reining

Sitter och kollar på ridsport på tv, reining, och jag tycker det är så häftigt att dom kan rida hästarna med så små hjälper och få dom göra det dom gör! Och dom använder ju inte bettet någonting knappt.

Om dom kan borde jag också kunna ;) haha :p


Bild lånad här!

Ridsport på tv, framöver:

Sändningar från ridsport-VM på Eurosport

Tisdag 28 september

22.00-00.30: Dressyr, lag, final. Direkt

Onsdag 29 september

21.35-23.00: Dressyr, Grand Prix Special. Direkt (Har redan varit)

Torsdag 30 september

20.00-21.45: Reining, final. Direkt

Fredag 1 oktober

19.45-21.15: Fälttävlan, dressyr. Direkt

Lördag 2 oktober

17.30-21.45: Fälttävlan, terrängritt. Direkt

Söndag 3 oktober

19.00-22.15: Fälttävlan, hoppning. Direkt

Tisdag 5 oktober

15.45-18.15: Nationshoppning. Direkt

20.30-23.00: Nationshoppning. Direkt

Torsdag 7 oktober

15.15-17.15: Nationshoppning, final. Eftersänt

Lördag 9 oktober

20.30-22.00: Fyrspann, maraton. Direkt

Söndag 10 oktober

12.00-13.30: Hoppning, final. Eftersänt

19.00-20.10: Fyrspann, precision. Direkt


19.41

Idag har varit en riktig slappdag för mej, efter skolan har jag inte gjort någonting. Vilket inte händer ofta nu :p Men det kändes väldigt skönt att bara ha en ''ledig'' eftermiddag. Fast egentligen tycker jag om när man har mycket att göra!

Appis har ju som sagt tappat en framsko och hovslagaren kommer nästa tisdag. Lite lugnt en vecka allså, hon kommer vara ganska pigg på tisdag nästa vecka :p Kul :D


- Helgen, kommer bli jätte kul!
- Det börjar gå mot vinter och det är så mysigt faktiskt, jul och allt
- Jag ska åka utomlands två gånger nästa år, en gång till usa och en gång till (sofie läs) grekland


- Det börjar bli mörkt tidigt och då kan man inte rida ut på vardagarna
- Ni kommenterar dåligt
- Mitt sockerberoende :@

.


Halloj! hur pass viktig tycker du en hästs stam är? När du inte kan rida appis längre, pga en eller annan anledning, och du ska köpa ny häst - hur stor roll spelar då stammen?

Svar: Lite passande fråga :p Till en viss del tycker jag stammen spelar väldigt stor roll. Beror lite på vad man köper för häst, ett sto/valack/hingst eller om det är en dyr eller inte så dyr. För om hästen blivit skadad kan man sälja den till avel (om det har bra stam och är ett sto elr hingst) och inte förlora så mycket pengar på den. Men om man nu köpt en dyr häst utan stam så är det inte lika lätt att sälja den till avel tror jag? Och hur mycket är en skadad häst utan bra stam värd? Då har man nog förlorat väldigt mycket på den.

Nu går det ju väldigt bra för avkommor e. Cardento, därför är dom väldigt dyra. Och om man nu har en häst e. Cardento kan man sälja den för ganska mycket. Så om man ser så spelar stammen också väldigt stor roll.

Men det finns hästar som har bra stam men inte är så bra. Så om man kanske köper en oriden unghäst så är det väl stammen man går efter, men det är en liten chansning det där.

Men sen finns det ju såklart hästar som hoppar jätte bra utan en bra stam, samma sak med avelston vissa lämna bra avkommor men har ingen bra stam.

Aja, en sak som är säker är att det är väldigt svårt att köpa häst och rätt häst. Så jag får väl säga att stammen spelar till en viss del ganska stor roll! Så om det är ett sto elr en hingst och man tänker långsikigt, satsa på en bra stam tycker jag. För det kan löna sej om hästen blir skadad! Så ja, jag kommer kolla väldigt mycket på stammen när jag ska köpa en till häst.

Vad tycker ni? Spelar stammen stor roll?


Cardento, bild lånad från google.

rösta:D

Jag är med i en tävling på saras blogg och ni får jätte gärna rösta på min bild som jag skickade in där :D Jag är nummer 2 :D

Länk: http://hastbloggeen.blogg.se/2010/september/tema-tavling-sommarbild.html#comment


mitt schema

Tjaaaaa :p Appis har tappat en framsko, så min veckoplanering kan jag ju glömma :p Men ska tömköra lite denna veckan iaf :)

Jag har för mej att någon frågade efter mitt schema så här har ni det:


Tycker schemat funkar bra, inga håltimmor vilket är bäst! Vi har bara 20 min rast på fm och em. Det är bara tisdagar som jag kommer hem sent efter jag vart hos appis, fast det är iofs för att jag rider ut med emma den dagen och vi är ganska sega :p Annars funkar det bra!

appis stam

Appis är e. Harwest ee. Indoctro. Indoctro är ju väldigt känd men jag har inte hittat något om Harwest. Jag kollade runt lite igår och hittade honom på asvh. Då hittade jag även en avkomma från honom, allså appis halvsyster. Lite kul, men det jag helst skulle vilja veta mer om är appis pappa, Harwest!! Får leta vidare :p

Appis halvsyster, som också är e. Harwest

Bild lånad härifrån.

Appis farfar, fina Indoctro:Bilder lånade från google.

v. 39

Såhär kommer veckan att se ut :) Rider fram barbacka på fredag sen lägger jag på sadeln sen blir det barbacka resten av veckan, duktig jag är :p På fredag åker jag ner till stugan över helgen för roligheter :D Håller det hemligt sålänge!

MÅNDAG:
Skritt i backar - barbacka
TISDAG: Galoppbanan - barbacka
ONSDAG: Uteritt hårt underlag - barbacka
TORSDAG: Tömköra
FREDAG: Markarbete med små hinder - sadel
LÖRDAG: Vila
SÖNDAG: Vila

hoppövning

Övningen nedan hoppade jag idag. Hittade på lite själv :p
Hindret högst upp i höger varv: man får träna på att rida an hindret med en lång anridning och då hinner man tänka på att hästen ska vara rak, landa i rätt galopp och sen blir det lätt att man börjar fiffla med avstånd alldeles för tidigt, så man får lära sej att vara kall och vänta ut hindret. Sen kan man hoppa den åt andra hållet och då blir det ju kort anridning men lång rak väg efter. Och då blir det lätt att hästen drar iväg och försöker hitta balansen. Men appis gjorde faktiskt övningen jätte bra :D Lätt övning att ställa upp, men väldigt givande.

Sen ställde jag upp ett hinder till så jag kunde hoppa i båda galopperna och träna både kort och lång anridning.

Appis kändes som vanligt fin :D Skrittade fram utan sadel och sen la på sadeln när jag började rida.


:(

Har verkligen ingenting att skriva om, eller någon lust att skriva något inlägg :( tråkigttråkigt!!

.

emma om charliesrea:
Men visste du att det är karantän på liniment blue och att det klassas som doping? Gör väl ingenting att man använder det om man inte ska tävla, men dessutom så vänjer sig hästarnas ben vid det eftersom det är smärtlindrande, därför kan de bli väldigt slarviga med benen om man slutar använda det.

Svar: Jag använder inte liniment till leder och senor, utan till musklerna. Där hon är spänd just nu, över ryggen och bakom armbågen (där man har sadeljorden typ) allså inte till benen. Men nu blev jag lite osäker, det står både på flaskan att det inte är doping och på ridsportsförbundets hemsida. Sen fattar jag inte hur det kan vara smärtstillande eftersom det bara är värmande, och hur dom isåfall kollar om hästen har liniment på sej?

Så jag undrar vart du hört eller läst de? Någon annan som hört det också? Vill bara vara säker!Syns inte så bra men det står 0 timmar på liniment blue och sidan finns här!

tömkört

Tömkörde idag igen i kanske 20 minuter, hon kändes mer framåt idag än i onsdags! Gjorde mycket volter och så :) Ska lägga upp filmen imorgon med, hinner inte nu!

Sen testade jag bara skären på klippmaskinen så dom inte behöver slipas innan jag ska klippa henne, vilket dom i behövde så imorgon ska jag nog klippa henne :) Idag hoppade hon runt lite i början men sen när man väl börjar klippa så stor hon stilla och det ser ut som hon tycker det är skönt :)

Fint :p

Såhär ser täcket ut på appis, tycker det var snyggt :D

charliesrea

Hade studiedag idag så skönt :D Åkte till charliesrean och det var faktiskt inte jätte mycket roliga saker på rea men det blev ett täcke, ett amigo. Läste bra saker om det så hoppas det sitter bra nu. Ett 200 g. Det verkar vara väldigt bra material så det verkligen skyddar mot regn iaf! Så nu ska appis bara klippas sen kan det börja användas.

Bild 1. Så ser det ut, svårt att få det på bild. Men det är mörkblått.
Bild 2. Så ser det ut på. (haha :p)

Kostade 799 kr. Ord: 1299 kr.

Köpte nytt liniment också, och för er som undrar använder jag liniment blue och det bränner på rätt bra tycker jag :p

139 kr.

sommar 2010

Nu är sommaren över på riktigt, så jag tänkte suméra sommaren 2010 lite.

Låten spelades hela sommaren!


Började med att vi skulle åka ner till stuga, att lasta henne tog ca 1-2 timmar... Fick hjälp dagen efter och det tog då 15 minuter för henne att lasta sej själv. Efter det har det inte vart några problem. Lastproblemet: check!

Två dagar efter åkte vi till hallans djursjukhus och kollade upp appis, men hon var helt frisk och dom kunde inte hitta något. Ni som inte vet varför vi kollade upp henne kan läsa här.

På kliniken

Så vi körde på som vanligt, åkte på några träningstävlingar och hoppade lågt för att vi inte visste vad det var med henne. Men vi samlade på oss en himla massa tävlingsrutin :)

Ponny appis :p


Hoppade pulvermangrav för första gången, kuuul :DVi testa på fälttävlan, vilket gick väldigt bra :)


Var i falsterbo med sofie, vilket var grymt kul :D Längtar tills nästa år!


Tränade för Eamon Hickey, vilket gav jätte mycket!

Stärkte självförtroende något enormt. Vågade knappt hoppa en oxer på 80 cm (pga omkullridningen osv..), men efter sommaren så hoppade vi hinder på 1m igen. En lite hoppfilm:


Sen bar det hem till jönköping igen men innan det tog vi lite (många) sommarbilder:


Avslutar med en skön bild från sommarstugan :D Detta bestog julias och mina dagar av, bad i poolen, så härligt! Saknar!!!


trav övning

Här kommer två ridtips, vi fick se en väldigt bra film om sitsen i stallet (skolan) i måndags.

För att träna att inte hålla balansen i tyglarna och att hitta takten kan man i traven sitta ner 2 steg och stå upp 1. Det är faktiskt svårare än det låter. Och sen kan man göra tvärt om, stå upp 2 steg och sitta ner 1.

Väldigt enkel övning men väldigt nyttig :)Appis vilar idag!

täcke m. bra passform?

Jag behöver lite hjälp av er läsare, på fredag är det Charlies rea och då ska jag köpa ett nytt täcke, typ 200 g. Ett som man kan ha på hösten/våren, när dom är klippta.

Så har ni förslag på ett täcke med bra passform? Det är det viktigaste, att passformen är bra. Eftersom hon rör sej så mycket i hagen så ska det sitta bra. Så skriv nu om ni har något täcke som ni vill tipsa om, snälla :D Priset spelar ingen roll :p

Detta täcke på bilden köpte jag i ullared för typ 300 kr, det är ett 300 g sitter super bra. Hon får inga skav av det, så det behöver faktiskt inte vara ett märkestäcke för att det ska sitta bra :)

fråga om bett

Jag får väldigt många frågor och jag hinner inte svara på alla, och speciellt ni som inte har blogg då jag oftast missar att ta med era frågor i ett inlägg. Sen så får jag vissa frågor som jag inte riktigt vill ta upp i bloggen, då det är endel som läser. Så om ni verkligen vill ha svar på eran fråga så skriv mailadressen (ni som inte har blogg) eller maila frågan till: isabellaf.blogg@hotmail.com! :)


Till frågan jag fick då :p

vad använder du för bett?

Jag är inte alls insatt i bett och tycker inte de har så stor inverkan på hästen förutom negativt. Men dessa 3 rider jag på:

Novabett: Det gillar jag mest då det är väldigt milt och jag tycker man ska hitta ett så milt bett som möjligt som hästen trivs på och sen jobba med sitsens inverkan. Rider med de både på banan och i skogen. Men det är de bettet jag tävlar på.

Hackamore: Rider oftast med de när jag bara ska skritta. Men nu har jag börjat ha det när jag rider ut och galopperar då hon får upp ryggen bättre. Så länge jag inte har något i handen funkar detta super. För innan använde jag det och då red jag bara med handen och då slutade det med att jag hade hela henne i handen. Hon la all tyngd på nosryggen. Men nu rider jag på ett annat sätt så nu funkar detta jätte bra.

3 delat tränsbett: Har det bara för att variera med, brukar oftast ha de i skogen.

Dom rekommenderar att man ska variera bett ofta och för att få så stor skillnad på betten så ska man växla mellan, rakt (novabettet) bettlöst (hack) och delat (3 delat tränsbett). Så det tycker jag man ska göra för det finns enormt många bett i dom här 3 ''kategorierna''. :)

markarbete barbacka

Filmen från igår, bara från galoppen och så tog jag två skutt över ett litet hinder :p Väldigt kravlöst!


detta visste ni inte om..

..appis :)

Hon har haft 2 föl i Polen innan hon kom till Sverige! Skulle vara kul att veta vilka fölen är efter, hur dom ser ut och vad dom gör nu. Men riktigt så enkelt är det ju inte :p Kanske blir ett föl till om ett par år, vem vet? :)


Bild från google

finalisterna

Nu har jag lottat fram 4 finalister i veckans blogg, det tog sin lilla tid :p

1. Hanna2. Sofie3. Linnea


4. Stina


Rösta här! Mycket smidigare och.. alla röstar :D

Vem vinner veckans blogg? Rösta!
Free online polls

v. 38

Har blivit riktigt dålig på att planera hur jag ska rida. Då blir det inte så varierad träning om jag skiter i de. Men nu ska det bli ändring på det (ni får påminna mej :p), såhär kommer nästa veckas planering. Ingen hårdträning utan så mycket avslappnat och lugnt arbete som möjligt. Sen la jag in lite små hinder på sön, bara för det känns som hon kommer igång med ryggen bättre då. Kändes så när jag red igår iaf, superfin var hon :)

MÅNDAG:
Skritt i backar
TISDAG: Skogstur, runt galoppbanan
ONSDAG: Tömköra
TORSDAG: Vila
FREDAG: Tömköra
LÖRDAG: Intervallträning runt galoppbanan
SÖNDAG: Markarbete m. små hinder

Nu blir det stallet :)

Appis i somras!

svar på kommentarer

Hejhej!

jag skulle vilja få tips till min nyblivna foderponny.


jag har ridit i 9 år, men jag får henne endå inte att gå "bra".


Hon ska förmodligen testa mig, och sen så har hon haft en sadel som har legat o tryckt ihop bogbladen, men vi har bytt nu, efter en equiperatefts(?) råd.


Hon springer gärna, o fort också.

Jag rider på rakt tränsbett/3-delat, (byter då o då), och martingal.

Jag skulle gärna vilja ha någon övning som innehåller bommar, det behöver hon träna på, hon rusar massor när man har bommar/hinder. mer än vanligt, o jag vill dämpa farten, men hur?

Svar: Detta är ett väldigt vanligt problem kan jag tycka. Utan att ha ens sett hästen kan jag nästan säga att det beror på att hästen inte är på bakbenen och därför inte i balans. När hästen springer är det oftast för att den är i obalans. Och inte för att den är olydig eller pigg.

Mitt råd till dej är att göra massa övergångar mellan skritt och galopp och använda handen så lite som möjligt och använda sitsen till att bryta av. Du känner att du gör rätt när allt du har i handen försvinner, det känns jätte lätt. Efter du känner att du har så lite i handen som möjligt börja med att lägga in bommar och små hinder och bara galoppera över dom och se till att hon hela tiden är avslappnad. Annars ta ett steg tillbaka. Det kommer ta tid! Och skit i vart huvudet är, det kommer komma ner i en låg form tillslut, men först måste du kunna ha en lätt hand=hästen jobbar med bakbenen.

Sen att sadeln har legat fel har säkert bidragit till en spändare och springigare häst, men jag skulle jobba mycket med skritten och galoppen för att få hästen så avslappnad som möjligt.

Det är svårt när man inte sett hästen men samtidigt så låter det som ett självklart problem att hästen inte är på bakbenen. Så det är väl bara att jobba på! Hoppas du fick lite tips nu :)

Hej! Kan du inte berätta lite om din praktikplats,
Kram emma.


Svar: Jo, vad vill du veta? :p Jag är hos en hopp tävlingsryttare/tillridare som jag vart hos nu en vecka. Och sen kommer jag vara där varje tisdag, det är jätte kul :) Tror jag ska vara där fram till jul, annars hela 1an. Sen i 2an kommer vi vara hos någon i några veckor och då kan man åka iväg lite längre och även utomlands om man vill. Fast jag vet redan vart jag vill vara :D Om jag nu får det :p

hej

Okej, nu ska jag börja bli bättre på att variera mina inlägg lite! Ska svara på lite frågor jag har fått på senaste, skriva om lite fler hoppövningar och tips.

Och även skriva klart och publicera alla påbörjade inlägg som jag har. Vissa är redan klara men vissa halvklara.

Ganska många halvklara inlägg jag har i utkast :p

Med de säger jag godnatt!! :D

-

Tänk att hästarna verkligen anpassar sej efter oss, till 100 %. Dom går med på allt, dom kanske hellre vill gå i en stor hage med mat men istället går dom med på att gå i en liten hage. Dom kanske inte vågar gå på transporten och gör då ''fel'' fast dom själva inte har en aning om det. Och då får dom stryk, jag fattar ibland inte hur vissa tänker...

vill ha

Nåt som jag ska köpa denna hösten är en kingsland väst!! Synd att den är så dyr bara, men den är så snygg :p


kraffsar med hoven

Här kommer ett litet tips.

Det är så himla jobbigt när en häst står och kraffsar med hoven i marken hela tiden (speciellt i gången). Istället för att bara gå fram till den och klappa den, eller gå fram och slå till den vilket jag tycker båda är helt fel.

Gå istället fram till hästen och backa den 2 steg sen ta fram den 2 steg, gör så några gånger. Sen kommer den förmodligen fatta att det är jobbigare att stå och kraffsa med hoven än att stå stilla. Om den är smart då :p

Nu blir det att åka till appis :)


lite mer sommarbilder

SAKNAR!!..
.


Hur arbetar du med henne för att få henne bättre nu då? Kan du inte skriva ett inlägg om det?

Svar: Joo, det kan jag :) Eftersom hon har spänningar i musklerna så måste jag få det att släppa. Vilket man kan göra igenom att, massera, linimenta (vämande) och rida rätt. En spänning släpper inte på en dag utan det kan ta ett tag, men så snabbt musklerna blir varma, genom liniment och när jag rider henne så släpper spänningarna.

Så jag masserar för att mjuka upp musklerna vilket är något nytt för mej, igen! Kiropraktorn sa att jag inte behöver börja gymma nu när jag ska massera. Vilket betyder att man får ta i en hel del, hästar är stora djur, har stora muskler och tål allså en del. Men jag ser skillnad på en spänd och en avslappnad muskel, och hon kan hoppa runt lite innan musklen slappar av och då börjar hon tugga och tycker det är skönt.

Sen använder jag liniment både före och efter ridningen, för att hjälpa till att värma upp musklerna när jag ska rida. Och efter för att musklerna ska hålla sej varma så länge som möjligt.

Ridningen tänker jag hela tiden på att rida henne avslappnat, inte kräva något av henne. För när jag börjar kräva något av henne och hon tycker det är jobbigt kan hon börja spänna sej igen. Skrittar och galopperar bara, för att traven är den svåraste gångarten för en häst att jobba rätt. Rider mest på rakt spår nu i början, det är på böjt spår hon hänger sej inåt så det tar jag sen när hon börjar släppa i musklerna.

Kiropraktorn kommer igen om 5 veckor och kollar henne. Men inget kan ju bli sämre nu iaf..! Sen tycker jag det är väldigt bra att han inte lägger upp någon speciel planering för mej hur jag exakt ska göra. Han berättar lite och så får jag testa mej fram själv och lära mej! Vilket jag tycker är bra, man blir alltid så säker på att allt kommer bli bra när man får hjälp av honom!

slappsöndag

Har inte haft tid att uppdatera så mycket i helgen och idag har jag slappat hela dagen med en kompis, ganska slappt haha :p Men nu åker jag till stallet och sen när jag kommer hem ska jag uppdatera :D Veckans fråga och sen är det lite brist på bilder i bloggen så ska lägga ut lite fler sommarbilder om det finns några mer bra! :)

Sen måste jag bara säga att det är sjukt kul när ni skriver era egna åsikter och kommenterar mycket! Superkul och mycket roligare att uppdatera då! Så tack för alla kommentarer och även endel mail :)


skritta fram 20 minuter barbacka innan man sadlar

Fick tips av kiropraktorn idag att skritta fram ca 20 minuter barbacka innan man lägger på sadeln. Då har musklerna värmts upp och hästen kommer inte känna sadeln på det sättet som när musklerna är kalla och hästen är stel. Så fattade jag det som!

Så det ska jag köra på nu :p

äntligen hittat nåt

Idag var äntligen kiropraktorn här :D Eftersom vi var i stugan sist han var här så missade vi en gång.

Han kollade på henne och såg direkt att hon var spänd i hela frampartiet, stel på vänstersidan och spänd på högersidan. Så det är anledningen till att hon har känts konstig sen vi gick omkull. Det blev ju bättre ett tag men nu har det blivit jätte dåligt, så det känns jätte bra att han hittade nåt.

Men annars var hon fin i bakdelen vilket hon inte alltid vart innan, känns bra! Så nu blir det att köra vidare och göra så spänningarna släpper. Han trodde hon fick en rejäl smäll när vi gick omkull och därav spänningen i vänstersidan. Då ville hon avlasta vänstersida=hänger sej inåt. Överbelastar högersidan och blir spänd där, samtidigt som hon blir stel i vänster.

Känns såå bra det här :D Dessutom var hon jätte duktig, hon brukar vara lite envis och så :) Hon är så snäll appis som har hoppat och allt fast hon har haft ont. Det är nackdelen till att ha en snäll häst, att dom inte visar det tydligare.


En väldigt nöjd appis efter behandlingen :)

tänkte bara säga..

..Att ni fortfarande kan va med i veckans blogg :D

mer om trivselfläckar

Lite mer om trivselfläckar som ni skrev :)

''tänkte bara tillägga med en till liten teori om detta.. det kan ju även vara så att när unghästar byter färg, mörknar/ljusnar får även dom sånnahära "trivselfläckar". Men då har det ju inte alls med trivseln att göra...
det jag menar är att fläckarna kan ha många olika sorters betydelser :)
men jag tror säkert att din häst har just "trivselfläckar" (Y)''

''Jag har fått höra teorin om att trivselfläckar kommer när hästen borstas och tas väl omhand om, mao glansen i pälsen och hästens välmående som gör att det blir så... men jag har ingen aning. min pålla hade inte det när hon kom till mig. nu har hon överallt! xD :D''

''Trivselfläckar får hästen för att den mår bra inifrån har jag fått lära mig, alltså att den får rätt sammansättning av foder i alla dess möjliga CA/P Mj/srp kvoter och alla vitaminer o mineraler den behöver :) Alltså funkar allt som de ska inuti hästen och då är det ju klart att det är en faktor till att hästen trivs, därav trivselfläckar! :)''

failbilder

Ibland går det inte som man har tänkt sej!!!


kuuuul

Bra tidsfördriv: http://www.miniclip.com/games/show-jumping/en/

Jag är grym ;)

16.34- Skolan är kul
- Alla era roliga/snälla/uppmuntrande kommentarer
- Fredag, då händer det en kul grej förhoppningsvis
- Appis är jätte duktig när jag tricktränar nu faktiskt
- Ska vara på praktik hela nästa vecka, förhoppningsvis blir det kul
- Mina fina hiss och diss rubriker :p- Det börjar bli mörkt tidigare nu
- Det är kallt på morgonen och på kvällarna
- Måste spara pengar nu och kan allså inte köpa mycket nytt till appis :( (fast om jag känner mej själv rätt blir det så ändå...)
- Nu är det nästan ett år kvar tills det är sommar igen vilket känns deprimerande men ändå skönt med vinter för det är mysigt
- Man kan inte förprogramera inlägg på blogg.se som man kan göra på t ex devote, dåligt faktiskt

Ser det inte ut som om appis ger er en fet diss på dissbilden? haha :p

.


Måste bara fråga, vad är trivselfläckar?:)
Har faktiskt aldrig hört talas om de förut ^^

Svar: Jag hade faktiskt inte heller hört om det förut men sen var det någon som kommenterade på bloggen att hon hade trivselfläckar! Så antar att dom får det när dom trivs, eftersom hur dom mår visar sej väldigt tydligt i pälsen. Tex att dom är mycket mer glansiga när dom trivs, så jag tror att när jag flyttade till ett lugnare ställe kunde hon stressa av och trivdes mycket bättre. Då fick hon trivselfläckar vilket hon aldrig haft förut :)


hovböld

Vad är en hövböld/orsak?
En hovböld är en varbildande inflammation i läderhuden, där ett ökat tryck framkallat av ansamlingen av var mellan läderhuden och hovkapseln orsakar hästen stor smärta och leder till uttalad hälta. Orsaken till hovbölder är att bakterier kommit upp i läderhuden i hoven. Spiktramp är en inte helt ovanlig källa till hovbölder, men det behövs ett pyttelitet hål för att bakterierna i marken ska få fäste och kunna krypa upp i hoven så ibland är det svårt att hitta den direkta orsaken.

Symptom:
- Akut hälta
- Hästen vill inte sätta ner trakterna utan vilar bara på tåspetsarna
- Hästen får svårt att vända
- Puls i benets nedre del
- Hoven blir varm
- Benet kan även svullna

Misstänker att hästen har en hovböld, att göra:

En hovböld måste öppnas och tömmas, om den inte redan hunnit spricka av sig själv.
Hovslagaren går igenom hoven för att kolla var hovbölden sitter och därefter verkar hovslagaren upp ett hål i hoven och var och blod kan rinna ut. Efteråt kan man behöva lägga ett hovbandage och beroende på hur bölden suttit och hur stor den var så slår man på skon eller låter den vara av.
En obehandlad hovböld är dels väldigt smärtsam för hästen, men kan också få otäcka följder eftersom infektionen kan sprida sig upp i benet.

Förebygga hovbölder:
Undervik att rida på olämligt underlag, även rena hovar kan förebygga hovbölder så att ha leriga hagar är inte det bästa.

Källa: här.

Hittade inte så mycket om hovbölder, speciellt inte så mycket hur man förebygger. Men tillägg gärna något :)
Och så får ni gärna skriva om ni vill att jag ska skriva om någon speciell skada nästa gång.

Nasi Frà Mjòabòli

Här kommer inlägget om veckans häst! Av http://everglade.blogg.se/

Jag köpte Nasi Frà Mjòabòli (eller snarare fick) då jag var åtta år. Jag hade aldrig gått på ridskola innan, men har ridit i hela mitt liv eftersom min mamma alltid har haft hästar.
Han lärde mig verkligen allt! Han var och är och kommer alltid förbli min bästa kompis som jag alltid kan lita på, vi missförstår varandra aldrig. Jag växte lixom upp med honom, han är en stor del av min barndom. Vi har upplevt väldigt många äventyr, tillåtna och otillåtna - mina föräldrar var inte alltid så glada! Jag tyckte att huvudsaken var att vi hade roligt, och som en liten rebellisk unge förstod jag aldrig hur att knata runt på en ridbana i samlad trav kunda vara roligare att rymma hemifrån, ridandes barbacka på min bästa vän och galoppera som dårar genom skogen och ta risker. Det var att leva livet på riktigt!


Nasi är verkligen en linslus, så fort han ser en kamera sticker han dit mulen vare sig man vill eller inte.


På ridläger hos en kompis 2007, badade i en jättefin sjö i solnedgången.


Samma ridläger. Den här bilden väcker många minnen för mig, då den dagen var en av de bästa i mitt liv och fylld med så mycket olika känslor.


Jag som liten flicka och Nasi som trofast vän. Denna bild säger mer än tusen ord.


Att se på den förra likadana bilden och där här som är tagen i våras (2010) visar hur mycket kärlek man faktiskt kan få av en häst, och att den faktiskt aldrig slutar älska en. Jag kan aldrig sluta älska honom, han betyder enormt mycket för mig.

träna?

Varför är det så att i alla andra sporter tränar man stryka, kondition, smidighet osv.. men inte i ridsporten? Eller det är iaf inte lika vanligt. Handlar det om att man inte har tiden, eller bara tror att man själv inte behöver vara tränad för att rida?

När jag gick på gympa innan var jag väl tränad och vig och då trillade jag nästan aldrig av. Om jag hamnade på sidan av hästen kramlade jag mej upp igen vilket jag absolut inte kan nu. Nu är jag stel som en pinne och framförallt lat. Skit lat, om jag började springa några dagar i veckan skulle jag bli piggare själv och orka med mer.

Jag tror såklart att det kommer ge resultat i ridningen om man börjar träna, men då gäller det att man tränar rätt muskler också! Sen tror jag man kommer orka mer, allså anstränga sej mer när man rider, vara mer koncentrerad och verkligen kämpa. Det kommer bli lättare att rida ihop hästen, eller ha mer ben på den tex..

Fast jag ''tränar'' faktiskt lite, går minst 1 gång i veckan ca 1 timme med en kompis. De gör mej faktiskt lite piggare.

Brukar ni träna nåt och tycker ni det har gett resultat i ridningen då?

borta

Imorgon åker jag till visingsö med klassen, så jag kommer hem på fredag igen. Kommer allså inte kunna uppdatera... Men får tacka för alla kommentarer ni har skrivit igår och idag :D Sketa kul, fortsätt så :p

Glöm inte att va med i veckans blogg! Så ses/hörs blablabla vi på fredag igen ;)Ni kan ju lyssna på denna låten också, har lyssnat på den hela sommaren och den är fortfarande bra!! :p Ger mej sommarkänsla, för nu är det verkligen hööööst!

va med :)


Nu sätter jag igång en ny veckans... Denna gången blir det veckans blogg :)

Det enda ni behöver göra för att vara med är att skriva en kommentar här. Man vinner ett inlägg på min blogg, om vad bloggen handlar om osv.. och en bildlänk i menyn :D

Tävlingen avslutas om någon vecka, eftersom jag ska ha veckans häst i menyn i minst en vecka.

Kom igen och va med nu, lycka till :)

Avslutad!

veckans häst, Nasi Frá Mjóabóli

Vinnaren av veckans häst blev: Nasi Frá Mjóabóli

''Min islänning Nasi Frá Mjóabóli har jag haft sedan jag var åtta år, jag är fjorton nu. Det var han som lärde mig ALLTING. Han har alltid varit min bästa vän, någon man alltid kan lita på och komma till. Vi har enormt många minnen att jag knappt kan räkna dem. Att galoppera barbacka och leka indian med hemmagjorda pilbågar som 9-årig tokig flicka sittandes på min bästa väns rygg och känna totalt förtroende och glädje, det är kärlek för mig. 2007 red jag två mil genom skogen för att komma till ett ridläger hos en vän till mig. Där utvecklade vi våran vänskap ytterligare. Vi hade grymt kul; simmade i solnedgången, hade kapplöpningar med de andra, hoppade skogsbanor och väldigt mycket mer.
Min älskade häst är nu 23 år fyllda och fortfarande sprudlande av energi och livsglädje. Självklart har vi dragit ner på alla tokerier, men han hålls självklart igång. Skogsritterna är lika underbara som de alltid har varit, det kommer aldrig att förändras. Jag älskar honom av hela mitt hjärta, verkligen!''

utvärdering, sensornNu tänkte jag utvärdera tygelsensorna.

Jag har ridit med dom några gånger på banan och senast jag red med dom gick hon som bäst. Jag vet inte fall jag inbillar mej men man blir påmind att rida med en mjuk och följsam hand. Man får lättare att lära sej att rida med sitsen för att man är rädd att dom ska gå av och då kämpar man verkligen!

Sen finns det ju alltid bra och dåliga saker med utrustning.

+ Att man blir påmind av dom att använda en mjuk hand
+ Man har lättare att träna upp hur man inverkar med sitsen
+ Man vet hur många kg man har i handen

- Dom går av om hästen rycker till med huvudet

Nu undrar ni säkert om dom är värda att köpa. Så jag säger ja, ja, ja, ja!!! Dom är värda sitt pris. Jag tycker alla ryttare borde rida med en sensor någon gång, för det är då man förstår hur stor negativ inverkan handen har i ridningen. Och hur stor skillnad det är att verkligen rida en häst än att åka runt och dra lite i den. Enorm skillnad.

Finns att köpa här för 249 kr.

Kanske ska fortsätta att utvärdera olika utrustningar som jag har? Är det intressant att läsa om, isåfall får ni gärna kommentera om ni vill läsa om något speciellt.


RSS 2.0