2 frågor

Hej!

Jag är ett stort fan av din Blogg och av hästar! Jag får inte en häst :( men det är det jag vill ha mest av allt i mitt liv! Har du något tips hur jag ska få en ..??

Svar: Tack :) Finns bara en sak, tjata på dina föräldrar, det fick jag göra :p

Hej, jätte fin blogg och ponnisar :) Men jag undrar bara hur lång är du? Jag är ganska osäker på om jag ska skaffa ponny eller storhäst, då jag är 170 ;/

Svar: Hihi, jag har 2 storhästar :) 1,56 och 1,60 höga. Jag är också 1,70 så jag tycker du ska köpa storhäst + att du inte behöver sälja sen när du blir är 18 (om man tänker på tävling) om du inte redan är de.

dagen

Skrittade ut tess barbacka på hacket :) Blev en tur på vägen och i skogen! Kunde rida i shorts och linne, idag har det verkligen varit sommar.

Appis fick vila, kom på att jag kunde tagit med henne också men kom på det lite försent :p

dagen

Såååååå jäkla skönt att jag äntligen är klar med allt i skolan för denna terminen!! Nu behöver jag inte plugga ett skit mer :) Känns rätt så bra om man säger så! Bara att invänta sommarlovet nu :)

Idag red jag appis lite på banan barbacka. Skrittade fram och av ute i skogen och red bara igenom henne lite på banan. Hon var jätte fin verkligen, känns verkligen att kiropraktorn knäckte loss bäckenet för idag jobbade hon med både ryggen och bakbenen. Helt loss i sidorna och var jätte lätt i handen. I vissa övergångar vill hon lägga lite stöd i handen men hon är fortfarande svag. Dock blev hon trött ganska snabbt och så hon måste verkligen stärkas!

Tess skrittade jag ut barbacka, tog lite trav och galopp också så hon inte blir stel från hoppningen igår. Hon var duktig och pigg, små travade tillochmed lite i skritten på hemvägen. Inte likt henne om man säger så :p
charliesrean

hejsan var det du som var på charlies rean ? tror ja såg dig där kan du inte visa vad du köpte ? :D

Svar: Jo jag var där både fredag och lördag. Ni får gärna komma fram och säga hej, bara kul :)

Jag köpte ett par stövlar, tretorn falsterbo men jag lämnade tillbaka dom idag då jag tror dom kommer bli förkorta :( Eftersom dom sjunker ihop lite. Sen känns det bra att jag inte är pank längre, men dom skulle kolla om det gick att beställa dom extra långa :) Det var 20 % rabatt på dom, men som sagt lämnade tillbaka dom.

Sen idag köpte jag även en munkorg till tess.. Hon måste verkligen bantas nu, hon har gått ner sen jag var på semester men nu ska hon igång och tävlas så då får inte benen ta massa onödig belastning. Sen är det lika hemskt att dom är för smala som för tjocka. Så nu får hon gå med denna över sommaren, undra vad hon tycker om de :p''mouseoverbilder''

Nu kommer ett väldigt försenat inlägg haha. Nämligen hur man gör så att det blir en bild när man håller över muspekaren, så som jag har under ''mina hästar''.

1. Klistra in denna koden i kodmallar:

<script LANGUAGE="JavaScript">
<!--
// This is the implementation of SimpleSwap
// by Jehiah Czebotar
// Version 1.1 - June 10, 2005
// Distributed under Creative Commons
//
// Include this script on your page
// then make image rollovers simple like:
// <img src="/images/ss_img.gif" oversrc="/images/ss_img_over.gif">
//
// http://jehiah.com/archive/simple-swap
//

function SimpleSwap(el,which){
el.src=el.getAttribute(which || "origsrc");
}

function SimpleSwapSetup(){
var x = document.getElementsByTagName("img");
for (var i=0;i<x.length;i++){
var oversrc = x[i].getAttribute("oversrc");
if (!oversrc) continue;

// preload image
// comment the next two lines to disable image pre-loading
x[i].oversrc_img = new Image();
x[i].oversrc_img.src=oversrc;
// set event handlers
x[i].onmouseover = new Function("SimpleSwap(this,'oversrc');");
x[i].onmouseout = new Function("SimpleSwap(this);");
// save original src
x[i].setAttribute("origsrc",x[i].src);
}
}

var PreSimpleSwapOnload =(window.onload)? window.onload : function(){};
window.onload = function(){PreSimpleSwapOnload(); SimpleSwapSetup();}
//-->
</script>


2. Klistra in denna koden i kodmallar där ni vill ha era ''mouseover bilder'' och byt såklart ut min text mot eran bildadress:

<img src="första bilden som visas" oversrc="mouseover bilden" border="0">

3. Vill ni ha bilden som en länk lägger ni bara till denna koden före koden över:

<a href="Länkadressen">

2 bilder från idag

Från framhoppningen :)
hoppning i bashult

Var som sagt och hoppade i bashult med hästarna idag, det var bara vi där men gjorde allt som en vanlig tävling. Hoppade fram och sen hoppade banan (det var clear round där igår så banan stod kvar) så dom inte hade sett hindrena innan. Tess var över förväntan jätte duktig, hon tittade inte på något (dock var det inga jätte tittiga hinder) och stod inte imot någonting. Så hon kändes jätte fin :) Appis också, men det kändes att hon blev trött, underlaget var ganska ljupt och hon är inte supertränad nu. Så hoppade en 80 runda med appis och en ca 70 och 90 cm på tess. Vill först hoppa en låg för att jag skulle kunna trycka över henne fall hon tittade. Men hon hoppade allt utan problem. Appis rev ingenting heller som hon ibland kan göra :)

En rolig till sak var att jag fick en jätte bra känsla på båda hästarna så jag är jätte nöjd :)

Film från appis 80 cm runda, pappa råkade missa hinder nr 5 :p


Film från tess 90 cm runda :) Vi blev jagade av en hund i slutet av banan hahah ser lite kul ut :p


hejhejhejhejhejhej

När kiropraktorn kollade på hästarna så hade båda blivit mycket bättre. På tess var det ingenting, en liten spänd muskel bara vid höften som jag ska massera. Appis hade blivit mycket bättre också, så det går åt rätt håll med henne :)

Sen red jag på jfk i ridhuset ganska skönt när det blåste så. Red ganska kort, båda kändes fina. Jobbade med att få upp huvudet på tess och lite övergångar, skänkelvikningar. Appis jobbade jag med att få en låg form, gjorde lite öppna och så :) Imorgon ska vi som sagt åka och hoppa i bashult :)

fredag

Dagens ridpass blev skogen. Pappa på tess och jag på appis. Appis har blivit jätte pigg nu dom senaste dagarna, så idag var hon också ganska pigg. Men hon höll sig ändå hyffsat lugn så länge tess inte galopperade om!

Nu ska jag sova, har pluggat hela kvällen, as segt på en fredag men måste bli klar för att slippa åka till skolan på onsdag. Imorgon kommer kiropraktorn så måste upp tidigt och åka med hästarna in till jfk. Vill ha sovmorgon :(

På söndag ska vi till bashult och hoppa med hästarna, egentligen skulle det vara en clear round men nu blev den på lördagen istället vilket inte vi kan då. Så vi har banan mellan 10-11, det är ju miljöbytet som tess behöver träna på så det gör nog inte så mycket om det är andra hästar där eller inte. Men kommer hoppa som det vore en tävling iaf :) Hoppa fram och sen hoppa banan för den skulle stå kvar. Så ingen sovmorgon denna helgen, hoppas jag överlever! haha

grattiis

Vinnarna i minitävlingen om bloggsvar blev:

Karin och Johanna! :) Grattis!

liten bloggtävling vinn bloggsvars inbjudan

Måste lotta ut dom 2 sista bloggsvars inbjudan jag har kvar då dom skulle göra om bloggsvar eller nåt!

Iaf måste jag avsluta tävlingen redan imorgon 27 maj och hinner inte göra någon större tävling av det. Så ni som vill vara med skriv erat namn, blogg + mailadress i detta inlägget så lottar jag ut 2 stycken som vinner redan imorgon. Avslutar tävlingen imorgon på kvällen.

Så bara att skriva en kommentar och vara med :)

stress

Har lite mycket att göra nu, därför är det dålig uppdatering. På söndag hoppas jag att jag är klar med allt i skolan vilket jag måste vara. För sen går jag i skolan mån, tis, ledig ons, tors, fre och mån. Sen slutar vi på fredag, så jäkla gööööttt! Sommarlov, kan inte ens fatta det faktiskt, detta året har gått så sjukt snabbt.

Tess har fått ett sår och blivit lite svullen, så hon har vilat sen i tisdag men imorgon ska jag rida. Hon är inte halt eller har feber och vi har pratat med veterinären.

Appis red jag ut barbacka idag, hon var pigg men ändå mjuk och fin. Sen avslutade jag lite på banan med övergångar mellan skritt och galopp. Hon var väldigt pigg där med men hon slappnade av bra imellanåt.

Men uppdateringen blir bättre när jag är klar med allt i skolan. Juste, imorgon är det charlies rea, hoppas jag hittar något kul! :)

lär in: skrapa med hoven

Tänkte förklara hur jag lärde in skrapa med hoven. Egentligen är inte själva tricket man ska träna på utan grunderna, så som att flytta hästen utan att röra vid den. Framdel, bakdel, backa och gå fram. Hästen måste vara känslig för hjälperna för att den ska förstå vad man menar senare. Då räcker det oftast med att bara peta på hästens ben så lyfter den på det, pga att den redan är så pass känslig och förstår signalerna utan att man ska röra vid den.

För att få hästen känslig för hjälperna så tycker jag denna övningen är jätte bra.

''Be hästen att vika undan för tryck i alla sex riktningarna (upp, ner, fram, back, vänster och höger). Börja med att bara nudda med fingertopparna, öka pressen gradvis var fjärde sekund tills du får en reaktion. Du ska inte hacka, utan använda ett konstant, jämnt tryck. Sluta omedelbart så fort hästen flyttar sig.''

Sen kan man gå vidare på denna.

''En utveckling av igelkottsleken. Be hästen att flytta sig utan att du rör vid den. Bara genom att röra händerna rytmiskt, svinga repet eller peka med spöet ska hästen vika undan i den riktning du vill - på framdelen eller bakdelen, höger eller vänster , samt rakt bakåt.''


Sen när hästen kan detta tycker jag man kan börja med lite trick. När jag lärde in tess och appis skrapa med hoven petade jag lite med spöt på benet, i början nöjde jag mej med att dom bara lyfte lite. Efter det skrapade jag själv med min egen fot och direkt när dom gjorde det berömde jag! Svårare än så är det inte :)

Jag gör aldrig skrapa med hoven när hästen står uppbunden i gången eller nåt, för då kan det bli fel och hästen börjar skrapa i stallgången. Gör det bara när jag tränar från marken på banan eller i hagen eller någon annanstans :)

Här är en liten film, tyvärr blev det super kass kvalité... Men jag visar lite i början det här med att flytta hästen utan att röra vid den genom att bara peka med spöet eller bara röra mej och titta på delen jag vill flytta. Sen hur jag lärde in skrapa med hoven. Såklart gjorde jag inte allt på en gång utan tog mer pauser mellan varje ''hovskrap'' men gjorde det ganska snabbt för att batterier säkert skulle räcka. Så ta lite längre pauser och bara beröm så fort hästen gör rätt, jätte viktigt! :)Detta är en bra grund om man senare vill lära dom spansk skritt! :)

frågor

Kan du Inte skriva om hur du lär ut tex att skrapa med hoven, jag har lärt min lyfta båda framhovarna men vill lära henne skrapa och spanskskritt

Hur ska man göra när man ska lära dom o skrapa med hoven? :)

Kram


Det ska jag fixa, kanske tillochmed en film på de :)

bästa

Godnatt bästa läsare, ni får mej alltid på så bra humör när jag läser era fina kommentarer :) Tack ännu en gång!


vila

Hästarna fick vila idag :) Friserade appis lite, vilket behövdes (speciellt manen) och tränade tess lite från marken. Hon var jätte duktig :) Lärde henne skrapa med hoven vilket hon fattade direkt, hon är så lättlärd och sammanbetsvillig!


visste ni att...

...vi var väldigt osäkra fall vi verkligen skulle provrida tess igen, eller verkligen köpa henne?

Hon visade sin bockiga sida när jag provred henne första gången :p Men som tur var x 1000 så åkte vi och provred henne igen, det gick jätte bra och hon bockade ingenting :) Hon har små bockat lite med mej sen hon kom men inte alls så här, och det är ju inga problem fall hon bockar. Bara kul faktiskt :)

2 språng från provridningen + en bockserie haha :pHade verkligen ingen balans i hennes språng då, det tog ett tag faktiskt då hon använder ryggen och bakbenen så mycket. Sen tänkte jag på en till sak, va liten hon var där :p Så hon måste musklat på sej mycket nu :)

3 år med världens finaste häst

Idag för exakt 3 år sen hämtade jag min fina häst appis ♥ 23 maj 2008.

Vet inte vad jag ska skriva om henne, hon är verkligen en speciell häst. Hon har lärt mej allt jag kan, utan henne hade jag aldrig vart där jag är idag och kommer vara evigt tacksam för det. Hon har en vilja utöver det vanliga och har verkligen en sån positiv inställning till allt i ridningen. Vet inte vad jag hade gjort utan henne, världens finaste häst. Vill verkligen aldrig skiljas från henne och hoppas att jag aldrig behöver göra det.

Kommer ihåg så väl dagen innan jag skulle hämta henne, hade jätte svårt för att somna på kvällen och dagen jag hämtade henne måste jag varit den lyckligast på jorden.

Klippte ihop en liten film med olika klipp och bilder.

svar på frågorna

Nu har ni att läsa haha ;)

1. Tycker din blogg är bra! men hur gör du för att lära henne galoppombyten?

Svar: Har precis börjat träna lite och testat lite olika övningar. Har börjat med att rida snett igenom i galopp, sakta av till trav och flytta lite för innerskänkeln och sen fatta ny galopp. Även att byta galopp över bommar!

2. Hur länge har du haft dina hästar? hur gamla är dom?

Svar: Har haft appis i 3 år och tess i 6 månader :) Appis är 12 och tess 7 år!

3. En ponny som jag rider ibland är vääldigt stark. Han brukar te.x dra iväg och om vi rider i grupp på två volter byter han volt flera gånger. Han lyssnar INTE på mina hjälper utan han bara stannar han! Då måste man slå honom jättehårt med spöet för att han ska gå framåt och det vill jag ju inte göra...

Svar: Först och främst, det finns inget som heter måste!! Du ska absolut inte slå din häst, vad hjälper de? Hästen verkar väldigt okänslig och skänkeldöd. Om du då slår den blir den bara mer okänslig.
Om hästen bara drar iväg så kan den förmodligen inte gå med andra hästar just nu, då ska man inte rida med andra hästar. Eftersom det inte funkar. Det är riktigt mycket jobb med en häst som inte är känslig någonstans - för alla hästar kan bli känsliga sålänge man använder sina signaler rätt. Om jag vore du skulle jag börjat från marken med en massa övningar för att hästen ska förstå dina hjälper och bli känslig för dom. Har tidigare skrivit ett inlägg om de här.

''Ju okänsligare häst man har ju mer känslig måste man själv vara för att bygga upp en känslighet hos hästen.''

4. Hur gammal var du när du fick appis?

Svar: 14 år

5. Vad fick dig att fastna för henne?

Svar: Jag vet inte riktigt, det kändes bara så rätt! Hennes positiva inställning kanske :)

6. Vad fick dig att fastna för tess?

Svar: Hennes kapacietet främst, viljan och att hon är otroligt snäll.

7. Vad är det sämsta med appis?

Svar: Att hon lätt spänner sig och stressar upp sig.

8. Vad är det bästa med appis?

Svar: Hennes stora vilja och positiva inställning till precis allt. Det spelar ingen roll om man rider henne på banan eller i skogen, hon tycker alltid det är lika kul att bli riden.

9. Bästa hästminne?


Svar: Finns så himla många, går inte ens att välja ett. Men såklart när jag köpte både appis och tess, när något ridpass gått riktigt bra eller när appis blev frisk. Finns så många, varenda dag med mina hästar är ett minne för livet ♥

10. Vad rider du oftast på för bett på appis?

Svar: Novabett och ibland hackamore. Men är väldigt försiktig med att rida på hack eftersom det lätt blir att dom springer på frambenen. Och det vill man ju inte!

11. Vad kostade Appis? Vad kostade Tess?

Svar: Håller de för mej själv :) Men inte över 80 tusen iaf!

12. Jag har en väldigt stark häst, hon lyssnar inte särskilt bra på mina hjälper och jag vet sen tidigare att du har sagt att jag ska börja jobba med sitsen, men jag fattar inte hur jag ska jobba henne med sitsen? :)

Svar: Tänk dej att du ska rida hästen utan tyglar när du ska bromsa den. Då måste du ''sitta imot'' hästen rörelser. Rid lätt saktare i traven och sitt imot i galoppen genom att bli mer fastare i sitsen istället för att gunga med typ. Det är jätte svårt att förklara, alla har sitt sätt. Jag tycker tex det är lättare att stå i lätt sits samtidigt som man bromsar hästen.
Att hästen är stark kan bero på att den springer på frambenen! Jobba mycket med framförallt övergångar i massor!! :p Även halvhalter och tempoväxlingar.

13. har du haft några hästar innan tess och appis?

Svar: Nepp

14. hur högt har du hoppat?

Svar: 1,30 med appis

15. vilken är den högsta klassen du tävlat?

Svar: 1,10 med appis

16. hur lång är du? :)

Svar: 1,70 m

17. Kan du inte berätta om din ridutveckling? när började du rida? vart red du? när var du redo för egen häst? osv... ;D

Svar: Jag har bara ridit på ridskola i ca 7 år innan jag köpte häst, då red jag på jönköpings fältrittklubb. Hade 2 foder hästar innan också men det varade inte så länge. Så köpte appis istället :)

18. Hej! Verkligen en jättebra blogg du har! Har lärt mig en massa som jag inte vetat. Här kmr lite frågor:
- Fick du övertala dina föräldrar att du skulla få köpa en egen häst? Hur gjorde du isåfall?


Svar: Tack, så himla kul att höra :D Ja!!! Så in i haha. Tjatade varje dag i flera månader, men sen gick dom med på de!

19. Hur gammal var du när du fick Appis?

Svar: 14 år :)

20. Hade du foderhästar innan elr medryttarhästar? Vad var det för häst/hästar isåfall? Har du ngn bild du kan visa på den/dem? Tack för en JÄTTEbra blogg!
Tusentals kramar till dig från /Elisan ;D <3


Svar: Har tyvärr inga bilder. Kommer knappt ihåg, den första var en d-ponny men den blev såld ganska snabbt så red inte henne sålänge. Kommer faktiskt inte ihåg mer. Sen hade jag en ung storhäst, tror inte jag heller hade den sålänge. Det är iaf mina kusiners häst! Va glad jag blir att läsa sånna kommentarer :D

21. va är de högsta du hoppat ?

Svar: samma fråga igen, 1,30

22. Rider du hästarna när dom är på bete också? :)

Svar: Såklart, det är ju på sommaren som det är som roligast att rida, träna och tävla :)

23. Har du några bra tips för att få en gammal häst mer hållbar och "fräsch"? :)

Svar: Tror det kan vara svårt att få den mer hållbar nu då man bygger upp hästen som ung, genom att låta den gå ute på lösdrift och röra sej mycket. Men låt den gå ute dygnet runt, variera din träning, rid på olika underlag, skritta fram och av mycket osv..!

24. heeej!
jag undrar vad du (personligen) tycker är en bra första häst/ponny. vilken ras, ålder, mm:) om man utgår från att man söker en liten lagom ponny, ungefär som de på en ridskolna:)

Svar: Det beror lite på vad man ska ha den till, men om man bara ska rida och inte tävla så kan man köpa en runt 10 år som är stadig och säker i alla lägen. Om man vill tävla ska den ha tävlat mycket och går stadigt på tävling, en läromästare helt enkelt. Sen beror det på hur mycket man kan innan, om man har kunniga föräldrar osv..

25. hej!:) skriv ner vad du tycker om nordsvenskar.
fel att böra tävla nordsvensk i hoppning?
vad tycker du om rasen ? :) osv! kram

Svar: Vet inte riktigt vad jag tycker, det är väl inte fel att börja tävla den. Så länge den tycker det är kul så :) Sen vet jag inte om den kanske är så hållbar till just hoppning? Eftersom dom är så kraftiga och benen tar mycket stryk i landningen? Bara en fundering. Dom ser mysiga ut att rida barbacka på :p haha

26. Fin blogg, hur gammal var du när du började rida? :)

Svar: 7 år, då jag började på ridskola.

27. hejsan! jag undrar vad du tycker och tänker om pessoabett? jag ska precis köpa en ny ponny som är superduper stark och dom rider med ett pessoa för det mesta fast då dom varierar med andra också men rider mest med pessoa för hon typ känner sig "instängd" med ex: pelham. Så ja hur tycker du om pessoa? är det så hemskt som det sägs eller är det som vissa andra säger att det varierar från häst till häst ? :)

Svar: Jag har aldrig ridit på det så kan faktiskt inte säga så mycket. Men det man ser är att dom krullar ihop sej mycket och det ger dubbla signaler. Många säger ju också att det är skadligt och obehagligt för hästen vilket man kan se på vissa hästar. Jag skulle aldrig rida på det, eftersom jag inte ser någon anledning till de då hästen bara krullar ihop halsen. Sen finns det 1000 andra bett att välja mellan så varför välja just de? Det finns ju inget stop på det som det finns på tex pelham vilket gör att det blir överrörligt och man kan i princip dra och ''knäcka av'' huvudet på hästen. Och då känns det inte som man kan få något ärligt stöd. Men som sagt har aldrig ridit på de så kan inte säga så mycket.

28. Vad heter stallet där du har din häst och vart ligger det? :)

Svar: Toveryd, det ligger ca 2,5 km från Jönköpings fältrittklubb. Dom har en hemsida här: stalltoveryd.se

29. undrar bara. din mamma? henne hör man aldrig om här i bloggen. träffar du henne inte? förstår om du kanske inte vill snacka om de.. och sen en fråga till! nu när du har häst. killar. har du lagt de åt sidan eller? träffar du aldrig några killar osv? kram!:)

Svar: Jo jag träffar henne, mamma o pappa bor ihop så :) Bara det att hon inte är lika intresserad som pappa är, det är han som följer med på träning och tävlingar. Men hon hör ju hur det går och så, men hon är inte alls med lika mycket som pappa!

Nee, kan jag väl inte säga att jag gjort. Har bara inte träffat någon, men om jag gör det så såklart kommer jag hinna med de också :)

30. berätta några saker vi inte vet om dig? :)

Svar: Ska försöka komma några roliga :p

- Jag älskar vatten, dricker det till nästan allt. Godis, speciellt chocklad, mums!!
- Jag har ett enormt JOBBIGT sockersug..... skulle kunna leva på godis om jag inte kunde bli fet.
- Jag är inte alls nöjd med mitt utséende och lägger ner väldigt mycket onödigt energi på de..
- Har gått på gymnasik i 3 år och var jätte vig då, nu är jag dock stel.. haha men kan gå ner i spagat iaf!
- Jag kan spela både piano och gitarr och gör det ganska ofta när jag inte har något att göra!
- Jag Älskar Musik!!!!
- Jag älskar att sova, men har ändå svårt att gå och lägga mej på kvällarna och lägger mej oftast försent haha
- Jag är rädd för döden, eller egentligen mer rädd för vad som kommer hända med världen sen. Sjukt läskigt, och allt verkar så himla overkligt ibland att jag blir helt knäpp av de.

31. Vad har du för favorit film, låt, mat och godis? :D

Svar: Kul fråga :p
Film: titanic helt klart. Älskar den filmen!
Låt: finns så många men om jag måste välja så, my heart will go on på piano och when i look at you - miley cyrus.
Mat: thailändskt stekt, ris, kyckling och ägg. Så sjukt gott.
Godis: CENTER!! haha

32. Kan inte du börja ta mer bilder på ridpassen och så? så tråkigt med bara text ;)

Svar: Lite svårt att ta kort på sej själv när man rider haha :p Men ska försöka bli bättre på de! :)

33. vad har du för styrkor och svagheter i ridningen?

Svar: Styrkor - Att jag är så lugn med hästar, stressar aldrig upp mej om något händer eller om den blir rädd. Samma sak när jag rider och hästen inte går bra så har jag alltid tålamod och är lugn och väntar ut den. Skulle ALDRIG bestraffa.
Sen har jag en bra sits som jag fått höra mycket och en mjuk hand.

Svagheter - Att jag är lite ''slapp'' i min ridning på tess, måste vara mer bestämd och verkligen jobba henne varje steg. Tror det kommer från att jag helt enkelt inte ridit sånna hästar innan, appis är liksom bara att bromsa hela tiden typ :p

dagens ridpass

Tess: Tränade som sagt dressyr, det gick jätte bra och det var en givande träning. Fick mycket nya tips och rättade till det som var ''fel'' mot slutet och hon jobbade bra med bakbenen. Jag måste sitta upp mer speciellt när hon vill lägga vikten fram, då lutar jag mej framåt istället för att sitta upp och få tillbaka henne på bakbenen. Men när jag satt kvar i sadeln så blev det mycket bättre i slutet! :)

Appis: Måste varit det bästa ridpasset på över ett år, anledningen till det är att jag kommit på varför hon lägger sej inåt i vänstervarv. Hon är helt enkelt stel, när hon var skadad och gick med skadan så var hon tvungen att lägga sej inåt för att avlasta det onda. Och nu har hon helt enkelt blivit stel eller låst av det.

Men nu har jag ridit endast 2 pass med bara lösgörande, mycket öppna för att få loss henne i sidorna + stretching och det hade släppt enormt mycket. Avslutade dagens pass lite på banan och hon la sej inte alls lika mycket inåt idag, trodde det skulle vara mycket mer i galoppen men hon kändes nästan som vanligt. Inte alls spänd utan slappnade av jätte bra! Nu ska jag bara få loss henne ännu mer där så kommer det släppa helt. Känns jätte bra! :D

Frågestunden avslutas idag, så passa på att fråga nu. Svaren kommer ikväll :)

http://isabellaf.se/2011/may/utkast-maj-14-2011.html#comment

dagens ridpass

Båda hästarna gick bra idag! :)

Tess red jag på banan, blev mer markarbete med bommar och så. Tränade mycket på galoppombyten över bommar vilket gick bra! I slutet satte hon ett jätte fint byte utan bommar.

Appis red jag ut på vägen, hon var faktiskt väldigt lugn och gick i en låg och avslappnad form. Travade bara och gjorde mycket öppna för att lösgöra sidorna på henne. Hon släppte bra idag! Bara fortsätta så, så hoppas jag hon släpper i vänstersidan och slutar spänna sej där.

Imorgon ska jag dressyrträna med tess, kul :) Skriver mer imorgon.

vår/sommar/höst jacka

Har helt glömt bort att visa vår/sommar/höst jacka jag köpte för ett bra tag sen nu. Letade som en galning efter en vårjacka så kom jag in på någon engelsk hemsida och då hittade jag denna. Tror det var rea på den också. Iaf så kom den efter bara typ 2 dagar och frakten kostade bara 100 kr :) Färgen är cream!

Den är jätte skön och luftig så man får plats med en tjock tröja om det är kallt, sen är det inte mudd längst ner på armarna. Hatar när det är de, för det är jätte jobbigt när man handskar och ska ta av och på jackan :p

Märke: Kingsland
Pris: 900 kr tror jag det var + frakt.


movie

Efter att hon ''stack'' vid 1.34 tappar vi rytmen helt och allt blir fel! Men sen när jag hoppade om dom 3 hinderna så gick det bra :) Så kul att hon börjat bli mer piggare! Visst ser hon lite rejsig ut? :p


-

På söndag avslutas frågestunden så ni vet, sen ska jag svara på dom så fort jag kan :)

Kul att så många svarade på ''hur ofta läser ni min blogg'' :) Tacktack :D

hoppträningen

Idag var det fart på tess igen, riktigt kul att hon börjar tagga till lite och få mer bjudning. I början var det lite svårt att få ihop henne och hon stack faktiskt några gånger :p När det börjar bli jobbigt så blir hon lång och drar iväg.
Vi hoppade en ganska lång och svår bana, det gick bra. Dock så stack hon någon gång och efter det tappade vi rytmen. Hoppade sen om en liten del av banan och det kändes det bra! Det var då jag började få ihop henne mer :)

Nåt som inte var bra av mej var att jag blev väldigt dragande i handen och orkade inte sitta ner och hålla ihop henne. Vet inte hur många gånger han sa ''sätt dej ner!!!!!!!!'' haha. Så det måste jag verkligen träna på!!! :p Även att vända henne med skänklarna och inte handen. Vet faktiskt inte varför jag gör de på tess och inte appis.

Vill ni ha film från denna träningen också? Eller blir det för mycket hoppfilmer? :proligare om alla svarar :D


björne träning

Idag tränade vi som sagt för Björne Carlsson på skolan. Hade med tess! Tyckte han var jätte bra, hade en bra tanke med allt och bra övningar - både framridningen och hoppningen. I början var tess lite på och små bockig, tror inte hon har varit så sen hon kom till mej :p Men det löste sej bra! Sista rundan hade hon lugnat ner sej och var perfekt. Lyssnade bra fram och tillbaka! Kändes jätte bra då.

Imorgon blir det hoppträning igen med henne fast för fidde :) Kulkul! Idag var det mer markarbete och ingen hoppning direkt så det var ju bra eftersom hon får gå två hoppningar i rad.

Film :) La till musik denna gången.
Sötis tess :) Jag ser lam ut.. haha

Pappa red appis i skogen och lite på banan. Det hade gått bra :)

1 halv år, 6 månader, 181 dagar ♥

Idag har jag haft tess i ett halv år! Tiden går så fort. Är så glad att vi verkligen tog oss tid att hitta denna fina stjärna. Älskade häst ♥


dagen

Idag så var vi på studiebesök med skolan. Först i ett travstall, hon hade massa hästar i träning och alla gick på lösdrift. Vilket jag gillar :p Gillade hennes tanke hon hade med allt.

Sen var vi i ett annat stall, active stable om ni vet vad det är? Hästarna har typ halsband på sej, så går dom in i olika ''stationer''. Halsbandet känner av hur mycket mat dom ska ha, så får dom äta där en gång i timmen typ. Både grov och kraftfoder. Tycker också det var en bra idé och hästarna verkade trivas. Dock kändes det inte lika naturligt som lösdrift, tycker jag! Sen var det inte den största hagen heller, 16 hästar på ett halvt hektar. Men det var kul att se lite annat också, ganska ovanligt att hästar får leva naturligt även fast dom tränas och tävlas hårt. Hoppas det blir vanligare med tiden!

Sen åkte jag upp till mina hästar :) Red ut appis runt galoppbanan, hon var skit pigg!! Blev en hel del galopp, försökte typ galoppera av henne men hon blev bara piggare och piggare ju mer vi galopperade. Men hon var ändå lydig och var helt avslappnad i musklerna när vi kom tillbaka. Vilket inte jag trodde, då hon blev lite spänd i galoppen!

Sen skrittade jag ut tess barbacka en liten tur. Ska ha med henne till skolan imorgon, vi ska träna för Björne Carlsson! Kommer bli jätte kul, har aldrig tränat för honom innan men har hört mycket bra om honom :) Så han är säkert duktig. Sen på onsdag är det hoppträning för fidde som vanligt, så hoppas tess pallar 2 hårdpass på raken. Därför fick hon gå lugnt idag. Vill såklart träna så mycket som möjligt med tess eftersom det är henne jag behöver hjälp med, har ju tränat appis så mycket!

Japp, det var min dag :) Fullt upp med andra ord :p

söndag

Var som sagt på 3 årstestet igår, såg faktiskt inga superfina hästar. Det var väl någon som hoppade bra men inte alls så som jag trodde! Men kul var det :)

Idag red jag ut appis barbacka och hade tess i grimskaft. Klättrade en hel del och travade och galopperade lite. Red i lite mer än 1 timma, blev mest skritt. Smidigt att rida båda samtidigt för då hinner man rida lite längre pass, för att skritta långa pass är bara givande!

Igår red jag:

Tess på banan igen, kändes dock att hon var trött i bakbenen sen i förrgår. Hon var springig och hade inte samma bakben. Men hon kämpade på! Hon kändes annars fin som vanligt kan jag ju nästan säga nu :) Sen tog jag några språng också, då kändes hon väldigt framtung och drog iväg. Förmodligen för att hon var trött! Men mot slutet kändes det bra.

Appis red jag lite olika bomövningar på, hoppade även lite små hinder. Hon var lydig och lugn. Men hon blev trött ganska snabbt då jag verkligen hade henne rak hela tiden. Men annars kände hon fin och hoppade bra!

Måste bli mycket bättre på att rida massa bomövningar och hoppa små hinder och studs. Eftersom det inte sliter något och blir som ett större galoppsprång. Vet inte varför jag inte gjort det så mycket. Men känner att tess verkligen behöver de och appis såklart eftersom hon måste bli lugnare med hinder!

Betade hästarna också, både före och efter jag ridit. Måste ju göras nu när dom snart ska släppas på bete. Inte de roligaste kanske :p

Tess :)


Appis betade sej själv, smidigt :p

fråga på!

Jag blir typ bombaderad av frågor från er just nu, både här och på bloggsvar, så vi kör en frågestund (hatar de ordet haha). Skriv alla frågor ni kommer på nu :p Ska även ta med och svara på dom senaste frågorna jag fått i kommentarer också.provridningar del 2

Sto, f. 2000, gått 1,10 tror jag de var. När jag läste annonsen till denna hästen så fastnade jag direkt, jag ville provrida den så snabbt som möjligt. Det ändå negativa var bara åldern. Letade egentligen efter en yngre häst.

Det gick helt okej när jag provred, hon var exakt som appis att rida. Dock var hon lite mer på och studsig än vad appis är. Men jag fastnade verkligen för denna hästen. Den hade ett superpsyke och bra teknik men jag var dock lite tveksam till denna hästens kapacitet. Lite svårt att säga dock efter bara en provridning.

Vi hade tänkt att provrida denna veckan efter men sen blev hon såld. Men egentligen så skulle jag köpa en häst som var tvärtemot appis för att kunna utvecklas, vilket inte denna var så det var tur att den blev såld. Vill inte ens veta vad mina tränare hade sagt om jag kommit dit med en lika galen häst till haha..

Har inte så mycket mer att skriva, det är verkligen såna här hästar som jag älskar att rida..


3 årstestet

Nu ska jag iväg på 3 årstestet i grevagården, hoppas det kommer bli kul :) Någon av er som ska dit kanske? Har förpublicerat ett inlägg som kommer upp sen. Uppdaterar mer när jag kommit hem.

förra veckans film

Här kommer en film från klubbhoppningen förra veckan. Tess första runda, det blev ingen film på andra rundan :( Den som kändes bra..
Men vet att denna rundan inte är något vidare bra... Bara flänigt!! men jag tänkte bara på att rida henne framåt hela tiden! Lägger ut den ändå för att vara snäll :p


dagens ridpass

Nu har jag vart i stallet, red båda på banan. Tess på dressyrbanan och appis på hoppbanan.

Tess var verkligen grym idag, första gången jag sätter lite press på henne och verkligen samlar henne. Hon var så himla fin. I traven samlade hon sej riktigt bra, satte under sej och höjde ryggen. Gjorde helt okej skänkelvikningar som vi haft problem med och hela hon var ihop och inte lång. I galoppen samlade hon sej också bra men orkar inte riktigt och lyssnar då inte riktigt tillbaka utan man måste göra det lite tydligare. Flyttade henne lite för skänkeln i galoppen också och det lyssnade hon jätte bra på. Hade ett bra stöd på yttertygeln i båda varven.

Trodde faktiskt aldrig hon skulle bli så här fin, och vi har ändå bara kommit en bit påväg. Jag visste att det skulle ta lång tid att få henne jobba med bakbenen men nu känns det riktigt bra att jag äntligen fått igång dom där bakbenen på henne :p Nu är det bara att fortsätta så och försöka få upp henne mer i formen så hon kan sätta under sej ännu mer. Även börja med lite öppnor och slutor. Sen såklart lära henne galoppombyten.

På appis galopperade jag bara över två bommar som låg lite innanför spåret på varje långsida. Vill att hon ska räta upp sej och verkligen bli rak vilket hon blir automatiskt innan och efter bommen. I slutet fick jag en helt okej känsla och hon lyssnade bra. Ska göra samma sak imorgon och kanske även på söndag, för måste börja så här nu så hon verkligen blir rak. Annars kan jag inte börja på böjt spår.. Känns som det är riktigt mycket jobb med henne nu om man jämför med tess. Men det tar ju längre tid med en pigg häst som lätt spänner sej. Så nu är det bara att kämpa på :p

tröttttttttttttttttttttt

Somnade när jag kom hem från skolan och vaknde nu. Så nu ska jag till stallet :) Imorgon ska vi på 3 årstestet med klassen i grevagården, ska bli kul även fast jag behövt en ledig dag..

Skriver mer sen! Vad tycker ni förresten om sånna här korta ointressanta inlägg? Brukar inte skriva sånna inlägg för dom brukar vara ganska tråkiga att läsa tkr jag...  men det kanske håller bloggen lite ''vid liv'' typ :p haha


Lite passande bild :p

hejs!

Har varken haft tid eller lust att blogga den senaste veckan, därav den dåliga uppdateringen. Men jag uppdaterar bara när jag har något att skriva, annars blir det bara tråkiga och inte alls genomtänka inlägg. Vilket är tråkigt.

Men iaf, idag så red jag och en kompis ut på tess och appis :) Gick bra, jag red appis och hon blir väldigt, väldigt pigg med andra hästar så hon studsade mest runt. Men hoppas inte det tog någon större ''skada'' på henne, då hon lätt spänner sej men hon kändes ändå rätt avslappnad imellanåt. Tess skötte sej bra och var lite pigg faktiskt :)

Har dessutom inte alls följt mitt ridschema haha... Men fårse vad jag gör imorgon, tror jag ska hoppa lite små hinder med tess och appis får gå runt galoppbanan :) Men det ändras säkert haha

tro på det du gör

Det viktigaste när man gör något är att verkligen tro på det man gör, tro på sig själv, till 100 procent. Det funkar inte annars. Vilket är väldigt viktigt att tänka på i denna sporten där alla tro sig veta bäst även fast det inte finns något rätt. Man måste bara tro på sig själv, det är då man kommer att klara de till slut, hur lång tid det än tar.
Man måste med andra ord ha ett för jävla bra självförtroende.

It doesn't matter what people say
And it doesn't matter how long it takes
Believe in yourself and you'll fly high
And it only matters how true you are
Be true to yourself and follow your heart


onsdag

Har vart på handleradutbildning idag, skit segt. Så hinner inte upp till stallet idag, men en i stallet kollar såklart till dom :)

Tänkte skriva om gårdagens ridpass då jag inte orkade igår :p

Tess: Skrittade bara ut henne en sväng barbacka med emma! Så nu har hon fått ta det lugnt tre dagar, hoppas hon är pigg imorgon :p

Appis: Tömkörde henne en stund först, vilket gick ännu bättre igår än i förrgår :) Hon lyssnar så himla bra på rösten, vilket är väldigt smidigt och hon gjorde jätte fina övergångar. Lika avslappnad i musklerna även igår. Sen red jag lite på banan också, testade hackamoret med kedjan. Tog några språng också. Men dock var det alldeles för skarpt att ha kedjan hemma. Så det blir vanlig läderrem när jag rider med det hemma, vilket inte alls är ofta. Har bara tänkt att ha hackamore på tävlingar, så hoppas inte kedjan bli för skarp där bara.

v. 19

Så här ser veckan ungefär ut för hästarna :)

Appis:

MÅNDAG: Tömkörning
TISDAG: Tömkörning
ONSDAG: Vila
TORSDAG: Galoppbanan
FREDAG: Skogen, klättra
LÖRDAG: Banan
SÖNDAG: Skogen

Tess:

MÅNDAG: Skritt tur ute
TISDAG: Skogen
ONSDAG: Vila
TORSDAG: Galoppbanan/klättring
FREDAG: Banan
LÖRDAG: Galoppbanan
SÖNDAG: Banan

Vet inte hur helgen ser ut för tess men förmodligen så :) Annars blir det nog träning på söndag istället.

nytt till hästarna

Köpte ett nova bett till tess på charlies för ett tag sen. Blev ett till slut som jag skrev :p
289 kr.

Har ingen bild.

Men hon har fått skav i mungipan av det så var och köpte bettringar idag, också från charlies.
19 kr.


Sen köpte jag även en kedja till hackamoret som jag tänkte testa på appis.
59 kr.

dagen

Tömkörde appis lite idag, var förvånad över hur bra det gick. Fokuserade hela tiden på att hon inte fick knipa i vänstervarv i vänsterarmhåla. I traven gick det jätte bra men i övergången till galopp så började hon spänna sej sådär. Men det lossnade bra efter några övergångar. Hon var väldigt avslappnad också!
Använde lite bommar eftersom hon automatiskt rätar upp sej innan dom. I galoppen sänkte hon verkligen huvudet innan bommen och galopperade igenom hela kroppen över den. Satte faktiskt alla avstånd själv, så hon fick nog tänka lite :)
Efter passet var hon helt avslappnad i musklerna där hon vanligtvis brukar vara spänd, vilket är riktigt bra!! Så detta kommer jag absolut fortsätta med, mycket tömkörning. Enda nackdelen är att jag tycker det är svårt att få igång bakbenen, men får jobba lite mer med övergångar nästa gång. Kanske även att jag tömkör så hon slappnar av och sen rider lite för att sätta henne på bakbenen :)

Tess skrittade jag ut en sväng barbacka, hon var lite tjurig när vi skulle iväg. Men vet ju exakt hur jag ska göra nu så hon vann inte över mej en sekund. När jag travade lite sen var hon ganska dragig, kanske att hon hade träningsverk och även att jag vann över henne när vi skulle iväg, då blev hon nog lite tjurig på mej :p Ston alltså!

Sadelmakaren var där också, visste inte det men vi kom precis när han skulle åka så han hann kolla på sadeln på båda hästarna. Och det låg faktiskt bra på båda så slipper lägga i små kuddar i sadeln nu när jag ska ha den på tess :) Nu har jag istället kuddarna i hela tiden. Men vi ska förmodligen köpa en till sadel :D

ännu mer frågor

Glöm inte bloggsvar ;) eller maila! (och har svarat på några frågor i kommentarsfälten också).

hej :)
kan du inte berätta lite mer om din skola (real) , tycker du den är bra fördelar och nackdelar . har nämligen sökt in där men skulle gärna vilja höra vad du tycker om den :)

Svar: Hmm, det är väl en bra skola. Men det verkade mycket bättre en vad det blev. Vill inte skriva ut för mycket här men det är kul att man har så mycket praktik (en gång i veckan), vi äter restuarangmat, jobbar i grupp (vilket också kan vara sådär ibland) och det är ju bara en klass på skolan så man lär känna alla väldigt bra. Vi har inga eller ska iaf inte ha några läxor. Fast det har vi ändå? Inte jätte mycket men engelska glosor, lite matte att jobba ifatt och nu läser vi en engelska bok som man ska göra hemma. Sen är det jätte kul att vi får chansen att rida för lite ''kända'' tränare. Men bara en gång per termin typ.
Nackdelar, hmm, det hade ibland varit roligare om det gick fler på skolan, man får inte en egen dator!!! som resten av jkpg får typ.. eehh vill som sagt inte skriva ut för mycket här men det finns fler nackdelar... Skicka frågan till min hotmail om du vill veta mer så kan jag skriva lite mer :p

Vilken övning var det som du gjorde på Appis? Kan vara bra att veta för den verkade ju funka :P

Svar: Antar att du menar tess? Tess behöver verkligen drivas för att få under sej bakbenen, det funkar inte med skritt galopp, skritt galopp på henne för hon bara ''dör'' i övergången till skritt och trampar inte på. Så jag gjorde istället så att jag satt ner i traven, flyttade henne för höger och vänster skänkeln, sen fattade galopp och höll henne ganska samlad. Sen gjorde jag lite tempoväxlingar, galopperade max 10 galoppsprång, saktade av till trav och verkligen drev henne i övergången och flyttade henne lite igen för skänklarna. Fattade sen nästa galopp och så höll jag på så. Hon blev iaf jätte fin :)

Kunde inte sagt det bättre!! You gooo girl :D
Tack för en underbar bra blogg!!
En fråga hur vet man att man är redo att skaffa en häst? Har länge vart medryttare och är sugen på att skaffa min egen häst. Är lite skraj på samma gång men samtidigt känner jag mig redo fast ändå inte. Hoppas du har tid att svara mig.. Vill säga att du är väldigt kunnig och duktig på det du gör. /Sara


Svar: tacktack :D Jag tror det viktigaste är att man har kunniga människor runt omkring sej som kan hjälpa en i början. Man har så otroligt mycket att lära vilket man inte ens vet. Det är ju så att ju mer man lär sej desto mer förstår man hur lite man egentligen kan!
Känner du att du har tiden, orken (hästen måste tas hand om varje dag) och känner dej redo så varför inte? Är du osäker, låna en häst ett halvår eller ett år för att känna på hur det är. Sen får du se hur du känner efter det.

klubbis

Gick bra idag resultatmässigt. Nollade båda med tess och nollade första med appis och ett ner i andra. Men kändes inte så bra, som ni säkert vet så har jag väldigt svårt för att bli nöjd. haha :p

Hoppade appis först två 70 cm. På framhoppningen var hon jätte lugn och lydig, men när vi kom in på banan visste hon vad som gällde. 1an och 2an gick bra men sen drog det iväg :p 3an stod på mittlinjen och man hoppade de i vänstervarv så visste att vi skulle ha problem med den eftersom hon fortfarande spänner sej och kniper lite i vänstersidan, det var även de vi rev i andra klassen. Sen gjorde jag halt en gång och då när jag skulle fatta galopp igen så lyssnade hon inte på skänkeln. Andra rundan kändes lika kasst, blev bara dragit som i första. Men hon hoppade bra och tyckte det var (riktigt) kul iaf, men är inte nöjd med henne alls!! Måste verkligen få loss vänstersidan på henne också, blir jätte svårt när det bli skarpa vänstersvängar då hon spänner sej så.

Sen hoppade jag tess två 80 cm, hann knappt hoppa fram. Det enda jag tänkte på var att rida fram och öka efter hindrena. Hon blev lite sur en gång och bockade så jag var nära på att åka av haha. Så första rundan var det enda jag tänkte på att rida framåt, så den runda blev väl inte jätte rytmisk. Sket i fall hon hade fel galopp och så, vill bara att hon skulle lyssna.
I andra runda kändes det faktiskt helt okej, red som ''vanligt'' då, alltså inget rejs efter hindrena. Och hon lyssnade både fram och tillbaka. :) Hon var inte tittig på något hinder så jag tror det sitter i miljöbyterna, hon har ju vart i de ridhuset så många gånger. Så nu måste vi komma ut på små clear rounder!


Fina ♥

gårdag/dagen/morgondagen

Igår vilade tess och jag tömkörde appis ute i skogen i alla backar. Skit jobbigt var det :p Men hon skötte sej, ska försöka komma igång med de på henne eftersom hon slappnar av väldigt bra utan ryttare. Får även testa tess någon dag också :)

Idag red jag igenom båda på dressyrbanan, båda kändes fina. Tess lyssnade jätte bra på skänkeln framåt och appis var avslappnad :)

Imorgon är det klubbis, kul :) Ska försöka få en lugn och rytmisk runda på appis, sticker hon gör jag halt! Tess ska jag rejsa runt på typ :p haha ne men jag ska verkligen se till så hon tar skänkeln framåt imorgon, även fast vi är i ett tråkigt ridhus!

ponnyakuten

Måste faktiskt dissa ponnyakuten denna gången för att:

- Man fick inte alls se mycket hur dom löste problemen, den största anledning till att denna säsongen var dålig... Som tex nicoles problem. Man fick se henne rida några gånger och sen var det löst, hästen slutade springa? Eller victor, han fick man inte alls se mycket av hur han löste problemet.

- För mycket, tråkiga och onödiga intervjuer. Spolade alltid förbi dom, tycker det drog ner denna säsongen ganska mycket.

- Lisas lastproblem, varför löste dom inte de? När hästen ändå inte fick ridas? Kunde dom inte? Tycker man borde fått en förklaring på de varför!

- Man fick inte se fall lisas häst var skadad eller inte?

- Typ samma problem som förra säsongen bara att dom inte var lika svåra att lösa såg det ut som. Typ lastningen, rädd för saker, svår att fånga osv..

Sen tycker jag förra säsongen var mycket bättre. Det var mycke roligare problem och personerna som var med var mycket roligare att följa än denna gången. Jaja, hoppas nästa säsong blir bättre :)

Vad tycker ni som såg ponnyakuten?

fråga

kan inte du göra ett inlägg om din utrustning? typ träns, benskydd osv? skulle va kul! :)

Kul att ni kommer med tips :) Denna frågan får jag ofta kan jag säga! Många tycker ju det är kul att läsa om utrustning då det blivit en så stor grej bland bloggarna, man ska våga sticka ut osv.. Men jag är ingen sån som sitter och sätter ihop outfits och planerar hur vi ska se ut för dagens ridpass (min ''vardagsoutfit'' är oftast mysbyxor, gummistövlar, KL jacka/väst, gpa hjälm och ett träns :p så inte så kul att se). Jag är inte sån helt enkelt och det är en av anledningen till att jag inte skriver så mycket om utrustning. Jag köper det som är snyggt, smidigt och bekvämt för mej och hästen. Tycker det gått lite till överdrift de här, man lägger så mycket pengar på de. Men det är bara vad jag tycker.

MEN, jag ska såklart bli bättre på de då det är väldigt uppskattat. Men ni får gärna komma med förslag på vad ni vill se för utrustning. Då är det lite enklare att fixa ihop något inlägg, ska förresten lägga ut mer nya grejer jag köpt då jag ligger lite efter där :p Glöm inte att kolla kategorin nytt/utrustning där jag skrivit en del om de :)

(Vill bara förklara varför jag inte skriver så mycket om utrustning som många andra bloggar gör).domän namnet

Det har hänt något med mitt domännamn så nu måste ni skriva: isabellaf.blogg.se!!! Skriver när det är fixat :)

Fixat! :)

hoppträningen igår!

Hoppträningen igår gick helt okej. Hon typ ''dog'' inne i ridhuset, så har hon inte varit på ett tag. Hon hade den där falska framåtbjudningen som hon hade på träningstävlingen. Hon kunde öka på långsidorna men tog ändå inte skänkeln ordentligt innan hindret. Men mot slutet kom hon igång mycket bättre och kändes nästan som vanligt. Så nästa träning om hon är likadan måste jag försöka få igång henne ordentligt redan från början.

Sen, hon kan inte byta galopp, jag måste verkligen lära henne de!! Även i början landade hon i fel galopp många gånger, tror det var för hon var lite loj då hon brukar landa i rätt. Men i dom lägena måste hon ju kunna byta, några tips? :)

Filmen, som ni ser är det väldigt segt i början men sen sista lilla banan vi hoppar kommer vi igång. Speciellt sista linjen.


Filmen blev nästan 3 minuter hoppas ni inte somnar haha :p

hoppfilm på appis

Hoppade appis lite idag, bara en kort bana på typ 70-80 cm. Ska hoppa två 70 cm på klubbisen på söndag, mest för att det inte ska bli så stressigt mellan klasserna då jag hoppar tess också. Så det får bli en skolrunda för appis :)

Hon var iaf jätte fin idag, avslappnad, lydig och hoppade bra. Pappa filmade lite, dock med mobilen så ingen jätte bra kvalité. Men en film på appis iaf :)


Skriver om hoppträningen imorgon och laddar upp en film då :)

min dag =)

Slutar snart skolan, då ska jag till gymmet och träna. Känner att det var ett tag sen nu!! Efter det ska jag till stallet och hoppa appis en liten bana inför klubbisen på söndag. Sen så åker jag och hopptränar tess, så kul! Vi har ju bara hunnit hoppträna 2 gånger sen jag fick henne, så nu hoppas jag han ser skillnad på henne eftersom sist han såg henne var i januari. Så fullt upp idag, kanske uppdaterar ikväll om träningen beroende på när jag kommer hem och hur trött jag är haha :p


Första hoppträningen :)

svara på kommentarer i samma inlägg

Tycker att du borde svara på dina frågor du får i olika inlägg. Där var ett inlägg där det stod att man kunde fråga någon fråga så svarde du på det i det inlägget. Tror att du får fler läsare då!

Fick ett tips från en läsare och först och främst menar du kommentarsfältet eller i själva inlägget? Visst kan jag börja svara på era kommentarer i kommentarsfälten men orkar inte uppdaterar själva inlägget hela tiden då vissa frågor inte ens har något med inlägget att göra.
Jag får ofta samma frågor flera gången på samma inlägg så isåfall om jag svarar direkt så slipper ni ju fråga samma fråga. Sen tycker även jag det är kul när man läser andra bloggar och ser att bloggaren själv svarat på kommentarer den fått. Så får börja med de! :)
Måste dock dissa blogg.se för att de inte har samma funktion som devote har, på devote är det jätte lätt att svara på frågor och man ser det tydligt.

rida på känsla

Det som gör ridningen till något riktigt roligt är att det finns aldrig något som är rätt, det finns inte ett visst system som funkar på alla hästar. Utan, man måste rida på känsla. Man måste hitta ett sätt att jobba sin häst på utifrån hästen egenskaper. Nåt som funkar bra på en häst behöver inte funka bra på en annan. Man måste hela tiden testa nya saker för att hitta just ett system som funkar för sin häst, jag tror det är ibland där man fastnar när man får svackor. Man rider och gör samma sak varje dag och man fattar inte varför man inte kommer framåt. Man får inte glömma bort att i dom lägena testa nya saker

När jag letade häst i höstas fastnade jag riktigt mycket för en häst och det var för att den var exakt som appis att rida. Jag kunde knapparna på den direkt och visste exakt hur jag skulle rida den. Men pappa ville inte köpa den för att den var för lik appis, vilket jag är glad för idag att vi inte gjorde. Sen hittade vi tess, så långt ifrån appis man kan komma. Hon var tvärtimot appis vad det gäller nästan allt. Så där hittade vi den perfekta hästen till mej som jag kunde utveckla min ridning på och lära mej rida andra hästar också.

När man har så olika hästar tror jag man utvecklas som mest, man lär sej verkligen att rida på känsla och hitta hur man ska jobba varje häst för att få dom dit man vill då dom är så pass olika. Bara för att den ena hästen jobbar bra med övergångar betyder inte det att den andra gör det. Utan man måste hitta just övningen för varje häst - rida på känsla.


.

SNÄLLA, gör något annat på eran fritid än att kommentera bloggar i min bloggadress....!

dagens ridpass

Appis: Hoppade henne lite som sagt, vilket gick jätte bra :) Hoppade fram på lite låga hinder för att bara få en bra rytm vilket kändes bra. Ibland blir jag lite för tillbaka med henne innan hindret då galoppen inte riktigt är igång från första början, så det måste jag tänka på. Sen hoppade jag en lite serie, då hoppade hon jätte fint och hoppade upp sej bra. Hoppade inte så högt men ganska brett då jag fortfarande hoppar igång henne. Men tog några språng på 90 och det var ett bra tag sen vi hoppade på den höjden :p Så det var jätte kul :)
Nåt som jag verkligen förbättrat är att vänta ut hindrena. Jag hade en riktigt DÅLIG ovana som förstörde många rundor på tävlingar just med appis. När vi låg lite fel släppte jag allt och bara red iväg henne vilket gjorde att vi oftast kraschade in i hindrena men nu verkar det som jag slutat med det vilket känns jävligt bra!! Det gjorde bara appis mer osäker och hon hade ingen chans att hoppa i dom lägena.

Tess: Red ut henne i skogen ganska lugnt barbacka. Hon var så sjukt fin, så fin har hon aldrig varit sen jag fick henne och jag har aldrig haft den känslan. Dom senaste 3 ridpassen har det bara släppt mer och mer och idag gjorde hon det jag begärde av henne. Hon arbetade så himla bra med ryggen i både traven och galoppen, hon fick verkligen upp ryggen i galoppfattningarna. Väldigt lätt i handen. Jag hade henne ändå ihop och hon arbetade bra med bakbenen, dock så var hon låg i formen men inte lång. Såklart vill jag ha henne högre i formen så det får jag börja jobba med nu.
Ville verkligen inte sluta rida men eftersom hon skulle gå rätt lugnt idag så fick jag nöja mej, hoppas hon känns lika fin imorgon :)

liten fråga

Undrar bara, ni som har ridit på hackamore med både kedja och läderrem.

Blir det mycket ''skarpare'' med kedja?

ridpassen idag

Tess: Red runt galoppbanan, hon var jätte fin :) Hittade på en liten övning igår som gjorde att hon kom igång bra med bakbenen och fortsatte med den idag och då var hon ännu finare. Hoppade några stockar också, första gången stannade hon några meter framför men tryckte bara fram henne och sen hoppade hon lite spänt på dom stockarna efter. Men sen släppte det och hon taggade till och det kändes jätte bra.
Sen tog jag några varv på volten i skogen, för att forma igenom sidorna. Kände jätte fin! :)

Appis:
Först red jag ut på vägen men hon var jätte pigg och springig så vände och red på banan ist. Där jobbade jag med övergångar mellan skritt och galopp. Gjorde massa!! Bara för att hon ska komma igång med bakbenen igen, hon var faktiskt väldigt avslappnad även fast hon gick väldigt öppet i formen. Blev lätt i handen och lydig, sen travade jag av i låg och lång form. Då var hon också avslappnad. Måste verkligen få henne avslappnad annars får hon dom här onödiga spänningarna och låsningarna... Imorgon ska vi hoppa lite, hoppas hon håller sej hyfsat lugn :p

Funderade lite på inlägget under, konstigt att både marcoville och irco mena blev skimmlar och inte mirca. Om hon hade blivit de kanske tess hade varit skimmel? Vem vet :p

RSS 2.0