skritt tur

Idag har bara skrittat ut båda en sväng i skogen och på vägen. Tess var så envis igår när vi skulle skritta iväg, det tog säkert minst 20 minuter innan vi kom iväg. Fick hoppa av och början jobba henne från marken och sen hoppa upp igen och fortsätta från ryggen. Hon små stegrade och bocken när jag gjorde ''runt runt'', anledningen till att man gör den är för att dom inte ska få chansen att bocka eller nåt när man driver på (dom har knappt någon kraft då). Men tess hon tog i allt vad hon hade och försökte ändå :p

Idag var jag från början bestämd mot henne från marken, märks att vi tappat en hel del nu när hon bara gått i hagen och chillat. Men nu ska det bli ändring på det, idag var det heller inte lika mycket problem. Hon gick dirket men fick ha ganska mycket skänkel på henne.

början till spansk skritt

Här är en film jag laddade upp för ett tag sen på yt. Jag försöker att lära appis spansk skritt men det går ganska sakta framåt eftersom jag inte träna så ofta. Hinner inte riktigt sen prioriterar jag ridningen före men jag vill och ska bli bättre på att träna från marken på banan. Det är ju så kul :D

Här tränar jag henne löst, hon har blivit så stressad när man rör vid hennes ben och vill springa iväg. Därför har jag börjat träna lite löst istället och bara få henne att skrapa med hoven varannan gång. Sen ska jag utveckla detta och få henne lyfta högre på benen!
maten påverkar nog mer än pälsen tror jag!

Jätte kul att så många kommenterade täckesinlägget! :)

Tycker denna kommentaren var väldigt bra av Lisa:

''Haha detta är ju nästan pinsamt ... vad då "min häst/ponny skulle aldrig kunna klara av att gå utan täcke" vad gör vildhästarna då? Syr dom egna eller? Täcken är extremt överskattade och vilken häst som helst kan gå ute en hel vinter utan täcke, dom dör inte precis, är dom klippta fryser dom förmodligen om det är kallt. Tex. min islänning har aldrig täcke, inte ens förra vintern då det var -37 här uppe i norrlandsskogarna. Det stör mig också att folk tror att araber är så sårbara eller vad man ska kalla det för, araberna är ju en av de raser som tår kyla absolut bäst, i klass med en islänning! Om ni inte har tänkt på det så blir det extreeemt kallt i öknen på natten. Täcken är något som vi människor har hittat på och är allt annat än naturligt för hästen!''


Jag tycker det är konstigt att vissa hästar kan gå utan täcken och vissa inte. Oftast är de dom som vill ha sina hästar naturligt som har hästar som klarar sig utan täcken? Eller? Och dom som har hästar med täcken på, de hästarna fryser alltid 100 gånger mer. Det känns så iallafall. Mina hästar har aldrig frusit utan täcken när de gått på lösdrift. Vilket jag tror hänger på maten, om hästar har tillgång till mat ofta/hela tiden så klarar de att hålla värmen bättre eftersom de har något att skapa energi av.

Kommer ihåg när jag köpte appis och hon stod på jfk, då hade hon absolut inte tillgång till mat hela tiden max 3 gånger om dagen. Sen var hon väldigt smal också. Så direkt när det började regna så började hon skaka och frysa, även på sommaren. Nu går hon täckesklippt och har inte frusit någon gång, även fall de har öst ner regn och blåsit så har hon stått ute i regnet och ätit.

Så som sagt så tror inte jag det hänger så mycket på just pälsen (som någon kommenterat) utan mer på om hästen har tillgång till mat som den sen kan skapa värme av!
Egentligen är det ganska självklart eftersom av naturen så är hästen skapt till att äta minst ca 16 timmar per dygn.


nytt barbackarekord

Tycker det var dåligt att dom inte visade barbacka hoppningen från Globen (på tv) i helgen. Robert Whitaker slog ju världrekord i barbacka hoppning på 2,12m!!!! WOW! Fattar inte hur han vågar, speciellt inte över en mur. Varken ryttaren eller hästen ser ju framför sig? Det är ju typ som att hoppa över en vägg :p

Grymt minst sagt!

dagens ridpass

Var som sagt i ridhuset idag, i början var appis som vanligt väldigt spänd. Tog längre tid än vanligt att få henne slappna av idag.

Jobbade i en 8a i traven, i höger varv hade jag henne lite rakare och i vänster varv lite mer formad. Vill få henne att börja belasta vänsterben/bog rätt igen efter skadan vilket hon gjorde väldigt bra idag. Galoppen kändes också väldigt bra, även i vänster varv. Några gånger ville hon göra sig rak men gjorde bara en övergång till trav och fattade ny galopp så formade hon sig bra igen! :) När jag travade av sen var hon jätte låg i formen och avslappnad, med andra ord jätte fin idag! Hade ett väldigt bra stöd på ytter i båda varven. Saknade dock ryggen, för någon vecka sen så jobbade hon igenom ryggen sååå bra och det är det jag strävar efter.

Imorgon ska jag fortsätta jobba på detta och även använda lite bommar för att förhoppningsvis få henne att jobba bättre genom ryggen :)

Tess var med i ridhuset också så pappa skrittade henne ca 1 timme!

då var det måndag igen...

Igår fick hästarna vila eftersom det var stooorm :p Men idag ska vi in till ridhuset igen och trimma lite. Måste bara säga hur skönt det är att det fortfarande är plusgrader, mellan 5-10 typ! Man slipper frysa ihjäl och man kan fortfarande rida ordentligt! :D Hiss på d!!

image description image description
Jag och tess igår, ögonen ser mysko ut haha! Min mobilkamera ♥

mina åsikter kring täcken

Jag har alltid tyckt att hästen ska få gå utan täcken så mycket som möjligt, men har inte riktigt själv förstått varför eller hur mycket hästen faktiskt klarar sig utan täcke.

Denna vintern kommer jag låta båda gå utan täcken, tess är inte klippt än och appis är som ni säkert vet täckesklippt. Men kommer klippa tess sen när hon sätt igång ordentligt. Eftersom appis är täckesklippt så skyddar pälsen lika mycket som ett täcke gör. Så varför skulle hon inte klara sig utan täcke då? Det är bättre att låta hästen få använda sin päls till att skydda sig mot olika väder än om ett täcke skulle göra det.

Anledningen till det är att pälsen är så bra på att anpassa sig till olika väder, ni kanske har sett att pälsen ställer sig upp när det är kallt och lägger sig ner när det är varmt? Så kan aldrig ett täcke anpassa sig vilket gör att hästen antingen blir för varm eller för kall när temetraturen ändrar sig. Man förstör hästens egna anpassning till vädret.


Täckesklippningen eller filtklippning som det heter :p

En annan anledning till varför jag tycker man ska låta hästarna gå utan täcke är för att hästarna har ett puts beteende. De står och kliar på varandra och så rullar de sig, det är ett sätt för hästen att rena sig samt att putsa eller klia varandra är ett socialt beteende. Men om täcket ligger över så kommer hästen inte åt pälsen.Vid helklippning tycker jag såklart att hästen ska ha täcke för då har den ingen päls kvar som kan anpassa sig till vädret. Jag har själv helklippt appis förrförra vintern och tess förra vintern och då hade jag såklart täcken. Men denna hösten slog det mig att varför inte täckesklippa så de kan gå utan täcken?

Snacka om att vi har blivit rejält lurade av de som säljer täcken idag.
Vi lägger hur mycket pengar som helst på täcken när hästarna egentligen inte behöver det och verkligen inte så tjocka. Så de har verkligen lyckats. Tess var helklippt förra året och gick med ett 200g hela vintern. Hon gick ute dygnet runt även när det var som kallast. De täcket klassas som ett hösttäcke av försäljarna? När hon i själva verket kunde gå med det hela vintern utan problem.

Jätte många av er kommer säkert tycka att detta är extremt att inte låta hästen ha täcke på sig. De fryser ihjäl och kommer dö av köld typ.. Men det är vi i vårt samhället som byggt upp allt detta, pga allt som påverkat oss hela tiden. Vi tror att det är våra små bebisar som behöver täckas bara för det ska gå ut eller att de tycker det är mysigt att stå i en box med massa halm. Känner ni igen er?

VI måste börja tänka om, tänka på att det är stora djur, hästar som har andra beteende, som av naturen är skapt av att leva själva!!! Utan oss, de klarar sig fint själva, därför behöver de inga täcken. Jag har nästan själv svårt numera att sätta mig in i hur andra tänker kring detta. För mig är det en självklarhet att hästar är hästar och klarar sig så bra utan en massa daltande.

Det enda jag är osäker på är att om hästen inte har tillgång till mat hela tiden (eller ofta) så har den ingen energi att skapa värme ifrån och på så sätt kan de få hästen att börja frysa. Eftersom av naturen är hästen skapt till att äta hela tiden och om hästen inte får äta mellan långa mellanrum så får den ingen energi. Men förhoppningsvis får många hästar mat med jämna mellanrum, så jag utgår ifrån de i detta inlägget!

Som vanligt är det kul om ni kommer med åsikter, även fall ni håller med eller inte. Men jag står fast vid min, det är hästar och inga små bebisar vi håller på med ;)

lunatic

Alltså den hästen är verkligen fantastisk fin!!! Så liten men kan hoppa både väldigt långt och högt! Trodde varken den skulle klara kombinationen eller sista hindret i omhoppningen :pMen detta måste nog slå allt!! Från göteborg, ett extra galoppsprång men klarar det ändå. Vig häst? :p

live från stockholms horseshow

De visar live från stockholm nu :D

http://svtplay.se/v/2615043/stockholm_horse_show

dunjacka

Åååh, har letat efter denna jackan skit länge nu men den verkar inte säljas längre? Så tänkte kolla om ni vet om den säljs eller om någon har en sån och ska sälja? :) Det är en kingsland city down jacket! Såg den på hastnet i våras i rätt storlek och färg nästan helt ny, ångrar mig räääättt så mycket att jag inte köpte den :(


dagen

Skulle rida och klättra i skogen med appis men det var jätte lerigt så vi red bara en liten sväng i skogen. Sen avslutade jag på banan och hon var pigg :) Kändes fin i traven! Vi får klättra imorgon istället :p

image description

Appis sprang och ställde sig i vindskyddet efter passet :p Regnit och tråkigt väder idag...
image description

Sen skrittade jag ut tess barbacka, så himla mysigt att bara skritta ut utan krav eller att behöva tänka på något :)
image description

dagens ridpass + bilder

Har vart och ridit appis i ridhuset idag, jag körde in och tillbaka hihi :p Längtar tills jag blir 18 så jag kan köra själv!!
I början var hon ganska spänd men sen slappnade hon av fint! Hon kändes bra faktiskt, fick ett bra stöd och hon var lugn. Saknade dock lite tryck i galoppen, hittade ingen riktig rytm utan det blev antingen springit eller för sakta utan tryck.. Så det får vi träna på :) Hon jobbade inte heller så bra genom ryggen som jag vet att hon kan, men hoppas det kommer ju mer jag ökar träningen samt ju bättre stöd jag får på bettet.

Lite bilder från idag, pappa som fotat alla fina :) Tack!
I början var hon ganska spänd som sagt :p13. Min högsta dröm

Hmm, det är nog att i framtiden kunna jobba med hästar på heltid samt bo på en stoooor gård! Helst hade jag velat att det såg ut som i filmen ''FLICKA'', en stooor hästranch. Men det är nog inte möjligt :p
älskar att vara ledig mitt i veckan!!

Speciellt två dagar :p Har sluppit rida i mörkret!

Igår och idag har appis gått lite sådär. Hon har varit väldigt pigg, vet inte om det beror på att hon vilade i måndags? Igår så red jag ut en liten stund på vägen, skulle travat lite men hon blev bara spingig så skrittade bara. Sen travade jag och galopperade över lite bommar på banan. Det gick helt okej, hon tog inte riktigt det där stödet på bettet som hon gjort de senaste dagarna. Annars var hon väldigt låg och avslappnad i formen och väldigt lösgjord.

Idag så skrittade vi till galoppbanan och red lite där och sen skrittade vi hem igen. Idag var hon också lite väl springig och tog inte riktigt stöd på bettet. Men annars kändes hon mjuk och lösgjord :) Imorgon ska vi som sagt till ridhuset så då hoppas jag hon lugnar sig lite :p

Tess skrittade jag ut igår och idag i ca 30 minuter. Har inte så mycket att skriva om det :p Hon var lite tittig men inte alls jobbig när vi skulle skritta iväg. I början när jag fick henne vägrade hon gå. Tur att hon inte tappat all respekt för mig under tiden hon vilat :p

12. Min favoritgren

Hoppning!!

Men sen så är ju fälttävlan också väldigt kul!

11. En låt som påminner om en häst du älskar

Glömmer hela tiden bort denna listan :p


v. 47

Länge sen jag la upp en veckoplanering.. Så här kommer veckan se ut för appis, hon kommer gå lugnt denna veckan och nästa sen kör vi på som vanligt!

MÅNDAG: Vila
TISDAG: Lite trav på grusvägen och sen lite trav över bommar på banan
ONSDAG: Skritta till galoppbanan och rida lite där, skritta hem
TORSDAG: Markarbete i ridhuset
FREDAG: Klättring
LÖRDAG: Uteritt någonstans :p
SÖNDAG: Markarbete på banan

Tess skrittas ca 30 minuter varje dag :) Har studiedag både tisdag och onsdag så slipper rida i mörkret (y)!!


Galoppbanan

Har precis trimmat appis här på banan som ligger på galoppbanan :) hon var jätte fin, avslappnad och låg form! I slutet blev hon lite springig när hon blev trött, men annars jätte fin!! Nu ska vi skritta tillbaka sen ska jag skritta Tess, hoppas jag hinner bara för detta tog lite längre tid än jag tänkt :p


ridpassen!

Red appis på banan idag igen, hon kändes lite tröttare än igår vilket gör att hon blir lite springigare och så jobbade hon inte genom ryggen som igår. Men hon kändes iaf bättre i sidorna idag :) Skrittade väldigt länge i slutet i en 8 för att forma igenom henne i sidorna och då var hon väldigt avslappad :) Imorgon ska vi rida ut en sväng!

Jobbade appis lite från marken först och gjorde ''runt runt'', syftet är att hon ska trampa in inner bak in under sig. Idag var dock syftet att hon skulle runda sig i sidorna eftersom hon vill göra sig rak i vänster varv på böjt spår (ska skriva ett litet inlägg om varför).


Sen skrittade jag tess lite på banan, ville mest se om hon var pigg eller inte. Inte så smart om det första hon gör är att dra ut ledbandet igen :p Men hon var lugn som om hon inte gjort annat än ridits de senaste veckorna :p Så imorgon ska vi skritta ut, undrar dock hur hon kommer vara när vi ska skritta iväg..

ridpasset

Har ridit appis idag, red på banan. Skrittade ganska mycket och la in lite trav och galopp. Hon var ganska springig i början men sen när jag travade av i slutet jobbade hon verkligen igenom ryggen! Så fin blev hon. Kommer lägga ner mycket tid på att få igenom henne i sidorna nu och att hon ska jobba med ryggen. Ska bli kul att jobba vidare på detta nu och tror hon kommer bli jätte fin nu när hon inte har ont någonstanns. Imorgon ska jag även börja skritta tess lite :)

Ikväll ska jag på breaking dawn!!!!!!! :D


våran utveckling

Istället för att skriva ett inlägg kommer nu våran utveckling på en film, lite längre än vad jag tänkt men men :p Från nov-april ungefär gick det inte alls bra. Men sen började allt släppa :)Appis är såklart också världens finaste häst ♥

återbesöket

Appis var frisk!! Trodde jag inte :) Så nu ska hon ridas lugnt i skritt trav och galopp i 2 veckor, sen kan jag rida som vanligt. Börja hoppa lite med igen, kuuuul! :D

Tess ledband var inte läkt, eller det innersta men det yttersta var fortfarande inte helt. Visste inte ens att hon dragit sönder båda haha. Men iaf så kunde jag börja skritta henne ändå, hon är ohalt och har inte ont nu längre. Det finns ingen risk att ledbandet blir sämre för jag skrittar utan anledningen till att inte börja rida ordentligt än är för att hon inte ska trampa snett och dra ut de igen. Därför måste det vara helt läkt.

Vi ska tillbaka om 8 veckor -.- så hon ska skrittas fram tills dess. Finns inte mycket att göra. Ledband är segläkta. Bättre det händer nu än mitt under tävlingssäsongen.

Hahah, vi vägde tess med, hon låg under 600kgs sträcket iaf, 590 kg.. :p Spännande att se hur mycket hon går ner på 8 veckor nu när jag börjar skritta henne.

1 år!!!

Idag har jag haft tess i 1 år!! Tiden går så snabbt.. Känns som det inte alls var länge sen jag provred henne. Fina tess ♥Jag klippte ihop en film igår, men såklart skulle moviemaker inte sammarbeta!!! Får försöka fixa det ikväll om vi inte kommer hem för sent. Är på väg nu :)

hejs!

Har ridit appis lite idag som vanligt :) De 3 senaste dagarna har jag travat lite också, på rakt spår! Red barbacka och på hack idag, hon var ganska pigg i början men sen blev hon lugnare :) Pappa skrittade henne lite också och då såg jag faktiskt att hon blivit mjukare i steget fram, hoppas det är ett tecken på att hon blivit bättre :) Imorgon är det ju återbesök!! Borde nästan göra en kategori med alla våra veterinärsbesök :p Men efter detta, när dom blivit friska hoppas jag det är över på ett tag :) Jaja, uppdaterar er imorgon hur det gått och så!

Imorgon är det även en speciell dag!! Någon som kan gissa? Ni borde veta detta nu!

nu var det nog dags med lite svar på kommentarer :p

vad är det för sträck hon har där på sidan? ^^

Svar: Smuts :p

Var det svårt att lära dina hästar detta?

Svar: (gällande inkallning alltså) Appis var lite svårare att lära än tess, hon var ganska lätt. Så det beror nog på häst till häst hur positiva de är från början och hur mycket man måste jobba med att få hästen mer positiv :)

hej, kan du lägga en bild på dig, bara dig? skulle vela se hur du ser ut!

Svar: Japp det kan jag göra! :)
(har tagit bort bilden)

måste bara fråga vad du tkr om rasfobi? jag rider ett varmblof men ingen förstår mig... Snälla svara i ett inlägg :)

Svar: Jag tycker det är tråkigt att många ser ner på olika raser :( Alla är hästar och alla är underbara djur!

Tycker också om den bilden när du hoppar barbacka, du har inget träns eller va? Ser så livfull och samtidigt harmoniskt ut!

Svar: Nej det har jag inte :)


Älskar denna bilden :)

tycker det är kul med korts mobil inlägg, men jag saknar lite NH? Du skrev mer om det förut. Håller du fortfarande på med det? Hur går det? Har du lärt appis nåt med trix, som när hon skrapade med hoven?


Svar: Jag ska försöka bli bättre på de! Har inte tränat så mycket nu för att båda bara skrittas lite och tess skrittas inte alls. Men sen när jag kommer igång mer ska jag såklar skriva mer, då blir det också att ni pushar på mig till att träna mer. Det är ju så kul men det är inte alltid de hinns med.


varför för växlar jag alltid mitt golv med min garderob??

Gör ni också de?

image description

...... :p haha, ska nog sova nu

tips på övning när ni rider ut

Ibland är det lite svårt att komma på övningar ute, man gör bara det vanliga - övergångar, skänkelvikning osv.. Men för att kunna rida lite på böjt spår kan man rida slalom längst vägen. Då får man träna på att ha hästen rak, forma för nya innerskänkeln samt stödet på nya ytter tygeln.

Detta är en bra övning för att få hästen lösgjord samt få stödet på ytter. Sen tränar man ju sin egna inverkan på hästen då man måste vara ganska snabbt med att forma och få stöd på nya ytter. Det är inte som när man rider runt på volt, då har man stödet och hästen är formad. Jag brukar göra denna i skritt, har inte testa i trav faktiskt. Men det funkar säkert så länge inte vägen är för smal :)

Har ni några roliga/bra övningar ni brukar göra ute?

image description

dagen

Red appis med sadel idag, typ 2,5 vecka sen :p Idag började vi även trava lite på rakt spår, så skrittade ut en sväng i skogen och sen travade jag lite på långsidorna på banan. Hon kändes bra :)

Kul att ni gillade ''lära in: inkallning'' inlägget, ska fixa fler såna inlägg :) Nu ska jag bara chilla sönder till OC efter denna jobbiga men roliga dag som har bestått av praktik, stallet, träning och lite plugg :)

Här är en något bättre bild på appis, blev inte helt nöjd med virveln, den blev bättre förra gången jag klippte. Sen blev hon lite randig eftersom skäret var så segt. Men helt okej :)


Världens mysigaste och sötaste appis :)

klippt!

Har klippt appis idag, vilket inte var så kul.. :p Skäret var ganska segt så när det började tugga så började appis hålla på varenda gång. Magen som vanliga fall brukar vara jobbig att klippa sälänge man inte håller upp ett ben gick inte ens att klippa klart. Får helt enkelt klippa klart det sista under magen när skäret är slipat.

Här lite före och efter bilder, hon brukar alltid bli gråare andra gången jag klipper henne men denna gången blev hon inte jätte grå :p

Före:
Efter:
Sen skrittade jag ut appis i skogen, tog några varv på banan och skrittade över lite bommar :)

tips

Idag visas ponny-sm finalen i hoppning på equipe.nu! :)


lära in: inkallning

Tänkte skriva en liten förklaring på hur jag lärt inkallning. Jag har gjort som dom i ponnyakuten, så ni som sett de vet nog redan :p Jag är inget proffs på detta.. Men jag försöker lära mig genom hästarna, hur deras språk fungerar. Det finns inget rätt eller fel utan man får bygga upp ett eget språk mellan sig själv och hästen utifrån grunderna.

Genom att lära inkallning får man framåtbjudning i hästen, man får den positiv till arbetet och man får ett band mellan hästen och sig själv skulle jag säga. Detta är en övning som man kan göra överallt, när man hämtar i hagen, på banan, i gången, i boxen ja överallt!

Just när jag tränar på banan brukar jag skicka iväg hästen och sen kalla in den. Appis har jag väldigt svårt för att kalla in, jag vill ha henne ännu mer postivit och vill att hon till slut ska komma i galopp. Just nu kommer hon i lite lugn trav.. Men hon är väldigt lätt att skicka iväg. Tess är tvärt om, hon kommer i galopp om man kallar in henne men att skicka iväg henne är desto svårare. Hon är väldigt nyfiken och framåt hela tiden medan appis är lite tillbaka dragen.

Ja till hur jag lärt dom de. Jag började med att dom bara skulle följa mig lös på banan, använde ganska mycket godis i början för att få dom positiva till arbetet. Använder alltid deras nämn när jag ropar på dom. När dom följde mig överallt så började jag lite smått med att skicka iväg dom och kalla in dom. När jag kallar in så sträcker jag ut armarna och backar några steg beroende på hur stor reaktion jag vill få. När jag skickar iväg ändrar jag position till bakdelen och skickar iväg med en signal. :)

Jag skulle säga att detta är grunden till arbetet löst. Genom att hästen lär komma till en blir det lätt att jobba vidare med nästkommande övningar :)

Här är en film när jag kallar in tess, dock så är jag inte med på filmen i början så man ser inte vilken signal jag ger. Eftersom tess vilar så ville jag inte anstränga henne för mycket, därför kallar jag bara in henne lite lugnt :)


Sen har jag testat 2 gånger att träna båda samtidigt och kalla in båda men det är väldigt svårt när det finns så mycket att jobba på med båda. Tess tar så mycket plats och då blir bara appis ännu mer tillbaka dragen, samtidigt som hon faktiskt blir positivare när tess är med och inte tar så stor plats. Dock inget man ser på denna filmen :p


Vill ni ha fler såna här inlägg, hur jag lärt mina hästar olika trick? Dela gärna med er hur ni lärt era hästar inkallning, vill lära mig mer eftersom jag inte kan så mycket än :p

bilder :)

Här kommer lite bilder från när jag tränade lite NH/trickträning. Gjorde inte speciellt mycket, bara lite inkallningar och skarpa med hoven :) Som sagt var det fel inställning på kameran men har försökt redigera de så gott de går :p
NH

Har tränat lite NH och trickträning med båda, har inte gjort de på ett tag eftersom varken appis eller tess får trava och jag tycker inkallning är en bra sak att börja med, då man får hästarna väldigt positiva till arbetet. Så därför har det inte blivit så mycket av de. Pappa tog lite bilder och filmade, ska lägga upp de men hinner inte ikväll. Kan även förklara lite kort hur jag lärt dom tricken och så om ni vill :) Tänkte slänga upp ett smakprov men pappa har lyckats ställa in kameran på arw filen så hinner inte göra om de. Har heller inte kollat på filmerna men hoppas de blev något bra. Får uppdatera imorgon om de:)

promenad

Pappa skrittade ut appis och då gick jag med med tess :) Hon har ju bara gått i hagen nu några veckor så tyckte hon kunde få komma ut på en promenad, tror inte det skadar. Hon rör sig så pass mycket i hagen och hon hade ju blivit mycket bättre på senaste återbesöket. På tal om de, bara 1 vecka kvar tills vi ska tillbaka. Spännande, har inte vågat longera tess och se fall hon blivit bättre. Appis har verkligen blivit bättre, räcker med att man vänder henne i gången så vänder hon sig på ett helt annat sätt. Men tror dock hon behöver en behandling till på vänster ben. Jaja vi får se :)

Imorgon ska jag äntligen fixa lite nya bilder/filmer när jag tränar lite NH, har ju fått önskemål om de och pappa erbjöd sig att fota lite och så :) Ska nog träna båda lite då!

Nu ska jag sova så skriver mer imorgon!

10. 10 saker du inte visste om mig

Har glömt bort listan lite haha, men här kommer punkt nr 10 iaf :)

1. Jag dricker alltid mjölk/juice ur paketen (bara jag som dricker de här hemma), använder aldrig glas hemma :p

2. Jag vill bli så mycket inom häst, vill kunna allt :p Men det går ju inte riktigt!

3. Jag ställer aldrig om min klocka som jag ha på väggen, slutade med de för några år sen och nu står den alltid på vintertid.

4. Jag har varit sjukt skoltrött enda sen 8an och har aldrig ansträngt mig ett skit i skolan. Om jag gjort de har det varit för att sätta dit läraren eller något? haha.. Men nu börjar det faktiskt vända! :)

5. Jag har ett sånt sjukt sockerberoende så det finns inte... Mina kvällar går åt till att fundera ut vad jag ska går ner och äta för att jag är så sjuuukt sugen jämt. Men sen i söndags har jag faktiskt varit nyttig och hoppas det håller denna gången :p

6. Jag älskar vatten, det är så sjukt gott!

7. En av mina drömmar är att bo på en gård.

8. Hatar ''nya'' facebook, så jobbigt att man inte kan kolla enbart statusuppdateringar.

9. Jag älskar att vakna tidigt på helgerna och inse att man kan somna om, typ de bästa som finns. Brukar därför ställa klockan på typ 7 på morgonen på helgen för att vakna och sen inse att man kan somna om <3 haha, någon mer som gör så eller? :p

10. Jag är sämst på att komma på ''saker ni inte visst om mig'' :p

bettfråga

Vilka bett rider du dina hästar på och vad anser du om skarpa bett?

Svar: Jag varierar bett mellan novabett, 3-delat och hackamore. Det ska ju vara bra för munnen att inte ha samma tryck hela tiden så jag tänker på att variera mycket. Mitt favoritbett är dock novabettet, milt och ligger bra i hästens mun :) Både appis och tess trivs jätte bra på de och andra hästar jag ridit på de verkar också gilla de!

Hemma och på tävling rider jag tess på novabett, brukar några gånger då och då rida på tredelat. När jag skrittar ut rider jag på hackamore. Tess blir lätt framtung och därför känns det inte som det bästa bettet att rida på är hackamore, därför skrittar jag bara ut på de :p

Appis varierar jag mest med novabettet och hackamore. Hoppar alltid på novabett hemma men på tävling så har jag tredelat för att få henne lite mer uppmärksam. När jag ska ut och skritta eller ut och tex konditionsträna där arbetet ligger i kondisen och inte styrka så rider jag på hackamore :)

Min åsikt om skarpa bett. Det finns alltid en anledning till varför hästen är stark och jag tycker inte det kan lösas med att sätta in ett skarpare bett. Tess reds på pelham i hoppningen innan jag köpte henne ngra gånger just för hon var ''stark''. Men det handlade bara om att hon var framtung och det är två helt olika saker. Så där låg jobbet i att få henne att lägga mer vikt på bakdelen. Där hjälper inte ett skarpare bett hur många bett man än testar. En period när vi börjat tävla så började hon sticka efter hindren och det var samma där, hon sprang ifrån sina bakben istället för att sätta under sig.

Appis har varit ''stark'' efter hindren, hon har velat dra iväg och sticka men där ligger ju jobbet med att få henne i balans efter hindren och få henne att sätta under sig. Samt att få henne lydig, men det kommer ju tillsammans med balansen och när hon sättr under sig. Jag har aldrig funderat på att betsla upp för de då jag tycker att det ligger i hur man jobbar hästen till vardags.

Jag står fortfarande fast vid att ''det finns inga starka hästar, bara hästar som inte jobbar med bakbenen''. Visst det finns säkert undantag men i många fall handlar det om detta.

Sen på tävling tycker jag det är okej att sätta in ett skarpare bett för att få den mer uppmärksam. Som jag skrev så hoppar jag alltid appis på novabett hemma för att sen på tävling ha tredelat få henne lite mer uppmärksam, och ändå är inte tredelat ett skarpt bett, utan bara något skarpare än novabettet.. Det är ju samma som med sporrar, hemma rider jag inte så ofta med det men på tävling har jag det för att få de lilla extra. Vad jag har förstått så rider elitryttarna också på vanliga tränsbett hemma men på tävling så betslar de upp för att få hästarna lite mer uppmärksamma.

Vad har ni för åsikter om skarpa bett? Det finns ju varken rätt eller fel!

De jag köpte i Ullared :p

Blev inte så mycket, 2 grimskaft & 2 påsar hästgodis :) Godiset uppskattar de nog iaf :p

 

 


Ute på våran vardagliga skritt tur :)

Vad tycker ni förresten om korta mobiluppdateringar? Tråkigt eller roligt? Det känns som bloggen hålls mer vid liv då iaf :)


Besöksrekord igen :D

Ja, igår hade jag besöksrekord igen, riktigt kul att fler hittar hit hela tiden :) Idag har jag bara pluggat hela eftermiddagen, har en stor uppgift som gör typ hela betyget i en kurs.. Så måste ta både tisdag och onsdags eftermiddagen till att plugga sönder.. Pappa fixade hästarna idag så har inte ens vart i stallet. Känns alltid konstigt att inte åka till stallet på en dag.

Nu ska jag kolla ngra OC avsnitt sen sova, älskar den serien :)visa lite mer respekt!!

Jag tycker faktiskt det är väldigt respektlöst att kommentera bloggar för att få besökare OM man gör det på fel sätt. Såklart man måste kommentera hos andra för att få folk hitta till sin blogg men det gör man inte genom att skriva ''fin blogg, besök gärna min'' eller ''kommentera gärna min blogg'' osv.. Såna kommentarer stör mig vääldigt mycket.

Men det värsta är när man bara väljer ett inlägg utan att läsa inlägget och kommentera något, bara sådär. Det är det som är respektlöst eftersom man inte har en aning om vad inlägget innerhåller och kommenterar bara för att få besökare.


Jag var inne på en blogg för ett tag sen. Hon hade cancer och skrev om de, hur hon mådde varje dag osv.. I ett inlägg där hon hade skrivit hur hon mådde för dagen, så ser man en kommentar som ''Hej! Fin blogg, hur mår du idag?'' Hon som kommenterade hade ju ingen aning om vad inlägget innehöll och att hon faktiskt sårade henne när hon kommenterade så.. Det hade tagit henne några få sekunder att läsa igenom de inlägget.. Så själviskt och respektlöst.

Har själv fått flera kommentarer som inte hör till inlägget, tycker inte det är något mer än att jag stör mig enormt på dom. Men när det kommer till jobbiga saker som jag delar med mig och jag får kommentarer som ''Hej, kommentera gärna min blogg'' så blir jag faktiskt ganska.. upprörd? Det blir så stor kontrast på något sett, en kommentar som inte alls hör dit och vill bara tjäna läsare. Jag tycker bara det är så själviskt. Vill man inte kommentera något som hör till inlägget ska man inte kommentera alls då det kan bli väldigt fel.

Idag när jag skrivit om Hickstead så får jag såklart en kommentar som löd ''Hejhej! Grymt fin blogg. Vi har frågestund skulle du vilja ställa en fråga eller två? :)''. Är inte det ganska tråkigt? Det har hänt en jätte tragiskt grej i ridsporten och man så får man en sån kommentar.
Jag vet att den som kommenterar detta, (säkart kopierat mening och klistrat in den i 50 bloggar) inte har en aning om att hon kommenterat detta i ett ''ledsamt'' inlägg. Men det hade tagit henne en kort stund att bara läsa igenom inlägget och faktiskt skriva något som hör till!!

Man vet inte hur mycket man egentligen kan såra en på de sättet. Bara för att man själv inte orkar ta sig tiden och läsa inlägget och kommentera en lärvärd kommentar. Det tjänar man mycket mer läsare på än att reklamera sin blogg på en annan blogg... Så snälla, tänk lite innan ni kommenterar... Jag vet att detta kanske inte är så farligt. Men rätt som det är så bli någon sårad utan att ni har en aning om de.

världscupen på tv nu

Dom visar världscupen på tv nu på 1an. Om dom visar hicksteads runda så är det ju den sista vi kommer få se..

Uppdatering: Usch så hemskt... Så hemskt att se ett djur lida så men man inte kan göra något. Dom visste inte hur han dog, kanske en hjärtattack.. Det är verkligen hemskt varje gång något sånt här händer, hur livet bara kan ändras på 1 sekund.

Rest in peace.RIP Hickstead

Han dog under WC tävlingen idag, så hemskt.. Fantastiskt fin häst..

citat

Gick igenom bloggen lite för att få lite inspiration till att uppdatera mer! :) Och jag förvånas varenda gång jag ser att jag fått en fin kommentar av er!! Ni är så fina allihopa som skriver så snälla saker, kan aldrig tacka er tillräckligt!! ♥

Till en annan sak så hittade jag ett värdefullt citat som jag la ut någon gång i slutet av förra året.

Så himla värt att tänka på!! Även fast jag skulle köpa mig en GP häst så skulle jag aldrig kunna köpa mig den kunskapen att hoppa felfritt i en vc tävling. Men det skulle bli lättare att komma upp i klasserna än om jag skulle köpa mig en häst som aldrig tävlat innan. Frågan är bara vilket man lär sig mest på om man får den hjälpen man behöver?

Jag älskar verkligen citat, ska skriva ner alla mina favoritcitat i ett inlägg så hoppas jag ni kan kommentera era favoriter. Varje citat i sig får en att tänka.

falkenberg och massa babbel

Idag hann jag inte rida för jag har varit på släktmiddag typ, hos farmor o farfar nere i falkenberg, där jag är nu. Så vi åkte i förmiddags. Men var och kollade till dom såklart :) Åker hem imorgon igen så hinner nog rida då, ska till ullared på hemvägen så ska köpa lite hästgodis till dom då såklart :p

Statiskten har ökat lite de senaste 2 veckorna vilket är jätte kul!! :) Men jag har väl inte så jätte mycket lust eller tid till att uppdatera nu vilket är lite tråkigt :( Trodde att jag skulle hinna med mer nu när jag haft lov men nu har jag verkligen inte haft tid? :p Man hinner med mycket som man inte gör i vanliga fall, jag gillar lov men samtidigt så gillar jag inte när man inte har dagliga rutiner. Jag vänder ofta på dygnen och sover för länge.. Ja, nu på måndag börjar ju skolan igen, så nu kommer man in i rutinerna igen. Ska nog komma igång lite mer med uppdateringen då med :D

Om nästan två veckor har jag haft tess i 1 helt år och då ska jag skriva en sammanfattning om vårt år + klippa ihop en film :) Sen ska jag även sammanfatta sommaren lite, skriver nog bara om appis eftersom tess sommar kommer ju finnas med i sammanfattningen på vårt år!

Det är bara 12 dagar kvar tills vi ska tillbaka med hästarna, snacka om att jag längar!! Har riktigt ridabstines nu.. Vill bara komma igång nu, stärka upp dom ordentligt under vintern och sen komma igång med tävlingarna tidigt nästa år!! Dom får ju sin vintervila nu så jag kan ta hela vintern på mig att stärka upp båda. Hoppas bara vintern inte bli så ''vintrig'' iår, men det verkar ju inte så? Vart jätte varmt idag och det är början av november. Hoppas de fortsätter så!!

Ja nu ska jag nog sluta babbla.. haha här kommer lite sommarbilder istället bara för att jag saknar den sååå!det var första gången jag red tess <3

Ja, idag för ett år sen satt jag första gången på tess. Det var ingen som gissade helt rätt men tova gissade ''du provred eller köpte Tess?'', och det var bara en till som gissade provred som ett alternativ. Blev lite förvånad att inte fler gissade rätt :p Jaja.

Det är helt sjukt vad ett helt år gått snabbt, det var höstlov precis som nu och jag skulle prova tess och en häst till. Jag kände verkligen på mig att det var något bra och att jag trodde att jag skulle fastna mer för tess än för den andra. Egentligen var den andra mer rätt för mig då den var mycket mer rutinerad..

Jag provred henne för exakt ett år sen som en osäker ryttare. Jag hade inte hoppa ordentligt på flera månader eftersom appis inte var okej. Jag har verkligen utvecklats jätte mycket sen dess, tess är en väldigt svår häst på många vis vilket har fått mig att utvecklas på andra sätt som ryttare än vad appis fått mig att göra.

När jag provred henne första gången så bockade hon och överhoppade sig som sjutton. Vi var jätte osäkra på fall jag skulle klara av henne och ifall vi ens skulle provrida igen. Men så blev det och är så glad att vi gjorde de :D

Här är provridningfilmerna, vågade inte hoppa högre än så och hoppade max 90 cm på räcket.

Haha, hänger inte alls med i hennes språng :p

Och vår senaste tävling i somras, har ju inte kunnat tävla henne sen dess eftersom hon drog ut ett ledband.. :(


Jag har verkligen utvecklats, var så himla osäker för ett år sen och trodde aldrig jag skulle få tillbaka mitt självförtroende i hoppningen. Var väldigt orolig över de eftersom tess är så pass grön och behöver en ryttare som en bombsäker och bara rider framåt. Men vi har tagit oss hit iaf och längre ska vi :) Sen tänkte jag på en annan sak, tess har verkligen musklat på sig. Hon var sååå liten på provridningen och jag ser nästan lite stor ut på henne där. Ser inte ens ut som samma häst.. :) Galoppen är något som också förbättrats, på första filmen är den så duttig men nu så är den mycket rundare. Beror ju såklart på att hon fått under sig sina bakben mycket bättre!

Finns ju dock ingen tvekan om att hon har kapacitet. Fina häst ♥

Uteritt

Ute och klättrar med appis :)

 


Chill dag i stallet

Appis fick vila idag så det fanns inte så mycket att göra i stallet. Tog in och borstade av båda och myste lite med dom :)

 

Hästarna idag!

 


tips, skriv ner allt

Nu när jag haft ganska mycket otur och båda varit/är skadade så har jag blivit mer noggrann med att skriva ner allt. Hur dom känns för dagen i ridningen, hur dom verkar må, pigga/vakna/trötta/sega/hängiga osv.. hur dom är i musklerna när jag stretchar/masserar, om något ben är varmt, ja allt som går att märka av helt enkelt.

Detta gör att man kan upptäcka skador tidigare. Ibland är det väldigt svårt att märka skillnader när dom kommer smygandes under en lång tid. Hästen kanske blir lite segare i ridningen men ingenting man egentligen bryr sig om, sen går man tillbaka några veckor och ser att hästen alltid varit piggare tidigare. Men nu helt plötsligt har den blivit seg. Och då kanske det är någon skada som kommer smygandes?

Sen så tror man alltid att man kommer ihåg hur hästen var den dagen men man glömmer snabbt bort de (iaf jag) men har man det nerskrivit blir man påmind och kommer lättare ihåg! :)

image description

Och här har ni appis ridpass idag också om ni är intresserade ;)


Nu ska jag iväg så hinner inte fixa med veckans blogg idag, får bli imorgon!

Skrittar fram

Idag blir det skrittjobb på banan som sagt :)


veckans blogg avslutas imorgon kl 12

Sista chansen att vara med i veckans blogg nu. Ni har tills imorgon klockan 12 på er! Sen ska jag lotta eller se ut en vinnare :)

HÄR ÄR INLÄGGET OM NI VILL VARA MED!

appis var fin idag :)

Mycket finare än igår, skrittade ut först i skogen som vanligt och sen red jag lite på banan. Jobbade mycket med serpentiner, 8 volter, volter.. :) Hon jobbade i en mycket lägre form idag än igår och jobbade bättre genom ryggen. Imorgon ska jag nog rida lite längre på banan först och sen bara skritta ut en stund i skogen :) Är nog nyttigt för henne att bara skrittas nu 2,5 veckor framåt. Alltid någon positivt!

Och äntligen så funkade det att mobilblogga idag, hoppas det fortsätter så :P

image description
Appis efter ridpasset idag :) Visst är mycket finare utan nosgrimma då man ser hela hennes fina bläs? Tror jag ska börja tävla utan det eftersom jag inte känner någon skilland när jag har med eller utan :) Dessutom vill jag alltid ha allt så enkelt som möjligt!

Skritt dags

På väg in från hagen med appis :)


RSS 2.0