åååh, vet inte hur jag vill göra med bloggen

Jag orkar inte uppdatera längre, eller har inget att uppdatera om då jag inte har motivation till att skriva inlägg längre. Jag känner mig klar med bloggen som jag inte gjort innan. Samtidigt så vill jag ändå inte sluta, för jag vet att snart så kommer motivationen tillbaka och då kommer jag ångra mig att jag slutade blogga. För jag vill ju ha kvar mina snälla läsare, annars är det ju inte lika kul att blogga :(

Jag kommer nog bara uppdatera när jag känner för det ett tag, så får jag hoppas motivationen kommer tillbaka :) Tror den kommer göra det sen när träningar och tävlingar drar igång lite mer för då finns det mer att uppdatera om!

Inlägget om GHS kommer väl snart iaf :)

dagen

Sitter och skriver ihop ett inlägg om horseshowen med bilder och så! Publicerar nog det imorgon om jag hinner skriva klart de. Idag har jag ridit hästarna, eller jag red appis och en kompis tess. Så hade jag lektion för henne! Tess är inte lättriden alltså, det märker man när man sätter upp andra hur jäkla mycket ridning hon kräver.

Appis kändes jätte fin, måste dock jobba mycket mer på rakriktningen i både skritt trav och galopp. Det har blivit mycket bättre men det krävs mer just för att hon på det böjda spåret ska komma loss mer i sidorna. Nu vill hon bara skjuta ut bogen och böja halsen istället för att forma hela sidan och fortfarande ha kvar bogen. Tog 3 språng på ett lågt räcke oxå som stod uppställt. Innan hindret vill hon oxå springa lite snett så ska jobba mycket med bommar på marken nu så hon verkligen är rak innan hindret. Det är verkligen skit svårt men det måste vi jobba på! Men hon blir verkligen finare och finare för varje dag appis :)

Sen galopperade jag tess lite oxå, det blir en jäkla skillnad på hennes galopp när hon sätter under sig och inte. Så det var bra att jag fick känna hur det känns när någon annan ridit innan och hur det känns när hon inte sätter under sig. Hon måste verkligen jobbas bakifrån och fram till handen hela, hela tiden! Men hon kändes okej i slutet!

Här är schabraket jag köpte på mässan, ser inte riktigt ut som i verkligenheten. Det är ett lamicell! Vet inte vart jag köpte det men den fanns lite överallt :) Letade oxå efter ett pannband i samma färg men hittade inget, vill verkligen ha ett matchande, så fint :) Både appis och tess passar verkligen i rosa/lila. De båda är så fina i mitt andra rosa/lila jag har :)

image description

Hemma

Är hemma från Göteborg nu, har haft en riktigt rolig helg :D är dock skit trött nu så får uppdatera mer imorgon :) ska lägga in bilderna o se fall det blev några bra!

Man får alltid så mycket motivation när man är på horseshows så nu längtar jag bara tills jag ska rida hästarna imorgon :D

Prisutdelningen i sista klassen som var världscupen! :)


Söndag :)

Snart börjar Young rider finalen, ska bli kul att se :) sen är det vääääärldscupen!!! Ååh ska bli så kul att se den klassen :D taggad!


@ Göteborg :)

Har sett massa roligt idag och gått lite på mässan :) köpte precis ett rosa schabrak :) nu börjar snart en roooolig 1,55 hoppning :D


Göteborg imorgon :D

Har ridit idag som vanligt :) Skönt att man kan rida när det är ljust nu! Man hinner iaf en häst. Pappa o jag red ut på tess och appis. Båda var riktigt pigga :p Tess har verkligen blivit mycket piggare nu sen innan jag ställde av henne vilket är jätte kul :) Nu kan man dessutom ta tillbaka henne utan problem.

Sen hoppade jag appis lite på banan, igår när jag hoppade lite så kändes det sådär. Såg inga avstånd alls. Men idag kändes det mycket bättre, hade mycket lättare att se avstånden och hitta en bra galopp :) Appis hoppade jätte fina språng, väldigt jämna! Dessutom kunde jag rida henne mellan hindren mycket bättre idag, hon har lätt för att släppa stödet och då tappar hon även bakbenen och hela galoppen försämras.

Har packat det mesta inför Göteborgs horseshow nu, ska bli såååå kul :D:D!! Är där hela lördagen och söndagen! Och om ni ser mig så får ni gärna komma fram och säga hej! :)


Yey :D

Banan går att rida på :D har hoppat appis lite o nu skrittar jag fram Tess :)


vårväder

Nu ska jag till stallet i detta härliga väder :) Om banan har tinat upp så ska appis hoppas lite små hinder och tess ridas markarbete där! Hoppas den har tinat upp!! :D Vill hoppa!

image description

ridning i ridhuset idag :)

Båda var med och båda var superfina :) Red båda barbacka som vanligt, rider nästan alltid barbacka nuförtiden!

Appis:
Jobbade mycket med att forma igenom i sidorna utan att tappa ytterbogen i både skritt trav och galopp. Jobbade med övergångar mellan alla gångarter så hon får igång bakbenen, hon lyssnade jätte bra både fram och tillbaka. Gjorde lite öppna i traven så hon verkligen bärde upp sin insida och i galoppen jobbade jag med rakriktningen. När jag travade av i slutet hade hon en jätte fin trav - taktmässig och hon vilade på sina bakben :) Helt lösgjord i båda sidorna var hon också, superfin :)

Tess:
Pappa red henne i början och sen galopperade jag henne lite samt travade. Hon jobbade superbra med bakbenen och lyssnade fint :) Kändes helt okej i sidorna men behöver komma loss mer samt komma fram till handen mer och ta ett bättre stöd. Hon har så mycket kvalitéer i galoppen tess, den är så ridbar - när hon lägger vikten på bakbenen. Känns väldigt bra med henne nu när jag från början har fått henne att jobba med bakbenen, nu ska det nog gå att ta en halvhalt innan hindret som det inte gått innan ;)

Känns verkligen att jag fått en stadigare och starkare sits nu när jag ridit barbacka + börjat styrketräna. Har ju inte galopperat tess sen i höstas och då hade jag ganska svårt för att sitta ner i hennes galopp barbacka. Men nu satt jag jätte stadigt och hade inga problem med att rida henne framåt eller ta tillbaka henne!

image description

image description
Hästarna idag :)

Lite halvflummig text men är så trött nu så orkar inte skriva ordentligt :p

skulle vara kul att veta :)

Så svara gärna :)
Hur gamla är ni? :DFree surveys

yeeeyyy :D

Pappa var hos veterinären med tess idag för att ultraljuda ledbandet igen. Har ju travat nu i sex veckor, så han skulle kolla så det inte gått upp igen. Vilket det inte hade :D Såg jätte fint ut!! Så nu kan jag börja galoppera henne, börjar på 2 minuter och ökar med 2 minuter per vecka :) Han böjde igenom alla benen försäkerhetsskull och hon var helt ren på alla! Nu ska vi inte åka till veterinären mer på läääänge! ;)

Appis har skrittats idag, skulle egentligen hopptränat imorgon men verkar inte finnas någon plats :( Har inte fått plats nu på 3 gånger, lite surt. Var ju tvungen att säga upp min plats i vintras... Får hoppas att jag får plats nästa gång.


Snart så är vi tillbaka på hoppbanorna :) Denna gången med 2 friska fina hästar!


En gooo remix :)

då varee måndag igen..

Tillbaka till skolan idag då! Hade glömt bort hur förjävligt det är att gå upp på morgonen, jag hatar verkligen de :( Lämna sin varma säng... Jag börjar få riktig ångest över skolan då jag inte gjort ett skit och ligger efter i allt, jag orkar inte. Men jag måste verkligen ta tag i det...snart. Har iaf något att se fram emot i helgen för då är det GBG HORSESHOW!! :D Längtar!

Idag har jag bara ridit tess, appis fick vila :) Hon gick ganska hårt förra veckan, så nu får hon ta det lugnt 2 dagar. Tess red jag ut i skogen, jobbade mycket med lydnanden. Hade inget stöd i handen utan red på halvlånga tyglar och använde bara sitsen/skänklarna. Hon var lydig som vanlig, lyssnade på minsta lilla både fram och tillbaka :) Duktig heeest!


tänk om, tänk om :)

Det går mot vår nu? Nu i veckan ser det ju förhoppningvis ut att bli plusgrader! Hoppas verkligen att marken/banan tinar upp och snön försvinner, är jätte motiverad nu ridmässigt så detta skulle vara väldigt bra ;) Sen förhoppningvis kommer jag kunna börja galoppera på tess i början av veckan, hoppashoppas! Appis känns väldigt fin nu så det är så kul att jobba vidare med henne! Älskar också att det är ljust längre på dagarna, man blir så mycket piggare av det :)

image description

clinic

Igår var det clinic på jfk, jätte kul att se :) Eamon Hickey visade hur han rider in sina hästar och sen visade Victoria Almgren hur hon jobbar dom från att dom är ca 4år och uppåt! Har alltid sett upp till Eamon enda sen första gången jag tränade för honom, han har alltid ett tänk bakom hur han jobbar sina hästar. Ska ha praktik hos honom i 3 veckor i påsk, ska bli sååå kul och lärorikt :)

Första gången han träffar denna hästen och den är helt oinriden. När han var klar galopperade han runt i grimma i ridhuset. Han sa dock att den hästen var riktigt trevlig att jobba med och skulle alla hästar vara som den hade han inte haft något jobb :p


Hade kanske vart lite roligare att se om det hade varit en mer problemhäst. Då (iaf jag) hade velat se mer hur han löser olika problem som uppstår! :)


resultat klubbhoppning

Klubbisen idag gick bra, jag testade att rida henne lite annorlunda än vad jag brukar vilket funkade mycket bättre. Nu de senaste har jag kunnat börja rida henne i en mycket större galopp, och i veckan när jag hoppade så hoppade hon mycket bättre i den större, mer ''kraftigare'' galoppen. Vi fick en mycket bättre galopp och rymt och dessutom ser jag avstånden bättre, ligger vi lite fel så finns det alltid något att samla ihop från.

80cm nolla:
Jag försökte rida i den där stora galoppen vilket gjorde att allt blev väldigt rytmiskt. Det kändes kanske att det blev lite för hetsigt men nu när jag kollar på filmen så är det verkligen i denna galoppen jag måste rida. Uppmot sista linje så låg vi fel på första hindret (först tänkte jag lägga en volt?) så där tar jag bort alldeles för mycket galopp. Sen till sista hindret så blir allt bara studigt och konstigt eftersom vi kom ur rytmen. Vänstergaloppen har hon vart lite svag i men nu har hon verkligen stärkt upp den. Men jag inbillar mig att hon inte orkar riktigt så jag rider inte riktigt svängarna lika bra i vänster, vilket jag måste göra! För hon orkar nu!90cm, ett ner och så la jag en volt:

Eftersom jag tyckte det kändes lite hetsigt i 80cm så började jag rida lite lugnare. På framhoppningen funkade det jätte bra för då hade jag bara ''tagit bort'' lite av galoppen och då var det verkligen perfekt. Fick ett jätte fint språng på oxern! Inne på banan sen tog jag bort alldeles för mycket galopp och det blev broms in i hindrena och massa. Inte alls nöjd med den rundan. Upp mot femma blev hon lite flack så hon rev. Hade problem med sista linjen i denna klassen också. Blev samma att jag inte red svängen riktigt och tog bort galoppen, sen blev hon studsig mot sista så där la jag en volt. När jag väl hoppade om de så kändes det jätte bra :)


(sista hindret är inte med)

Problemet vi har nu är nog mest att jag inte rider igenom svängarna ordentligt. Hon måste galoppera på genom svängen, formad utan att tappa ytterbogen. Det känns jätte bra att jag hittat en större galopp i henne nu, jag tror det beror på att dressyren utvecklats så mycket och nu har jag verkligen ett stöd i handen. Nu måste hon själv bara vänja sig vid denna galoppen, inte spänna sig och lyssna :)

Hoppas verkligen att det tinar upp i marken denna veckan så vi kan rida ordentligt på banan och hoppa massa små hinder :)

klubbhoppning imorgon :)

Ska hoppa 80&90cm igen. Vi har inte alls kunnat hoppa mycket så det blir bra med 2 låga klasser igen :) Har verkligen hittat en bättre galopp och rytm i henne nu, så hoppas att jag får in samma galopp och rytm imorgon. Kommer nog bli svårt eftersom hon blir spändare och piggare på tävling, men jag strävar efter det iaf :)


5 frågor och 5 svar!

Valde ut fem frågor av de ni ställde, hoppas ni är nöjda med svaren :)

Hur har du har gått tillväga (är det något speciellt du tränat på?) för att kunna rida appis löst? :)

Svar: Varje ridpass jag rider strävar jag efter att rida så mycket med sitsen som möjlig; när jag formar hästen, när jag driver den framåt, när jag tar tillbaka den, när jag svänger osv.. Jag tänker hela tiden på att använda handen så lite som möjligt. Och nu har jag fått appis så lydig för mina hjälper så när jag väl tog av tränset så lyssnade hon (nääästan) lika bra utan. Blev faktiskt förvånad själv :p Sen har jag tränat på att få henne lyssna tillbaka när jag tar i halsringen, det är väl det enda :) Annars rider jag varje ridpass som om att jag red löst!

Är du den typen som festar eller sitter hellre hemma? :)

Svar: Ja, vad tror ni? ;) Jag festar hellre än att sitta hemma. Sen om jag ska upp tidigt och tävla så sitter jag hellre hemma :)

Har du någonsin funderat på att ge upp ridningen?


Svar: Nu har jag haft sån otur med skador i snart 2 år och i höstas när tess dragit ut ledbandet och appis helt plötsligt stannade på framhoppningen kändes allt väldigt hopplöst. Då ville jag ge upp att tävla men inte ge upp att rida. När det kommer till skador känner man sig så hjälplös för man kan inte göra nåt.. Jag tror aldrig jag skulle kunna sälja mina hästar och därför tror jag heller aldrig att jag kommer ge upp ridningen nu framöver iaf.

Vad vill du göra efter gymnasiet?

Svar: Jag vet inte riktigt, det är över ett år kvar och allt kan hända. Men just nu känner jag att jag vill åka iväg och jobba hos någon ryttare här i sverige. Vi ska ha praktik i vår nu och då ska jag åka iväg till Eamon så då får jag testa på lite hur det är. Sen i 3an ska jag förhoppningsvis åka utomlands och då får jag ju testa på hur det är att jobba utomlands också. Därefter kommer jag nog ha bestämt mig vad jag vill göra :)

Vad vill du jobba med i framtiden?


Svar: Som svaret ovan så kan allt hända och mycket kan ändras. Men just nu vill jag driva en egen hästverksamhet, rida in och rida till hästar. Hästar är verkligen något som betyder enormt mycket för mig och jag älskar att arbeta med hästar, båda från marken och att rida. Att få göra det på heltid sen skulle vara en dröm för mig! Dessutom att hjälpa andra med deras hästar är något jag tycker är väldigt kul! Men det är väldigt svårt att få en hästverksamhet att gå runt och om jag vill detta sen i framtiden måste jag ha jobbat hos någon ryttare för att ha skaffat mig erfarenhet och kontakter.

Hoppat

Appis har vart så jäkla fin igår och idag :D detta hoppade jag idag! Sockerbits hindrena på en volt för att få in en bra rytm och sen ett lite högre räcke bara för att känna på anridningen :) hon hoppade mjuka och fina språng :)

Pappa red Tess så hade jag lite lektion samtidigt, det såg faktiskt riktigt bra ut :) han fick igång bakbenen på henne!


5 frågor

Svara helt ärligt på 5 frågor ikväll eller imorgon. Så skriv nu om ni har någon fråga, kan vara både personligt och hästrelaterat :)

så jävla grym!

Om ni inte orkar lyssna hela lyssna från 3min! Så jäkla grym!!!!


onsdag

Jag har inte alls lust att uppdatera som ni kanske märker, har dessutom fullt upp varje dag, så kommer bara uppdatera när jag känner för det tills motivationen kommit tillbaka. Jag har verkligen tappat motivation till allt, bryr mig inte om nåt. Spelar ingen roll vad jag gör, känner ingen glädje med lovet, hade lika väl kunnat gå i skolan? Ja, skulle behöva lite motivation till allt just nu.

Idag har jag iallafall ridit båda hästarna :) Appis reds ut i skogen, det har ju kommit lite mer snö nu så det blev ''styrketräning'' i snön. Blev mest galopp där jag jobbade med tempoväxlingar samt massa övergångar mellan skritt och galopp så hon fick ta i med bakbenen :) Hon kändes fin. Sen red jag lite på banan oxå, där kändes hon också fin :) Vi tog några språng också, får passa på när det går!

Tess reds bara på banan. I början var hon väldigt spänd och tittig för allt, hade nästan behövt sadel eftersom hon var så skumpig i traven. Men sen började hon fokusera mer på mig och slappna av :) Jobbade mycket med halt-rygga-trav för att hon skulle sätta under sig och sen ta i med bakbenen i igångsättningen. Den övningen funkar väldigt bra på henne! I slutet kom hon igång bra med bakbenen och jag fick henne mellan hand och skänkel. Ibland blir hon lite för djup i formen men då gäller det att driva på bakbenen direkt så hon kommer upp med huvudet. Längtar så tills vi kan börja galoppera, förhoppningsvis nästa vecka, då ska bakbenen igång ordentligt :p

Imorgon ska vi fixa med vårt UF företag på fm, sen ridhuset på dagen (ska rida appis och tess + en kompis häst) och sen på kvällen ska vi till isaberg igen för ett kvälls åk :) Kul!! :D Ja, fullt upp som sagt. Men det är nog det bästa när man är i en motivationssvacka som jag är just nu :p Annars hade jag nog bara varit hemma och deppat :p

tisdag

Har vart i Isaberg hela dagen och åkt skidor, så jäkla kul :) Får nöja mig med det eftersom jag inte ska till sälen. Sen var jag uppe en stund i stallet och skrittade ut appis! Det har snöat lite idag så nu funkar det nog att rida på banan igen. Det har vart lite för hårt där för att rida ordentligt nu, men nu går det nog :) Har inte så mycket mer att skriva idag!

Det svåraste som finns..

..är att leva i nuet och uppskatta det man har just då.


trygghet

Appis och tess (hästar överhuvudtaget) är verkligen en stor trygghet i mitt liv. Jag vet att de alltid står där i samma hage varje dag jag kommer till stallet, jag vet att de aldrig skulle svika mig. Därför känner jag mig alltid så trygg och lycklig varje dag jag är i stallet. När allt annat är skit, när folk sviker eller något annat så vet jag att mina hästar aldrig skulle svika. Det är det som gör hästarna till en så trygg och säker del av mitt liv. Kan inte föreställa mig ett liv utan hästar, då hade jag aldrig mått så bra som jag gör.

Det är jätte svårt att förklara, men känner ni likadant?dagen

Pappa o jag var som sagt ute och red, vi var runt galoppbanan och red över 1 timme :) Det var jätte mysigt. Jag red tess och pappa appis. Båda var riktigt pigga och taggade men skötte sig! Vi red lite på banan också (på galoppbanan) så hoppade jag några stockar med appis :)

På hem vägen mötte vi 3 älgar, en älgmamma o två kalvar... Jag är livrädd för älgar!! Jag tror alltid att dom ska anfalla! :p Tess blev riktigt pigg på hem vägen och försökte galoppera och bocka hela tiden, men hon fick iaf bra undertramp då ;) Så kul att hon fått så bra framåtbjudning nu när jag satt igång henne, längtar tills vi kan börja galoppera :)

En film från idag när jag hoppade appis på banan på galoppbanan :)


Vårväder :)

Jätte härligt väder idag, pappa o jag ska ut på en tur nu! :)


Ridhuset :)

Har vart i ridhuset idag med båda! Appis kände väldigt fin, inte riktigt loss i vänstersidan men annars jätte fin :) Gjorde lite tempoväxlingar i galoppen men hon blir lätt väldigt spänd då så det är något vi måste jobba på! Jobbade med en massa övergångar mellan alla gångarter och hon var jätte lydig :)

Tess kändes inte lika fin som hon gjort det senaste. Hon var lite loj på ngt sätt.. Fick henne inte riktig mellan hand och skänkel.. Sen lyssnade hon inte så bra heller. Hon kanske bara hade en dålig dag :p annars så får vi ta några steg tillbaka o jobba på de :)


gårdagens ridpass

Igår red jag äntligen hästarna igen :) Känns som det var ett tag sen men det var visst bara 2 dagar de vilade :p Red båda på banan och de var lite extra taggade :)

Appis:

Red henne barbacka och började med att skritta väldigt länge. Gjorde massa volter, red slalom och gjorde lite öppna för att verkligen forma henne för skänkeln samtidigt som jag fick med mig bogen. Fortsatte med samma sak i trav och där jobbade jag även med rakriktningen. Hon kändes väldigt fin i munnen, hade ett bra, jämt stöd! I galoppen sen blev hon lite väl springig så jag jobbade mycket med skritt-galopp-skritt med tydliga övergångar så hon verkligen satte under sig! Hon kändes väldigt fin faktiskt för att ha vilat 2 dagar nu :)

Tess:

Hon var väldigt krånglig när jag skulle hoppa upp, hon var det ett tag innan men sen blev det bättre. Så nu har det alltså kommit tillbaka. Men när jag väl kom upp så var hon rädd för det mesta så i början jobbade jag bara med att få henne lyssna framåt samt tillbaka. Eftersom hon lyssnar så pass bra framåt nu så kan jag jobba henne ''bakåt'' direkt. Tess kändes också väldigt fin! Travade mest bara runt överallt för att se så hon lyssnade på mig, vilket hon gjorde :)

en sån där tråkig, personlig lista

Har inget att skriva och kände för att svara på en lista! :) Väldigt intressanta frågor ;)

Höger- eller vänsterhänt:
Högerhänt
Humör just nu: Halvtrött
Favoritgodis: Center
Är det nåt du absolut inte äter: Ja massor.. :p
Kläder just nu: Tjocktröja och pyjamas byxor
Musik just nu: Nrj experience!
Vad sa du senast: Godnatt!
Sommarplaner: Sola, bada, rida, tävla, umgås med vänner och massa mer! Fan vad jag längtar till sommaren nu...
Fisk eller badkruka: Fisk!! Åhh jag älskar att bada!
Saft eller alkohol: Beror ju på när :)
Hur många kuddar sover du med: 2
Favoritväder: Soool och värme.
Om du var fast på en öde ö, 3 saker att ta med: Iphonen, hörlurar och en båt så jag kan åka där ifrån.
Spelar du nåt instrument: Ja, piano och gitarr. Men inte så ofta längre..
Morgon- eller nattmänniska: Kvällsmänniska helt klart!
Sparare eller slösare: Jag sparar inte men slösar inte heller, så typ mitt i mellan!
Bästa film: Titianic :)
Tror på liv på andra planeter: Nej!
Kommer du ihåg din första kärlek: Har nog aldrig varit kär på riktigt...
Älskar du henne/honom fortfarande: -
Har du några homosexuella vänner: Nej, inte vad jag vet iaf :p
Tror du på att det är möjligt att vara trogen för alltid: Ja!
Ser du på kärleken som ett misstag: Nej, utan kärlek hade vi aldrig överlevt.
Hur många barn vill du ha när du blir stor: Vet inte, 2 typ :)
Bio eller promenad: Bio, eftersom det ofta är godis inblandat haha
Är du kittlig: Ja, jätte kittlig :(
Stjärntecken? Vädur
Rädd för insekter? Lite kanske
Äckligaste insekten: Vet inte, inget jag brukar fundera över :p
Största svaghet: Har ibland svårt att prata med nya människor
Det här är jag bra på:
Försova mig och strunta i att plugga
Bästa bok? Om jag kunde drömma
Om du fick välja en superkraft, vad skulle du välja? Trolla, fan va coolt :p
Vad vill du jobba som? Vill jobba med hästar där pengarna räcker till vatten och bröd, kul va?
Chips, morötter eller godis? Godis <3
Pizza eller hamburgare? Hamburgare!
Skriver du dagbok? Ja kan man väl säga, skriver i min låsta blogg.
Tänker du någonsin tatuera eller pierca dig? Var nånstans? Jag vill tatuera mig! Vet inte än.
Stökigt eller välstädat? (ditt rum, hus, lägenhet m.m.) Välstädat men tyvärr är mitt rum oftast störkigt.
Gungar du på stolen? Ibland
Skulle du någonsin få för dig att hoppa bungy-jump? Jaa!!! Nåt jag vill göra innan jag dör!
Vilken hand håller du gaffeln i?
Höger
Är du rädd för blod? Lite
Saltar du på maten? Beror på vad men när jag väl saltar, saltar jag mycket :p
Gillar du att sjunga? Ja!! :)
Anser du att du är stark? Beror ju på vad man menar
Brukar du sola? Ja, men det är så tråkigt!
Vad gör du om du får hicka? Funderar ut vem som tänker på mig haha
Röker du? Nej, feströker ibland
Snusar du? Nej!!
Använder du knark? Alltså vilken fråga? haha NEJ!
Kaffe, te eller inget? varm choklad!
Tror du på mirakel: Nej!!

Påtal om mirakeln, öden, att allt har en mening osv.. så tror jag inte på sånt! Vänta inte på att nåt ska hända, gör så det händer ist!Minivila

Hästarna har fått vila idag och det kommer dom få göra imorgon och kanske på onsdag också :( men måste verkligen bli frisk och att vara ute i denna kylan sjuk är nog inte det bästa.. Så dom får alltså en liten minivila :)

Göteborgs horse show

Nu är det inte långt kvar till Göteborgs horse show :D Åhh, längtar! Ska dit lördag och söndag med två kompisar :) Det allra roligaste ska nog bli att se världscuphoppningen då jag aldrig sett den live innan :D Sen är ju alltid gymkhanan väldigt rolig! På mässan ska jag som vanligt inte kolla på något speciellt, kanske köper något fint tävlingsschabrak om jag hittar nåt. Men annars brukar jag inte köpa något på mässor.

Antar att någon av er ska dit, vilka dagar isåfall? :D


söndag

Hästarna reds ut idag, jag på tess och pappa på appis. Båda var pigga och glada, speciellt appis hon studsade och hade sig :p Tess kändes fin! Hon har blivit så himla lydig nu både fram och tillbaka. När hon kom till mig kunde hon knappt backa ett steg men detta har jag lagt ner riktigt mycket tid på (då hon sätter sig på bakbenen väldigt bra) nu och nu backar hon för minsta lilla signal och så långt jag ber henne. Genom att backa henne och sen driva framåt gör att hon verkligen tar i med bakbenen, riktigt bra övning för henne :)

Fortfarande sjuk och mår skit idag, hostar verkligen hela tiden, är förkyld och har feber :( Får väl skylla mig själv lite som var ute och festade igår.. haha. Men imorgon ska jag ligga hemma hela dagen och hoppas på att bli frisk. Skönt iaf att jag inte har mer än 37,5 graders feber.. :)

Snart ska tess tillbaka och ultraljuda sitt ledband!Hhoppas att det ser bra ut för då hoppas jag att vi kan börja med galoppen :) Sen senare börja hoppa lite! Jag tror hon kommer vara så mycket mer ridbar då i hoppningen än hon var innan eftersom jag lagt en helt annan grund nu än vad jag hade innan.

förbättra bloggen?

Har verkligen haft noll motivation till att uppdatera det senaste, tror det beror på att jag haft mycket att göra samt att jag varit väldigt omotiverad till det mesta. Men nu så, nu ska jag blogga roliga och intressanta inlägg igen :)

Ska bli bättre på att...

- Skriva färre men noggrannare ''dagens ridpass inlägg'' med övningar och hur upplägget var. Jag tror att jag själv kommer att lägga upp passen bättre och noggrannare då istället för att bara rida runt lite och hoppas att hästen släpper.

- Mera åsiktsinlägg. Det verkar som ni tycker det är intressant att läsa samtidigt som det är så roligt för mig att läsa era åsikter. Det finns alltid något man kan lära sig av er!

- Mer hiss och diss inlägg, har blivit väldigt dålig på det men de brukar vara uppskattat!

- Bli bättre på veckoplaneringar. I alla fall framåt våren då det går att planera varje vecka. Då kommer ni få ta del av hur jag lägger upp träningen samt att jag kommer att bli mer noggrann med träningen som jag var innan!

- Uppdatera med lite nya hoppövningar, för det har jag verkligen inte gjort på hur länge som helst!

Något annat som jag kom att tänka på var att...


- Istället för att skriva mängder av ''svar på kommentar inlägg'' (som jag kan tycka blir väldigt tråkigt i längden) så kommer jag istället svara på alla frågor som har kommit in bland kommentarerna under en månad - en gång i månaden. Typ ''månadens svar på kommentarer'' eller bara en vanlig frågestund en gång i månaden, ''månadens frågestund''. Viktiga frågor får ni maila för där svarar jag alltid!

- Sen kanske jag ska ta upp kategorin ''min träning'' igen? För jag har verkligen märkt stor skillnad sen jag började träna på min egen sits. Och när jag skriver här så kanske det inspirerar er andra att börja träna samt att jag känner lite press på mig själv att träna?

- Sen ska jag även göra en ny header!!

Jaja, vad tycker ni, låter detta bra? Vill ni tillägga något?

Nu ska min blogg bli bättre än bäst ;)

min utveckling genom bloggen del 2

(del 1 hittar ni här!!)

Här kommer alltså andra delen av min utveckling genom bloggen, står inte så mycket om hästarna som sagt utan mer hur jag utvecklats som ryttare och mitt tänk. Blev ganska mycket text denna gången men hoppas ni orkar att läsa :)

2010:

I början av detta året fick appis en låsning i bäckenet vilket gjorde att hon till och med var oren, vi visste inte att det bara var en låsning då så hon fick vila helt under 2 veckor tills kiropraktorn kom. Det var då jag började mer med markträning, satte igång med ''de sju lekarna''. Började då förstå mig på hästens språk lite.Appis står och hänger själv i nya hagen, ledsen häst utan kompisar

Fortsatte mycket med träningen från marken och lärde appis sitt första trick, skrapa med hoven.Eftersom det inte fanns något ridhus där jag står nu så hade jag ett helvete varje gång vi skulle in till ridhuset då appis inte gick att lasta. Slutade med att jag red in till ridhuset varje gång då det tog dubbelt så lång tid att hålla på o försöka lasta henne... Om hon ens gick på över huvudtaget. Försökte mig på flera gånger själv att försöka lastträna henne men inte fasen gick de :p


De flesta gångerna tog hon inte ens ett steg upp på rampen...

Jag tog tag i mitt problem med handställningen och jag fick appis att ta ett mycket bättre stöd på båda tyglarna.Jag hade väldigt höga mål och förväntningar inför 2010 eftersom appis gått super under hela hösten och vi debuterade 1,10. Men fidde flyttade till tyskland och då blev det ingen regelbunden träning. Vi hade inte alls samma rutin i hoppningen som innan och jag trodde att vi kunde mer än vi var redo för. Därför tappade jag självförtroendet i hoppningen för att jag inte längre tränade regelbundet i hoppningen.

Jag tränade för en annan tränare ungefär en gång i månaden som jag tidigare gjort oxå men det funkade inte alls. Tyvärr insåg jag det alldeles för sent och sen gick vi omkull. Efter den händelsen har jag funderat så mycket över allting, varför det gick som det gick. Jag har lärt mig väldigt mycket av det. Att aldrig stressa och inte göra sånt jag själv inte är redo för, att aldrig stressa upp appis så och inte träna för en tränare jag själv blir stressad av.


Var väldigt höjdrädd under den tiden och tyckte 1m var jätte högt.

I maj läste jag boken ''dansa med hästar'', jag tror faktiskt det är en stor grund till min ridning idag. Precis när jag läst den så började jag rida på längre tyglar med mindre stöd i handen (boken handlar om att kunna rida i samlad galopp på hängande tygel). Det blev lite så igen att jag drog för snabba slutsatser utan att egentligen reflektera över vad som stod i boken. För att sen skapa mig en egen uppfattning. Men efter jag läst den boken var då jag verkligen fick igång appis bakben ordentligt. Jag lärde mig hästens anatomi och VARFÖR man ska rida hästen på bakbenen. Det har hjälpt mig så mycket i ridningen.Under maj till ungefär november utvecklades jag inget alls ridmässigt tror jag, snarare tog steg tillbaka. Appis var ju inte fräsch så jag kunde ju inte rida seriöst. Men istället utvecklade jag mitt tänk på många plan samt lärde mig att lasta.

Fick under denna sommaren hjälp med lastningen, efter det och än idag lastar jag appis själv. Det är så svårt när man har lastproblem (eller något annat problem) och så vet man inte vem man ska vända sig till. Jag tror att med lastningen så lärde jag mig också att man alltid måste TA SIG IGENOM ett problem och inte ta sig runt det. Det finns ingen genväg. Efter det har jag alltid försökt att lösa problemen jag har med hästarna. Har man ett problem så visar det ofta sig i andra situationer också. Så löser man problemet förbättras oftast allt annat också. Tex så har jag haft problem med tess framåtbjudning och det har visat sig när jag ska ta in henne från hage, när vi ska skritta ut och lämna stallet samt när hon är tittig. Men efter att jag har lärt tess att bjuda framåt har vi inte problem med detta längre.


Så här såg det ut innan, kunde ta hur lång tid som helst att bara få upp henne på rampen.

Under denna tiden blev jag också väldig ''mild'' i hanteringen med hästar. Började se hästars ''dumheter'' på ett annat sätt och ''slutade använda våld'' när hästen gjorde ''fel''. Ja ni fattar säkert vad jag menar. Vissa kanske ser detta som jag blev blev väldigt snäll mot hästar i hanteringen medan jag ser det som jag blev mer förstående mot hästarna i haneringen. Som ett exempel på det kan vara om en häst står och skrapar med hoven i stallgången utan anledning, istället för att gå fram och slå till den och säga att det är fel på det sättet. Skulle jag nu istället backa den två steg och ta fram den två steg eftersom då skulle den till slut att LÄRA SIG att det är bekvämare att stå stilla än att skrapa med hoven. Jag tror det hänger ihop lite med ovanstånde text, att ta sig igenom ett problem istället för runt det. Jag började helt enkelt förstå hästar mer.

Under hösten var då jag bytte från box till lösdrift, utan direkt anledning till det. De var smidigt helt enkelt :) Sen började jag gymnasiet där min rektor kunde mycket om just djurens beteende. Så det var egentligen där jag började lära mig om hästens beteende och då jag insåg att det var bra med lösdrift. Dock inte VARFÖR! Så var väl lite halvt intresserad av det här med lösdrift och att hästarna ska få leva som de gör i vilt tillstånd. Förstod dock inte hur tåliga hästar faktiskt är, hade alldelse för tjocka täcken på appis :pRidmässigt utvecklades jag väl fortfarande inte så mycket, jag ställde av appis eftersom hon inte känts bra och så. Vi kollade ju upp henne under sommaren men hamnade på fel klinik med fel veterinär. Till slut hamnade vi iaf på hos rätt veterinär, men det var inte förrän i slutet av året. Under den tiden tränade jag ganska mycket från marken med appis som jag iofs gjort hela sommaren, mitt intresse för markträning finns alltid där men motivationen varierar väldigt mycket.

Andra små saker som hände:


- Jag började träna själv!
- Vi köpte tess, då jag kunde börja rida ordentligt igen men jag tror inte att jag utvecklades så mycket under den sista månaden på året, blev mest att ''komma tillbaka'' till där jag var innan allt hände i april.. Jag var fortfarande väldigt osäker i hoppningen eftersom appis stannat så mycket när jag hoppade henne då hon var skadad (inte så konstigt).


Första ridpasset på tess hemma :)

Ja, år 2010 är verkligen ett år jag vill glömma. Men det var ett år då jag började utvecklas till den ''hästmänniska'' jag är idag. Inte just som ryttare utan allt runtomkring det. Det började iaf klarna upp lite mot slutet och jag trodde det var slut på otur.

stannade hemma

Blev ingen tävling idag, hade fortfarande feber imorse och det var -16 grader ute så vill inte riskera att bli sjukare.. Men ganska skönt att slippa vara ute i den kylan ;) Jaja, det kommer fler tävlingar.Härlig bild för nästan två år sen!

rätt svar

Den enda som svarade alla rätt var Elin :)

Rätt svar är:

När jag provred tess trillade jag av...?
falskt - men hon bockade massa :p
När jag köpte appis hade hon gått 1,10...? falskt - hon var aldrig tävlad, konstigt att många trodde detta var sant
Appis blev kallad sessan av sin förra ägare...? sant - japp, ''för att hon är som en prinsessa'' sa hon :p
Tess är importerad från tyskland...? falskt - tess är från sverige
Appis har haft 2 föl som unghäst...? sant - hon hade faktiskt 2 föl i polen när hon stod där :)

image description

ridit :D

Kände mig bättre nu i eftermiddag och febern gick över så åkte upp och red hästarna. Dom har ju vilat i 3 dagar nu så om jag ska tävla imorgon kände jag att jag måste rida igenom appis lite :) Båda gick på banan, appis jobbade jag över bommar och hoppade ett litet hinder. I början var hon lite ''olydig'' men sen kände jag att det var för hon inte var på bakbenen. I slutet när hon väl kommit lite mer på bakbenen så lyssnade hon mycket bättre och hoppade jätte fina språng :) Hon kändes väl inte jätte fin just i markarbetet men helt okej i slutet. Hon var inte riktigt framme till bettet och ville inte riktigt forma igenom sidorna. Sen kickade hon också en hel del när jag drev fram henne med spöet :p Har aldrig hänt under den tiden jag har haft henne haha :p

Pappa red tess men hon var lite busig så fick hoppa upp två gånger och rida henne :p Men det var bara att hon var lite tittig och driver man inte henne framåt ordentligt då så är det kört! Med mig kändes hon jätte fin iaf och travade på i en bra form :) Hon var väldigt lydig både fram och tillbaka.

Vaknar jag upp med feber imorgon så skiter jag i tävlingen, har ändå inte anmält mig än utan får efteranmäla imorgon. Känns inte värt att åka och hoppa en klass och bli ännu sjukare. Då stannar jag hellre hemma och blir frisk så jag slipper ligga sjuk resten av helgen :) Det kommer fler tävlingar.

hur blir man nyttig? :p

Håller på med en hälsouppgift i skolan där man ska skriva 3 saker som man vill förbättra med om sin hälsa. Mitt största problem med min hälsa är verkligen vad jag äter!! Varför blev inte jag den nyttiga människan som äter efter tallriksmodellen? :( Kom fram till att jag till största delen äter kolhydrater.. och så klagar jag ständigt på hur tjock jag är, kan jag aldrig fatta att det beror på all skit jag äter??

Man ska iaf skriva hur förändringen/förbättringen ska genomföras, någon som har något tips om hur man lär sig äta nyttiga regelbundna mål efter tallriksmodellen? Jag vill verkligen bli den där nyttiga människan men det går ju verkligen inte :(


Klicka på bilden om ni inte ser vad det står ;)

feber! :(

Hade såklart feber i morse!! Jag blir nästan aldrig sjuk men såklart alltid när det är något, som förra året när vi skulle till USA/Hawaii så blev jag sjuk dagen innan och fick flyga dit (tog typ ett dygn) med feber och halsont. Nåt av det värsta jag vart med om, fick sån klastrofobikänsla på det sista lilla inrikesplanet, uschusch!! Jaja, nog om de :p

Får se hur jag känner mig i eftermiddag/kväll om jag kan vara med imorgon, men det hoppas jag :) Nåt roligt är att det snöade massa innan, och säkert mer uppe i stallet vilket betyder att man förmodligen kan rida lite mer ordentligt ute :) Kallt som satan är det dock..

Håller på att skriva klart del 2 av ''min utveckling genom bloggen'', så det publiceras snart för er som vill läsa de :)

image description
Så här ser det ut utan för mitt fönser, snö ♥

Ja min eftermiddag har jag inte tillbringat hos hästarna iaf :(

Har ont i halsen och har huvudvärk :( stannar hemma från stallet idag så får jag trimma appis imorgon inför tävlingen istället, om jag inte blir mer sjuk då.. men det hoppas jag verkligen inte, ska vila upp mig ordentligt så jag kan tävla på lördag :D

Har istället "pluggat", läst en bok vi läser i skolan. Kan inte sitta vid datorn med min huvudvärk.. Men det är kul o mysigt att läsa! :) nu vet jag knappt vad jag skriver mera, så uppdaterar mer imorgon!


onsdag

Har känt mig halvt sjuk nu i över en vecka och idag har jag haft jätte ont i huvudet så somnade direkt när jag kom hem från skolan. Har fortfarande ont och har inte ens vart i stallet idag :( Hoppas verkligen inte jag bli sjuk nu inför tävlingen på lördag!! Imorgon ska vi till ridhuset, ska hoppa lite små hinder och sen ska vi nog till ridhuset på fredag med och då blir det ett kort markarbetes pass :) Sen tävling på lördag som sagt, ska bli jätte kul :)

Men nu ska jag nog sova och hoppas på att vakna upp frisk imorgon!

RSS 2.0