if it's not okay it's not the end


måndag

Har skrittat ut appis idag som vanligt.. Red barbacka såklart och idag hade jag bett. Red lite på dressyrbanan efteråt och i början var hon lite spänd men sen slappnade hon av jätte fint. Kändes mjuk i höger och hyfsat i vänster, lite hängades i innertygeln bara. :) Sökte sig ner väldigt bra!

Sen tog jag in tess och borstade av henne lite och kollade så hon inte fått några sår eller nåt :) Imorgon ska jag nog träna henne lite från marken på banan. Lite tråkigt bara att hon inte får trava, så får komma på andra övningar att göra :)


vad har hänt med appis?

För er som missat vad som var med appis så skrev jag ett långt inlägg här om de. Hur kan ni missa? ;)

dagen i stallet

Idag har jag skrittat ut appis barbacka, var ute i ca 35 minuter sen red jag några varv på dressyrbanan. Den är väldigt mjuk och sviktande. Appis var jätte glad :) Jag har märkt på henne de senaste veckorna att hon inte mått bra, hon har inte varit positiv till något.. Men nu mår hon super :) Hon blev dessutom sjukt glad att komma ut i lösdriften igår, bockade och hade sig mot tess :p

Sen friserade jag henne lite, manen växer så sjukt snabbt på henne!! :p Sen tog jag in tess och borstade av henne lite, det syns att hon tappat lite muskler nu. Främst hals och rygg. Men väldigt lite för att ha vilat nästan 1 månad, tror hon håller sig ganska bra i form eftersom hon går ute och rör sig dygnet runt :)

Jobbigt att de nu är ännu mörkare på kvällarna för man ställt om klockan.. Läskigt att rida ut i mörkret :p Skönt att det är lov denna veckan iaf så man kan rida när det är ljust! :)

lugna veckor i stallet

Har inte så jätte mycket att göra i stallet nu, appis har boxvila tills ikväll då ska jag släppa ut henne i lösdriften. Sen imorgon får jag börja skritta henne igen. Tess vilar ju till nästa återbesök om 3 veckor. Så jag får väl städa rent alla mina grejer, putsa allt och frisera hästarna eller nåt :p Sånt som inte hinns med i vanliga fall :) Kan ju träna båda från marken också, :p

Har lite bilder, appis drogad efter röntgen:

image description

image description

En ledsen appis för att hon inte får komma ut i lösdriften. Hon rymde på något sätt igår när jag var där, hon fick upp boxdörren :p Sprang ner till haggrinden som är precis nedan och försökte komma in i hagen!

image description

Appis schema tills nästa återbesök.

image description

Dag 1-2 Boxvila/liten hage och promenad på 5-10 minuter
Dag 3-17 skritt 30-45 minuter
Dag 18-21 trav på rakt språr 3-4 minuter
Dag 21: ÅTERBESÖK!

hon blev aldrig frisk sist..

Vi var ju som sagt med appis igår hos veterinären. Jag har aldrig känt att hon blivit som vanligt igen sen vi gick omkull förra våren. När vi behandlade henne i vintras så blev hon ju bättre men jag kände aldrig att hon blev bra i vänster varvet. Hon var väldigt stel och kunde inte forma igenom. Vi kollade ju upp henne i april detta året eftersom hon inte riktigt var som vanligt i vänster varvet men eftersom hon inte var helt igång och stark så trodde veterinären att det var en svaghet. Så jag skulle rida på och stärka upp henne. Blev det inte bättre då skulle vi gå vidare med problemet.

Igår så gjorde vi böjprov och då visade de sig att hon hade kotledsinflammation på båda fram... Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra då... Hon har aldrig varit skadad tills vi gick omkull...

Sen röntgade vi koterna och där kunde man se att det hade blivit något i leden. Det var något som hade uppkommit för att försöka läka leden själv. Alltså blev hon aldrig riktigt frisk i vintras. Hon har haft kotledsinflammation sen dess.. Och nu när jag börjat rida hårdare och tävla mer så har det blivit värre. Och det var därför hon stannade och inte ville hoppa.

Så hon behandlades igår, vi ska tillbaka om 3 veckor igen. Då kommer vi förmodligen behandla igen tror jag, för veterinären trodde att hon egentligen behövde en behandling till i vintras, så tror hon kommer behandlas igen denna gången. Sen när hon är ren på böjprov så ska jag rida också och känna så hon är helt bra i vänster varvet. Vi skulle även bedöva leden och känna så det inte blir någon skillnad när jag rider, då är hon garanterat frisk.

Så det är så det ligger till. Hade aldrig trott att hon inte blev bra i vintras eftersom hon blev mycket piggare i ridningen. Men vänster sidan har jag alltid sen dess gått och funderat på och tanken var att vi skulle kolla upp de efter tävlingssäsongen.

Appis är väldigt bra på att dölja sin hälta, sen när det är på två ben så är det väldigt svårt att se. Dessutom som ni kanske förstår nu säger hon inte ifrån tills det verkligen inte går mer. Hon har verkligen en kämparglöd som tyvärr i dessa lägen inte är så bra..

Jag klandrar inte Jonas för att han friskförklarade henne när hon inte var det. Han är en av dom bästa veterinärena i Sverige. Men det är svårt för honom att bedömma när han inte sett appis innan hon blev skadad. Samtidigt att hon inte riktigt var stark i kroppen på återbesöket och därför bedömde han att hon var svag. Dessutom sa han i våras att jag skulle stärka upp henne och blev det inte bättre med vänstersidan skulle vi gå vidare med problemet, vilket vi nu skulle efter denna tävlingssäsongen. Men nu lyssnar han verkligen och förstår varför och att hon verkligen ''sitter fast'' i vänstersidan.

Det är verkligen svårt när hästarna inte kan tala. Tänk om några veckor så kanske jag kan rida normalt i vänster varv, ställa igenom som i höger. Jag kan inte ens föreställa mig den känslan..

Vi har gått igenom så mycket och jag har aldrig kommit igång med henne på riktigt bara för att vi 16 april 2010 gick omkull på en jäkla träning.. Men allt har varit riktigt lärorikt och nu hoppas jag verkligen att hon blir frisk. Men jag har inga förhoppningar längre...

om några dagar är det exakt ett år sen..

...jag, gissa? ;) Den som gissar rätt först får en länk! Hur stor koll har ni på bloggen?

Uppdatering: Det är 2 som gissat rätt än men de har gett flera alternativ så det finns fortfarande chans att gissa rätt :p

på väg hem..

Tess hade blivit mycket bättre, han kollade bara böjprov och lite trav på volten på hårt och mjuk underlag. Hon visade inget på böjprov men lite på de hårda underlaget på volten. Om 3 veckor ska vi utraljuda för att se så allt är läkt. Hon drog ju ut ledbandet för några veckor sen. Appis var ju med också och vi hittade lite på henne med. Ska skriva ett inlägg om vad som var med henne. Känns iaf väldigt bra med henne nu, tror det kommer lösa sig med allt :)

hemma!!! <3

Heeeej!

Nu är jag hemma, har haft riktigt kul faktiskt :D Vi har kört fyrhjuling, traktor och hjullastare. Fyrhjuling var lätt roligast! Sen åkte vi höjdskräcken i en skopa också haha.. :p Men nu är det riktigt skönt att vara hemma, är dock dödstrött :p

Ja och imorgon så åker vi äntligen ner till veterinären, tror ingen har missat de eftersom jag sagt de typ tusen gånger..! Men vill bara veta nu! Så det ska bli kul? Segt att det är så långt. Pappa har som sagt ridit appis måndag och tisdag lite :)

Men nu ska jag till en kompis, så jag uppdaterar mer imorgon.

.


Hej ;D Jag älskar din blogg och dina tips. Min häst Molly gillar inte att hoppa längre, jag vet inte vad som har hänt. Hon är 8 år och när jag köpte henne för tre år sedan älskade hon hinder! Och oftast hoppade hon flera decimeter över hindret! Nu vägrar hon hela tiden.. Vad ska jag göra? // Orolig tjej D;

Svar: Av egna erfarenheter så skulle jag kollat upp hästen, det är alltid lite konstigt när en häst slutar hoppa bara sådär.

Är hon helt frisk så skulle jag jobba på framåtbjudningen, alltså hon ska lyssna framåt när du ber om det. Du kan tex hoppa låga hinder och direkt efter du landat efter ett hinder ska du öka och hästen ska ''flyga'' iväg. Du behöver inte ha hinder för att jobba på framåtbjudningen utan de kan du i det vardagliga arbetet, mycket ökningar och minskningar för att se att hästen lyssnar framåt.

Hoppa mycket låga hindren där hon inte stannar, bygg upp ett självförtroende och hoppa aldrig för högt. Sen kan man hoppa mycket serier, studs och sånt där man kommer rätt och ger hästen den största möjligheten till att hoppa :)

Lycka till! :D

9. Någon du skulle vela byta liv med för en dag, och varför?

Antar att det är en person inom ridsporten? Annars skulle det lätt vara Miley Cyrus :p

Men inom ridsporten skulle det vara Rolf-Göran Bengtsson. Kunna rida bäääst för en dag, känna på hur det är att jobba med hästar och kunna sno massa tips :p Sen känna på hur det är att rida riktigt fina hästar, fatta va coolt att typ rida ninja?


.Länge sen jag hade veckans blogg! Så nu är det väl dags igen :p

För att vara med ska ni kommentera detta inlägget. Jag kommer antingen välja ut någon själv som jag tycker är bra eller så lottar jag fram någon :)

Man vinner en gästbloggning här och en länk till bloggen såklart :D

AVSLUTAD!

8. Min största rädsla inom ridsporten

Jag har egentligen ingen rädsla inom ridsporten, det skulle i såna fall vara att trilla av så illa att jag inte skulle kunna rida igen. Men det är inte något jag går runt och är rädd över. Något annat skulle kunna vara att jag är rädd över att jag tappar motivationen när allt blir för motigt. Jag har alltid varit så positiv gällande allt innan men nu är jag inte de längre och därför är jag rädd att jag kanske tappar den. Men det tror jag inte, men man vet ju aldrig. När det blir för mycket motgång kanske man inte orkar med mer?skickligt!!

Såg precis klart andra världscuphoppningen som var idag i finland, shit vilken snygg insats malin gjorde :p Trodde hon skulle åka av först, men hon kom hon upp igen och blev 3a! :)
Nu har jag packat klart, äntligen.. Ska som sagt bort med skolan tills på onsdag, pappa kommer hålla igång appis under tiden. Vi var föresten i ridhuset med henne idag och min dressyrtränare kollade på henne. Hon såg att hon inte var helt ren, vänster fram var det nåt. Så nåt är det, vill bara vet nu!!
Och vet ni? Jag körde hem från ridhuset!!!! Med appis i och allt :) Gick bra faktiskt!

Jag har skrivit några förpublicerade inlägg som kommer upp här under tiden jag är borta. Så bloggen inte blir för tråkig :p Hoppas dom här dagarna går snabbt så det kan bli torsdag.. :)

Bella Donna

Sitter och kollar på världscuphoppningen från förra veckan i norge (inspelat). Såg precis Meredith Michaels Beerbaum och Bella Donna, och shit vilken fin häst!! Sån fin teknik och ser ut att kunna hoppa hur högt som helst, det såg typ ut som den hoppade 1m :p En sån skulle man ha i stallet ;)

Hittade bara en film på youtube på den, här såg den fin ut men ännu finare nu!!borta måndag till onsdaag..

Vem länkade hästgården? haha, vi har faktiskt kollat på den i vintras men var inte intresserade. Det finns typ inga gårdar så nära stan som mamma och pappa vill bo! Men kanske någongång?

Kul att så många kommenterade i inlägget ''varför jag tycker en häst ska få vara häst'', kul att läsa och det gör bloggen roligare, även för er antar jag :) Jag ska försöka skriva ihop mer åsiktsinlägg eftersom det brukar gillas :)

Imorgon ska vi åka iväg med skolan till på onsdag.. Vi ska lära oss köra fyrhjuling, traktor och sånt? Hoppas dom dagarna går snabbt för sen på torsdag ska vi äntligen ner till veterinären!! :) Hoppas tess blivit mycket bättre då! Saknar att hoppa mina gummiboll :p

Jaja, nu ska jag nog försöka gå upp och göra lite nytta.. :p


några sanningar om mig :)

- Jag har tuggummifobi (när det är ''använt'') klarar inte av att se eller ta i de.. Inte ens mitt egna

- Jag bor granne med mcdonalds men tycker det är sjukt äckligt, har nog förätit mig.. :p


haha, typ så :p

- Ibland när jag kommer på något bra att blogga om så låter det jätte dumt när jag väl ska skriva ner de?

- Längtar så tills jag blir 18!! Körtkort!!

- Jag önskar att jag tog studenten i vår, pallar inte att gå i skolan längre..

- Jag pratar typ aldrig om min blogg, tycker det är pinsamt att blogga egentligen?

- Jag funderar gång på gång att sluta blogga men av någon anledning så vill jag i slutändan inte?

- Jag är beroende av att träna, man mår så jäkla bra och slipper tänka på något annat just då

- Vissa som känner mig vågar inte erkänna att de läser min blogg men det är ganska lätt att märka vilka som läser ;)

- Jag hatar att övningsköra med skylt för ingen har respekt för övningskörare haha :(

- Det tog mig ett bra tag att komma på allt detta :p

-


varför jag tycker en häst ska få var häst

Några som reagerat över om att jag har mina ''tävlings''hästar på lösdrift. Så nu tänkte jag skriva ner mina åsikter här, blev ett ganska långt inlägg men hoppas ni orkar läsa! :) Detta är ett ämne som oftar skapar ganska mycket diskussion, vilket alltid är kul att höra andras åsikter. Jag vet att vissa hästar inte kan gå på lösdrift av vissa anledningar, och ibland så finns det inte ens möjlighet till att ha sin häst på lösdrift.

Först och främst...! Nåt jag inte förstår är varför man delar in hästarna i olika ''grupper'', skogsmullehäst och tävlingshäst? När räknas en häst som skogsmulle och när räknas en häst som tävlingshäst? Är det när den går på lösdrift och när den står i box? Eller är det vad man har hästen till? Jag förstår bara inte VARFÖR man delar in hästar i grupper, en häst föds med samma beteende även fast det är en GP häst eller en häst som inte ska tävlas alls. Så varför skulle inte en tävlingshäst kunna gå på lösdrift?

Det vanligaste idag att ha hästen i box och JAG tror anledningen till de är okunskap. När jag köpte appis så var det självklart att ha henne i box, jag visste knappt vad en lösdrift var. Jag gjorde som alla andra och trodde såklart att det var så det var. Det var bara så, man har hästen i box. Jag var inte den som reflekterade över sånt då, men jag visste att appis inte trivdes. Hon var väldigt mager (man såg tom ibland revbenen..), väldigt stressad och aldrig bekväm i sig själv.


Inte ofta man ser appis i en box (längre) :p

Varför jag tycker den ska få gå ute och leva som en häst ska göra är ju såklart för att hästen ska kunna utföra sina beteende. För den mår bra om den får utföra sina beteende dagligen. Men varför? Varför mår den dåligt om den inte kan utföra sitt beteende? Man reflekterar inte längre än så, utan det bara är så att den mår bra om den kan utföra sina beteende och mår dåligt om den inte kan de. Men hur dåligt? Mår alla dåligt eller är det från individ till individ?

Anledningen till att en häst mår dåligt av att inte kunna utföra sina beteende är att den blir frustrerad. Frustration leder till stress, och det är det som gör att hästen inte mår bra. Den kan inte hantera situationen helt enkelt. Ett exempel är att den inte kan röra sig fritt dygnet runt, hästen blir då frustrerad över det vilket leder till stress. Och det är alltså långvarig stress som pågår under hela hästens liv om den lever så, utan kompisar, utan tillräckligt stor yta, utan mat dygnet runt osv.. Jag vet att det låter hemskt men det är så det är, och det är vetenskapligt bevisat.

Det är därför vissa hästar får beteendestörningar, om vi tar krubbitning som exempel. Krubbitning kommer främst av att hästen inte får äta tillräckligt (blir frustrerad vilket leder till stress) och börjar då krubbita. Anledningen till att den fortsätter är att den sänder ut endorfiner i kroppen vilket gör att den mår bättre. Den liksom drogar sig själv. Och har den en gång börjat så är det svårt att sluta. Vissa hästar kan ju sluta medan andra håller på livet ut. Såna här beteendestörningar skadar ju hästen också, som att krubbitan så försämras ju tänderna eftersom dom tar stöd mot något.Stress kan leda till att ett djur blir apatiskt (har aldrig hört att en häst blivit de), vilket betyder att dom helt gett upp till att försöka anpassa sig till situationen och är helt okontaktbara. Jag vet ingen häst som blivit de och jag vet inte hur mycket som krävs för att den ska bli de. Men om den utsätts för, för mycket stress så blir de till slut apatiskt. Hemskt. Och då kanske man får en liten bild av hur dåligt man mår av stress.

Man kommer aldrig kunna ha hästar utan stress, eftersom tex ibland så blir hästen skadad och får ont och så är det och hästen blir stressad av det. Men vi kan ju inte göra något åt det just då. Men saker som vi kan göra något åt minskar stressen. Som att ha den med hagkompisar, så mycket utevistelser som möjligt, fri tillgång till tugg osv.. Man kan faktiskt mäta stressen hos en häst nu, tex mäta hjärtrytmen eftersom den går upp när man blir stressad.

Varför jag tror hästen presterar bättre om den går på lösdrift!

Jag själv presterar bättre i allt jag gör när jag mår bra och jag tror det är samma för hästen. Hästen presterar bättre när den mår bra än om den skulle må dåligt. När en häst lever i en så stressfri miljö som möjligt så mår den bra, det säger ju sig självt. Jag förstår bara inte kommentaren jag fick om att mina hästar presterar dåligt för att dom får leva naturligt, det skulle i såna fall betyda att du menar att hästar presterar bättre om dom mår dåligt? Eller? Fick aldrig något svar...Skaderisk?

Ja det är ju de i många fall det hänger på, man vågar inte ha hästar ihop i stora hagar för att de kan sparka varandra eller springa omkull. Men om en häst får en spark så är det en akut skada som bara varar under ett tag, hästen blir då stressad under en kort tid. Men en häst som inte kan utföra sina beteenden under hela sitt liv utsätts för långvarig stress under hela livet. Det är de som är skillnaden.. Vad är värst för hästen, jo det sist nämnda!

Sen så kan man ju diskutera över om man vågar ta risken och släppa ut en häst värd flera miljoner kronor i en hage med hagkompisar? Men vill man istället utsätta hästen för stress under en lång tid? Det är ju lätt att säga nu, att såklart jag skulle låtit min häst värd flera miljoner få gå ute med hagkompisar dygnet runt, men står man i den situationen så tänker man nog inte så. Men genom att låta hästen gå ute från till den föds med samma kompisar tills den blir gammal så tror inte jag det är lika stor risk. Då hästarna känner varandra så pass bra. Men som sagt, lätt att säga nu och det går nog inte att sätta sig in i situationen riktigt.


Totilas som blev såld för ca 100 miljoner kronor skulle man nog inte släppa ut i en stor hage med hagkompisar, eller?

Du som skrev att mina hästar är vanvårdade, har du ändrat dig nu efter detta inlägget? Egentligen är det ganska hemskt att få en sån kommentar, att jag vanvårdar mina hästar, men jag har så mycket kunskap nu att jag vet att dom mår bra. Jag tycker bara det är synd att om denna person skulle kommentera detta till någon annan som tar åt sig. För jag skulle bli riktigt ledsen om någon skrev detta och jag tog åt mig..

Hoppas ni orkade läsa allt, här har ni iaf mina åsikter om varför jag tycker att en häst ska få vara häst, även fast det är en tävlingshäst eller inte. Mycket av det jag skrev är ju ren fakta som är vetenskapligt bevisat. Men det vore kul om ni skrev era åsikter om detta också!!! :D Så kom igen nu!


Kul att ridsport tog upp detta med lösdrift en gång, visar ju att det går framåt med lösdrift :) Extra kul att appis fick vara med på framsidan :p

skriver ihop ett inlägg om mina åsikter

''Vad jag vill säga är att om man har dom som skogsmullar kan man inte alltid kräva att de ska prestera bäst på tävling.''

Jag håller på att skriva ihop ett inlägg om mina egna åsikter angående hur man delar in olika hästar i olika grupper ''tävlingshäst'' och ''skogsmullehäst''. Varför jag tror en häst presterar som bäst när den får leva naturligt och varför jag tycker en häst ska få leva som en häst är skapt att göra!!

Alla har olika åsikter och jag tycker det är jätte kul att ni kommer med egna åsikter, alltid kul att läsa vad andra tror och tänker! :) Dock vill jag veta VARFÖR ni tror som ni tror annars blir det inte riktigt trovärdigt! Publicerar inlägget senare idag eller imorgon :)

bildsvar på din fråga

Fick ju frågan om hur vårt hus ser ut, så fixade lite bilder nu :p Intressant att se? :p Tänk om man hade skymtat ett stall, hage o en ridbana... Ååååh, vill verkligen bo på en gård!! :(
tips - etologi

Jag läser en jätte kul och intressant kurs i skolan, nämligen etologi. Det handlar om djurens beteende, vad som händer om djuret inte kan utföra sitt beteende. Så vill tipsa er som har möjlighet att läsa de - läs den!! Det är jätte intressant och jag har lärt mig jätte mycket redan som jag kan använda mig av på mina hästar.

Någon annan som har läst den? Vad tyckte ni? :)


regnregnregn..

När jag åkte upp till stallet började de såklart ösregna så när jag kommit upp så var hela jag dygnsur.. Åkte hem igen istället, så appis fick vila idag!

2 bilder från i söndags, fin rosett jag fick i 90 :pGlad?? :p

tack :)

Vill bara tacka för alla kommentarer jag fick i 2 inlägg under, ni är så bra! :) Tror till och med jag hade besöksrekord igår, kommer inte riktigt ihåg exakt vad jag haft innan. Kul iaf :D

Nu ska jag ta min sega moppe till stallet, ska rida ut appis och kanske tar med tess i grimskaft. Om det inte förvärrar hennes vrickning mer bara, men tycker hon ska få komma ut lite nu. Tror hon tycker det är tråkigt att gå i hagen hela tiden.. Annars blir det nog lite träning från marken med henne :)

image description

tränat båda!

Tränade båda lite från marken idag, samtidigt. Har aldrig gjort de innan och kom inte riktigt på några övningar. Men tränade lite på att dom skulle följa mig, att skicka iväg dom och kalla in dom. Tess är så himla på hela tiden och appis är tvärt om. Hon måste man verkligen se till att hon har fokus på en hela tiden. Men appis verkade tycka det var lite roligare när tess var med :) Men dom var jätte duktiga, var dock lite svårt att få dom att fatta vem jag gav signalerna till.. :p

Regnat typ hela dagen och i såna här väder tror jag hästarna uppskattar att dom har ett vindskydd :) Dom var torra när jag skulle ta in dom :)
image description

hahaha :p

''Men herregud! Står hästarna ut nu?! Stackars hästar! Jag förstår att de inte presterar bra på tävlingar när de behandlas som värsta vanvårdade skogsmulle hästarna!!!!! Ursh, sånna som du borde inte få ha häst.''

Alltså denna kommentaren, jag säger bara WTF??? Såna som du borde skaffa sig lite kunskap innan du utalar dig om hästar.

Här är lite bilder från vintras på mina vanvårdade skogsmullehästar, appis har till och med inget täcke?? Shit, hon kommer nog dö av köld.
Hahhaha, alltså... Jag skrattar ihjäl mig på såna här kommentarer där det verkligen lyser igenom om hur mycket kunskap man har..

måndag

Va uppe på kvällen och kollade till hästarna, dom stod och hängde ute vid maten som vanligt! Men keliga var dom, så mysiga hästar jag har :) Appis vilade idag eftersom vi tävlade igår. Nu ska hon bara hållas igång tills nästa vecka, med andra ord, massa mysiga barbacka utritter :)

2 jätte bra bilder från idag :p

En fin låtJag vet att uppdateringen är sämst och tråkigast nu men anledningen till de är att jag inte vet hur jag ska göra med bloggen. Det är svårt att bara ta bort en blogg som man bloggat på i 2,5 år och har endel läsare. Jag har tröttnat och det känns inte rättvisst att uppdatera lite halvdant bara för att jag måste typ. Men jag hoppas att jag får upp motiviationen igen, när jag slutat deppa över allt och börjar tänka positivt igen men det är inte alltid de lättaste!

7. En sak som aldrig får hända!

Att jag av någon anledning måste, verkligen måste sälja mina hästar eller ta bort dom :( Skulle vara hemskt...

image description

Haha, bilden ser konstig ut på något sätt :p

Kändes inte som vanligt

Vi var nolla i 90 och i 1m utgick jag för hon kändes inte alls som vanligt. Hade inget sug eller tryck till hindrena... Men vi var faktiskt den enda nollan i 90 :p Alltid något! Blir veterinären med henne om 1,5 vecka, längtar!!! Då ska ju även tess kollas igen.

dagen

Har hjälpt till på banan idag halva dagen (var ponnytävlingar på jfk), från 9 till halv två, sen åkte jag och red appis! :) Nu är jag trööött, ska upp och tävla imorgon också så ingen sovmorgon för mig denna veckan :(

Red ut appis barbacka på vägen idag igen, hon kändes fin och lydig som igår :) Sen red jag lite på banan och tog några små språng, kändes också bra! Har anmält mig till 90 imorgon, känns hon bra och som vanligt då hoppar jag 1m också! Så kul att det är utomhus, mycket roligare än att tävla inomhus tycker jag :) Hoppas det blir fint väder också.

Nu ska jag se en film och sen sova, jag är så sjukt trött :p Ska bli kul att tävla imorgon, dock tänker jag fortfarande lite ''tänk så har hon ont''.. Men har hon de så kommer det fram imorgon och vi har ju veterinärtid så varför tänka så?Bild från när vi var i mullsjö och tävlade! :)

6. Alla hästar i stallet

Det får ni läsa om här på hemsidan :)

Tråkig punkt haha :p

fina appis :)

Idag red jag ut en sväng på appis barbacka, vi red på vägen. Det är ju älgjakt nu så man kan inte rida i skogen :( Red på hackamoret och hon var jätte fin faktiskt!! :) Lugn, lydig och avslappnad i alla gångarter! Hon brukar oftast vara fin i skritt i trav men sen blir hon spänd och för pigg i galoppen men idag var hon som sagt lugn :) Var dock nära på att flyga av en gång haha, vi blev anfallna av kossor (dom var såklart i hagen som tur va :p) och appis blev rädd och försökte springa iväg och hoppade ner i diket :p Men sen lugnade hon ner sig igen :)

Avslutade lite på banan och hon var fin där med, tog några språng också. På typ 50cm och det kändes bra! Tror dock hon har tappat lite styrka och kondis så nästa vecka ska jag börja med lite bättre planering. Har tappat lite på hästfronten när allt som hänt har hänt och händer.. Skulle vilja skriva ut allt här som jag har i mitt huvud nu men vill inte dela med mig av de. För många som läser samt känner mig som läser..

Men appis ridpass gjorde min dag :D Så nöjd med de, dessutom gör det att man får upp bloggmotivation :D

Dumma blogg.se!!!

Får lite ryck på blogg.se appen som aldrig funkar???? Funkar den inte för er heller?

torsdag

Appis vilar idag så inte så mycket att göra i stallet idag. Kolla till dom och så :)Haha, denna bilden :p Appis ser jätte rolig ut :p

5. Favoritbilder jag tagit

Brukar inte ta så jätte mycket bilder, men här är några favoriter på hästarna :)

Och så gillar jag denna som jag tog i falsterbo :)


svaren!!!!

1. Hur höga klasser tror du att appis och tess kommer kunna gå?

Svar: Så svårt att säga, allt kan hända. Har aldrig testat att hoppa högt och se var gränsen går. Så jag kan inte svara på de.

2. vad är ditt mål med tävlingarna nästa år?

Svar: Om dom håller sig friska så är målet att gå stadigt 1,10 och starta 1,20. Appis är det att starta debutant fälttävlan! :D Kanske tess med?

3. vad är ditt mål inom ridningen?

Svar: Att ha kul :)

4. galoppera vid havet eller ute på en stor äng?

Svar: Galoppera vid havet!!5. Har du något tips på bra övning för att bli snabbare mellan hindrena, och snabbare få tillbaka hästen? :)

Svar: Det finns många anledningar till varför hästen springer mellan hindren och man inte får tillbaka dom. Tex, hästen är ur balans efter hindret, hästen blir piggare vid hoppning, eller hästen är inte tillräckligt lydig. Så svårt att svara på, men jobba mycket med bommar och små hinder. För att få den lydigare så handlar det mycket om det vardagliga arbetet, tempoväxlingar, övergångar, halvhalter.. :)

6. Vilken var den första hästen du red och hur var den ? Älskar din blogg !!

Svar: Vet inte haha, men första hästen jag satt på måste nog vara fia. Tack!! :D7. tycker du fortfarande det är lika kul att blogga som du gjorde när du började blogga? :)

Svar: Går i perioder, ena dagen är det jätte kul och andra orkar jag inte ens logga in här. Men det är alltid lika kul med en helt nystartad blogg och man har massa motivation till att skriva. Man kollar statistiken 100 gånger per dag och uppdaterar bloggsidan om man fått någon ny kommentar hela tiden. Nu kollar jag knappt statistiken längre men kollar såklart alla kommentarer jag får vilket är roligast :)

8. Hej! Vad är det hemskaste/läskigaste minnet med hästar du har? Vad är det bästa minnet?
Ps JÄTTE bra blogg!

Svar: Kul att du gillar bloggen :D När appis och jag gick omkull, inte just när vi gick omkull men allt som de har orsakat efteråt.. Bästa minnet var nog när jag fick mina hästar och när appis blev frisk :)

9. röker du?

Svar: Nej, men har testa ngra gånger..

10. har du varit full någon gång?


Svar: Haha, ja

11. vad tycker du är det värsta som kan hända dig inom ridningen?

Svar: Mig? Eller allt inom hästarna? I såna fall, mig, att jag skulle skada mig så jag aldrig mer skulle kunna rida. Allt inom hästarna, att jag skulle få avliva appis eller tess av någon anledning. Skulle vara riktigt hemskt..

12. var brukar du köpa dina hästsaker? :)

Svar: Mest på charlies eller erik's hästshop.

13. Kan inte du skriva och lägga ut bilder på alla hästar du haft och skött... om du har haft några andra än appis och tess :)

Svar: Appis o tess är dom enda hästarna jag ägt, men har haft 2 foderhästar och ridit lite andra hästar också. Men har typ inte någon bild på dom.

14. Hur många unika besökare har du per dag? :)

Svar: 200-300 unika per dag!

15. Hej! Jag är hemma från nya zeeland igen och läser din blogg dagligen igen :) lika bra som alltid.
eftersom jag inte har någon egen häst jag brukar drömma mig bort genom att läsa hästannonser. Jag undrar vad som egentligen menas med exempelvis "läromästare" "familjehäst" "lovande" "allround", vad är det som egentligen ligger bakom de uttrycken? finns det några uttryck som får varningsklockor att ringa i ditt huvud? Hur såg annonserna för Appis och Tess ut och vad var det som stod i dem som gjorde att du valde att åka och provrida dem?


Svar: Kul att ha en trogen läsare :D

Kan förklara lite kort, en läromästare har förmodligen gjort mycket och är lite upp mot åren (ingen unghäst), eftersom den gjort mycket kan man lära sig mycket på den, där av ''läromästare''. Familjehäst är väl en häst som kan ridas av alla, både föräldrar och barn. Lovande, att den är lovande in för framtiden och har på något sätt visat de nu. Allround, passar till de flesta tävlingsgrenar.

Appis annons kommer jag knappt ihåg, först tänkte vi inte kolla på henne för hon såg jätte liten ut på annonsbilden. (kommer ihåg att hon hade vinrött schabrak + lindor + luva :) btw..:p). Pigg och snäll häst. 9 år, typ de jag kommer ihåg.

Men vi valde att kolla på henne för att hon var en snäll häst som fortfarande var utvecklingar i en bra ålder för en första häst. Kommer ihåg att det stod att hon var född 1998 i annonsen och när ägaren sa att hon var född 1999 blev det bara ännu bättre. När vi åkte hem i bilen efter jag provat henne kändes det bara så rätt :)

Tess annons har jag faktiskt kvar, dock bara den som låg ute på bukefalos. Hittade henne på hastnet men stod ungefär samma sak. Stod inte så mycket om henne, men bra åldern, bra stam och verkligen utvecklingsbar. Dock står det att hon är lätt att rida ut på haha, ni som följt mig sen jag fick henne vet att jag hade ett helvete med att rida ut på henne i början :p När jag provade tess bockade hon jätte mycket så vi var osäkra fall vi skulle provrida igen men vi gjorde det 2 dagar efter och då bockade hon ingenting. Sen visade de sig att vi visste vilka ägarna var sen innan och då vågade vi köpa henne! :)
16. hur ser erat hus ut?
hur ser det ut i stallet där du står och runt omkring?
har dina föräldrar köpt ut åt dig nån gång eller har du fått tag på dricka än då när du har velat?
och tillsist, hur långt tror du tess kommer kunna gå i hoppningen?
tack för en super bra blogg!

Svar: Det är gult :p Kan visa bild någon dag.
Stallet ligger vid en skog, det finns 9 inneplatser och 4 lösdrifter där det går ca 4-6 hästar.
Har faktiskt aldrig frågat, men har väl fått någon cider om jag vill :p Fixar på egen hand haha
Har redan svarat på de, jag vet faktiskt inte! Vågar inte säga något :p

Kul att du gillar den :D

17. Jättefin blogg! Har du startat någon dressyrtävling någongång?:)

Svar: Tack! Ja faktiskt, en klubbdressyr med appis. Får se fall vi startar någon nu, vill ju börja tävla fälttävlan nästa år med henne :)


Bild från när vi var med på klubbdressyren! Länge sen, november 08!

18. När ska du gå upp till 1,10 med Appis?

Svar: Vet inte, känner mig säker på 1m nu. Det var första gången igår som vi hoppade på 1,10 och det kändes som jag behöver lite mer rutin på den höjden först då jag inte var 100% säker och red likadant som om det vore 50 cm, vilket är väldigt viktigt. Annars kanske jag börjar rida annorlunda och vi får gå ner till 90 cm igen.

19. tävlar du något i dressyr ?
mvh / viktoria


Svar: Nej inte just nu, men som sagt ska jag kanske starta någon innan jag ger mig på fälttävlan :)

Lite andra frågor jag fått bland kommentarerna också.

Vart ska du tävla i såfall?

Svar: I Brandstorp, har faktiskt anmält mig! :) Så tävling på söndag.

vilken storlek har du på din kingslandsväst? Jättefin är den!

Svar: Storlek S.Vart hittade du bloggappen?:) finns den till Android?

Bara att söka på blogg.se, tror dock inte den finns till android.

Angående att någon lånat mina bilder till stallet.se så var det okej att hon gjorde de. Hon frågade :) Men tack för att ni säger till!

Sååå, hoppas ni är nöjda med alla svaren. De tog sin tid :p

tessibess

Skriver ju inte så mycket om tess nu men det är ju för att hon bara går i hagen och vilar nu ett tag. Ska leta fram några bra övningar från marken som jag kan träna med henne så hon inte belastar sitt ledband mer än vanligt. Annars finns det inte så jätte mycket mer att göra, borsta lite på henne och mysa :)

Tess idag :)4. Det här är jag bra på

Det är så svårt att sitta och skriva ner här vad man är bra på. Vad är jag egentligen bra på? Jag har ganska lätt för att känna hur hästen rör sig och jobbar. Jag är väldigt lugn med hästar och stressar inte upp mig om något händer. Min sits är väl inte så dålig, har en mjuk hand. Jag har ganska lätt för att se avstånd och hitta en bra galopp. Sen har jag lärt mig att läsa av hästar mycket bättre än vad jag kunde innan, beror säkert på att jag hela tiden försöker hantera mina hästar med kroppsspårket och då ser man hur dom reagerar tillbaka. Om dom blir stressade av en signal, eller inte förstår eller inte har fokus osv.. :)

Behöver ju såklart fortfarande bli bättre på även de jag är bra på, man är aldrig fullärd!!! Men jag behöver inte lägga ner lika mycket träning på att känna hur hästen jobbar som jag behöver på att tex inte slänga fram överlivet. För det måste jag tänka på varje gång men jag behöver aldrig tänka på att känna hur hästen jobbar för det känner jag av automatiskt. :)


hejs!

Vet att mina uppdatering suger just nu :( Men har ingenting att skriva om förutom ridpassen. Men ska svara på frågorna imorgon så passa på om ni vill fråga något innan dess. Ja, det var väl de jag hade att säga just nu :p

hoppat!

Har hoppat appis idag och hon var som vanligt igen :) Testade henne ganska mycket med att lägga henne stort och nära men hon hoppade i alla lägen. Sen avslutade jag med några språng på 1,10 också och det hoppade hon utan problem :) Så nu känns det bra igen, men hon ska iaf med ner till veterinären om 2 veckor för att bara göra en koll!

I helgen är det tävling men har inte bestämt mig än om jag ska åka eller inte, vi får se :) Det är utomhus så i såna fall blir det ju sista utomhustävlingen vilket hade varit kul att vara med på! :)

söndag

Vi tog ut en veterinär och kollade tess sår för ena benet hade svullnat så och det såg ut som lymfangit. Men det hade hon inte fått, men hon ska äta metacam så ska svullnaden gå ner förhoppningsvis. Hann aldrig rida appis då veterinären kom och så, men pysslade om båda länge medan jag väntade :) Imorgon ska jag hoppa appis lite, har inte hoppat henne sen tävlingen då hon inte kändes som vanligt. Så det blir spännande att se hur hon känns imorgon, förhoppningsvis som vanligt!

Nu ska jag kolla ponnyakuten på svtplay :D

stackars tess :(

Så här såg tess ut när jag tog in henne, massa sår överallt på bakbenen. Fattar inte hur hon lyckas? Hon var jätte svullen också men inte halt av de och hade ingen feber heller. Vet inte om hon har fått någon spark eller vad hon har gjort. Jaja, nu vilar hon ju ändå så ''bättre'' att hon får sår nu än sen. Men synd om henne :( Och hoppas det inte blir något av detta utan att det läker bra.

Ett av alla såren hon hade..
image description

ridtur på appis

Ute på en mysig barbacka tur på appis :) Hon är riktigt pigg :p
image description

.

Har inte så mycket att skriva om för tillfället så vi kör på en...

..hatar de ordet haha :p

saknar

Saknar att hoppa och tävla tess :( I somras gick hon så fint, sen bara kom en massa saker ivägen och nu då har hon dragit ut ledbandet. Kommer inte kunna rida henne på ett par veckor och sen ska hon ju sättas igång igen. Så det kommer ta sin tid.. Saknar att hoppa och känna hennes språng för dom är så härliga! :)

En 1m runda från i somras, hon kliver över :p Ska bli så kul att tävla henne nästa år och komma upp i klasserna lite :)

3. Det här behöver jag träna mer på

Allt!!! Behöver såklart träna på allt men för att nämna några, hoppa linjer, rida mer med sitsen och mindre med handen, andningen, kunna hitta en bra rytm snabbt, inte slänga fram överlivet i språnget osv.. :)


dagens ridpass

Red som sagt ett pass lös på appis, barbacka. Jag tycker man kan känna hur hästen jobbar 1000 gånger bättre barbacka och ännu bättre utan träns. Idag var hon väldigt lydig för bara sitsen, kunde göra övergångar + halter med bara sitsen utan att ta i halsringen. Stort framsteg :)

Jobbade mycket med skänkelvikningar för att få henne slappna av i halsen, nu blir hon väldigt spänd och vill inte forma sig riktigt. Men när jag gjort ett par skänkelvikningar flyttade hon mjuk undan för skänkeln samtidigt som hon slappnade av i halsen, både i skritten och traven :)

Sen jobbade jag lite i trav på volten, hon skulle få med bogen samtidigt som hon formade sig vilket också gick bra. När hon tycker det är jobbigt drar hon ner huvudet och blir lång samtidigt som hon släpper bakbenen. Idag när hon var så pigg stack hon gärna iväg också.. Men efter ett par varv på volten så gick hon bra där med. Galoppen gick sådär, hon ville mest sticka iväg på ena långsidan där hon tyckte det var lite läskigt. Så jobbade mycket med övergångar.

Kommer testa att rida appis lös ett tag framöver i dressyren, appis är väldigt speciell. Hon blir bara stressad av träns och bett, hon har ju ett ''stressmoment'' (håller på med underläppen) men när jag rider löst så gör hon inte de. Hon trivs helt enkelt inte med en massa grejer och hon går bäst utan, så varför rida med de när jag kan jobba henne bättre utan? Jag ska försöka få något löst pass på film någon gång så ska ni får se hur duktig hon är :) Har ett mål att kunna hoppa en liten bana helt löst någongång i framtiden!


Gammal bild! =)

Skrittar av

Har precis ridit appis ett pass lös, det gick helt okej :) hon var lite pigg och spänd bara! Nu ska jag pyssla om Tess lite :)


nya licensavgifter..

Har ni läst om hur mycket de nya licenserna kommer kosta? I fall ni inte håller med, skriv under här!!

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5907

Jag tycker det är sjukt att man ska behöva betala 500kr/750kr för om man bara vill tävla lite lokalt. Det är verkligen för dyrt... Såklart gynnar de dom juniorerna som tävlar internationellt men ska det verkligen behöva drabba de som bara vill tävla lite lokalt? DÅLIGT! Sen att man ska behöva uppgradera hästlicens varje år är också riktigt dåligt och kommer bli dyrt i längden.

De enda bra var väl att man kunde betala endagarslicens för de som bara tävlar någon gång om året. Men annars blev allt bara för dyrt, känns som det inte alls kommer bli lika många som vill åka ut på lokala tävlingar nästa år?

Här finns alla ändringar också:

http://www3.ridsport.se/Tavling/Nyheter/2011/10/Nyttlicenssystemfran2012/

bilder

Fick lite bilder av Hanna från tävlingen i lördags :)
Fina appis ♥

90cm film

Här kommer film från 90 rundan i lördags, när jag hoppade fram var hon fin som vanligt. Men sen när jag hoppar banan och på nr 3 som är en oxer så tänker hon först stanna men sen hoppar hon. Vi ligger helt rätt så hon stannar inte i dom lägena i vanliga fall. Sen är jag på med skänkeln lite mer på resten av oxrarna.

På framhoppningen till 1m lägger hon in en tvärnit på oxern där vi låg helt rätt och allt, så ingen anledning till att stanna där heller. Var länge sen hon stannade så nåt är de/var de då. Jag hoppas verkligen hon inte har ont, utan att det bara var för vi skodde om henne på fm. Ska hoppa henne i veckan och då hoppas jag hon är som vanligt igen. Sen ska vi kolla upp henne om 3 veckor också för säkerhetes skull!

Hoppas verkligen inte det är något för hon är så fin nu och har aldrig gått så bra på tävlingarna innan... :(


(1m rundan är inget att se, där gick jag bara in och se hur hon kändes...)

Glada hästar :D

Tess är tillbaka i lösdriften och verkar väldigt glad, likaså appis, hon kom travades och mötte oss :p Skönt för dom :)


Påväg hem

Har vart hos veterinären med Tess då hon har vart halt ett tag. Det var "bara" en vrickning (ledbandet har ''gått sönder'') så ska tillbaka om 3 veckor igen. Då ska vi ta med appis också och bara göra en koll så det inte är ngt eftersom hon inte riktigt kändes som vanligt i lördags. Så ser det ut nu, min otur fortsätter, undra vad som händer härnäst...?

 

Sötis tess innan :)

 


2. När & varför jag började rida

Började på ridskola när jag var 7 år, innan det hade jag ridit lite då och då hos mina kusiner så det var därför jag började rida också :)

Hittade faktiskt lite gamla kort från när jag var liten :)


ååh orkar inte mer..

Appis kändes inte fräsch idag, i 90 så var hon jätte tveksam på oxrarna. Men tänkte hoppa 1m ändå för hon kanske bara va lite tittig, men så stannade hon på oxern på framhoppningen helt utan anledning. Så när jag sen hoppade banan hade jag ett högt tempo och vi fick 2 ner, sen så stannade hon på sista för vi låg helt fel och jag orkade rent ut sagt inte bry mig.

Jag hoppas verkligen att det beror på att vi skodde om henne idag på fm, att hon blev påverkad av de av någon anledning. Annars pallar jag verkligen inte detta mer, det är inte värt de att behöva må så här dåligt varenda gång. Jag vet att appis har ont av någon anledning idag för hon skulle aldrig stanna i dessa lägen. Hon har gått klockrent hur länge som helst nu och så idag så var hon inte sig lik alls. Och då är det något som inte stämmer. Känns dock konstigt att allt kommer över en dag och att hon i onsdags var jätte fin!

Nolla i 90 :)


RSS 2.0