failbilder

Sånt som inte visas i bloggen i vanliga fall :p

Läskig grav :p


Appis fattade inte att man kunde hoppa över den haha


Klantig ryttare.... inga kommentarer


Hon fattade fortfarande inte... :p


Hittar inga fler just nu!

hoppningen igår

Hoppade som sagt båda lite igår, båda var jätte fina :D Var tvungen att rida mitt på dagen i stekande sol (skulle iväg på kvällen), det var ganska jobbigt :p Men ibland är det bra att träna på det med eftersom man inte kan påverka vädret på tävlingar precis :p

Började med tess och hoppade denna övningen (den första). Hon riktigt pigg och på hugget hela passet igenom. När vi började hoppa så var hon tittig men efter några språng släppte de. Rullade på på 80 cm och det kändes jätte bra. Jag försöker hitta samma känsla som vi hade senast på tävlingen och det kändes bra. Försöker hitta framåtlägerna och inte börjar ta i henne när vi ligger lite fel utan istället rida framåt. Sen höjde jag upp till 1m och allt flöt på bra där med. Hon hoppade så fint, tror inte hon hoppat så bra sen hon kom :) Så nu känns det jätte bra inför tävlingen, nu känns vi mycket säkrare på 1m än vad vi gjorde innan.

Appis hoppade jag samma övning med bara att jag la på två bommar som en trekant på hindret (så här). Hon hoppade jätte fint, var rädd och sig och ville verkligen klara hindret felfritt. Några språng blev riktigt bra men det märktes att hon blev trött i slutet för sprången försämrades. Rullade på på 90 cm och det kändes bra. Ibland att jag vill börja ta i henne precis när vi ska vända upp mot hindret för jag själv vet att hon börjar bjuda då men försökte bara rulla på fram till hindret och ta en halvhalt så sent som möjligt om det behövs så jag inte stör henne innan språnget. Några riktigt bra anridningar fick vi till.

Så nu är det bara att träna vidare så här och hitta en bra anridning utan att det bli massa plock för långt innan hindret :) Hade velat ta med appis till nässjö men onödigt att stressa när det ändå är en träningstävling på onsdag! :)

eget flugmedel

Har gjort eget flugmedel/insektsmedel i år igen. Förra året tyckte jag detta funkade väldigt bra :) Så jag kör på det igen. Det är ju billigt och funkar istället för att köpa dyrt som inte ens funkar. Det enda negativa med detta är att det stinker när man gör det, fyfan!!!!! haha

Ingredienser;
0.5 liter vinäger
1 liter vatten
1 hel vitlök
1 kryddburk rosmarin

Gör såhär

1. Skala vitlöken och skär den i småbitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull (med en liter vatten i) och låt småputtra i någon timme (ungefär 2 blir lagom). Tänk på att det inte ska koka utan bara puttra.2. Ställ medlet i kylen i ett dygn. Sila därefter blandningen och späd med en liter vatten. 3. Häll upp det i sprayflaskor och voilá - där har du ditt eget flugspray!

Så här blir de :)

dagen

Red appis ett pass på banan idag. Hon var jätte rädd för skjulet där hinderna är? Hon var det när skjulet precis var nytt men hon har inte vart det på jätte länge och idag var det plötsligt jätte läsktigt :p

Så hon var ganska spänd när vi kom i närheten av det, så då försökte jag bara rida framåt och skänkla på henne så hon inte fick stanna. Det resulterade såklart till att hon var springig passet igenom. Men om man bortser från det var hon avslappnad och låg i formen i både skritt, trav och galopp. Det är bara i höger galoppen hon behöver komma igenom lite till i sidan.
Gör inget komplicerat med henne nu utan bara volten och sen fyrkantsspåret. Travade över lite upphöjda bommar idag bara så hon får jobba igenom ryggen. Lägger stor vikt på nu att hon ska jobba med ryggen.

Tess vilade, imorgon ska jag hoppa båda :) Tess några språng på 1m inför tävlingen på fredag, det är på gräs, så kul älskar att tävla på gräs. Och appis ska hoppas samma övning som sist.

Min och tess vändpunkt

Satt och kollade på en träningstävling på mej och tess i påskas och började tänka på en sak.

Enda sen jag fick tess har det varit lite sådär mellan oss. Jag visste inte hur jag skulle rida henne och hur jag skulle ta tag i dom problemen som uppstod. Jag kunde inte rida ut själv vilket var ett riktigt stort problem, hon vägrade gå ett steg med mej på ryggen, när vi var på en träningstävling kunde jag inte komma in på framhoppningen för hon vägrade gå, hon ''dog'' på nya ställen, var tittig osv... Men om man tänker efter så hänger allt detta ihop med en sak - framåtbjudning. Hon måste ta skänkeln framåt och bjuda.

När vi åkte på en träningstävling i Laholm under påsken gick det inte alls bra. Hon sket fullständigt i mej, jag kom inte runt banan 0a på ens 80 cm. I 90 ska vi inte ens tala om. Jag kom inte in på framhoppningen och hon var jätte tittig på oxern på framhoppningen.

Här är en film från 80 cm runda, haha... Jag fokuserar mer på avståndet innan hindret än på en bra grundgalopp och att tänka framåt. Har ett spö i handen som jag inte ens använder, inte för att jag skulle använda det som bestraffning utan som framåtdrivande hjälp! Sen vågade jag inte ens ha sporrar när jag hoppade eftersom hon blev sur om man kom åt lite med sporren i hoppet och då började bocka. Tur att vi utvecklats endel sen dess.Kommer ihåg hur det kändes efter den träningstävlingen, trodde hon hade ont eller nåt... Man har det i bakhuvudet hela tiden efter det som hände med appis.

Men sen fick jag hjälp med just problemet att rida ut. Om jag inte ens kan rida ut hur ska jag då kunna få runt henne på en bana egentligen? Så jag fick massa hjälp den gången, på med sporrar och börja använda spö. Lite övningar på marken och på hästryggen. Några dagar efter det tränade jag för eamon hickey och fick en jätte bra träning då med. Hoppade mycket tittiga hinder och jag började bli mer bestämd.

Efter det började allt vända. Jag förstod hur viktigt det var med att hon tog skänkeln framåt och att jag skulle vara bestämd. Hon började se mej mer som en ledare, skänklar jag framåt ska hon gå framåt inget annat. Det är det jag har använding för inne på banan, när hon stänger av mej eller börja titta. Skänklar jag då till ska hon veta att det är framåt hon ska.

Efter allt tvivel på fall jag ens skulle kunna komma runt utan några stopp på en 90 cm bana kändes det rätt bra att sätta den där nollan i 1m med dessutom en jätte bra känsla. Nu måste jag sluta tvivla på att jag kanske inte klarar av denna hästen och tro på mej själv istället. Är också glad att jag har så kunnig personer runt mej som jag litar på, annars hade det aldrig gått.

1m rundan.

red vilse

Idag var jag och en kompis och badade med hästarna :) Vi skrittade hela vägen dit och hem, på hemvägen red vi vilse i en skog... Massa löparspår i den skogen och självklart hamnade vi på milenspåret haha... Men skritt i ca 2,5 timme för hästarna blev det idag, så jätte bra för dom. Önskar att jag hade orkat med långa skrittpass 1 gång i veckan på dom, bra att låta dom skrittas en timme istället för att vila. Men det är så tråkigt... Måste bli bättre på det eftersom det bygger upp benen och gör dom starka. Men jobbigt nu på sommaren när det är så mycket blinningar. :(

stretching

Som ni kanske vet så stretchar jag mina hästar efter nästan varje ridpass, försöker iaf hinna det. Jag visade lite stretchingövningar i stallet häromdagen och helena tog lite kort och la in på hemsidan. Så om ni vill se bilder på vilka övningar jag gör kan ni kolla här på hemsidan (ni får skrolla ner lite). :)

Många är oroliga att man kanske stretchar sönder sin häst osv.. men det är stora djur och dom säger till om det skulle göra ont. Om man är osäker i början kan man ju börja lite försiktigt :) Dom tycker oftast det är jätte skönt. Det bästa är att stretcha varje dag, om man bara stretchar en gång i veckan är det som att börja om från början varenda gång. :p

Jag stretchar tess knämuskler.

Lånade bilden från hemsidan :)

dressyrträning

Är inte riktigt klar med designen, ska fixa klart menyn. Men jag är inte nöjd faktiskt, vad tycker ni? Funderar på att göra en header liknande denna istället som jag hade förra sommaren. Den blev jag faktiskt nöjd med :)

Tränade dressyr idag som sagt :) Det gick faktiskt bra och tess kom igång med bakbenen bra, tror det är första gången som hon jobbar riktigt bra med dom. Galopperade mycket på långsidan och samtidigt ta halvhalter för att då henne att sätta under sig. Sen skänkelvikning i traven så hon verkligen sätter under sig bakbenen där. Detta var sista träningen på ett tag eftersom jag åker till sommarstugan. Så under sommaren ska jag jobba med detta och verkligen få henne att dra upp buken och sätta under sig. Så hon får lite magmuskler, men det ska nog gå :)

Appis vilade :) Har saknat mina hästar nu över helgen, känns konstigt att inte träffa dom som man gör varje dag. Nu längtar jag tills på fredag för då är det tävling, sen på lördag åker vi ner till sommarstugan med hästarna. Ska bli jätte kul :)

ändrar

Håller på att ändra designen lite, så det kan se lite konstigt ut nu.

90 cm film

Filmen från 90 cm, ingen bra runda alls men jag lägger ut den ändå för er som vill se :p

Hade ingen bra galopp i henne från början och hon är inte vaken alls. Så tills nästa tävling måste jag ha en bättre galopp redan för början och känna att hon verkligen är vaken. Nu vet jag ju hur det ska kännas!


2 vintertäcken till salu

Har två vintertäcken som jag inte har någon användning för då dom är alldelse för tjocka för tess och appis, tess behövde bara 200g i vintras. Dom ligger bara här och tar plats i källaren så vill bli av med dom nu.

Det är storlek 135 på båda. Det svarta täcket är 350g, halvhals använt några gånger och det gröna 300g använt en hel vinter. Båda är inköpta för runt 700 lappen i ullared.

Kan skickas men jag tror det blir ganska dyrt eftersom dom är så stora och tunga, men isåfall står köparen för frakten. Kan hämtas annars här i jönköping eller i falkenberg/halmstad!

Pris: Bud!


Glad midsommar :D

Haha :p


tävlingsplanering

Lite tävlingar framöver.

Nässjö 1 juli, tess 90 cm och 1m

Åker ner till sommarstugan 2 juli.

Skedala 6 juli, appis klasser? (träningstävling)
Styringe 13 juli, appis 80, 90 (träningstävling)
Halmstad 22-23 juli, tess 90, 1m, 1m. Appis 80, 90, 90.

Någon som ska på dessa tävlingar? :)borta

Åker ner till sommarstugan idag med en kompis över midsommar :) Så pappa kommer rida hästarna lite hahah :p Ska tjata på honom så han hoppar lite studs med tess imorgon, fick inte riktigt ihop det denna veckan och vill inte ha för många hårda pass på raken. Men kommer hem på söndag och då ska jag även dressyrträna med tess på em :)

Har förpublicerat lite inlägg så det kommer minst 1 inlägg per dag här, kanske uppdaterar nåt i stugan också. Fårse :) Kommer sakna mina busar :p


dagens ridning :)

Hoppade appis lite idag, red med hackamore. Gillar egentligen inte att rida på det när man ska trimma runt på små hinder då man inte kan ställa, forma osv... lika lätt men ville bara känna lite på hacket eftersom det var länge sen jag hoppade på de :)

Hade en tre studs för styrkans skull och för att få henne snabb i benen. Ett räcke med bom före och efter och sen denna oxern:

Hahha, mina fina ritningar jämt :p

Det ligger två bommar uppe på hindret (dom röda sträcken) för att få hästen att dra upp frambenen och titta ner lite. Svårt att förklara men hade det för att appis ska använda ryggen mer och utveckla sin frambensteknik. Dom dra automatiskt upp benen.

Hon hoppade iaf jätte bra, speciellt på oxern! Ibland blev hon lite draig mot hindrena men annars tycker jag hon väntade ut dom bra :) Hoppade några språng på 90 cm och det kändes som hon inte tog i över det. Så nu börjar hon komma iform. Men mot slutet blev hon lite trött och just där hon är svag i dressyren började komma fram. Men det är bara att jobba vidare :) Hon var iaf jätte duktig!

Tess red jag barbacka på dressyrbanan, lullade bara runt lite :p Lite lösgjörande! Hon var mjuk och fin, lite trött i bakbenen men inte så kontigt, hon har gått ganska hårt dom senaste dagarna!

onsdag

Intervalltränade tess idag, runt galoppbanan. Galopperade 2 minuter och vilade 1,5 minut. Hon blev väldigt trött men orkade alla 6 intervallerna :) Hon var väldigt tittig på allt typ :p Stockar som jag hoppade igår var livsfarliga, men det är bra att hon är sån ibland för då kan jag öva på att trycka över henne över stockar och skänkla förbi henne för farliga saker. Övertyga henne att det inte är farligt, för det kan jag ha användning för sen om hon tittar när vi tävlar! Hon har börjat hoppa över vattenpölar också, haha så vi hoppade endel vattenpölar idag, skit kul :D

Appis gick jag en promenad med, skulle egentligen skrittat men lika bra att jag också rör på mej lite :p Tess fick följa med också :)

mina åsikter kring bett

En sak jag inte förstår mej på är hur många som snöar in sig så på bett. Man testar bett hit och dit för att man tror att hästen går bättre på de. Om man tex har en framtung häst så åker man och köper ett bett som ska göra så hästen inte är framtung längre? Men det måste väl finnas en anledning till varför hästen är framtung? Det har ju inte med bettet att göra. Jag tror inte ett bett kan göra så stor skillnad som många tror, jag tror det bara är en genväg och man tror att hästen funkar bättre på det bettet bara för att. Vad hänger ett bett i munnen ihop med hästens bakben? Jobbar hästen bättre med bakbenen bara för man har ett kulbett tex? Njaa, sånt tror jag inte på.

Sen förstår jag inte varför vissa betslar upp hästarna bara sådär. För att hästen sprang ett pass, det är vad man kallar genväg. För att kunna bromsa hästen så sätter man in en skarpare bett, för att hästen är ''stark''. För att få en lydig häst ligger flera timmars träning bakom inte bara ett byte av bett. Det känns som man bara vill komma så fort som möjligt framåt och inte orkar lägga tid på att få hästen lydig. Den enda gången JAG tycker det är okej att betsla upp hästen är när det är tävling, för att få den extra uppmärksam. Samma sak som man sätter på ett par sporrar då, för att få den mer uppmärksam. Men hemma ska man fortfarande kunna rida på ett vanligt tränsbett. Många tror att alla elitryttare betslar upp sina hästar men hemma rider dom oftast också på vanliga tränsbett, det är bara på tävling dom betslar upp. Vad jag har hört iaf.

Jag rider med vanligt nova bett på mina hästar och det funkar jätte bra. Har inget problem med att rida på ett så milt bett även fast jag har två väldigt olika hästar. En som har vart väldigt framtung och en som har vart väldigt springig och ''stark''. Men jag har aldrig betslat upp eller bytt bett för att få ordning på dom. Allt handlar om bakbenen, tess har vart framtung (är fortfarande ibland) för att hon inte kommer under sig ordentlig och appis har varit stark för att hon sprungit på frambenen. Lydnaden handlar om mycket träning från både marken och hästryggen. Att kunna hitta ett språk som funkar för mig och appis, olika signaler som hon lärt sig lyssna på. Inget skarpt bett som bara hade varit obehagligt.

Allt handlar om det som sitter där bak - bakbenen. Har inte hästen vikten där funkar det inte. Och det kanske är där många tar fel och börja byta mellan bett istället, fast i själva verket hästen inte har vikten på bakdelen.

Det finns inga starka hästar, bara hästar som inte jobbar med bakbenen!

Ni får gärna skriva era åsikter om ni vill :p

duktiga hästar

Appis var sååååå fin idag! Red henne på banan, likadant som igår och idag slappnade hon av ännu mer och kom ner i en lägre form. Hade ett stadigt stöd på ytter och en lätt innerhand. Tog lite galopp också eftersom hon var så fin och efter det släppte hon bara ännu mer! Travade över lite upphöjda bommar också. Såååå fin var hon!! Ville inte sluta rida. Imorgon ska hon få komma ut i skogen lite, men bara skrittas.

Tess red jag runt galoppbanan med emma. Hoppade lite stockar och så, hon var jätte pigg :p Hoppade allt utan probelm men tittade på något hinder men det var bara att trycka över henne :) Duktig häst där med :)

Du är aldrig bättre än din bästa häst.

Man borde vara mer tacksam över sina hästar för utan dom hade man inte varit någonting! Utan dom kommer man aldrig kunna komma upp på den nivån man vill.dagens ridning

Appis: Har backat några steg med henne, ganska många faktiskt. Har börjat om ''från början''. Börjar med att jobba henne i skritten ca 15-20 minuter sen travar jag runt på volten och formar igenom henne så hon släpper i sidan. Tänker på att få med bogen och sen går ut på fyrkantsspåret några gånger för att kolla så hon är rak.

Så det var det jag jobbade med idag. Hon var jätte fin i slutet, avslappnad och jobbade bra med bakbenen. Ovanligt bra faktiskt, kanske för att hon verkligen vilade på steget och inte sprang iväg. Skrittade och travade bara. Tänker inte börja med galoppen än, väntar några dagar istället!

Tess: Red på vägen så hon skulle gå på lite hårdare underlag. Hon var galen :p Tänkte på att hon skulle lyssna direkt från början och hon blev lite sur och slog bakut hela tiden :p Gjorde mycket skänkelvikning och lite öppna, jobbade henne i både låg och hög form. När jag kom tillbaka gjorde jag några galoppombyten över en bom. Det gick jätte bra :)

Har några saker som verkligen vi behöver jobba på, sånt som jag inte lagt ner tid på men kommer på varje gång jag gör det. Skänkelvikning, speciellt för vänster skänkel. Hon viker ut bogen och vill inte flytta bakbenen. Sen galoppombyten, det ska jag verkligen ta tag i nu! Efter sommaren ska hon kunna göra rena byten.


lilla appis :)

Många har undrat och många undrar säkert hur det går med appis och varför jag inte tävlar henne just nu. Anledningen till det är att hon är fortfarande inte helt igång och just nu inte alls bra i markarbetet. Hon är en svår häst just i markarbetet och nu känns det inte alls bra där... Så jag vill verkligen få ordning på det först.

Hon har svårt att slappna av i hela kroppen och bara länga sig i formen, det är verkligen jätte viktigt på henne. Jag tycker hon jobbar jätte bra med bakbenen men just det där med den avslappnade långa låga formen måste vi jobba mer på. Har gått tillbaka i bloggen och läst hur jag jobbat henne innan eftersom innan var hon så fin och nu känns det verkligen hopplöst.

Jag har såklart ändrat min ridning väldigt mycket sen dess (kollade mest igenom sommaren 2009 då hon gick som bäst) och det har såklart visat sig både positivt och negativt på appis. Postivit är nog att hon jobbar så bra men bakdelen nu jämfört med innan. Negativt är nog att jag hatar att rida på banan, tycker det är så otroligt tråkigt för hästen att bara gå där. Och appis behöver nog gå minst 10-20 minuter varannan dag på banan för att arbetas igenom och få henne avslappnad. Hon har svårt att slappna av ute och då blir det bara värre. Som tur så tycker hon det är kul vart man än rider henne!

Så ligger det till med appis, massa små hinder ska hoppas och studs, studs, studs för att stärka henne + klättring. Vi kommer hoppa en träningstävling i början av juli och sen i slutet av juli ska jag börja tävla henne. Om allt känns bra i markarbetet. Det är prio ett nu, utan markarbete går det inte att hoppa! Dressyr med hinder heter det ju! :p

Jag vet att det inte kommer gå på ett ridpass utan det kommer ta minst hela sommaren, och jag ska lägga ner massor av tid på hästarna så hoppas vi utvecklas mycket nu under sommaren! Kan faktiskt skriva ett inlägg om lite mål och så jag har med båda hästarna nu under sommaren :)

Denna avslappnade hästen ska vi allt få tillbaka i appis!

tessan :)

Fanns bara 2 bilder på tess och mej i 90 cm, inga i 1m. Men här och här finns dom (för er som vill se) eftersom jag inte får kopiera.

Tog några bilder från filmen istället :p


2 bilder från idag :)
resultat

Tävlingen idag gick jätte bra men vädret var sådär och underlaget var väldigt blött men det gick ändå :)

90 cm, 0a.

Kändes sådär, vi fick inget bra flyt men bättre än förra 90 cm rundan i forserum. Hon var inte alls tittig och hoppade bra :)

Var jätte osäker på fall jag ville hoppa 1m. Men bestämde mej för att göra det.

Debut 1m, 0a.

På framhoppningen var hon riktigt fin och taggad. Bockade så jag var nära på att åka av en gång :p Inne på banan började det ösregna precis innan jag skulle starta och jag var skit nervös. Det var kombination med och jag har aldrig hoppat de, bara en tre kombination på träningen.

Men när vi väl började hoppa så satt verkligen allt. En riktigt grym runda satte vi!!! Hon var mycket mer framåt och lyssnade jätte bra. Hoppade lätt över allt. Det ändå om jag ska säga något som var dåligt var andra hindret där jag inte satt ner i tid så jag kunde påverka henne. Men annars flöt hela runda på så bra och jag fick en riktigt bra känsla!!!! Så himla nöjd :D Har nog aldrig gått så bra sen jag fick henne!

Hoppas jag får tag i lite bilder också, såg att det var någon som fotade :)

Film från 1m, ni hör ju regnet :pKan lägga upp 90 cm också om ni vill? :)

ridningen

Red först och badade med appis, red förstås barbacka :) Det var jätte skönt i vattnet och jag badade faktiskt själv med :p Appis verkade tycka det var jätte kul! Hon fick lyfta rejält på benen för vi var ute rätt långt. Så både rolig och givande träning att bada :) Hon var jätte fin både dit och hem. Lite trött och springig på hemvägen bara.

Sen red jag ut tess barbacka, gjorde lite lösgjörande övningar, sen kollade så hon lyssnade framåt vilket hon verkligen gjorde. När vi skulle galoppera hemåt stack hon och började bocka :p Hoppas hon är lika pigg imorgon. :) Får hoppas det går bra när vi ska debutera 1m också!

tess är bossen :p

Det är faktiskt tess som bestämmer i hagen! Nästan alla trodde appis :p

Men Johanna var den som gissade rätt och en anonym. Resten trodde lilla appis :p Men tess och appis är riktigt bra kompisar nu och det har gjort att appis har vågat tuffa till sig i hagen. Så jag tror hon ligger efter tess nu :p

Ska snart till stallet, det är äntligen lite bra väder idag. Så tror jag ska rida och bada med appis :) Sen ska jag rida ut tess lite lugnt, kolla så hon lyssnar framåt främst. Sen putsa, packa och tvätta tess svans och ben om det behövs!dagens hoppövningar

Här kommer ett långt inlägg om dagens hoppning :) Men ni gillar ju långa inlägg :D

Började att hoppa tess idag. Syftet var att få en bra rytm och hoppa några språng på 1m inför tävlingen på fredag.

Övningen:


Hade två bommar på en båge, 2 galoppsprång imellan. Typ 9-9,5 m imellan tror jag. Denna övningen hjälper till så man får en bra rytm. Hade sen en oxer och ett räcke som jag hoppade i en åtta.

Hade en bra känsla igenom hela passet. Tess har blivit riktigt fin i markarbetet nu, jag kan variera form utan att hon blir framtung. Innan har jag inte kunnat ta upp henne i formen utan att jag fått 100 kg i handen men nu känns hon lika lätt som när hon går i låg form.

Växlade mellan att hoppa några höga språng och sen gå in över bommarna för att få hjälp med rytmen. Hoppade inte alls många höga språng då banan är ganska hård. Men tills det kändes bra (kanske 5-6 språng) och vi var säkra. Vi har inte hoppat så mycket på 1m, tror faktiskt det är andra gången jag hoppar det med henne. Men nu känns det bra inför fredagen då vi ska debutera 1m. Höjden spelar ju ingen roll utan det är mellan hindrena allt ska sitta.

Film på tess finns i inlägget under.

Sen byggde jag om allt till en lydnads och styrke bana till appis.

Syftet var såklart att stärka appis samtidigt som att få henne hoppa igenom sig och lyssna både fram och tillbaka.

Övningen:


Travbommar ca 1,10 m. Studs 3 m och sen en oxer och ett räcke. Denna övningen kan man hoppa hur man vill och komma på en egen liten bana till.

Jag travhoppade allt, det är för att hon inte ska kunna hoppa på fart och verkligen hoppa igenom sig. Hon hoppade superfint och fick ta i, använde ryggen och verkligen hoppade upp sig. Hon lyssnade bra både fram och tillbaka och hon blev trött i slutet. Fick ut det jag ville av övningen helt enkelt :)

Appis film blev inte alls lika bra och batteriet räckte inte hela passet. Men lägger ut den ändå för er som vill se.


film från idag

Vill ni se fler sånna här vardagsfilmer där jag bara satt upp kameran? Man ser inte jätte bra men bättre än inget. :)

Ska skriva uppförligare sen, lägga ut en film på appis och skriva om övningarna jag gjorde med båda :) Men nu ska jag vara duktig och åka och träna :p


vem tror ni? :p

Vem tror ni bestämmer i hagen? Är det tess eller appis? Någon av dom två är ledaren över alla hästarna som går i hagen nu.


Appis visar vem det är som bestämmer :p


Tess sparkar bakut :p (bilden är tagen av Elin :)

hejdå ridbyxor..

Har fått säga hejdå till mina blåa ridbyxor :( haha... Dom gick sönder. Typ världens skönaste och stretchigaste ridbyxor jag haft! Ett par Mountain horse var det!Funderar på att köpa ett par nya nu.. Vill ha ett par röda denna gången, snyggt :D Ett krav är bara att dom är sköna och stretchiga.

Kanske ett par jw, dom är sköna och inte så dyra. Mellan 500-800 kr tror jag, beroende på vart man köper dom.


Eller ett par kingsland, fast dom såg lite mörkröda ut på bilden och de vill jag inte ha... Något dyrare (haha) ca 1900 kr.Jaja, fårse helt enkelt :)

ridningen

Här kommer lite om dagens ridpass :)

Började att rida ut tess barbacka. Red bara lite lösgörande - flyttade henne för skänkeln, böjde, ställde osv.. :) Hon kändes jätte fin! Inte alls stel faktiskt som jag väntat mej. Blev mest skritt men lite trav också!

Sen red jag appis på banan. La fokus på rakriktningen så hon inte springer och fuskar med något ben för att slippa ta i med de. Typ vänsterbak :p

Tog hjälp av några små hinder att rida imot (typ 20-30 cm) med travbom före, travade imot och kände verkligen att hon var spikrak, både före och efter. Efter hindret gjorde jag en volt eller några tills hon släppte i sidorna. Sen red jag upp mot nästa hinder och gjorde samma sak! Hon var jätte duktig. Nåt som jag verkligen måste jobba med är att hon hoppar åt höger i språnget, säkert för att hon är lite oliksidig. Så det måste jag tänka på nu när vi ska hoppa studs på onsdag :)

Annars är det såhär jag tänker jobba vidare med - att hon ska stärkas i kroppen och vara så liksidig som möjligt. Extra svårt på henne då hon helst vill slänga in rumpan och trycka ut bogen. Påverkar man henne där springer hon helst snabbare! Som tur är hon lite mer påverkbar i traven utan det är galoppen som är det svåra. Därför lägger jag mest tid på traven just nu.

diss till blogg.se!

Nåt som verkligen är dåligt med blogg.se är att man inte kan svara på kommentarer...! Som på devote tex så är det jätte smidigt och det syns väl vilken kommentar man har svarat på. Dessutom kan andra också svara på andras kommentarer om man vill! Hoppas blogg.se kommer på någon bra lösning till detta :p

Brukar ibland svara på lite kommentarer i kommentarsfälten, dock mest bara dom som inte har bloggar. Som nedan, vet ju inte fall ni läser svaren men jag får hoppas på de :)v. 24

Tess:

MÅNDAG: Skrittas ut, lite lätt trav
TISDAG: Skrittas ut
ONSDAG: Banan, hoppa några språng
TORSDAG: Uteritt, lugnt
FREDAG: Tävling, 90 & 1m
LÖRDAG: Skrittas, lite lätt trav
SÖNDAG: Intervallträning

Kanske att det blir hoppträning på tisdag om jag får någon plats, förmodligen inte men hoppas! :) Hon får annars ''vila'' två dagar i rad så hon verkligen återhämtar sig efter denna jobbiga veckan.

Appis:

MÅNDAG: Banan
TISDAG: Uteritt
ONSDAG: Studshoppning
TORSDAG: Uteritt på vägen
FREDAG: Vila
LÖRDAG:
Intervallträning
SÖNDAG: Uteritt, klättra


forserum

Var som sagt och tävlade idag första tävlingen på tess, hoppade bara en klass för jag vill känna mej säker innan vi hoppar 1m. Hon kändes lite seg faktiskt, inte riktigt på hugget och hoppade inte så spänstigt. Men ändå lyssnade hon framåt bra. I början av banan var hon inte riktigt igång men på fjärde hindret kom hon igång bra och allt flöt på. Mot sista hindret rann hon iväg lite för mycket och blev lång så vi kom lite nära där. Men spelar ju ingen roll nu, målet var att komma runt :)

Ingen tittighet alls, bara lite på första! Brabra :) På tredje hindret blev det lite fel för han stod ivägen haha..Tävlingsdebut

tävlingsdebut med tess idag :) hoppade en 90 cm och det gick ju bra:) hon var inte alls tittig vilket var bra! Uppdaterar mer när jag kommer hem

.


Betalar dina föräldrar din utrustning? Eller betalar du den själv, hur har du råd med allt då? :P


Svar: Jag betalar all min utrustning själv. Det enda jag inte betalat är min sadel, annars har jag köpt allt själv (förutom sånt jag fått i julklapp och födelsedagspresent). Jag får ju mitt studiebidrag varje månad, sen hjälper jag till hemma, som nu när vi målar om huset. Så målar jag några timmar om dagen och tjänar lite :) Annars önskar jag mej saker i julklapp eller när jag fyller år.

Sen är jag nog ganska bra på att spara, köper bara saker jag verkligen behöver och lägger inte onödiga pengar på något. Som att impulsköpa på mässor och sånt är inte min grej :p Sen har jag ''tjänat'' lite utrustning genom bloggen också, genom att skriva om den här...

Nu är jag dock pank... köpte stövlarna för 4000 kr häromdagen (har glömt att visa dom ju!). Men som sagt så målar vi om huset nu så jag ska nog klara mej :p

tips, rida i nerförsbackar

När jag rider ut använder jag mej jätte mycket av nerförsbackar både i skritt, trav och galopp. Vet att många säger att det sliter väldigt mycket på hästen men det beror såklart på hur den jobbar. Rinner den bara iväg och ligger på i handen så sliter det onödigt mycket men sätter den under sig bra så är det till stor hjälp!

När man rider i nerförsbacke får hästen verkligen sätta under sig, både i skritt, trav och galopp. Men det är viktigt att man kan känna sånt, annars sliter det mycket på frambenen. Jag tycker det är till en jätte bra hjälp för att få hästen att sätta under sig. Och hästen stärker bakdelen.
Man lär sig att känna när den tar i med bakdelen istället för att bara rinna iväg på frambenen och ligga på i handen. Det har varit jätte stor hjälp på tess eftersom hon har svårt att sätta under sig, hon får verkligen för flytta vikten baktill och lätta fram och i handen. Hon får en högre form automatiskt eftersom hon inte kan gå på frambenen i låg form utan måste verkligen sätta under sig och höja sig framtill. Hon vill ofta också rinna iväg i skritten i nerförsbackarna och börja trava istället. Det vet man ju själv, när man går i en nerförsbacke springer man ju helst och då snabbt eftersom det är mycket lättare.

Så ett tips för att lära er känna när hästen sätter under sig eller få hästen att sätta under sig - rid i nerförsbacke. Men börja i en ganska svag eftersom om hästen inte sätter under sig sliter det mer än vad det gör nytta.

Det är bättre att rida i nerförsbacke och hästen sätter under sig än att rida på plan mark och hästen inte sätter under sig. För det viktigaste av allt i ridningen enligt mej är att hästen har vikten på bakdelen!

sommarlov!!!

Nu är det sommmmmarlov även för mej :D Riktigt skönt att slippa gå upp tidigt varje morgon, det är väl det bästa med lov typ hahaha :p

Ska snart till stallet, ska hoppa tess lite och fårse vart jag rider appis! Hoppas dom står i vindskyddet så dom är torra och fina när jag kommer. Men dom brukar faktiskt vara så smarta, men kanske inte nu när det är fullt av gräs i hagen.... haha

torsdag

Blev sent i stallet idag, kom hem vid halv elva :p Men somnade när jag kom hem från skolan, var helt trött i huvudet av allt och då går det ändå inte att rida.

Appis: Gick på banan idag igen, hoppade lite. Redan när jag tog in henne var hon väldigt spänd så när jag började rida så var hon såklart också det. Man får ha förståelse över det eftersom det är ett djur och vissa blir spändare än andra. Och appis blir lätt spänd.

Men galopperade bara runt och krävde ingenting av henne. Sen började hoppa ganska snabbt och bara galopperade över små hinder för att hon skulle börja tänka på annat. Då släppte det lite. Sen hoppade jag lite högre än igår, en liten bana på 90 cm. Hon hoppade super bra och var jätte duktig, men jag red som en kratta.... Fick verkligen ingen bra galopp eller rytm så anridningarna blev sådär. Beror nog lite på att hon var spänd och sen hade jag bett som hon blir väldigt störd av i just anridingarna. Sista anridningen och språnget blev bra iaf :)

Nästa vecka ska jag hoppa lite mer serier och studs med henne, för hon är väldigt svag nu.

Tess: Blev galoppbanan med henne :) Som vanligt jobbar jag med att hon ska komma igång med bakbenen. Kändes som jag kom åt henne riktigt bra idag, hon försökte komma undan lite ibland. Inte ofta hon gör de, hon är så sammanbetsvillig. Satt ner i traven och gjorde mycket halvhalter i både trav och galopp. Massa övergångar också. Sen hoppade jag lite stockar, några nya också som jag aldrig hoppat innan. Dom var väldigt läskiga :p Men hon hoppade iaf! Sen rejsade jag lite också, då blev hon riktigt pigg :) Så kul att ha en häst man behöver rejsa på!

pikeur kavaj säljes

Säljer en helt oanvänd pikeur skarlett kavaj, prislappen finns kvar. Storlek 40 (små i storlekarna). Svart, kort modell. Finns dragkedjor bak. Nypris runt 2000-2500 kr.

Pris: 1400 kr, den kan skickas. Köparen står för frakten.

Maila isabellaf.blogg@hotmail.com om ni är intresserade :)http://hastutrustning.hastnet.se/sok/annons.php?aid=316252

ridpasset!!

Red appis lite på banan idag, hoppade lite små hinder och så. Hon var pigg och rejsade iväg efter hindrena :p Så hoppade en liten bana och om hon drog iväg gjorde jag volter tills hon lugnade ner sej. I slutet blev det mycket bättre :) Hon var också väldigt avslappnad vilket gör att jag kan kräva mer av henne! Kan kräva så mycket av henne tills innan hon börjar spänna sej, då är det för sent typ. Men som sagt var hon väldigt avslappnad idag. Ska göra samma övning imorgon med henne, så hoppas hon är lite lugnare från början :)

Tess vilade!

filmen från förra veckan

Har ju glömt att lägga upp filmen från träningstävlingen i 80 cm. Hon var lite tveksam i början speciellt på oxrarna och hon stannade nästan på 3an (haha ser lite roligt ut där) men dom 3 sista hindrena släppte det och de var inga problem. Sista hindret får vi en jätte bra anridning till :) Hatar bara att jag är så dragig i tyglarna i svängarna, måste använda skänklarna och sätet!!!! hahamåndag/tisdag

Tack för alla tips jag fick i detta inlägget :) Nu har jag lite mer idéer på vad jag ska skriva!

Idag skrittade jag ut på appis och hade tess i grimskaft med. Vi klättrade väldigt mycket, skrittade i 1 timme. Båda hästarna blev svettiga, det var verkligen skit varmt och kvavt. Men dom var duktiga :)

Skrev aldrig om ridpassen igår så kan göra de nu!

Tess: Red ut henne barbacka, redan från början tänkte jag på att hon skulle ta i med bakbenen i varje steg. Sen travade jag lite och försökte ha upp huvudet på henne och driva in bakbenen. Travade i både uppför och svag nerförsbacke. Sen klättrade jag i skritt, uppför såg jag till så hon verkligen tog i och nerför skrittade jag ganska långsamt och gjorde halt några gånger så hon kom under med bakbenen. Hon kändes bra :)

Appis: Red också ut henne barbacka, blev lite klättring med henne. Uppför i låg form så hon jobbade med ryggen och nerför sakta och gjorde några halter. Hon jobbar redan bra med bakbenen så henne jobbar jag mest med att få lösgjord, i låg form, avslappnad och så hon jobbar med ryggen :) Sen galopperade jag lite också och då kändes hon jätte fin, låg i formen och rejsade inte iväg :p

nya transportskydd

Har äntligen fått transportskydden som jag köpte till tess, köpte dom i påskas men var tvungen att beställa då dom inte fanns. Har såna till appis och tycker dom har varit jätte bra så tess fick likadana :)

Märke: John Whitaker
Pris: 700 kr

Köpta på erik's hästshop.
vad vill ni läsa mer om? :D

Gick tillbaka i bloggen lite och insåg va tråkig den blivit.. Innan skrev jag massa roliga tips, övningar, hiss och diss osv... nu uppdaterar jag knappt en gång om dagen och då bara om ridpassen. Handlar nog lite om att jag inte har lika mycket tid till bloggen längre.. Men ni som läst bloggen ett tag kanske håller med mej?

Nu i sommar kommer jag förmodligen ha mer tid till bloggen och då ska jag uppdatera massa roligt hoppas jag :p Så tänkte fråga er, vad vill ni läsa mer?! Någon speciell kategori, ett speciellt inlägg, tips om något?

ridpassen

Lite dålig uppdatering här men har inte hunnit med bloggisen riktigt :p

Intervalltränade tess idag runt galoppbanan. Samma som jag gjorde med appis, galopp 2 min vila 2 min. Hon var väldigt pigg :) Dock väldigt tittig på allt runtomkring så det var lite svårt att sitta kvar i den farten när hon hoppade till hela tiden. Hoppade några stockar också när jag ändå galopperade förbi, dom var hon också väldigt tittig på, hon sprang på sidan på en också, men sen hoppade hon den, busen :p
Men hon orkade alla intervallerna bra, sen skrittade jag hem på asfalten i ca 30 min :) Ska skriva ett inlägg om intervallträning också som några ville!

Appis skrittade jag ut barbacka med matilda, det gick brauuu :)

Nu ska jag soooova, länge!! Fyfan va trött jag är nu haha!

intervallträning

Intervalltränade appis runt galoppbanan idag i ett ganska högt tempo, hennes favorit haha. Galopperade 2 minuter och vilade 2 minuter. Egentligen hade jag tänkt vila 1 minut men hon var fortfarande anfådd då. Gjorde 6 stycken intervaller, tre i varje galopp. Hon var jätte duktig :) Hon blev väldigt trött vilket märktes när jag travade av henne, sen skrittade jag på asfalt hela vägen hem vilket tog ca 30 minuter. Hon var inte svettig utan dyngsur när vi var klara haha :) Nu måste hon verkligen stärkas!! För hon är inte alls bra tränad..

Tess vilade.

träningstävling

Träningstävlingen igår gick bra, det var sjukt varmt så det var ganska jobbigt :p Tess var jätte pigg för att vara henne så det var kul :)

80 cm 0a.

I första klassen var hon väldigt tittig, speciellt på oxrarna. Men jag fick över henne och vi var nolla. Mot slutet av banan så slutade hon stå imot och upp mot sista hindret bjöd hon jätte fint så det kändes jätte bra.

90 cm 4 fel.

I denna klassen var hon inte alls tittig och allt flöt på jätte bra. Men vi hade lite otur, hon snubblade till i en sväng så jag tappade ena tygeln så hann inte få tag i tygeln och det blev jätte vingligt mot hindret och jag tror inte ens hon såg det. Så där stannade hon, men inget att hänga upp sig på. Sen hoppade jag om det och hon hoppade resten av banan som ingenting.

Är jätte nöjd med tess, på framhoppningen var hon jätte fin och allt stämde. Pigg var hon också, så kul :) Rundorna var väl inte jätte snygga, fick rida på ganska mycket i första vilket jag också gjorde i andra. Men istället kunde jag börjat ta ihop henne lite mer eftersom hon inte var tittig. Men visste ju inte att det skulle släppa till andra klassen.

Här är en film, från 90 cm. Det var en jätte konstig sväng från 5an till 6an och jag glömde bort det så svängen blir lite skarp där haha.
Det börjar på 3an efter vi fått stoppet, orkar inte klippa ihop och så nu :p Kvalitén blir mycket bättre med :)

duktig tess :)

Träningstävlingen gick bra och tess var jätte duktig. Skriver mer om den imorgon, ska iväg nu :)

appis


dagen + lite bilder

Tess: Red ett kort pass på banan, kollade så hon lyssnade framåt och sen gjorde lite lösgörnade övningar. Hon var lite spänd för det blåste och var inte riktigt koncentrerad. Imorgon ska vi åka till aneby på banträning :)Alltså, skit var tjock hon ser ut...... INTE BRA! Men nu har hon iaf fått på sig munkorgen... Hoppas det hjälper + långa skrittpass.

Appis: Red fram i skogen lite, hon var ganska lugn faktiskt. Sen hoppade jag en 4-studs på banan. Det stod en traktor precis utanför banan och ett nytt skjul för hindrena som hon tyckte var riktigt läsktigt. Så hon var väldigt spänd och hoppade sådär i början men när hon slappnade av blev det bättre. Annars kändes hon fin!

Appis idag, så fin :)


Efter ridpasset, blev inga bilder på henne. Hovis var där och skodde tess.

badat

Red till sjön och badade med tess idag :) Först ville hon inte gå i så fick leda henne i sen var det inga problem. Travade och galopperade lite så gått det gick, ingen lång strand om man säger så :p Påvägen dit till sjön ökade jag galoppen ganska mycket en gång, sen blev det riktigt mycket fart på henne haha. Verkade tycka det var jätte kul :) Hon var jätte duktig och vände inte fast jag aldrig ridit hit innan!

Tess i sjön :)


Hon fick beta lite innan vi red hem :)


Appis red jag ut på vägen, precis när vi började trava så fick hon syn på ett par kossor. Då blev hon skit spänd och tittig för allt så resten av passet gick ut på att få henne avslappnad, vilket inte gick så bra. Så när jag kom tillbaka till stallet red jag lite på banan och då slappnade hon av jätte bra :) Måste rida och bada med henne någon dag också, jätte bra träning + att dom använder bakbenen jätte bra i vattnet.

RSS 2.0