helsyskon

Såg att tess mormor Mirca G är helsyskon med Irco Mena och Marcoville! Det är ju inte så vanligt att hästar är helsyskon, så detta var lite kul :) Dom är u. Ballymena Park och e. Irco Marco.

Här är deras mamma, Ballymena Park, hittar inget om henne.


Deras pappa, Irco Marco. Placerad i svår hoppning. Var en elitpremierad hingst, har fått många fina avkommor.
Deras avkommor.

Marcoville reds av Maria Gretzer och blev 6a i OS 1992.


Hittade en film oxå :)


Irco Mena var/är en elitpremerad hingst som har fått många fina avkommor. Han tävlade VM med Royne Zetterman 1994.


Tess mormor då, Mirca G jag vet faktiskt inte så mycket om henne. Bara att hon har placeringar i svår hoppning. Här är hon iaf :)


Kul att veta lite mer om tess stam :)

hej! :)

Idag fick båda hästarna behandling av kiropraktorn, appis var lite skeptisk som vanligt :p men tess är så samarbetsvillig! :) Tess hade blivit mycket bättre sen sist vilket var kul, inga större saker på henne. Appis var lite mer på vilket inte är så konstigt. Så fick lite stretchingövningar jag ska göra på henne.

Red dom nu på em, väldigt lugnt med appis. Skrittade bara då hon spänner sej så lätt och vill helst inte att låsningen ska komma tillbaka direkt, hon kändes mjuk och fin :) Tess red jag runt galoppbanan, tog det ganska lugnt. I början var hon väldigt framtung men mot slutet kändes hon jätte fin :) Hon försökte inte stanna någonstans heller utan hon gick fram överallt och var inte alls tittig. :)

dagens ridpass

Båda hästarna var jätte fina idag :) Så fina hästar jag har!

Appis: Red henne först på dressyrbanan, det är mjukare underlag där och hon verkar gilla det. Hon kändes super fin, speciellt i traven! Kunde korta, länga, rida skänkelvikning, övergångar osv... Hon lyssnade på allt, dock så orkar hon inte riktigt skänkelvikningarna hela vägen men det kommer :) Riktigt mjuk i sidorna också. I galoppen är hon fortfarande svag och spänner sej lite. Så där försöker jag bara nu rida henne rak och ibland tom utåtställd på volten för att få med bogarna. När hon sen stärkt sej lite mer i galoppen kommer jag börja ställa igenom henne i sidorna och börja med lite öppna igen :)

Gick sen till hoppbanan och tog några språng, hon hoppade jätte bra! Men hon taggade till och blev lite svårriden. Då blir det lätt att det går lite för sakta och tappar galoppen eller så går det för snabbt och hon blir lång. Men mot slutet fick vi in en bra rytm och var mittimellan för sakta och för snabbt och då kändes det jätte bra :)

Tess: Red ut henne och rejsade :p, gjorde mycket tempoväxlingar i galoppen. Hon kändes pigg för att vara henne, red bara i skogen brevid stallet och där är det inte så mycket raksträckor utan bara backar så kunde inte jobba henne så mycket just med skänkelvikningar och så. Men ska nog till galoppbanan imorgon och där är det plant och raktsträckor hela vägen.

Dessutom gick det jätte bra när jag skulle rida iväg från stallet, hon ville stanna men jag fick fram henne ganska lätt. Känns jätte bra nu så man slipper tänka på de!! Man försöker lätt strunta i uteritterna då för det är så jobbigt just när man ska rida ifrån stallet.

Långt och utförligt inlägg ;)

provridning 2010

Tänkte faktiskt lägga ut lite provridningsfilmer på några av hästarna jag provred när vi skulle köpa tess. Skriva varför vi inte köpte den osv... :)

Börjar med anitra, e. Platini, 9 år(?) gått 1,20 stadigt, henne provred jag samtidigt som tess. Då det var hon (som sålde anitra) som hade tess för försäljning.

Varför vi inte köpte henne var för att vi hade besämt oss för att förmodligen köpa tess. Även för att hon blev såld dagen efter jag provred henne. Sen var det inte riktigt min typ av häst eller vad jag letade efter, men en fin häst som hoppade bra och var rädd om sej :)

Hiss eller diss till detta inlägget? Vill ni se mer hästar jag provred? :)

Här är en liten film också!


harwest

Har hittat appis pappa!!!!! :D Som jag har letat men äntligen en liten bild på honom, dock så hittar jag inget om honom, hade varit kul att veta tävlingsreslutat. Men hittade lite avkommor från honom :) Kul att se faktiskt.

Här är han iaf, tycker han är väldigt lik appis :)
e. Indoctro u. Havanna f. 1994, kommer utsprungligen från Nederländerna och står nu i Polen.


bilder från havet del 2 :D

Åhh, det var verkligen härligt, synd att man inte får rida där på sommaren :(


bloggsvar frågor

Nu har jag fått över 80 frågor på bloggsvar. Verkar som den varit uppskattad :) Även fast jag får mycket frågor i kommentarer också men försöker svara på dom i veckans fråga eller på era bloggar :) Iaf så har jag fått ganska många liknande frågor i bloggsvar så tänkte svara på dom i ett inlägg här eftersom de verkar som det är intressant att veta?

Vilken skola går du på?
Realgymnasiet!

Hur fick du en egen domän till din blogg?
Köpte den från en hemsida för typ 100 kr :)

Kan du inte lotta ut en inbjudan till bloggsvar, vill väldigt gärna ha :)
Har fått denna frågan väldigt många gånger och varje gång har jag alltid skrivit ''jag ska ha det snart så va med då''. Haha kanske dags att lotta ut en nu då? Har ju 2 kvar :p

Har du gjort din design själv?
Japp det har jag.

Vad tycker du om pessoabett? Vilket bett tycker du personligen är bäst, både för hästen och för dig?
Jag tycker inte om pessoabett, inte något ''skarpt'' bett överhuvudtaget. Jag rider på ett väldigt milt bett, novabettet. Jag anser att bromsen inte sitter i handen utan i sitsen. Att stoppa in ett skarpt bett i munnen på hästen är bara en genväg till att bromsa upp hästen. Det är min åsikt. Jobba med sitsen istället och hästen kommer att jobba mycket bättre och bli hundra gånger lydigare.. För när du väl tar i bettet sen när det väl behövs kommer hästar vara så enormt känslig!

Vad har du för täcken på dina hästar på vintern?
Appis var inte klippt i år och gick utan. Tess var heltklippt och hade 200 g. Detta var alltså när det var som kallast. Dom gick ute dygnet runt hela vintern.

Hur ofta hoppar du?
Beror på vad man kallar hoppning. Men det är olika med tess och appis. Appis ''hoppar'' jag småhinder med ca 2-3 gånger i veckan (kan vara på banan eller ute i skogen), det är för att hon inte ska göra hoppningen till en så stor grej och spänna och stressa upp sej. Tess kommer jag hoppa mycket ute, mycket stockar i skogen så hon får mycket framåtbjudning. Även ta något/några språng på banan kanske 2 gånger i vecka på tittiga hinder. Det beror helt på hur hon utvecklas. Sen hopptränar jag varannan vecka och då hoppar dom ju lite högre. Även 2 dagar innan tävling brukar jag hoppa någon liten banan på den höjden jag ska tävla.

Vart har du dina hästar uppstallade?
Här: http://stalltoveryd.se/

Kan du inte ge tips på hoppövningar?
Har redan lagt ut massa övningar, kolla här: http://isabellaf.se/2010/december/utkast-nov-29-2010.html och skriv om det saknas någon :)

Hur hinner du med att rida 2 hästar varje dag?
När man gör något roligt finns alltid tid! Prioriterar och planerar :) Jag har mina hästar på lösdrift vilket underlättar och man sparar tid. Jag mockar 1 gång i veckan, dom andra dagarna är det bara att åka upp och rida!

Sen har jag fått många frågor om att ni vill ha tips men det är ju ganska enskilt.

mail.

Ville bara säga att jag är lite seg på att svara på era mail men jag läser alla och svarar på dom så fort jag orkar. Då många är ganska långa och kräver genomtänkta svar :) Så nu vet ni, så slipper ni undra om jag fått era mail. Uppdaterar mer imorgon, sjukt trött nu!!!

dagens ridpass

Appis: Red runt galoppbanan, hon var pigg men väldigt lydig. Har lagt fokus på att hon ska vara rak i trav och galopp, i traven är hon spikrak så började lite med skänkelvikningar/öppna/sluta, jätte fin var hon. I galoppen är hon rak i höger men i vänster springer hon snett. Så får jobba vidare med de innan jag börjar flytta henne i galoppen :)

Sen galopperade jag över några små stockar också, har tänkt att sluta hjälpa henne med avståndet innan hindret så hon får tänka själv lite istället, ett tag. Så la bara upp en bra galopp och galopperade i samma galopp mot hindret så fick hon helt enkelt klura ut själv när hon skulle hoppa av. I vanliga fall lägger jag alltid henne rätt, men nu ska hon få tänka lite själv ett tag! :)

Tess: Red ut med emma, vi skrittade bara en sväng i skogen. Imorgon blir det galoppbanan och rejsa :p Fårse fall vi kommer ifrån stallet också. Men det ska nog gå bra!

hösegel

Vi var och köpte ett hösegel (tror jag det heter) idag. Har pratat om de länge men det har aldrig blivit av, det är så jobbigt att fylla hönät och allt trillar ändå bara ut i transporten :p

Så idag testade vi det när vi åkte hem och det funkade bra, dom spillde inget hö alls och kunde äta lätt.

Köpte de från hööks för 429 kr, sen var det 10 % rabatt också! :) Hoppas kvalitén på det är bra också, men det märker man väl :p

Vet inte fall vi hängde upp de för högt, sen så var det inte det smidigaste att lasta heller eftersom det var ivägen. Får väl hänga upp de efter man lastat ist :p

f&s

Här kommer lite svar på några frågor, har faktiskt inte fått så mycket frågor på senaste. Men om ni har någon fråga så kan ni skriva den i detta inlägget här så fyller jag på med frågor i detta inlägget!

kan inte du visa oss en film på hur du bor?? nu??
Svar: Menar du på våran sommarstuga? Isåfall ja, inte så mycket att se så tog bara några bilder istället :)
kanske en bild på hur hästarna bor när ni är på landet?
Svar: Som sagt så har vi dom i ett stall 2-3 km från sommarstugan. Har haft dom ute dygnet runt i en gräshage. Denna gången var det bara vi som stod där, tur att vi har 2 hästar annars hade vi inte kunnat stå där ju :p Tog bara en snabb bild på hagen, inte så mycket att se egentligen. Dom går i den hagen där terränghindrena är!


Har du samma sadel till båda hästar? :)
Svar: Japp, och har provat ut den på båda hästarna. Dock så lägger jag i två ''kuddar'' när jag använder den på tess då hon inte är lika bred fram vid manken som appis. Jag tror inte heller när hon musklat sej ordentligt att hon kommer bli lika bred som appis. Men man kan ju alltid hoppas :p

är inte den första hästen lite överbyggd bak?
Svar: Jo, eller va, syns inte de? Låter som du menar att det är någon negativt. Det har hon alltid varit och kommer alltid att vara.

Uppdatering, fråga!

Skulle du inte kunna ha en liten bloppis med ridkläder och häst-tillbehör? :)
Svar: Tror inte jag har så mycket till salu, men ska kolla. Isåfall lägger jag ut de här :)

få en frisk och hållbar häst

Tänkte skriva lite hur jag lägger upp det kring att ha en frisk och hållbar häst. Varken appis eller tess har blivit skadade pga för hårt tränade. Appis har heller aldrig varit skadad så länge jag haft henne förutom efter vi gick omkull. Då hon fick en spricka som ledde till kotledsinflamation.. Men än så länge verkar appis ha väldigt fina och starka ben vilket även veterinären sa :)

- Stor hage med och utvistelse dygnet runt.

Det gör att hästen rör sej dygnet runt vilket jag tycker är en väldigt viktig del. När hästen står stilla i en box eller liten hage belastar den samma ställe hela tiden - punktbelastar. Den blir stel och kall i kroppen. Man känner ju själv att man får lite ont på vissa ställen när man sitter länge vid datorn. Jag tror faktiskt det blir samma sak för hästen eftersom den inte är skapt för att stå stilla. Så jag tror mycket på att hästen ska röra sej dygnet runt för att hålla sej frisk.

- Grundträning.
När man sätter igång hästen så måste man lägga upp en bra grund. Sätter man den i för hårt arbete för snabbt kommer den inte hålla. Så detta är jätte viktigt, stärka upp hästen inför det senare hårda arbetet.

- Varierad träning.
Som rubriken lyder, mycket varierad träning. Uteritter, klättring, intervaller, dressyr, hoppning, longering, skrittpass osv.. Dom tränar olika muskler och belastar olika delar av kroppen vilket gör att dom inte överbelastar nåt.

- Träna mycket ute i skogen.
Jag tror på att träna mycket ute, hästarna tycker det är mycket roligare och får automatiskt framåtbjudning. Det är inte bara en volt man rider runt på utan det är rakt spår med många olika underlag. Det blir mer naturligt för hästarna och man får ut mer av det man vill.

- Olika underlag.
Jätte viktigt att tänka på vilket underlag man rider på och framförallt variera. Rida mycket på mjuk som på hårt underlag. Men kanske inte galoppera på hårt underlag samtidigt som man kanske inte rider i för ljupt underlag.

- Rida hästen på bakbenen.
Detta tycker jag är en jätte viktig del i ridningen, att man rider hästen på bakbenen. Funkar det funkar allt kan man nästan säga. Hästen överbelastar inte sina framben vilket tex minskar kotledsinflamation på fram. Hästen får bära upp vikten med bakdelen som den är skapt att göra.

- Kiropraktor.
Kanske låter som en konstig punkt då det inte är jätte vanligt. Men det är så viktigt att hästen inte har några spänningar eller låsningar för det kan göra att hästen går på ett speciellt sätt eller inte kan använda sina muskler pga spänningar. Vissa hästar har jätte lätt för att spänna sej och vissa inte. Som appis, det är jätte viktigt att kolla upp henne med jämna mellarum då hon lätt spänner sej. Medan tess är avslappnad i sej liksom och spänner sej inte för saker som appis gör.

- Känna sin häst.
Det är viktigt att känna sin häst, så man kan lägga märke till dom minsta ändringarna dom gör. För då kan man så tidigt som möjligt upptäcka om hästen är skadad. Så man lägger märke till vilka betéenden hästen har i olika situtationer.

Detta var några av sakerna som jag prioreterar, sen finns det massa saker till. Men detta är nog dom största! Ni får gärna tillägga något om ni vill, eller berätta hur ni lägger upp de :)

nya tyglar

Har helt glömt bort att visa när jag köpt nya saker till mej eller hästarna. Måste bli bättre på de då det verkar vara väldigt uppskattat, eller? Ska bli bättre på de isåfall :)

Har köpt nya tyglar, idag faktiskt. Älskar lädertyglar med små stroppar på, och nu när jag har två träns så var jag tvungen att köpa ett par till :) Känns som det är bra läder på dom också!

Märke: Hubertus classic
Pris: 495 kr

Köpte dom på erik's hästshop.dagens ridpass + bilder :D

Hoppade lite med hästarna idag på terräng hindrena. Gick väl helt okej, började med tess och appis ridning satt kvar lite i mej så red lite väl mycket med handbromsen i. Men det släppte bra mot slutet, hon var riktigt framåt idag också vilket var kul. Testade att hoppa graven (tror det heter så) med tess och hon stannade en gång men sen hoppade hon utan problem, lite högt bara :p

Appis var lite spänd och springig idag och det kan nog vara för vi galopperade lite snabbare igår på stranden. Så hon hoppade lite spänd och då försvann hennes språng. Hon rejsade lite efter hindrena också... Men mot slutet slappnade hon av lite bättre så hoppade inte jätte mycket med henne.

Här kommer lite bilder också, segt att ladda upp här därför jag uppdaterar så sent. Haha, appis hängde på mej och tess när vi hoppade (red ju i deras hage) och hon hoppade tom några av hindrena som vi hoppade. Haha, överambitiös häst? :p

Haha ser så fult ut att ha linne och säkerhetsväst över.. :p Appis hängde på mej och tess!

Tess:Som sagt, appis hängde på oss :p Lite synd bara att pappa inte fick någon bild när appis hoppade hindret själv.Appis: (som sagt, väldigt spända och dåliga språng idag..)

godmorgon

Imorgon åker vi hem till Jönköping igen så sista gången jag rider här nere nu, ska såklart passa på att hoppa lite terräng hinder igen :p Sen fick jag en liten fråga igår:

och kanske en bild på hur hästarna bor när ni är på landet?

Det kan jag fixa, vi har ju dom i ett stall 2-3 km här ifrån sommarstugan. Säg till om ni vill att jag ska visa något annat, så fixar jag de. Ska även (äntligen) försöka fixa en lastningsfilm som många ville för ett tag sen. Så hoppas jag kan de idag :D

Nu ska jag sola och bada i poolen, det är ju typ sommar nu :DD


Appis igår :)

bilder från havet del 1 :D

Tack för alla kommentarer jag får nu, så himla kul!!!! :D Så fortsätt med de, här kommer några bilder från idag :)

Började med appis, red barbacka :)Som sagt appis ville inte gå i själv och lämna tess :p

Så fick galoppera tess istället :)

Hon verkade tycka det var superkul och blev pigg :D

Sen fick appis följa med ut tillsammans med tess, det verkade hon tycka var jätte kul :p Hon började rejsa om tess och mej i galoppen hela tiden, knäpphäst :p


Sen när vi kom tillbaka var jag trött... haha


Laddar upp fler bilder om någon/några dagar!

havet

Red som sagt i havet idag. Pappa följde med och red ner en häst. Appis verkade inte vara så taggad på de men tess tyckte det var kul :D Så appis gick bara lite i vattnet till en början, sen galopperade jag tess lite. Sen tog jag appis med i vattnet när jag red tess och det verkade hon tycka var jätte kul. Så galopperade båda hästarna i vattnet, så kul :D

Blev en hel del bilder! Vill ni att jag ska ladda upp dom? :D

Liten smygtitt:

terräng

Igår red jag i deras hage och hoppade lite terränghinder. Började att rida tess och då hade jag kvar appis i hagen. Tänkte att hon bara skulle stå och äta endå. Men, haha hon sprang med oss när vi galopperade och bockade och hade sej :p Appis är för rolig! Ökade galoppen väldigt mycket på tess och där hängde appis på!

Men tess kändes fin och framåt, tog bara några små terränghinder med henne och hon hoppade allt utan problem :)

Sen red jag appis och då var ju hon uppvärmd och klar haha. Hon kändes fin hon med, rejsade aldrig iväg efter hindrena och var väldigt avslappnad. Superfin va hon helt enkelt! :) Hade tess i hagen samtidigt som jag red appis men tess bara stod och åt :p

Lite på bilder på appis, blev inga på tess tyvärr.Appis framben är så fina på låga hinder :pIdag ska jag rida ner till stranden och rida i havet :D Så kul!!

feg kommentar

alltså kan du sluta dra hästen i munnen!? nog för att hindret är lågt... men du som är intresserad av just hoppning borde ju faktikst tänka lite mer på det! fy fy!

Svar: Brukar inte ta upp sånna här kommentarer men denna gången gör jag det. Jag måste säga att en av mina starkaste sidor inom ridningen är just min mjuka hand. Och jag fattar inte hur du kan dömma min hand på en enda bild?? Då tycker jag du dressyrryttare (?) ska lära dej nåt här!!!
Alla har olika ridstilar och för mej tycker jag det funkar bäst att ha en mjuk kontakt med munnen över hindret och inte släppa kontakten då man tappar rytmen efter hindret. För mej handlar det om att ha en jämn och mjuk kontakt över hindret och inte släppa kontakten med munnen. Man känner så väl hur mycket man kan ha kontakt med hästen mun över hindret och inte. Man ser när hästen landar om hästen blir ryckt i munnen, om jag skulle rycka hästen i munnen över språnget så skulle varken tess eller appis använda ryggen ett skit. För det är när hästen blir ryckt i munnen över hindret bara några få gånger som hästen slutar använda ryggen. Man ser tydligt på när en häst hoppar om den tidigare blivit ryckt i munnen. Och tess använder ryggen så väl och har tom blivit bättre med ryggen sen hon kom till mej. Så jag kan skriva rakt ut här att jag drar inte mina hästar i munnen över hindret och skulle aldrig göra. För då skulle båda tappa sin fina ryggverkan!!!!

Förlåt för ett argt inlägg till er andra, men jag blir så trött på folk som sitter bakom sina datorskärmar och inte har något bättre för sej och försöker hitta fel hos andra bloggare. Varför gör man det? Mår man bra av det eller? Eller har man inget liv? Dessutom dömma på en liten bild... Ahh! BLIR SÅ TRÖTT!

En liten bildserie och jag kan inte se på en enda bild att jag rycker henne i munnen! Fast jag över hela hindret har en mjuk och jämn kontakt med hennes mun.

ridabstinens

Alltså jag har typ världens ridabstinens :p Haha, hela tiden nu för tiden! Vill bara åka till hästarna nu och rida en sväng, båda känns fina nu och känns som jag kan öka svårigheterna lite. Längtar seriöst tills imorgon när jag ska till stallet :p Så himla kul, tror det beror på våren och framförallt att båda hästarna är friska och fina :) Båda ska få ridas på fältet imorgon, längtar :D

Någon som känner detsamma nu när våren är här? Älskar att rida på våren och sommaren!


dagens ridpass

Pappa o jag red ut idag! Pappa red appis först barbacka men hon var ganska pigg så vi bytte hästar så vi kunde galoppera då jag hade sadeln på tess. Så vi travade och galopperade lite skogen, eller appis bara studsade med mej :p Haha, o tess var faktiskt riktigt framåt idag :) Kul! Hon har faktiskt fått mycket mer framåtbjudning nu denna veckan jag varit här då jag bara lagt fokus på att hon ska gå framåt, galoppera fort i skogen osv.. :)

Sen mätte vi hästarna, eller bara med en tumstock och appis är ca 1,56 och tess knappt 1,60. Fast tess känns mycket större, allså jag tycker hon nästan är för stor haha. Men tror det är för hon fått mycket mer muskler nu som hon känns så stor :p Får helt enkelt vänja mej!


Hästarna idag :)

appis igår :)Frän heeest :p

frågor

Har fått ganska många sånna här frågor på sistone och det är bättre ni mailar dom istället, så slipper jag svara på dom i ett inlägg hela tiden! :) Men svarar på 2 nu här.

Hej! Jag har en fråga till dig. För ca ett år sedan var jag med om en olycka med min häst. Jag ramlade av i skogen och bröt armen. Som tur var klarade min häst oskadd. Jag är fullt frisk nu men jag har ett problem. Jag är livrädd för att trava eller galoppera... Har du några tips på hur jag ska bli av med min rädsla. Jag har försökt att trava eller galoppera med det slutar med att jag blir livrädd och min häst blir lika rädd han.. Tack för en bra blogg :) /Sarah

Svar: Börja steg för steg, och känn hela tiden så du inte spänner dej. För som du skrev så känner din häst av det jätte lätt. Börja med att trava någon långsida bara och skritta resten av passet och så ökar du sen. Det är bara onödigt att försöka skynda sej tillbaka där man en gång var då det är lätt att man tappar självförtroendet helt och för börja om. Sen kanske du kan testa att någon longerar dej? Eller kanske rida någon stadig häst som är jätte säkert?

Jag har ett problem, min häst är rätt hård i munnen just nu och är inte särskilt mjuk oså.. Har du några tips på hur jag kan få henne att vara extra fokuserad och för att få henne mjuk och lätt i munnen? :)

Svar: Vet inte riktigt hur du menar med hård, är hon framtung eller stark eller ''seg''? Men jag skulle nog försöka använda handen så lite som möjligt och jobba med sitsen istället. När du väl använder handen kommer hästen vara mer uppmärksam, sen tänk på att ge eftergift i handen så snabbt du tagit en förhållning. Sen om den är framtung så jobba mer med övergångar, tempoväxlingar och halvhalter för att på henne mer på bak. Och använd som sagt handen så lite som möjligt. Vet inte riktigt mer då det är så svårt när man inte känt det själv :p

helkropps bilder

Tänkte jämföra lite bilder nu på hästarna, tog ju några på tess precis när hon kommit hem till mej och sen några för en månad sen. Så idag tog vi nya. Här kommer dom :)

APOLONIA!

25 mars 2011:

Några veckor efter att jag börjat sätta igång henne. Tjock och omusklad var hon :p


20 april 2011:Lite skillnad kanske? :p Appis har verkligen blivit fin! Hon har bantat ner sej bra :) Sen har hon fått mer muskler och mer ska det bli!

QUINTESS!

28 november 2010:

Väldigt kassa bilder. Här hade hon vart hos mej i någon vecka :) Va liten hon va :p
25 mars 2011:

Jag vet att hon är fet här men det var precis när vi kommit hem från hawaii och medan jag var borta så reds hon inte fullt och blev lite fet helt enkelt.


20 april 2011:

Jag tycker tess har musklat på sej jätte bra, hon ser mycket större ut än på dom första bilderna. Sen blev hon ju lite fet när vi var borta, men nu tycker jag hon har bantat sej bra men måste ner några kilon till. Men det ska nog gå bra :) Sen ska hon nog kunna muskla sej lite till! Fin färg har hon fått nu också.

Vad tycker ni, ser dom ut att ändra sej i kroppen åt rätt håll? :)

hihi

Så ska det se ut med kommentarerna ;D Här har ni videobloggen jag gjorde igår när jag skrittade appis barbacka och hade tess med :)Vad tycker ni? Mer sånna här filmer? :)

videoblogg?

Gjorde en videoblogg när jag var ute och skrittade hästarna idag! Vill ni att jag lägger upp den?

Kommenterar ni bra så gör jag de :)

Uppdatering: Kom igen nu då, vill ni inte se videobloggen? :D


hoppträningen igår

Hopptränade som sagt igår, red bort till Eamon Hickey och tränade där för honom. Nytt ställe för tess och hon skötte sej bra :) Hoppade övningen nedan, skulle bara få in en jämn rytm och rulla på över dom tre räckena. Samt byta varv efter varje gång. Samtidigt som jag hoppade ställde han fram fler titthinder och det ända hon stannade och tittade på var en liten mur. Resten hoppade hon som ingenting, i slutet fick vi in en jätte bra galopp och rytm och hon tittade inte på nåt. Hoppade utan problem över två vattenmattor, en kort och en lång! Så jag är nöjd med henne :)

Sen pratade vi lite om att hon är så tittig och spänd i nya miljöer, så han tyckte vi skulle ut och hoppa små clear rounder på ca 60 cm och även åka och hoppa banor i nya ridhus. Sen när man väl börjar tävla på riktigt kommer det inte vara något stort problem och det är mindre chans att vi tappar förtroende för vandra när hindrena blir högre! Så har strykt mej från tävlingen på måndag, så ska jag försöka hitta någon clear round i närheten när vi kommer hem.

Hoppövningen vi gjorde igår:


Blå=galopp                       (ca 13 meter mellan räckena, 3 galoppsprång för storhäst)
Röd=trav

Ska försöka förklara så bra som det går. Bild ett: börja på kvartlinjen i höger galopp vid pilen, hoppa dom tre räckena, sväng höger upp på kvartlinjen igen och fortsätt fram till snett igenom. Sakta av till trav vid snett igenom och vänd snett igenom. Fortsättning på bild 2: Fatta vänstergalopp på kvartlinjen och vänd upp och hoppa dom tre räckena, sväng vänster upp på kvartlinjen galoppera till snett igenom. Sakta av till trav, vänd snett igenom och börja om på bild 1 igen. Fatta höger galopp på kvartlinjen och hoppa dom tre räckena igen osv...

Så håller man på så till man fått in en bra rytm och galopp, hindrena behöver inte vara mer än 50 cm!

Tips! Se till att ha en bra galopp i svängen upp mot linjen då svängen är ganska skarp, har man inte det tappar man galoppen och rytmen helt och man får förmodligen in mer än 3 galoppsprång i linjen.

uppdatering :)

Hej!! :)

Tog en liten bloggpaus och nu vill jag bara logga in här och skriva igen :p Har fått kommentarern och mail om att inte sluta blogga, och så känns det inte nu heller! 
Anledningen till att jag skrev inlägget nedan var för att om jag skulle sluta blogga så vill jag inte bara ta bort den/sluta rakt av utan skriva lite i förväg. Nu när det faktiskt är många som läser. Men som sagt, som det känns nu vill jag fortsätta!

Iaf, har hänt lite sen sist jag uppdaterade, har fått mycket hjälp med tess. I förrgår så fick jag hjälp med problemet som jag har när jag ska rida ut. Hon bara vänder eller stannar. Men fick några övningar som jag skulle göra från marken och uppsuttet. Men framförallt få framåtbjudning i henne. Hon måste ta skänkeln och bjuda framåt.

Igår hopptränade jag henne vilket gick jätte bra :) Ska skriva mer om det i ett annat inlägg och hur jag ska lägga upp de med henne eftersom hon var så pass spänd/tittig på träningstävlingen.

Appis är jätte fin nu, dock lite för mycket energi och fortfarande svag=springig häst. Sen i hoppningen är hon riktigt pigg :p Men hoppas hon lugnar ner sej lite snart haha

tankar kring bloggen

Har tänkt publicera detta inlägget många gånger men aldrig gjort de. Så nu tänkte jag göra de, och misstolka det inte nu med att jag ska sluta blogga för det ska jag inte. Bara att jag inte tycker det är lika kul längre pga olika anledningar och att jag funderar på det ganska ofta nu för tiden..

Jag har funderat ganska många gånger nu, ett tag, på att sluta blogga. Det finns många anledningar till varför. En av dom är att enda sen vi gick omkull förra året har jag bara haft otur, otur och otur med precis allt. Och det är så tråkigt och framförallt jobbigt att behöva skriva ut det här. Gör man inte de så är det massa som undrar och tjatar ihjäl en på att man ska berätta. När något tråkigt har hänt så vill man bara glömma det och inte sitta och skriva ett långt, framförallt utförligt inlägg i bloggen för att berätta allt som hänt. Samtidigt är det svårt att hålla sånt undan också, eftersom man märker de så lätt och många börjar undra.

Men sen finns det anledningar till att inte sluta blogga. Att inte logga in här varje dag och läsa alla underbara snälla kommentarer jag får skulle kännas jätte konstigt. Att när man kommer hem från stallet inte skriva om vad man gjort, hur hästen kändes eller vart vi red. Jag har gjort de så länge jag kan minnas. Och jag vill inte sluta än, för det vill jag inte. Det är så himla kul när jag får kommentarer om att jag lyckats insirera er till att börja träna NH eller att jag har hjälpt er mycket i ridningen genom att ni bara läst här. Att få långa mail om att ni behöver hjälp med ett problem ni har, av mej? Jag är en helt vanlig person som sitter och skriver en blogg. Att ni vill ta hjälp av mej och att ni får inspiration är det roligaste som finns. Det är så kul att kunna hjälpa till för jag älskar det. Jag älskar att lära ut och att inspirera. Men sen är det fortfarande lika jobbigt att behöva skriva ut tråkiga saker som hänt.

Jag ska tänka över vad jag ska dela med mej här, så att jobbiga saker inte blir jobbigare. Kanske även dra ner lite på uppdateringen och bara skriva när jag känner för de? På så sätt kommer jag bara se bloggen som en rolig sak som jag alltid, gjorde innan.

5 saker ni kanske inte visste om tess & appis

Tess:

1. Hon är förjävla envis.
2. Hon är ett riktigt matvrak.
3. Hon är väldigt lättlärd och samarbetsvillig.
4. Det är hon som bestämmer i hagen.
5. Hon är väldigt kelig.

Appis:

1. Hon är väldigt, väldigt känslig.
2. Hon blir lätt stressad och spänd om man hanterar/rider henne ''fel''.
3. Hon älskar att hoppa.
4. Hon är riktigt, riktigt, snabb.
5. Hon är väldigt svår att ''få kontakt med'', få henne vilja göra det man ber om, så det har tagit ett tag och lära känna henne.


ridit appis

Har precis ridit appis, red barbacka och tog några små skutt på banan. Hon var ganska spänd i början och kollade ner mot stallet för att försöka se tess. Men sen när jag började hoppa fokuserade hon mer på de och började slappna av. Travhoppade nästan hela tiden för hon bara rejsade iväg efter hindrena och studsade framför haha :p Men hon är så himla lydig nu även fast hon har mycket energi. Så det kändes bra!

Har funderat lite över tävlingen nu och även sett filmen. Tror jag hade alldeles för dålig grundgalopp och även i sista klassen mot slutet tror jag hon blev väldigt trött! Och orkade inte hoppa oxrarna. Eftersom hon överhoppar sej så tar ju de på krafterna. Men ska inte hänga upp mej för mycket på de här, utan bara ta med mej de jag lärt mej :)

hemma

Tävlingen gick väl...bra/sådär? Jag vet ju inte hur hon brukar vara, det enda jag vet är att hon är tittig. Vilket hon visade idag. Sen är jag inte alls nöjd med min ridning..!

Hoppade först 80 cm, då stannade hon på första som var en oxer. Men den hoppade hon sen. Sen gick väl hela banan lite sådär, hon kändes väldigt spänd och så. Hon stannade sen på en till oxer, dock så låg den nog på 90. Men den hoppade hon igen som ingenting.

I 90 stannade hon på första hindret igen, men hoppade sen som ingenting. Resten av banan flöt på väldigt bra och hon började slappna av och fick sina fina spänstiga språng. Sen tog det dock stopp på en till oxer, den ville hon verkligen inte hoppa. Så dom fick lägga ner den till ett räcke. Då hoppade hon såklart... Hon kändes även lite trött i denna klassen.

Som det kändes idag så blev/är hon lite osäker på oxrarna, så får hoppa mycket breda oxrar med henne. Då hon var lite osäker på den på framhoppnignen också. Sen tror jag den nya miljön och så gjorde henne väldigt spänd, själva hindrena var väl inte så läskiga (sålänge det inte var en oxer :p).

Sen tyvärr blev jag lite osäker igen och började rida med handbromsen i på just oxrarna och jag tror det kan ha bidragit väldigt mycket till att hon stannade. Så måste försöka hitta tillbaka till där vi var innan, massa oxrar nu!!Den läskiga oxern på framhoppningen haha


Kanske lägger ut fler bilder sen, det är riktigt segt att ladda upp dom här.

hej

Red tess barbacka lite på banan innan, gick bra och hon kändes lite piggare idag. Så imorgon blir det träningstävling. Det börjar kl 13 så slipper gå upp tidigt :p Pappa skrittade appis också, så hon fick röra på sej lite med!

Hästarna fick en stor hage med gräs i, så dom gick och åt gräs istället för ensilaget. Haha! Skriver mer imorgon när jag kommit hem från tävlingen.

i bilen

Sitter i bilen nu, känns jäkligt bra att det är påsklov nu, äntligen! :D

Igår när jag hoppade tess kändes hon lite seg så tog tempen efteråt och hon hade kanske lite feber? Läste att dom kunde ha lite över 38 grader efter ett ridpass. Men idag hade hon ingen feber iaf, så ska rida henne när vi kommer fram. Känns hon bra då så blir det träningstävling imorgon :D Tänkte först ta med appis och hoppa någon låg klass, men det känns onödigt att släpa med henne för en liten klass eftersom det är ganska långt.

Hästarna i transporten nu :)

stress

Har precis kommit hem från stallet, hoppade tess och sen packade allt jag ska ha med mej imorgon. Hann inte rida appis så nu får hon 3 dagars vila, någon kommer vara pigg på lördag? :p
Nu måste jag packa klart allt här hemma och plugga på det sista innan påsklovet. Så jag antar att vi hörs igen när jag sitter i bilen ner till sommarstugan :) Hej sålänge!

bloggisen!

Vet att bloggen uppdateras dåligt och med ganska tråkiga inlägg nu men har varken tid eller ork tyvärr.. Men snart har jag påsklov och då kommer jag hinna uppdatera den mer med lite roligare inlägg förhoppningsvis, har lite roliga idéer på gång :D! Även lite ovisade bilder och även någon film. Så ni får hålla ut lite, vet att många vill ha mer uppdatering men som sagt håll ut lite till :)


Tess va så söt på den bilden så var tvungen att lägga ut den :p

länge sen

Hittade 2 väldigt gamla bilder från när jag gick på ridskola! 7 år var jag där, jag och ponnyn lille wille tror jag de är :p Ska försöka leta fram fler bilder och även någon film om ni vill :)

Super bra kvalité ;)

sjuk..nästan

Känner mej lite sjuk idag så hästarna får vila. Vill verkligen inte bli sjuk nu!!! Blir typ alltid sjuk nu känns det som, och speciellt när jag inte kan bli sjuk heller.

Tänkte fixa en ny header också för den jag har nu är riktigt ful!! haha, nu har jag lite nya bilder på hästarna också :)

dagen

Vet ni? Idag har jag hoppat terräng för första gången i mitt liv! Och det var så himla kul!!!! :D Har ju hoppat stockar innan men inte riktiga terränghinder. Gjorde de på min praktik, skit kul! Skulle vara kul att testa träna de med appis och tess någon gång, för jag måste erkänna att det är roligare än hoppning :p Lite läskigt bara att det är fasta hinder!

Iaf, har ridit båda hästarna idag!

Appis: Var väldigt spänd och stressad efter hoppningen igår. Började att rida lite på banan men hon slappnade inte av, så skrittade ut en sväng istället. Sen stretchade jag och masserade henne så hon slappnade av i kroppen iaf! Får använda bommar och små hinder några dagar i veckan för att hon ska slappna av med hinder. Annars kommer jag bara få börja om med dressyren varje gång jag har hoppat.
Resten av veckan ser ut såhär:

Onsdag: Galoppbanan
Torsdag: Uteritt
Fredag: Vila åker till sommarstugan
Lördag: Uteritt + lite hoppning små hinder
Söndag: UterittTess: Red ut med Emma. Vi red i skogen och hoppade lite grenar och allt som har trillat ner nu i vinter. Galopperade på rätt fort på tess och hon verkade tycka det var kul :) Hon gick faktiskt först, duktig häst! Sen klättrade vi lite också, så imorgon tror jag hon kommer ha träningsverk :p
Resten av veckan ser ut såhär:

Onsdag: Lugnt skrittpass ute
Tordag: Hoppning
Fredag: Vila åker till sommarstugan
Lördag: Träningstävling
Söndag: Lugnt pass ute

Måste bli bättre på att skriva veckoplaneringar :p


tråkig?

Har min blogg blivit tråkig eller nåt? Något som saknas kanske, för ni kommenterar sämre än vad ni gjorde innan och jag ser ju att ni läser. Så tänkte om det är något som saknas eller så.. Mycket roligare när man får kommentarer :)

hoppat appis :D

Idag hoppade jag appis för första gången på ett bra tag!! Så himla kul!!! :D Vi rejsade runt på banan och hon tyckte det var super kul, jag med! :p Lät henne bara galoppera på efter hindrena så det gick lite snabbt. Hon hoppade igenom sej bra faktiskt, även fast hindrena var låga. Så kul att komma igång med hoppningen på henne.

Det känns verkligen att jag har utvecklats sen förra gången jag hoppade henne. Nu var jag 100 % säker på allt vilket gör att appis inte bangar för något :p haha. Hon behöver en ryttare som är säker, för hon är så himla känslig och känner av fall man är osäker. Men när man är säker som sagt så hoppar hon i alla lägen!

Var egentligen inte meningen att pappa skulle ta bilder så mina kläder är inte dom snyggaste :p Sen var batteriet nästan slut så blev ingen film utan bara bilder!! Så här är några, syns det att appis älskar att hoppa eller? :p
Pappa missade mitt huvud haha


tävlingsplanering

Första tävlingarna anmälda. Eller den första är ju bara en träningstävling, men det känns ju nästan som en tävling! Vi åker ju ner till sommarstugan på fredag så blir 2 tävlingar där nere :)

Hoppar 80 & 90 cm i Laholm. Och 95 cm i Styringe. Är fortfarande lite osäker på höjden så 95 får räcka på första tävlingen :) Bättre att ta det lugn än att stressa och jag tappar förtroendet och får börja om allt igen...Längtar tills appis är igång hoppad också så hon får följa med! Tror hon saknar att tävla då hon verkligen tycker det är såååå kul :p

dagen

Har varit i stallet nästan hela dagen så nu är jag trött som fasen haha. Hjälpte till på tävlingarna på fm, åhh man blir så tävlings sugen :p Sen åkte jag till appis o tess och red!

Appis: Red ut en lugn runda då hon hade lite kolik igår :( Hon har aldrig haft de innan och jag vet faktiskt inte varför hon fick de. Räckte med att jag rörde lite på henne så släppte de, tur de! Men tog det ändå lugnt idag, red barbacka i skogen och lite på vägen. Imorgon om hon verkar må bra då också ska jag hoppa lite :) Kul!!

Tess: Red till galoppbanan och hoppade några stockar, första gången men hon hoppade dom utan problem! Dock på ditvägen var hon väldigt jobbig och ville vända och så. Fick hoppa av och leda en gång också.. Hon var väldigt spänd och tittig, men det släpper väl ju mer jag rider ut! Imorgon får hon gå lugnt för det blev ett ganska hårt pass idag för henne :)

fråga

Hej! har inte läst din blogg så länge så jag har nog missat hur appis blev skadad? kan du inte skriva ett inlägg om det! Tur iallafall att hon är frisk nu ! <3

Svar: Vi gick omkull på en träning för ett år sen. Efter det började hon kännas lite konstig och någon månad senare började hon bli stötig i traven. Så vi kollade upp henne men fick en jätte kass veterinär. Men eftersom vi aldrig haft en skadad häst innan så litade vi på han. Han hittade ingenting på appis och sa att det bara är att rida. Men jag tog det ändå väldigt lugn under sommaren, hoppade väldigt låga hinder osv... Under hösten bestämde vi oss att köpa en till häst och i samband med de ställde jag av appis då kiropraktorn kollat på henne och tyckte att hon var ovanligt spänd. Vi kollade runt väldigt mycket vilken veterinär vi skulle åka till, så vi bestämde oss för Göran rydén tror jag det var. Men det var massa strul med att han sålt sin klinik osv.. så det drog ut ganska mycket på tiden.

Så när vi köpte tess så tyckte dom att vi skulle åka till Jonas Tornell så vi ringde och bokade tid och fick vänta en månad. Men väl där nere så hittade han felet direkt, hon hade kotledsinflammation på båda fram. När vi gick omkull så fick hon en spricka i kronbenen vilket ledde till kotledsinflammation eftersom hon inte kunde belasta benen rätt iom sprickan. På återbesöket var hon frisk och började sättas igång, han sa att appis hade fina ben och eftersom kotledsinflammationen kom genom en annan skada (sprickan) så skulle de inte komma tillbaka.

Nu då var vi nere i torsdag för att kolla så hon var frisk innan jag började hårdträna henne, vilket hon var :) Så nu känns det jätte bra!!!! :D Ni förstår nog inte hur mycket jag funderat på om appis någongång kommer att bli som vanlig igen eller om hon kanske måste avlivas. Usch va dåligt jag mått över detta men nu ska jag inte hänga upp mej på de längre utan blicka framåt och tänka vilket rolig framtid vi kommer ha ihop! :)

Filmen när vi gick omkull, detta var exakt ett år sen! Så lång tid det tagit att hitta felet bara för att vi åkte till en skit veterinär från början (skriver inte ut här vem eller vilken klinik..).


Med detta inlägget avslutar jag min kategori ''viktig info'' som jag skrev lite i då och då hur appis kändes under tiden hon kändes konstig.

veterinären med appis

Var nere hos veterinären med appis i torsdags. Förhoppningsvis sista gången. Jag ville bara vara helt säker på att appis är 100 % frisk nu innan vi sätter henne i hårdare träning eftersom hon inte säger imot när hon har ont.

Men hon var helt frisk :) Vi gjorde böjprov, longerade på hårt och mjuk underlag. Sen red jag henne där nere också när veterinären kollade. Nu är hon så frisk hon kan bli :p Bara styrka och kondition som saknas.

Det var lite kul för när vi gjorde böjprov och så var hon så seg och ville inte alls anstränga sej mer en hon behövde. Men sen när jag satte upp blev det fart på henne haha, veterinären blev lite förvånad :p Dessutom hade jag bara med mej ett hackamore så red barbacka utan hjälm på hackamore. Kul :p

ridpassen

Appis: Hade sadel idag för första gången på flera månader, kändes lite konstigt faktiskt. Men nu ska hon sättas i hårdträning och jag måste komma åt henne ordentligt!

Red henne på dressyrbanan, den är lite mjukare än hoppbanan. Måste variera underlaget lite. Det blåste ganska mycket och hon var lite springig. Satt ner i traven för att hon skulle lugna sej och verkligen vila på steget och samtidigt gå i en låg form. Gick bra för det mesta, la in lite galopp i mellan men hon är fortfarande väldigt svag där så hon ville springa iväg hela tiden :p Men annars ett helt okej pass, första riktiga dressyrpasset på länge!

Nu får hon gå 2 pass på banan i rad sen 1 pass ute lugnt i skogen eller på vägen barbacka på hackamore. Måste stärka upp henne nu vilket inte kommer gå så bra i skogen då hon bara kommer springa som en galning haha.

Tess: Blev ett lugnt pass för henne barbacka i skogen, mycket klättring och la in lite trav och galopp. Imorgon ska jag nog rida till galoppbanan om den är okej så blir det lite galoppträning/intervaller! Det behöver hon :p


Bild från i Onsdags.

tack!

Tack för alla gratulationer jag fått idag på bloggen :) Är snart hemma igen från våran lilla (långa) trip. Men det gick bra så nu är jag glad! Hemma väntas en prinssestårta som jag ska trycka i mej haha! :p

Har fått några frågor om det blir någon mer bloggtävling, och kan säga att jag kommer ha en bloggtävling snart igen i bloggen :) Så håll koll!

17 år idag :)

Grattis till mej som fyller 17 år idag :p Denna födelsedagen spenderas lite konstigt än vanligt. Ska iaf upp till stallet om en stund och sen iväg på en grej!! Förra året kommer jag ihåg att jag galopperade på stranden och i havet. Var en väldigt bra födelsedag, hoppas denna blir lika bra i slutändan...


life's a climb but the view is great

Ingen har väl missat att jag gillar Miley Cyrus väldigt mycket? :p Jag älskar hennes texter (och musik såklart) för dom har alltid en mening som man kan ta med sej i livet.

Antar att många hört the climb? Den texten är så himla tänkvärd!

Jag tror hon försöker säga med texten att det handlar inte bara om vad man uppnår i livet. Det är lika viktigt att lära sej att uppskatta de erfarenheter som man fått på vägen dit. Vilket hon jämför denna vägen till målet med att bestiga ett berg. Som dom säger i hannah montana the movie ''Life's a climb but the view is great''.
Man kommer vara glad när man uppnåt sina drömmar och mål. Men när man tittar tillbaka på den resa som fått än dit kommer man att uppskatta de mer!

''Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb''
När jag (om jag gör) uppnår mina mål med tess och appis kommer jag nog uppskatta allt jobb jag lagt ner och all glädje jag fått på vägen istället för just målet jag precis uppnåt.hoppning titthinder

Hoppade lite tittiga småhinder idag + en studs. Allt blev helt fel i början, försökte få ihop henne i traven men blev istället spänd i armarna och tess blev väldigt framtung... Vilket hon var resten av passet och allt blev förstört. När hon är framtung, så innan hindrena kan man inte ta någon halvhalt eftersom hon ligger i handen så mycket. Jätte jobbigt om man ligger lite fel innan hindret och kan inte ta en halvhalt....

Får helt enkelt glömma det här passet och hoppas vi hittar tillbaka till känslan vi hade innan. Titthindrena var inga problem att hoppa så det var bra :) Lite stod hon imot men slappnad av ganska snabbt! Nåt som också var positivt var att hon landade i den galoppen jag bad henne, även fast jag fick vara lite övertydlig ibland.. :p

Har både bilder och filmer, men fårse fall jag lägger upp. Känns som det bara är en massa bilder och filmer i bloggen just nu :p

Tränsar!


Kom lite stort då halvhalterna inte funkade idag. Fick tips av vendela att lägga en presenning eller nåt över hindret, tack! :)


Imorgon ska jag gå en lång promenad med tess, så hon bantas lite (+ jag..:p) och sen på fredag får hon ridas lugnt ute på vägen eller skogen då hon behöver återhämta sej efter gårdagens och dagens hårdpass.

Appis vilade idag!

fiiiiiilm!

Det var först i söndags när jag dressyrtränade som jag började sitta ner i traven och visst blev det en stor skillnad på bakbensarbetet bara då. Och igår blev det ännu bättre, så nu ska jag arbeta henne i trav när jag sitter ner. För det blir en helt annan ridning då!

Hinner nog inte dressyrträna innan vi åker ner till sommarstugan över påsken vilket betyder att nästa träning inte är förrän om typ en månad. Och då har jag som mål att vi ska ha förbättrat oss väldigt mycket i markarbetet. Framförallt att få henne jobba mer med bakbenen och få ihop henne mer i speciellt traven. Kortare och bättre form och även bantat ner henne haha. Så kul när man kommit på hästen lite mer hur man ska rida den :)

Har delat upp filmen i 3 delar, först början, sen mitten, sen slutet av passet. Man ser jätte mycket skillnad att jag får ihop henne mycket mer + en kortare form. Även att hon får under sej bakbenen mer! :)

Hoppas inte filmen blir föööör långtråkig, ni får spola annars :p La inte till någon musik heller.

Sen sa hon även att hon ska börja höja sin buk, tror aldrig jag hört de innan. Ser ut som hon gör det på bilden nedan? Eller? Någon som vet? :p

I Hear Music

Veckans häst denna veckan blir I Hear Music. :) Något ni vill jag ska fortsätta med?''Music är en häst man alltid kan lita på, hon finns där varje dag och står och kollar
på en när man kommer. Hon är ingen tävlingshäst och kommer nog aldrig att bli
för jag älskar henne för den hon är och får en att känna glädje!''

Av: Julia!

sitsträning

Idag hade vi alltså sitsträning för Carina möller på skolan :) Jätte kul! Tog som sagt med tess. Fokuserade inte så jätte mycket på tess i början eftersom det var sitsen vi fokuserade på. Men jag behövde inte ändra på min sits så mycket så jag kunde börja jobba tess lite. Fick sitta ner i traven hela tiden och verkligen rida. Mer på bak och få upp henne framtill. Eftersom jag ridit appis i snart 3 år och med henne är det vara att bromsa, få avslappnad och låg form. Och med tess är det helt tvärtom, högre form och mer drivining. Vilket då blir min svaghet eftersom jag inte ridit den sortens häst innan jag fick tess.
Men det kändes bättre mot slutet och jag fick henne mer på bak! Trodde faktiskt det skulle vara jobbigare att sitta ner en hel lektion men det var inte så jobbigt, lite muskler kanske jag har trots allt? :p haha

Lite bilder från idag. Kan lägga upp en film om ni vill också? :)

Man var tvungen att linda :p


Lite varm i facet.. haha så fult :p

Pappa red ut appis på fm och det hade gått bra :) Så fick en ledig em idag vilket inte är så vanligt! Känns faktiskt lite konstigt att komma hem vid 14 och inte ha något planerat.

klättring

Red appis idag och hade tess med :p Fick leda första biten för tess ville inte gå en viss väg, då det var el i marken sist vi gick där och jag kände ju inte de men tess gjorde de.
Men vi klättrade lite och dom tyckte det var jobbigt, årets första riktiga klättring tror jag! Hade tänkt rida tess efteråt men eftersom hon blev lite trött så gjorde jag inte de.
Ska ta med tess till skolan imorgon då vi ska träna för en sitstränare :) Kul! Sen på onsdag kanske det är hoppträning vet inte än, men hoppppppas :D

Juste, sadelmakaren var äntligen och kollade på sadeln till tess. Och det låg bra :) Känns bra att man kan börja se lite hur sadeln ska ligga, innan kunde jag inte ens se när sadeln för 2 storlekar för stor... Jag tycker de är viktigt att sadeln ligger rätt, för det kan orsaka så mycket onödiga skador annars.


Tess idag :) (undvik tjockismagen..)

.


Varför har du spö med dig i hagen? :)

Svar: Tess är en riktig buse (haha) och vill inte alltid följa med in från hagen. Så för att slippa stå och dra i henne har jag spöt och petar lite på bogen med. Samma taktik som jag har när jag lastar. Dock har jag börjat träna lite löst på banan med henne så hon ska följa mej och även lyssna på inkallningar. Om jag fortsätter med de tror jag problemet kommer att lösa sej.
Jag tycker det är viktigt att verkligen ta tag i sånna här små problem. Dom är så himla onödiga egentligen, och tar mycket ork och tid.
Sen tycker jag även det är viktigt att ta sej igenom problemet istället för att ta sej runt de. Visst jag hade kunnat dra med henne in från hagen men då är inte problemet löst utan jag har bara tagit mej runt de. Men om jag istället lär henne att komma till mej och följa mej har jag tagit mej igenom problemet.
Jag är ganska envis när det gäller sånt och jag vill alltid att allt ska funka på ett bra sätt och framförallt naturligt sätt för hästarna=NH!

Kanske borde bli bättre på att ha veckans fråga då många av er verkar uppskatta de! :)

dressyrträning

Träningen gick bra. Fick mycket beröm för att jag fått en bättre sits vilket var kul :) Sen har vi såklart tappat lite eftersom jag vart borta och precis innan jag åkte så fick tess en spark. Så har inte tränat dressyr sen januari. Hon kändes lite stelar i högersidan än vanligt och blev ibland lite väl låg i formen. Men annars så kändes resten bra. Tess fick sej ett ganska hårt pass, blev tillochmed lite svettig :p Men hon har blivit fetar och tappat lite styrka så då blir det såklart jobbigare.
Har funderat lite på hur jag ska kunna banta ner henne, och har tänkt att när jag rider ut appis (rider appis ganska lugnt i skogen då hon blir lite väl pigg och spänd änsålänge..) tar jag med tess på släp :p Så får hon ett rejält skrittpass innan jag rider henne! Då borde hon bantas lite. För hon måste verkligen bantas, sliter ju mycket mer på benen, speciellt i hoppningen.

Nu får det bli såhär :p

hopp

Dom två sista sprången från i fredags. Det syns att hon är trött då hon inte har samma spänst som hon brukar ha. Hon hoppar ju alltid väldigt väl även fast det är 70 cm eller 1 m. Så får hoppa mycket studs och så nu :p


ridningen

Red ut på vägen, min kompis julia var med och red en :) Blev mest skritt.. Imorgon är det dressyrträning på tess, så nu har jag gjort henne fin :) Som sagt är dom inte så fixade när dom bara går i hagen och rids där.

Film kommer från hoppningen igår, jag laddade upp den igår men youtube blockade den för att jag inte fick lägga upp en viss låt. Så ska ladda upp den igen sen!

hoppning idag :)

Hoppade lite idag, denna övningen. Mest för att jag fortfarande har lite problem med höjden men det börjar släppa lite nu och idag var jag inte osäker någonting. Dock kändes det lite när vi hoppade distansen som jag hela tiden kom lite i botten. Typ någon eller några dm för nära. Kanske berodde på att jag travade in lite för snabbt. Men vet ju inte riktigt än hur tess galopp är, om räcker lätt till på distanser eller inte. Men det verkade som hon räckte till lätt.

Men annars kändes det bra, speciellt när jag hoppade fram, kunde bara galoppera runt över små hindrena och allt flöt på. Dock kändes hon trött mot slutet, hårdträning nu!! :p

Tänkte fråga om ni har några tips på tittiga, verkligen tittiga hinder? Typ som man kan ställa upp, för nu måste jag hoppa de lite innan vi ska tävla. Så hon inte får en chock när vi kommer in på banan :pJag som precis sa att jag hade fått en bättre skänkel över hindrena, hehe :p Får skylla på att det är första gången jag hoppar lite högre med henne :p


Hon överhoppade sej inte lika mycket idag :)

mina hjärtan ♥

Dom sista bildern kommer här. Dom finaste helt klart då båda är med :)

Min favoritbild nedan, men varför kunde inte tess se så glad ut som hon gör på bilden över? :( Då hade den blivit jätte bra!! Ingen som är bra på photoshop och kan ändra de? ;D


Och... glöm inte att kommentera :p

RSS 2.0