resultat halmstad 26-28 juli

Denna helgen har verkligen varit lärorik då jag äntligen (nästan) hittat tillbaka till min ridning. Min känsla för avstånd måste jag ha supit bort på mallorca och i falsterbo för jag vet inte vad som har hänt. Skämtosido... trodde inte man kunde tappa så mycket på 2 veckor... Ändå var vi placerade i 3 av 4 klasser även fast jag bara red bra i 1,5 klass. :p
 
 
Fredag 1,10 0+4 fel och 5a:
Hon kändes seg och hoppade inte alls med det trycket hon brukar. Inne på banan var det kaos och jag hittade inga avstånd. Red iväg henne på jätte stora avstånd och vi hittade ingen rytm och galopp alls. Men ändå kom vi runt med ett ner i omhoppningen efter denna kassa runda!! Började fundera mer på om Aqua verkligen är fräsch då hon inte kändes som vanligt....
 
''Man måste visa sin glädje för en placering..'' Egentligen tänkte jag bara på vilken kass runda vi gjorde och hur seg/inte som vanligt aqua kändes. haha...
 
Så här kändes det mer... haha
 
Lördag 1,15, 8 fel:
Här väckte jag iallafall upp henne på både framridningen och framhoppningen så hon hoppade med sitt vanliga tryck istället :) Kändes bra! Men inne på banan hittade vi ingen rytm alls och inga avstånd. Tänkte mer på att rida snabbt (var en A:0a) än att rida en bra runda med en bra rytm. Allt blev kaos igen och jag red iväg henne på för stora distanser!! Jag förtjänade minst 2 ner på denna rundan!!
 
Lägger varken ut film från fredagen eller lördagen då jag rent utav skäms över dom rundorna. Har nog aldrig ridit så dåligt eller slarvigt innan. Inte okej!! Här får ni en bild istället :)
 
 
Satt på kvällen och kollade filmerna om och om igen. Även några filmer från hoppningen tidigare i veckan. Såg då hur alldeles för stort jag lägger henne där hon inte kan hoppa av. Förstod då att det var jag som la henne FÖR stort och inte Aqua ''som kändes konstig för att hon la in små extra galoppsprång och inte ville hoppa av''. Trögt av mig!!
 
Söndag 1,10, 0+8 fel och 11a:
Det enda jag tänkte på inför och under denna rundan var att vänta och komma intill hindrena. Jag höll min plan i grunden och det kändes jätte bra! I omhoppningen började det bra sen tog jag innanför en kombination som jag inte tänkt. Blev jätte tajt till nästa hinder så hon petade det då jag tappade all galopp och la henne för nära. Mot sista låg vi stort och jag skulle varit mer tydlig där med att hon skulle hoppa av så hon tvekade lite först men hoppade sen av och rakt genom hindret! Men den bästa rundan hittills!! :)
 
 
 
Söndag debut 1,20 0+0 fel och 9a:
Kändes bra när jag gick banan men räknade med att hon säkert skulle peta ner något hinder... På framhoppningen väntade jag ut hindrena och hon hoppade suuuuper!! Fick loss henne i vänstersidan med där hon satt fast lite. När vi kom in på banan och skulle galoppera igång var hon redan flåsig så var rädd för att hon inte skulle orka hela men hade fel!! Mot 3an hängde det blommor i bomstöden och precis när vi skulle rida mot det började det blåsa så dom dinglade jätte mycket och hon började titta till på dom. Hon la in travsteg och trodde aldrig hon skulle hoppa över det utan att riva haha, men det gjorde hon. När vi ridit grunden tänkte jag ''iallafall en nolla i grunden'' men det fortsatte lika bra och mot sista tänkte jag ''nu får vi inte riva'' och det gjorde vi inte. Yeeeyy, nolla i 1,20 debuten. Endast 9 nollor av 50 starter och vi var en av dom, helt sjukt!! :) Det märktes att hon skärpte sig när det blev lite högre och hoppade bättre, även jag skärpte till mig!! Är jätte nöjd över debuten även fast det finns mycket att rätta till. Men jag är glad att vi satte nollan!:D
 
 
 
Min stjärna som alltid ställer upp <3 <3
 
Bra avslut på denna virriga helgen :p

heyyyy

Har skrivit ett långt inlägg om helgen som jag publicerar imorgon då jag måste ladda upp en till film först. Aqua har vilat igår och idag så hon får återhämta sig ordentligt efter helgen. Appis och tess har jag varit i slöninge med och vaccinerat, det är väl det som har hänt med hästarna igår och idag :p Imorgon blir det iallafall lite ridning! Min kompis är här nere nu och vi målar om farfars hus som sommarjobb, heeela dagarna. Vi ska åka utomlands snart så vi måste ha pengar ;) Så kanske blir lite dåligt med uppdatering denna veckan. På söndag åker jag iallafall hem till Jönköping igen och ev. så hämtar vi lånehästen då om allt går som det ska :D
 
Aqua visar lite språng :) Så ska det vaaa!

Min stjärna!


film från 1,20 debuten

Ska skriva utvärdering av alla klasser från helgen sen men här har ni filmen från 1,20 iallafall :) Lite småsaker här och var som kan förbättras men vi kom igenom den, felfritt till och med!! Att vi sen var placerade var bara ett plus :D
 
 

!!!!!!!!!!!

Dubbelnolla och placerad i 1,20 debuten!!!!!! :D


11 placerad i 1,10

Red som vanligt idag och då kändes det jätte bra!! :) nu ska vi snart hoppa 1,20


lite tankar om aqua

Innan jag åkte till Mallorca gjorde vi jätte fina rundor i Björbäck, en av vår bästa runda. Hon kändes jätte fin när jag lämnade. När jag sen kom tillbaka har hon inte känts riktigt som hon var när jag lämnade henne. Visst var hon lite oriden i början men hon har känts något segare än vanligt. I Glommen gjorde vi inga toppenrundor, dock en helt okej 1,15... Men jag har inte riktigt ridit som jag ska och Aqua har heller inte varit som hon brukar.
 
När jag hoppade fram inför 1,10 rundan igår så kändes hon inte lika spänstig som vanligt. Inne på banan var det ingen bra runda och hon kändes bara seg och jag red inte alls bra. Rider iväg henne och vill att hon ska hoppa av typ 10 meter innan hindret, jag. vet. inte. vad. jag. håller. på. med.... Tänkte att hon kanske har ont någonstans eftersom hon känns lite segare än vanligt och hon är inte riktigt likadan att rida som för några veckor sen. Longerade på hårt och mjuk när jag kom hem, böjde framkotorna som jag är livrädd för att hon ska få inflammation in. Ingen reaktion. (Har gjort lite böjprov på appis när hon inte var fräsch då hon inte visade något hos veterinären vid något tillfälle men visade hemma när vi böjde). Inbillade mig fortfarande att hon skulle ha ont... Man blir väldigt försiktig själv med sånt när man tidigare haft skador på andra hästar...
 
Idag gasade jag runt på framridningen, fram tillbaka, fram tillbaka så hon verkligen skulle vakna. Hon hoppade super på framhoppningen, sina vanliga, fina, spänstiga språng!! :) Inne på banan red jag väldigt slarvigt och satsade fööör mycket. Gjorde misstaget att jag red iväg henne och ville lägga henne alldeles för stort så hon la in ett extra. Måste skärpa mig tills imorgon!!
 
Frågan är nu varför hon känns något segare och inte den aqua hon var när jag lämnade. En sak är ju såklart att pappa ridit henne och att hon då tappat lite dressyrarbete. Sen har jag tappat flytet helt och rider inte alls som jag brukar. Den största anledningen tror jag är värmen. Det var när jag var borta som den riktiga sommaren kom och det tar nog på henne. Olika mycket på olika hästar. Förra ägaren sa att hon blir segare på sommaren, men jag har ju inte känt av något förrän nu när värmen har kommit. Så det är helt enkelt bara att gasa på lite extra och se så hon är vaken. :) Den ridningen fick jag ju ha när hon kom, men sen har jag tyckt att hon varit ganska självgående sen i våras. Så jag har glömt bort lite hur seg hon faktiskt kan vara ibland.
 
Imorgon hoppar vi 1,10 och 1,20. Det ska bli jäääääätte varmt men jag hoppas att Aqua ger lite extra imorgon ;) Jag ska rida bra och VÄNTA ut hindret och INTE rida iväg!! :)
 
Lite bilder från igår och idag för att göra detta inlägget lite roligare :p Finaaa aqua <3 Såklart om hon skulle bli oren så kollar vi upp henne, och vi ska ev. böja igenom henne hos veterinär nästa vecka för att vara säker. Men aqua är en seg häst och det kan såklart lura lite :p

Två ner

Hoppade 1,15 idag som var en A:0a, vi fick två ner men tar på mig båda nedslagen helt! Red alldeles för slarvigt och la henne fel... Men det kändes ändå bättre idag! :)


5a :)

Hade ett ner i omhoppningen men kom 5a ändå :) hon kändes lite trött idag, kanske var för att det var så varmt?! Hoppas hon är piggare imorgon iaf! :)


Aqua chillar

Ett tag kvar innan vi startar :)


Chillar

Fick sovmorgon, fixat allt i stallet i lugn och ro och nu sitter jag här och chillar tills vi ska åka :) Det är väldigt varmt idag, men Aqua brukar inte påverkas av det :) Så det ska nog gå bra:)


tagga tävling imorgon!!

Blev en kort ridtur idag barbacka på hackamoret. Blev mest skritt för hon har känts väldigt fin både igår och förrgår så onödigt att ta av hennes energi ;) Tävlingen börjar inte förrän 11 imorgon och jag hoppar sista klassen så sovmorgon för mig vilket gillas ;) Hann inte putsa, packa och fixa aqua idag så ska fixa det imorgon. Har ju mycket tid på mig :)
 
Imorgon ska vi göra en bra runda, tänka positivt och få ett bra flyt inför resten av starterna i helgen. Förhoppningsvis en 1,20 debut... :D Kul men nervöst faktiskt. Men det klarar vi!!
 
Min fina stjärna <3

duktig heeest :)

Det gick bra att hoppa igår, hon hoppade vattnet utan att blinka hahah.. Vi fick ett ganska bra flyt och rytm med kändes det som. Den övningen med 3 hinder (13m 3 galoppsprång emellan) är jätte bra för att få in en bra rytm och galopp.
 
Imorgon åker vi till Halmstad och hoppar en 1,10, tror det är en lokal. :) Hoppas att dom har med banken, vattnet och pulvermangraven ;) haha, dom hade faktiskt med banken i 1m sist jag var där så hoppas!! Denna gången hoppar vi ju 1,10-1,20 klasser så något naturhinder måste vara med :D
 
Ska rida ut aqua ett lugnt pass senare, det är lite molnigt idag så dom kan gå ute under dagen. Skönt för dom att slippa stå inne. Sen ska jag putsa, packa och allt det vanliga :)
 
 
Har lite filmer med som jag kan ladda upp sen :)

Rider

Nu ska vi träna på vår egenbyggda vattengrav!! Sen ska jag hoppa den andra övningen oxå, vi har lite publik som ni ser ;) ska vi spännande och se hur hon tar sig an vattnet :p


dagen

Tess fick stanna på seminstationen idag för hon ska semineras imorgon igen och vi har som sagt åkt hem. Så ska jag hämta henne på onsdag igen och då ska hon vara klar :) Vi kollade på en häst idag också vilket gick väldigt bra! En unghäst som inte tävlat något. Så om vi bestämmer oss för den kommer jag ha den några månader framåt för att träna och tävla hoppning med. :) Kommer också bli en liten förändring med appis då, som kommer göra henne och tess gott :)
 
 

söndag

Idag har aqua som sagt vilat, men har pysslat om alla hästarna :) Imorgon ska tess till seminstationen och kollas om hon ska insemineras mer eller om hon är klar. Isåfall är det dräktighetskoll om 2 veckor och då måste hon vara dräktig... Annars ska vi byta hingst. Sen åker pappa och jag hem till Jönköping, ska kolla på en häst på em :) Sen tar jag tåget tillbaka på tisdag och rider på kvällen. Kommer rida ut och sen avsluta på gräsbanan och hoppa små hinder både tisdag och onsdag. På torsdag blir det en lugn uteritt så hon kan ladda upp sig inför helgen.
 
Klasserna vi hoppar är, fre: 1,10, lör: 1,15 och sön: 1,10 och debut 1,20 :D Hoppar 1,10 på söndagen med för jag inte vill gå direkt in i en 1,20 eftersom det är våran första! Kommer bli jätte kul!!
 
 
Nu ska jag sova, upp tidigt imorgon för att åka med tess! :)

bilder från idag

Här kommer lite bilder från framhoppningen och någon från banan innan start :) Hon är så fin min lilla häst, ställer upp till 100%, alltid! <3 Sen har hon börjat hoppa igenom sig så mycket bättre på senaste, ska leta upp någon gammal bild som jag kan jämföra med!
 

filmen från idag! :)

Riktigt klantigt av mig, skulle bara väntat så hade vi kommit något nära än att rida iväg henne sådär. Men det är ganska så stor skillnad på lokal och regionalt. Mycket mer maxat och hindrena kommer snabbt med lite kluriga vägar! Har ju aldrig tävlat regionalt (bara någon gång med appis) så har inte så mycket rutin där. Men tror att nollorna kommer ju mer vi tävlar. Tycker aqua har skärpt sig med sina ben nu (och jag har hittat en bättre ridning) och rivningarna i helgen har bara varit mitt fel!
 
Kommer inte hoppa något imorgon då hon tappat för mycket under tiden jag varit borta, tyckte hon kändes något matt i sprången idag. Sen har mitt öga för avstånd varit lite så där i helgen, har inte riktigt hittat något flyt och det var nog därför det hände så i dagens klass. Så aqua ska få 2 dagars helt vila nu så hon verkligen återhämtar sig efter denna veckan. Så ska jag sätta upp lite olika övningar med små hinder så vi får tillbaka flytet :)
 
 
Om jag ska säga något jag var riktigt nöjd med var det anridningen till kombinationen där vi hade en bra galopp genom svängen och jag såg ett avstånd direkt då, så det var bara att sitta och vänta. Även efter det vi rev så flöt de sista 3 hindrena på jätte bra :D Det var inte ''wow'' runda men godkänd med ett helt klart godkänt resultat för att vara andra 1,15 :)

Glommen dag 2

Idag hoppade vi 1,15 vilket kändes jätte bra! Ett stort misstag av mig där jag la henne jääääätte stort och hon la in ett litet extra och rev! Annars var rundan godkänd :) vet inte riktigt vad som hände där, en ganska svår sväng där det blev lite vingligt... Jaja, bättre än igår iaf! Pappa tog jätte fina bilder på framhoppningen, kan lägga upp dom + filmen senare :) nu ska jag sola och bada!!


glommen dag 1

Nu har jag smält rundan lite, känslan när jag kom ut från den rundan var verkligen åt helvete. Kändes som vi inte hörde hemma på 1,10 banorna och aldrig skulle kunna debutera 1,20... Har samlat mod och sett filmen nu så jag kan förbättra tills imorgon. Vi rev 5an där vi kom jätte nära, i obalans och dålig galopp. Sen gick kombinationen bra, fick ett dåligt språng på sjuan och då var jag nära på att utgå för jag blev så förbannad på mig själv. Vände upp mot sista ändå och kom kasst så vi rev det med.
 
Imorgon måste jag sätta upp en mycket bättre galopp från början. Det dåliga var att det inte var någon som släppte in och dom sa att det bara fick vara 3 stycken inne på tävlingsbanan vilket det var när jag stod utanför och väntade. Så trodde inte att det var jag förrän 3 stycken. Men precis när jag red in så fick jag startsignal och han inte alls rida igång henne. Riktigt dåligt att dom inte hade någon vid insläppet vilket gjorde det jätte rörigt och spikern hade typ noll koll.
 
Imorgon hoppar vi 1,15 och som sagt ska jag sätta upp en bättre galopp och även tänka positiv istället för att klandra ner mig själv (lättare sagt än gjort...). Hon kändes iaf fin på framridningen/hoppningen.

Mina fina <3

Tagit hand om mina prinsessor lite, dom står inne under dagen för alla blinningar. Gett dom massage, värmefilt och borstat på dom!

(Tess är på seminstationen och ska insemineras idag då hon inte var dräktig....)


Skit

Gjorde vår sämsta runda någonsin idag.. Jag bara förstörde för Aqua!! Vill helst bara stryka mig imorgon och skita i det.


ibland blir det inte som man tänkt sig

Har ju nämnt tidigare att vi letar efter en häst att låna under en längre tid. Då vi inte ska köpa fler hästar på ett bra tag... Hittade en jätte fin som inte gick igenom besiktningen och idag var det återbesök med den. Tyvärr var den inte helt fräsch ändå så då bestämde vi oss för att inte låna den. Den var verkligen superfin med en enorm kapacitet, bästa hästen jag suttit på. Men det hjälper ju inte så länge den inte är fräsch. Så då är det bara att leta vidare. Ska prova en redan nästa vecka faktiskt! Jag letar ju helst efter en som kan gå 1,10-1,20 nu eller ganska snart, men det skulle vara roligt med en lite yngre häst också som man får utbilda lite mer från grunden nu när jag har lite mer rutin i hoppningen och på tävlingsbanan. Jaja, vi får se vart vi hamnar. Finns så mycket hästar nu som inte blir sålda så hästlösa blir vi ju inte iaf ;)
 
Aqua och jag igår :)
 

fixat inför tävlingen

Har ridit aqua en sväng i skogen. Idag lämnade hon stallet utan krångel, duktig heeest! Hon kändes fin i skogen, jobbade mycket med att hon skulle ta i med sina bakben. Mycket tempoväxlingar i galoppen där jag ville att hon skulle lyssna direkt fram och direkt tillbaka. Vill att hon ska bli snabbare på att komma tillbaka men ändå helt okej idag :) Sen flyttade jag henne lite för skänkeln i traven och ställde igenom lite. Inget jobbigt pass utan bara lite lösgörande och en check inför imorgon! :)
 
Har tvättat manen, svansen och benen. Friserat, putsat och packat så allt är klart. Det börjar redan 8 imorgon men startar sent så räcker med att jag är där kvart i så jag hinner gå banan! :) Är as taggad och hoppas aqua hoppar fint och håller reda på sina tassar ;)
 
 
 

hoppat!

Flyttat ner hindrena till gräset idag så hoppade en kort bana. Idag märktes det att hon tappat endel i dressyren under jag varit borta :p Blev väldigt mycket dragkamp innan hindret där hon inte ville samla ihop sig och sätta under sig, utan sprang bara på och blev lång. Kändes väldigt flängigt idag hehe... Men får göra det bästa av saken i helgen, ska försöka få ordning på henne under framhoppningen så gott det går! :)
 
Pappa tog några bilder men kameran dog ganska snabbt, hon hoppade väldigt fint idag när jag fick henne att vänta ut hindret. Hoppade upp till 1,15 och det kändes väldigt lätt och enkelt. :)
 
3 bilder från när jag hoppade fram :)
 

derby

Har alltid velat rida en derbybana då jag älskar att hoppa mer naturhinder än vanliga hinder. Har länge velat ta fälttävlanskortet och börjat tävla fälttävlan men det har det blir aldrig av. Måste verkligen ta tag i det, nästa vår kanske? haha. Men iallafall, efter falsterbo nu blev jag jätte sugen på att rida någon derbybana. Innan har jag bara ridit 1m och det finns inga derbybanor på den höjden men nu när jag kommit upp lite så letade jag lite tävlingar som hade derby. Hittade faktiskt en i Grevagården i augusti. Dock går den 1,20 men ev. om allt känns bra kommer jag debutera 1,20 i helgen annars helgen efter. Så då kommer jag att kunna åka på den :D Ska bli sååå kul isåfall. :)
 
Aqua måste tränas tills dess så hon orkar hela banan då den är lite längre än en vanlig bana. För er som inte vet så innebär en derbybana att den är längre än vanligt (den i grevagården är ca 700m), går i högre tempo och innehåller mer naturhinder, ex. bank, vattengrav, pulvermangrav, hopp ut från banan osv... :) Blir as taggad hahha! Så det är ett kortsiktigt mål vi har, att kunna åka på den tävlingen :) Men sååååklart om vi inte är redo för 1,20 än så åker vi ju inte på den, ni har nog förstått att jag avskyr att stressa upp i klasserna då det kan förstöra en häst för alltid.
 
 

hej!

Som ni kanske märkt har inte bloggen funkat igår eller halva dagen idag och därför bloggade jag heller inte igår. Idag har jag varit i Göteborg och shoppat samt träffat min bror som kom hem idag från sydafrika som han vart i 1 år. Sen hem och rida aqua och ta hand om hästarna :)
 
Igår red jag aqua i skogen och i ena gräshagen som dom äntligen tagit ensilage i nu. Pappa hade lite problem med att rida ut på henne, första dagarna gick bra men sen tog hon över ledarrollen ;) Så aqua och jag hade lite krig innan vi kom iväg. Först fram i galopp sen tvärstopp, backa tillbaka hela vägen, fram i full galopp, tvärstopp, backa tillbaka hela vägen x10 sen släppte det och hon gick ääääntligen :p Får driva på henne som satan för att försöka skritta iväg lite funkar inte riktigt på henne då hon är så förbannat envis :p När vi var ute i skogen såg hon något läskigt i kanten och galopperade rakt ut i kalhygget, hahah har aldrig hänt innan och jag blev helt förvånad! När vi kom tillbaka red jag som sagt i hagen, hon kändes lite stel, inte riktigt rak och lite svårt att sätta under sig. Men kändes ändå helt okej. Red på ganska länge och sen var hon dyngsur :p Tyckte inte riktigt hon släppte igenom ordentligt utan var fortfarande ganska stel och hängig i högertygeln.
 
Idag red jag bara i hagen. Kände att hon hade lite träningsvärk från igår då hon var lite tjafsig. I vänstergaloppen kändes hon väldigt fin men i höger var det riktigt jobbigt. Hon försökte komma undan med allt, springa iväg, byta galopp (vilket hon gjorde typ 10 gånger), sakta av osv... Men sen släppte hon och blev jätte fin samt att hon slutade hänga i innertygeln och kom upp på ytter. När jag sen travade av henne kändes hon jätte fin!! :) Imorgon ska vi flytta ner hindrena till gräset så ska jag hoppa lite inför helgen. Ska bli kul, har ju inte hoppat sen björbäck :D
 
Appis tränade jag lite trick med, var ett tag sen nu. Man märker verkligen hur kul hon tycker det är och hon gjorde stegringen jätte bra :) Imorgon ska vi på dräktighetskoll med tess, håll tummarna för att det ligger ett litet föl i magen på henne nuuuu!!!

hemma

Nu är jag tillbaks i sommarstugan igen. Kom hem från mallorca i torsdagskväll och på fredagmorgon åkte jag direkt ner till falsterbo och kom hem för en stund sen!! :) Har haft det riktigt kul på mallis med bra väder varje dag, mycket bad och fest!! :D I falsterbo fortsatte festen på kvällarna så nu är jag helt död och har endel sömn att ta igen. Orkade inte ens se four och six baren igår utan var tvungen att sova några timmar för att orka med kvällen haha.. Men har haft så jäkla kul det senaste och nu har jag massor av motivation till hästarna :) Såg click and cash på lördagen och han hade ett ner i kvalet till grand prixen. Så jäkla fin är han!! Annars är ju alltid laghoppningen och derbyt höjdpunkten tycker jag, tyvärr gick det inte jätte bra för sverige i år. Men kul att se ändå!
 
Nästa vecka ska tess på dräktighetskoll, lånehästen ska kollas igen och sen är det tävling hela helgen i glommen :D Så aqua ska trimmas ordentligt i veckan, får se hur hon känns nu efter pappa ridit henne :p Han har ridit henne nästan varje dag, hoppat studs och mycket skogsridning så hon har ju inte tappat något i kondition eller styrka utan kanske bara i dressyrarbetet!
 
Det var verkligen strålande väder i falsterbo i år, nästan för varmt... Men bättre det än regn! :)


varför jag tycker hästar ska få vara hästar

Återpublicerar ett inlägg jag skrev för länge sen som jag då fick massa bra respons på. Ändrade lite på mina åsikter om skaderisken men annars är det samma. Kan ju säga att jag läst etologi på gymnasiet (med MVG) där jag lärde mig allt om beteende, frustration och stress så det är inget jag har hittat på eller tagit från någon osäker källa ;)

 
Några som reagerat över om att jag har mina ''tävlings'' hästar på lösdrift. Så nu tänkte jag skriva ner mina åsikter här, blev ett ganska långt inlägg men hoppas ni orkar läsa! :) Detta är ett ämne som oftar skapar ganska mycket diskussion, vilket alltid är kul att höra andras åsikter. Jag vet att vissa hästar inte kan gå på lösdrift av vissa anledningar, och ibland så finns det inte ens möjlighet till att ha sin häst på lösdrift.

Först och främst...! Nåt jag inte förstår är varför man delar in hästarna i olika ''grupper'', skogsmullehäst och tävlingshäst? När räknas en häst som skogsmulle och när räknas en häst som tävlingshäst? Är det när den går på lösdrift och när den står i box? Eller är det vad man har hästen till? Jag förstår bara inte VARFÖR man delar in hästar i grupper, en häst föds med samma beteende även fast det är en GP häst eller en häst som inte ska tävlas alls. Så varför skulle inte en tävlingshäst kunna gå på lösdrift?

Det vanligaste idag att ha hästen i box och JAG tror anledningen till de är okunskap. När jag köpte appis så var det självklart att ha henne i box, jag visste knappt vad en lösdrift var. Jag gjorde som alla andra och trodde såklart att det var så det var. Det var bara så, man har hästen i box. Jag var inte den som reflekterade över sånt då, men jag visste att appis inte trivdes. Hon var väldigt mager (man såg tom ibland revbenen..), väldigt stressad och aldrig bekväm i sig själv.


Inte ofta man ser appis i en box (längre) :p

Varför jag tycker den ska få gå ute och leva som en häst ska göra är ju såklart för att hästen ska kunna utföra sina beteende. För den mår bra om den får utföra sina beteende dagligen. Men varför? Varför mår den dåligt om den inte kan utföra sitt beteende? Man reflekterar inte längre än så, utan det bara är så att den mår bra om den kan utföra sina beteende och mår dåligt om den inte kan de. Men hur dåligt? Mår alla dåligt eller är det från individ till individ?

Anledningen till att en häst mår dåligt av att inte kunna utföra sina beteende är att den blir frustrerad. Frustration leder till stress, och det är det som gör att hästen inte mår bra. Den kan inte hantera situationen helt enkelt. Ett exempel är att den inte kan röra sig fritt dygnet runt, hästen blir då frustrerad över det vilket leder till stress. Och det är alltså långvarig stress som pågår under hela hästens liv om den lever så, utan kompisar, utan tillräckligt stor yta, utan mat dygnet runt osv.. Jag vet att det låter hemskt men det är så det är, och det är vetenskapligt bevisat.

Det är därför vissa hästar får beteendestörningar, om vi tar krubbitning som exempel. Krubbitning kommer främst av att hästen inte får äta tillräckligt (blir frustrerad vilket leder till stress) och börjar då krubbita. Anledningen till att den fortsätter är att den sänder ut endorfiner i kroppen vilket gör att den mår bättre. Den liksom drogar sig själv. Och har den en gång börjat så är det svårt att sluta. Vissa hästar kan ju sluta medan andra håller på livet ut. Såna här beteendestörningar skadar ju hästen också, som att krubbitan så försämras ju tänderna eftersom dom tar stöd mot något.Stress kan leda till att ett djur blir apatiskt (har aldrig hört att en häst blivit de), vilket betyder att dom helt gett upp till att försöka anpassa sig till situationen och är helt okontaktbara. Jag vet ingen häst som blivit de och jag vet inte hur mycket som krävs för att den ska bli de. Men om den utsätts för, för mycket stress så blir de till slut apatiskt. Hemskt. Och då kanske man får en liten bild av hur dåligt man mår av stress.

Man kommer aldrig kunna ha hästar utan stress, eftersom tex ibland så blir hästen skadad och får ont och så är det och hästen blir stressad av det. Men vi kan ju inte göra något åt det just då. Men saker som vi kan göra något åt minskar stressen. Som att ha den med hagkompisar, så mycket utevistelser som möjligt, fri tillgång till tugg osv.. Man kan faktiskt mäta stressen hos en häst nu, tex mäta hjärtrytmen eftersom den går upp när man blir stressad.

Varför jag tror hästen presterar bättre om den går på lösdrift!

Jag själv presterar bättre i allt jag gör när jag mår bra och jag tror det är samma för hästen. Hästen presterar bättre när den mår bra än om den skulle må dåligt. När en häst lever i en så stressfri miljö som möjligt så mår den bra, det säger ju sig självt. Därför tror jag att hästar presterar bättre när de går på lösdrift.Skaderisk?

Ja det är ju de i många fall det hänger på, man vågar inte ha hästar ihop i stora hagar för att de kan sparka varandra eller springa omkull. Men släpper man ihop rätt hästar med varandra så minskar man skaderisken. Aqua, appis och tess funkar super med varandra och jag tror aldrig dom skulle sparka varandra eftersom dom är så tajta och vet vart dom har varandra. Man kan även minska skaderisken genom att ha bra hagar där skaderisken minskar. Jag tycker risken är större att hästen vrickar sig pga att hagen är väldigt ojämn än att den skulle få en spark. Så en bra hage med rätt hagkompisar minskar skaderisken väldigt mycket.

Sen så kan man ju diskutera över om man vågar ta risken och släppa ut en häst värd flera miljoner kronor i en hage med hagkompisar? Men vill man istället utsätta hästen för stress under en lång tid? Det är ju lätt att säga nu, att såklart jag skulle låtit min häst värd flera miljoner få gå ute med hagkompisar dygnet runt, men står man i den situationen så tänker man nog inte så. Men genom att låta hästen gå ute från till den föds med samma kompisar tills den blir gammal så tror inte jag det är lika stor risk. Då hästarna känner varandra så pass bra. Men som sagt, lätt att säga nu och det går nog inte att sätta sig in i situationen riktigt.


Totilas som blev såld för ca 100 miljoner kronor skulle man nog inte släppa ut i en stor hage med hagkompisar, eller?

Hoppas ni orkade läsa allt, här har ni iaf mina åsikter om varför jag tycker att en häst ska få vara häst, även fast det är en tävlingshäst eller inte. Mycket av det jag skrev är ju ren fakta som är vetenskapligt bevisat. Men det vore kul om ni skrev era åsikter om detta också!!! :D Så kom igen nu!


Kul att ridsport tog upp detta med lösdrift en gång, visar ju att det går framåt med lösdrift :) Extra kul att appis fick vara med på framsidan :p

glommen

Nästa tävling blir i Glommen 19-21 juli. Har aldrig varit där innan och tävlat (bara tränat) så det ska bli kul att åka till ett nytt ställe :) Stor gräsbanan där med! Vi har nog bara 20-30 minuter dit, så bra när tävlingarna ligger nära.. :) Vi hoppar lilla rundan som går i:
 
Fredag: 1,10
Lördag: 1,15
Söndag: Finalen går i 1,20 och vet inte fall jag kommer hoppa den. Men om allt känns jätte bra under helgen så är det inte omöjligt :)
 
Förmodligen går det lika bra som sist! :)
 

en sömnig aqua

Hahha aqua var så rolig (och smidig) på tävlingen i torsdags. Hade med henne ner till tävlingsbanan så hon slapp stå i transporten mellan klasserna och då stod hon verkligen och sov. Skulle ge henne en godis men inte ens det ville hon ha (eller märkte att jag gav henne?) eftersom hon sov. Haha, men vilken lugn häst att ha med sig på tävlingar, så bra att hon kan koppla av och känna sig trygg med mig. Ibland står hon och skrapar med hoven i transporten men försöker hitta lite lösningar till att hon inte ska göra det, ex. ge henne kraftfodret där. Men hon är verkligen en smidig häst att ha att göra med. Bra att hon kan ta en tupplur och ladda upp sig mellan klasserna ;)
 
Skulle försöka ta en fin bild med rosetten men hon stod ju bara och sov :p

känslan att sträva efter

Denna 1,10 rundan vi gjorde på torsdagen i björbäck är den bästa rundan vi någonsin gjort. Det kändes som vi lekte runt hela banan och hade så kul. Direkt när jag kom ut från banan sa jag: vilken jäkla fin runda, och det är inte ofta jag säger det, det är inte ofta jag är nöjd med en runda. Aqua var verkligen med mig till 100% på allting, hon gjorde det jag bad om. Hon var med på att gasa på snabbt, hon var med på när jag skulle sätta tillbaka henne snabbt, hon svängde upp snävt upp mot sista hindret och vi hade en rytm och galopp som gjorde att allt flöt på så bra! Ska ha denna rundan i baktanken inför varje start och hemma, varje ridpass sträva efter det. För att det är i markarbetet hemma som vi trimmar inför detta, för när markarbetet sitter, sitter hoppningen.
 
Kan bara säga att hon var såååå fin, både på framridningen/framhoppningen och banan. Inget slår denna rundan och hon hoppade fantastiskt. Min fina häst <3 Tyvärr går det ju inte att förmedla känslan jag hade genom en film, men visst ser det rytmiskt och lätt ut? Ingen tjaffs utan hon är med på allting jag ber henne om. :)
 
 

utvärdering björbäck

Tänkte skriva en utvärdering om hur björbäck var, tycker ni föresten att det är roligt att läsa om ''utvärderingar'' från tävlingsplatser? :)
 
Tävlingsbanan:
Stor gräsbana med jätte bra underlag. Det var nog det bästa gräsunderlaget jag tävlat på! Det blev inte speciellt halt när det hade regnat sista dagen och då hade det ändå regnat en hel del. När det var torrt var det såklart jätte bra! Roliga banor hade dom också, och det märktes skilland på en lokal och en regionalbana där det var betydligt mer maxat och hindrena kom mycket fortare! Synd att dom inte hade med ex. pulvermangraven eller något sånt i mina klasser, tycker det är mycket roligare då :p
 
Framridning:
Man kunde både rida fram i ridhuset, på en utebana, på gräset eller på samma bana som framhoppningen då det var så enormt stor. Så det var superbra!
 
Framhoppning:
Som sagt så var det jätte stor med två oxrar och två räcken vilket gjorde att det inte blev så rörigt. Du kunde hoppa fram i lugn och ro utan att någon skulle springa och höja/sänka precis när du tagit ett språng. Man kunde även börja hoppa fram när man ville eftersom det inte var någon som släppte in dig. Tycker det var rätt bra så man kunde lägga in något litet språng på krysset/lilla i framridningen. Man kunde även ta ett språng på gräs med!
 
Funktionärer:
Dom var väldigt snabba, trevliga och hade bra ordning på allt!
 
Cafeterian:
Bra, fanns mycket att välja på! :)
 
Övrigt:
Tror nog Björbäck är den bästa tävlingsplatsen jag har varit på. Dom var verkligen snabba och körde på hela tävlingen i ett bra tempo. Det tog en kvart för dom att både bygga om banan + att låta oss få gå banan. Startsignalen gick direkt när föregående passerade mål och ja allt flöt på bra. Jag som trodde att jag skulle få vara där många timmar då jag startade bland dom första i första klassen och bland dom sista i sista klassen men det gick så jäkla snabbt så det blev inte många timmar där! Dom hade även en stor parkering och ett plus var att högtalarna räckte dit, lite jobbigt när man står och gör i ordning och så hör man inte vart dom är på! Men tycker allt var bra där som sagt, kunde dock varit med något derbyhinder i någon lätt klass tycker jag hahah ;) Men har ni chansen att åka och tävla där så gör det, jätte bra tävling :D Ska absolut åka dit nästa år!!
 
Har lite bilder denna gången!
Lite av tävlingsbanan.
 
Framhoppningen.
 
Ena framridningsbanan.
 
 

fråga om seminstationen

Skriv ett inlägg om hur ett besök på insiminationskliniken brukar gå till. vad är det som ska ''kollas'' hos tess? och hur är det med hennes hälta?
 
Svar: Man väntar tills stoet är i brunst då åker man dit och första besöket kollas stoet av en veterinär så allt ser bra ut. Sen kollar även veterinären med ultraljud hur långt stoet har kommit i brunsten och då säger han vilken dag man ska komma tillbaka och inseminera. När man har insemierat kollas stoet en dag/2 dagar efter så hon har släppt ägget annars kan man även insemiera en gång till! :) Sen kollas stoet 14 dagar efter och se fall hon är dräktig, annars insemieras man igen ganska direkt efter det eftersom deras brunst kommer ungefär var annan var tredje vecka! Det finns alltså en veterinär på seminstationen vissa dagar som kollar hur långt stoet kommit i brunst/kollar så allt är okej/tar backprov osv... Sen är det hon som äger seminstationen som insemierar då det inte behövs någon veterinär till det :) Man kan lämna stoet på seminstationen under veckan hon är i brunst, det gjorde vi med tess när vi var i jönköping. Men nu när vi är i falkenberg så åker vi såklart in med henne istället!
 
Fick även en fråga för ett tag sen om vad ett backprov är. Man tar ett prov och kollar så stoet inte har någon infektion exempelvis streptokockter, så man kan medicinera mot det eftersom en infektion kan göra att stoet inte blir dräktigt.
 
Tess på seminstationen! :)
 
Och svar på hur det går med hennes hälta så är hon ohalt fortfarande :) Men vi ska ju fortfarande ta föl på henne och sätta igång henne ordentligt nästa år när hon fått fölet!

''veckans'' blogg!

Gick tillbaka i bloggen och såg att jag haft veckans blogg här ganska ofta för ett tag sen! Så tänkte ha det igen. :) Nu blir det ju inte riktigt veckans blogg men det får heta så ändå :p
 
För att vara med:
Skriv en kommentar i detta inlägget att ni vill vara med. Sen väljer jag ut en vinnare eller några stycken som ni får rösta på. Vinnaren får gästblogga här och en länk till sin blogg såklart!
 
Hoppas många vill vara med :D
 

klart!

Fixat sju inlägg till er nu, förhoppningsvis vissa läsvärda så skriver jag igen när jag är hemma nästa vecka :) Uppdaterar nog lite på instagram under veckan, iisabellaf :) Ska ha det riktigt bra och hoppas på väääldigt bra väder!!
 
 

hem till jönköping

Nu är jag på väg hem till jönköping, åker inatt upp till stockholm för att flyga till mallorca. Jag förstår om ni är avundsjuka ;) Ska bli riktigt gött med värme, sol och bad! Tur att jag kunde tima in allt med tävlingar och falsterbo. :)
 
Var som sagt med tess på seminstationen imorse. Vi tog ett backprov i måndags och hon hade streptokocker (någon bakterier tror jag) så hon har fått medecin mot det nu och förmodligen hinner det försvinna innan hon blir dräktig då det kan göra att dom inte kan bli dräktiga (kanske därför det inte tog sig sist). Sen hade hon släppt ägget och därför ska hon inte semineras imorgon igen utan tillbaka för dräktighetskoll om 14 dagar. Hoppas det tagit sig då!! :)
 
När jag kom tillbaka trimmade jag aqua på banan. I början var hon lite överallt, inte inom sin ram. Antingen sprang hon på eller sprang sakta, bogarna var överallt osv... Men sen kom hon till sin plats ;) Jobbade med öppna i traven där hon kändes väldigt fin. I galoppen jobbade jag med bågar på långsidorna, så hon får gå lite i förvänd galopp där hon gärna vill byta (hemläxa av dressyrtränare över sommaren :p). Men idag bytte hon bara en gång, kunde till och med rida henne rak (brukar annars ställa henne lite så hon inte byter) utan att hon bytte. Sen red jag ner mellan fälten och jobbade med samlingen, bättre att rida ut och göra det då hon tar i mer och bjuder bättre. Man får vara smart när man har ett sto ;) Hon kändes lite trött men jobbade på bra när hon väl kom ihop. Brukar sätta ihop henne ordentligt i en kort galopp några galoppsprång och sen öka som ett beröm för att sen ta tillbaka henne igen. Kändes fin idag, hoppas pappa kan hålla den formen på henne nu :p
 
 
Sagt hejdå till hästarna med, kommer sakna dom men vet att pappa tar väl hand om dom :)

fråga till er! :D

 Tycker alla kan svara, så jag vet vad jag ska skriva mest om!! Tycker det är roligt att skriva om allt faktiskt :)
Vad tycker ni är roligast att läsa om?


Free surveys
 
Tänkte egentligen att detta skulle komma upp när jag är borta men blev nyfiken på att veta redan nu :p

då var denna dagen slut.

Har skrivit några tidsinställda inlägg nu och tänkte skriva några till imorgon på tåget hem, så skriv gärna fler tips :)
 
Aqua red jag ut en sväng idag, hon är fortfarande väldigt spänd i skogen här, inte riktigt vant sig än... Men när hon slappnade av var hon fin! Bra med bjudning iaf :) Sen red jag ner på gräsvägen mellan fälten och där hade det kommit upp massa gräs så det kändes som vi galopperade på ett fält vilket är så himla härligt. Gasade på henne lite och hon verkade tycka det var lika kul som jag :) När jag red tillbaka samma väg så hon jobbade jag henne lite, samlade henne ordentligt och sen ökade. I vänstergaloppen var hon riktigt fin men i höger tjaffsade hon lite och ville inte riktigt släppa igenom. Men tog det ganska lugnt idag och tänkte rida igenom henne lite mer ordentligt imorgon på banan innan jag åker. Kom på att om jag åker till falsterbo direkt när jag kommer hem nästa torsdag så har jag bara 5 dagar på mig att trimma henne tills nästa tävling, hehe.. Får sätta pappa och aqua i hårdträning nästa vecka efter aquas lugna vecka haha! Massa studshoppning ;)
 
Nu ska jag sova, upp tidigt imorgon och åka med tessi! :)
 
 
Tess igår :)

tisdag

Nu är tess inseminerad så hoppas det tar sig :) Hon ska kollas imorgon och kanske insemineras på torsdag igen. Ska rida aqua lite senare och sen även gå upp tidigt imorgon och åka med tess + hinna rida aqua innan jag åker hem till jönköping :) Ska försöka skriva ihop några tidsinställda inlägg, om ni har förslag på några/har någon fråga kan ni skriva det/den här! :)

text och bildinlägg om dagen :)

Var på seminstationen med tess imorse för en koll och imorgon ska hon insemineras :)
 
Sen besiktigade vi hästen som såklart inte gick igenom, hade det på känn faktiskt. Men vi får se lite... Har inte uteslutit det än då vi inte riktigt vet vad felet är. Men det var väldigt synd då jag tyckte om den väldigt mycket, både jag och pappa :(
 
På kvällen var jag i stallet och gav hästarna kraftfoder, pysslade om dom, friserade, oljade hovarna, tvättade benen, borstade ut svansarna osv... det verkade dom uppskatta :) Så nu är dom fina! Imorgon får dom (appis och aqua) nya skor med! Tog lite bilder :)
 
Tess har fått lång man så klippte till den lite för den var väldigt sliten i topparna. Den blev väl inte jätte rak men men, hon går ju bara i hagen :p
 
 
Hästarna har verkligen blivit såna kompisar :D
 
Aqua fick vila idag, ska rida igenom henne imorgon och sen åker jag hem på onsdag för att åka till mallorca på torsdag. Kanske rider henne innan jag åker hem på onsdag. Sen är jag iväg en vecka, så då får hon nog ta det rätt lugnt. Blir nog bra för henne efter tävlingshelgen. Hon gick inte så höga klasser men ändå 4 stycken + att det tar mycket psyket att vara iväg så mycket på kort tid. Så det blir skönt för henne att bara gå i hagen några dagar och sen ridas några lugna pass med pappa, för att sen ladda upp inför Glommen när jag kommer hem :D
 

vår transport är till salu nu :)

http://hastutrustning.hastnet.se/sok/annons.php?aid=585215
 
 

RSS 2.0