stört..

Slog på tvn precis och såg detta.

Om ni inte kan se klippet, tryck här!

Allså detta är ju sjukt?? Varför är det såhär?

Jag fattar inte varför vuxna människor, föräldrar kan bete sej så? Fattar dom inte att deras barn ser upp till dom? Barnen blir ju med största sannolik som sina föräldrar, man lär ju sej av dom?

Det där med att piska sin häst efter att ha blivit utesluten, hur kan man göra så? Och att tom käfta imot när man ha blivit tillsagd? Sjuktsjuktsjukt.....

internet, pajj..

Vårat internet har pajjat, så därför har jag inte kunnat uppdatera.. Sitter hos en kompis nu så, men jag vet inte när det är fixat igen. Men så länge får ni vara med i veckans häst, inte allså många som är med denna gången nu ju. Så kom igen nu!!! :D

Idag red jag ut i skogen, skulle runt galoppbanan men sen så var det typ en älgtjur som hade försökt anfalla flera människor så jag fick rida hem igen :p Så det blev mest skritt! Men hon kändes fin :)

:D

Glöm inte att vara med i veckans häst/ponny :D

..

Nu har jag hittat hon som tar mina bilder. Tar upp detta på bloggen den här gången (gjorde inte det förra gången någon tog mina bilder) så hoppas jag ni fattar att jag inte vill att ni tar mina bilder och lägger ut på eran bilddagbok/blogg...

Antar att det är en liten tjej som har tagit mina bilder, men varför? Man borde inte ens sitta vid datorn när man är liten (tycker jag) då borde man vara ute och leka istället. Eller nåt hehe, låter kanske lite konstigt. Men när man är så liten kanske man inte fattar riktigt och då kanske inte internet är det bästa stället att vara inne på...

Appis är omdöpt till ''wendy'' och jag är ''maja'' hennes tränare haha
visste ni att..

..Hästen har ett tuggbehov. Ni har väl märkt att eran häst äter väldigt sakta? En häst som får fri tillgång till grovfoder tuggar 16-18 timmar per dygn. Anledningen till det är att hästen äter och smälter små mängder foder i taget beroende på att magsäcken hos den är liten (inte större än en gris magsäck). Hästen mår inte bra om den lilla magsäcken är tom (bla beroende på att det bildas för mycket saltsyra i magsäcken) och därför kan den nästan aldrig koppla av.

Om man jämför ovanstående behov hos hästen med hur de flesta hästar utfodras så förstår man att många hästar inte mår särskilt bra! Dom flesta får mat ca 3 gånger om dagen (för små mängder - som de äter upp på 30 min) - och resten av dygnet kan de inte göra annat än att stå där och försöka sysselsätta sig med annat...

..Och det kan vara tex krubbitning, vävning, luftsnappning, träätande, ätande av strömedel, grinighet osv.. Alla sådana beteenden är tecken på att hästen inte får sitt ätbehov tillgodosett.

Alla hästar har en genetiskt inprogrammerad "betningstid" som omfattar minst 12 timmar/dygn - ofta upp till 16-18 timmar - som den vill fylla med födosökande, oavsett om den har fått i sig tillräckligt med mat eller inte. Hästar är specialiserad på föda med lågt näringsinnehåll - föda som innehåller mkt fibrer och "bukfylla". Att ge hästen föda med högt näringsinnehåll strider därför mot deras natur...

Men hur gör man då med en häst som blir fet utav att bara titta på maten? För en fet häst har större skaderisk än en normal. Man kan ge ensilage/hö med lägre näringsinnerhåll eller något enklare, ge hästen halm som den kan stå och tugga på.

Min tränare sa att dom flesta hästarna blir lugnare om dom går upp i vikt. Kanske att en av förklaringarna är det här, hästen får mer grovfoder och tuggar mer. Och då kan den koppla av mer.


Appis tuggar på.

nytt putsmedel

Har äntligen fått mitt putsmedel nu :) Fick vänta för dom hade inte det hemma! Det är sånt som man sprutar på, vilket är smidigt :)

Köpte det här!

veckans häst igen!

Tack för påminelsen anonym :p Nu kör vi på en ny häst/ponny som får bli veckans häst :)

För att vara med:
Skriv en text om ett speciellt minne du har tillsammans med den hästen som du tycker ska bli veckans häst. Antingen i detta inlägget eller till min hotmail: isabellaf.blogg@hotmail.com.

För att vinna:
Vinnaren blir den som berör mest här också.

En enkel regel max 250 ord! Om man inte följer den räknas inte bidraget.

Man vinner en bildlänk till sin blogg/bilddagbok och text/bilder/film på/om hästen i ett inlägg! Glöm inte mailadressen så jag kan skriva till dej om du vunnit.

Ni som var med förra gången får såklart vara med igen. Lycka till :)

inte hästinlägg: dagens...


Har inget bättre för mej hehe :p

Dagens humör:
Helt okej
Dagens borde: Städa
Dagens frisyr: Nersläppt
Dagens klädsel: just nu - mjukis kläder :p
Dagens planer: Åka till appis
Dagens materiella vill ha: En ny, bra(!) gitarr
Dagens längtan: Tills kiropraktorn kommer...
Dagens fundering: Vad är meningen med livet?
Dagens beroende: Godis
Dagens tråkigaste: Att vi inte har någon mjölk hemma haha
Dagens roliga: Skrattryck, hahha dör!
Dagens låt: Trading Yesterday - One Day

pass i stallet?

Det här med att hästens pass måste vara i stallet, någon som vet hur det är med det? Jag läste en tråd på bukefalos och där har alla olika meningar om det. Där jag har appis har vi passen i stallet, men måste man det? Någon annan som har det? Annars får man böta tror jag?

(och ni har blivit dåliga på att kommentera :p)

hööks

Var på hööks idag, köpte en tröja utan luva :p Behövs!!


249 kr

Köpte även strumporna som ni tipsade om :) Hoppas på bra kvalité nu då!


99 kr

Red första gången i skolan idag :) Fick en övervuxen ponny :p Mindre än appis allså, men det gick bra och hon kändes fin. Vi red inte så länge, hon skulle bara se hur vi rider så hon kan dela in oss i 2 grupper! Kommer bli kul att vara i stallet på skoltid en dag i veckan nu. Sen tror jag vi rider 2 pass då med? :)

svaren

1. Vilken klubb tävlar du för?
Jönköpings fältrittklubb

2. Vad är dina mål med Appis (kort- ochlångsiktiga)?
Kort - hitta felet på henne.
Långt - få rytmiska rundor på tävlingar, hon blir lite för pigg och spring på tävlingar. Så jag måste lära mej mer hur jag ska rida henne.

3. Vanliga nosgrimmor ska ju sitta ca 2 cm nedanför kindenet för att inte skava, varför sitter kandar så högt upp? och varför har de ingen aachennosrem?
Jag har ingen aning.. Men jag gogglade lite och nosgrimman sitter så högt upp för att den inte ska vara ivägen för kandarbettet. Eller? Vad säger ni andra? Jag är inte så insatt i bett/dressyr prylar :p Och det där med remmen har jag ingen aning om :p

4. vad är ditt bästa tävlings minne?
Har inget speciellt, men när jag hade lagt ner så mycket jobb på henne förra sommaren. Så åkte vi till skedala och tävlade, det gick skit i 90 cm. Sen i 1m gick vi in och gjorde en super runda, väldigt svår och klurig banan. Men verkligen en av dom bästa rundorna, slutade dock på 4 fel. Mitt fel :p Men det kändes så bra efteråt!!

5. Hur ser din tävlingsdag ut?

Den ser ju inte likadan ut varje gång :p Men går upp tidigt (så jobbigt!!) åker till stallet, har redan packa då. Gör iordning appis och lastar på. Åker till tävlingen, går och anmäler, går banan (om jag inte startar bland dom första) rider fram, hoppar banan, fikar kanske lite imellan beroende på hur många starter, går nästa bana, rider fram (inte lika länge) hoppar banan, lastar och åker hem. Slänger av grejerna snabbt och åker hem och vilar :p Förhoppingsvis höll appis sej lugn och jag red bra!

6. Vad tkr du om att hoppträna dagen innan lokal tävling?
Nej det tycker jag inte att man ska. Men två dagar innan, det gör jag alltid. Hoppar kanske en liten bana 2 dagar innan tävlingen. Så har man det som rutin.

7. kommerr du nånsin sälja appis?
Det är ju så med den här sporten att om man ska komma någon vart måste man sälja sin häst när den inte klarar högre än man själv vill komma. Om man inte har råd att ha kvar den då. Men jag och appis har ju en lång bit kvar, men jag har insett nu att jag aldrig kommer klara sälja henne. Hur ska jag veta att hon blir 100 % behandlad väl? Rids rätt?

8. Vilken är din favorit bok?
Hästbok eller inte? :p Hästbok - dansa med hästar. ''vanlig'' - första boken i twilight serien. Om jag kunde drömma, slår allt!

9. Det värsta du sett nån göra på tävling?
Man ser så mycket skit på tävlingar att det blir så vanligt att man inte har kvar det i huvudet. Det senaste jag såg var en som skrek på sin häst, slog, sprakade med benen och ryckte i munnen för att hästen inte ville gå fram och det hjälper inte att bli arg på hästen... Men alla som slår hästarna när dom inte vill hoppa tex (det finns ju alltid en anledning, och det hjälper inte att slå hästen då), eller allt ryck i munnen.

10. Är dina föräldrar engagerade i appis och tävlingar, träningarna osv.?
Pappa är väldigt engagerad, på ett bra sätt. Gillar inte sånna som ska tex stå på framhoppningen och skrika på sina barn hur dom ska göra.

11. Hur gammal var du när du började med hästar (ridskola räknas också)?
När jag var 6 år började jag på ridskola.

12. Hur gammal var du när du fick din första häst?
Fick min första häst för 2 år sen, allså var jag 14 år! Och det var appis :)

13. Vad är appis för ras?
Holsteiner/halvblod

14. Hur gammal ää hon?
11 år

15. hur gammal är du?

16 år!

16. Vill du fortsätta med hästar när du blir stor?

Som det ser ut nu, ja!!! Hästar är det bästa som finns, men det kan ju ändra sej..

17. Hur långt vill du komma?

Eftersom jag bara har en häst och det inte är jag som betalar den kan jag ju inte köpa en till. Vilket behövs för att komma upp i klasserna, men jag vill komma långt. Jag har iaf viljan för det.

18. Har du några husdjur?

Nej, men här kan du läsa vad jag har haft för husdjur :)

19. sen du har väl börjat gymnasiet nu? vad ska du göra efter det ska du fortsätta med hästar, vet att det är långt kvar..
Japp det har jag. Jag hade iaf tänkt att åka och praktisera hos en i 2an och sen jobba bra där dom veckorna. Och efter gymnasiet se om jag kan få jobb där några år för att lära mej massa. Och efter det vet jag faktiskt inte.

20. tävlar du något i dressyr?
Nepp!

21. har du pojkvän?

Nej!

22. vad vill du bli när du blir stor?
Fråga var vad jag VILL bli, och jag skulle vilja ha någon form av tillridningstall av både unghästar och problemhästar. Och samtidigt hinna med att tävla! Men frågan är då, vad kan man bli? :p

23. var det svårt att övertala din föräldrar om egen häst?
Ja det tog ett tag :p

24. hur hög är Appis i mankhöjd?
1,56 m

25. har du medryttare vrf? vrf inte?

Nej det har jag inte, min syster red lite innan. Men nu hinner hon inte längre. Jag vill rida min häst 6-7 gånger i veckan själv. Så jag vill inte ha någon medryttare.

26. hur många dagar i veckan tränar du på banan? /rider ut i skogen?
Det är väldigt olika, nu har jag ridit ut i över en vecka. Beror lite på om hon tävlas osv.. Men jag rider nog på banan 2-3 gånger i veckan, rider ut 3-4 och låter henne vila en. Om jag inte skrittar ut då. Man kan göra det mesta i skogen som man kan göra på banan.

27. Vad går du för linje?
Hästhållning såklart :D

Många frågor denna gången, hoppas ni blev nöjda med svaren :)

hiss eller diss?

Hemma nu efter en kul helg, så nu ska jag upp till världens finaste häst som är väldigt saknad :) Blir en lång skritt tur idag med sofie!

Fixade klart header lite snabbt, vet inte fall jag är nöjd. Hiss eller diss? ;)


Ska såklart byta profilbild sen!! :p

ask

hej hej hej !! kan inte du ha en till frågestund snälla snälla ;D ?
Bara för du ber så snällt då :p Har nog fått endel nya läsare sen förra frågestunden, så fråga på nu. Allt från seriösa, till crazy frågor haha ;)tar mina bilder?

Jag fick ett mail för ett tag sen om att det var någon som tog mina bilder och la ut på bdb. Men har inte fått nåt svar än, detta har hänt en gång innan men då hade jag ju användarnamnet och allt. Så hon tog bort alla bilder, men nu har jag inte det! Så jag undrar om ni har sett det också? Väldigt tråkigt om någon tror att det är jag.

Men detta är min bilddagbok, allså så heter jag isabellabus. Så ni inte tror att någon annan är jag, tråkigt med sånna människor som inte har något liv verkligen!!Och detta är min facebook!!


Kan säga detta också att jag accepterar bara vänfrågningar (på facebook) från dom som jag känner/vet, så ni inte undrar varför jag nekar er :) Men på bilddagboken får ni gärna bli vän med mej, fast jag lägger aldrig ut några bilder men ändå :p

.

Länge sen jag la ut ett hiss&diss inlägg så här kommer det :p Måste fixa lite roligare hiss&diss rubriker känner jag!!


- Kan ha appis utan problem på bete utan att behöva tänka på att hon blir tjock
- Jag kommer få rida på skoltid nu, vilket betyder att jag får rida lite mer olika hästar
- Appis mår så bra nu, hon har trivselfläckar, bara äter mat hela dagarna och lever livet typ. Ne men det märks att hon trivs och mår bra och då blir jag glad!
- Ska ha appis på lösdrift efter betet


- Jag vet inte fall appis har ont
- Kiropraktorn kom aldrig i torsdags, blev inställt
- Och han har även flyttat långt här ifrån, innan kunde vi åka till honom ifall det var bråttom med att kolla upp henne vilket vi inte kan nu..
- Appis måste vila tills söndag
- Sommaren är Ö-V-E-R-!-!

Kanske blir lite gles uppdatering här i helgen eftersom vi ska bort, därför vi åkte ner! (till stugan allså) :)

tja!

Så detta betyder inga fler veckoplaneringar? :p Men lite mer av allt typ! :) Tacktack!!
Ni kan fortfarande svara om ni vill :) HÄR!


sjuk idag

Idag är jag sjuk, gick och la mej sent typ 3 och sen vaknade 7-8 på morgonen av världens (nästan) halsont och har säkert feber också (säkert för jag red och badade med appis och blev blöt själv :p). Och jag kan verkligen inte sova när jag har ont i halsen, så nu är jag sjukt trött. Fårse fall jag orkar rida idag, kan inte äta, dricka eller svälja :'(

Hahha okej, nu ska jag sluta klaga!!! Imorgon börjar jag skolan, vilket ska bli kul hoppas jag :) Bättre än högstadiet! Sen åker jag ner till stugan över helgen så kommer inte kunna rida då heller, appis får allså några dagars vila.

Håller på med en ny design också, fårse när den kommer upp :) Nu ska jag sluta babbla...

Bara en sak till, tack till er som tog er tid och svarade här :)


vinnaren av veckans häst

Först vill jag säga till er alla att alla texter var jätte fina och alla berörde! Även om inte alla höll sej till reglern hehe, men det var ändå kul för mej att läsa igenom dom.

Här har vi vinnaren av veckans häst: Market L.L som ägs av Julia :)

Jag valde att skriva om min häst Market L.L. (Lelle). Han är en helt underbar, personlig individ och det vill jag att alla ska få veta :) Han är min varmblods valack på 9 år. Jag hade verkligen tur, jag sökte efter en medryttarhäst och fick den bästa hästen på jorden. Vi lärde känna varandra allt bättre och jag börja fick sköta om honom allt fler dagar i veckan. Han blev verkligen min bästa vän.Men efter ett år hade gått, så var han till salu. Mitt hjärta kändes tomt, varför skulle jag behöva mista Lelle? Men ägarna tyckte att vi tog så väl hand om honom och sa att vi fick honom om vi ville! Han fungerade nämligen inte som travhäst. Efter mycket tjat på mamma och pappa blev han äntligen min, gissa om jag blev världens lyckligaste tjej? Och jag är fortfarande lika lycklig över att ha Lelle, och det har jag varit i 3 år nu.För mig är han den enda. Han är en underbar häst och en äkta vän. Vi har byggt upp ett sånt band mellan oss att vi förstår varandra helt och hållet, känner varandra utan och innan. Jag älskar honom så mycket, och så länge han lever ska han få vara med mig. Till och med när han blir en "gammal gubbe" och inte ens kan ridas, tänker jag rykta honom lika länge, gosa varje dag, och gå ut på långa promenader i skogen. Bara han och jag. Vi lever i nuet och har så roligt som möjligt varje dag, samtidigt som vi utvecklas något enormt!Han har blivit en underbar ridhäst och han har hjälpt mig att utvecklas till en mycket duktigare och mer erfaren, trygg ryttare. Det går egentligen inte att beskriva med ord vilken underbar varelse han är, men han är min ängel med ett hjärta av guld.Jag har en blogg där du kan läsa om mig och Lelle, om hur vi utvecklas inom ridningen, om våra fram- och motgångar och mycket mer. Jag och Lelle har en väldigt allsidig ridning, viket gör att det alltid är lika roligt! Vi rider både dressyr, hoppning, även lite western och så tränar vi Natural Horsemanship.Lelle har blivit jätte duktig, jo visst, vi har ju en bra bit kvar på vägen! Men har så roligt som möjligt under tiden och får underbara minnen tillsammans! Det är så roligt med Lelle, för vi har utvecklats tillsammans, han har blivit så himla duktig, en helt annan häst! Och jag har blivit en mycket mer självsäker ryttare!

Tack Lelle, du är the one and only ♥

Kram Julia & Lelle från broddnyckel.blogg.se

Här har ni hennes bidrag också!

''Jag väljer att skriva om min häst Market L.L. (Lelle). Han är min varmblods valack på 9 år. Jag hade verkligen tur, jag blev medryttare på honom och fick sköta honom allt fler dagar i veckan. Han blev verkligen min bästa vän. Och efter ett år hade gått, så var han till salu, men ägarna tyckte att vi tog så väl hand om honom och sa att vi fick honom om vi ville! Han fungerade nämligen inte som travhäst. Efter mycket tjat på mamma och pappa blev han äntligen min och har varit det i 3 år nu. För mig är han den enda. Han är en underbar häst och en äkta vän. Vi har byggt upp ett sånt band mellan oss att vi förstår varandra helt och hållet, känner varandra utan och innan. Jag älskar honom så mycket, och så länge han lever ska han få vara med mig. Till och med när han blir en gammal gubbe och inte ens kan ridas, tänker jag rykta honom lika länge, gosa varje dag, och gå ut på långa promenader vi skogen. Bara han och jag. Vi lever i nuet och har så roligt som möjligt varje dag, samtidigt som vi utvecklas något enormt! Han har blivit en underbar ridhäst och han har hjälpt mig att utvecklas till en mycket duktigare och mer erfaren, trygg ryttare. Det går egentligen inte att beskriva med ord vilken underbar varelse han är, men han är min ängel med ett hjärta av guld.''

svara :D

Skulle vara kul (och bra!!!) om ni svarade på denna :D Tar typ 2 sekunder, så kom igen nu. Då vet jag hur jag kan göra bloggen roligare :)
Vilken kategori tycker ni är roligast/mest intressant? :)


Free survey

kolik

Första inlägget i denna kategorin, kolik :)

Vad är kolik/orsak:
Kolik är ett samlingsnamn för magont hos hästar och det kan bero på lite olika saker.

1. Tarmvred - Om hästen får kolik så ska man hålla igång den så att den inte får chans att rulla sig. När hästen rullar sig kan nämligen en tarmomvridning ske, och då vrids tjocktarmen om sig själv och hästen får enorma smärtor då foderpassagen stryps. Vilket är tarmvred och kan leda till döden om den inte får hjälp av veterinär snabbt. I vissa fall kommer tarmen rätt av sig självt när hästen är i rörelse.

2. Förstoppning -
När fodret inte kan passera normalt genom tarmen börjar det göra ont och hästen får kolik. Oftast räcker det med att man rör på hästen ordentligt.

3. Gaskolik -
Hästar som äter dåligt foder, mögel eller ibland sumpväxter kan få gasbildning i tarmen och det bildas så mycket gas att tarmen spänns ut och hästen får svåra smärtor. Samma sak gäller här, att röra på hästen så magen kommer igång och hästen får ut fodret och gasen i tarmen.

Symptom:
- Feber
- Ökad puls
- Svettas
- Kollar mot buken
- Oro
- Skrapar med hoven
- Kastar sej omkull
- Upphörd avföring
- Nedsatt apitit osv...

Misstänker kolik, att göra:
- Ta bort allt foder, men lämna kvar vattnet
- Kontrollera puls, andning, temperatur och tarmljud
- Rör på hästen i skritt
- Om hästen måste vara kvar i boxen, se till att det är mjukt för hästen så den i skadar sej
- Ring veterinär

Eftervård:
De första 12 timmarna är det klokt att bara ge hästen vatten. Efter det, ge hästen små potioner hö minst 5-7 ggr/dag i 2-3 dagar efter. Kraftfoder ger man först när hästen kan äta höet utan problem under några dagar. Börja försiktigt och öka sedan. Om hästen varit förstoppad, är det bra att ge ett par deciliter paraffinolja dagligen under en period. Ge hästen möjlighet att röra på sig så att tarmarna håller igång och hästen inte får förstoppning igen. Om hästen vart så dålig att den behövt veterinär vård, fråga veterinären.

Undervik kolik:
  • Kolla tänderna - Hästens matsmältningsapparat börjar med att tänderna. Fungerar inte den första sönderdelningen av fodret då tänderna inte är ok, så ger det problem längre bak i matsmältningsapparaten.
  • Avmaska
  • Utfodra på bestämda tider - dela upp fodret på minst tre, gärna fyra eller fler utfodringstillfällen. Hästen har en liten magsäck och är anpassad för att äta under en stor del av dygnet.
  • Grovfoder före kraftfoder - Genom att göra det undviker man den snabba pH-sänkning som annars uppstår när hästen äter kraftfoder på fastande mage.
  • Foderbyten - Vänj alltid hästen vid det nya fodret, inte bara kraftfoder utan grovfodret också tex vid betessläpp.
  • Kraftfoder som sväller - Blöt alltid sånt som sväller minst 2 timmar innan.
  • Häst i vila/mindre motion - Måste fodret sättas ner så pass mycket som det behövs.

Källa: här och här.

Ni får gärna tillägga något om ni vill :)

höst nu, snart vinter

Det är typ vinter nu :( Deprimerande.... Tänkte bara säga att det är sista chansena att vara med i veckans häst idag. Jag lägger ut vinnaren idag eller imorgon :)

Längtar inte direkt till vintern när jag ser denna bilden :p

.


kan du inte berätta om när du gick omkull med appis? har inte läst din blogg så länge så vet inte hur det gick till.

Jo det kan jag göra! Det var på en träning i april, hela den träningen var bara spänd och stressad. Vi fick massa stopp och appis blir bara mer stressad av det..

Vi skulle hoppa 3 kombinationen och jag missbedömde avståndet helt och hon tog ett mindre galoppsprång än jag tänkte. Så hon fick bommen mellan frambenen och gick omkull. Jag slog huvudet i bommen och min hjälm pajjade (har fortfarande inte köpt en ny, men får en ny till jul iaf) och appis klarade sej? Jag vet faktiskt inte. Enda sen den dagen har det gått upp och ner, och jag vet fortfarande inte fall hon har ont. Vi har varit på kliniken men dom hittade inget. Men hon känns inte som vanligt.

Men allt ont för ju med sej något gått, eller hur? Jag har bestämt mej att jag hoppar inte högre än att jag känner mej säker på. Jag själv rider mycket säkrare nu och kommer aldrig mer låta henne stressa upp sej så mycket som den gången.

Men fortfarande har vi med oss denna skiten, att hon inte känns bra. Men nått är det iaf, på torsdag ska vi till kiropraktorn och kolla om han kan hitta nåt. (blir inget :@) Tänker inte gå in på varför hon inte känns bra, men en av anledningarna är att hon hänger sej inåt i vänster varv och inte riktigt vill ställa igenom.

Jag ångrar denna träningen så himla mycket, så ni skulle bara veta. Allt jag vill är bara att det inte skulle hända, att jag skulle veta till 100 % att hon inte har ont. Stackarn tänk om hon verkligen har ont och jag rider runt på henne.. usch..

Nu hoppas jag på det bästa att han hittar något på torsdag, annars vet jag inte riktigt vad vi ska göra. Hon ger inga tecken på att hon har ont iaf! Min finis ♥

Filmen:


Om ni undrar varför det har tagit så lång tid att vi inte har hittat nått. Så, har testat att köra på som vanligt och se fall det visar sej tydligare. Men det var varken blivit bättre eller sämre så det är så svårt att veta.

ny kategori

Nu fick jag tillbaka min blogglust bara sådär och fick en idé på en ny kategori :D Haha!!

Men jag tänkte typ att jag ska skriva om olika skador, allt från små till stora till muskelskador, appis har ju aldrig varit skadad så jag vet inte så mycket om det. Men om jag istället måste skriva om olika så lär jag mej mer! Och ni förstås, om ni inte redan vet då :p

Tänkte iaf ta med dessa rubriker: Symptom, vad det är, hur man underviker den och säkert någon mer! :)

Hoppas det blir bra ;D Ni får gärna skriva i detta inlägget om ni vill att jag skriver om någon speciell skada.

veckans häst

Denna veckan har jag inte veckans blogg utan veckans häst (ponny också såklart). Hoppas det låter kul :)

Det enda ni behöver göra för att vara med:


- Skriv en text (max 250 ord) där ni berättar om en häst som betyder mycket för er och varför, antingen i detta inlägget eller så kan ni skicka till min hotmail: isabellaf.blogg@hotmail.com.

För att vinna:

- Den texten som berör mest vinner eller blir en av finalisterna. Allså så väljer jag vinnaren själv eller några som ni får rösta på beroende på hur många som är med!

Man vinner:

- Ni vinner ett inlägg här med text och bilder/filmer på hästen. Och även en länk i menyn till eran blogg om ni har en blogg då. Annars även till er bilddagbok :) Så man behöver allså inte ha en blogg för att vara med.

Och glöm inte eran mailadress!


Hoppas nu att så många som möjligt är med, för då blir det roligare :D Så berätta nu om era hästar som betyder något speciellt för er :)

AVSLUTAD!

tralala

Appis fick vila idag. Igår red jag runt galoppbanan barbacka :) Hon var pigg som vanligt :p

Funderar faktiskt på att göra en ny design, denna börjar bli lite tråkig nu! Kanske nån med dom nya bilderna. Aja fårse :p

världens finaste häst


hästpratare

Tror ni på sånt? Att en människa kan prata med en häst? Det gör absolut inte jag, isåfall borde man ju ha sånna på kliniker som kan fråga hästen vart den har ont.

Tex:

''du är halt på vänster fram, vart har du ont någon stanns?''

''Jag har ont här''

Av den anledningen tror inte jag på att en människa kan prata med en häst. Därimot vet jag att man kan komma sin häst så nära att man kan känna hur den mår. Och även prata med en häst genom kroppspråket, men eftersom det inte finns en chans att en häst kan förstå vårat språk så tror jag inte på det.

Jag känner väl när appis inte är så pigg som hon brukar eller när hon är stressad. Dock skulle jag inte kunna fråga henne med människospråket hur hon mår.

Vad tror ni? Har ni haft någon hästpratare till era hästar någon gång?

.

Felicia om du ser detta, vill gärna ha användarnamnet till bdb'n. Glöm inte att kolla din hotmail :)

träning

Red som sagt lektion idag, hon kändes lite hängandes i handen i traven. Men galoppen kändes bättre! Annars var hon avslappnad, och sen rak på rakt spår :)
Har ingen blogglust, vilket är lite tråkigt. Men jag tror jag lägger ut lite fler ''sommarbilder'' sen. Annars får ni gärna komma med tips på vad ni vill läsa om idag/framåt :)

halm

Försöker skriva ihop ett inlägg om lydnadsövningar men det går inte så bra. Så mycket jag vill få med och allt blir bara konstigt :p Aja, vi kör på ett tips istället!

Appis kissar aldrig i transporten men direkt när jag släpper in henne i boxen när vi har kommit hem gör hon det. Och det är ju inte så bra om hon håller sej när vi är ute och tävlar. Så jag testade att lägga in halm i transporten och då kissade hon faktiskt! Så ett tips till er som har hästar som inte vill kissa i transporten, lägg in halm :) Dessutom känns det mycket renare än tex spån.


Bild från google

hempfling

Blir alltid lika imponerad när jag har sett en film med hempfling!Nu: åka upp till appis och rida ut i det fina vädret :D

tack!!

''Jag heter Amanda och har egen häst å din blogg har hjälpt mig jätte mycket,Tack''

Blev så himla glad när jag fick denna kommentaren igår, ville bara säga tack i ett inlägg!! Tänk att man kan hjälpa en person igenom en blogg bara. Tacktacktack!

sommarbilder :D

För några dagar sen innan vi åkte hem från stugan tog pappas kompis lite bilder på mej och appis med sin super bra kamera :p Här får ni en smygtitt så länge, nu är dom dock inte redigerade men skit samma :)
vinnaren av veckans blogg - anna

http://elmusrubertus.blogg.se

..man vinner det man förtjänar.. ;) Nä men, skämt åsido, tack till alla som har röstat på mig!

Jag heter Anna och jag blev fjorton år i maj. Jag började rida när jag var sju år men var allergisk så kunde inte rida mer än en termin. Jag började om när jag gick i femman och sen dess har jag inte kunnat hålla mig undan från hästarna.


Anna och Elma B

Fick min första medryttarhäst 17 februari 2009, det var ett varmblodssto som hette Jojsan (Zuch a joyment). Kan nog erkänna att jag inte riktigt var mogen för en medryttarhäst då men på henne fick jag lära mig enormt mycket. Det är en tid som ingen skulle ångra, även om vi fick genomlida mycket blod, svett och tårar.


Anna och Elma B ridtur

Slutade på henne efter 10 månader, och blev sen medryttare på Elma B som jag ännu rider. Även hon är ett varmblodssto och som alla andra ston så har hon en alldeles egen personlighet. Hon är 19 år och har en himla massa energi. Hon vill alltid göra sitt bästa men ibland så blir det att hon vill lite för mycket och då spårar allt ur. Men när vi inte missförstår varandra så är hon helt underbar. Elma har haft sex föl, varav 3 stycken lever idag.


Anna och Elma B

Munsboro Twicket är min kompis häst som jag började rida när Elma var halt. Det var meningen att jag bara skulle rida henne medan Elma var halt, men det blev längre än så. Hon är 6 år och just nu håller jag på att försöka lära känna henne.


Munsboro Twicket och Anna

I bloggen skriver jag om utrustning, ridpass, olika övningar och massa annat, men allt har med hästar att göra. De här bloggen har jag haft i ungefär en och en halv månad, men har totalt bloggat i kanske.. 2 år eller nåt? :)


Munsboro Twicket och Anna

Kolla bloggen nu :D http://elmusrubertus.blogg.se

svar

Okej nu tar jag detta en gång till :p Många som undrar.

Tygelsensor är en sak som kan känna av hur mycket man har i handen. När ett visst antal kg har uppnåts går den av. På så sätt kan man få reda på hur mycket man egentligen har i handen!

Här är en bättre bild. Man fäster den i bettet och i tygeln och det är den svarta saken som går av när man har mer kg i handen än vad den klarar av. Sen finns det är kedja för säkerhetskull ifall pappersbiten skulle gå av :)


Nackdelen är väl att om hästen skulle rycka till med huvudet utan att man är beredd på det, då går dom ju av. Annars tyckte jag det kändes som vanligt att rida med dom :)

Finns att köpa här!

filmer 2009

Kollade igenom lite gamla filmer från 2009 och sjukt va mycket filmer jag har från de året! :pMin favoritfilm från 2009 är helt klar denna. Inte för att det gick extra bra då utan allt runt omkring det, sommaren, låten, känslan, minnen. Åh, kommer aldrig glömma det!

skillnaden på positivt och negativt

Nåt som oftast glöms bort men är så givande - att berömma. Man kan aldrig berömma en häst för mycket, det är jätte viktigt att man inte glömmer bort det!

En häst vet inte vad den ska göra, den vet bara skillnaden på positivt och negativt. När man ska lära en häst något är detta jätte viktigt och allt vi gör är ju att lära hästen saker så därför är det viktigt att inte glömma bort detta.

När jag fick hjälp med lastträningen så förklarade han att hästen tänker så här. Backar jag så trycker det på mulen (han hade kedjan över mulen) går jag fram får jag beröm. Går jag åt sidan svider det lite på rumpan (petar med spöt) men står jag rakt får jag beröm. Och detta funkade ju, det slutade med att appis lastade sej själv. Vilket jag trodde var helt omöjligt redan då, eftersom jag stått så länge och tränat henne. Och så tar det 15 minuter för honom och sen vet hon vad hon ska göra!

Men det jag vill komma till är hur viktigt det är att berömma hästen när den gör rätt. För en häst förstår inte att den gör fel, den vet bara skillnaden på positivt och negativt.


Duktig appis :)

åker hem

Idag åker jag hem till jönköping, blir tråkigt men ändå kul att komma hem. Så blir inte så bra uppdatering idag tror jag, kanske något inlägg ikväll! Nu måste jag packa :p

.


Hej isabella! Måste bara säga att din blogg är megasuperduperbra! Kan inte du göra ett videoinlägg eller något efter du har tävlat och vunnit , vill gjärna se hur glad du är och vad du gör direkt efter tävlingen, asså var du gör av appis, typ ställer henn ei transporten, tvättar henne mm. :)
En til fråga; Har du tröttnat något på ridningen eller någonting om hästar sen du fick appis eller är det lika kul fortfarande? Kraaaaamar i massor, din blogg är bääääääääst! <3333

Svar: Måste först säga igen tack så jätte mycket :D Tänkte svara på frågan om jag har tröttnat någon gång på ridningen.

Nej jag har aldrig velat lägga av, aldrig! Visst kanske det är lite trökt att komma ut och tävla om det gått dåligt en tävling innan det. Men även fall det går dåligt eller bra så är det ju fortfarande kul, jag älskar att rida och att få vara med hästar och appis. Jag ser inte bara det som om jag håller på med just hoppningen utan jag fokuserar på allt runt omkring det också. Så som horsemanship, trickträning och då blir det inte bara att man håller på med en sak typ.. Hoppas ni förstår, jag vill inte rikta in mej på en sak utan jag vill lära mej allt runtom det också. Ibland kanske man har en svacka i ridningen och då kan man träna lite mer trickträning och sen gå tillbaka till ridningen lite mer seriöst och då blir det roligare. Oj, nu blev detta långt heheh!

Så svaret är nej, jag har aldrig tröttnat eller velat lägga av. Detta är det jag älskar att göra, jag älskar dessa djur. Hästar är underbara!

Och det om videoblogg.. hmm fårse om jag vågar mej på det hehe. Blir kanske lite stressigt om man ska hinna det på tävlingen också. Fårse :p

vaccinerat

Har precis vart och vaccinerat appis :) Det är jätte smidigt när det tar 5 min ner till kliniken!! Jag vägde henne också och hon vägde 518 kg allså har hon gått upp 3 kg, fast nu hade hon transportskydden på också :p

Så nu blir det skritt/vila några dagar :)

rösta nu!!

Här kommer finalisterna av veckans blogg:

Avslutad!

1. Johanna:2. Jessie


3. Anna


4. Ebba

eller?

Jag måste bara säga, slå aldrig en häst för en häst är aldrig dum.

Är det någon som inte håller med mej? Isåfall varför?

Jag trodde också att en häst kunde vara dum innan, men nu har jag sett så mycket mer än vad jag hade gjort då......

äntligen :D

Fick äntligen tygelsensorerna idag :D Jag glömde nämligen skriva vilket nummer vi bor på! Men nu är dom här :p

Dom som klarar minst vikt (2 kg) är typ lika tunt som ett papper! Fårse om jag testar dom idag :D

Finns att köpa här!

osäker på hinder?

Berätta vilka övningar du använde för att själv våga hoppa högre sen du och appis gick omkull :) vilka övningar du gjorde för att själv känna dig säkrare och ge hästen framåtbjudning! :)

Jag har väl inte riktigt kommit dit jag var förr, då vågade jag vända upp på ett 1,20 hinder vilket jag inte gör nu! Knappt 1 m. Men jag tror inte allt sitter i höjden utan, som du säger bjudningen i hästen, rytmen och avstånd osv..

1. Det finns en övning, där man hoppar ett lågt kryss sen ett galoppsprång till ett högre hinder. Då kommer man ju garanterat rätt men jag tycker inte det är någon bra övning egentligen..

2. Istället hoppar jag denna (har redan lagt ut den men ändå..):

Man kommer i trav in och sen 5 jämna galopp språng fram till en oxer eller ett räcke!

Anledningen till att jag tycker att man ska hoppa övning 2 är för att.. På övning 1 kommer man garanterat rätt hur du än rider, för hästen kommer att rätta sej. Du kan rida långsamt eller snabbt men ni kommer hela tiden att komma någolunda rätt.

På övning 2 får man träna på anridningen vilken är den som är den viktigaste, kommer du rida för snabbt blir det för tajt, rider du för sakta kommer man få in 5,5 galoppsprång. Därför lär man sej att rida en bra anridning, man hinner tänka (vilket man inte gör på första övningen) och hitta känslan mer och framförallt säkerheten. Detta hindret kan man höja upp också, för man kommer rätt om man rider rätt! Då får man lära sej att inte börja backa eller rida framåt bara för att det blir högre, utan hålla sej lugn och rida likadant som när det var lägre!

Sen tycker jag ett bra tips är att hoppa barbacka, nu undrar ni säkert varför? Men när man hoppar barbacka så är det mycket svårare att invärka på hästen, vilket leder till att den får göra lite mer själv än med sadeln på. Vilket kan leda till att både ryttare och hästen blir säkrare. Så känns det iaf när jag hoppar barbacka! Man vågar lite mer och om det blir fel är det bara sitta och hålla i sej typ :p


Barbacka hoppning i vintras :p

Och sen för att få mer bjudning i hästen skulle jag satsa på att hoppa mycket ute i skogen, stockar, grenar osv.. För dom flesta hästarna har mer bjudning ute! :)

Sen: hoppa aldrig högre än ni vågar, då blir det bara fel och ni kan tappa självförtroendet och är tvungna att börja om igen!

va med :DFör att vara med behöver ni bara skriva en kommentar här! :D

Ni som var med förra veckan behöver inte skriva igen, jag tar med er ändå :)

Avslutad!

tisdag

Appis fick vila idag, men i morgon blir det nog uteritt och sen på torsdag är det träningstävling :) Denna gången är vi lite mer förberedda! :D
Lite dålig uppdatering idag men imorgon blir det nog bättre ;)

En favoritbild i repris, jag appis och novis :D


jobba med bakdelen!!

Tänkte skriva ett inlägg om hur man får hästen mer på bakbenen och varför det är så viktigt. Har tidigare skrivit att det inte finns något rätt eller fel inom ridsporten, men här finns en grej. Hur en häst jobbar korrekt!

Att hästen jobbar eller har vikten på bakdelen är jätte viktigt, vilket man kanske inte förstår först. Men för att få framförallt en hållbarare och få ut så mycket av hästen som möjligt måste den använda bakbenen. Anledningen till det är att hästen går så i hagen (har skrivit ett inlägg om det här) och därför så är det så viktigt.

Egentligen borde ju inte det vara så svårt att rida hästen på bakbenen om den nu går så naturligt. Och det är det inte, men vad som förstör är bettet. Ju mer man rider med handen desto mer tappar hästen balansen och kommer i framvikt. Och det sliter på frambenen!

Så först måste man lära sej att rida med sitsen och använda handen så lite som möjligt. Några bra övningar till det är övergångar mellan alla gångarten. Då är det viktigt att man inte använder handen, en annan övning är tempoväxlingar i alla gångarter. Börja i skritt och när det funkar övergå till trav och galopp.

När sedan det sitter så borde hästen redan då vara mer på bakbenen, men övningar till att få hästen att jobba med bakbenen tycker jag är samma som över. Tempoväxlingar, övergång (speciellt övergångar, jätte bra om man gör en korrekt).

Efter detta DÅ kommer formen, absolut inte innan. Det är det väldigt många gör fel, man sågar ner hästen på ''tygel'' och tror att den jobbar korrekt. Men det är då man har massa i handen, hästen springer iväg och då tar man mer och mer i tyglarna = hästen kommer mer och mer i framvikt.

När ni sen har hästen på bakdelen kommer ni känna en otrolig stor skillnad. Hästen kommer bli 100 gånger lättar i fram/handen, hästen kommer inte springa iväg och framförallt kommer hästen att vara i balans! Vilket är jätte viktigt!

Här är en film på en dålig övergång ''en handövergång'':


Och en bättre:


Man ser stor skillnad, på första filmen har hon väldigt mycke vikt på framdelen och ser väldigt lätt ut bak och bara springer med dom. Men på andra filmen är hon lätt fram och bakbenen springer inte bara utan jobbar!

En till skillnad man ser är även på galoppen, det är mer tryck i galoppen och ser mycket lättare ut på sista filmen. På första ser det så springit och tungt ut på nått sätt!

Även en till sak, detta bevisar att en häst inte använder bakbenen beroende på vilken form hästen har. På första filmen har hon huvudet i ''form'' men inte på andra filmen och hon jobbar såklart bättre på sista filmen när hon inte går i ''form''!

Hoppas ni tyckte detta inlägget var bra :p

filmenMjukisbyxor is tha SHIT!!! ;) Kommentera nudå :D

häst som springer mot hindrena

Tänkte skriva om alla hoppövningar i den ordningen ni tipsade :) Om ni har någon speciell övning ni vill ha tips på kan ni skriva de i detta inlägget.


Jag vill gärna läsa om övningar som gör att hästen inte springer mot hindren så mycket :D


Att en häst springer mot hindrena kan bero på olika saker. Men om det beror på att den blir pigg och stressad så kommer lite övningar här!

- Travhoppa i ett lugn tempo, väldigt lugnt. Man kan tom skritta mot hindret och sen dom sista stegen börja trava. Så fick jag göra en träning när appis var galen :p

- Hoppa 3 dagar i rad, då kommer förmodligen hästen lugna ner sej.

- Eller så skulle jag lägga in små hinder/bommar i markarbetet så att hästen inte gör en så stor grej av det när hindrena kommer fram. Det är omöjligt annars om en häst jämt springer mot hindrena.

- Sen kan man även hoppa på en volt så anridningen inte blir lika lång.

- Använd mycke bommar eftersom det bromsar upp hästen.

Här kommer en övning, först 3 bommar. Mellan dom två första ska det vara vanligt bom avstånd allså 3-3,5 m för storhäst och mellan hindret och bommen ska det vara 2,5 m för storhäst allså som vanligt avstånd med trav/galopp bom framför ett hinder. Denna övningen hoppar man i galopp, bommarna bromsar ju upp hästen! Man kan ha både räcke och oxer.

Min fina ritning :p hahah

- Sen gäller det att man är lugn själv och sitter stadigt, och att även vara konsekvent!

Avståndstabell:


RSS 2.0