dagens ridpass

Appis: Red runt galoppbanan idag igen :) Det kändes dock tyvärr som att uteritten igår förstörde ganska mycket. Hon var väldigt taggad och olydig idag. Vilket jag förstår.. Men helt okej vissa gånger. Kommer undervika så mycket det går med henne att rida med andra då hon bara taggar till och blir olydig. Men nåt som var bra var iaf att hon inte var stressad! :)

Tess: Hade inte tänkt rida henne utan bara gå en promenad eftersom hon är så jobbig att rida ut själv på.. Började när jag tog in henne från hagen=vägrade gå med!! Visst hon brukar vägra men inte såhär... Sen gick jag en promenad med henne nere på vägen, gjorde mycket ryggningar och halter, flyttade rumpan osv.. så hon verkligen lyssnade på mej som ledare. Gjorde massa oljud så hon skulle lita mej och bara gå efter mej! Hon var jätte duktigt, så jag hoppade upp och red en lite bit. Det gick så himla bra! Jag både vände och gick från stallet och hem, hon litade på mej och lyssade jätte bra :) Första gången jag red henne i bara grimma också :) Blev så glad att jag kanske hittat en lösning till detta problemet!

Tess är seriöst den envisaste hästen jag någonsin ridit. Det kanske är svårt att förstå men hon är sjukt envis och att idag vinna hennes förtroende lite kände jätte bra! Bara att jobba vidare med de (dvs imorgon då sen åker jag..).

idag är det ingen vanlig dag...

...för idag är det appis födelsedag. Hurra hurra hurra :D Hon blir 12 år! Såklart ska hon få en tårta med massa morötter, äpplen och havre!


När appis fyllde 10 år :) Hon käkar sin tårta på bilden :p

Hur mycket påverkas vi egentligen?

Det har blivit så himla mycket om utrustning i hästbloggarna nu dom senaste 1-1,5 åren. När jag började blogga (inte på denna bloggen) för kanske 3-4 år sen så var det inte alls lika mycket om utrustning. Sen fanns det nästan inga hästbloggar heller, jag följde ingen riktigt hästblogg. Samma sak på bilddagboken så var det inte alls mycket om utrustning hit och dit.

Men nu när vi har fått rätt stora hästbloggar så har det blivit väldigit mycket om utrustning, man ska ha en snygg och helst märkes utrustning. Vi påverkas helt enkelt väldigt mycket av internet! Innan var det ju inte tävlingar om att vinna olika utrustning utan det har kommit nu.

Jag måste erkänna att jag har påverkats väldigt mycket, innan hade jag den utrustningen jag hade köpt. Tänkte inte så mycket på hur det såg ut. Men såklart var det lika kul att köpa saker. Men nu har jag börjat tänka mycket mer på vad jag köper och hur det ser ut.

Jag är inte sån som lägger massa pengar på onödigt utrustning, utan jag lägger pengarna på de jag verkligen behöver. Jag lägger heller pengar på någon träning eller kiropraktor till hästarna om det skulle behövas, men som tur betalar inte jag de :p Men jag tycker om jag tänker efter att egentligen så läggs det så mycket onödiga pengar på utrustning, varför inte lägga det på något som ger en förutsättning för att förbättra sej i ridningen eller att förbättra hästen?
Men såklart så tycker jag man ska lägga pengar på snygg utrustning också, det är roligare att se snyggare ut :) Men kanske inte att man köper saker som man redan har 20 stycken av...

Så helt enkelt så tror jag vi har påverkats väldigt mycket bloggarna i mellan här på internet om att ha snygg och märkes utrustning. Sen vet jag inte fall det har visat sig ''irl'' eftersom jag inte tävlat så mycket. Fast det tror jag, har aldrig innan sett någon ha silvriga/guldiga stövlar. Men det såg jag nu för ett tag sen :p Om det inte gjort de så kommer det göras iaf tror jag!

Sen är det de här med märkesutrustning också... Men de får jag ta upp en annan gång..

Vad tycker ni? Påverkas vi mycket av internet om just utrustning?

dagens ridpass

Red appis idag och min syster tess. Hon ska rida dom så många dagar hon hinner medan jag är borta.

Vi red ut runt galoppbanan faktiskt, det var bra underlag och det gick att galoppera tom.. Jag galopperade på appis idag för första gången på flera månader, jätte kul :) Vi red till ''banan'' i skogen, som vi red runt lite på. Appis var jätte lugn då men sen när vi galopperade runt galoppbanan blev hon galen haha! Hon har aldrig bockat innan men det gjorde hon faktiskt idag :p Riktigt laddad blev hon!

Nu har jag bara två ridpass var kvar på båda hästarna, sen åker jag.. Jag kommer sakna hästarna jätte mycket :(

Såg ni WC hoppningen eller? Sjukt bra!! Så himla synd att man inte kunde vara där och se allt, hade varit så grymt kul. Stämningen i publiken och allt gör det så himla bra!

martingal

Hittade faktiskt ett martingal jag tänkte köpa på mässan. Eftersom min hopptränare tvingar mej att ha det på appis så får jag väl ge med mej nu... haha, och då ska jag kosta på mej ett snyggt!!

Jag hittade iaf ett jätte snyggt från john whitaker med jätte fint läder.

Detta, tror det kostade 700 kr, ska kolla om de finns på eriks hästshop. Allt är mycket billigare där :p

sista delen i frågestunden!

Hade helt glömt bort sista delen i frågestunden jag hade för ett bra tag sen. Den jag svarade på i en videoblogg.. Men den här sista delen skriver jag ner istället för en video hehe!

Hej,
Bor du nära halmstad? :)
jag tänkt på slöinge ;)
och sen.. princess, provred du henne på plönninge gymnasieskolan? :) jag vet vem som äger henne isf :) undrar då varför du inte valde henne ?
Svar: Jag bor i jönköping men har sommarstuga typ i slöinge. Jag provred princess på plönnige :) Men hon blev såld några dagar efter jag provridit henne så hann aldrig provrida henne igen. En häst jag gillade väldigt mycket!


hej när du gick omkull hade du säkerhetsväst då ? (:
Svar: Japp!

Hur fick du egen domän? Har för mig att du skrivit det förut, men hittar det ingenstans! Har sökt i din blogg o allt, men hittar det verkligen inte :O Fick för mig att du betalade 50kr eller så?

Svar: Jag har svarat på den frågan i bloggsvar innan. Jag köpte den för typ 100 kr på någon hemsida :)

tappar du aldrig motivation för att rida?
Svar: Nej, jag rider bara för att det är kul. Visst det har varit lite segt nu i vinter men man får helt enkelt bita ihop eftersom det inte beror på att det är tråkigt att rida utan på vädret. Jag vill komma långt men kommer aldrig fortsätta om jag inte tycker det är kul :) Har jag inte lust att rida någon gång brukar jag istället träna horsemanship eller bara gå någon promenad.

hur ofta putsar du dina grejer?
Svar: Varje dag :)

hur fick du en så stor blogg? :)

Svar: Tycker du den är stor? :p Jag vet inte, har aldrig bloggat för att den ska bli stor utan bara skrivit för mej själv. Sen har jag bara skrivit om sånt som jag vill och jag antar att de intresserar andra!

Hey, vad fina hästar du har! Jag tycker du har en väldigt fin blogg och du skriver många intressanta saker.
Jag undra hur många gånger du tränar hoppning per häst? Vilken var din första häst?
Tävlar du ofta dressyr?

Tack i förväg :D

Kram moa

Svar: Tack så mycket :D Jag tränar för hopptränare varannan vecka (har ju inte blivit så nu när appis inte är igång och tess vart svullen) så kommer när båda är igång ta den häst jag känner att jag behöver träna mest med. Kommer nog bli mest tess tror jag!
Min första häst var appis :)
Nej har aldrig tävlat dressyr!

Hej!
Jag undrar om du brukar läsa dressyrmupparnas blogg?
isf, vad tycker du om deras "häst tänk" och deras blogg? Ha det bra! :)

Svar: Nej jag har aldrig läst deras blogg och vet inte vilka det är. Så kan inte säga något :p

Jag undrar om du har något bra tips hur man gör så att hästen inte får skav av täcket ? : )

Svar: Köp ett täcke med bra passform! :) Efter jag köpte amigo täckena har varken appis eller tess fått skav, dom är verkligen jätte bra!

Hej!
Jag har två frågor, den första lyder: Har du nånsin blivit rädd för din eller någon annan häst?

Sedan undrar jag om du har några bra tips för att få fram en seg häst utan spö och sporrar? Rider nämligen på ridskola och vet inte riktigt hur jag ska få fram vissa hästar ordentligt.

Svar: Innan har jag varit de, men när jag började läsa om hur hästarna reagerar och varför så har jag slutat vara rädd för hästar. Om en häst hoppar till för något finns det alltid en anledning till varför, den skulle aldrig göra det för att vara dum. Så det finns inga dumma hästar, bara att man måste lära sej att läsa av dom och förstå varför dom gör som dom gör.

Tyvärr är ridskolehästar sönderskänklade och det finns väl inte sä jätte mycket du kan göra på en gång. Men du kan ju innan du rider när du gör iordning hästen, flytta den lite åt sidan och fram/bak. Först börjar du med ett litet tryck, om inte hästen flyttar då ökar du trycket. Direkt när hästen lyssnar så ger du eftergift. Sen för du samma sak när du sitter på den, skänkla med ett lätt tryck, om den inte lyssnar öka. Om den lyssnar, ge eftergift! ALLA hästar är känsliga, det är bara att vi använder språket på fel sätt mot hästarna. Men när man gör det på rätt så är dom känsligare än någonsin!

Hej! Jag har en fråga. Jag är sugen på att börja hoppa med mitt 11åriga varmblod, som har aldrig hoppat. Hur går jag till väga då? Tack för en bra blogg /Misha
Svar: Jag skulle löshoppat mycket och börjat med låga hinder och bommar. Ta det väldigt lugnt och beröm mycket :)

horseshow

Det har vart jätte kul i göteborg :) Massa roliga saker att titta på! Gymkana, höjdhoppning, GP ponnyn och roliga hoppningar. Sista 1,55 klassen igår kväll var sjukt kul, bara 6 felfria varav 3 var svenskar. Dock blev det ingen svensk vinst, lite tråkigt. Det är så roligt när man titta på alla ryttare på tv och sen se dom live! :)

Sen, jag köpte ingenting! Jag brukar faktiskt inte bara köpa saker sådär, eftersom jag vill gärna tänka igenom vad jag ska köpa först och inte bara lägga onödigt pengar på saker som ändå inte används sen. Dessutom var det knappt någon rea, jätte dåligt. Då kan man ju lika väl köpa saker när som helst.

Jag glömde min kamera hemma... fast den är ändå så kass så det hade väl inte blivit bra bilder ändå :p

visste ni att...

...hästens mjuka sida är alltid den svagaste? Och att hästens stela sida är alltid den starka? I den starka sidan orkar hästen streta imot mer än vad den orkar i den svaga.

Man strävar hela tiden efter att få en så liksidig häst som möjligt och eftersom man helst vill få igenom den där stela sidan, så det man egentligen gör är att stärka den ännu mer eftersom hästen stretar imot. Vilket gör att hästen blir ännu mer oliksidig.

För att få den liksidig kan man i de mjuka/svaga sidans varv rida lite mer rakare eftersom den lätt vill trycka ut bogen i det varvet för att den är lite svagare. Även kan det vara svårt att få stöd på ytter i det varvet när man tex flyttar den lite för skänkeln eftersom den då bara kommer att förböja sej och skjuta ut bogen. Så rid lite mer rakt i det varvet så man verkligen får stöd på yttertygel.

I det stela/starka varvet kan man ställa hästen lite utåt, när hästen har med sig bogen kan man ställa och forma den något inåt. Felet man gör när man försöker få igenom den stela sidan är att förböja hästen i halsen och det hästen egentligen gör är att trycka in bogen. Så om man först ställer hästen lite utåt så man har med sig ytterbogen sen ställer och formar man försiktigt hästen inåt. Hästen lossar bara några steg i början och det får man nöja sig med men om man upprepar detta så kommer den sakta men säkert att bli mer liksidig.

Både appis och tess är stelare/starkare i högersidan och i vänstersidan är dom lite svagare/mjukare! Detta gör också att deras vänsterbak är lite svagare, det märker man när man flyttar dom för vänster skänkel. Då vill dom gärna förböja sej och trycka ut bogen!hejpåer!

Slutar snart och då åker jag till Göteborg :) Sen kommer jag hem på lördag kväll/natt typ så hästarna får vila idag och imorgon. Vet inte om jag tar med mej datorn annars har jag förpublicerat ett inlägg tills imorgon, så ni klarar er ;D


Bästa (L)

webbtv från göteborg

Här: http://www.goteborghorseshow.com/nyheter/webb-tv/ kan ni kolla live från horseshowen. Har precis kollat morgondagensvinnare :p

Tycker det är jätte bra att dom har en webbtv eftersom alla inte åker dit och inte heller alla dagar. Så missar man inget, dock är det ju 1000 gånger roligare att vara där!
Så hiss till de ;D

ridhuset idag igen

Har varit i ridhuset idag med båda hästarna :)

Tess: Började lite med serpentinbågar i traven för att få med bogarna i båda varven. Vilket gick bra. Gjorde även halt på mitten i varje båge för att få igång bakbenen. Kändes som hon jobbade bra med bak. I galoppen var hon lite framtung men stundtals kom hon igång bra med bakbenen! Inga bockningar idag iaf :p

Appis: Pappa red henne största delen av passet men jag red lite ''löst'' sen (hade tränset på för man måste ha de i ridhuset) hon kändes lite ouppmärksam i början på mina signaler men sen blev det mycket bättre och hon var jätte fin. Gjorde lite skänkelvikningar, det märks att hon är svagare i vänsterbak då hon försöker komma undan där. Man märker det mycket tydligare när man inte har tyglar för då får hästen verkligen bära sej själv och inte lägga sej i handen.

Lite annorlunda filmer blir det idag:

Står på appis rumpa :p


Travar på appis med tess, skojfilm :p

göteborgs horseshow

Någon undrade om jag ska till gbg's horseshow och det ska jag :D Fredagkväll och hela lördagen! Kommer bli jätte kul :D

Antar att några av er ska dit? Vilka dagar? :)


hästens anatomi

Nåt som jag tycker att vi är dåligt på att ta upp i samband med att man ska lära sej att rida hästen på bakbenen är hästens anatomi. Egentligen.. vet man VARFÖR man rider hästen som man gör? VARFÖR är det så viktigt att rida hästen på bakbenen?

Hästarna är byggda för att ha vikten på bakdelen. Det är inte något vi har kommit på utan dom går så naturligt, man kan se det när dom springer i full fart i hagen och sen gör världens tvärnit. Då sätter dom under sej bra! Dom går ju nästan som vi, på bakbenen, bara det att dom är byggda på ett annat sätt.

Ser ni skillnaden mellan fram och bakdel? Bakdelen är som ett dragspel och där kan hästen lätt arbeta med vinkling, fjädring och bärkraft. Men det kan inte framdelen. Därför är det så viktigt att ha vikten på bakdelen när man rider, eftersom bakdelen kan bära upp hästen och ryttaren på ett sätt som är naturligt och inte skadligt för hästen. Medan frambenen inte kan det och det kan leda till överbelastningsskador..idag har jag...

...ridit mitt första riktigt pass på appis LÖS! :) Hade dock halsring, men ändå. Det gick jätte bra och hon var lydig, tog faktiskt galopp en långsida i varje varv också även fast jag inte får börja galoppera förrän på måndag.. Men var så sugen haha :p Efter de blev hon pigg men höll sej ändå lugn. Måste dock öva mycket på att styra, haha. I skritten går det bra men inte i traven :p

Egentligen är detta otroligt att vi kommit så långt att jag kan rida appis lös! Appis är en riktigt pigg häst men nu har jag tränat mycket från marken, tagit det lugnt och tränat mycket redan från början att använda endast sitsen. Så ja allt går!! Nu ska vi bara se fall det funkar att galoppera också :p

Fårse fall pappa hinner filma något pass innan vi åker till usa.

Såhär brukade appis vara innan: (snart 2 år sen)


Men som sagt allt går om man bara vill, dock var det lite svårt att tro att jag någonsin skulle kunna trava på appis lös :p Min pigga appis kan faktiskt hålla sej i skinnet!


Skrittade ut tess barbacka med emma också! Gick väl bra, men hon vägrar gå först och vill verkligen gå i rumpan på den andra hästen. Kan inte ens skritta jämte utan måste hålla mej en bit bakom för hon vägrar verkligen gå. Den busen!! Men det blir väl bättre sen antar jag.

ridhuset

Åkte till ridhuset idag med båda hästarna.

Tess: Hon är alltid lite bockig i de ridhuset, vilket hon var idag igen :p Var nära på att flyga av en gång! Kändes som vi inte ridit ordentligt på ett tag. Men vissa gånger kändes hon fin! Gjorde bland annat den övningen jag la ut under!

Appis: Kändes jätte fin som vanligt, väldigt lydig! Gjorde bara lite övergångar mellan skritt och trav. Lite skänkelvikningar och så!

tips på en övning - få hästen på bakbenen

Tänkte tipsa om en väldigt enkel övning men är så givande. Man lär sig både att känna när hästen trampar under sig, använda sin sits och får hästen mer på bak.

Man rider på en volt (tex stora mittvolten) och ska göra fyra halvhalter toltalt på hela volten. Som jag ritat nedan, varje streck är en halvhalt. Man samlar upp hästen med sitsen, använda handen så lite som möjligt och sen när man känner att hästen trampar under sig, berömmer man mjuknar och rider vidare. Man kommer känna skillnad efter bara några varv. Det är viktigt att man använder handen så lite som möjligt för att få ut så mycket som möjligt av övningen.

Man kan såklart göra den i alla gångarter, dock tycker jag det är lättast och känna det i galoppen. Om hästen trampar under eller inte vid halvhalten.


Vill ni att jag skriver mer övningar man kan göra till vardags? :)

vila

Hästarna får vilodag idag :) Imorgon ska vi nog åka till ridhuset så jag kan rida lite mer ordentligt! Det går typ inte mer än att skritta nu igen för det är så hårt i marken.

Imorgon börjar skolan igen, känns rätt bra för snart har jag ''lov'' igen eftersom jag åker till USA. 1,5 vecka kvar :D Men kommer sakna mina små hästar så mycket :( Hoppas att när jag kommer hem igen så är all snö borta och man kan rida normalt igen. Sen fortsätter hoppträningarna och vi ska också ut på lite tävlingar :D Ska bli så kul!


Appis i somras!

hästen måste gå på ''tygel''?

Är inte en allmän uppfattning att om man inte har sin häst på tygel så kan man inte rida? Går hästen lite upp med huvudet så är man dålig?

Varför är det så? När går ens hästen på tygel? Det är inte lätt att se om en häst jobbar rätt, är i balans och avslappnad. Vem som helst, tom en nybörjare kan kröka nacken på hästen. Det är så mycket kunskap som behövs för att kunna rida en häst och framförallt för att kunna känna om den jobbar rätt.

Jag säger inte att jag kan, jag menar bara att det är så mycket snack hit och dit att hästen ska gå på tygel annars kan man inte rida. Är inte det de första man tänker på när man kommer in i ett ridhus fullt av folk. Hästen måste NER på tygel annars kan man inte rida?

Man kommer aldrig kunna ha en hållbar häst om det första man tänker på är att såga ner den på tygel, eftersom den då bara springer på frambenen. Kan det vara en anledning till varför kotledsinflammation är den vanligaste skadan?


Tess jobbar bra med bakbenen men går inte på ''tygel''.

2 frågor (och svar..)

Som sagt älskar din blogg <3
Men en fråga: Jag undrar gör du dina schemor själv eller får du hjälp av nån annan?

Svar: Tack så mycket :D Nej jag får hjälp av veterinären som vi vart hos :)

snygg designen blev! :D en liten fråga, hur gör man så att de blir en annan bild när man håller muspekaren över? :)


Svar: Tack :) Kan skriva ett inlägg om det sen!

dagens ridpass

Red ut idag, jag på tess och pappa på appis. Barbacka såklart :p Tess vill verkligen inte lämna flocken när jag ska rida iväg, så kan inte rida själv på henne än. Men hon vänjer sej säkert sen, kunde ju rida ut på henne själv innan hon blev svullen.

Vi red på vägen och båda skötte sig :) Tess kändes lite pigg idag faktiskt haha :p Gjorde lite skänkelvikningar, för högerskänkeln går det bra men sen för vänsterskänkeln så skjuter hon ut bogen och vill inte flytta bak. Får jobba med de! Annars kändes hon fin och inte alls hängades i handen som hon lätt blir.

Red samma runda igår, pappa på appis och jag på tess. Orkade aldrig skriva om de, men det gick bra då med :)

fredag

Såklart var det tess på bilden under :) Tror det var en av hennes första tävlingar i somras? Men är inte säker! Länkar den här bloggen för att du var en av dom som gissade rätt :) (''lottade'' bara fram någon!)

Väntar på att pappa ska komma hem så vi kan åka till stallet, uteritt idag igen i det fina vädret :) Längtar efter mina hästar ♥

ser ni vem detta är?(hästen allså)

dagens ridpass

Sorry för lite dålig uppdatering nu men jag har helt enkelt inte lust!

Appis: Red ut en sväng på vägen, hon var super fin, verkligen! Hon började jobba med ryggen och hade en jätte bra skritt. Lydig också! Jätte mjuk och fin när jag stretchade henne efteråt :)

Tess: Skulle skritta ut henne, kände på mej hur ''roligt'' det skulle bli. Hon gick 10 meter innan hon stannade och vägrade gå. Höll på i typ 20 minuter och hon gick knappt några steg, så jag fick leda en bit. Som tur kom pappa just då så han fick följa med och leda. På hemvägen var hon snäll som vanligt och gick fram överallt!

Det börjar bli hårt i marken överallt nu så det kommer säkert inte gå att rida någonstans om några dagar.. Så jobbigt! hatar vintern.

svar på kommentar

Hej!
Kan du skria om rädsla?
Vad är ditt tips på hur man lättast kommer över sin rädsla?
*jag är rädd för att inte ha någon kontroll, att hästen bara skena iväg!

Så jag behöver tips!

Jag skrev ut ett väldigt tänkvärt citat från one tree hill för ett tag sen. Detta:

''There's no shame in being afraid. Hell, we're all afraid. What you gotta do is figure out what you're afraid of because when you put a face on it you can beat it. Better yet, you can use it.''

På svenska:

''Du behöver inte skämmas över att vara rädd. Vi alla är rädda. Det gäller bara att komma på vad man är rädd för. När man väl vet det kan man övervinna rädslan. Och till och med använda sej av den.''

När jag är rädd för något har jag aldrig riktigt tänkt på vad jag är rädd för och varför. Men som citatet säger, när man väl vet det kan man övervinna de och även använda sej av de.

Att man är rädd för något sitter i huvudet och egentligen inte vad man inte kan. Jag är rädd för att hoppa höga hinder nu och de sitter i mitt huvud för jag kan men jag är rädd. Rädd för att komma i fel avstånd och att hästen ska stanna. Men det ligger i vad som hänt tidigare och det är därför jag är rädd för det. Det sitter bara i mitt huvud, inte i vad jag kan och inte kan. För jag kan, men jag måste bara förstå det.

Det gäller bara att ta sej igenom sin rädsla, ta lite i taget. Sakta men säkert helt enkelt. Fly inte från din rädsla!Appis och jag hoppar ett 1,20 räcke för ca 1 år sen. Då var jag inte höjdrädd alls, kunde hoppa nästan vad som helst med appis men efter vi gick omkull och hon blev skadad (som vi inte visste då) började hon stanna ganska mycket och jag blev så osäker. Men nu gäller det bara att ta sej igenom denna rädslan jag har och använda den sen när jag ska hoppa högt :)

onsdag

Tess: Red henne på banan, hon var lite tittig men jag försökte hela tiden få henne att koncentera sej på mej med övergångar/tempoväxlingar osv.. vilket gick bra! Hon var faktiskt väldigt fin. Lyssnade bra! Jobbade väldigt mycket med övergångar och tempoväxlingar för att hon ska komma igång med bakbenen och inte hänga i handen. Hon var jätte duktig :)

Appis: Skulle ridit i skogen och klättrat men det var massa hård snö som man sjönk i på vissa ställen. Appis hade jätte svårt för att gå så jag fick hoppa av och leda :p Sen red jag lite på vägen och gjorde lite tempoväxlingar i skritt och trav :) Gick bra!

igångsättnings schema

Appis igångsättnings schema fortsättning :)

vecka 5: obegränas skritt, 15 min trav (denna veckan är jag på nu)
vecka 6: obegränsad skritt, 15 min trav och 2-3 minuter galopp
vecka 7: obegränsad skritt, 15 min trav och 6 minuter galopp
vecka 8: ridning som vanligt om allt känns bra
vecka 9: ridning som vanligt
vecka 10: Får börja hoppa små hinder :D

Tess fick ett litet schema 2 veckor framöver eftersom hon vilat lite och benet fortfarande är svullet.

vecka 1: obegränsad skritt, 5 min trav och 5 minuter galopp
vecka 2: obegränsad skritt, 5 min trav och 5 minuter galopp
vecka 3: ridning som vanligt om allt känns bra :)

Hoppas allt går bra nu :)

ridning

Appis: Skrittade ut en sväng med emma :) Sen travade jag lite på banan, hon va fin och lydig. Gjorde lite tempoväxlingar i traven och övergångar mellan trav och halt!

Kan lägga upp resten av appis igångsättningsschema då jag fick resten av de idag, om 1 månad kommer jag börja hoppa henne lite smått igen. Så kuuuul! Lagom tills jag kommer hem från USA :p

Tess: Hon fick vila, märktes verkligen att hon tyckte det var kul att komma hem till sina kompisar igen :) Ska bli så kul att rida henne imorgon, hoppas hon är lite pigg då haha :D

hos veterinären

Tess hade förmodligen bara fått en smäll, hon hade sen tidigare någon förhårdnad i de mjuka utanför själva benet så där hade smällen tagit och det var därför hon svullnat upp så. Hon var varken halt eller nåt! Så förhoppningsvis är det så :) Allså inget farligt och det är bara sätta igång igen! :)

Nu ska vi snart åka hem igen, 3 timmar bilresa, kul :p Men jag får kolla på one tree hill haha :D Sen ska jag rida appis och kanske tess, känns som det är skönare för tess att vila idag eftersom hon åkt transport så mycket!

Tess nyss:
Vägde henne också, så farligt mycket vägde hon inte. Mindre än appis iaf haha och appis är mindre men hon är iofs kraftigare!dagens ridpass

Red på banan idag vilket var ett tag sen! Hon kändes fin som vanligt, red på hackamore. Många hästar knäpper av i nacken och lägger tyngden på nosryggen när man rider på de. Vilket appis också gjorde innan men nu har jag lärt mej att inte använda handen så mycket vilket är en enorm skillnad. Hon jobbar väldigt bra med bakbenen när jag har det, jag kan vara superlätt i handen och bara använda sitsen. Det märks även när jag stretchar efteråt. När jag ridit på hackamore så är hon så mjuk och fin i bakbenen men när jag haft bett så blir hon väldigt spänd i bakbenen. Vilket hon absolut inte får bli!

Så tills vidare rider jag på hackamore, när vi börjar galoppera byter jag till bett för då kan jag jobba lite mer med övergångar mellan galopp och skritt vilket gör att hon kommer igång mycket bättre med bakbenen. Dessutom brukar jag i vanliga fall inte trava så mycket då det är den svåraste gångarten för hästen att jobba med bakbenen. Så brukar för det mesta bara avsluta i trav.

Travade lite över två bommar, hade kanske 10 m i mellan bommarna och gjorde halt i mellan. Travar just nu 10 minuter om dagen för er som vill veta :) Ska snart öka till 15 och efter det börja med galoppen :D Kul!

Långt inlägg hehe :p Juste imorgon åker vi till veterinären med tess, äntligen!!!

klar

Är typ klar med designen nu tror jag :p Har gjort den så det är lätt för nya läsare att komma in i bloggen. Jag tycker det är jätte svårt när man läser en ny blogg och inte har någon koll på hästarna. Då brukar jag oftast inte fortsätta läsa bloggen, så nu har jag gjort min så det är lätt att läsa om hästarna :)

Är inte riktigt nöjd med headern men det får bli så nu! Den ser vintrig/vårig ut vilket det är typ nu. Och sen så får man första intrycket av att jag hoppar, tränar trickträning, men ändå har roligt i mellan med härliga turer. Det enda som saknas är en tävlingsbild, dock så har jag en efter en klubbhoppning så det får duga :)


Sen gjorde jag nya ''mina hästar bilder'' :) Dock lite mer komplicerade denna gången. För om man håller musen över bilden så....


...Kommer det fram en ny bild med lite kort om båda hästarna. Och sen kan man bara klicka vidare om man vill läsa mer om dom :)


Jag tycker faktiskt det är viktigt med en fin design. Det är första intrycket av bloggen. Dessutom som jag skrev ovan är det mycket lättare att komma in i bloggen om man vet lite mer om hästen/hästarna. Annars orkar man typ inte fortsätta läsa den :p

Jaja, nu är den klar :) Hoppas ni tyckte den va fin :D

sötisar

Min kompis julia skrittade ut appis idag medan jag gick med med tess :)

Mina två busar idag:
Dom tycker nog det är skönt med sol :)

Btw.. håller på lite med designen nu så det kan se lite konstigt ut :p

lite för lätt kanske?

Haha, loggade precis in här och såg att alla som svarat på frågan under svarade rätt :p Men kul att några vill vara med så jag fortsätter med detta, men ska komma på någon svårare fråga tills nästa gång :)

Länkar alla som svarade rätt (vilket var alla :p):
''jj'' hade ingen blogg
Sofia
Nikita
Louise
michelle hade ingen blogg
Johanna
''PM'' hade ingen blogg

va med :)

Veckans ''trognaste läsare'' :p Testar detta en gång och ser ifall det funkar.

För att vara med:
Svara på frågan nedan, svaret finns i något av inläggen som jag skrev denna veckan :) 7-13 feb!

Man vinner:
En länk till sin blogg/bilddagbok, vill ju att ni som inte har blogg eller bdb också ska kunna vara med så om man vinner så kan man skicka ett foto av sin häst/foderhäst eller något. Så att alla kan ha chansen att vinna :)

Frågan:
Vilket datum, månad och år köpte jag appis?

Den som först svarar rätt vinner och jag kommer inte publicera några kommentarer förrän tävlingen avslutas. Jag vet inte fall frågan är för lätt och det kommer bli för lätt att vinna. Men jag testar bara en gång! :) Tävlingen avslutas så fort någon svarat rätt.

Glöm inte eran mailadress ni som inte har blogg!

AVSLUTAD!

bloppis, pullargrimma

Nu har jag nästan sålt allt som jag inte har användning för.
Det enda jag har kvar är denna pullargrimman:

Storlek full, det är vita sömmar och silverspännen. Lädret är mjuk, saknar dock ludd.

Pris: 99 kr, köparen står för frakten.
Maila: isabellaf.blogg@hotmail.com
veckans..

..Trognaste läsare? Kanske nåt jag borde börja med? :p Jag tänkte typ att dom inläggen jag skriver under veckan kommer en fråga på och sen den som svarar rätt på frågan får en länk? Det är ju ändå rätt bra reklam till era bloggar :)

Sen kom jag också på en till sak, eftersom jag fortfarande har 2 bloggsvarsinbjudan att lotta ut så istället för att bara lotta ut dom så kommer jag på frågor som finns svar på i hela bloggen. Allså enda sen jag började, men såklart kommer dom inte vara för svåra. Så den som svarar rätt på alla frågor blir bloggens trognaste läsare och vinner en bloggsvarsinbjudan? :p haha

Bara nåt jag kom att tänka på och det är liksom något nytt som ingen annan blogg har haft innan :) Vad jag sett iaf, känns så tråkigt med dom vanliga veckans blogg. Men såklart kommer jag ha det också. Får testa det någon dag!

sooool

Red ut appis en sväng idag, super mysigt! Solen sken :)

3 bilder från idag:

Vägen jag alltid snackar om att jag rider på! Superbra nu på vintern när det är snö, raksträcka och man kan träna mycket skänkelvikningar/öppna/sluta, övergångar osv.. När det är lite svårt att rida i skogen då det är för mycket snö.

hästarna i hagen idag


Tess njuter i solen :)


Tjockis appis, haha. Nu ska hon komma i tävlingsform! :p


jag ville bara...

...säga tack för mailen jag får av er!
Det är verkligen jätte kul att ni vill ta hjälp av mej och jag tycker såklart det är jätte kul att kunna hjälpa till :) Och tack för alla positiva saker ni skriver om bloggen, det är verkligen jätte kul att höra :D

Idag är det sooooooool ute :) Ska bli skönt att rida i lite vårväder!

spooooooortlov :D

Äntligen, ska bli så himla skönt med lite ledigt. Tänk om man hade haft lov jämt, fast då hade man inte uppskattat det som man gör nu. Så det är nog bra att vi går i skolan :)

Ska lägga ner lite mer tid på bloggen under lovet, ska försöka skriva roliga och intressanta inlägg. Har blivit lite dåligt med det på sistone. ...Och även fixa en ny design ;)

Sen ska vi ju åka till veterinären med tess, längtar så himla mycket för jag vill verkligen veta vad hon har gjort...! Hur länge hon ska vila så man kan planerat något någon gång!

Ska snart till stallet, fårse om jag rider för det är typ snöstorm ute :p

Osammanhängande inlägg och opassande bild men skit samma :p

:)

La ju ut en film på bloggen för ett tag sen, men eftersom jag hade någon låt med där så kunde man ju inte se filmen (hatar youtube!!).. Så jag laddade upp den här istället :) Hoppas ni kan se den nu. Gjorde den här filmen när jag haft appis i exakt 1 år, allså 23 maj 2009 :)

Tur att man utvecklas föresten haha, klippen är ju mellan 2-3 år gamla så tänk på de :p


(hatar reklamen men ni får stå ut eftersom det inte går att se den på youtube :p)

appis, bra språng :)

Appis har ingen super teknik, speciellt inte om man jämför med tess :p Men det finns faktiskt en bakbensteknik någonstanns, den har hon visat några gånger :) Dock har appis något som tess inte har lika mycket av, viljaaaaaaaan att hoppa hindret. Appis är ett krutpaket jämför med tess haha, men det är bra med två olika hästar, det är då man lär sej mest!

Som här, någon träning från hösten 2009. Fina bakben :)

alla är vi olika

Ja, alla är vi olika och alla prioriterar vi olika saker. Många av oss har samma mål men hittar våra egna vägar dit. Därför är det så himla viktigt att kunna acceptera andra för hur dom är och på vilket sätt dom tränar. Vi alla har olika åsikter om allt då det inte finns något rätt eller fel, vi förlitar oss på olika människor och tror på det vi gör.

Jag tycker det är viktigt att kunna ta del av allas tänkade kring allt för att lära sej så mycket som möjligt. Det finns alltid något vi kan lära oss av alla, jag lär mej jätte mycket utav erat tänk kring saker och många av er tar säkert del av mitt tänk.

Men nåt som jag inte gillar är hur man uttrycker sej, man måste förstå att alla är olika och det finns varken rätt eller fel. Jag är jätte noga med att skriva, ''jag tror'' istället för att skriva ''det är så'' för det kan aldrig vara så. Om det inte är bevisat på något sätt. Jag tycker det är viktigt att komma med en anledning till varför man tycker som man gör och varför man väljer just att göra det man gör. Annars låter det väldigt opålitligt.

Jag har väldigt starka åsikter om vissa saker som ni kanske märkt och jag gör som jag tycker är bäst. Samtidigt som jag hela tiden kan lära mej av andra hur dom gör. Kan man inte ta del av andras tänkade har man väldigt svårt för att lära sej!

Jag tycker det är en viktig sak att tänka på vad man än gör i livet, man måste kunna acceptera andra och inte bara tro att en själv är bäst. Då blir livet lite enklare så slipper man hänga upp sej på andra som inte gör som en själv.. Så, ta del av andra och lär er helt enkelt! :)

Bara en liten tanke som kom upp i huvudet som jag var tvungen att dela med mej av :pJag prioriterar att ha mina hästar på lösdrift för att: det är det naturligaste för dom. Men jag accepterar fortfarande dom som har sina hästar i box, även fast jag aldrig skulle ha mina hästar i box igen! :)

hehe

Jaha, så min header var inte så omtyckt med andra ord.. :p Ne, men jag gillar faktiskt inte den heller. Får ta och fixa en ny, tycker det är mycket roligare med en fin header och design. Första intrycket på bloggen liksom! :)Gillade min förra väldigt mycket, men den kan jag ju inte ha nu. Lite somrig för de :p


pigg appis :)

Red ut på appis idag som vanligt, hon var pigg som vanligt! :) Hon kändes fin (som vanligt :p). Gjorde det vanliga (haha), skänkelvikning, öppnor och slutor. Det gamla vanliga helt enkelt, borde kanske göra något annorlunda imorgon? :p haha, kul mening.

Sen gjorde jag en övning (som jag inte brukar göra i vanliga fall, okej jag gjorde den igår.. haha) som vi brukar göra på hoppträningarna, man ökar några steg och då fjädrar man med med handen och sen samlar man ihop några steg och då fjädrar man imot med handen. Så man får ihop hästen och mer på bakbenen. Vi brukar göra den i galopp men jag galopperar ju inte än, men i galoppen gör vi 4 galoppsteg fram 3 tillbaks :) Tips på en liten övning! Ska nog avsluta innan texten blir allt för oseriös haha

Det verkar tyvärr som vi måste åka ner till veterinären med tess :( Varför har jag sån otur... Det blir isåfall på onsdag nästa vecka. Men man vill ju veta vad det är så fort som möjligt. Sen får vi hoppas på att hon inte behöver vila i flera månader. Vi som precis hade kommit igång med hoppträningarna..

Ingen som vill låna ut en häst till tävlingssäsongen? haha :p


nya tävlingsset? :)

Är jätte sugen på att köpa nya tävlingsset nu!! :p Ska bli jätte kul att komma igång och tävla igen!! Nu hoppas jag bara att båda hästarna är friska och fräscha :)

Dessa 2 har jag nu:

Christina sport, brunt!Appis i de :) Jag ser.. sur ut haha :p

Appis passar faktiskt jätte bra i brunt :) Speciellt på sommaren då hon har en lite ljusare färg. Det dåliga med detta är att de saknar stroppar så jag måste verkligen sy på nya... någongång haha :p

John Whitaker, sammets blått!

Har faktiskt aldrig använt detta. Blev aldrig att jag tävlade 2010 för appis var ju inte okej. Tror tess kommer passa bättre i detta blåa än det bruna.

Innan tävlade jag jämt i detta röda men nu sålde jag det för att passformen var inte så bra. Sen hade jag ingen matchande luva, den jag hade där var egentligen inte till :p Silvrig passpoal på luvan och guld på schabraket :p


Eftersom appis passar så bra i detta röda, så tänkte jag köpa antingen ett vinrött eller rött från john whitaker. Jag tycker passformen är väldigt bra på de!

Detta, sånt schabrak som jag lottade ut i bloggen för ett tag sen:

Lånade från google.

Eller detta:

Lånade från google.

Svårt val :p Tror det blir ett vinrött.. Eller vad tycker ni? :)

Till tess skulle jag vilja ha typ något i typ beige? Tror hon skulle passa i de! Får kolla på gbg horseshow :)

hiss/diss?

Vad tycker ni om headern? Tryck på F5 om ni inte kan se den!

Jag är inte alls nöjd, men jag har liksom inga vinternbilder alls knappt och jag vill ha en vintrig header. Tycker inte alls den ''visar'' vad min blogg handlar om.. Tror jag har denna någon månad till och sen tar nya fina vårbilder, eller så har jag den gamla bilden.

Ni får gärna komma med förslag på hur den ska se ut :)

(kommer såklart ändra om färger och så har bara fixat själva header nu..)


Vad tycker ni om nya header? :p
?
?
Free pollsbarbacka

Som ni kanske vet så rider jag nästan jämt barbacka på mina hästar!

Anledningen till de:

..Man får en bättre och stadigare sits
..Bättre balans
..Man lär sej att verkligen sitta ner och använda sitsen
..Mycket skönare för hästen att slippa sadeln, speciellt sadeljorden
..Om sadeln ligger fel så används den så lite som möjligt
..Man känner mycket bättre hur hästen rör sej
..Man känner vart hästen vill att man ska sitta=kan sadla på de stället sen
..Ger inga onödiga spänningar på något sätt
..Man blir mer ett med hästen tycker jag

Några bonus saker också:

..Går snabbare att göra iordning
..Slipper putsa sadeln
..Smidigare när man ska iväg till ridhuset, slipper ta med sadeln
..Slipper tvätta schabrak så ofta
..Varmare på vintern
..Såklart mycket mysigare och roligare

Dom enda gångerna jag inte rider barbacka är när jag hopp/dressyr tränar (har faktiskt tränat dressyr barbacka :p) och tävlar såklart. Sen när jag hoppar själv har jag ibland sadel och ibland inte. Appis kommer jag dock rida igång barbacka så hon kommer gå utan sadel nu i flera veckor!

Jag tror hästen tycker det är mycket skönare utan sadeln och spänner sej inte i onödan ifall den skulle ligga fel eller bara irritera. Dessutom som ryttare får man en mycket bättre sits enligt mej, man kan aldrig fuska när man rider barbacka och ställa sej i lätt sits och ha balansen i tyglarna... Sen känner man verkligen mycket bättre hur hästen rör sig, speciellt om hästen arbetar med ryggen eller inte!

Det enda som skulle kunna vara dåligt är att man sitter rakt på hästen och sittbenen skulle göra ont på hästen. Men det är väldigt delade meningar om de, jag har dock bara hört en säga att det inte är bra att rida barbacka utan man ska ha en tjock padd under. Men jag tror att om hästen är bra musklad så gör det ingen skada för hästen, isåfall skulle en felliggande sadel göra mer skada!

Rider ni mycket barbacka? Varför, varför inte?
Tess efter en barbacka tur :)


putsmedel

Tänkte tipsa om putsmedlerna jag använder :)

Jag använder curium soap tvål och balsam. Tycker det är jätte bra, lädret blir rent och mjuk. Dessutom är det smidigt att använda de eftersom tvålen är på flaska! Trodde faktiskt inte tvålen skulle räcka sålänge men har haft den enda sen sommaren och den är nog minst halvfull och jag putsar nästintill varje dag!Balsamet går att köpa bla här och tvålen bla här! Jag köper dock inte de på internet utan på charlies :)

Ska bli bättre på att skriva om utrustning då många av er vill de :p

:D

Red ut appis barbacka :) Hon var jätte fin, jobbade mycket med öppnor och slutor i både skritt och trav! Lite pigg blev hon imellanåt men sån är ju hon :p Så kul att äntligen få börja rida henne ''ordentligt'' igen :D Har verkligen saknat de!

Sen tess, blev lite horsemanship på banan! Hon var jätte duktig, lärde henne faktiskt skrapa med hoven vilket hon lärde sej nästan direkt! :) Sen verkar henne svullnad börja gå ner nu och hon är inte lika varm. Så förmodligen var det bara en lättare vrickning då hon inte har varit halt någonting. Får hoppas på de!


En sommarbild på appis :) Känns som det börjar gå mot vår snart!!!!!! Fast de ska tydligen frysa till snart igen... :@

haha

''hej din blogg suger''

Hahahhaa roligaste kommentaren! Frågan är då, varför läser du den?

ridpass

Red ut på appis barbacka (rider alltid barbacka på henne nu), skrittade och travade lite på vägen! Helt okej underlag faktiskt, gjorde mycket öppnor och slutor i skritten och lite skänkelvikning i traven. Hon blev lite pigg efter vi travat lite, annars var hon fin som vanligt :)

Sen när jag stretchade var hon jätte mjuk och fin i bakbenen, kul :)

Tess vilar ju fortfarande, hennes svullnad har inte gått ner på en vecka nu. Men idag såg det faktiskt ut som den gått ner lite, kan ha inbillat mej. Men vi får se. Har iaf fixat tid hos veterinären nu, han tyckte vi skulle vänta en vecka till men har den inte gått ner då får vi åka ner.

Ska nog ändra hela designen någon dag, för nu har jag äntligen fixat photoshop på datorn igen.. Några tycker den är lite tråkig, vilket jag också tycker. Men vintern=tråkig :p

bloggsvar

Måste hiss bloggsvar! Tycker det är jätte bra och smidigt att svara på era frågor. Man missar inte någon och ni som inte har blogg kan man svara på ett smidigt sätt :) HISS till de!

Tänkte fråga:

Vad tycker ni om de?
Läser ni alla frågor och svar?
Får lotta ut en bloggsvarinbjudan igen snart! Så håll koll :p

gårdagens ridpass

Red som sagt appis i ridhuset igår! Hon var jätte fin med tanke på hur lite hon är riden nu på senaste. Sen var det ju första gången vi travade på flera veckor. Hon känns väldigt mjuk i munnen och i sidorna. Hon jobbade bra med bakbenen och gick mestadels i en avslappnad form! Ibland kunde hon bli lite stressad efter traven men det löste sej :p

Sen är hon otroligt känslig att rida, nåt som jag inte tänkt på innan men nu när jag har tess att jämföra med så känner man verkligen det. Man måste vara jätte försiktig med hjälperna och verkligen vara tydlig :)

Klippte ihop lite små klipp, batteriet var dåligt så kameran dog hela tiden..


(ingen jätte bra kvalité, det är den vanliga fotokameran..)

saknar att tävla.....

GUUUUUUUUUD va jag saknar att tävla! Missade ju HELA 2010!!!!
Nu när jag börjar komma igång med appis (såklart långt kvar innan vi kan börja hoppa) så känns det som vi är ett steg närmare tävlingarna iaf :) Kommer bli så kul att ha med både tess och appis! Tror appis saknar att tävla minst lika mycket som jag gör. Det är så roligt att ha med henne på tävlingar för man märker verkligen hur kul hon tycker det är :p Fina appis.

Hoppas bara inte det är något med tess kota nu för dååååå... blir jag sur.

Andra tävlingen :p Appis överhoppade sej lite då.. haha, jag såg konstig ut..

ridhuset

Har ridit i ridhuset med appis :) Travade för första gången på flera veckor :D Hon kändes jätte fin. Pappa filmade lite så lägger upp en film imorgon.

Nu ska jag kolla one tree hill och sen sova :p Gooooonatt!


Mina fina hästar <3

:)

Jag tänkte bara skriva igen att jag inte accepterar vänfrågningar på facebook. Av den anledningen att jag inte vill ha sånna som jag inte känner! Har accepterat några av ''misstag'' och inte orkat ta bort, men nu vet ni de :)

Om ni vill snacka med mej förutom genom bloggen kan ni adda min blogg msn: isabellaf.blogg@hotmail.com. Jag har endel vänner där och loggar in lite då och då faktiskt. Kul att prata med er läsare! :)

appis :)

Ja visst är det appis på bilden under, många trodde även att det var tess vilket var lite kul :p Håller på att fixa gamla bilder i mappar osv.. Så hittade jag den!
Detta var sommaren 2009. Gillar färgen hon hade där, den hade hon inte denna sommaren. Hoppas hon får den till sommarn :)

2 bilder till från samma sommar, hon såg så omusklig ut på den andra bilden i inlägg under jämfört med dessa.ser ni vem detta är?


RSS 2.0