Gott nytt år :)

Precis kollat världscuphoppningen från igår där Jens och Lunatic tog en andraplats av bara fyra felfria!! Rätt grymt. :) Ikväll ska jag fira nyår med ett par kompisar och hoppas det blir en rolig kväll!! Hoppas ni läsare får en kul kväll och gott nytt år så hörs vi nästa år ;)
 
 

Nöjda hästar :)

Nu är dom nog nöjda, hoppas dom inte blir för feta.... haha. Men hagen är verkligen så lerig runt deras hönät så de går inte ha dom där just nu.
 
Nyår imorgon, jag brukar alltid gilla nyår. Man blir så taggad på nåt sätt när man firar in de nya året... Nästa år går jag klart basåret, flyttar någonstans så jag kan jobba med hästar, gör förhoppningsvis bra resultat med hästarna, utvecklas ännu mer osv..osv..osv.. Det är detta året jag tar steget ut i vuxenlivet. Har varit bra att fått ett extra år att fundera över vad jag vill göra och nu vet jag!

bilder från igår

 

hoppat cazzilla

2 filmer från idag. Skuttade runt på lite låga hinder och hon skötte sig jätte bra :)
 

de hästar jag har nu

För er nya läsare som inte riktigt har koll på hästarna.
 
Quintess (tess) är min egen och hon är för tillfället skadad (ledbandskada). Hon är dräktig med Diamantino, tanken är att ev. testa sätta igång henne nästa år. Vi har henne inte hemma i Jönköping utan hon går nere i Falkenberg på lösdrift där och tas hand om av dom som vi har henne hos.
 
Apolonia (appis) är min egen också. Hon var min första egna häst och just nu vilar hon och går som sällskaphäst till tess i Falkenberg.
 
Aquatini (aqua) är min egen och hon har jag ägt sen ett år tillbaka. Vi har placeringar upp till 1,20. Målet nästa år är att bli stadiga i 1,20 och debutera 1,30.
 
Cazzilla äger inte jag utan har lånat henne på obestämd framtid. Hon har haft föl i år och har jag harsatt igång henne nu. Nästa år ska vi ut och tävla lite.
 
Hoppas ni har lite mer koll nu :)

Har lite fina bilder från idag :)


Lägger upp dom sen, nu ska vi iväg och fira jul. Cazzilla var galen idag så hon kastade av mig haha... Mitt ben är mörbultat men hoppas jag kan rida imorgon, då ska vi hoppa lite :)

då var julen över för detta året

Hej!! Har knappt suttit vid datorn de senaste dagarna. Men nu är julafton över för iår, fick fina julklappar och är såklart nöjd. Hade inte önskat mig något speciellt. Imorgon kommer mina föräldrar hem igen från Sydafrika så det ska bli skönt att slippa sova ensam nästan hela tiden.... lite läskigt faktiskt. Så vi ska fira lite jul på lördag igen men sen är den helt över. Har ridit cazzilla en sväng i skogen idag, avslutade lite på utebanan. Hon har blivit väldigt pigg nu de senaste och orkar även streta emot lite mer haha. Men det är ju bara positivt att hon fått bättre kondis och mer styrka. Aqua har tappat två skor på två dagar?? Säkert pga all jäkla lera. Det har regnat hur mycket som helst de senaste, så hoppas de är över nu.. Hagen har sett ut som en swimmingpool. Kunde inte ens köra ut mat till dom då kärran bara fastnade, så gav upp och öppnade till ensilagebalen istället så dom kunde käka upp den. Kanske får sätta ut en bal istället nu, det gör nog bara gott för cazzilla. Värra för aqua, hon kommer bli fet... haha
 
Nu skriver jag inget viktigt haha. Uppdaterar mer imorgon, förhoppningsvis lite roligare :)
Dom klagar nog inte haha :)

julafton

Gammal bild på tess mig och appis. Vad jag saknar dom <3
 

film från clinicen

Letade fram ett klipp från Jens clinic. Filmade knappt något för jag var så inne i att lyssna, allt han sa var väldigt bra så man ville bara lyssna!
 
Men här är ett klipp där han först försöker rida hästen för vikthjälperna, han gör lite snäva vändningar med ganska långa tyglar med enbart vikthjälperna. På så sätt rider han bort handen och får hästen att bära sig själv. Han gör lite ökningar för att ''hästen ska engagera sina bakben'' som han säger och även minskar med enbart sitsen och genom att bara ''krama i tygeln utan att få hela hästen i handen''. Grundläggande saker, men som är så viktiga. De ska även kunna göras med små hjälper. Jag kan säga att det var stor skillnad på alla hästar som han red, dom satte under sig mycket bättre och fick även en mycket bättre trav.
 

utveckling 2013

Detta året har det hänt mycket och jag har lärt mig så mycket. Går inte ens att jämföra med hur jag var i Januari med nu. Jag gick från att vara ganska osäker på hinder till att ha ett självförtroende som räcker och blir över. Nu får jag höra från varje tränare jag hoppar för att jag rider på bra framåt och ser säker ut. Något som ingen skulle säga för ett år sen. Detta är ju tack vare Aqua. Jag har fått mer rutin på regionala banor (även fast jag hade önskat att vi kunde tävlat lite mer i höst) som jag kan fortsätta samla på mig nästa år. Mitt mål var egentligen att bli stadig i 1,20 detta året så jag nästa kunde gå upp till 1,30 ganska tidigt på året. Men det är djur vi håller på med och det går inte alltid att hålla planen. Istället får jag satsa på nästa år.
 
Under sommaren har Aqua och jag verkligen gjort bra resultat på tävlingarna och vi har fått bra rundor. Vissa bättre och vissa sämre. Jag har utvecklats väldigt mycket i just hoppningen och Aqua har kommit en bit längre i dressyren. Nu i höst har det blivit lite tävlingsuppehåll men det är också då jag har börjat reflektera mycket. Vad kunde jag gjort bättre under året och vad behöver jag fokusera på till nästa år? Efter att ha läst Arnolds blogg, vart på Pether Marknes och Jens Fredricssons clinic så har jag börjat tänka om helt. Nu fokuserar jag bara på grundläggande saker. I dressyren jobbar jag bara med gas, broms, rakrikning och bjudning. I hoppningen hoppar jag inga svåra övningar utan enkla, med rätt avstånd. Jag har börjat kunna ta in mer saker från min omgivning som jag inte riktigt tidigare ha kunnat. Jag har inte riktigt fattat vad man ska fokusera på. Exempelvis så sa Victoria Almgren på en träning att en lättreglerad häst är en lätthoppad häst. Tipset jag fick från henne var att kunna öka och minska bättre på Aqua. Jag tog med mig de såklart, övade lite halvhjärtat på de just då. Men nu, när jag har fått höra de igen (på bla Jens clinic) så är det de enda jag jobbar på, varje dag hela tiden. Jag tror att jag nu har förstått vad ridning handlar om, det gjorde jag inte innan. Därför kan jag ta in mer än tidigare. Jag tror faktiskt detta är den största utvecklingen jag gjort detta året, större än nollan i 1,20 debuten. För de kommer jag ha användning för i framtiden.
 
En annan sak är att jag hoppat lite hästar i stallet som är helt okända för mig. Har då bara fått sitta upp och hoppa, men ändå på den korta stunden har jag kunnat säga vad det är hästen behöver jobba på. Tack vare att jag tidigare haft Appis som är extremt pigg och Aqua som är extremt seg, men också att jag nu har några få grundläggande saker jag utgår ifrån. Får hoppas att de vill ha fortsatt hjälp av mig så jag får chansen att utvecklas mer, för även fall jag hjälper till så får jag otroligt mycket tillbaka, då jag själv lär mig och utvecklas lite på varje häst.
 
Jag är jätte taggad inför nästa år. Jag kommer (eller gör redan) träna på ett annat sätt än tidigare och med Aqua ska jag göra stora ändringar. Nästa år vill jag utvecklas ännu mer och göra bra resultat på banorna. Börjar nästa år med en clinc för Roffe i flyinge, hoppas jag får mycket med mig därifrån som jag har använding för inför 2014.
 
 
Känslan när man sätter ord på sina tankar utan att behöva tänka, fingrarna skriver utav sig självt. Precis som i detta inlägg.

stjärnhoppningen

Följer ni stjärnhoppningen som går på barnkanalen (haha), jag brukar dock se de på svtplay. Ikväll var Jens Fredricsson med och hade clinic + träning. Det var lite kul att se :) Han är ju bara bäst!!
 
http://www.svtplay.se/stjarnhoppningen
 
(vet inte hur man bädda in men ni kan se de på länken ovan)
 
 

Galoppbanan

På väg hem från galoppbanan! Cazzilla skötte sig jätte bra, väldigt pigg!! :)
Vill inte lämna min säng

Måste snart ta mig ur sängen och åka till stallet. Hade helst velat stanna här ett par timmar till. Men vill inte vara i stallet när det är mörkt..... Hatar vintern!!


longerat och hoppat

Idag har jag handlat dom första julklapparna (ute i tid? haha) och sen vart i stallet. Lät cazzilla vila efter hoppningen och aqua longerade jag. Filmade lite kort i traven bara. Hon var rätt avslappnad även i galoppen idag, saknar dock lite bjudning... Men hon tycker inte att longeras är det roligaste som finns :p Men får göra det ett tag nu!! Sen hoppade jag en häst i stallet som jag ska börja hoppa regelbundet och kanske tävla lite. Väldigt roligt och även en fin och trevlig häst att rida!
 
Nu ska jag fortsätta kolla film, the notebook. Den är så bra :) Här är en kort film från longeringen för er som är intresserade. Funkar rätt bra att longera bettlöst! Tycker hon ser väldigt fin ut i traven, bra swung och gung över ryggen haha :)

Hoppat!!! :D

Idag har jag hoppat Cazzilla lite för första gången :D Det gick jätte bra, hittade bra avsprångspunkter och en bra galopp! Cazzilla gjorde allt bra men det är mycket jobb såklart, men hoppa kan hon iaf :) vill ha henne mer framme för skänkeln och bättre stöd i handen, men det kommer väl.

Aqua har vilat idag! Nu har jag äntligen lov i 2,5 vecka så ska lägga ner mycket tid på hästarna :)


Hoppade bara två låga hinder i följd! Var själv i ridhuset så kunde inte be någon filma.

Torsdag

Aqua lonerades idag, ska försöka göra de ett par gånger i veckan. Jobbade bara med att få henne avslappnad, i traven var hon jätte fin! I galoppen bockade hon mest runt och slappnade inte riktigt av... Men hon har inte galopperat på ett par veckor så det är inte så konsigt!

Cazzilla red jag ut, hon var jätte pigg. Ville mest galoppera hela tiden haha! Galopperade över några små hinder som någon lagt ut på stigen. Till helgen ska jag rida till galoppbanan och hoppa lite stockar, även intervallträna. Det ska hon väl orka nu :) Får tacka vädret för att det håller sig över nollan, så det funkar att rida ute även nu i december! :)

Nu ska jag plugga det sista inför provet!! 2 timmars prov imorgon sen looooov :D
Longerade såklart bettlöst, rätt smidigt med de tränset när det sitter en ring på nosgrimman :)

Längtar men ändå inte

Jag är redan trött på vintern.... Mörkret, kylan, regnet och all lera. Jag vill ha varma dagar, sena ridpass på kvällarna, sommartävlingar, torra fina gräshagar, ljusa dagar framförallt!!

Jag längtar till sommaren samtidigt som jag inte gör. Jag vill ha sommar men det är även då jag måste ta steget ut ur min trygghet här hemma.

Jens clinic del 2

Tänkte skriva en liten fortsättning om Jens Fredricssons clinic, i detta inlägget: (här) skrev jag lite om hans tänk och även hur man går från att vara bra till att bli bäst (som Jens gjorde för ett par år sen själv). Nu tänkte jag skriva lite mer om vad han tog upp inom ridningen, hur man ska jobba sin häst.
 
Det var två grupper och två red i varje grupp, så totalt fyra hästar och Jens satte upp på alla fyra. Han hade samma system för alla hästar, förutom att en seg häst väckte han upp mer och den pigga jobbade han lite mer på att den skulle vänta. Det vanligaste problemet är att man drar in huvudet på hästen när man tror sig få hästen att jobba bakifrån och fram men istället lägger sig hästen i handen, håller balansen och får ett ''femte ben''. Hela hästen stuppar framåt istället för att jobba bakifrån och sätta under sig. Jag har ganska svårt att se om hästen jobbar bra med bakbenen men efter en så tydlig skillnad på en av hästarna så lärde jag mig lite mer om hur man ska kolla.
 
Så det första han gjorde på varje häst var att rida bort den från handen. Helt enkelt få den att jobba med bakbenen utan att dra in huvudet. Han gjorde exempelvis, 2-3 galoppsprång rejäl samling och sen fram igen. Sen började han få hästen att svänga för vikthjälperna, öka och minska. Så allt han gjorde i början var på långa tyglar. Där efter, när hästen lyssnade på vikthjälperna, svängde och ökade/minskade för dom och jobbade med bakbenen, då, kortade han upp tyglarna och erbjöd ett stöd. Jag kom faktiskt att tänka på Klaus Ferdinand Hempfling då, har läst hans bok dansa med hästar (som jag även skrivit ett kort inlägg om här för länge sen). Hela hans bok bestod av hur bettet förstör hästen balans och för att kunna jobba med bakbenen. I slutet, bara någon sida stod det om att man kunde korta upp tygeln och erbjuda ett stöd när hästen var i balans och på bakbenen.
 
Alla hästar kunde han rida på långa tyglar, men ändå svänga, öka och bromsa och hästen lyssnade. Det var en ganska pigg och springig häst men efter han jobbat den så sprang den inte längre, just för att han hade ridit bort den från handen och hästen fick hitta sin egen balans. Ägaren var rätt förvånad :p Han gjorde även samma sak med en häst på en clinic för ett par år sen, som jag var på, där var det ännu mer tydligt. En övning han gjorde i samband med att rida bort hästen från handen var att rubba hästens balans. Den låg ju som sagt i handen och höll balansen, men genom att rubba balansen och utan att stödja upp hästen kunde den själv hitta sin balans. Rätt smart faktiskt och den funkade ju!
 
Utöver de han gjorde ovan så pratade han hela tiden om grundridningen, hur viktig den är. Hästen ska ska bjuda framåt, den ska vara rak, ta lika mycket stöd i båda tyglarna och bära sig på sina bakben. Den ska kunna korta och länga sig genom att man bara kramar lite i tygeln samt lättar. Om hästen är bra grundriden så löser sig det mesta även i hoppningen. Det var lite de han ville visa med clinicen. Även fast det var en hoppclinic så hoppade de bara ett par språng i slutet, allt jobb lades på dressyren och grundridningen.
 
Jag har faktiskt under höstens gång börjat tänka lite annorlunda kring ridningen. I hoppningen så gjorde jag ganska krångliga övningar emellanåt men nu så jobbar jag bara med basics övningar. I dressyrarbetet jobbar jag bara med att hästen ska vara rak, bjuda framåt, stöd på bettet och kunna lyssna fram och tillbaka. Inte krångligare än så. Ska bli spännande och se vad det ger för resultat nästa år på tävlingarna :)

fråga :)

hej har tusen frågor om det här med lösdrift:) Vilka täcken är bäst egentligen, hur gör du om du kommer hem sent från en träning, låter du hästen stå ute under natten då eller går den in tänker vintertid alltså? Har nu köpt en häst som är van sen födsel att gå på lösdrift och det är det han är van vid, men är ändå lite kluven i det här med att träna i ridhus när det är massa - grader ute och sen åka hem med en svettig häst och ställa ut han, men det kanske bara är jag som överdriver och han lider inte det minsta?
 
Svar: Enkel lösning på probelmet. Jag har mina hästar klippta och då blir dom oftast inte svettiga, blir dom det torkar de snabbt eftersom dom har så kort päls. Då hinner dom torka innan jag släpper ut! :) Skulle jag inte klippa mina hästar hade jag låtit dom torka först, det tar ett tag att skritta av, åka hem från träningen, lasta av fixa och sen släppa ut. Då hade dom nog hunnit torka. Annars får man helt enkelt vänta, skulle inte släppa ut en svettig häst när det är minusgrader då svetten kyler ner kroppen och då börjar man istället frysa och musklerna blir kalla och stela - inte bra. Så mitt tips är att klippa och sen på med täcken och mycket mat. Fri tillgång när det är kallare. Annars får man vänta tills hästen torkat.
 
Jag har amigotäcken på mina hästar. 200g hela vintern, blir det jätte kallt, kallare än -10 så får dom tjockare. Men eftersom jag ökar maten när det blir kallare så håller dom oftast värmen och dom behöver inte tonvis med täcken. Mat är energi som omvandlas till värme som avgers - täcket håller bara kvar värmen och isolerar. Så 200 grams ''isolerar'' gott och väl. Många tänker nog inte ens på att det är grovfodret som ovandlas till värme, täcket i sig skapar ingen värme utan det håller bara kvar värmen mot kroppen. Istället lägger de på tonvis med täcken men ökar inte grovfodret, vad blir kombinationen? Hästen fryser ändå. Det kan vara därför så många hästar är ''frusna'' av sig... Överdriv med mat, fri tillgång när det är svinkallt!!!
 
Dessa täcken har jag, dom är jätte bra!! Bra passform och kvalité, ger inga skav alls.
 

fina hästar!!

Idag har jag ridit båda och hästarna gick jätte bra. De gick i ridhuset.
 
Började med Cazzilla och idag tog hon ett väldigt bra stöd på bettet, innan har hon varit lite tom i handen. Beror nog på att jag nu har börjat rida lite mer på böjt spår och fått loss sidorna på henne. Hon var iallafall jätte fin och jobbade på bra! Men saknar såklart mycket styrka, men det kommer :)
 
Aqua var som en annan häst när jag tog in henne. Hon var (nästan) sig själv igen. Kunde klappa henne utan att hon tyckte det var obehagligt (pga spänningarna) och hon stod inte så där spänt som hon gjort det senaste. Red ett barbackapass med skritt och trav i avslappnad, låg och lång form. Hon frustade mycket vilket är positivt. Jobbet nu är bara rakriktning, lösgjordhet och avslappning innan vi går vidare. Kommer inte börja med galoppen än heller.
 
Aqua <3

Söndag

Idag behandlades Aqua av kiropraktorn. Hon var väldigt spänd i hela kroppen, låst i bäckenet och ja späääänd. Han trodde på såret i munnen, att det är de som gjort henne så spänd. Kanske, kanske inte? Ska jobba på nu och få henne avslappnad, ingen samling eller något bara avslappnade pass. Så får vi se fall om hon slappnar av i musklerna igen :)

Ska börja med att bara skritta, barbacka och sen öka. Testa att longera lite bettlöst och se hur det funkar. Bara fokus på avslappningen!! Så ska detta nog lösa sig :)


En vecka kvar nu, sen jullov!!!! 

tips, mugg

Cazzilla fick en reaktion på kraftfodret när hon kom och efter de fick hon mugg, ganska mycket. Har aldrig haft mycket mugg innan, något litet sår men inte så här. Så att tvätta och lägga på salva hjälpte inte då de inte löste upp skorporna. Googlade runt lite och läste på bukefalos (som måste vara en av de bästa hästsidorna) och då var de någon som tipsade om honoung. De ska tydligen vara läkande.
 
Eftersom vi hade en nästan tom honoungsburk hemma så tog jag med den till stallet och testade lite... Och visst funkade de. På bara några dagar löste sig skorporna upp sig och såren läkte. Så ett tips är verkligen att testa de om man inte vill köpa en massa dyra salvor osv... Detta är ju dessutom bättre då det är helt naturligt och inga farliga kemikalier i (blivit en biologitönt nu efter läst hållbar utveckling i skolan haha...). Läste dock att den ska vara svenskgjord för annars försvinner de ''braiga'' ämnerna. Vet inte om det stämmer men bäst att vara på den säkra sidan
 
Om ni inte testat detta så testa - funkar verkligen :)
 

ni är rätt bra ni!!

Blev så glad över alla kommentarer jag fick i inlägget ''vilka är ni''. Det är så kul att just ni läser min blogg och att ni faktiskt tar er tiden till att kommentera så snälla saker.
 
''Har alltid varit intresserad av NH, din blogg har varit en stor insirationskälla för mig!''
 
''Vill säga att jag älskar din blogg och läser allt du skriver''
 
''Btw, din blogg äger! Har läst din blogg sen 2011 :D''
 
''Det jag gillar med din blogg är din hästhållning trots att du tränar och tävlar mycket, tycker det är bra att dina hästar får vara hästar trots att de tränar hårt :) Samt att du tränar mycket från marken och rider löst, det ger inspiration! :)''
 
''Skönt med en hästtjej som är lite "down to earth". :)''
 
Det är ju pga er som jag fortsätter blogga och att jag bloggat i så många år. Hade jag inte haft några läsare hade jag nog inte skrivit längre. Även fast jag förlorat väldigt många läsare förra sommaren när jag knappt uppdaterade så är det roligt att ganska många fortfarande läser. Nu vill jag bara att ni ska bli fler, så hoppas att fler hittar hit. Ju mer desto roligare.
 
Vill bara säga tack för att ni läser min blogg och att ni kommenterar så snälla saker. :) Läser varenda ord.
 
Tycker min blogg blivit lite roligare de senaste, lite mer variation och inte bara ''dagens ridpass''. Men har lite idéer på inlägg. Ska visa ''hur hästarna bor'' som någon frågade om jag kunde göra för länge sen (förlåt hihi), sätta ihop en resumé av Aquas och mitt tävlingsår i en film (om jag kan fixa ett program) och även skriva ihop lite mål inför nästa år. Som Jens Fredricson sa på clinicen, det är viktigt att dela med sig av sina mål och inte hindra sig själv från att drömma - det kommer man ingen vart på. På tal om Jens och clinicen, ska såklart skriva ett inlägg till om den... Den var verkligen så inspirerande!!

fredag den 13de

Denna veckan har varit blää. Stressat ihjäl mig pga plugg och vart orolig för en av hästarna, när jag är så stressad så kan jag inte sova. Så inte sovit så mycket denna veckan och inatt blev det bara 3 timmar. Men nu är den över och allt löste sig idag. Proven är skrivna vilket gick bra och allt är löst med hästarna. :) En annan grej som gjorde denna dagen bättre var att jag fick biljetter till MILEY CYRUS!!! Ni som läst ett tag vet nog att jag är ett stort fan ;) Så nästa år ska jag se henne live (bästa platserna med), kommer bli grymt!!
 
Så skönt med fredag och helg, inte blivit så mycket ridning i veckan pga skolan och att mina föräldrar åkt utomlands ett par veckor, så mycket mer att tänka på nu. Men idag kunde jag åka upp till stallet och rida i lugn och ro. Göra allt i min takt. Så blev ett pass på Cazzilla i ridhuset, hon kändes fin men märks att vi inte ridit så mycket i veckan då hon ville springa ifrån sina bakben lite. Men hon är fortfarande väldigt svag i kroppen så kan ju bero på de också. Skjuter nog fram hoppningen lite då det knappt blev någon ridning i veckan. Har ingen bråska (förutom att jag är hoppsugen!!!) så det kan vänta. På söndag ska Aqua behandlas av (världens bästa) kiropraktor. Nu har hon gått ganska lugnt ett tag och det märks på henne att hon tappat en heeeel del. Så om han hittar något på henne och hon då känns bättre i ridningen så ska vi köra igång igen :) Vilket jag tror han gör!
 
Min absoluta favoritbild på Aqua och mig, precis innan 1,20 debuten som vi nollade och blev placerade i. De språnget kommer jag aldrig att glömma... Den sitter fint på väggen

Fleecetäcke

Köpte de här fleecetäcket till Cazzilla för ett tag sen, snyggt va? Funderar på att köpa ett likadant till Aqua :)

Prov fredag....

Precis gjort kemiprovet vilket gick bra. Ska plugga lite matte nu innan jag ska in till skolan vid ett igen och skriva matteprov!! Sen bara ett fysikprov kvar på fredag nästa vecka, sen tar jag jullov!!!!

Haha aqua var törstig igår...kavaj :)

Har mycket i skolan nu det sista så därför har jag inte hunnit uppdatera. Men tänkte visa min kavaj jag köpte för ett tag sen. Har hela tiden impulsköpt kavajer och har därför fått sälja men nu har jag funderat länge och köpte denna. En spooks. Hur skön som helst, och jätte snygg. Är jätte nöjd :D Försökte ta en bild på den men blev inte jätte bra.
 
 
 
Längtar tills den ska få göra debut på tävlingsbanan....

swedish riders trophy

Suttit och kollat igenom srt delfinalerna som fanns på horse1 kanalen. Skulle kanske sett dom innan finalen.. Men det är verkligen kul att se för även om det inte går i den högsta klassen (140) så är det väldigt maxat och svåra banor. Det är jätte duktiga ryttare med som rider jätte bra vilket är kul och inspirerande att se. Man blir verkligen tävlingssugen när man tittar på detta, göra bra rundor och bli bättre!! Nästa år ska bli ett ännu bättre tävlingsår än detta :)
 
 
Ska kolla några ryttare till innan jag åker till stallet och rider lite :)

söndag

Har precis varit uppe och mockat, gett hästarna lite mat och morötter och kollat så dom mår bra :) Dom stod och sov i skyddet när jag kom och sen gick dom upp och åt :) Det är de som jag tycker är så bra med lösdrift, dom kan göra vad dom vill när dom vill. Behöver inte bli begränsade till att stå stilla just på natten och få röra sig bara under dagen. Det är ju inte så att hästar sover just på natten och är vakna på dagen, dom sover ju lite då och då under dygnet och äter och rör sig största delen av dygnet.
 
 
 
Nu när det kommit massa snö kan jag köra på min pulkametod haha... blir väldigt lätt att dra näten på än att köra dom i en skottkärra :) Speciellt nu när det är kallt och dom får rätt mycket mat. Rätt smart av mig faktiskt...
 
 

2 filmer

Här är två filmer på Cazzilla från fredags.. Hon har verkligen fått bättre kondis nu och bli inte flåsig längre av detta arbetet. Nu ska hon bara stärkas och även få mer kondis. Hon jobbar ändå redan nu väldigt bra med sina bakben, vilket kommer bli ännu bättre sen när hon blivit starkare.
En film från galoppen och ett litet språng. Ska börja hoppa igång henne lite nästa vecka, då har hon varit igång i 5 veckor redan :)
 
 
Nu ska jag skriva kemilabbrapport innan jag ska sticka iväg till stallet. :)

Horse1!!!

Fixat horse1 kanalen, varför har jag inte gjort de tidigare?? Finns massa kul att se ju, kommer sitta och kolla hela dagarna nu... Haha nu är det snart finalen av riders trophy!!
Vilar.

Hästarna vilar idag men har vart uppe och kollat till dom och så har dom fått lite morötter :)

....

Försökt få upp lite filmer från när jag red igår men det går inte så bra... Ska försöka fixa det senare. Men, är det någon som vet något bra program där man kan redigera filmer? Inte moviemaker för det funkar inte för mig...

tack :D

Tack till alla er som tog er tid att svara i inlägget nedan. Jätte kul att läsa :) Ni får gärna fortsätta svara.
 
Idag har jag bara pluggat, varit i stallet och ridit och sen pluggat igen. Ser fram emot fredag imorgon, provet över, förmodligen en uteritt och sen idol med kompisar på kvällen. Bra fredag :) Uppdaterar mer imorgon, för nu ska jag se på film och sova... Börjar 8 imorgon..
 
Hahaha, hittade denna bilden från i somras. Halkade i transporten och landade i hästskit. Snyggt ;)

fråga till er, vilka är ni?

Skulle vara roligt att veta vad ni är för några som läser min blogg (vissa vet jag ju redan!). Då ni är ett par stycken..
 
Ni får mer än gärna kommentera lite snabbt om ni rider på ridskolan, har foderhäst, egen häst? Om ni tävlar, isåfall gren och nivå. Några kanske håller på med trickträning eller NH? Bara lite kort, vill veta vad det är för ''kategori'' min blogg drar till sig för läsare :) Så svara mer än gäääärna!! Ni brukar tjata på att jag uppdaterar dåligt ibland så nu tjatar jag på er att ni måste kommentera ;)
 
Nu tar jag ett paus i pluggandet och ska ut och festa! Hörs imorgon och då hoppas jag många har svarat på denna frågan :)

besiktningar förlorar syftet

För ett tag sen skrev jag ett inlägg om veterinärbesikning på tävling: http://isabellaf.se/2013/october/besiktning-pa-tavling-hmm.html#comment, hur onödigt det är att besikta hästen där man bara springer på rakt spår (inte alltid på hårt underlag heller) då många hältor inte syns förrän på böjt spår. Halta hästar släpps igenom då hältorna inte kommer fram..
 
I senaste ridsport stod det om besiktningar på de större tävlingarna (internationella), men här handlade det mer om att hästar släpps igenom även fast de kan visa en orenhet? I dressyren var de väldigt noggranna men inte alls i hoppningen och fälttävlan. Då fattar jag egentligen inte syftet med att besikta en häst om det ändå inte tas på allvar. Om det inte ens är noggranna på internationell nivå, hur ska vi då kunna hålla de på regional/nationell/elitnivå? Att en häst ska vara helt ren och ohalt är väl en självklarhet när man tävlar på så pass hög nivå som dom gör. Ska man inte sätta hästens välbefinnande i centrum? Många toppryttare sätter verkligen hästen i centrum (ex. roffe som inte startade OS pga av ett litet balltramp) men vissa inte. Linda Algotsson visade upp en halt häst på andra besiktningen, den var tydligen inte lite halt och då tycker man att hon själv skulle tagit beslutet att inte starta då? Av en sån händelse tycker jag att man får en annan bild av toppryttarna. De är ändå förebilder för oss (vare sig de vill eller inte, vi ser upp till dom) och ska man inte visa upp vad som är okej och inte okej då? Att sätta hästen i centrum är väl ändå det viktigaste när de ställer upp så mycket för oss och faktiskt låter oss göra detta.
 
Tillbaka till besiktningar.. Jag hoppas att det blir en förändring med besiktningar i framtiden, man besiktar trots allt hästen för att se så den är frisk nog att tävla inte för att visa upp hur hästen ser ut och sen ändå släpps igenom. På min nivå tycker jag det är bättre att dom tar bort besiktningar för det ger ändå inget. Att springa med hästen rakt fram med en veterinär som knappt kollar känns lite oseriöst och bara är till för att veterinären ska dra in pengar. Vi betalar ändå runt 100 spänn extra på varje tävling för att få starta. Då tycker jag att man borde göra besiktningar lite mer avancerade med longering på böjt spår för att hitta fler hästar som egentligen är halta men som hade gått igenom om den bara hade sprungit på rakt spår. Syftet med en besiktning är ju just att se att hästen är ohalt och de syftet når man inte på en vanlig besiktning idag - tycker inte jag iallafall.
 
Som dom skriver här: det gör ont att se på...

bruna Quite Easy ston, jag?

Frågan är om det är en slump att jag bara äger ston? Är det en slump att jag just nu har 3 hästar som är ston, bruna och alla efter Quite Easy? Brukar fundera lite över detta. Något som är självklart är iallafall att jag gillar ston mer än valackar. Det är inget fel med valackar, dom gör som man säger men ändå så tycker jag mer om ston. Så när jag har provridit har det varit ston jag mer har tyckt om.
 
Att det sen råkar vara så att både Tess och Aqua är efter Quite Easy och nu även Cazzilla är efter han är nog bara en slump, eller? Tess köpte vi för hennes teknik och kapacitet (kanske inte rätt häst för mig just då men man lär sig alltid något) Aqua köpte vi för att hon hade ett sånt mod och självförtroende för hinder (som jag saknade och behövde) och Cazzilla var bara en slump att jag fick ett mail av ägaren vid just rätt tid (men samtidigt inte valde bort). Jag fastnade inte för dessa hästar för deras stam (vill jag intala mig iallafall) men samtidigt så har alla dom iallafall en sak gemensamt och det är att dom har mycket kapacitet, mycket tack vare stammen. Sen finns det määäängder av Quite Easy avkommor så sannoliken blir ju större att det är en Quite Easy man kommer över än en ex. Indoctro (som appis har i sig). Å andra sidan tycker jag mycket positiva saker om Quite Easy hästar så det är inget jag skulle välja bort precis.
 
Jag tror att vi påverkas mer än vad vi tror av vad vi har för hästar. Det är nog ingen slump att man bara har ston eller bara valackar. I framtiden om vi köper någon mer häst (vilket vi sagt att vi inte ska göra dock..bara föda upp) så ska det vara ett sto med mycket motor. Det är de jag gillar och kan rida bäst. När man håller på och lär sig och utvecklas så är det bra att rida olika hästar. Tack vare appis extrema känslighet och ''pigghet'' och Aqua extrema seghet så har jag lärt mig så mycket mer än om jag bara red en typ av häst. Nu när jag sitter upp på en ny häst har jag väldigt lätt för mig att veta hur den behöver ridas. Tack vare att jag har väldigt olika hästar. Men i framtiden om vi köper någon mer får det bli en typ av häst och det är en pigg och framåt (tur att Cazzilla är pigg och framåt så Aqua inte helt tråkar ut mig haha).
 
Många i stallet ser knappt skillnad på mina hästar då dom alltid är bruna... haha

Massage

Aqua fick värmefilt och massage idag, det var omtyckt :) hon kändes inte alls lika spänd i musklerna vilket är positivt!! :) cazzilla får 2 dagars vila nu för att återhämta sig, hon gick väldigt bra igår. Galopperade rakt i båda varven.

aqua är inte nöjd som det är nu...

Det har verkligen hänt något med aqua, hon är inte som vanligt... :( Hon är INTE halt, utan springer helt rent på stenhårt underlag utan det är något annat. Hon är väldigt spänd över ryggen och tar jag under magen längre bak så är hon inte alls bekväm med de.. sparkar osv... Sen i ridningen vill hon inte galoppera i höger galopp, utan bara byter och dessutom är hon inte alls bekväm med att galoppera. Sadeln är utprovad så jag tror inte det är de. Vi får börja med att kiropraktorn kollar på henne, förhoppningsvis hittar han orsaken som hon sen har fått spänningar av både över ryggen och under magen. Annars åker vi till veterinären efter nyår. Det jag är rädd för är att det är något i ryggen, men jag tror inte det faktiskt...Det jobbiga är bara att gå och vänta...
 
Vill att hon ska må bra <3

tips - få hästen att sluta buffla

På gymnsiet läste jag kursen etologi och i slutet av kursen gick vi igenom lite inlärning - operant betingning. Det innebär att ett beteende kan förstärkas eller släckas ut helt. Denna metod är effektivare än vad man kan tro.
 
Jag har testat just detta och kollat hur effektiv den faktiskt är. Exempelvis när jag har lärt appis trick har jag använt mig av positiv förstärkning. Det betyder att man lägger till en form av belöning, rösten/en klapp/godis när hästen utför de beteende man önskat (ex. stegra). Men nu tänkte jag istället skriva om negativ bestraffning och utsläckning. Negativ bestraffning kan säkert utfattas som något elakt ex. att jag skulle slå till hästen när den gör fel men det är inte vad negativ bestraffning handlar om.
 
Negativ bestraffning och utsläckning handlar om att man tar bort ett oönskat beteende. Nu har jag testat de här med när hästar bufflar på en. Istället för att skrika på hästen och slå den i huvudet (vilket jag aldrig skulle göra och jag är helt emot den bestraffningen) så flyttar jag bara undan mig så hästen helt enkelt inte når att buffla på mig. Då har man tagit bort ett beteende. Får hästen inte chans att buffla på dig kommer de beteende försvinna helt efter ett tag. Det tar såklart olika lång tid på olika hästar och beroende på hur ''starkt'' det är. Men på cazzilla har det varit väldigt effektivt. Hon var väldigt bufflig efter ridpassen eftersom svetten kliar så. Men då har jag bara varit så långt ifrån att hon inte kunnat buffla och nu har hon slutat. Ett tips är att ha grimma över tränset i början när man leder för att dels kunna backa hästen om den kommer förnära (har man träns rycker man hästen i munnen om man ska backa vilket man inte ska göra, munnen är väldigt känslig) och du kan ha ett större avstånd från hästen. När hästen sen slutat buffla behöver man inte ha grimma.
 
Jag lovar er, detta är en mycket mer effektiv metod än att slå till hästen i huvudet. Den slutar inte för de. Ta bort något för att få bort ett beteende istället för att lägga till... :)
 
 
Jag har använt mig av positiv förstärkning på appis och hon har blivit väldigt lättlärd. Hon älskar att trickträna och få beröm, det syns verkligen :)

måndag, igen

Hejhej!! Måndag igen, veckorna går snabbt. Denna veckan är jag som sagt ''ledig'' men med två prov, ett på fredag och ett på lördag klockan 8, yess.... Igår var jag ute i skogen och red med Cazzilla. Det märks att hon börjar stärka sig lite nu, speciellt i galoppfattningarna men även att hon är piggare och orkar mer. Det hade vält ner ett träd över stigen som vi hoppade över, första språnget haha. Ju mer jag rider henne desto mer tycker jag hon liknar tess, men dom har ju trots allt samma pappa... :)
 
Idag ska jag rida ut igen om det inte är fruset i marken, isåfall blir det bara skritt ute och sen trav och galopp i ridhuset. Aqua ska jag massera och sen skritta ut!
 
Saknar att rida och hoppa henne.. Min gummiboll

RSS 2.0