flytten

Nu har vi flyttat appis och det mesta är klart! Det har typ tagit hela dagen. Hon var lite spänd och ville inte riktigt koppla av, men det är ju inte så konstigt! Dock var hon väldigt lugn i hagen. Det var massa snö i hagen så nu tränar hon sej själv haha :P Hoppas hon trivs nu!

Ridpasset blev idag att skritta bort till det nya stallet och i morgon vet jag inte vart jag ska rida än! =)

dagens ridpass

Red inne idag och hon var superfin, skrittade mycket i början. Sen galopperade jag och tränade på att rida rakt som vanligt. Red imot speglarna för att kolla om hon var helt rak, vilket hon var. Högergaloppen var hon jätte fin men i vänster ville hon spring ifrån arbetet lite.

Kollade traven i speglarna och jag såg ingenting :D Det stog lite hinder framme som jag galopperade över och det gick bra =) Dock märks det att hon har tappat lite muskler för alla hennes svaga sidor märks mycket mer. Men vintervilan var nog behövlig!

I morgon är det flyttdags =)

Appis står och njuter av dom sista timmarna på jfk :P

flytta

Nu tänkte jag berätta vad jag ska göra på söndag =)

Appis står nu på jfks (Jönköpings fältrittklubbs) anläggning. Men jag ska flytta henne till en hästgård där det står ungefär 11 andra hästar. Det är ca 2 km från Jfk.

Framförallt så är det ett mycket lugnare ställe för henne och så mycket större hagar. Dock inget ridhus, men ridbanor. Jag tror hon kommer trivas super där =) För mej är det en självklarhet att man tänker på hästens bästa och inte är bekväm och tex tänker att man vill stå där det finns ridhus...

Hon kommer förmodligen bli lugnare i ridningen. Vilket hon var när vi var i sommarstugan, då var hon jätte fin och mjuk att rida. Nu under hösten/vintern har det vart väldigt mycket folk i ridhusen så ibland kunde jag knappt rida där inne för hon var så pigg och stressad. Sen står även hinderna framme på banan där så nu blir det hoppning varje dag haha :P

Det tar bara 20 minuter att skritta in till jfk så ridhuset är nära iaf. Jag tror detta kommer bli jätte bra =)

Två filmer därifrån när jag var där hoppade i höstas, då var hon jätte lugn =)uteritt

Red ute idag, galopperade runt galoppbanan först. Sen red jag några varv på banan som är i skogen och där var det ljup(!!!) snö, det tyckte hon var riktigt jobbigt :P Galopperade i lätt sits i en låg form! Det var nog nyttigt för henne.
Hon kändes bra och blir bara stadigare och stadigare känns det som iaf =)

I morgon ska jag ta det lite lugnare, hon har gått rätt så hårt denna veckan faktiskt.

Future Factory

Jag har ju sökt till Future Factory, men nu är det så att det var för lite sökande :( Så dom ska ha det efter sommarn tror jag.

Känns faktiskt ändå lite bättre att det är senare. Jag har ju inte ridit ordentligt på ett tag och inte hoppat på skit länge, så :P Hoppas det blir av iaf!
Nu ska jag snart till stallet och rida ut, lite härligt väder är det faktiskt =) Sen ska jag berätta vad som händer på söndag :D

Här får ni en liten ledtråd:

intervallträning

Red ute idag, blev galoppintervaller. Det var ganska mycket snö på spåret och knappt ingen som ridit där, så det blev galopp i djup snö. Tror hon tyckte det var ganska jobbigt :P

Men iaf, gjorde 6 intervaller, galopperade ganska länge men i ett lugnt tempo. Hon kändes faktiskt jätte bra, väldigt stadig, men hon försöker springa ifrån arbetet lite.

Tror jag ska rida samma sak i morgon också!


Bild från igår!

v. 4

MÅNDAG: Markarbete i ridhuset, skritt och galopp
TISDAG: Uteritt
ONSDAG: Markarbete i ridhuset, skritt och galopp
TORSDAG: Uteritt, galoppintervaller
FREDAG: Uteritt, ridning i djup snö
LÖRDAG: Skritt i backar + lite galopp
SÖNDAG: Skritta ut

snööö

Red i ridhuset idag och det gick helt okej. Hon gick bra i skritten och i galoppen, dock fick jag för mycket i högerhanden. Tränade mycket på rakridning i galoppen och det gick bra sen när hon började bli trött blev det lite sådär :P Men hon tar halvhalterna väldigt bra faktiskt.

Ska nog rida ute resten av veckan för att träna rakridningen, då har hon ingen vägg att ta stöd av och så är sträckan mycket längre än en ridhus långsida! =)

Det hade snöat en del idag, såhär såg hon ut när jag tog in henne :P

Sötis =)

Mål, starkheter och svagheter

Tänkte skriva appis och mina stark/svagheter, det finns massor men skriver ner endel. Även mål.

Mina:

Svageter:

- Min vänsterhand lägger jag ner lite och tappar stödet i vänstertygeln.
- Jag tittar ner i skritten och traven.
- Rider med alldeles för mycket hand, enligt mej själv!


Min hand + att jag tittar ner.

Starkheter:
- Min sist, har alltid fått höra från mina tränare att jag har en bra sits.
- Har en mjuk hand, vad jag fått höra iallafall.

Mål:
- Att rida mer med sitsen istället för att tex bromsa med handen.
- Träna upp min känsla för hinder som i somras var bra då jag hoppade oftare.
- Få upp min vänsterhand och sluta titta ner.

Appis:

Svagheter:
- Frambens tekniken.
- Blir väldigt lätt spänd och stressad.
- Trampar inte under sej så mycket.Starkheter:
- Viljan att hoppa och klara hindret.
- Snabb i benen när jag rider henne på rätt sätt.
- Tycker det är roligt att bli riden är verkligen ett plus.

Mål:
- Få henne jämt musklad, mer framförallt rygg, hals och bakdel.
- Förbättra dressyren för att förbättra hoppningen.
- Mer avslappnad i hoppningen.
- Bli stadigare.
- Och såklart förbättra svagheterna.Tävlingsmål 2010:
- Få mycket mer rutin.
- Hoppa 1,10 m stadigt.
- Tävla mer regionalt.
- Och kanske starta 1,20 m i slutet av året.

Två övriga mål är att träna mer Natural Horsemanship och att ha kul!!! :D

uteritt

Red ute idag, det var jätte kul! :D Hon kändes faktiskt jätte bra, skrittade väldigt länge och sen galopperade jag lite. Riktade in mej på att få henne rak, en lugn galopp, låg form och lätt i handen.

I början var hon ganska pigg och låg på i handen, men när hon gjorde det galopperade jag på sidan av spåret där det var lite ljupare snö. Så snön skulle bromsa upp henne, vilket gick bra =) Stundtals kunde jag vara lätt i handen och hon lyssnade bra på halvhalter. Det kändes som hon var rak och hade en hyffsat låg form!

dagens ridpass

Kom precis hem från stallet, sitter fortfarande med mössa och ridkläder på mej. Det är iskallt ute!!

Red lite inne barbacka idag och hon kändes bra :D Skrittade i ca 25 minuter först, serpentiner, rakt spår och så flyttade jag henne lite för skänkeln. Försökte få ett jämt stöd i tyglarna vilket gick bra! Hon jobbade bra med bakbenen och gick i en låg form.

Sen galopperade jag lite på rakt spår och hon var lite stark och låg på i handen, men var endå ganska låg i formen. Ställde inga krav på henne, försökte mest galoppera av henne.

I morgon blir det uteritt =)

Btw, händer lite grejer i helgen som ska bli kul!


Gammal bild.

realgymnasiet

Som ni kanske redan vet så går jag i 9an och ska snart välja gymnasium. Först tänkte jag gå på tenhults naturbruksgymnasium men det är faktiskt lite långt. Men det är en ny skola här i jönköping nu, real!

Den finns i några till städer, och verkar faktiskt jätte bra :D Igår i stallet var real där och berättade lite och sen efter det hade dom en clinic. Dock hann jag inte se clinicen för kiropraktorn skulle ju komma. Men jag ska absolut söka dit och om dom nu lever upp till det dom sa tror jag det kan bli riktigt bra!

Jag skulle absolut inte välja nåt utan hästar, det är verkligen detta jag vill hålla på med. Endel tycker att det kan bli för mycket med både hästar på skoltid och sen efter skolan. Men för mej blir det nästan för lite :P Ska iallafall bli super kul.Någon som går där? Eller ska söka dit i år? =)

ponnyakuten

Ni missar väl inte ponnyakuten på söndagarna? :P Det är faktiskt jätte bra! Två avsnitt har visats på tv men dom ligger ett avsnitt före på svtplay =)

Här kan ni se avsnitt 3, dom andra hittar ni även där om ni missat dom!Det är för lite hästprogram på tv, mer sånna här program borde visas. Det hade varit kul!

dagens ridpass, äntligen :D

Det gick bra med kiropraktorn, dock hade hon lite små saker här och var och även en låsning bäckenet. Och det kanske var det som påverkade henne.

Jag ska iallafall rida som vanligt nu barbacka, eller mycket skritt och galopp (på rakt spår). Även fast hon markerar lite, dock är det ju i traven. Så får vi se fall hon blir bättre =)

Skrittade och galopperade lite idag och det gick bra! Hon är inte så stadig i formen som hon var innan men det kommer ju, hon har ju inte blivit ordentligt riden på lite över två veckor!
Men pigg var hon och låg på i handen. Lite olydig också :P

Pappa var snäll och filmade lite! :P


I slutet av filmen går hon lite stadigare, dock var detta i början av passet =)

fina appis

Skrittade lite i ridhuset och hon var jätte fin :D Red på det raka bettet. Hon trampade på bra med bakbenen och gick i en låg form. Hon kändes även väldigt mjuk i sidorna.

Måste bara säga att jag var så nära på att slänga det raka bettet för ett tag sen, det gick skit på det. Men jag tejpade på lite latex tejp på det för några dagar sen och nu går hon jätte bra på det! Nu gillar jag det mer än det delade :P Tur att jag aldrig slängde det!

I morgon kommer äntligen kiropraktorn så fårse vad han säger om henne =)


Jag vill tävla nu!!! :P

hej

Blev en promenad som vanligt idag, i morgon kanske jag ska rida lite. Fårse, men jag är sugen nu :P
Bloggen har blivit tråkigt nu men den blir förmodligen roliga nu när jag ska börja rida igen =)

:D

Tömkörde först lite idag och det gick bra =)
Sen travade jag henne lite och hon visade ingenting vad jag kunde se iallafall :D Jätte kul, skrittade henne lite i ridhuset också och jobbade henne i en låg form och hon kändes fin =)

Ska nog sätta igång henne igen efter helgen när kiropraktorn har kollat på henne =)

Gammal bild.

hiss & diss

Nu kommer ett hiss & diss inlägg, eftersom jag inte har något bättre att blogga om.
Blir inte bara inom ''hästvärlden'' :P

HISSAR:
- Era kommentarer :D
- Bukefalos, det finns sjukt mycket att läsa om och att lära sej.
- Dom ''nya'' Johan Falk filmerna, jag är fast!!
- Och en stor hiss till en hemlig sak, än så länge :P

DISSAR:
- Vintern, nu borde faktiskt snön smälta bort så det kan bli vår!
- Skolan!!!
- Att appis har sträckt sej.
- Att det var svårt att komma på hissar...

devil's claw

Blev en promenad som vanligt ;P

På söndag kommer kiropraktor =) Så ska även han kolla på henne!

Vi har även köpt djävuls klo som det heter (vi gav det innan när hon hade en muskelspänning), något pulver som man ger i maten. Vet faktiskt inte så mycket om det, men det var kiropraktorn som tipsade om det. Såhär står det iaf på deras hemsida:

''Djävulsklo-roten har inflammations-
hämmande och smärtlindrande egenskaper.
Örten används därför vid ledproblem, artros
(ledinflammation) samt vid muskelvärk och ömhet.
''


Någon annan som ger det?

promenad

Promenerade lite i ridhuset och tränade NH lite samtidigt =)

Måste faktiskt erkänna att det är ganska skönt att slippa rida nu under vintern, fast jag hade mycket hellre ridit!! Och hoppat :P Dock ska jag få hoppa Honey snart igen, ska bli kul :D

En bild på mej och appis, jag ser skit liten ut xD

en dag i stallet

Såhär kan en dag i stallet se ut för mej:

Mockar boxen + hagen. (Japp hon äter halm :P)


Sen gör jag maten!


Hämta appis i hagen!


Dags för borstning! Hihi rolig bild :P


Idag tömkörde jag, det gick bra! Gjorde lite serpentiner, rakrikning, volter osv.. Bara i skritt såklart!


Sen går appis in och äter ensilage och...


...Jag putsar =)


Klart!


Sen är det bara att släppa ut appis och åka hem =)

fidde

Fidde min hopptränare ska flytta till tyskland nu.. Allså inga mer träningar för honom, vilket är tråkigt. Jag fick massa hjälp och tips av honom under denna hösten/vintern!


skritt

Skrittade ut en stund på olika underlag, mest asfallt. Sen jobbade jag henne lite i skritt i ridhuset och hon verkade tycka det var kul. Hon var jätte sammanbetsvillig! =)

Glömde kameran till stallet idag, typsikt.. Men i morgon ska jag tömköra lite i ridhuset, kanske kommer en film då =)

lista =)

Snodde från mikaelas blogg :P

säkerhetsväst
- utan säkerhetsväst

skandinavium - globen (har aldrig varit i globen!)

instoppat hår i hjälmen - utsläppt (toffs såklart :P)

kingsland - equiline

större variant på häst - nättare variant

hoppa inne - hoppa ute

ridstövlar - skor och chaps (har faktiskt aldrig ridit i stövlar)

john whitaker - GPA

Malin Baryard - Meredith Michaels Beerbaum

Hoppa en lägre klass och vinna - hoppa en högre klass med sämre resultat

Vanliga skydd - teknikskydd

Aachenträns - Pullarträns

Tränsbett - Kandar

ridhus - ridbana

hoppsadel
- dressyrsadel

gräs - grus

meeting - endags tävling

ute box - inne box

transport - Hästlastbil

unghäst - läromästare

Regional - Lokal

Lösdrift - Inte lösdrift

RG - Anna scarpati

halm - spån (helst blandat :P)

vit häst - fux

kortklippt man - lång man

Vinter - sommar(!!!!)

Träna på banan - rida ut

Hööks - Horze

Pessoa - pelham

veredus - eskadron

sporrar - spö

tävla ponny - tävla häst

dressyrsadel - barbacka (har aldrig ridit i en dressyrsadel)

tredelat tränsbett - tvådelat

brun utrustning - svart utrustning

Pessoabett - Kimblewick

nätt häst - grövre häst

Tävla - Träna

Teori - Praktik

isabell - skäck

pigg häst - lugn häst

körning - tömkörning

lindor - skydd

valack - hingst

Travsport - Galopp

arabiskt fullblod - engelskt fullblod

ryttarutrustning - hästutrustning

Rida för seger - Rida för att komma runt

Dyr märkesutrustning - Mer för pengarna

titta på en bra film - hästhoppning

Shutterfly - Butterfly flip

kingsland - pikeur

bädd - inte bädd (i boxen)

helskodda - halvskodda (ridbyxor)

het häst - normal häst (beror ju dock på hur het)

sto - valack

hästgård - ''på en klubb''

martingal - utan martingal (vid hoppning)

liten häst - stor häst

svart kavaj - blå kavaj

sjuk

Appis fick gå en promenad som vanligt idag =)

Men jag är lite sjuk så pappa fick mocka och gå med henne och så.. Så det inlägget jag funderat ut kommer i morgon istället! Och tack för tipsen, nu kommer nog lite roligare inlägg! =)

fler tips!!!! :DD

Appis fick gå en promenad som vanligt :P

Kul inlägg, men ni får skriva fler förslag på vad ni vill läsa om nu när appis bara skrittas!!!

Fick ett förslag innan så imorgon kommer ett lite roligare inlägg :D

promenad igen.. vad vill ni läsa om nu?

Gick en promenad med appis idag igen! Testade även att trava henne och tyvärr hade hon inte blivit bättre :/ Fårse hur hon är nästa vecka!

Något förslag på vad ni vill läsa om här nu, tips på hoppövning t ex? Något speciellt inlägg, eftersom jag inte rider nu så blir det lite enformigt med ''gick en promenad idag igen'' typ :P Eller ni kanske tycker det är kul xD

future factory

Fick frågon om vad future factory är! Man kan söka dit när man är mellan 14 och 18 (inom hoppningen, äldre om det är dressyr) tror jag. Man ''provrider'', gör ett prov (tror det innehåller grönt kort frågor bla?) och en interjuv. Sen om man är tillräckligt duktigt så kommer man med dit och det är nog bara runt 10 från småland och 10 från Västergötland. Allså är det en väldigt liten chans att komma med..

Sen under ett år är det olika träffar man får bla hjälp med träningar och följa med till falsterbo, mer vet jag inte :P

Jag tror dock inte jag kommer med, men med en sån inställning kommer jag garanterat inte med så jag får väl hoppas :P

tömkörning

Tömkörde lite idag i skritt, ute i skogen! Det var ganska jobbigt att gå i snön :P Men appis var fin och lossnade riktigt bra i högersidan. Ska testa att trava henne i morgon tror jag, och om hon inte visar något ska jag tömköra i skritt, trav och galopp. Och så småning om börja rida snart igen =)

Tack för alla fina kommentarer =) Jag svarar såklart på alla, så glöm inte kolla svaren för dom som inte har blogg! :P

film

Tränade lite NH idag också =) Det är jätte kul för appis lyssnar jätte bra! Hon flyttar framdel bakdel och backar jätte bra. Sen ska jag träna på att sänka och höja huvudet också.

Testa även att klappa henne med en påse som gick bra och så gick jag över en pressening, till en början ville hon inte gå över men sen gick hon som ingenting =)

På filmen är hon lite högt med huvudet och ser inte så koncenterad ut men det var hon. Hon hörde något där ut tror jag eller så spanar hon in kamera ''mannen'' :P

ff


Har sökt till future factory nu! Jag har nog inte så stor chans att komma med :P Men alltid kul att testa och så kan man ju söka nästa år igen. Kanske att jag inte ens få provrida eftersom jag bara hoppat en 1,10?

Har någon av er sökt detta året?

nh träning

Filmade lite idag men kameran la av efter typ 10 s som jag inte märkte! Typiskt. Gjorde ''lek 1'' idag med ett långspö och hon blir jätte stressad av spön, men hon rörde sej knappt =) Framsteg!

 

Sen gjorde jag även ''lek 2'' och hon lyssnade verkligen jätte bra! Flyttade för minsta lilla, testade fram/bakdel och att sänka huvudet! Ska filma i morgon, lite roligare att se.

 

Jag och appis för några dagar sen =)


årsumé del 4

Del 1 finns här, del 2 finns här och del 3 finns här!

OKTOBER:
Hon började som sagt kännas sämre, hänga i högertygeln, slänga in rumpan i högervarvet osv.. Jag trodde det var för hon var svag. Men så var det inte.

2 oktober debuterade vi 1,10 m på regional nivå, hon började stanna redan på framhoppningen i höger varv. Inne på banan rev hon alla hinder i högervarv, sen var det en kombination i högervarv och den kom vi inte igenom. Hon hoppade upp sej jätte mycket och till vänster på a hinder så vi hade ingen chans att hoppa b hindret.

Jag var jätte rädd att hon hade någon skada, men vi bestämde oss att åka till kiropraktorn först. Vilket var tur att vi gjorde.

Redan på måndagen åkte vi och han hittade de! Hon hade en muskelspänning som innebär att den är jätte spänd och kan inte användas som den ska! Detta var ingen farligt, och jag blev jätte glad!

Jag fortsatte rida som vanligt!

Jag testa hoppa på hackamore och hon blev mer avslappnad och använde ryggen mer!


Hoppar en liten serie.


En av våra bästa hoppträningar =)


NOVEMBER:
Skulle varit med på en klubbhoppning men hon verkade bli mer och mer irriterad varje gång jag la på sadlen, så jag skippade de. Jag ville framförallt inte ha sadlen för att jag trodde hon hade ont i ryggen, så det blev mycket barbacka ridning ett tag :P

Appis började få massage. Hon kollade även ryggen och hon hade inte ont i den som tur va =)

En hoppträning, det gick sådär! Hon var jätte stark, tror det var för jag ''missbrukade'' hackamoret. Dock hade jag det bara när jag hoppade men det var förmycket.


Hopptränade för anders också! Det gick bra och hon var väldigt avslappnad!


Vi fixade sadeln och det kändes mycket bättre och hon kunde ställa igenom högersidan mycket bättre!Oktober och november blev det inga tävlingar!

DECEMBER:
Det hände typ inget i denna månaden, vi red på som vanligt. Har nästan inga klipp eller filmer från denna månaden.Jag började hoppa lite med bett igen och då gick det bättre!


Vi avslutade året med en super klubbhoppning!


Och en super hoppträning, då hoppade jag med hackamore igen och det gick jätte bra =)


Så nu är jag klar! Det var jätte kul att göra en sumé och hoppas ni tyckte det var kul att läsa den :P

Natural Horsemanship

Jag har alltid tyckt att NH är otroligt minst sagt. Och har alltid velat testa på och träna det med appis, men det har inte funnits tid till det. Men nu när hon ska promeneras tänkte jag testa lite! =)

Sähär tänkter jag börja:

De 7 lekarna

VÄNSKAPSLEKEN
Leken som är grunden till allt, och som du inte kan överdriva. Lär hästen att du inte är farlig. Du ska kunna röra den överallt, på hela kroppen med vad som helst - din hand, spöet, repet , grimman, en plastpåse. Du ska smeka, inte klappa som vi brukar göra med hästar! Stryk vänligt och rytmiskt - det är viktigt! - med handen, repet, plastpåsen etc tills hästen accepterar detta överallt. Vänskapsleken används också som avslutning i alla lekar.

IGELKOTTSLEKEN
Be hästen att vika undan för tryck i alla sex riktningarna (upp, ner, fram, back, vänster och höger). Börja med att bara nudda med fingertopparna, öka pressen gradvis var fjärde sekund tills du får en reaktion. Du ska inte hacka, utan använda ett konstant, jämnt tryck. Sluta omedelbart så fort hästen flyttar sig. Övergå till vänskapsleken genom att stryka och smeka på samma ställe du tryckte! Igelkottsleken kan man också leka med sin "förlängda arm" dvs Pat Parellis morotspö, eller med fötterna om man sitter på hästryggen och t.ex. vill rygga.

FLYTTARLEKEN
En utveckling av igelkottsleken. Be hästen att flytta sig utan att du rör vid den. Bara genom att röra händerna rytmiskt, svinga repet eller peka med morotspöet ska hästen vika undan i den riktning du vill - på framdelen eller bakdelen, höger eller vänster , samt rakt bakåt.

JOJO-LEKEN
Be din häst att gå bakåt och sedan framåt på en rak linje - lika fort och villigt bakåt som framåt. Jojo-leken lär sig hästen lätt när de första lekarna är befästa.

CIRKELLEKEN
Lär din häst att inte byta gångart eller tempo förrän du ber om det. Du svingar repet framför honom för att tala om när han ska byta varv, annars gör du ingenting, så länge han gör det du vill. Medan han rör sig i en cirkel runt dig står du helt still med fötterna på en punkt och låter repet byta hand bakom ryggen. Vill han sakta av korrigerar du kvickt genom att svinga repet, sedan återgår du till att stå helt still. När ni är riktigt bra på det här, kan ni göra det fastän hästen springer fritt, utan att du håller i honom. Byt varv ofta.

SIDVÄRTLEKEN
Be din häst att röra sig sidled. Ju bättre han kan röra sig sidleds, och bakåt, dess bättre kan han göra allting annat! Här tar du hjälp av ett staket i början, och driver hästen sidvärts bakåt (eller framåt - det beror på hur du vill att hästen skall tänka under rörelsen -framåt eller bakåt) genom att svinga rytmiskt med repet växelvis mot bogen och höftpartiet. OBS att det här förutsätter att du först lekt alla föregående lekar med hästen så att den inte är rädd för repet, utan förstår vad du vill!

TRÄNGSELLEKEN
Be hästen att tränga sig förbi dig och ett hinder eller mellan två hinder. Eller under saker - använd fantasin! Kan du få din fäst att tränga igenom en häck eller under ett klädstreck fullt med lakan? Bravo, du har lärt honom att bli lite modigare, och att lita på dig. Lastning kommer att framstå som en barnlek i fortsättningen.

Texten är tagen här!

Jag tror att detta kan hjälpa oss i ridningen. Har tränat detta nu i 3 dagar och då förstår jag hur känsliga hästar är som jag inte gjort innan. Men detta ska bli kul =)"Det finns ingenting du inte kan göra, när din häst blir del av dig."

- Pat Parelli


promenad

Tog en promenad med appis idag =)

Kommer bli dålig uppdatering här tills imorgon em, så ni vet! Ska fixa sista delen i årsumén då, så kolla in då :P Ha det bra! =)

torsdag

Gick en liten promenad med appis idag, ska skriva ett inlägg om vad jag ska göra nu när hon bara skrittas =)

Sen hoppade jag även en ponny som står i samma stall som mej! Tror faktiskt inte jag hoppat ponny ordentligen sen ridskolan för några år sen :P Men det gick iallafall bra! Nyttigt att rida olika hästar.

Och imorgon är skola, en termin kvar sen är det SOMMARLOV!

kalender

Håller på med en kalender! Ska såklart innehålla bilder på mej och appis =)


Man ser inte så bra, men har skrivit in det jag vet än så länge :P

sträckning?

Tömkörde lite idag igen, skritt och trav! På rakt spår, jag fick springa som en galning :P Haha, men hon jobbade bra med bakbenen och kändes faktiskt bra.

Sen tömkörde jag lite på volten och hon tog fortfarande inte ut steget i höger bak i höger varvet. Så hon har förmodligen sträckt sej i höger lårmuskel..

Skrittade ut en sväng i skogen också. Massa snö hade kommit, jätte mysigt men KALLT! :P

årsumé del 3

Del 1 finns här och del 2 finns här!

JULI:

2 juli startades bloggen :P

Åkte på sommarcupen i Ljungby, hoppade 90 cm och 1 m. Nolla i 90 och 3 ner i 1 m. Hon blev väldigt trött i 1 m och hon rusade runt banan :P


En markarbetes film, hon var så fin då (dock lite undertempo). Hon hade kommit ner i en låg form nu!
(Musiken stängdes av på klippet så jag va tvungen att ta en av youtube's jätte bra låtar :P)
Appis har så fin färg på somrarna =)


Vi hoppar lite terränghinder! :D


Jag och sofie tog en massa mysiga sommarbilder =)


En hoppfilm =) Rivningarna började försvinna helt!


Appis fick ett sår och haltade pga det. Vi missade tävlingen i Ljungby. Men efter bara några dagar var vi igång igen =)
Vi tränade 3 träningar för Eamon Hickey vilket gav så himla mycket! Jag fick en helt annan syn på hoppningen.

AUGUSTI:

Vi tränade vidare och sen var det dags för en tävling igen, hoppade 90 cm och 1 m.

Debut på gräsbana. 90 cm gick rent åt helvete :P Haha ne, men hon stannade två gånger på en oxer som stog lite i nerförsbacke.
1 m gick super, appis skötte sej super!! Inte jag dock, missbedömde avståndet helt. Så ett stopp blev det, klart bästa rundan vi gjort då.
Film från 1 m:


Sen var det dags att åka hem från sommarstugan :'((((

Såhär såg hon ut i kroppen då, fin =)


Vi tävlade två 1m i gränna. 8 fel i ena och 4 fel i andra. Rev näst sista hindret..... :P


Kanin-appis :P


Appis i transporten påväg hem!


Sen hände det väl inte så mycket mer den månaden förutom att appis började bli PIGG!! :p

Jag hoppar ''hickey'' volten :)


SEPTEMBER:

Såhär såg hon ut i kroppen:


Jag började träna varannan tisdag för Fidde.


Vi debuterade 1,10 m på klubbnivå och jag RED SOM EN KRATTA!!!!!


Samma dag:


Veckan efter debuterade vi 1,10 m på lokal nivå. Hoppade 1 m också, fick ett stopp där för jag ''sköt'' iväg henne. Det var nog två av våra bästa rundor, inte resultatmässigt kanske men själva ritten. Hon var jätte fin, mjuk och avslappnad! Kanske inte ser ut som hon är avslappnad men det var hon =)

1 m:


1,10 m:


Sen började allt gå sämre...
Min känsla för avstånd började försvinna då jag hoppade för lite låga hinder, hon började kännas konstig och började riva osv..

Ett lite sämre hopp pass:


Dom sista månaderna kommer senare!

oren

När jag tog in henne såg hon inte alls glad ut, hade öronen bakåt.
Man iaf, tömkörde lite idag, bara på volten. I vänstervarv tog hon inte ut steget i högerbak.. Så jag kunde inte göra så mycket mer. Hon var inte varm i något av hennes ben så antagligen är det nått med någon muskel, allså inte så allvarligt! Ska tömköra lite i morgon också och se fall hon är ren.

VARFÖR KAN INTE HÄSTAR PRATA!! DET HADE BLIVIT LITE LÄTTARE DÅ :P

tömkörning

Ändrade lite i min planering, tömkörde istället idag. Tömkörde mest på volten, det gick bra och hon gick i en låg och avslappnad form =) Travade och skrittade henne bara, gjorde lite tempoväxlingar och avsaktningar.

Ska tömköra lite i morgon också + rida lite. Pappa ska med så han kanske kan filma lite!

v. 1

MÅNDAG: Skogstur tömkörning
TISDAG: Skogstur tömkörning + lite ridning
ONSDAG: Skogstur
TORSDAG: Markarbete med små hinder
FREDAG: Skogstur
LÖRDAG: Hoppning
SÖNDAG: Skogstur

Sen ska jag rida lektion någon dag också, vet inte vilken än =)

årsumé del 2

Nu kommer del 2 av vårat 2009! =) Del 1 finns här!

APRIL:
Vi hoppade på ute banan i början av april, som gick super.

Hon började hoppa bättre med ryggen och min skänkel började även att åka bak :P


Hon började jobba bättre med bakbenen, men behövde fortfarande komma ner i en lägre form för att kunna slappna av.


Vi åkte ner till sommarstugan över påsklovet och hade skit kul :D vi gjorde bla:

tävlade, blev bara en 90 cm för det var laghoppning i 1m. Och det blev en nolla! =)


Film:


Hoppade lite :P


Markarbetade, hon gick så sjukt mycket bättre när vi var där nere än hemma! + ett litet klipp från när hon rullar sej :P


Red i havet, vilken var grymt roligt!! Filmen blev dock sådär pga solen. (Bilder finns på filmen).


Sen när vi kom hem fortsatte vi träna såklart! Ett litet klipp från när jag ''hoppar'' på volten i skogen!


MAJ:
Vi tränade för anders och appis var PIGG och jag hade ingen kontroll och bommarna föll ner! :P


Sen åkte ut på 3 tävlingar 3 helger i rad och hoppade 90 cm och 1m. Fick blandade resultat. Ibland 4 fel ibland 12 fel så det var väldigt ojämnt..


En film från 1m i tranås, på framhoppningen gick det faktiskt bra men inne på banan red jag med för mycket broms. Som jag gjorde för det mesta under träningar/tävlingar som jag sett nu på filmerna ;)


Men dessa tävlingar gav så himla mycket, efter detta tränade jag för anders igen och då gjorde vi en av dom bästa hoppträningar vi gjort!
Första dagen:


Andra dagen:


Samma dag kom kiropraktorn och kollade igenom appis, det var han som såg att sadeln inte låg bra. Det var därför hon rev så mycket och inte hade några muskler vid manken. Det blev en stor skillnad på henne när vi tagit ihop bomjärnet på sadeln och fått hjälp av kiropraktorn.

Jag hade haft appis i 1 år den 23 maj :D

JUNI:
Vi åkte och tävlade igen, 2 stycken 1 m, två nedslag i båda. Lite orutinsfel faktiskt.
Jag tränade en träning för fredrik ''fidde'' gustafsson. Och pappa fick denna kommentaren av honom ''har du ridit hästen åt henne?'' haha, både positivt och negativt. Jag tränade för honom i vintras och då måste jag ha ridit som en kratta. Men vi hade utvecklats massor sen dess =)
Det var fortfarande jobb med att hon skulle bli starkare och sluta riva men det var en stor skillnad efter vi fixat sadeln.


Samma träning åkte jag av :P


Löshoppade lite =)


Sen åkte vi ner till sommarstugan :D ÄNTLIGEN. Vi åkte även förbi kiropraktorn och allt hade blivit mycket bättre!
Det blev såklart massa hoppning där nere och vi låg i hårdträning :P Två hoppfilmer därifrån!
Hon såg ut såhär i kroppen =) Mycket bättre nu! (Jag behövde inte va med på bilden :P)


Puuh, det tog lång tid :P Juli, augusti och september kommer också sen!

markarbete

Markarbetade barbacka idag, hon var för pigg.. Tur att hon är så snäll och inte bockar och håller på! Försökte hela tiden få henne att slappna men det funkade inte så jag galopperade varv på varv och sen avslutade med att trava av henne. Då började hon slappna av och jag fick henne i en låg form =)

Känns som jag inte planerat denna veckans ridning. Ska göra det nästa vecka, så det blir lite mer seriöst! :p

svar

Heej , varför hade hon inga muskler i början ? :)

Svar: När vi köpte henne hade hon inte så mycket muskler eller hull och hon har svårt att sätta både muskler och hull eftersom hon är så spänd. Det tog ett tag att få henne att jobba rätt eftersom jag inte kunde så speciellt mycket när vi köpte henne..

Sen gav vi henne inte rätt mat heller, hon fick kornkross som hon fick hos förra ägaren. Efter att vi började ge henne lussern började hon få upp hullet och muskler, men senare bytte vi till kraft grov 125 och då började hon sätta mycket muskler =)

En sak till var att sadeln inte låg bra, vi tog samma storlek som förra ägaren hade. Hon kunde inte sätta muskler pga det. Och inte förens ett år fick vi reda på att det var för bred i bommen vilket absolut inte kändes bra. Hon hade hoppat och ridit som vanligt med en fel liggande sadel :/ Tur att det fixat sej nu iallafall =)

Det var några av anledningarna!

tolka

Idag tolkade jag och en kompis efter appis =) Hon var snäll, men hon var lite rädd för ljudet i början. Sen lugnade hon ner sej så vi kunde både trava och galoppera. Jag red och hon åkte pulka efter!

Sen bytte vi så jag åkte pulka efter och hon red och då slutade det med att appis rejsade iväg och jag åkte efter som en vante hahaha (appis blev skitpigg)! Då min kompis inte är ridvan xD Men det var iallafall skit kul ;D Och allt slutade bra trots galopprejset :P
Vi tolkade lite i skogen, skulle egentligen vara på fältet men det var skit kallt!

årsumé del 1

Då kommer första delen av mitt och appis år 2009!

JANUARI:
Hände inte så mycket, vi tränade på i hoppningen och framförallt markarbetet, tränade markarbete för angelica flykt.

En bild på appis, hon hade knappt några muskler och speciellt inga vid manken som kommer en förklaring på sen.


Ett kort film från när jag hoppar 6 januari.


FEBRUARI:
1 februari tävlade vi en klubbhoppning, 0 fel i 80 cm och 4 fel (en rivning) i 90 cm.


Vi blev fotade av Matilda =)

Dom två sista bilderna sitter förövrigt på min vägg!

Vi tränade för Anders Wemlerth i hoppningen, förutom att alla bommar föll ner på träningarna tyckte jag det var lika kul, appis också för den delen =)

Inte så charmig bild kanske :P

En liten film från när jag rider på fältet. Hon jobbade inte så bra med bakbenen men det började komma lite då!


28 februari, Appis fyllde 10 år! Och det bjöds på tårta :P

Vet inte om hon började se bättre ut i kroppen men fin man hade hon iallafall :P

MARS:
Vi tävlade klubbhoppning igen 1 mars och då gick det lite bättre faktiskt. 0 fel i 80 cm och 4 fel (en rivning) i 90 cm.
Film från 90 cm, tog faktiskt lite mesigt i henne på långsidan :P


10 mars, fortfarande ingen skillnad på kroppen.. Tror jag inte :P


Vi åkte iväg och red på ett annat ställe så hon var van vid det, då lokal debuten skulle ske snart :P


Red lite markarbete där, film på lite skänkelvikningar!


Hoppade lite studs den 19 mars :P


Sen den 22 mars debuterade vi 90 cm och 1 m på lokal nivå, första 1 m banan jag hoppar + kombination =) Vi fick iallafall ett stopp i 90 cm helt mitt fel, red med undertempo. Sen 1 m fick vi en rivning. Blev bara en film från 1m.


Jag fortsatte att träna för anders i hoppningen och...


...bommarna fortsatte att falla ner från hindrena :P Detta har faktiskt en liten förklaring på senare också. Så här kunde en av våra hoppträningar se ut! Vi kom lite fel här och där :P

Detta var i slutet av mars. April, maj och juni kommer om ett tag =)

Hoppning

Hoppade lite idag =) Det gick bra och hon var lydig! Hoppade en kombination och en båge. Försöker rida med lite högre tempo när det blir höger och då är hon faktiskt snabbare i frambenen och hoppar lite spändstigare =)

En bild från idag :P

Lägger nog upp del ett av årsumén idag =) Har laddat upp lite gamla klipp och bilder!

årsumé?

Vill ni ha en årsumé av detta året om mej och appis? Ni måste skriva, orkar inte lägga ner tid på det om ni inte vill se så skriv!!! =)

RSS 2.0