dålig uppdatering..

Kommer bli dålig uppdatering här i veckan och kommer inte hinna svara på kommentarer.. Sista ''riktiga'' veckan i skolan så då måste jag göra klart allt som jag ligger efter i :P

Imorgon ska jag iaf hoppträna och det ska bli jätte kul :D Lägger upp veckoplaneringen här sen!

.


har du ridit på ridskola innan du köpte din häst?

Svar: Japp, började när jag var 6-7 år tills jag var 14 tror jag, när jag fick appis då. =) Det tråkiga är bara att man inte lär sej i närheten så mycket som man gör när man har egen häst. Har lärt mej 100 gånger mer nu på 2 år än dom 7 åren på ridskolan :P

trååååk

Blev ingen ridning idag heller... :( Men imorgon ska jag dit iaf, hoppas jag har blivit lite friskare. Så ingen rolig uppdatering idag heller :P Om jag inte kommer på något att skriva om då! hehe

hehe

Jag fick ett bra svar på frågan: varför är morötter så gott i stallet men inte hemma?

''Man blir väl som man umgås antar jag?'' Av den här bloggen.

Tyckte det var en bra anledning, för när man ska ge sin häst en morot tar man gärna ett bett och så är det skit gott och rensar hela morotspåsen (okej, kanske inte men nästan haha :P) elller?! :P

vilat

Är fortfarande sjuk så appis fick vila idag också, men imorgon ska jag rida =) Hon kommer vara pigg :P Tänkte rida ut i skogen och galoppera av henne och sen rida lite på banan!

Tack för att några av er svarade på frågan i inlägget under, jätte kul att allt var positivt :D Jag tror nog det mesta stämde. Lite svårt att beskriva sej själv :P

fråga till er läsare

Efter att ha läst lite i kissies blogg och sen sett bella&tyra show med henne som gäst, så undrar jag:

Vad har ni fått för bild av mej utifrån det ni har läst i bloggen. Och då menar jag som person?


Glad, snäll, dum, envis, tråkig, rolig, osv.. (haha kom inte på mer förslag :P)

Motivera gärna varför, speciellt om det är något negativt.

Btw.. Vill ha många svar!!! ;)
Om ni vill se avsnittet med kissie så kan ni kolla här: http://nyheter24.se/bella-tyra-show/388231-veckans-gast-kissie

Hon är ju likadan i verkligenheten som hon är i bloggen.. sitter och skrattar åt henne :P

sjuuuk

Ligger hemma och är sjuk :( Skulle egentligen ridit ut med sofie idag, en lång skritt tur. Men nu blir det inte så!!

Nu ska jag kolla på twilight och new moon!! :P Måste friska upp mitt minne lite för snart kommer ju eclipse på bio :D


Kom och tänka på en sak...

..Varför är morötter så jäkla gott i stallet, jag går och äter hela tiden haha. Det är ju inte precis så att man skulle gå och ta en morot när man är hemma och är hungrig :P Så varför? Med skal också hmm... Tycker ni också det?


2 tips

Här kommer två tips som jag brukar göra när hon springer iväg lite i galoppen.

Tips 1.
Om hon inte lyssnar på min sits när jag ska göra en övergång mellan galopp till skritt, så galopperar jag in i ett hörn. Utan att ta något i tyglarna, utan jag gör halt med sitsen och då sätter hon under sej med bakdelen! En korrekt övergång allså. Det skulle hon inte gjort om jag hade behövt ta i tyglarna. Rekommenderas dock inte till hästar som gärna hoppar över staketen haha :P

Tips 2.
Om hon springer iväg efter hindret svänger jag dirket och går in på en liten volt. Utan att ta i tyglarna, på så sätt hittar hon sin balans och kommer tillbaka till den vanliga galoppen. Men tänk på att inte luta er framåt, då kommer vikten på framdelen istället och allt blir ännu mer vingligt!

hihi :D

Äntligen, över 100 besökare! Jätte kul :D

min och appis 2 års dag

Idag är det appis och min 2 års dag :D

Tänk att jag har haft henne i 2 år redan, kommer ihåg dagen vi hämtade henne som om det vore igår! Jag kunde verkligen inte hittat en bättre första häst, supersnäll men svårriden.

Går verkligen inte beskriva hur mycket jag har lärt mej på henne och allt runt omkring. Kan ju säga såhär, jag trodde det räckte med att en häst skulle böja in halsen lite och då gick den korrekt, haha :P Tur att man lär sej!

Jag var väldigt orutinerad när jag köpte henne, det var inte precis så att vi kunde ut och tävla några helgen efter, utan det tog 1 år innan vi kom ut på några lokala tävlingar. Och då var det debut för både mej och appis!

Jag har lagt ner otroligt mycket jobb på henne och det visade ju sej resultat idag hos kiropraktorn. Jag har även fått höra det från många andra :D Vilket är jätte kul!

Än vill jag verkligen inte sälja henne, jag vill se hur långt vi kan komma tillsammans men sen kanske jag måste köpa en ny häst för att komma vidare och ännu mer upp i klasserna! Fast hon kanske stannar kvar ändå, föralltid! Det vill jag verkligen.


I transporten där vi hämtade henne


När vi kommit hem första dagen


Andra dagen

Våra bästa rundor (stoppen är mitt fel, som alltid :P)


Den som gissade rätt var sofie fast det är ju inte så konstigt, hon känner ju mej :P Men hon har ingen blogg, så jag tar den som var näst närmast: den här bloggen, gå in och kolla om det var du :D

vilken dag är det idag?

Vet ni vilken speciell dag det är idag för mej och appis? Någon trogen läsare som kan haha :P Den som gissar rätt får en länk ;)

happppppy :P

Det gick jätte bra hos kiropraktorn idag med appis =) Hon var INTE låst i bäckenet, tuuur. Utan hon hade en väldigt stor spänning i vänsterbogen. Och det var han nästan säker på att det var därför hon galopperade inåt i vänster galoppen.

Förutom det var hon bra i ryggen (hon har reagerat lite några gånger eftersom sadeln inte var helt okej) och bakbenen var JÄTTTE bra! Allså har jag äntligen fått henne att börja använda bakbenen! (kom ni ihåg att jag skrev efter förra besöket hon kiropraktorn att nu jäklar ska jag få igång bakbenen, och det fick jag ;)) Så här bra har hon aldrig varit, suuuuuper kul =)

Äntligen har jag hittat ett sätt att träna henne och lägga upp mina ridpass på så att jag får henne att jobba rätt! :D

Guuhh, va mycket hjälp man kan få av en kiropraktor utan att han ens sätt mej rida?!

Lite rörigt inlägg :P

.Vilket gymnasium ska du gå på då? :)


Svar: Jag ska gå på real gymnasiet, eller preliminärt iaf :P Eftersom skolan är ny här i jönköping är dom inte 100 % på att det blir nåt. Men nästan helt säkra. Har valt tenhults naturbruksgymnasium som andra handsval.

skolarbete

När ni gör skolarbete, skriver ni något inom ridsporten då?

Det gör jag alltid, dom gångerna det går iaf. Allt blir så mycket enklare då, mycket roligare att sitta och analysera en tex krönika om ridsporten än om något helt annat som inte intresserar mej. Samma sak som när jag hade nationellt prov i engelska, muntliga häromdagen. Dom sakerna man skulle prata om intresserade mej inte ett skit och jag fick inte fram något. Sen började jag prata om appis och då fick jag fram hur mycket som helst. Så tycker jag att skolorna borde jobba efter, då skulle alla elever vara mer intresserade.

I boken dansa med hästar, skrev han lite om historia. Hur dom red sina hästar, de ena folket slog sina hästar och kastrerade hingstarna för att kunna ha dom i kriget. De andra folket lärdes sej hästarnas språk och lärde sej rida dom på långa tyglar så dom kunde ha krigssaker i båda händerna. Då slapp dom hålla i tyglarna och kunde koncentrera sej dubbelt så mycket på kriget än de andra folket.

Om min historialärare hade berättat det här på lektionen hade jag lyssnat och blivit hundra gånger mer intresserad. Ja så lite krävs det för att jag ska bli intresserad.

Det är faktiskt så det gymnasiet jag har valt jobbar efter, och jag hoppas det kommer göra mej mer intresserad av skolan.

Nu måste jag fortsätta plugga :((( Ska till stallet lite senare i det fiiiina vädret :D


Denna krönikan analyserade jag för ett tag sen, så om ni ska skriva om kröniker i skolan kan ni ju ta denna ;) Sidan finns här

tips på forum

Nu kommer ett tips här på ett sjukt bra forum. Tror dom flesta av er vet om det men jag skriver ut det ändå :D

Nämligen Bukefalos.com. Det finns sjukt mycket att lära sej där, att bara sitta och läsa trådarna lär man sej väldigt mycket på. För man får ju höra allas åsikter och tips om allt, för det behöver ju inte betyda att en som tävlar på elitnivå vet mer än en som hobbyrider?

Det tycker jag är väldigt bra att man kan ta del av alla där, men man kanske får kolla lite på helheten också. Jag tror inte man kan lita på 1 person göra precis som den säger och sen lära sej allt, för bara 1 person kan faktiskt inte veta och kunna allt.

Jag brukar alltid söka på google på tex ''blöta kraftfoder bukefalos'' då får man i nästan alla fall upp någon/några trådar på bukefalos om det! Skiiiiiiit bra ;) haha

Länk: Bukefalos.com

hur jag lägger upp mina ridpass

Såhär ser mina ridpass ut på banan.

Jag börjar såklart med att skritta, brukar skritta henne kanske 5 minuter när jag leder henne. Sen hoppar jag upp och skrittar 10 minuter på korta tyglar. Då jobbar jag med halten, volter, serpentiner osv.

Sen brukar jag bara låta henne trava och galoppera av sej lite.

Efter det jobbar jag med övergångar mellan skritt och galopp, så jag får henne att jobba med bakbenen. Växlar även mellan trav och halt.

Sen fortsätter jag med att jobba i traven, mycket volten, skänkelvikning, tempoväxlingar osv..

Fortsätter med galoppen och då jobbar jag med rakridningen och brukar oftast lägga in något/några små hinder för då släpper allt. Rakridningen sitter och hon slappnar av. Kan låta konstigt men det gör hon!

Avslutar med att trava av i en så låg form som möjligt, sen skrittar jag av henne när jag leder!

Mitt mål med ridpasset är inte vad hon har sitt huvud, jag tycker allt för många fokuserar på att huvudet ska vara nere.
Utan jag försöker rida hela passet med en så lätt hand som möjligt, så lite stöd som möjligt till munnen. Inte svänga, göra halvhalter/halter med hjälp av tyglarna utan med sitsen. Då kommer huvudet automatiskt att trilla ner i den formen man strävar efter. Men hon går hela ridpasset med en väldigt låg form.

Jag brukar tänka att om jag bara rider med ett så lätt stöd som möjligt i munnen och använder min sits så får jag henne att arbeta under sej med bakbenen gratis ;) Därför rider jag alltid med lite längre tyglar för att inte använda handen så mycket.


rider på lite längre tyglar :P

lägga in bildlänkarna

Ska göra ett inlägg om hur man lägger in länkarna i menyn! Var någon som undrade det. Sen så kan jag bara länka hit om någon annan undrar.

1. Ladda upp bilden i nytt inlägg.


2. Markera bilden och tryck på infoga/redigera länk.


3. Skriv in bloggadressen till bloggen på länkens URL. Tryck sen på infoga.


4. (Nu har bilden blivit till en länk). Tryck på HTML.


5. Kopiera allt.


6. Gå till design, kodmallar och bläddra ner hit:


7. Klistra in koden INNAN länkar. Allså över! Eller om ni vill ha bloggbilden efter länkar får ni klistra in den efter länkar (de markerade).

8. Såhär ska det då se ut om ni har klistrat in det innan länkar. Det markerade är alla (typ 5-6 stycken) mina bloggbilder jag har i min meny.. Så om ni bara klistrar in en bild är det ju såklart inte en massa text :P

</br> betyder att den hoppar ner allt ett steg, så ni vet :P


9. Tryck på spara kodmall.. Klart!


Om ni vill ha en text där det står typ bloggannonser innan bildlänkarna (det som är inringat på bilden nedan), så klistra in denna länken:

<div class="navheader">Blogg annonser</div> INNAN bildlänkar adressen. Ni kan ju ändra orden blogg annonser om ni vill att det ska stå något annat.Nu har jag förklarat så tydligt jag kan, om ni inte fattar får ni fråga :D

dålig uppdatering

Blir dålig uppdatering idag också, hinner inte! Hinner inte ens åka till stallet idag :P Igår (smyg)red min pappa haha, så hon gick lite på banan iaf. Han ska nog rida lite idag också så hon vilar inte helt =) Dock så gör det inte så mycket om hon vilar två dagar i veckan någongång då och då!

borta

Imorgon åker jag på skolresa till stockholm hela dagen (Om ni ser någon vilse människa på stan är det förmodligen jag, haha ne :p). Så då blir det ingen uppdatering här. Missar första hoppträningen för fidde också :(((( Vill inte åka haha! Aja det kommer fler hoppträningar men ingen mer skolresa till stockholm, så får man tänka :P

Om ni har några frågor under tiden jag är borta så kan ni skriva dom här så svarar jag på dom! Då har ni något att göra i min blogg iaf :P Ha det bra! :D

heeej

Attans, 2 besökare ifrån 100 igår :P


Är ledig idag så ska snart åka upp till stallet och rida. Ska rida in till ridhuset och kolla speglarna så att appis galopperar rak, det var ett tag sen nu jag kollade det :P

brodera namnet

Tänkte tipsa om ett snyggt sätt att brodera namnet på, tex ett täcke eller ett schabrak eller vad som helst :P

Blir lite svårt att förklara men man ser ganska tydligt hur man gör. Ska försöka iaf, man sticker igenom tråden genom paljetten och sen sätter på den runda pärlan på tråden och sen sticker tillbaka genom paljetten. Haha, hoppas ni förstår :P

Såhär ser det ut på nära håll


och såhär på långt håll
Kan fixa bättre bilder någon dag =)

avståndstabell 2

Några till avståndstabeller =)


Allt är i meter!

avståndstabell

Här kommer en avståndstabell för ponny och storhäst som någon undrade över :D

Gjorde den bara lite snabbt i excell. Kan fixa en för bommar innan hindret, galoppbommar osv.. Imorgon =)Allt är i meter såklart, har tagit dom från en bok. Detta är ju exakta mått, tror jag iaf :P

Btw.. Kul att ni kommer med tips på vad jag ska skriva. Blir mycket enklare då och förmodligen roligare för er :D

tips på billig hästaffär

hejsan
Har du något tips på var man kan köpa biliga hästkläder med mera??
Tacksam för svar

Nu tänkte jag tipsa om en billig affär! Har redan skrivit ut den innan, men flera av er verkade missa den.

Nämligen Erik's hästshop, finns kanske inte jätte många märken där men iaf, pessoa, john whitaker, moutainhorse, pikuer och några mer tror jag.

Tex mina john whitaker ridbyxor kostade bara 550 kr där. Medans dom kostar 800 kr på charlies. Även mitt john whitaker schabrak som kostade 360 kr, som flera av er trodde var på rea!

Sen så har han alltid rea på en massa saker, vilket är bra haha :P

Så kolla in där nu, dock finns det inte mycket ute på hemsidan. Men man kan ju alltid ringa dit =)

http://www.erikshastshop.com/ Affären finns i slönge som ligger typ vid falkenberg!

.


Jag får många frågor nu för tiden :P Hinner inte svara på alla och lite svårt att svara på dom som inte har bloggar!

Får nog snart ändra till veckans frågor haha, kör på 2 stycken denna veckan också :P

Vem är det som tar alla dina fina bilder/filmer?
Vid stranden, när du hoppar osv?
Vore kul med svar!

Allt kan ju inte va självutlösare! ;)


Svar: Dom flesta bilderna tar pappa och det är alltid han som filmar. Dom senaste bilderna från axamosjön tog sofie (hon som jag red ut med) och några bilder (tex dom från stranden i påskas) har Emili (min syster) tagit! Har lagt ut få bilder när jag har tagit med självutlösarn, blir aldrig bra då haha :P

Och så fick jag några frågor om transporten också.

Blev det billigare än att köpa en ny, eller ungefär samma prisklass?/Vad går det på att lacka om en transport?

Svar: Hmm, tror det var runt 5 000 kr? Har ingen koll, pappa fixar allt ;) Men det blev absolut billigare än att köpa en ny. Då vi köpte transporten väldigt billigt.

Om ni absolut vill ha svar på era frågor kan ni maila, eller ni som inte har blogg skriva eran mailadress. För jag vet inte om ni kollar in här igen :P

13,5an

Ni har säkert redan sett den här övningen men jag lägger ut den ändå! =) Om ni vill ha tips på någon speciell övning som, styrka, lydnad, bomövning osv får ni gärna skriva det :P


3 hinder då, eller bara bommar om man vill ha det. Man ska få in 4 jämna galoppsprång, kan vara lätt att det rinner iväg lite mellan dom två sista. Även lätt att man fastnar i handen genom hela ''seriern''. Ska inte vara så högt, jag hade hindrena på 50 - 60 cm. Då hinner man tänka lite mer på allt, har hästen samma galopp genom hela? Är den rak? Osv..

Jag ska göra denna oftare, jag fastnade lätt i handen genom hela och glömde min sits. Appis bytte även galopp i högervarvet till vänster galopp.

Mitt mål med denna är att kunna rida ihop henne med sitsen och inte ''sätta'' ihop henne med handen. Även att hon rak, inte drar iväg och har rätt galopp = balanserat ;)

att leda en häst

Klar med designen nu! Blev faktiskt nöjd, ändrade inte så mycket då jag var ganska nöjd med den designen jag hade innan också! Men headern började bli lite tråkig :P

Tänkte skriva lite om när man leder en häst! Har tagit de från boken, dansa med hästar.

Zon 1:
Här har man starkast dominaspositionen. Det är den positionen stoet intar när hon har föl vid sidan.

Zon 2:

Här har man den svagaste dominaspositionen. Ranglägra djur intar ibland den positionen. Signalerar att man är den mest underlägsna och den svagaste. Konstigt nog är de den vanligaste positionen man har när man leder en häst?

Zon 3:
Kan intas av ranglåga djur men också av den som har hög rang. Används när man arbetar en häst i lina.


bad

Red till axamo och red i sjön med sofie idag =) Appis var pigg som vanligt :P

Blev lite bilder, och även två filmer som jag kanske lägger upp senare :PBlööööta :P


Sofie var glad :P

byta bildlänkar

Någon som vill byta typ ''bildlänkar'' i menyn? :D Skriv en kommentar här då!!(ska inte ha denna bilden, gjorde bara en snabbt!)

21.07


- Bloggen blir större för varje vecka :D
- Transporten blev skit snygg
- Fredrik Gustafsson kommer hem från tyskland, (han som jag tränade för i höstas) så nu är det hoppträning varanna tisdag igen
- Kiropraktorn kommer på söndag
- Boken: Dansa med hästar
- Kommer inte på fler dissar, vilket är skit bra


- Missar första hoppträningen nästa tisdag, är på skolresa
- Att jag inte har så mycket ''inspiration'' till bloggen nu för tiden
- Min design är tråkig och jag orkar inte göra om den, det står även att jag är 15 år, nu är jag 16 :P LAT!

äntligen :D

Nu har vi äntligen lackat om transporten!! Den blev jätte snygg tycker jag :P

Före:


Efter:

stor diss

Haha... Hittade precis in till en skvallerblogg om hästbloggarna. Förutom att det var riktigt kassa skvaller h*n skrev om, så kommer det nu gå sjukt mycket skit snack här.

Det var ett inlägg om att någon hade varit och tävlat och inte gått så bra, och då jävlar letar hon upp resultat och skriver ut det på sin ''skvaller blogg'' med en dräpig kommentar..

Vad fan får man ut av det här? Är det inte redan tillräckligt mycket skit snack i hästvärlden? En riktigt NOLIFER!! Vem orkar lägga ner tid på att leta fel på andra? Varför inte bara sköta sej själv istället för att trycka ner andra? AHHH! Jag fattar inte varför det går så mycket skit snack i häst världen?

Fick en klok kommentar för ett tag sen ''Varför kan vi inte hålla ihop och stötta varandra i stället?'' Tänk va mycket mer glädje det hade funnits i den här sporten då! Tycker att allt för många har glömt bort varför vi håller på med hästar.

Sorry för ett lite argt inlägg :P Men var bara tvungen att skriva detta. Bloggen får ni hitta själva.

.Det vore kul om du skrev ett av dina bästa hästminnen också :D


Svar: Japp, ska göra det :D Det är inte någon tävling, utan förra sommaren när sofie och hennes häst följde med ner till sommarstugan i 1 månad! Det var verkligen skit kul för det var bara vi som stog där och vi red ju såklart varje dag tillsammans och båda utvecklades massor! Man liksom peppades av varandra hela tiden, det är verkligen något jag aldrig glömmer...


Jag och appis, sofie och honey =)

Honey och Appis blev väldigt goda vänner också, var lite svårt när jag skulle åka och tävla en dag :P Då fick vi lämna Honey på gården lite längre bort :P Inte så konstig dock, men dom kunde iaf inte skiljas från varandra.

hoppning

Red på banan idag och hoppade lite :D Det var jätte kul, har inte hoppat sen jag hoppade studsen och det måste ju varit för typ 2 veckor sen :P

Hon kändes iaf väldigt bra när jag red fram, har inte jobbat henne alls ute och nu jobbade jag henne på banan och då kändes hon jätte fin. Dock låg hon på lite, men stundtals kunde jag vara jätte lätt i handen!

Hoppade bara lågt på 50 cm och sen på några språng på 80 cm! Hon hoppade bra och rytmiskt :D Sofie va med och tog lite bilder, dom blev lite mörka men laddar upp dom ändå =)

En lite bildbomb (jag rider i mysbyxor :P)
2 av era hästminnen

Det var jätte kul att läsa era hästminnen, här kommer två av dom =)

Av sara:
''mitt bästa minne var när min häst räddade mig från att bli ihjälsparkad av en annan häst, hon kom rusandes mot mig och knuffade iväg mig så tog hon emot sparkarna.
Hon har blivit frisk och jag mår bra så det är mitt bästa minne som jag aldrig glömmer.''

Av Julia:
''När man har en egen häst samlar man ju på sig en massa underbara minnen, jag kan väl berätta om ett i alla fall ;) I somras när jag tog med mig familjen och red barbacka till ängen vid havet. Travade och galopperade i det härligt gröna gräset, himlen var klarblå, det var en skön bris från havet, ja underbart :D Sen så satte vi hos och åt piknik och Lelle fick beta i grimma och ha det mysigt. Ååh, när jag tänker på detta vill jag ha sommarlov på en gång!! :'D''


Ha en bra dag, så hörs vi ikväll :D


idag

Appis fick vila idag, så emili gick en promenad med henne och nova :P

Kul att läsa era hästminnen, hoppas fler skriver :D

erat bästa hästminne?

Tycker ni har blivit bättre på att kommentera, och det är jätte kul att läsa alla så..

..nu vill jag höra erat bästa hästminne ni har (ett av alla som finns, lite svårt kanske :P), kanske en tävling, en uteritt, eller kanske bara ett vanligt ridpass som gick extra bra? Så berätta nu, ska bli jätte kul att läsa! :D

det här med rätt och fel i ridsporten

Vi hästfolk är lite speciella, alla (inte direkt alla, men många) visars sej att ha rätt. Det man själv gör är rätt, och man måste göra så annars blir det fel..

Jag ger er tips och skriver hur jag tränar/gör med min häst, och jag har aldrig i ett enda inlägg skrivit att det jag gör är rätt. Att man måste göra så. Men ändå kommenterar endel och vill ''diskutera'' över hur jag gör och försöker få mitt sätt att vara HELT fel. Såklart har den andra rätt... Jag förstår mej inte på att endel orkar lägga ner tid på detta.

Det är också en sak som ''förekommer'' i ridsporten, många ska granska andra och hitta fel på hur den rider/gör. Minsta lilla fel hittar man. Varför lägger man ner tid på detta?? Jag skiter rent ut sagt hur dom andra gör och försöker fokusera på mej själv och på min häst, låt dom andra göra som dom vill. Jag tror många har väldigt förutfattad mening om ryttare/hästar från första början. Sen står man där 1 år senare och den ryttaren tsm med sin häst har tränat på sitt sätt och har nu kommit längre än dej själv...

Jag har skrivit det och jag skriver det igen. I ridsporten finns inte rätt och fel, man får ta åt sej lite av alla och skapa sin egen uppfattning av allt. Då kommer man längst!

Så nu slutar jag svarar på kommentarer som vill ''diskutera'' om hur jag gör..

Detta var såklart inte riktat till alla, försöker inte heller få mina läsare på min sida. Så ni behöver inte kommentera detta inlägget. Ville bara få det här klart för vissa!!

filmen från havet

Som sagt så är batteriet till kameran hittad nu, sååååå här kommer 2 filmer!

När vi gick omkull på träningen för 2(?) veckor sen tror jag! Det som smäller är när jag slår huvudet i bommen :O


Och en lite roligare film :D När vi rider i havet 7 april! Nova (hunden) är så rolig när hon springer med :P

(ni behöver ju inte kommenterar min ridning, vet redan att jag rider slarvigt!)

sammanfattning, dansa med hästar

Nu ska jag försöka sammanfatta boken dansa med hästar. Det finns tusen saker jag vill berätta om boken, men det skulle bli ganska rörigt då :P

Arbeta hästen från marken:

När man arbetar en häst från marken måste man dominera hästen, allså visa att man själv har en högre rang än hästen. Om man kollar på hästarna i hagen så följer alla hästar och litar till 100 % på den hästen som har högst rang, visar den att det är fara så springer alla, direkt. Samma sak ska man sen göra med sin egna häst. Man visar att man själv har en högre rang. Och på det sättet kan man få sin häst att lita på en, och efter det gör hästen precis vad man ber den om. Visst låter det enkelt?

''Prata'' med sin häst:
Men för att kunna be hästen att göra som vi vill måste vi prata med hästen - komunicera. En häst kan inte lära sej vårat spårk men vi kan läras oss deras - kroppspråket. Att göra olika rörelser med sin kropp kan man på det sättet ''prata'' med hästen. Hästen läser på en människas gester och hållning. När man sen utvecklar detta så kan hästen läsa av minsta lilla signal vi gör till dom.


Visar med hjälp av kroppsspårket.

Ridningen:
Vad strävar vi efter i ridningen? Jo... Att rida med sitsen och en så lätt hand som möjligt, men varför rider vi med bett då? Det behövs ju egentligen inte, enligt klaus (han som skrev boken) förstör bara bettet. Hästen lägger vikten i handen och då kommer all vikt på framdelen. Hästen är inte i balans så bettet blir som ''ett femte ben'' för hästen. En korrekt häst ska ha vikten på bakdelen, och på så sätt lätt kunna flytta framdelen. Men det blir svårt när hästen lägger vikten i handen/på framdelen.


Tygeln är hängande, vikten är på bakdelen

Det fanns såklart en massa övningar i boken hur man arbetar dom från marken och hur man ska rida hästen med sitsen för att till sist kunna rida en samlad galopp på hängande tygel. Då hästen har vikten på bakdelen. Men det är bättre att ni läser den själva :P Så jag rekomenderar er alla att läsa denna boken, finns säkert att låna om man inte vill köpa den. Enormt lärorik!!!

En liten film på när han gör en vild hingst tam på bara några minuter, otroligt!!!!Musiken är lite rolig haha :P

havet

Lite fler bilder från när jag red i havet under påsklovet =) Har hittat batteriet till kameran också, så ska lägga in filmen när jag hinner (orkar :P). Sålänge kan ni ju kolla bilderna :P.


Svarar på två korta frågor denna veckan istället =)

Hej! tänkt bara säga att jag läser din blogg och den är bra... en liten fråga; går du runt med kameran i fickan eftersom du är så duktig på att ta kort?? Fortsätt som du gör!! Ha de

Svar: Hej, va kul att du tycker det :D Ja har för det mesta med kameran i stallet :P

hur långt ifrån ditt hem ligger stallet?

Svar: Typ 6-7 km :P Ganska långt faktiskt, men jag åker på min snabba moppe så det tar typ max 10 minuter =)

söndag

Nu har jag läst mer än halva boken (dansa med hästar) och den gav mej en riktigt funderare över allt. Ska försöka sammanfatta boken när jag har läst ut den i ett inlägg. Lästvärd är den absolut!

Nu ska jag åka upp till stallet och rida ut med sofie! =) Fint väder är det som tur är!!!!

mer bilder

Här kommer lite fler bilder från igår =) Ska försöka rida dit minst en gång i veckan och galoppera i vattnet, läste att det var bra för hennes låsning! Sofie är du med eller? :P
Har regnbyxor + chaps, jätte snyggt :P Nästa gång tar jag gummistövlar istället!!!!
RSS 2.0