höstlov

Så skönt med höstlov :) Är hos min pojkvän just nu, så pappa har hand om hästarna och rider appis :) Men imorgon åker jag hem, ska prova en häst ;) Sen på torsdag ska vi till veterinären en sista (?) gång med tess. Efter det åker vi till falkenberg och stannar där till söndag med båda hästarna och sen lämnar vi tess där och appis åker hem :( Dom kommer nog sakna varandra och jag kommer sakna tess men jag kan ju hälsa på henne så mycket jag vill! :)
 
Så så ligger det till med hästarna. Appis kommer få en ''ny'' (hon har gått med den innan) kompis att gå med + den nya hästen vi kommer låna/köpa. Och kanske en till. Nu har pappa och min pojkvän byggt ett till vindskydd så dom kommer gå i en helt ny lösdrift där vi fodrar så dom inte blir för feta :) Så tråkigt att tess inte kan stå där.. men det blir för dyrt att ha henne där för att bara gå i hagen. Juste, en annan sak. Ridhuset är klart nu så det öppnar snart för ridning. Fibersandsunderlag, jätte fint! Så skönt med ett ridhus och slippa att åka iväg!!
 

!

Hästen jag skulle provrida igår blev såklart såld i lördags.. Så det blev inget med det.


film från idag!

Idag började jag med det nya tricket bergsgeten. Efter att jag lärde henne att gå upp på pallen så tror hon nu att hon ska gå upp på allt :p Hon försökte i början ställa sig på bommen men ställde bara tillbaka frambenen där dom skulle vara, om och om igen tills hon fattade :) Har bommen och det lilla hindret framför för hon ska fatta att det är bakbenen hon ska förflytta!
 
Sen försökte jag bara få henne att gå framåt med enbart bakbenen och sänka huvudet! Krävde inte så mycket av henne idag, det verkade som hon tyckte det var riktigt jobbigt och svårt. Hon såg till och med lite frustrerad ut så tog det som sagt lugnt.
 
Hon blev lite tiggig och lite ofokuserad när jag använde godis så mycket. Men då brukar jag alltid ta en paus. Då flyttar jag rumpan på henne runt, runt så hon trampar under innerbak. Det är en ledarövning och sen får henne att slappna av och sänka huvudet. Funkar jätte bra :)
 
 
Som ni ser så slår hon väldigt mycket med huvudet vilket tyder på att hon tycker det är jobbigt. Sen är hon inte avspänd och väldigt tiggig o jag smackar väldigt mycket. Något vi måste jobba med! Ja, mobilen välter tyvärr :p
 

nästa trick

Nästa trick jag tänkte lära in är ''bergsgeten''. När hästen flyttar in under sig bakbenen enda fram till frambenen, typ.
 
Så om någon av er har lärt era hästar det innan får ni gärna förklara hur ni lärt in det? :) Har läst lite på google och börjat testa lite på appis :)
 
Lånade en bild från google!

lite uppdatering om hästletandet

Vi har hittat den perfekta hästen ;) Skämt åsido, det har stått lite stilla med allt för pappa har inte hunnit åka och prova hästar på helgerna men nästa helg så! Vi har letat o letat efter en läromästare, det har stått i annonsen att den passar bra som ''läromästare'', ''stadig i hoppningen'' men varje gång vi kollat upp resultaten så har hästen haft uteslutningar eller flera fel i 1,10-1,20 och ändå gått upp till minst 1,35.. Så det har inte varit något av ett intresse. Men igår så hittade pappa en som gått svår hoppning och går stadigt 1,30. Den hade jätte bra resultat med mycket nollor! Så den ska vi åka och prova nästa helg. Annars har jag några som vill låna ut sina hästar under en längre tid, några som kan tänka sig att låna ut innan köp men inget har varit av ett jätte stort intresse då inte mer än en har gått upp till 1,30. Så därför börjar vi med att testa ''den perfekta hästen'' :) Hoppas verkligen att vi passar ihop, så får vi se vad som händer. ;)
 
Fina appis :)

nytt trick! :)

Det gick jätte snabbt att lära appis detta. Första gången jag testade ville hon gå på sidan eller gå rakt över. Så jag lyfte ena hennes hov och ställde den på pallen och försökte få henne att sätta tyngden på de benet, och sen ta upp de andra. Detta är tredje gången jag tränar detta och första gången hon går upp utan att jag behöver ta upp hoven åt henne :)
 
 

svar på kommentarer :)

Här kommer lite svar på några kommentarer jag fått nu de senaste.
 
Åh va roligt att du ska Appis som projektarbete! Hoppas du kommer skriva en del om de på bloggen.

Om jag får ha ett litet önskemål får du hemskt gärna skriva lite mer om hur du NH-tränar dina hästar, har följt dig ett tag och vet att du är duktig på det :)

Får hem en häst i november som tveklöst behöver NH-tränas. Behöver lite inspiration :)
 
Svar: Tack så mycket :D Jag kommer skriva ut vilka övningar jag gör, varför och hur jag löser problem :) Så får ni väl fråga om ni vill ha fler tips på övningar och så :)
 
Hej! Jag hade tänkt försöka få upp lydigheten på min ena pålle genom att arbeta mot att kunna rida utan träns. Skulle du vilja hjälpa mig och förklara hur man börjar träna för detta? Han är en pigg kille man inte kan lita på så jag behöver konkreta tips som inte innebär "våga testa och se", chansen att jag rider helt utan träns någonsin är väldigt liten med tanke på hur ofta han slänger av mig med. (;Men jag kan tänka mig bettlöst/sidepull osv när ha känns säker nog för det.

Tacksam för svar!
 

Svar: Om du inte kan lita på honom när du rider så föreslår jag att du börjar med träningen från marken. Att rida löst är inget jag skulle göra om jag inte kunde lita på mina hästar och ha full kontroll på dom från marken. Även fast jag litar på appis när jag rider löst så kan hon fortfarande bli rädd för saker och hoppa till, hon kan sticka med mig i galoppen vilket hon gjort. Det är fortfarande djur vi håller på med, flyktdjur och vi kan aldrig träna bort deras flyktinstikt. Men du kan ju alltid rida i grimma/träns och sen ha en halsring. Använd den så mycket som möjligt och använd sen tyglarna om du känner att det behövs :)
 
Fin, fin blogg! Men gud vad duktig häst! Du tycker att den "i alla fall nu kan ha den på ryggen". Men vad hade du mer tänkt dig att hon skulle göra med den?? :P
 

Svar: Man kan dra den mellan fram och bakbenen :) Hon är fortfarande rädd när den prasslar och kastar sig fortfarande ibland så helt orädd är hon inte för den.
 
Hej!
Jag undrar vad ditt gymnasium heter, linje m.m. Kan man bli vetrinär av den? Isåfall, måste man läsa något extra innan man börjar på vetrinärhögskola? Vart finnes den, finns det likadana någon annanstans? Skulle vara tacksam för svar då det inte är långt kvar innan man måste välja. :)
 

Svar: För att kunna söka in till veterinärlinjen måste du ha läst natur. Vår skola har det och de flesta skolorna har det. Du behöver inte läsa något extra innan du sen gått ut gymnasiet och ska söka dit. Men det krävs högsta betyg i de ämnena för att kunna komma in.
 
Hejdet var tråkigt att höra att Tess inte mår bra!
Rider du på Tess? och isåfall hur lång tid kommer det ta innan du får fortsätta rida henne?
 

Svar: Nej jag rider inte tess och hon går bara i hagen hela dagarna ;) Vi får se vad veterinären säger på återbesöket. Vi ska iallafall ta ett föl på henne och sen sätta igång henne igen om det inte redan nu på återbesöket är uteslutet att hon kan bli ridbar igen.
 
Det var jag som skrev den förra frågan också, vet inte om jag skrev mitt namn då? Men det är alltid lika kul när man får svar på sina kommentarer :D

Undrar bara vad för typ av häst du letar. Vilken ras? Sto? hingst? valack? Ålder? Vill du ha henne på foder då eller testa som medryttare? Kommer du behålla Appis och Tess om du/ni bestämmer er för att köpa foderhästen?

Sjukt mycket frågor men det här är ju spännande. Lycka till!
 

Kul att du tycker det, jag försöker svara på alla kommentarer jag får så gott det går :)
Letar efter ett halvblod, sto eller valack och ålder mellan 8-14år. Jag ska ha den på foder ett tag först (hur länge beror lite på ägaren, hur länge de vill låna ut osv) och sen kanske vi ska köpa den om allt funkar,  Jag kommer behålla mina hästar, tess kommer flyttas och appis kommer stå kvar. Jag har lite funderingar på att låna ut appis om något år, det beror lite på. Tar ju studenten nästa år och jag kommer aldrig sälja henne.
 
ja läser alltid när du skriver... bara så du vet =)
 

Va kul att höra :D Så kul med trogna läsare :D
 

Trickträning :)

Tränat båda hästarna på att gå upp på denna :) båda gick upp till slut flera gånger :) fick 2 bilder på Tess!


appis var duktigt igår!

Hon tycker fortfarande den är läskig när den prasslar och låter men nu kan jag iaf lägga den på henne :)


lite uppdatering

Jaa, vet inte rikitgt vad jag ska skriva idag då! Har inte så mycket att uppdatera på hästletarfronten. Har några som jag är intresserade av men som jag inte provridit än av olika skäl. Blir kanske att jag provrider en i helgen eller nästa vecka. Vi har bestämt oss att om allt funkar när jag lånar hästen och det känns jätte bra så kan vi tänka oss att köpa den senare. Men då ska allt stämma och det ska kännas jätte bra :)
 
Jag red appis löst i lördags och det gick jätte bra, red bara i halsring för nu fattar hon vad jag menar när jag ska bromsa. Hon lyssnade super på halt och faktiskt rätt så okej på att backa :) Styra och öka är inga problem. Men har fortfarande problem med att hoppa upp då hon gärna börjar backa några steg, så det ska vi jobba med! Ska försöka börja med lite skänkelvikningar i skritten snart nu när bromsen sitter helt okej :)
 
Kul att jag börjat få lite fler läsare igen nu när jag börjat uppdatera lite mer :) Alltid roligare att skriva då när fler läser!
 

fråga om tess

Hej! jag har haft problem med kommentarsfältet men idag verkar det fungera. Vill bara säg att det var väldigt tråkigt att höra att Tess är fortsatt skadad. Finns det inget mer man kan göra för att hon ska läka? Var ska ni flytta henne? 'r det också en lösdrift? När och med vem ska ni betäcka henne? skriv gärna ett inlägg om det, tror fler är intresserade.

Kör hårt med Appis och projektarbetet. och håll oss uppdaterade om du hittat någon häst :)

Svar: Vi vet inte så mycket om tess, jag själv tror att ledbandet gått upp lite igen och behöver mer tid på sig att stärka sig än bara några månader. Men vi får se på återbesöket. Vi ska flytta henne till Slöinge som ligger nere vid falkenberg ungefär. Hon ska gå på lösdrift där med ett annat fölsto, pappa var och kollade nu i helgen hur hon skulle ha det och det verkade jätte bra och dom som hon ska stå hos kommer ha jätte bra hand om henne. Vi kommer ju bara träffa henne någon/några gånger i månaden på helgen. Vi kommer att betäcka henne i vår, vilken hingst vet vi inte än, vi ska prata med andra som har mer koll än oss eftersom vi aldrig har tagit föl innan :)
 
Jag håller er uppdaterade om jag hittar någon häst :)

projektarbete tisdag och torsdag

Det var väldigt många som ville att jag skulle skriva om mitt projektarbete här så mycket som möjligt så därför har jag gjort en egen kategori till det som heter ''projektarbete 2012/2013''. Jag ska försöka skriva så ofta jag kan/hinner/orkar :) Kul att så många vill läsa om det, har även fått lite frågor som jag ska svara på. Om ni har några är det bara att ställa dom så svarar jag! :)
 
I tisdags tränade jag appis från marken och red lite löst. Från marken jobbade jag mycket med att hon skulle ha fokus på mig hela tiden, vara avslappnad och att hon skulle stå stilla när jag bad om det. När jag gjorde i ordning var hon fokuserad på allt annat, stod inte stilla eller hade uppmärksamhet på mig. Så varje gång hon tog ett steg eller tappade fokus backade jag henne 2 steg och tog fram henne 2 steg och sen berömde. Detta är för att hon ska förstå att det är bekvämare och mindre jobbigt att stå stilla istället för att gå runt, samt att hon ska ha fokus på mig!
 
På banan sen ''klappade'' jag henne med spöet på hela kroppen, hon accepterar inte riktigt att jag petar på benen eller under magen men det går bättre hela tiden. Även här gjorde jag övningen ovan om hon inte stod stilla. Hon var ganska avslappnad och hade lågt huvud :) Sen fortsatte jag med presenningen och idag kunde jag lägga den på hennes rygg. Den är fortfarande jäääätte läskig men stort framsteg sen sist då hon bara kastade sig då.

Sen skulle jag hoppa upp och rida. Idag valde jag att ha repgrimman på så jag kunde förstärka signalerna när hon inte lyssnar eller förstår. Hon vill inte stå stilla när jag hoppade upp så jobbade med ''back, fram'' när hon gick iväg. Tillslut kunde jag hoppa upp när hon stod stilla.. :p När jag sen red så funkade det väldigt bra med repgrimman då hon förstod halt och back mycket bättre :)

Idag jobbade jag med samma som i tisdags. Idag var hon ännu mer avslappnad, hade låg huvud och var riktigt uppmärksam och fokuserad :) Gick bättre med presenningen och spöet.. När jag red så skrittade jag ut en sväng i halsring och repgrimma. Halterna lyssnade hon väldigt bra på och backade ganska bra. Det går framåt :) Ska rida med repgrimma ett tag framöver för att kunna förstärka signalerna när det behövs.
 

...

Tänkte skriva lite hur det är med hästarna nu! Har ju hållt det undan ett tag.
 
Tess satte jag igång efter ledbandsskadan i våras, men hon kändes inte bra när jag började tävla i somras. Nu visade det sig att ledbandet inte blivit helt återställt och att det inte håller leden på plats. Så vi ska tillbaka en gång till till veterinären sen har vi bestämt oss att ställa av henne och ta föl på henne i vår. Efter det ska vi väl sätta igång henne igen om det finns chans att hon kan bli bra... Så himla tråkigt :( Känns så tråkigt att kanske aldrig mer få hoppa eller tävla henne... Hon som har sån kapacitet.... Behöver väl inte ens förklara hur ledsen jag är över detta.. :'(
 

 
Appis tar det rätt lugnt nu (skrittas o travas), vi får se när jag sätter igång henne ordentligt igen! Hon ska med när vi åker med tess till veterinären.
 
Så nu kommer vi flytta tess till ett annat ställe där hon kommer gå på lösdrift med ett annat fölsto(?). Det blir dock inte i jönköping utan nere i falkenberg. Eftersom tess var min främsta tävlingshäst letar jag nu efter en annan häst att låna under en längre tid. Vi vill inte köpa någon mer nu när jag tar studenten nästa år och mycket kan ändras.
 
Efter alla motgångar med skador, all tid jag lagt ner på tess varje dag, varje träning och tävling så känner jag faktiskt att jag har tappat motivationen till ridningen på ett sätt. Så nu letar jag efter en läromästare som har gått stadigt 1,30 som jag kan lära mig på och komma ut och tävla med! Jag vill inte ha en problemhäst just nu...Innan var det de enda jag ville ha men nu vill jag ha något lättare. Jag ska ev. prova en häst i veckan :) Hoppas verkligen det går vägen. Annars tänkte jag fråga er om ni har något tips? Någon som ska låna ut? Det finns så mycket hästar nu som inte blir sålda så jag tror inte det blir svårt att hitta någon :)
 
Vet ni nåt så kan ni väl lämna en kommentar eller maila mig till isabellaf.blogg@hotmail.com

markträning/ridning löst 27 september

Jag har bestämt mig för att bara ha appis i mitt projektarbete och lägga all tid på henne så jag verkligen lyckas med mina mål :)
 
I torsdags tränade jag lite från marken och red lite löst. Jag ska verkligen lägga upp en bra grund, så just nu rider jag bara löst i skritt för att få henne att lyssna ordentligt på mina hjälper. Från marken jobbar jag just nu med att hon ska vänja sig vid olika saker, nu i torsdags tränade jag på att hon skulle gå över en presenning och sen skulle jag lägga den på henne (vilken inte gick så bra... :p).
 
Lite bilder :)
Viktigt att dom sänker huvudet, ska skriva ett inlägg om de :)
Otäck presenning :p

RSS 2.0