hihi

Duktig!!!

Lördag: simmat 1 km och gymmat
Söndag: simmat 1 km och gymmat
Måndag: simmat 1 km och gymmat

Det fick bli 3 dagar i rad för det är svårt att få ihop det eftersom jag tränar med sofie! Men imorgon kör vi igen ;D


YEEEEEEEEEEEEEEEEEY!!! (för lat för att vända på den... :p)

K-L-O-C-K-R-E-N-T

Läste detta citatet på denna bloggen.

"Där kunskapen tar slut - där tar våldet vid"

Man kommer aldrig få något bra och fint förtroende för sin häst om man straffar den på fel sätt. Det finns ett sätt att visa hästen att den gör fel och det är genom att förtydliga sina hjälper genom kroppsspråket.

dagens ridpass

Idag blev de det första barbacka passet på tess :) Började lite på banan hon gick i en bra form men lite framtung, blev lite skritt trav och galopp. Känns som jag rider henne bättre barbacka faktiskt och hon är lätt att sitta på (men kanske inte så mjuk... :p)

Sen skrittade vi ut en sväng också, första gången helt själva! Kanske inte smart att rida barbacka då fast om jag skulle trilla av och hon skulle springa hem så har hon ju ingen sadel på ryggen haha! Iaf så gick det bra, hon vände en gång men jag fick fram henne efter lite övertalning! På hemvägen är det inga problem :)

studs

Hoppade en liten studs igår! Det gick inte så jätte bra att rida på banan då hela inte var skottad, så det gick nästan inte att galoppera i svängarna. Fick inte in någon bra galopp eller rytm så det kändes inte så bra.

Här är en liten film iaf, strömmen gick lite då och då så det är därför det är ljust och ibland mörkt :p


Snart ska jag till stallet, får bli en liten skritt tur idag :)

vinnaren

Vinnaren i tävlingen om John Whitaker schabraket blev.... Emma! Grattis :D

quintess - 28 nov 2010

Tog lite bilder på hela tess som man kan jämföra med om några månader. Men våran kamera är kass, så det blev som det blev :p


hiss

Jag måste bara hiss en sak - att man kan se live från stockholms horse show på svtplay. Även fast det är 100 gånger roligare att vara där och se allt, så är det ändå kul att kunna se det hemma också :) Hoppas dom fortsätter med det!!

Här kan ni se livesändningarna som börjar 9.30, men jag hinner inte se så mycket för snart ska jag åka och simma/gymma! Tummen upp för de! ;)

Kul att malin vann sista klassen igår på tamina, tycker det har varit roliga omhoppningar hittills :D

markarbetes träning

Gick jätte bra idag! En givande träning, fick jätte mycket hjälp och tess skötte sej jätte bra :) Hon har ju blivit riden i en låg och lång form (?) tror jag, men nu ska jag börja rida henne i en högre och rundare form så hon kan få igång bakbenen och ryggen. Fick till den formen ganska snabbt och i vänstergaloppen gick hon jätte fint :)

Så nu blir det mest markarbetsträningar framöver och hoppning med låga tittiga hinder. Och nästa år tror jag vi börjar hoppträna så vi har kommit lite längre med just arbetet på marken och med små hinderna :) Man får inte glömma bort att det kommer först innan man kan börja hoppa! Annars blir det inte så bra.

Ingen mer låååång form :p (förutom när jag travar fram/av)


Imorgon blir det lite hoppning med små hinder, sen ska vi även ta bilder på tess som man kan jämföra med sen :D

hemma

Har kommit hem från stockholm nu! Sitter och kollar på svtplay direktsändning från horseshowen här! Hiss till det!! :D

Det var en kul dag, dock för mycket dressyr och för lite hoppning, men visst var det lärorikt att kolla på dressyren också :p Barbackahoppningen var lätt roligast, dom hoppade 1,84(!!!!) barbacka :O och klarade det. Försökte även på 1,89(?) men rev!

Det var sjukt mycket folk på mässan, jätte jobbigt. Tycker det är svårt att köpa saker när det är proppfullt med folk... Men jag köpte en ''rumpvärmare'' till sadeln :D En svart, lite diskret. Äkta fårskinn för 350 kr.

Så nu har man vart på göteborg, falsterbo (L) och stockholms horse show detta året. Men inget slår falsterbo, lättlättlätt det roligaste!

En rolig sak när man har varit på horseshows är att man bli så inspirerad och vill verkligen åka hem och rida direkt! Så nu är jag riktigt peppad för att rida imorgon! :)

Min nya ''rumpvärmare'' :)

stockholms horseshow

Imorgon åker jag till stockholms horseshow, ska bli jätte kul :) Har aldrig vart där innan! Så det kommer inte bli något uppdatering och jag orkar inte förprogrammera något :p Bloggen får vila en dag :) Hästarna också för den delen, sen blir det markarbetes träning på lördag! Första träningen med tess :)

Och just d, säg hej om ni ser mej ;) haha!
jobbigt väder

Lite jobbigt att det inte går att planerat något i detta vädret.. Sadelmakaren skulle kommit i går men kunde inte för vädret och idag körde hovslagaren av vägen och kom inte heller. Lite jobbigt!!

Jag red samma som igår, skrittade ut på vägen och pappa gick med. Hon var duktigare idag och ville bara vända när vi gick förbi ett läskigt hus. Sen tog jag några varv på banan i galopp=styrketräning, hon verkade tycka det var roligare idag :) Man får peppa henne lite, faktiskt lite kul att hon svarar på det, på de sättet! Så idag var hon superduktig! Skönt att det slutat blåsa lite, inte skönt för hästarna att gå ute när det blåser så.

LÄS!! Vinnaren av schabraket kommer i helgen, antingen lördag eller söndag. Ska verkligen försöka hinna med att fixa det. Så nu slipper ni fråga ;)

Gårdagens ridpass

Skrittade ut en liten sväng igår, pappa gick med ifall det skulle hända nåt. Var ju första gången jag red ut på henne själv. Hon uppskattade inte ridturen och vill vända flera gånger haha :p Men annars gick det bra. Travade lite vilket gick bra.
När jag kom tillbaka tog jag några varv på banan i den djupa snön!! Tog 1 varv i trav och sen vila, ett varv i trav och sen vila. Ett varv i galopp sen vila och sen ett sista varv i galopp. Jätte bra för att träna styrkan, men jätte viktigt att man tar det lugnt. Det är lätt att man övertränar dom eftersom dom inte är vana vid detta arbetet. Men sålänge man tar det lugnt och ökar sakta så ger det nog mycket! Tess tyckte det var riktigt jobbigt iaf :p

Lite tråkiga bilder.. Tråkigt väder, tråkiga kläder, kass kvalité och en inte så glad häst=tråkigaste bilderna :p haharidolyckor

''Att galoppera fram på en äng med orörd snö är något av det bästa som finns - om man gillar att rida förstås. Men just ridning kan vara farligt och den senaste tiden har två unga tjejer dött.

En 7-årig tjej dog när hon ramlade av sin häst på en ridskola i Borås för drygt en vecka sedan. Några dagar sedan dog en 17-årig tjej i en annan ridolycka i Eslöv.

Men dödsolyckor inom ridsporten är ovanliga och för det mesta är skadorna inte så allvarliga. Fast ridning är ändå den sport som näst efter fotboll är mest skadedrabbad.

För att göra ridningen säkrare använder många förutom hjälm också säkerhetsväst. Nu finns också en ny variant av säkerhetsväst som fungerar ungefär som en luftkudde. Den blåses alltså upp när man ramlar av. Men den är än så länge väldigt dyr.''

Källa
Det är hemskt att läsa om ridolyckor.. Ibland undrar man varför man fortsätter att rida efter att ha hört om dödsolyckor. Men på ett säkert sätt borde inte ridolyckor hända. Men hur hanterar man och hur rider man en häst säkert? Jag tänkte skriva lite om hur jag ser på säkerheten när man hanterar hästar. För mej är inte säkerhet att ha på sej en hjälm och en säkerhets väst utan...

Jag tycker att det första man ska göra när man börjar hantera hästar är att lära sej hur dom reagerar i olika situationer, lära sej vad deras instinkter säger. Det säkraste kanske inte är att dela på hästarna och sätta dom i små hagar. För när man väl ska ta in en häst med så mycket överskottsenergi och som känner sej otrygg för att inte få vara med sina kompisar, kommer att vara som en tickande bomb när man sedan ska ta in den. Och hur säkert är det? Så osäkert som man bara kan göra det till. Man måste förstå en häst, hur det kan reagerar och hur den kommer att reagera när man börjar fiffla och ändra på deras levnadssätt... Det är nåt som ställer till många olyckor, vilket inte är så svårt att förstå!!

Man måste visa att man är ledare över hästen, både på marken och när man rider. Hästarna följer alltid ledaren och gör som den säger. Små enkla övningar för att öka förtroendet mellan häst och ryttare kan göra så otroligt mycket och man lär sej hur dom kommunicerar med varandra. Jag kommer ihåg när jag gick på ridskola och man skulle gå in till den tjurigaste hästen och skulle göra i ordning den. Det enda dom sa var: ''visa att du är ledaren'' genom att göra vadå? Jo att slå hästen? Det är ju helt fel.. Hur ska hästen förstå att man är ledaren då? Det är rent ut sagt farligt tycker jag, när en häst trycker in en i väggen och lägger öronen bakåt och man känner sej så liten och kan inte göra ett skit. Och allt detta beror på okunskap.. Jag var faktiskt med om en hemsk sak på ridskolan när jag skulle göra i ordning en häst.. Kunde gått riktigt illa...

Med denna texten menar jag att så mycket onödiga olyckor händer pga okunskap. Många olyckor på hästryggen beror faktiskt på att man inte har kontroll på hästen på marken. Om man inte kan kontrollera en häst på marken först hur ska man då kunna kontrollera hästen på ryggen? Många olyckor händer faktiskt också för att man känner sej osäker, hästarna känner av det direkt. När man känner sej osäker känner hästen det och då tror den att det är något farligt som man bör akta sej för. Sen hoppar det upp något ur skogen och hästen blir skit rädd. Och en stor del hängde då på att man inte kände sej säker..

Sen finns det ju olyckor som bara händer när man hoppar, i fälttävlan osv.. som man inte kan göra något åt. Men det är ju sånt man får ta när man rider.

Som ni vet tränar jag mycket på marken med appis, många övningar för att hon ska förstå att det är jag som är ledaren och hon ska känna sej trygg med mej. Efter dom små övningarna jag har gjort känner jag mej till 110 % trygg med appis, jag är aldrig rädd för henne. När hon hoppar till är jag själv bara lugn och tar det som ingenting och det lugnar ju ner henne också. Så hon är verkligen en trygg häst för mej.
Det är vad jag kallar säkerhet!


Det händer tyvärr många onödiga olyckor som egentligen inte borde hända, pga bla okunskap.

Hur ser ni på säkerheten, vad är säkerhet för er? Skriv, skriv, skriv, vill verkligen läsa era åsikter!

skritt täcke

Mitt röda skritt täcke köpte jag på ekohallen för typ 2 år sen :) Vet inte fall det finns kvar fortfarande. Men kolla :)


hihi

Glömde skriva att jag simmade och gymmade för några dagar sen. Vill ni att jag skriver det i bloggen? :p Annars struntar jag i det! Finns egentligen inte så mycket att skriva om det.

täcke

Här kommer ett litet tips, ni har säkert hört det förut menmen :p Lägg inte på skritt täcket direkt efter ett ridpass, då kan inte hästen bli av med all värme utan man stänger in den. Så skritta några minuter först och sen lägg på det :)


S-N-Ö-S-T-O-R-M-!

Vilket väder det har varit idag...!! Typ snöstorm!! Dagens träning blev att ta sej ut i hagen i snön (en jävla massa), såklart skulle dom stå längst ner och äta :p

Skulle ridit ut med emma men hon kunde inte sen och jag vågade inte ge mej ut själv på tess :p Appis har inga snösulor än (hon får det på torsdag) så kunde inte skritta ut henne heller. Så det blev ingen ridning idag, hoppas det är bättre väder imorgon. Sen kommer sadelmakaren och kollar på sadeln imorgon också, bra :)

+ & -

Här kommer lite plus och minus med lösdrift.

+ Hästarna får leva så naturligt som möjligt = hästar få vara hästar
+ Stora hagar
+ Dom rör sej dynet runt och får starka ben/leder osv.. minskar skador
+ Fri tillgång till ensilage = tillgodosätter sitt tuggbehov
+ Dom går i flock
+ Slipper mocka varje dag, mockar endast 1 gång i veckan i skjulet
+ Smidigt om man ska bort, behöver bara be någon att kolla till sin häst
+ Slipper fodringar/insläpp/utsläpp
+ Slipper göra höpåsar

- Jobbigt att gå och hämta dom när dom står längst ner i hagen (som dom oftast gör då maten är där) speciellt i all snö
- Om man inte håller igång hästarna kan dom bli feta av all mat
- Måste ge dom kraftfoder efter ridningen

Kommer inte på mer på minus sidan, tycker lösdrift är det allra bästa. Varför lägga ner tid på en massa för att göra tvärtimot vad deras naturliga beteende säger?


Appis och alexandra i lösdrifthagen. Lånade bilden från hemsidan.

galopp i snön på banan

Tanken var att jag skulle hoppa idag men när marken tinat upp och snön försvunnit kommer det mer snö? Iofs så blev det styrketräning eftersom jag galopperade i den (ganska) djupa snön :) Galopperade över lite bommar och nåt litet hinder på kanske 50 cm. Inga bockningar idag :p

På söndag är det klubbhoppning men ska nog inte vara med, vi har inte hunnit hoppa något än och vill inte förstöra något genom att inte vara förberedd. Men på lördag ska jag iaf rida markarbetes lektion :)

Appis har som sagt inga snösulor än, så jag tog in henne och borstade, masserade och gav henne lite mat :)

Btw, publicerar vinnaren i tävlingen om jw schabraket ikväll, så håll koll :D
Kommer i veckan istället..!

begränsad fri tillgång?

Går det? Jo det går faktiskt! Jag tänkte tipsa om en smart sak för hästar som lätt bli feta av fri tillgång till grovfoder. Man kan köpa ett nät, som man sätter runt maten/balen så får dom tugga mycket men får inte tag i lika mycket i taget. Så har vi i lösdriften, ett nät runt hela balen och det funkar bra. Dessutom blir det inte lika mycket spill runt balen.

Ni kan läsa mer här och se bilder på hur det ser ut!

Tycker det är en väldigt smart uppfining :p

svar på kommentarer

Gick igenom kommentarerna lite och såg att jag hade fått väldigt många frågor, så här kommer svaren på dom i ett inlägg istället.

Är Appis eller Tess ranghöga? Vem tror du blir bossen av de två?
Svar: Dom går med 3 andra hästar och den ena av dom 3 har alltid varit bossen :p Sen kommer appis, sen tess och sen dom två andra. Så både appis och tess är ranghöga. Tess kom in väldigt snabbt och bra i flocken direkt :)

Vad är bloggsvar för nåt?
Ett enkelt sätt att ställa frågor på och för mej att svara på frågorna :)

Vilken dag ska du till stockholms horseshow?

Ska dit med klassen på fredagen :) Någon mer som ska dit då?

Har du sån kamera i transporten? (:
Vi har en vanlig webbkamera som vi kopplat till datorn. Har skrivit om de här!

Urgulligt schabrak! Var har du köpt det? :)
Jag fick det på köpet när jag köpte min hjälm, kommer från eriks hästshop! Vet inte om det finns några kvar, men har för mej det. Det är ett pessoa iaf!

du har möjligen inte Hanna Mauritzons bok "Övningar och banor för hästhoppning" ;p den är jätte bra och man lär sig väldigt mycker i alla fall ja :)
Japp det har jag, har tipsat om den en gång här fast det var ett tag sen! Super bra bok, med många roliga övningar :)

Har du snösulor på din häst?
och funkar det bra i så fall?
Jätte tacksam för svar! :)

Jag har alltid snösulor, annars funkar det inte att rida i snön. Jag tycker det verkligen funkar super hade inte klarat mej utan dom, sen kan man spara dom och använda flera år! Har sånna här.

Vem vann tävlingen om schabraket? :)<33
Har inte dragit vinnaren än, men d kommer :)

Är det inte hårt underlag :s?

Nope, det hade tinat rätt bra och sen dämpar snön.

Nu orkar jag inte mer :p Tog bara med dom senaste frågorna. Men ställ frågan i bloggsvar istället!! Mycket smidigare ;) Och jag missar inte att svara på någon!

Passar på att säga tack igen för alla gulliga kommentarer jag får (L)

''Jag måste bara säga att din blogg är sjukt bra! :D''

''TYCKER DIN BLOGG ÄR DEN BÄSTA JAG LÄST!!!''

''Kämpa på!!! Din blogg är grym. <3''


''Det är iaf väldigt intressant att läsa om er!''

längtar

Glömt berätta att den 15:e december åker vi ner till Jonas Tornell med appis! Hoppas verkligen att han hittar något nu.

(Läs denna kategorien: ''viktig info'' om ni inte vet varför vi ska till veterinären med appis) Skulle bara skriva det, annars får jag massa frågor om varför vi ska åka...

Saknar verkligen att rida min finfina appis <3

uteritt

Red ut idag, jag på tess och pappa på appis. Det blev bara på vägen för appis har inga snösulor än. Vi skrittade bara, tess gick ganska hårt igår för att vara henne. Men det gick bra och inga problem att rida ut på henne :) Appis tyckte nog det var skönt att komma ut lite också!

Nu är det nästan upptinat på ''hoppbanan'' så ska hoppa några språng imorgon :) Vill inte att hon ska vila för länge från hoppningen, då kanske hon tycker det är för kul att hoppa så hon bockar av mej :p haha

Sen ska jag om jag hinner dra vinnaren i tävlingen ikväll, annars får det bli i veckan. Ni får hålla er lite till :p

.


Kan inte du skriva lite om foder i ett inlägg här på bloggen och hur mycket och vad för foder du ger till din häst? :)


Svar: Det här med foder är väldigt svårt men jag tycker det är viktigt att veta varför man just ger hästen det man ger! För någon vecka sen på charlies var det en föreläsning om horsemanship och då pratade han lite om foder. Hästarna behöver ju protein för att muskla sej. Mustangerna som lever i vilttillstånd får ju inte i sej det av oss, men dom var ändå väldigt muskliga och bra uppbyggda. Så om dom får tillräckligt med grovfoder så gör hästarna protein av det i magen. Tror det var något sånt. Det jag vill komma till är att grovfodret är väldigt viktigt, så mina hästar får nästan bara grovfoder! Men en häst som är i träning måste man ju självklart tillsätta protein. Nått som man bör veta är att hästarna behöver äta ca 16 timmar per dygn för att magen ska fungera.

Detta äter mina hästar:

- Fri tillgång till ensilage (grovfoder), som sagt detta är det viktigaste och jag själv tycker det är viktigt att dom får sitt tuggbehov tillgodosatt för att magen ska fungera. Sen ska dom inte ska behöva vara hungriga vilket är onaturligt för dom och dom får då ont i magen.

- Ca 1 kg kraft grov 125, detta innerhåller mycket protein=kan sätta muskler. Appis äter bara lite (så jag kan blanda i magnezium och för annars blir hon ledsen om hon inte får någon mat när jag tar in och borstar henne :p eftersom hon inte är igång nu) och fårse hur mycket tess behöver. Ska se fall hon kan sätta några muskler med hjälp av detta fodret.

- 5 dl betfor för att hålla igång magen

- Lite magnezium, bra för musklerna

Detta blev ett ganska rörigt inlägg för jag har lite bråttom. Men läs tuggbehovinlägget här, så förstår ni nog varför fodret till största delen ska bestå av ensilage/hö.

banan

Red ett pass på banan idag igen, imorgon blir det uteritt förhoppningsvis. Idag kändes hon väldigt lugn och avslappnad men är fortfarande lite tittig på allt runt omkring. Hon kändes väldigt lösgjord och fin i traven, i galoppen orkar hon inte riktigt än. Men hon har vikten på bakbenen vilket är det viktigaste. Galopperade över lite bommar och ''hoppade'' en liten banan med bommar! Vilket gick bra :) Känns redan som hon blivit bättre med bogarna, vilket är braaaaaa!

Här kommer lite bilder, dom blev sådär menmen, ni tjatar ju om bildbomb haha skoja! :pVikten på bakbenen :p

Nu orkar jag inte lägga ut fler, kanske kommer några fler någon dag. Dom blev ju inte så bra!

söta

Lånade en bild från hemsidan. Detta var när vi släppte ihop, lite fart var det på dom allt :p Haha, tess ser jätte liten ut :p


segt

Lite segt att gå upp vid nio imorgon bara för att vara i skolan när real har öppet hus... Jobbigt, jag vill ha sovmorgon och inte sitta hemma nu.
Ska någon som bor runt jönköping dit? :)

Red ett kort skrittpass på tess idag, det blåste, snöade och var kallt. Men jag hade inte broddat henne så jag kunde inte göra så mycket mer. Men hon var lite stirrig, kunde inte riktigt slappna av och gnäggade åt dom andra hästarna. Men hon kändes fin imellan åt, gjorde lite öppna och skänkelvikningar, halter, tempoväxlingar och så :) Finns mycket man kan göra i skritt som man lätt glömmer bort!

Appis har inte fått på skon än, men imorgon har hon förhoppningsvis de. Så då ska jag och pappa rida ut :p haha, fårse hur de går för pappa!

Nu är det vinter så ni får en härlig sommarbild istället :) SAKNAR! Fina appis <3

ludd

Jag har blivit helt galen i luddsaker :p Bara sådär! Det är så mysigt nu till vintern faktiskt och det jag mest vill ha är två grimmor. Eftersom dom går utan grimma i hagen så kommer dom inte smutsas ner :) Ska kolla på mässan på stockholm horseshow om det finns några fina :)


Den här hade ju varit snygg. Finns här för 555 kr. Tyvärr är jag för fattig för den :p


Annars om jag inte hittar någon hyffsat billig får jag väl köra på löst ludd, har de till appis lädergrimma :) Funkar de med!

grattis

Grattis till Jenny (du skrev inte dit din bloggadress va? :p) som vann bloggsvar inbjudan! Har skickat den till din hotmail :)

Jag har två stycken kvar att lotta ut men det gör jag om ett tag!

dagens ridpass

Red på flisbanan idag, den fryser inte. Vilket är bra nu när det inte kommit någon snö, vart ska man annars rida (ute allså)?!
Skrittade väldigt mycket, hon lägger sej gärna på bogarna och skjuter ut dom. Det värsta jag vet haha :p Så det kommer jag jobba med väldigt mycket nu! Och för att träna bort det måste jag ju såklart rama in henne i svängarna men problemet ligger nog i att hon inte jobbar så mycket med bakbenen. Så det blir mycket övergångar mellan skritt, trav/skritt, galopp och tempoväxlingar. Sen mycket skritt!

Nu ska jag bygga upp henne ordentligt under vintern till tävlingssäsongen, hon ska få lägga på sej några kilon nu ett tag så hon kan bygga muskler :) Ska bli jätte kul det här!! Sen får vi vara med på lite klubbhoppningar under vintern så hon får komma ut lite eftersom hon är tittig fortfarande och inte har så mycket rutin! Skönt att ha kommit igång med ridningen igen och så får jag hoppas att vi hittar felet på appis också!

Det kommer bli lite dåligt med bilder nu ett tag eftersom det blir mörkt så snabbt och det inte går att ta bilder då. Men jag tror ni överlever! :D Kanske kommer lite bilder i helgen. Detta är det bästa jag kan komma med idag :p


lite info :p

Igår direkt när vi kommit hem från stallet så ringde dom och sa att appis var jätte stirrig när hästarna i hagen bredvid hade gått ner till maten (vilket jag förstår). Så när vi kom upp var hon svettig så mycket hade hon sprungit, sen har hon tappat en framsko (igen) så hon är jätte öm nu. Men ikväll får hon på skon igen. Men iaf, så vi släppte ihop alla vilket gick bra! När vi kom idag så verkade det jätte lugnt mellan alla och tess fick gå fram till maten och äta :) Hon verkar ändå vara rätt hög i rang, det står mellan appis och tess vem som är högst av dom :p

Jag red tess idag! :) Tyvärr var sadeln lite för bred och det är den minsta storleken man kan ha så vi får hitta på något så den blir smalare. Det är jätte smidigt för man kan ändra bomstorleken på min sadel. Men jag tror när hon har satt lite mer muskler vid manken så kommer denna storleken vara bra. Men undertiden är det viktigt att den inte är för bred för då kan hon ju inte sätta några muskler där. Men får hoppas att sadelmakaren kommer snart och kan kolla den också!

Detta blev ett långt inlägg så jag skriver om ridpasset i nästa inlägg :p

släppt ihop

Nu har vi lämnat av tess i stallet, vi släppte ihop tess och appis i hagen bredvid. Så ska dom gå där några dagar så hon får vänja sej och dom kan hälsa över staketet. Direkt när vi kom stod alla hästarna och kollade, tom dom som gick längst ner i hagen kom upp till grinden och dom ser inte ens upp :p Att dom kan känna på sej sånt!

Tess gick direkt till maten men appis blev nog lite ledsen att lämna flocken så hon stod kvar vid dom. Men snart får hon ju gå med dom igen :)
Appis står vid sina kompisar, fuxen bakom. Resten syns inte.


Sen gick appis och åt med tess :)

på väg hem

Kolla vem som står i transporten :p Sitter i bilen på väg hem nu, ska sitta och vaka över henne så hon ser lugn ut :) Men de går nog bra!
imorgon kommer appis få en ny kompis :)

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :D Nu känns allt mycket bättre! Imorgon är jag ledig så lite senare idag åker vi ner till stugan för att imorgon ta hem Tess!!!!! Jag är så glad nu, längtar så mycket tills imorgon :D:D:D

Tack till era fina kommentarer i 2 inlägg under (L)

tävlingarna avslutas..

Glöm inte tävlingen om John Whitaker schabraket, den avslutas på lördag denna veckan!

Sen avslutar jag ''bloggsvarinbjudantävlingen'' på hmm.. imorgon onsdag!

.

Allt känns bara så hopplöst nu.. Jag funderar nästan på att lägga ner bloggen, den har blivit så stor och jag skriver ut alldeles för mycket som jag egentligen borde hålla för mej själv. Tänk att endel bara går in här för att snoka om vad som händer i mitt liv. Ibland önskar jag att den bara besöktes av några få varje dag och jag kunde skriva ut allt utan att få nyfikna kommentarer. Det är ändå kul att så många faktiskt vill följa mej och hästarna.

Vill bara att allt ska lösa sej nu, nu, nu! Och ni behöver inte vara oroliga att jag lägger ner bloggen för de kommer jag inte göra. När allt inte är som det ska så vill man bara ge upp, menmen.

Ingen natt är så lång att den inte följs utav en gryning. Får tro på de!

vinnaren

Vinnaren av veckans blogg blev Lina: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html

Bloggen är en del av min hemsida (http://sallberglina.zoomin.se), men också den mest använda. På hemsidan som grund finns information om mig själv och min familjs fyra hästar, som består av ett halvblodssto som jag tävlar och tränar hoppning med, hennes tvååriga avkomma som framöver kommer börja utbildas, mitt 3-åriga new foreststo som jag ridit in och påbörjat vidareutbildning av i år och sist och även minst, shettisen Anja som är sällskap.
I bloggen skriver jag om det mesta inom hästvärlden som intresserar mig själv. Jag skriver bl.a. om träningar och tävlingar med mina hästar och då inkluderas allt som oftast videoklipp och ofta också bilder, om utrustning för häst och ryttare som jag gillar, ogillar eller har frågor om, tips och tricks och allmänt om vår vardag med allt som kan inkluderas där.
Vanligtvis skriver jag minst ett par inlägg om dagen, men vissa veckor är jag borta i studier och då uppdateras bloggen inte så flitigt, och vissa dagar saknar jag helt enkelt något intressant att skriva om. Jag försöker ha en sådan blogg som jag själv tycker om att läsa, d.v.s. bloggar med väl genomtänkta inlägg, bra text och språk, mycket bilder och gärna filmer, och inte onödiga inlägg utan substans.
Just nu har jag ca 100-140 läsare om dagen på min blogg, vilket jag tycker är jättekul! Självklart vill jag gärna ha mer läsare, och de roligaste är de som lämnar kommentarer. Jag svarar på så gott som alla kommentarer och jag läser själv väldigt många bloggar då jag har ett stort intresse för det.

Alla fyra hästarna:
,

En sak som kanske inte riktigt kommit ut i bloggen är att jag faktiskt ställt av appis. Efter att kiropraktorn varit här märkte han att hon inte blev bättre och att hon hade ont i halskotorna eller ryggen. Vilket känns bra att vi tagit ett steg i rätt riktning. Så för ungefär en månad sen så har hon bara gått i hagen och haft de bra. Jag skrittar ut lite då och då barbacka men det har inte blivit så jätte mycket nu då vi varit borta väldigt många helger för att provrida hästar.

Vi var ju och kollade upp henne och gjorde böjprov och så men veterinär kunde ju inte hitta något. Men som vi nu fick reda på att han var inte ens veterinär utan en tandläkare... Riktigt dåligt, men vi ska förmodligen åka ner till Jonas Tornell och röntga henne där. Får verkligen hoppas att han hittar något, för vad det än är så vill man ju veta!

Anledningen att det har tagit så lång tid är att vi egentligen skulle åka till en annan, men nu jobbade han inte kvar och massa så hoppas vi får tid så snabbt som möjligt hos Jonas!(japp, jag stängde av så det inte går att kommentera..)

tess stam

Tess har verkligen en jätte fin stam, hennes syster (u. samma mamma) såldes till england för avel utan att ha tävlat nåt för 400 000/300 000 kr. Så det är ju rätt så bra :p Hennes andra syster (u. samma mamma, men e. jaguar mail) fick 9-9 på hoppningen i treårstestet detta året :)

Hennes mamma Minirca G, gått 1,30!


Hennes mormor Mirca G, gått svår hoppning med placering. e. irco marco


Hennes morfar Almox Prints J, gått 2 OS och har massa vinster och placeringar i svår hoppning!


Pappan, Quite Easy som också tävlat svår hoppning med massa placeringar.

provridna hästar

Valde att inte lägga ut provridningsfilmerna pga att dom flesta inte blivit sålda än.. Men jag tänkte skriva lite kort (okej det blev ganska långt :p) om varje häst, varför jag inte köpte den osv.. :)

Häst 1.
Sto, 9 år, 168 cm, gått träningstävlingar på 110. Jag fick en film på henne och hon hoppade bra och med fin teknik. Det verkade vara mycket jobb med denna hästen för att den skulle få rutin och så men vi åkte och provade den. Och när jag satt upp på den, vilken besvikelse, verkligen.. Den vägrade gå framåt ett tag och bara slog bakut, vägrade på ett 40 cm hinder, galopperade inte rakt, la sej inåt osv.. Så den hästen måste verkligen haft ont någonstans. Skriver inte mer än så.

Häst 2.
Valack, 5 år e. Cardento, 170 hög. Han var inte hoppad alls mycket, vilket inte riktigt kom fram när vi ringde på annonsen. Han verkade inte förstå att man skulle hoppa :p Men han var en jätte gullig häst verkligen! Men det var för mycket jobb med denna häst tills jag kan börja tävla och vi visste inte fall han verkligen hade ett bra hopp psyke. Så vi åkte vidare till nästa.

Häst 3.
Valack, 6 år, 166 och gått 110. Denna var inte så välriden i dressyren och kändes väldigt klumpig i hoppningen. Hade helt okej teknik men den drog iväg jätte mycket efter hindrena. Såg mer ut som en kossa än en häst haha :p Så den var inte så intressant.

Häst 4.
Sto, 6 år, 161 gått 110. När vi ringde på denna hästen så ljög hon om tävlingsresultat osv.. så vi var inte så intresserade, men vi hade ändå vägarna förbi så vi testade den ändå. Kändes inte heller helt ren i kroppen, hoppade med okej teknik, men knappt någon rygg. Sen började den stanna när vi höjde upp, så stod den emot och så. Så vi hade ju redan från början bestämt att vi inte skulle köpa den så tur att jag inte fastade för den.

Häst 5.
Valack 5 år, 167, e. Campbell. Han var lite osäker och så, ganska grön. Men hoppade bra och hade fina gångarter. Väldigt bra inställning till allt och lättlärd. Men det kändes som en för grön häst, men den kommer nog komma långt om den kommer till rätt ryttare. Denna är nog såld nu.

Häst 6.
Sto, 5 år, 165, e. Lasandos, gått 90 cm tror jag. Denna hästen kändes väldigt stadig och ganska lättriden. Kanske inte så välriden i hoppningen men hoppade ändå mjuk och fint. Hade ett bra hopp psyke. Denna tänkte vi provrida igen, men efter att jag funderat några dagar kände jag att den inte var min typ av häst. Men en häst som kommer gå lite högre klasser tror jag.

Häst 7.
Sto, 10 år, 165, gått 110. Pigg, studsig och rolig att rida. Hoppade bra, hade bra galopp men sparkade bakut när man kom åt henne. Var ganska tjurig i hanteringen och så. Men jag fastnade för denna häst. Men den blev såld några dagar senare så vi hann inte provrida den igen. Har lagt ut film på henne här. Men jag är verkligen glad att denna blev såld för annars hade vi kanske inte provridit Quintess.

Häst 8.
Nu var det dags att provrida Quintess :D Har ju skrivit ett helt inlägg om henne. Jag fastande verkligen för hennes fina hoppteknik, busigheten, hopp psyket, men ändå så snäll och verkligen en jätte gullig häst :) Sen är det viktigt att hitta rätt säljare också och det känns det verkligen som vi gjort. Kunde inte bli bättre!

Häst 9.
Sto, 8 år, 165, e. Platini, gått stadigt 120. Jag var helt slut efter jag ridit quintess för hon bockade så :p Hon sålde både denna och visade Quintess. Men denna kändes lite mer som att åka runt på i hoppningen, hade fin teknik och hoppade bra. Men fastnade inte för henne som jag gjorde för tess. Men en fin häst som kommer gå minst en klass högre. Denna blev såld dagen efter provridningen.

Ni som också letar häst: Kan berätta mer info och skicka annonsen om någon verkade intressant :) Skriv bara en kommentar eller maila då!

uteritt

Idag blev det uteritt :) Hon var såklart mer framåt och kändes fin! Det blev mest skritt men även lite trav och galopp! Jag längtar tills vi kommer igång på riktigt :) Hon är ju fortfarande lite svag och behöver massa muskler så jag ska lägga upp träningen för henne nu i vinter :)

Bild från idag, någon undrade om jag kunde lägga ut när jag har kingslandvästen på mej. Får fixa en bättre bild och sen tycker jag verkligen den sitter jätte bra :)

jätte bra artikel

Hittade en superbra artikel på tidningen ridsport som jag tycker alla ska läsa!

http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=138363&a=199288

Jag rider själv ofta ut men jag har aldrig tänkt på att man kan träna på så här mycket ute! Detta ska jag verkligen ta med mej. Jag brukar ofta klaga på att appis är för pigg ute och att det inte går att jobba henne som på banan, men hon är ju faktiskt lika pigg vid hoppning. Så egentligen är ju det enda stället jag kan träna på det, att få henne lydig är ju ute (förutom när jag hoppar).
Tess är inte lika framåt i dressyren i ridhuset så det är ju en jätte bra idé att träna ute så mycket som möjligt. För att få framåtbjudning i henne då hon fortfarande är en unghäst och behöver de! Det jobbiga är dock att nu är det mörkt vid fyra tiden så man hinner knappt rida ut..

Allt blir ju mer naturligt för hästen, man hittar deras naturliga bjudning och det är ju den man vill åt. Sen en väldigt smart grej för att ta del av deras naturliga beteende: ''Rid hästen mellan träden i skogen. Det är mer naturligt för hästen att böja sig runt träden än att gå på böjt spår i ett ridhus. Trädet får nästan samma effekt som din innerskänkel och hästen rör sig runt ett naturligt "hinder". Hästens naturliga instinkt är att ha koll på sin omgivning och det kan du utnyttja som ryttare.''

Sen kommer hästarna bli mer sammanbetsvilliga och tycka det är roligare att arbeta. Och det finns ju inga tvivel om att man får en friskare häst om man rider ut flera dagar i veckan än att inte rida ut något.

En klok kommentar på artikeln: ''ridhus är byggt för människans välbefinnande och behov, inte för hästens! tänk på det..''


Appis och jag på fältet! Foto: Matilda

Ne nu måste jag nog soooova :p Ska åka bort och rida tess imorgon vid 11 :) Kulkul :D

ridit tess

Har ridit tess idag, hon står fortfarande kvar eftersom vi inte har tagit hem henne än. Red i ridhuset och hon var lite seg :p Får ta sporrar imorgon! Hon har en väldigt låg form naturligt, så ibland kan hon kännas lite hängade i handen. Men det får bli massa övergångar för att få henne mer på bakbenen :)

Imorgon ska jag åka dit och rida henne igen. Vi tar inte hem henne imorgon utan det blir på onsdag då jag är ledig. Ska bli jätte kul :D För allt känns verkligen jätte bra! Sen kommer det bildbomb på henne någon dag :p

liten bloggtävling


För att bli medlem på bloggsvar behöver man en inbjudan och nu tänkte jag lotta ut en!

För att vara med:
Skriv en kommentar här och glöm inte mailadressen.

Jag avslutar tävlingen om några dagar genom lottning :)

AVSLUTAD!

kingslandväst :D

Kolla vad jag har köpt? En kingslandväääääääst :D Det var en föreläsning om horsemanship på charlies och så fick man en vara på 20 %. Så jag valde såklart västen, den kommer användas flitigt. För min kingslandjacka är super kvalité på, varje gång jag har tvättat den så ser den ny ut. Hoppas denna är lika bra kvalité på!

1279 kr ord: 1599 kr.

en till häst

Gud va lång tid detta tog men nu är de 100 % säkert att hon blir vår :D:D:D Så imorgon ska jag åka dit och rida henne :)

Här har vi henne, hon är dock drogad på bilden då hon håller på att röntgas :p


besiktning

HEEEEEEEEEJ :D
Nu är jag taggad på att blogga! Bra va? :p

Vi ska snart åka ner till kliniken (hallands djursjukhus) och besikta tess :D Det är jätte smidigt för de tar typ 5 minuter dit :p Hoppas verkligen hon går igenom nu!!!

Håll tummarna :D:D:D

liten kort bloggpaus

Tänkte ta en liten bloggpaus på några dagar för att få tillbaka blogglusten. Så kanske fram till fredag? Eller tidigare :p Fårse helt enkelt.

Men sålänge kan ni ju rösta på veckans blogg, röstningen avslutas även på fredag! Här kan ni se finalisterna!

Vem vinner veckans blogg? Rösta :D

Free online poll

Kom gärna med förslag på vad ni vill läsa om efter den lilla bloggpausen! Tänkte klippa ihop en liten film med alla provridningar, sen hoppas jag ni kommer med massa förslag.
Massa förslag av er läsare=en roligare blogg ;D


Hejdå sålänge, nästan gång jag uppdaterar kanske jag har en till häst. Vem vet? ;) haha

ingen blogglust alls..

Jag har verkligen ingen blogglust alls :( Det känns jätte tråkigt iom alla som läser och kommenterar.

Hur gör man för att få tillbaka blogglusten? Kanske ska ta en ''bloggpaus'' (låter så dumt :p) på några dagar..?

Jag längtar iaf till fredag väldigt mycket :DQuintess

Efter 9 provridningar så känns detta verkligen som rätt häst, det var verkligen värt letandet. Hon heter Quintess! :)

Hon är född 04 och är e. Quite Easy u. Minirca G. Ganska liten, 160 cm men hoppar som en gummiboll :p Hon har varit på ''försäljning'' hos en tjej som har ridit igång henne och tävlat lite. På 3 månader har hon tagit sej från att inte tävlat nåt till 120. Men hon är lite tittig och har inte så mycket rutin, så det är de hon behöver :)

Första provridningen gick väl inte jätte bra, hon var ganska busig och bockade lite efter hindrena :p Var nära på att åka av en gång! Men hon hoppar som bara den. Det är inte så jätte lätt att sitta kvar när hon använder ryggen så mycket + att hon kommer med så mycket bakvikt. Då hon har heeeelt okej bakbens teknik! :p


Vi var lite osäkra fall hon bockade mycket efter hindrena men vi bestämde oss för att prova henne igen!

Så idag när jag provred henne var hon jätte lugn, inga bocksprång. Jag hoppade inte speciellt högt men jag kände mej väldigt säker på henne så det kändes jätte bra :D Hon passade min ridning och kändes ändå ganska lättriden :) Så vi bestämde oss för att köpa henne!


Somsagt så är hon lite tittig, så det var därför hon stannade.

Hon är jätte snäll i all hantering och att rida. Det är väl bara att hon kan bocka lite ibland när man hoppar, men det är ju bara glädje språng :) Detta är en häst jag tror väldigt mycket på, så vi får väl se vad som händer. Men först ska hon besiktas och röntgas, förmodligen på fredagen nästa vecka. Men det borde inte vara några problem då hon röntgades förra året och har kollats upp lite då och då. Men om hon går igenom så tar vi hem henne på söndag nästa vecka :D

Så hoppas verkligen hon går igenom, för jag gillade verkligen denna hästen :D

Jag vet inte mer vad jag ska skriva om henne :p Men jag tycker det är roligt att inte veta hur långt hon kan gå, för om man köper en häst som har gått 1,30 och inte kan gå längre. Då vet man att där tar det stopp, men med henne vet man inte hur långt hon kan gå :)

provridning nr 2

Har provridit idag igen vilket gick super bra :D Ska berätta lite mer om hästen senare och även lägga ut provridningsfilmerna! Hihi :D

14.06


- Höstlov
- Har funderat väldigt mycket över den ena hästen jag provred igår och imorgon blir det att prova den igen :D Sen får vi se vad som händer :p

- Equipe.nu om man inte har något att göra kan man alltid sitta och kolla resultaten från tävlingarna som pågår. Eftersom dom lägger upp de direkt
- Ska åka till stockholms horseshow med klassen, har aldrig vart där innan så det blir kul :D
- Efter höstlovet kör jag och sofie igång med hårdträning :p


- Det är så segt här nere i sommarstugan på hösten/vintern, vilket gör att jag inte har något att göra varje gång vi åker ner hit för att provrida. Men så farligt är det inte :p
- Har tappat blogglusten lite igen..

Kommer faktiskt inte på några fler dissar, vilket är bra :D

film

Jag får jätte många frågor om jag kan lägga upp film på dom jag har provridit. Men jag kommer inte lägga upp någon film sålänge dom hästarna är till salu. Det finns säkert många som letar häst som läser min blogg och om jag lägger upp film så kan dom bli sålda snabbt. Sen så vill kanske inte ägarna att man ska lägga upp filmer sålänge dom är till salu, tex när jag rider kan jag ju inte visa upp hästen bästa sida och då är det väl inte så kul om den filmen ligger uppe. Hoppas ni förstår :)

Men jag lovar att lägga upp provridningsfilmen på den hästen jag köper och även kanske alla andra när dom är sålda? Kanske kan göra en film med lite klipp från varje provridning?

Jag la ju faktiskt upp ett litet klipp från provridningen av en häst eftersom den blev såld så hoppas jag inte det gjorde nåt :) Här har ni den om ni missat de!

provridning

Provridningen gick jätte bra och båda hästarna var jätte fina :) Den ena var lite mer rutinerad än den andra. Men jag fastnade för den orutinerade och den var även lite yngre! Superfin var den och hoppa kunde den verkligen.

Den jag fastnade för:
Den andra jag provred:

fredag

Min blogg=tråkig blogg!! Ne men jag kommer inte på något roligt att skriva om.. :( Verkade iaf som provridningsfilmen var uppskattad :p Hihi!

Lite senare ska jag provrida två hästar, hoppas det är något bra, men det känns som d iaf :)

Är det någon som vet hur man flyttar menyn till högersidan? Jag har letat som en galning (okej nästan) efter d nu!!! :p

bloggsvar

För ett ganska bra tag sen så blev jag medlem på bloggsvar, så nu tänkte jag börja använda de! Jag får ju inte så jätte många frågor men om ni undrar något är det bara att ställa frågan där :D Bra va? Typ som en frågestund som pågår hela tiden! :p

Och just de, man kan inte bli medlem där utan man måste få en inbjudan, vilket man inte behövde innan. Men jag har 3 inbjudan som jag kan skicka om några vill? Annars kanske jag kan lotta ut dom här? :)


Finns i meny till vänster ;)

bloglovin'

Glöm inte att följa min blogg :D haha!

bloglovin

regn

Fortfarande ingen sko påslagen, men jag skrittar nog ut en sväng imorgon ändå. Sen åker jag ner till sommarstugan och då kommer hon få vila tills på måndag.

Tränade lite horsemanship, fattar inte varför jag skriver tränar då Natural horsemanship är allt man gör med sin häst (om man nu gör det på ett naturligt sätt). Det gick bra tills det började spöregna och typ världens storm kom :p

Tränade på att hon skulle stå avslappnat stilla när jag backade, vilket gick jätte bra :) Att grimskaftet bara hänger så betyder att hon ska stå stilla, läste det i en av dom böckerna jag lånade :p

Duktig :)


Finis

Ska bli bättre på att variera inläggen lite, det har blivit väldigt mycket NH inlägg på senaste :p

de 7 lekarna

Här får ni lite tips på hur ni kan börja med natural horsemanship :)

De 7 lekarna, har skrivit om dom här! Det står jätte mycket om dom om man söker på google, där kan man läsa lite mer exakt hur man ska göra!

Det är lätta övningar och väldigt grundläggande. Man får hästen känslig för signalerna och man kan utveckla övningarna så mycket :) Det kan vara lite trögt i början men när man väl kommer igång och man lär sej så är det super kul!

Här är en film från när jag precis hade börjat med horsemanship, jag gör andra leken ''igenkottsleken'' :) Appis hade lite fokus på andra saker imellanåt :p haha känns som vi utvecklats en hel del sen dess!


hihi

Tränade lite horsemanship idag, vilket gick jätte bra :)

Jag tränade mycket på att backa och att hon skulle komma till mej. Men hon fick aldrig gå över mej, vilket hon ofta kan göra. Sen kom jag och tänka på en sak, på banan har hon full fokus på mej men inte i gången när jag borstar. Idag gick hon över mej flera gånger och lyssnar inte alls på backa, så nu ska jag börja träna på sånt i gången också och även ha henne lös när jag borstar henne :p

Bildbrist, får bli en bild från i vintras. Måste verkligen ta nya bilder :p


litet klipp från provridningen

Jag får väldigt många frågor om jag ska köpa en till häst!?

Så jag tar det igen, japp jag letar efter en häst till. Så jag ska ha två hästar :) På onsdag åker vi ner till stugan igen och då ska vi kolla på så många hästar vi hinner :D Ska bli jätte kul!

Laddade faktiskt upp ett litet klipp från provridningen förra helgen, denna hästen är allså såld. Annars var det meningen att jag skulle provrida den igen. Jätte tråkigt att den blev såld, gillade den väldigt mycket!finalisterna

Här kommer finalisterna i veckans blogg, kom igen och rösta nu :)

1. Johanna


2. Caroline


3. Jonna/Astrid


4. Alice (kunde inte kommentera på din blogg och säga att du är med men hoppas du ser det här)


5. Lina


Rösta nu :D

Vem vinner veckans blogg? Rösta :D

FreePollKit.com

RSS 2.0