dagens ridpass

Hästarna var fina idag, appis var lite väl laddad som vilat två dagar men skötte sig ändå bra :)

Appis: Red jag först ut och klättrade lite med (somsagt), skrittade bara och jobbade henne på korta tyglar. Sen red jag lite på banan och hoppade en oxer och ett räcke samt red en bomövning. Hon var inte riktigt rak utan ville bara springa på sidan så la mycket vikt på det. Annars kändes hon fin, som sagt lite väl laddad men gjorde riktigt fina språng imellanåt. Ska fortsätta med samma övningar imorgon igen och hoppas att hon har taggat ner lite då :p

Tess: Red jag också ut och klättrade i skritt först. På banan sen hoppade jag samma hindren och red samma bomövning med henne. Först ville jag rida på henne lite i ett för högt tempo, är ju ganska van vid att få ha lite extra skänkel på henne men efter träningen för eamon så sa han att jag nu rider i ett bra tempo automatiskt och att tess har bättre framåtbjudning så jag behöver bara sitta lugnt mot hindren och inte jaga. Så efter jag började tänka på det kändes det jätte bra, satt bara stilla mot hindren och hade en bra galopp då fick vi in en jätte bra rytm och avstånden fanns där automatiskt. Så det kändes jätte bra :) Imorgon får hon gå ut en ganska lugn tur på vägen sen är det hoppträning på onsdag :D

leeeedig :D

Så skönt att vara ledig idag och imorgon, har chillat nu på morgonen och tagit det lugnt :) Ska snart åka upp till stallet, hästarna ska få komma ut och klättra en sväng först sen ska jag avsluta på banan. Ska rida en bomövning och appis ska hoppa några språng på 1m. Hon kommer ridas ganska mycket på banan denna veckan inför tävlingen, det funkade jätte bra sist inför tävlingen. Att hoppa lite mer intensiv samma vecka!

Sen när jag kommer hem ska jag in till stan en stund och sen plugga körkortsteori hela dagen tills ikväll, då ska jag ut med några kompisar :D Kommer bli kul hoppas jag!

Ne nu måste jag fixa mig och åka till hästarna.


Bild från en klubbis som var i början av året.

tess!

Hoppas verkligen att jag får en plats på hoppträningen på onsdag, då ska jag ha med tess :D Kollade på en gammal hoppträninigsfilm från förra våren, där är hon 2 meter lång och springer på frambenen. Det har verkligen blivit en riktigt stor skilland på henne nu. Nu har hon ärlig bjudning samt att hon sätter under sig på ett annat sätt. Det är fortfarande mycket jobb kvar men det har verkligen blivit en förbättring, nu kan man ta en halvhalt där hon sätter under sig istället för att ta bettet och springa på frambenen :)I helgen är det tävling, ska hoppa 90&1m med appis! 2 helger efter det är det tävling igen och då ska tess med :) Så kul att båda är igång och friska, finare än någonsin :)

galoppbanan

Idag red jag o pappa till galoppbanan med hästarna :) Hoppade lite stockar och appis kändes jätte fin! Tess såg också fin ut. Jag var där och hoppade lite stockar med henne i tisdags och det är så stor skillnad på henne nu. Hon har en helt annan framåtbjudning som gör att hon inte alls är lika tittig, även fast hon tittar så tappar hon inte bjudning. :) Så kul att hon är igång igen.

2 frågor

Kan du inte ge tips på hur man ska göra när hästen vänder rumpan till?! Jag har en sån häst ock känns som jag provat allt utan resultat : (

Svar: Maila mig så kan jag hjälpa dig :) isabellaf.blogg@hotmail.com

varför använder du sån där ring på bettet? :) och vad hjälper det för? jättefin blogg! :)

Svar: För att hon fick skav i munngipan för länge sen, bettet nöp eftersom jag inte har fasta bettringar. Och nu har jag inte velat ta bort dom ifall det blir så igen :)


vad har jag lärt mig på praktiken?

Under dom här 3 veckorna har jag lärt mig så himla mycket, jag visste att jag skulle lära mig massor men aldrig så här mycket på så kort tid. Jag är jätte glad att jag kunde ha min praktik där då Eamon är så engagerad och verkligen vill lära ut.

Jag har lärt mig ganska många små saker som är väldigt viktiga för att allt ska gå ännu bättre. Som att vara effektiv och ta vara på tiden. Att istället för att skritta ut i 30 minuter på långa tyglar rida på korta tyglar och jobba hästen hela tiden. Hur man hoppar upp på hästen, hur viktigt det är att andas och ta djupa andetag, positionen vid löshoppning, hur viktigt det är att upprepa saker varje dag, om hästen vänder rumpa till i boxen, hur viktigt det är att hästen har fokus på dig, hur viktigt det är att berömma, hur viktigt det är att skriva ner allt du lärt dig för annars glömmer du bort allt nästa dag... osv... Många små saker, men som är så viktiga.

Sen har jag lärt mig hur hans system ser ut för att rida in unghästar. Jag har alltid varit för att man kan göra så mycket från marken, men har aldrig tänkt att man kan göra såhääär mycket från marken som man sen har användning för från ryggen. Du kan lära hästen att följa tygeltaget från marken, du behöver inte sitta på ryggen. Dessutom minska olycksrisken så mycket om du jobbar hästen från marken först.

Har också fått med mig många ridövningar och övningar från marken som jag kan göra på mina hästar. Jag håller mig så här kort då eamon inte ville att jag skulle skriva ut nåt på internet hur han jobbar sina hästar eftersom det skapas så mycket diskussioner i ridsporten. Men eamon är verkligen en förebild för mig både som person och för vilka kunskaper han besitter :) Är jätte nöjd med mina 3 veckor där :)

måndag

Då var man tillbaka till den vanliga vardagen igen, snacka om att det är rätt chill ändå att gå i skolan. Hade ''sovmorgon'' till halv nio idag - ja för mig är det de som har börjat sju varenda morgon i tre veckor.

Har ridit båda hästarna idag och dom gick jätte bra. Appis skrittade jag ut i skogen, så klättrade vi lite i skritt. Sen red jag lite på banan och gjorde en liten bomövning samt hoppade ett räcke på ca 1m. Hon kändes jätte fin :) Rider alltid henne barbacka nu för tiden, förutom när jag hopp/dressyr tränar eller tävlar! Hon går bäst utan sadel och jag får en helt annan känsla då.

Tess skrittade jag också ut först och klättrade med. Sen galopperade vi lite i skogen, gjorde galoppfattningar från skritt och sen gjorde lite tempoväxlingar i galoppen och efter det saktade av till skritt. Hon kändes väldigt fin och lydig då :) Avslutade lite på banan med samma bomövningar och sen hoppade jag några små hinder som stod framme, kändes jätte bra. Det är klubbhoppning på söndag så får se fall jag rider till jfk och hoppar en klass med henne då! :)

På väg hem!

Nu är jag på väg hem igen efter tre veckors praktik här nere i Falkenberg. Det har gått riktigt riktigt snabbt! Har verkligen lärt mig massor, så det ska bli kul att komma hem nu så jag kan lägga massa tid på hästarna! :)


Nöjd med hästarna :)

Appis var lika fin hon med, hade en super bra känsla :D

 


Onsdag

Allt har flutit på jätte bra på praktiken och nu har jag precis ridit Tess! Små hoppade henne lite och hon var super fin!! Har nog aldrig haft en så bra känsla på henne. Hade ett bra stöd innan hindret och kunde både rida lite framåt eller ta en halvhalt utan att hon tappade bakbenen! Hon hoppade super fint med och accepterade mina hjälper bra :)

Nu ska jag trimma appis lite med!

 


skriver ner mina tankar lite

Just nu känner jag att fyfan vad jag är glad att jag fortfarande går i skolan! Har lite mer än ett år kvar, lite mer än ett år att tänka på vad jag vill göra efteråt. Innan, under högstadiet och första året på gymnasiet var det självklart för mig att jag skulle åka och jobba med hästar någonstans efter jag gått ut gymnasiet. Nu finns inte den självklarheten kvar. Jag vill nog inte jobba med hästar i framtiden, ska jag göra det kommer det endast vara för att utvecklas, men jag vill inte ha någon egen verksamhet på heltid. Det handlar inte om att det är mycket jobb för lite pengar utan att mitt intresse inte är lika stort längre. Samtidigt så har jag inte tappat intresset. Men att gå hästhållning på gymnasiet, med ridning en gång i veckan och praktik en gång i veckan har nog gjort att det blivit för mycket. Mitt i allt har jag också haft så mycket otur under dessa två år med hästarna, jag har inte samma driv längre som jag hade för 3 år sen. Det räcker med att gå tillbaka i bloggen och läsa vad som står under de första månaderna jag skrev här, då hade jag en helt annat upplägg med veckoplaneringar jämt. Nu tar jag dagen som den kommer, planerar oftast inte så mycket utan rider vart jag känner för att rida just då.

Även fast jag känner så, så vill jag ändå hela tiden bli bättre på det jag gör, jag vill utvecklas. Därför vill jag ändå något år efter gymnasiet jobba med hästar, just för att utvecklas. Men efter det vill jag inte jobba med de på heltid, jag vill jobba med något annat som inte har med hästar att göra. För att sen efter jobbet åka till mina hästar och rida dom. Det blir inte samma glädje att rida sina hästar efter man har en hel dag jobbat i ett stall. Då är det inte lika kul att åka till sina egna och rida, för orken, tålamodet och drivet finns inte där. Inte för mig, det känner jag nu efter snart 3 veckor. Jag orkar knappt rida mina egna, det är inte ens kul när man är dötrött i kroppen och tålamodet har tagit slut. Det är så jag känner nu, det kanske blir annorlunda om man jobbar med detta under en längre tid och man helt enkelt måste rida sina egna efteråt. Men nu känner jag att orken finns inte där för att rida mina egna, det är inte kul att behöva tvinga sig till att rida sina egna hästar som man i vanliga fall tycker är riktigt kul. Hästar är ett slitjobb men även fast det är det tycker jag det är viktigt att det fortfarande är kul mitt i allt. Annars blir det för mycket och då tröttnar man.

Behövde bara skriva av mig lite, har ju fått känna på nu hur det verkligen är att jobba med hästar. Visst det är ett slitjobb men det är inte för jobbigt. Det jobbiga är att efter jobbet åka och rida sina egna, då det knappt är kul. Så vill inte jag känna, för jag vill hellre lägga tid på mina egna hästar än på någon annans. Eftersom jag just nu känner att jag i framtiden inte vill ha någon egen hästverksamhet på heltid.

söndag

Har vart hos Eamon idag, tävlade ju i måndags o var ledig då så var idag istället :) Man får passa på att vara där så mycket som möjligt eftersom det bara handlar om 3 veckor och det så mycket att lära sig där.

Efter jag hade slutat så red jag bort tess till han och så hopptränade vi :) Det gick bra och tess var riktigt pigg och bjöd verkligen på hindren :D Hon stannade inte och tittade en enda gång utan hon lyssnade verkligen framåt på skänkeln. Hon var dock rätt ''kickig'' mot spöet på framridningen men hon måste helt enkelt lära sig att acceptera skänkeln och spöet. Så kul att hon är igång igen, ska försöka komma ut så snart som möjligt på tävlingar så hon får tillbaka rutinen. :)

Appis jobbade jag från marken med massa olika övningar som jag lärt mig hitills. Tror det kommer göra stor skillnad på henne att jobba henne massa från marken så hon blir mer följsam och avslappnad.

Nu är det bara 5 dagar kvar på praktiken, det har verkligen gått sjukt snabbt, dagarna bara flygen iväg typ när man är där :p

Hej :)

Får börja med att säga tack till alla gratulationer jag fick av mer på bloggen :) Känns jäkligt bra att äntligen vara 18år, när jag åker hem sen nästa söndag ska jag sätta igång med körkortet :D

I förrgår när jag hoppade tess var hon riktigt sur och bockade hela tiden och till slut flög jag av. Slog i huvudet rätt rejält så var hemma från praktiken igår. Hon tar inte skänkeln ärligt framåt, istället tjurar hon ihop och börjar bocka/slå bakut. Annars kändes hoppningen väldigt bra :) Ska ta hjälp av Eamon nästa vecka och se vad han säger och hur jag ska jobba henne. Han har ju lösningar på alla problem som finns typ :p Sen hoppas jag att jag kan träna appis också en gång innan jag åker hem. Men jag känner att tess är den jag behöver mest hjälp med nu, inte just i hoppningen utan det här med att hon tjurar så och inte tar skänkeln.Idag är jag också hemma från praktiken för vi ska iväg på begravning så får se fall jag rider någon häst sen i em/kväll. Annars får de vila idag också.

Måste bara säga att appis går så himla bra nu, har verkligen hittat rätt bett och ridsätt för henne nu :) Kan berätta lite mer om det i ett annat inlägg. Sen har jag några, ganska många andra inlägg att skriva, gbg horseshow, en hoppträning och en dressyrträning. Så ska försöka uppdatera om det snart för nu känner jag lite motivation igen :)


Appis första hindret på tävlingen i måndags, hon hoppade så fina, spänstiga och luftiga språng! Så kul :)

film på tess ;)

Har börjat hoppa tess nu, så kul :) Har saknat hennes fina språng. Här är ett språng från i lördags!


film från tävlingen

Inför denna tävlingen har jag hoppat lite mer intesivt samma vecka. Så hoppade några språng både måndag, tisdag och onsdag. Sen tog jag några språng på lördagen också. Både väldigt låga och några på tävlingshöjden. Appis har känts väldigt fin hela veckan och hoppade riktigt fina språng i lördags.

När jag red fram igår tänkte jag på att redan i skritten rida ganska mycket framåt, även i traven och galoppen. Även fast hon är pigg så behöver hon hoppa i en stor galopp. På framhoppningen hoppade hon så fint och allt stämde, sista språnget på oxern var jätte fint!

Inne på banan sen blev hon såklart lite dragig och så men jag tycker det var en helt okej runda för att inte ha tävlat på flera månader och för att jag bara tävlat på hack en gång tidigare. Några gånger blev det lite av och på men annars kändes det väldigt rytmiskt. Hon gjorde jätte fina språng. Satsade inte i omhoppningen eller nåt utan vill bara ha en bra runda därför la jag två volter då hon sprang på för mycket mot ett hinder och mot ett annat fick jag igenom halvhalten för mycket. Så hade henne inte riktigt mellan hand och skänkel mot slutet då hon blev lite för på, så där måste jag tänka på att ta upp huvudet på henne och sätta henne på bakbenen.

Banan i sig var inget svårt men eftersom ridhuset är så litet kom 3 oxrar ganska snabbt ur sväng vilket jag tycker är ganska svårt.

Filmen, hoppade 95cm :)


Resultat

Var nolla i grunden och la två volter i omhoppningen. Fick igenom halvhalten för mycket och mot sista hindret sprang hon på för mycket så därför la jag volterna! Men hon hoppade riktigt fint, kändes super på framhoppningen :)


Åker och tävlar..

..med appis nu :)

 


18år idag!!! :D

ÄNTLIGEN 18ÅR!!!!! Som jag har väntat :D Hade jätte roligt igår kväll men är jäkligt seg idag.. Snart ska jag bort till stallet och rida hästarna :)

image description

torsdag, snart fredag :)

Idag har jag jobbat 11 timmar, så nu är jag gaaaanska trött :p Men vi var bara 2 stycken.. Sen skulle jag trimma tess men det började regna så orkade verkligen inte, men hoppas det går lite snabbare imorgon så jag hinner rida henne innan jag ska ut och fira min födelsedag på kvällen/natten :D Längtar!!!

image description
Tess i söndags :)

onsdag

Appis var jätte fin idag, har hoppat nu några språng både måndag, tisdag och onsdag! Idag kändes det verkligen bäst, appis gjorde jätte fina språng :) Hoppade barbacka idag och det funkar verkligen mycket bättre än med sadel? Jag vet inte varför, för när jag har sadel har jag mycket svårar med avstånd än när jag rider utan sadel :p Synd att man inte får tävla utan sadel :p På tal om tävling så ska jag tävla på måndag :) Sen hoppas jag att jag kan hoppträna för Eamon nästa vecka så jag kan få hjälp med det som inte funkade på tävlingen.

Tess har faktiskt börjat små hoppa lite nu :) Eller tog bara några få språng på typ 30 cm igår, sen tog pappa några språng idag! :) Hon verkar tycka det va kul att hoppa igen :D Ska bli kul att komma igång med hoppningen på henne med, har saknat att hoppa henne..

Nu vet jag knappt vad jag skriver längre, är långa och jobbiga dagar på praktiken men såklart lärorika :) I helgen fyller jag 18år!!!! med så kommer bli en kul helg hoppas jag ;)

måndag

Har vart kul idag och jag har lärt mig massor :)

Efter praktiken red jag appis, hoppade henne lite på hacket och hon gjorde fina språng! :) Tess fick vila!

1april

Nu åker vi till falkenberg :) ska ha praktik i 3 veckor hos eamon hickey :) kommer bli jätte kul!

Har massa att uppdatera om! Ska bara hitta lite motivation till att skriva :p träningen igår gick jätte bra med båda, ska skriva utförligare om d sen!

Hästarna färdiga för att åka! :)

 


RSS 2.0