inte bra för varken hästen psyke eller kropp!!

Ska försöka hinna klippa henne i slutet av veckan, så slipper hon all päls vid ridning!:)

"Kärleken till hästen är alltid det främsta. Det är det som är drivkraften"

Nu tänkte jag skriva lite om clinicen vi var på med Jens Fredricson. Det handlade om hur man går från att vara bra till att bli bäst. ''From good to great''.
 
Han började först prata om den mentala biten. Man ska inte bara våga drömma utan man ska också våga berätta det för någon. Men samtidigt så är det inte ''okej'' i Sverige. Skulle någon uttrycka sig om att han/hon skulle bli nästa Roffe så tänker man bara ''kan någon ta ner den här människan på jorden??''. För i Sverige är det inte okej att vara duktig, det är inte okej att säga att man gjort något bra. Så man måste våga berätta sina drömmar och mål man har, det är första steget.
 
Han fortsatte att berätta om när han gick från att vara bra till att bli mycket mycket bättre. Han gick och pratade med en mental coach (kommer inte ihåg vad han hette..) och ville att han skulle skriva ner hur en dag ser ut för honom och även berätta vad det är i det han gör som är en satsning. Det var nästan inget, kanske 10%. Sen skulle han ringa upp sina förebilder och fråga dom samma sak. Bla Ludger Beerbaum. Deras satsning låg på 90%. Då förstod han att han inte hade satsat tillräckligt. Men samtidigt tänkte han bara på alla problemen som fanns. Ex. att man ''måste'' flytta utomlands för att komma någon vart. Och där tog han upp en viktig grej. Man kommer ingen vart med att se problem utan man måste se möjligheterna. Man kanske inte har alla möjligheter i världen, man kanske inte har samma möjligheter som en annan person har men då får man hitta andra möjligheter. Man måste skita i problemen och bara tänka positivt. Alltså sitter det mesta i huvuvdet, mycket sitter i huvudet!! Den mentala biten. Han berättade om en tjej han hade hjälpt tidigare i veckan, suttit upp på hästen och visat. När hon sen själv satt upp på hästen och skulle då berätta om hon kände någon skillnad sa hon bara något drygt. Där har vi ett exempel på att man inte kommer någon vart med den attityden. Dels för man då inte kan ta åt sig av kritiken (vilket är jätte viktigt) och vilken tränare vill lägga ner jobb på en sån person?
 
Efter de så fick alla på läktaren tänka ut mål och även berätta för den som satt bredvid. Något mål man har eller hur mycket en ex. förälder är beredd på att hjälpa till att satsa. Ex. så vill jag rida 1,30 nästa år och min pappa är självklart med och stöttar och hjälper! Så på så sätt har vi pratat om målen man har och inte bara drömt om dom, som han tidigare tog upp.
 
Det var två grupper, två i varje grupp och han satt upp och red alla hästarna. Det var en hoppclinic men de hoppade inte många språng, men det var endel av syftet. Första hästen bara sprang och var väldigt pigg så den satt han upp på och pga att han red bort den från handen, la vikten på bakbenen och att hästen började lyssna på hans vikthjälper så slutade den springa. Han galopperade på långa tyglar runt i hela ridhuset utan att den stack, han kunde både öka och minska. När han sen hoppade så slutade hästen springa, även när tjejen satt upp igen. Och det var det som var själva syftet. Även fast vi har ett problem i hoppningen så är det i grundridningen det sitter. Grundridningen är så viktig!!
 
De fyra viktigaste sakerna i ridningen är: bjudning, rakriktning och att hästen bär sig på sina bakben. När de satt någorlunda så löste sig det mesta.
 
En annan sak som Jens tog upp flera gånger och även visade genom att berömma hästen hela tiden är att kärleken till hästen är det viktigaste. Respekten för hästen försvinner så fort vi skyller något på hästen. Det är vårt ansvar att hästen ska göra som vi vill, för det är vi som rider och utvecklar den. Skyll aldrig på hästen!!! Han satte verkligen hästens välbefinnande i centrum hela tiden, vad han än gjorde.
 
Jag tycker clinicen var helt fantastiskt bra. Han visar att alla kan, även fast vi har olika möjligheter till att nå våra mål. Men det krävs enormt mycket slit även fast du har haft häst hela ditt liv eller inte ens har en häst. Hur mycket du är beredd att satsa och slita sitter bara i huvudet, ingen annanstans. Man måste se möjligheter och inte se problemen, för det hjälper dig ingen vart.... Åååh, det går inte riktigt beskriva clinicen om man inte sett den själv. Men hoppas ni fick lite tips och inspiration ni som inte var på den. Jag kanske skriver ett inlägg om vad han gav för tips i ridningen och kanske lägger upp en kort film. Men i det stora hela handlade det mest om det jag har skrivit nu.
 
Jens, ja, han är verkligen en förebild!!!
 
(Jag måste bara inflika med en sak som jag INTE höll med han om. Först sa han att vi säger att hästen är dum men det är vi som tagit den från de vilda och satt den i ett stall, och vi säger att hästen är dum... den följer ju bara sina instinkter. Sen säger han att han inte tycker om principen att ''hästen tycker om att gå ute i hagen''. Han hatar att folk tar ut dom även om det regnar, blåser eller ut i en lerig hage. Där tycker jag det handlar om okunskap från hans håll. Hästar mår inte bra av att stå inne i en box under ett helt dygn pga deras instinkter. Att inte få röra sig eller ha någon social kontakt under ett helt dygn mår den inte bra av. Punkt. Nej, det var det enda men allt annat han sa var såklart jätte bra!!)

söndag

Hästarna har vilat idag... Kommer nog få låta Aqua gå lite lugnt igen, det är något som inte riktigt stämmer med henne. Hon är inte halt eller något men förmodligen sitter det något i musklerna, låsning eller spänning. Så hon kommer inte hoppas utan bara ridas lite lugnt fram till kiropraktorn kommer om 3 veckor. Så vår tävlingssäsong är slut nu, vilket suger lite. Men samtidigt har det varit lite strul med bettet nu ändå, så vi är ändå inte riktigt igång. Men vi har haft en sommar där vi verkligen har tagit oss framåt!! :) Så satsar på nästa år istället, och då har jag förmodligen två hästar att tävla med :)
 
Nu ska jag försöka skriva ihop ett inlägg om clinicen, publicerar nog det ikväll!!

Mint


Hästarnas favoritgodis, helt galna i de. :p Ska testa ny smak, frågan är fall dom gillar mint? :p

Se inte problem, se bara möjligheter

Åååhhh, vet inte riktigt vad jag ska skriva!! Har varit på en så inspirerade Clinic med Jens som är så otroligt duktig och sätter hästens välbefinnande i centrum.

"Vi säger att hästen är dum, men det är vi som har tagit hästen från det vilda, placerat den i ett stall, tagit in den i ett ridhus med sadel och träns. Och vi säger att HÄSTEN är dum?? Den följer ju bara sina instinkter.." 

Det var en av alla bra saker han sagt!! Ska skriva ett inlägg om clinicen såklart, ska bara få ner det på ett bra sätt!! Mycket nya tankar och funderingar efter denna clinicen. Man lär sig verkligen mycket att gå på clinics och nu längtar jag till roffes som vi ska på i januari... :)

Dagens ridpass :)

Idag gick båda hästarna i ridhuset. Cazzillas går ju bara några varv i höger och vänster i trav och galopp. Men idag la jag ut en bom som vi travade och galopperade över, lite roligare :p Hon var pigg och skötte sig!!

Aqua red jag på nya tränset som kom idag, tänkte ta kort på de men sen glömde jag.. Travade mest för att hitta en bra kontakt, den släpper hon gärna. I galoppen red jag över två bommar på långsidan (24m), och det kändes bra. Mycket arbete med galoppen dock som vi tappat, men hoppas att jag ska kunna få henne fin igen även på bettlöst! Imorgon (om det inte är fruset) ska jag till galoppbanan med henne och intervallträna. Hon har tappat endel under sin lugna period...

Hästarna igår :)

Pether Markne clinic!!

Här kommer ett inlägg om vad Pether bland annat sa. Jag skrev faktiskt ner, annars glömmer man bort allt han sa i slutet ändå.. :) Det var först en unghästgrupp som skulle markarbeta. Sen en dressyrgrupp med äldre hästar, den kommer jag dock inte skriva om.
 
När dom red fram fick dom jobba mycket med övergångar och tempoväxlingar och där sa han en hel del saker som är bra att tänka på. Han fokuserade väldigt mycket på handen på ryttarna, att den skulle vara bärande. Det är den som avgör vilken kroppskontroll man har. När hästarna började streta emot i övergången sa han att man INTE skulle börja dra utan driva på istället och gör om. Gör inga dåliga övergångar, utan gör om istället. Om hästen stretar emot eller höjer huvudet är det viktigt att man är följsam med handen istället för att trycka ner handen för att försöka ''trycka'' ner huvudet på hästen.
Det är väldigt viktigt att hästen behåller kontakten i övergången.
 
När de jobbade med tempoväxlingar sa han att det viktiga är att hästen reagerar, inte hur mycket den ex. samlar sig. Hästen ska lyssna för så små hjälper som möjligt, så fokuset ska ligga i att få hästen reagera. Det är viktigt att man även här behåller kontakten, i tempoväxlingarna. När man samlar hästen är det viktigt att man inte bär hästen med handen utan hästen ska lyssna för sätet och inte lägga sig i handen. Här är det samma igen, lägger sig hästen i handen men lyssnar är det bättre att göra det en kortare stund och inte lika mycket. Utan att hästen faktiskt lyssnade lite, lite tillbaka utan att lägga sig i handen.
 
Det han sa också var att toppryttarna jobbar på ungefär samma sätt som han gjorde med dessa unghästar. Det är så viktigt att hästen kan lyssna för minsta hjälp både fram och tillbaka... När de sen började ''hoppa'' lite, de galopperade över två sockerbitar sa han också några viktiga saker.
 
Om hästen drar iväg efter hindret är det viktigt att man inte börjar dra i tygeln. Utan ta och lätta, ingen dragkamp!! Man skapar bara nya problem genom att dra, om man har hästen lydig för tempoväxlingarna i framridningen kommer den förmodligen att lyssna när du ber den att ''bromsa''. En annan viktig sak är när man byter galopp. Många hästar byter galopp av sig själva, men det ska dom inte göra. De ska vänta på ryttarens hjälper. Han berättade att när Marcus Ehning byter galopp snett igenom byter han alltid galopp på hästarna precis innan väggen. Detta för att hästen ska lyssna och inte byta på mitten eller när den vill det själv.
 
Lite mer tips han gav i hoppningen var att man ska jobba med enkla och simpla övningar och försöka göra de bättre. Det är väl något som pratas om väldigt mycket nu! Allt behöver inte vara så krångligt utan det är viktigt att man jobbar med grunderna. Han sa också att man ska försöka ge lite mer plats innan hindret när man kommer på ett räcke just för att få en bättre språngkurva. När man kommer på en oxer vill man komma lite mer intill, dock med ett hel sista galoppsprång. Inget kort. Sen sa han också att man ska jobba med rytmen!! Prioritera de, och inte att försöka hitta bra distanser genom att förstöra rytmen. Har man en bra rymt och galopp så kan hästen ta av lite större eller lite närmre om man nu skulle ligga lite fel. Så kan man inte se avstånd så bra ska man heller inte fokusera på att hitta distanser som förstör rytmen. Rytmen är viktigast!!
 
En sista sak han sa var att man hela tiden ska tänka när man rider: ''vad gör jag nu?'' ''Varför?'' Man ska inte bara rida runt utan hela tiden jobba med olika saker, ex. tempoväxlingar eller övergångar. Hästen måste svara hela tiden. Jag frågade ju också om han hade något tips till en seg, loj häst som ofta blir lite långsam i takten. Och då gav han tips om att jobba upp en väldigt bra kondis. Galoppera mycket och jobba med att hästen ska lyssna framåt. Tar den inte skänkeln så använd spöet. Men viktigt att berömma när hästen gör rätt!! Det är väl egentligen de jag jobbar med men det blir alltid en lite ''wake up call'' om man hör det från ännu en tränare. En annan sak han sa under clinicen var att på pigga hästar ska man ha skänkeln omsluten hela tiden men på en seg häst så ska man inte alls ha skänkeln omsluten. Bara när man ber den om något. Lite omvänt men detta är för att få hästen mer lydig. Bra sagt och något att tänka på!!
 
Nu blev detta inlägget jätte långt men hoppas ni orkade läsa allt och fick lite tips. Fick som sagt mycket tips och det handlar mest bara om grunderna. Gas, broms, höger och vänster. Simpla enkla övningar i hoppningen som bara ska göras bättre. Det hade varit roligare med en grupp rutinerade hästar där man skulle fått lite mer tips i hoppningen. Men får hoppas att jag får det imorgon på Jens clinic :D Nu börjar snart i huvudet på Gunde Svan där Malin Baryard är med, missa inte :)

Clinic nr 1

Har varit på clinicen nu för Pether Markne och han dressyrnissen :p Men det var mest Pether som pratade!! Han kom med jätte många bra tips, mer än vad jag hade väntat mig. Sen frågade jag faktiskt efteråt vad han hade för tips till en seg häst (aqua :p) som lätt blir långsam i takten. Fick bra tips där med!!

Ska skriva ett inlägg om vad han gav för tips osv... imorgon kanske:)


2 clinicar i veckan!

Denna veckan är det 2 clinicar som jag ska på. Hoppas det blir lärorikt och att man får flera tips som man kan ta med sig. Inspiration får man ju alltid!! Imorgon är det clinic på jfk för Pether Markne och Per Sandgaard. Och på fredag ska vi till Borås där Jens Fredricson håller clinic, vilket jag nog mest ser fram emot :D
 
Hästarna fick vila idag men imorgon ska jag och pappa rida ut en sväng. :)
 

beställt!

Yeyy. Har beställt rambo micklem tränset nu!! Hoppas det funkar bra och det finns ju lite mer ändringar man kan göra, hur tygeltaget ska påverka tex.. :)  Säljer mitt sidepull från hööks då, kostade 439kr om någon vill köpa. Lite surt att lägga ut pengar på det för att testa 2 gånger haha, men ja det var ju värt de iaf!!
 

säljer lite grejer :)

Håller på att rensa bland mina hästsaker, har så mycket som bara ligger både hemma och i stallet. Så tänkte försöka sälja de, annars slänger jag det eller så får det ligga och skräpa ett tag till :p
 
Här är lite som jag hade hemma och kunde ta kort på. Om ni är intresserade får ni maila eller kommentera här. isabellaf.blogg@hotmail.com :)
 
Fleecetäcke storlek 135. Lite använt men helt och rent, ganska stort framme vid bogen. Ett knäppe vid bogen. 150kr.
 
Lamicellskydd storlek full. Använda men hela!! Nypriset är nog 600kr så säljer båda för 100kr.
 
Gramantyglar och ett par gummiband/halsförlängare. 50kr styck.
 
Fleecelindor. De vita, blåa och bruna är använda så 50kr. Och de röda är helt oanvända 75kr.
 
Och min kavaj. Kingsland storlek S. Nypris 4000kr. Säljer den för 1500kr eller bud. Endast använda på några få tävlingar...

måndagstur

Idag var jag och zilla ute på en tur i skogen själva, hon skötte sig jätte bra! Vi skrittade mest men travade och galopperade ett par minuter. Hon var pigg och det märks verkligen att hon tycker det är kul vilket är roligt :) Hon är väldigt rolig att rida och lite mer min typ av häst än Aqua, så ska bli kul om ett par veckor när hon kommit igång lite mer och vi kan börja trimma lite ordentligt!
 
Aqua fick som sagt vila, ska nog rida henne i ridhuset imorgon eller så får hon en extra vilodag :)
 
Dagen hon kom :)

uteritt

Idag blev det uteritt för båda, pappa var med och red Aqua. Vi skrittade mest, ganska lång runda och sen travade och galopperade en kort stund. Båda skötte sig bra :) Imorgon ska jag skritta ut en sväng på Cazzilla, får se vad hon tycker om att vara utan Aqua, men det ska nog gå bra. :) Aqua får vila.
 
Håller på att skriva på ett grupparbete nu... Sen ska jag kolla solsidan, och bron!! Söndagar är bäst, för då går det alltid något roligt på tv. Världscupen var ju idag med, men ingen svensk med tyvärr.
 
 

bilder från igår

Har kommit upp jätte fina bilder från igår, min fina prinsessa hoppade så fint! :) Om ni är nyfikna på hur tränset ser ut så kan ni kolla här: http://webshop.equipe.com/?utf8=%E2%9C%93&q=isabella+fransson&x=0&y=0
 
Som ni ser så sitter det lite nära ögar ibland då det inte ligger helt still.. Men är glad att det funkar och tror att det kommer bli ännu bättre när jag förmodligen kommer kunna rida ihop henne mer på det :)

resultat värnamo

Hade ett ner i 1,10. Hon var lite lång och vi låg lite nära, skulle tagit tillbaka henne lite mer. Blev även lite ''rida iväg'' i den klassen med som jag lätt gör ibland. Inte okej... Men nu måste vi rida in oss på dett bettlösa så ska det nog funka även i 1,20 klasserna :) Överdomaren var positiv till det och tyckte bara det var kul att jag kom med något nytt. Han såg runda och tyckte det såg bra ut, fotade även tränset efteråt :p Så det är okej att tävla på rambo micklem tränset också, ska nog köpa ett sånt istället då detta inte ligger helt still.
 
Här är rundorna!! Är nöjd med 1m rundan men i 1,10 blev det för hetsigt!!
 

8a :)

Hoppat 1m och det kändes bra med tränset och bettlöst!! :) 0+0 fel och 8a :) ska snart hoppa 1,10!!
tävling imorgon :)

Testade sidepull tränset idag, och det kändes bättre än hacket. Fick lite mer ''bettkänsla'' på de och kom lite mer till ridning. Det kommer nog ta några ridpass till att rida in sig på det både för mig och aqua men det kan nog hålla i längden. När jag satte på ett martingal blev det faktiskt ännu bättre :) Tog några språng med och det funkade. Det enda var att det inte riktigt låg stilla, sidostyckena är ganska nära ögonen redan från början och om det då glider lite så kan det ju lätt hamna nära ögat.. Får hitta någon lösning på det.
 
Har pratat med överdomaren och han sa att alla bett var tillåtna. Det var nog inga problem, han skulle kolla på de imorgon. Så ska alltså till värnamo imorgon och tävla, länge sen nu :D Vi får se hur det går med det nya ''bettet'' men det är ju bara låga klasser och lite träning :)
 
Detta red jag alltså på idag :)

nytt träns

Var uppe i stallet nu på fm och hoppade en häst i stallet vilket gick jätte bra :) Alltid kul att kunna hjälpa till och att dom faktiskt vill ha hjälp av just mig, kul!! :) Kollade på aquas sår med och det var fortfarande rosaaktigt vilket betyder att det kommer bli värre om jag rider på bett igen, måste alltså vänta ytterligare, flera veckor kanske månader. Så nu måste jag hitta en långvarig lösning, var på hööks och köpte detta bettlösa tränset. Ska testa det idag när jag åker upp och rider lite senare, hoppas det funkar. På hööks sa dom att det var okej att tävla på det och även rambo micklem blabla tränset. Överdomaren kan ju dock säga till om bettslingen är olämplig men det finns ju ingen anledning att det skulle vara det... Jaja, måste först hitta en lösning, nästa steg är om man får tävla på det eller inte. Fortsättning följer haha....
 
 
Det jag dock inte gillar med detta är att tygeltaget går upp till nacken, det trycket jag egentligen inte vill ha. Men vet ju inte hur stort trycket blir när det inte är några skänklar och inte blir någon hävstångseffekt. På rambo tränset blir det inget tryck på nacken vdi tygeltag, men hade inte lust att köpa ett träns för över 1000 spänn och sen inte kunna använda de hehe...
 

orkar inte!!!

Har hoppat Aqua idag, red på bett för första gången på ett antal veckor. Gick väl sådär, det är mycket att jobba på i dressyren för vi har tappat en hel del. Hoppade en linje med 24m emellan. I början var hon lite loj men sen fick jag gasa runt lite och väcka upp henne och då började hon hoppa lite.
 
Men efter ridpasset så var det lite rosaaktigt vid ''såret'', ser bara ut som en vit fläck just nu. Så är orolig att jag måste vänta ytterligare. Läste lite om detta och det kan ta flera månader, ååååh.... Ska testa några dagar nu och se hur det utvecklar sig annars verkar det som jag måste hitta en långvarig lösning på bettlöst
Att rida på hackamore funkar verkligen inte utan måste hitta något annat bettlöst att rida, men då är andra frågan om man ens får tävla på något annat än hackamore? Problemet är att hon knäpper av och lägger sig extremt mycket i handen på ponnyhacket, det går knappt ta i henne. Följden blir att hon skjuter ut bogar till höger och vänster så snabbt jag tar i ena tygeln. Vill ha något som det inte blir hävstångseffekt på, utan bara ett vanligt bettlöst träns? Kanske skulle detta funka? Någon som rider på typ sidepull? Har aldrig ridit på de men det kanske skulle kunna funka bättre. Läst lite om vilka bett man får tävla på och det var inprincip alla men nu handlar det ju om bettlösa träns. Hittar jag något som funkar får jag väl söka dispans eller nåt. Kan ju inte rida runt med bett i munnen om hästen har ont av det.
 
Det högra vet jag att man inte får tävla på, antar att man inte får tävla på det andra heller då.
 
 
Ser ju bra ut på denna filmen, dumt att man inte får tävla på det dock.
 
Kom och tänka på hon som tävlade i repgrimma, att hon fick igenom det borde ju inte tränset ovan vara några problem att tävla på OM det skulle funka.

bloggar

Här får ni tips på några bra bloggar som jag läser :) Har alltid läst tävlingsryttarens blogg men den finns ju tyvärr inte kvar, men den var min absoluta favoritblogg. Nu läser jag...
 
- agequestrian.blogg.se
Detta är nog en av mina favoritbloggar. Jätte duktig ryttare som tävlar upp till 1,50. Det jag gillar också är att hon har sina tävlingshästar ute i stora hagar tillsammans :)
 
- kristinawarg.se
En till jätte duktig ryttare som tävlar upp till 1,50. :)
 
- arnoldassarsson.se
Den bloggen fick ju ett helt inlägg för ett tag sen. Men hela bloggen består av kloka åsikter!! Jätte intressant och lärorikt!
 
- agnesjuliajohansson.blogg.se
Ännu en jätte duktig ryttare och duktig på att utbilda unghästar. Hon hade båda hennes egenutbildade 7åringar i finalen i breeders. Inte dåligt...
 
- juliasjostrom.com
Har bara läst denna bloggen ett par månader, men tycker den är jätte bra och bra skrivna inlägg där hon är väldigt personlig. Jätte duktig ryttare med såklart, även hon!
 
- tyrashastar.se
Har inte läst tyras blogg alls länge. Men tycker om hennes driv hon har, att hon verkligen vill lära sig och tar åt sig allt hon kan. Man bli väldigt motiverad av hennes blogg, jätte bra och duktig ryttare!! :)
 
Det är väl dom jag läser, läser typ bara hästbloggar just nu. Har ni tips på några bra hästbloggar som jag missat? :) Det finns ju endel haha

onsdag

Blev en uteritt för hästarna idag. Lite klättring i skritt och någon minut trav och galopp blev det också. Cazzilla skötte sig men var lite spänd i början, vill helst rida igång henne så mycket som möjligt ute i skogen där det är varierande underlag och framförallt rakt spår hela tiden. Mycket klättring i skritt blir det också. Så hoppas det håller sig över nollan ett par veckor till så man kan rida ordentligt i skogen :)
 
Imorgon ska jag hoppa Aqua, ska nog sätta upp en linje och ett hinder snett igenom. Jag är ledig resten av veckan, men ska in till skolan imorgon bitti (ingen sovmorgon buhu..) för ett grupparbete. Efter det blir det stallet, Aqua ska skos med och Cazzilla ska få bakskor. Sen ridning och hoppningen. På tal om hoppning så längtar jag tills jag tar några första språng på Cazzilla, spännande. Men det får vänta ett par veckor...
 
Btw.. ni som såg vw GPn. Angelica och Mic Mac är ju helt fantastiska tillsammans, så kul att de är tillbaka!! Gick in och vann lätt som en plätt, syns inte riktigt hur snabb Mic Mac faktiskt är haha.

volkswagen GP final

Kom hem från skolan för en stund sen och nu ligger jag och kollar på finalen av Volkswagen GP. Nu är det ungdoms GPn och sen är den riktiga finalen där många roliga är med!! Bla roffe :) Skönt att ha stallet gjort på håltimman så man bara kan chilla resten av dagen...!
 
Här kan ni se de :)
 
http://vwgrandprix.se/grand-prix-2013/#final

vilat

Hästarna har fått vila idag, tog in och borstade av dom lite. Cazzilla är så mysig att pyssla om för det märks verkligen att hon tycker om det. Veterinären var i stallet så han kunde kolla Aquas sår i munnen, han tyckte jag kunde börja rida varannan dag med bett nu och vara uppmärksam på hur det blir. Jag vill inte att det ska gå upp igen för jag orkar inte vänta flera veckor igen.. Så därför vågar jag knappt rida på bett igen haha... På lördag kanske jag ska tävla, pappa är inte hemma i helgen så om inte min syster kan följa med får jag åka själv.. Så om jag vågar (hehe) de så åker jag, hoppar en lokal 1m+1,10 i värnamo. :) Har aldrig varit där så vet inte ens om jag hittar dit.... Vore ju bra om jag iaf kom fram till tävlingsplatsen första gången jag åker själv haha.
 
Imorgon ska pappa och jag skritta ut hästarna en sväng mitt på dagen när det är ljust!! Redan trött på mörkret. Och på tordag planerar jag att rida Aqua med bett igen så hon kan gå på hacket på fredag och bett på lördag på tävlingen! :)
 
 
Var ett tag sen jag tävlade nu. Ska bli kul att komma igång igen och bara tävla låga och enkla klasser där vi kan få tillbaka flytet :)

söndagen.

Första ridturen blev idag på cazzilla. :) Tog ner henne till ridhuset och tog med Aqua som sällskap. Longerade henne några varv först med sadeln på och det verkade hon inte bry sig om så hoppade upp lite försiktigt och red några varv i trav och galopp. Man vet ju inte fall hon har glömt bort ridningen nu när hon vilat men det verkade hon inte gjort!! Kommer börja med trav och galopp några minuter varannan dag och skritta varannan dag till att börja med. Man får ta det lugnt så att det inte blir några skador... Pratade med våran veterinär om detta och han sa att man inte kunna lägga upp en plan för alla hästar utan man får se hur hästen ser ut. Fet? Omusklad? Och även kolla flåset efter ridpasset. Hon är ändå inte fet eller allt för omusklad. Så vi behöver iallafall inte banta ner henne innan vi börjar rida igång henne... :)
 
Sen släppe vi ihop och Aqua tog direkt hand om henne och gnäggade till henne. Aqua brukar alltid vara så bestämd mot nya hästar men inte nu, istället tog hon hand om henne bra :) Skönt, brukar alltid vara lite oroligt att släppa ihop med nya hästar.
 

pigg

Igår red jag Aqua en stund i ridhuset, stod lite hinder framme så hoppade bara runt på lite låga. Men vet inte riktigt vad det var med henne men hon var pigg och framåt och riktigt kvick i sina språng. Hon brukar aldrig vara speciellt kvick men igår hoppade hon som hon ska!! Får hoppas att det är havren som jag har börjat ge henne igen efter hennes lugna period, så det inte bara var en engångsgrej haha..
 
Kort film, här ser man hur lång och låg hon blir på hacket och kan knappt reglera henne innan hindret. Men måste ju ändå hålla igång hoppningen.

kapacitet

Brukar fundera lite över hur mycket kapacitet aqua har. Det som förvånar mig är att hon aldrig ha behövt ta i speciellt mycket när vi hoppat. River hon något klipper hon bara till på nästa hinder och hoppar lite högre, utan ansträngning. Det krävs rätt mycket spänst i galoppen för att få henne hoppa väl, rätt ridning för att få henne ta i lite extra. Hon är ju lite loj och lat, gör inte mer än vad hon behöver... hehe. Men när hon väl rivit så rättar hon sig alltid och hoppar lite extra högt på nästa. När vi exempelvis är inne på tävlingsbanan och har rivit något hinder, så på nästa hinder och resten av banan hoppar hon lite extra väl och högt. Hon kan när hon vill ;) Man hade önskat lite mer ansträngning av henne redan från början, men när man väl hittar rätt ridning så får man fram dom bra sprången från början.
 
Nu blev detta lite rörigt men det jag menar är att det är inte ofta man får fram dom sprången hon egentligen besitter. För hon är inte en så välhoppande häst. Men när man hittar rätt ridning kommer dom fram och då även när hon själv rättar sig från en rivining. Jag tror lätt hon kan gå 1,40. Kanske inte med mig, och kanske hennes lathet sätter stopp men kapaciteten har hon definitivt.
 
Här är ett exempel på de! Hon rev oxern precis innan, men nästa gång vi kommer klipper hon till och hoppar lite extra väl. Min hopptränare låter lite förvånad, han trodde nog inte det fanns så mycket klipp i henne haha... hindret ligger nog på 1,30 och det hoppar hon lätt som en plätt och ligger högt över

dagen börjar sämst

Börjar min fredag med att ha sovit för få timmar och försover mig till provet (fick stressa som fan för man kommer inte in annars, trodde jag,, man fick komma in efter en halvtimma), provet gick åt helvete så min fredag börjar inte så bra....Bläää, min hjärna kunde inte tänka klart och hade glömt bort typ allt haha, fail. Ska chilla lite nu och bli varm igen, för nu börjar det bli kallt ut.... Sen ska jag till stallet och ikväll ska jag kolla idol med en kompis. Imorgon ska jag upp rätt tidigt, hihi!!
 
Nu har jag inte prov på ett par veckor, men innan jullovet ligger 3 prov på raken varje fredag. Och direkt efter jullovet ligger det 4 prov på raken varje fredag, på hela kurserna tror jag? Sen börjar kemi, fysik, biolog 2 och matte 4. Kommer bli ännu mer plugg än detta, längtar tills detta året är över.... eller allt plugg. bläääää, är sur för jag failade på provet idag!!!
 
En ridtur på Aqua gör mig nog på bättre humör :)

hur jag tänker kring ett ''träningsschema''

Tänkte skriva ner lite hur jag lägger upp träningen under en vecka, oftast lägger jag upp de under 2 eller fler då det oftast är något tävling som man lägger upp träningen för. Men nu kommer jag bara skriva om en vanlig träningsvecka där jag vill bygga upp hästen. Så om jag inte har någon träning eller tävling brukar jag lägga upp det på detta sättet.
 
Jag försöker alltid göra så mycket som möjligt i skogen. Man kan träna på dressyren ute i skogen, man kan hoppa (stockar) i skogen, klättra, galoppträning osv... Att rida i skogen ger hästen en naturlig framåtbjudning som är väldigt bra att använda just när man stärker hästen. Det kan ju såklart vara lite svårt att jobba hästen ute om den är tittig och spänd men det brukar ju släppa ju mer man rider ut. Aqua har varit väldigt spänd i skogen under hösten men det brukar släppa under ridturen (oftast) annars brukar jag avsluta lite på banan om det skulle vara så. Men det är alltså det jag prioriterar, att rida i skogen så mycket som möjligt. Just för framåtbjudningen, hästen tar i lite extra och tycker det är mycket roligare, man rider på många olika underlag som stärker upp hästens kropp och du rider inte runt, runt, runt på ett böjt spår utan du rider på rakt spår som är mycket skonsammare för hästens kropp.
Jag har turen att ha väldigt bra ridvägar. Både grusvägar, lång galoppbana med stockar och en skog med mycket bra backar att klättra i.
 
Jag brukar max rida 2 hårda pass i rad, oftast rider jag ett hårt pass som följs av ett lite lugnare. Ett lugnt pass kan vara skritt i skogen, vila eller lite skritt, trav och galopp. Jag försöker få in ett intervallpass, ett styrke pass, ett hoppass och en vilodag. Ett rent dressyrpass rider jag inte så ofta, när jag rider på banan eller i ridhuset (utan att ska hoppa) har jag oftast små hinder, eller bommar för att få lite mer bjudning i henne och hela tiden förbättra min känsla för hinder.
 
Så en vecka kan tex se ut så här:
Dag 1: Intervallpass
När jag intervalltränar/galopptränar lägger jag inte så stor vikt på dressyrarbetet utan då vill jag bara få henne att galoppera fritt och få upp flåset. När jag tränar intervallträning är det kondisen jag fokuserar på därför följs det av ett klättringspass som är styrka.
 
Dag 2: Klättring/stryka
Oftast klättrar jag bara i skritt både uppför och nerför, men galopperar i svaga uppför och även svaga nerförsbackar då dom verkligen måste vara i balans och sätta under sig. Här är det mycket fokus på dressyren.
Hade varit gött att ha tillgång till att styrketräna i vatten eller intervallträna i grunt vatten. Dels så tycker ofta hästarna det är extra kul=tar i mer och så är det väldigt skonsamt. Att galoppera i vatten sliter i alls lika mycket som att galoppera ''på land''.
 
Dag 3: Lugnt pass i skogen
Ett lugnt pass i skogen kan bli skritt och lite trav/galopp i en låg avslappnad form där jag jobbar mycket med lösgjordheten, mycket sidvärts osv.. Även fokus på bakbenen men inte så mycket samling utan bara fokus på att få henne lösgjord och avslappnad.
 
Dag 4: Hoppning/markarbete
Jag tycker ordet hoppning låter lite konstigt i detta sammanhang. Det är väldigt olika när jag hoppar lite högre 1,20-1,30 och när jag bara jobbar med små hinder. För det mesta hoppar jag bara runt 50cm-1m hemma och hoppar bara högre på träning och tävling. Men känner jag att jag behöver hoppa lite högre hemma med så gör jag det, men det händer inte så ofta. Jag håller mig kring 50cm-1m då jag tycker det räcker och man kan då hoppa lite fler dagar i veckan. Men när jag hoppar eller markarbetar kalla det vad ni vill, så jobbar jag oftast på rytmen och galoppen. Bra övningar för det. Som just nu så behöver jag träna på att hitta galoppen och rytmen för att få tillbaka flytet, därför hoppar jag mycket linjer och bågar med normala avstånd just nu.
Exempelvis denna övning.
 
Eller någon högre bana.
 
Dag 5: Skogen
Ett vanligt pass i skogen där jag lägger fokus på dressyren och inte att klättra eller intervallträna. Brukar rida olika långt men jobbar mycket med samma saker som jag skulle göra i ett ridhus.
 
Dag 6: Hoppning/markarbete
Samma som ovan. Om jag hoppar studs eller serier skulle jag inte kalla detta som ett hoppning utan styrka.
 
Dag 7: Vilodag
En hel dag i hagen bara. Om hon gått flera dagars tävling så brukar jag ge henne minst två dagars vila då det tar så lång tid för kroppen att återhämta sig helt.
 
Jag brukar ''hoppa'' eller använda hinder i alla fall två gånger i veckan, ungefär så många gånger jag rider i ridhuset. Att hoppa låga hinder sliter inget på hästen och man kan göra det ganska ofta. Jag hoppar dock aldrig höga hinder flera dagar i veckan då det kan bli för mycket för hästens leder och senor utan jag håller mig för det mesta till låga hinder. Är det mycket tävlingar under en period så blir det bara låga hinder eller kanske bara bommar.
 
Jag prioriterar alltså mycket skogsridning, lite ridning i ridhuset/banan, mycket olika underlag och återhämtning, återhämtning och återhämtning!! Det är då hästen bygger upp sig själv, det sker i vila och inte under ett träningspass. Då bryts kroppen ner. Hästen måste också hinna återhämta sig för att inte få överbelastningsskador.
 
Om jag får drömma lite hade jag velat ha tillgång till ett skrittband, där hästen kan gå, både plant och uppför några gånger i veckan. Och något ännu bättre hade varit skritträning i vattnet då det (som jag tidigare skrev) är så pass skonsamt. Även simträning hade varit något!! Ja man få göra det bästa av situationen. Jag ska inte klaga, har det som behövs för träning året runt :)
 
Vad tycker ni? Hur tänker ni kring detta? :)

lite häst mycket plugg

Har suttit och pluggat matte sen 10 imorse förutom när jag var i stallet mitt på dagen. Det var visst lite mer att gå igenom än vad jag trodde... hehe. Så massa plugg imorgon igen och sen på fredag är det över. I helgen skulle vi egentligen tävlat men kan ju inte rida på bett än så lite tråkigt då det var på jfk. Men har lite annat kul att se fram emot så det gör inte så mycket :) Annars hoppas jag att kunna åka till Värnamo helgen efter, men det borde inte vara omöjligt!
 
Nu ska jag bara sitta vid datorn och kolla någon film eller nåt. Kanske får någon idé om något roligt inlägg. Annars skriver jag mer imorgon om jag hinner :)
 
 

hoppövningarna idag!!

Idag blev det lite hoppning, stod lite hinder kvar från Svanteträningen som var på fm, så får passa på! När jag kom stod det en linje framme, med 3 hinder. Först 4 normala och sen 4 lite tillbaka, båda kom snabbt ur sväng. Hoppade dom på båda hållen. Aqua hoppade superfint, speciellt på de två hindren där det var skyltar under, på den utan skyltar var hon lite nonchalant. Jag fick tillbaka henne bra, svårigheten var att först rida på 4 korta och sen rida på 4 normala. Det är lätt att hon blir lite flack och är då i sista hindret. Så tänkte på att rida fram de första 2 galoppsprången och sen sitta upp och ''spänna bågen'' igen för att få ett bättre språng.
 
Sen ställde jag om till 3 normala galoppsprång 13,5-14m och höjde till typ 1m-1,10. Just nu vill jag bara lägga fokus på NORMALA avstånd så vi hittar rätt galopp och rytm. Inte krångla till en massa för jag vill hitta tillbaka flytet. Därför gjorde jag övningen ovan på låga hinder och satte upp normala avstånd när jag höjde. Denna övningen gick också jätte bra och hon hoppade jätte fint, det var såklart lite svårt att vända upp så pass tajt men det är något jag själv måste öva på. Jag måste rida henne framåt, men inte hetsa iväg, det är de som är så svårt. På en häst som redan har bjudning behöver du inte driva på utan bara samla upp med hjälp av hand och lite omslut av skänkel. Nu måste jag hålla igång galoppen utan att börja rida iväg henne. Men det gick för det mesta bra, försökte tänka på att komma intill hindren lite mer än vanligt just för att jag på senaste har lagt henne lite för stort.
 
I båda övningarna tänkte jag på min egna sits och skänkel, på att rida rakt fram och ha henne helt rak (inga tappande bogar). Gjorde det så gott jag kunde med hacket, hon lägger sig lite i handen innan hindret om jag behöver ta en halvhalt och då är det lätt att hon skjuter ut någon av hennes bogar.
 
Nu kommer jag bara hoppa linjer och bågar på normala galoppsprång, ska jag träna på att korta och länga galoppen räcker det med bommar som hjälp. Kommer också hoppa mycket studs och serier för att stärka upp henne och få henne att bli lite mer kvick. Det är väl det vi kommer träna på ett tag framöver nu.
 
Ojj, blev ett långt inlägg.. Nu måste jag sova, börjar halv nio imorgon!!

mööörkt.... vinter.

Nu börjar verkligen den tråkigaste tiden av vintern... När man har ställt om klockan och det är mörkt redan vid fyra-fem. Jag tror vintern hade varit mycket lättare om det inte varit så mörkt nästan dygnet runt. Som tur är mitt schema ganska bra så jag kan vara i stallet på fm, eller mitt på dagen nästa varje dag i veckan, så slipper vara där när det är kolsvart! :) Hoppas denna vintern håller sig lite ''varmare'' än de tidigare vintrarna det senaste. Det börjar ju dock bra, inte kallt än!!
 
En solig dag, uteritt i lös-snö, galopp på ett fält... låter ganska härligt de.

Aquas utveckling i dressyren och sprången, jämförelse

Om några dagar var det exakt ett år sen vi köpte Aqua. Känns som jag har haft henne mycket längre än så. Tycker vi har kommit en bit på vägen, jag har fått så mycket mer självförtroende och nu säger varenda hopptränare jag tränar för att jag är väldigt tuff och orädd i hoppningen. Aqua har utvecklats enormt i dressyren, att hoppa kan hon redan men hon har också utvecklat sina språng väldigt mycket. Kom över en film och tänkte på just detta då.
 
Vi har verkligen gjort väldigt bra tävlingar i somras och haft jätte kul. På de senaste tävlingarna tappade vi flytet lite och nu har jag inte kunnat rida med bett men nu ska vi tillbaka och även bli ännu bättre. Ska lägga ut mina mål för nästa år i ett annat inlägg. Av detta året som är kvar vill jag starta lite lokala tävlingar 1m-1,10 och försöka få tillbaka flytet. Ska även fortsätta utveckla henne i dressyren och försöka få henne lite mer reglerbar i traven och galoppen.
 
Men med detta inlägget ville jag egentligen visa denna filmen jag kom över. En hoppträning vi hade i skolan för Svante, hade haft henne i knappt en vecka här.
 
 
Och jämföra med denna filmen. En träning i skolan för Victoria vi hade i början av sommaren. Här ser man väldigt stor skillnad på henne, just att hon har en helt annan galopp, form och spänstighet. Då kommer ju sprången automatiskt också, dom är mycket bättre.
 

klart!!

Nu är Aqua äntligen klippt igen, det tog ganska lång tid för shit vad mycket päls hon hade fått på bara några veckor!! Så nu är pälsen borta och täcke på istället.
 
Var ute på en kort tur i skogen, det hade börjat bli mörkt redan så vi fick skynda oss lite! Nu är det så jäkla lerigt också och den skogen är så backig så det går knappt rida någonstans... Får rida till galoppbanan några dag i veckan och hoppas det är bättre där. Snart börjar det väl bli kallare och fruset i marken och då blir det bara skritt ute så länge snön inte kommit. Varför skulle det inte kunna vara denna temperaturen hela vintern? Hade varit rätt gött!!
 
Här är lite bilder före och efter, blev inga jätte bra. Ska bara fixa manen sen så är hon riktigt fin igen. :) Hoppas hon inser att semesterna är över och det är dags att börja jobba lite igen. haha, hoppas att jag ska kunna rida med bett igen i slutet av denna veckan. :)
Före....
 
Efter....

Kolla dom där svarta prickarna hon har? Har aldrig sett att hon haft det innan.

visste ni att....

Aqua har en helsyster? Quanja heter hon och är född 03 två år efter Aqua. Hon stod faktiskt på gården när vi provred Aqua då dom hade tagit tillbaka henne från där dom sålde henne först om jag förstod det rätt. Det roliga är dock att Aqua har ärvt Quite Easys seghet medan Quanja har ärvt deras mammas pigghet och känslighet. Dom är inte alls lika på de sättet utan Aqua är ju ganska seg och okänslig medan Quanja är helt tvärtom.
 
Jag hittade en film på henne från en tävling för ett par år sen. Då Erika tävlade henne, hon som har fött upp och tävlat henne och även Aqua såklart. Här ser man att hon har lite mer power än aqua och mer kvick. Aqua är väldigt långsam i sina rörelser och saknar ganska mycket power :p Man hade ju önskat att Aqua hade ärvt lite mer kvickhet och power av sin mamma, men å andra sidan har hon ett mod som inte denna hästen har då det är så pass känslig. Jag tror att hon gick 1,10 med Erika innan hon blev såld. Sen hamnade hon nog lite fel och dom tog tillbaka henne, så nu tävar hon inte längre och har inte gjort på länge. Lite tråkigt för den ser ju ut att hon väldigt fint och bra.
 
 
På tal om Aqua syskon, senaste och sista systern hon fick 2010 är efter Baltimore, ska bli kul att se vad det blir av den :)

söndag igen

Nu är jag tillbaka, någon måste ha länkat mig i fredags för hade lite fler läsare än vanligt då. Eller så samlades ni alla här på samma dag bara :p Kul iaf!
 
Söndag idag, ska snart till stallet och klippa aqua. Hoppas hon står i vindskyddet annars är hon väl dygnsur och då kan jag ju inte klippa... Sen tänkte jag rida ut, eller rida i ridhuset, beror på hur mycket det regnar. Sen har jag inget mer planerat idag mer än att plugga lite matte (kanske börja i tid denna gången?) och kolla på tv ikväll, massa bra då!! Aqua ska få sig en rejäl makeover, ska fixa för och efter bilder haha
 
 
 
Sist jag klippte henne!

RSS 2.0