svar på frågorna

Här kommer svaren på frågorna jag fått. Hoppas ni är nöjda med svaren :D
 
Bra skrivet! Men jag har några frågor. Jag kommer skaffa en d-ponny och då skulle jag villja ha den mest ute, men även lite inne kanske på kvällar och sånt, tycker du det är lämpligt? Sen om jag har hästen på utedrift, ska jag ändå ge den morgon och kvälls foder, när det är sommar och gräs i hagarna? Och ska man ge den samma hömängder som på vintern?

Svar: När hästarna går på lösdrift har dom ju oftast fri tillgång till grovfoder så det behöver du ju förmodligen inte fodra. Kraftfoder brukar jag ge en gång om dagen, oftast efter ridningen. Samma när de går på gräs :)
 
hej! visst är det så att du går på realgymnasiet? jag har lästa lite på det och tycker att det värkar bra, men vad tycker du om det? hur ser upplägget ut? läser man "vanliga" ämnen lika mycket som på en "vanlig" linje? får man behörighet till högskola så man kan bli nåt icke hästrelaterat? haha, det blev en hel del frågor det, hoppas du orkar svara!^^
 
Svar: Ja jag går där. Just våran skola har inte alls funkat bra tycker jag och många andra... Gå in på deras hemsida så kan du läsa vilka kurser man läser samt vilka valbara som finns. Man får behörighet till högskolan och i 2an kan man välja att läsa natur istället för att fortsätta på häst. Tänk på att det låter alltid mycket bättre på öppethus och så än vad det blir sen.
 
Vad kostar det (ungefär) att ha dina hästar varje månad? :)
 
Svar: Stallhyra och grovfoder ligger runt 1000kr. Skoning ca varannan månad 1000kr. Så det blir ca 1500kr varje månad för en häst. Sen tillkommer ju träningar, tävlingar, ev. veterinärskostnader, försäkring, liten del kraftfoder, ridhusavgift osv.... Så det blir några tusen i månaden.
 
Din blogg e verkligen bra och dina hästar e jättefina! Undrar bara att: Hur många par ridbyxor äger du? Är du singel? :) Och... Favoritfärg?Var märks den färgen isåfall? ;) Kan ju vara frågor du redan svarat på men har inte läst din blogg så länge så... :) Kram!
 
Svar: Tack :D Vet inte riktigt, använder typ aldrig ridbyxor :p Men runt 10 par tror jag, dock använder jag bara runt 5 stycken. Nej jag är inte singel. Hmm... gillar massa färger och det märks nog inte riktigt vilken som är min favoritfärg. Men gillar rosa schabrak iaf och det brukar jag tävla i :)
 
hmm, har nog läst din blogg så himla länge att jag faktiskt inte har några frågor! haha :D
men jag kan ju slänga med någon bara för att liksom ;) vad är ditt mål med tess i framtiden? och hur långt vill du gå i ridsporten? så där vart det ju faktiskt två stycken, haha!
 
Svar: Mitt mål med tess är att först och främst få ner henne i vikt ;) Ne men jag vill såklar komma så långt som möjligt med henne. Hur långt jag vill komma i ridsporten vet jag inte, har ingen dröm att tävla på elitnivå utan jag tycker mer om att hantera och rida problemhästar och tävla på lite lägre nivå. Så det är nog de jag vill hålla på med i framtiden :)

Hejhopp!!

Sorry för jag inte uppdaterat på flera dagar nu! Men blogg.se appen har inte funkat.. ska försöka svara på frågorna jag fått snart :) 

tidsfördriv

Har ni inget att göra i 1 timma och 40 minuter kan ni ju alltid kolla denna (ni som gillar Miley då ;). Vet inte hur många gånger jag har kollat den, så jäkla grym är hon!! Älskar slutet och såklart sista låten the climb! :)
 
 

jiosjfiojwiohoghod :@

Fick den nya blogg.se designen. Och ALLLA mina inlägg som ligger i utkast förutom ETT har försvunnit!??!?!??!?!

ARG! Hoppas dom kan lösa det!!! Hänt någon annan med?

frågor?

Jag kommer inte sluta blogga för bloggen är endel av mig! Jag gillar att uppdatera så här som jag gör nu, när jag känner för det och har något jag vill dela med mig av. Inget ''jag måste uppdatera minst en gång om dagen''. Det är oxå kul att många av er fortfarande läser och några oxå kommenterar! Uppskattar varenda en :)

Det var någon som ville att jag skulle ha en frågestund, men vet inte om ni har så många frågor till mig? Men isåfall kan ni skriva dom i detta inlägget så svarar jag på dom i ett nytt inlägg sen någon dag framöver :) Spelar ingen roll om det är hästfrågor eller personliga. Detta är ju längre inte en ren hästblogg :p


måndag

Har skrittat appis ute idag och sen lite på banan. Pappa red med och sen hade jag lite lektion på banan. Han red över lite bommar och småhoppade lite. Det såg faktiskt väldigt bra ut i slutet :) Men han behöver träna på sin sits!! Några har undrat om han rider för att jag inte orkar eller inte hinner. Men det är faktiskt så att han vill rida ;) Han har lika stort intresse som jag har till hästarna nu och har även börjat rida ganska mycket nu det senaste året.

Tess är inga problem för han att rida, men appis är jag lite mer rädd om att ''låna ut''. Hon kräver att man har en stadig sits och verkligen rider med sätet och inte bromsar med handen, vilket han inte har.. än! Gör man det springer hon bara på ännu mer och börjar studsa och spänna sig. Men tess är inte lika svår på det sättet och hon påverkas inte negativt av om man gör fel.

Jag tycker det är lika kul att hjälpa till från marken som att rida, men ibland blir jag lite frustrerad när han inte gör som jag vill :p Då vill jag helst hoppa upp själv! :p

Filmade lite när han hoppade idag, dock bara från början där han gör massa ''fel''. Som han faktiskt rättade till i slutet då det så väldigt bra ut, men fick inte d på film!


Sänk ljudet så slipper ni höra min röst ;)

blogg.se design

Många pratar om den nya blogg.se designen, men jag har inte fått den?!?!?! Någon mer som inte har de?

Lektion

Hade lite lektion för pappa o Tess igår ;) de såg bra ut :)


torsdag

Släppte hästarna på lite bete igår, ganska magert och dom betar nog ner det snabbt. Men dom måste verkligen bantas nu.. Dom är inte överdrivet tjocka men några kilon måste bort!

Har vart ute och klättrat appis idag i skritt, hon var superfin! Tränade mycket på tempoväxlingar i både upp och nerförsbackarna. Speciellt ner är bra att minska/göra halt/backa för att få dom sätta sig på bakbenen.

Tess reds ut en sväng i skogen, blev lite klättring för henne med samt lite trav och galopp. Hon kändes fin, idag kunde jag verkligen rida henne fram till handen vilket jag har haft svårt för innan. Då har hon släppt stödet. Men nu hade hon kvar stödet, dock dök hon lätt med huvudet men kändes fin största delen och gick i en bra form :)

Sen myste jag jätte länge med dom :) Tror dom känner sig lite ensamma nu när dom går själva. Dom är ju vana vid några fler hagkompisar :p

Gött att bli kliad ;)

S-O-M-M-A-R-L-O-V

Så jäkla götttttt!!! Ledig i 2 månader och sen bara ett år kvar innan jag tar studenten. Helt sjukt, har ingen aning alls vad jag vill göra nästa år vid denna tiden. Men inget jag behöver tänka på nu, det tar jag då ;)

Skulle sitta fint med lite sommarväder också så är allt perfekt! Så sjukt gött att slippa skolan så det finns inte!!

image description

Tummen upp för de!!!!

föreläsning med kraft

Har inget roligt att uppdatera om, så tänkte skriva lite om foder. Vi hade en föreläsning med kraft för några veckor sen i skolan så kan skriva lite kort vad han sa :)

Hästarna äter ca 16-18 h per dygn, de känner aldrig någon mättnadskänsla utan bara ett behov av att tugga. Dom har en väldigt liten magsäck så dom behöver äta ofta men lite. I grovtarmen sker 60-70% av energiupptagningen. Där bryts fibrer ner och blir till energi. Det är viktigt att man inte byter foder för snabbt eftersom nedbrytarna måste hinna anpassa sig - dö ut och bli nya för att anpassa sig till det nya fodret. Hinner dom inte det blir nedbrytningen sämre och hästen får problem med magen.

Hästen behöver äta 6 gånger så mycket protein som energi, undantag för växande unghästar och fölston (dom behöver upp till 8 gånger så mycket protin som energi). Det är vanligt att hästar får för lite protein, ett tecken på att den får tillräckligt är att den är väldigt rund och fin över rumpan. Får den istället för mycket protein blir de till energi som blir till fett=fet häst.

E vitamin kan vara bra att ge för musklerna vid hård träning. Mineraler är också bra att ge. Det är viktigt att vattnet som hästen dricker är bra, vill du själv inte dricka det kommer inte hästen vilja det, dessutom är ett bra vatten bra för nedbrytarna i grovtarmen. Det är jätte viktigt att den dricker ordentligt för att den ska kunna prestera så bra som möjligt. Dricker hästen dåligt kan man ge den lite salt, löst eller saltsten.

Det bästa grovfodret man kan ge är sent skördat. Det innehåller inte lika mycket näring och hästen kan tillgodose sitt tuggbehov utan att bli fet. Ett annat sätt att tillgodose hästens tuggbehov är att ge den halm de övriga timmarna som den inte äter ensilage/hö.

Om man ska banta en häst ska man öka träningen. Vill man ha en piggare häst ska man ge mer energi men om hästen inte svarar på de (blir piggare) så är det onödigt att fortsätta ge eftersom det bara blir fetare av det.

Ska man räkna ut en rätt foderstat behöver man veta:
Ålder och användning
Individuell upptagningsförmåga
Fodrets närninginnehåll (analys)

Grunden i allt är ett bra grovfoder. För att kunna veta om man ska kompletera med kraftfoder måste man ta en analys på grovfodret. Det är nästan ingen skillnad på utfodringen på en tävlingshäst och en skogsmullehäst. Det enda som en hårt tränande häst (elithästar) kan behöva är E-vitamin. Annars ingen skillnad då hästen ser ut de samma på insidan även om det är en skogsmullehäst eller en tävlingshäst.

Att hästen behöver äta så mycket varje dag är inget påhittat. Det räcker med att kolla på hästarna när de går på bete, dom äter ju nästan hela tiden. Det handlar inte om att den är hungrig utan att den helt enkelt har ett behov av att tugga.


still don't know what love means

En bra låt :) Hörde den i filmen ''the town'', som oxå är väldigt bra!


hejhopp

Har inget att uppdatera om just nu så tänkte bara göra ett kort inlägg för att bloggen inte ska vara för död :pNåt att tänka på...

stalldax

Tar en paus i körkortsteoripluggandet och åker och rider! Det är så skönt att ha något så tryggt i sitt liv som hästarna. De finns alltid där varenda dag, hur rörigt allt annat i livet än är.


RSS 2.0