Dansa med hästarBeställde denna boken i början av veckan och fick den äntligen idag =) Handlar såklart om Natural Horsemanship, ska bli jätte kul att läsa!

promenad

Skulle bara säga tack för ni som röstade på mej i veckans blogg, jag vann!! Och sen att så många svarade i inlägget ''hur ni hittade till min blogg''! :D Tack!

Idag blev det en promenad =) Gick i skogen i 1 timma, duktiga jag och appis är :P Fast hon ville mest äta gräs haha, blev lite klättring samtidigt också då det är massa nerförs/uppförsbackar i den skogen!
Försökte ta en bild med självutlösan, men... det gick ju sådär haha :P


Klippte och fixade äntligen till manen, tycker det är finare med lite längre manar än jätte kort!

Hoppning

Nu tänkte jag skriva ett inlägg om hoppning, många hoppar bara en gång i veckan. Vilket jag själv tycker är för lite. Dock beror det helt på vilken häst man har. Och ibland läser man i bloggar att många reagerar över att man hoppar för ofta! Men i detta inlägget tänker jag utgår ifrån hur ofta appis behöver hoppas!

Jag tror att hos iallafall min häst är inte höjden något problem, hon kan hoppa 1m-1,10 (den höjden jag tävlar på), utan det hon behöver träna på är att framför allt bli avslappnare med hinder, blir starkare, lösgjord och lydigare. För att träna på dom sakerna behöver man ju inte ett hinder som ligger på 1,10!Jag försöker hoppa 3 gånger i veckan, inga höga hinder utan studs och små övningar på kanske 50 cm. Hästar som blir spända, för pigg och gör en för stor grej av hoppningen, tycker jag man ska lägga in bommar/små hinder så ofta man kan i markarbetet.

Några viktiga saker som jag har lagt mycket träning på är lydigheten, få hästen avslappnad, sträka hästen, få allt balanserat, känslan för hoppning och avstånd.

Det finns hur många övningar som helst för att träna på detta, jag tror det är viktigt att man hittar en övning som passar sin häst och sej själv och sen hoppa den några gånger i veckan. Istället för att hoppa olika övningar hoppar man samma, nöter och gör det bara bättre och bättre.


Hoppar volten, den övningen jag hoppar så ofta som möjligt!

När jag tränar på att hoppa bana sätter jag upp en bana på kanske 50-60 cm och rider så bra som möjligt, efter det höjer jag direkt upp till den höjden jag ska hoppa då. Och rider EXAKT likadant som jag gjorde när det var lågt, då kommer allt sitta perfekt, men om man börjar rida annorlunda vilket är lätt att man gör blir allt fel. Men det bevisar ju att man kan hoppa små hinder och träna på samma saker för att klara av en banan på den höjden man tävlar på!

Sålänge hästen tycker det är kul att hoppa tror jag det håller i längden att träna såhär! Om jag kanske haft en lite segare häst som inte tycker det är kul att hoppa skulle jag inte hoppat mer än en gång i veckan. Utan isåfall hoppa mycket ute i skogen som den förmodligen tycker är roligare!

Nu kommer jag säkert få kommentarer om att detta är fel, det är inte bra att hoppa så ofta. Men för mej är inte detta hoppning, hästen slits inte ut av det! I ridsporten finns inte rätt och fel, man får ta åt sej lite av alla och skapa sin egen uppfattning av allt! Då tror jag man kommer längst. Och detta ''upplägget'' av hoppningen har helt klart funkat bäst för mej!

Denna kommentaren fick jag i sommras:
''Jag tycker faktiskt du hoppar för mycket med din häst för att det ska vara givande. Det viktigaste med en hopphäst är att den har glädjen när den hoppar, för glädjen kommer en häst långt med. Men hoppar man en häst i stort sätt varje dag som jag har läst att du gör, förknippar hästen hoppningen med något alldagligt, och senare jobbigt. Och inte minst den faktor att det sliter väldigt mycket på hästens ben att hoppa, och speciellt kombinationer och studs som jag ser att du gör mycket. Vill du ha en bra hopphäst utan skador och glädje tycker jag faktiskt du ska sluta hoppa sådär mycket, -för det förstör mer än ger!''

Och nej, då hoppade jag inte varje dag... Detta var nästan ett år sen jag fick den och inte har appis tappat glädjen i hoppningen eller blivit skadad (låga hinder sliter inte!!). Så för mej funkar detta suuuuper :D

fråga till er läsare

Hur hittade ni hit till min blogg? =)

Tkr alla kan svara!! ;)

nytt!!!

Nu har jag köpt lite av mina ''nästa inköp'' :P

John Whitaker, schabrak + luva. 360 kr för schabraket och 250 kr för luvan.

John Whitaker ridbyxor för 550 kr. Dom är jätte sköna och sitter jätte bra :D


Mountainhorse ridbyxorna fanns inte i min storlek, men dom skulle beställa det :D Så ska köpa dom sen.

Kingslandjackan har jag inte hittat än :P

Allt kommer från Erik's hästshop i slöinge! Ligger nere där vi har sommarstugan och brukar köpa mycket märkesgrejer där då han är super billig =)

mina uteritter

Har aldrig riktigt skrivit hur jag lägger upp passen ute. Så tänkte skriva det nu =)

När jag rider runt galoppbanan börjar det med:


En jordväg eller vad man kallar det :P

Följt av en:


Asfaltsväg!

Skrittar hela den vägen, halva på lång tygel och halva på kort. Tar ca, 15-20 minuter att skritta tror jag!

Sen kommer man till galoppbanan, och där rider jag runt. Oftast 2 varv. Finns även lite stockar att hoppa. Jätte bra att konditionsträna eller träna rakridning som jag gör :PSen rider jag tillbaka samma väg, skrittar av på jord och asfaltsvägen.

När jag rider vägen så ser det ut såhär:


Lite hårdare underlag men inte allt för hårt så det går att trava. På endel ställen galoppera också! Jätte skönt att rida där när det är fint väder och bara skritta och trava lite lugnt.

Sen när jag rider och klättrar, rider jag mest runt i skritt i skogen som är närmast stallet. Finns massa backar, korta/långa och branta/inte branta. Brukar avsluta passen med att klättra, när jag tex ridit på banan eller ridit runt galoppbanan =)Så dom ridvägarna brukar jag mest rida =)

Nu ska jag kolla sista avsnittet av ponnyakuten! Tråkigt att det är slut nu :P

Eftersom jag inte lagt upp...

..några filmer på ett tag, så kommer nu 5 minuter med massa hoppklipp från 2009.

Appis och jag hoppar: räcke, oxer, 2 kombination, serie, studs, 90, 1m, 1,10, 1,20, på tävling, på träning, terränghinder, på gräsbanan, på banan, i ridhus, 3 kombination, trippelbarr, kryss, en distans, en båge, vattenmatta, däck, med hackamore, med bett, utan martingal, med martingal, utomhus, inomhus, på framhoppningen, plank, mur... osv osv :P09/10

Hittade inga bättre bilder, men den första är från feb 09 och den andra från mars i år! =) Hon har fått mycket mer muskler på rumpan, ryggen, vid manken och halsen :P Gått upp i vikt har hon också =)
Fast hon har alltid varit finast i mina ögon =)
rösta :D

Jag blev en av finalisterna för att bli veckans blogg i denna bloggen! :D Gå gärna in och rösta på mej :D:D:D

Länk:
http://evliin.blogg.se/2010/april/dom-fem-finalisterna-fran-veckans-blogg.html#comment


-


Du skriver ständigt att du tycker hästen känns si och så och att det är fel här och där, varför åker du inte till en klinik och kollar upp det?

Svar: Gör jag? Hon har varit bra nu sen i december/januari då låsningen kom. Jag skriver inte ut allt här i bloggen och dom gångerna hon känts konstig har vi funderat på att åka till en klinik. Men eftersom hon har haft lite muskelproblem har vi valt att kolla upp med kiropraktorn först. Och där har alltid lösningen funnits. Hon har ALDRIG varit varm i något ben eller varit halt. Och det är en himla stor skillnad på muskelproblem och led/sen problem.

En låsning tar tid att få bort helt, eftersom hon gick med den så pass länge första gången (då vi trodde hon hade sträckt sej) så är det mycket lättare att hon kan få tillbaka den. Det kan ta över ett år att få bort den helt, men med rätt träning så kommer det förmodligen gå fortare. Det enda hon ska göra är att slappna av i musklerna kring bäckenet och det är ju inte det lättaste med henne.

Detta är inga stora fel jag känner, men efter att ha ridit henne i snart 2 år känner jag det väldigt väl. Det är riktigt SMÅ saker jag känner och ser. Jag skulle gissa på att det finns hur många hästar där ute som helst som går med dessa problem men eftersom dom jämt går med det märker man inte skillnaden hur bra det egentligen kan va. Därför tycker jag att det är viktigt att ha kiropraktor till sin häst.

Men nu när jag rider på rakt spår känner jag inget annorlunda. Då känns hon som vanligt. Ska fortsätta såhär i en vecka och testa att rida lite på böjt spår igen. Känns det bättre då är det ju på rätt väg. Sen ska ju kiropraktorn kolla på henne igen. Om han inte hittar något blir ju såklart steg 2 att åka till en klinik.

Anledningen till att hon har fått låsningen från början, (tror jag) är för att jag har fått henne att jobba rätt. Hon har inte galopperat rakt innan och hon har inte jobbat speciellt bra med bakbenen heller. Så det kan vara en av anledningarna.

Alla som känner mej vet hur rädd jag är om min häst, jag skulle aldrig låta bli att åka till en klinik om det var något fel. Hon har skrämt mej rejält några gånger med sina muskelproblem och jag har trott att hon varit skadad.

Så där har du anledningen, på en klinik kan dom inte kolla om hästen har muskelproblem. Det kan bara en riktigt bra kiropraktor göra..

hej

Vi åkte aldrig på tävlingen. Hon har inte känts riktigt fräsch på hela veckan. Men eftersom att jag inte såg nått när jag longerade i onsdags trodde jag det hade gått över. Men när jag red igår kändes hon likadan.

Hon hängde jätte mycket i vänstertygeln i vänstervarvet och tryckte inåt när jag la en volt. Hon kunde inte ens lägga små volter utan att det kändes som om vi skulle gå omkull typ!

Så nu har vi pratat med kiropraktorn och jag ska rida som vanligt fast på rakt spår där hon inte känns ''konstig'' och inte kräva nått av henne. Allså inte rida på en volt. Så nu blir det skogsridning :P Jag tror det har något med låsningen i bäckenet som hon hade innan, eller att det hände nått när vi gick omkull på träningen förra veckan.

Han kommer iaf om 3 veckor och kollar på henne igen. Han bor nämligen inte här så han kommer var 5te vecka hit. Det är viktigt att man har en man kan lita på, tycker jag!

Så, så ligger det till. Nackdelen med att ha en häst är att när den inte går att tävla har man ingen till! Och det viktigaste nu är att jag får tävlingsrutin vilket inte går!

mot stallet

Nu ska jag till stallet, har inte kommit iväg än :P Ska packa, putsa, fixa appis och rida såklart =)


till salu - 2 jackor

Säljer nu min kingsland bomberjacka, gillar den väldigt mycket men tyvärr är den förstor för mej. Är en vinterjacka, superskön och luftig! Bra kvalité och är hel och ren. Ser ut som ny! Köpte den för några månader sen.

Storlek: S (stora i storlekarna)
Nypris: 1500kr mitt pris 900 kr.Säljer även en sommarjacka, jacson wear. Då den är förliten för mej.
Storlek: 170
Nypris: ? mitt pris 100 kr


Köparen står för frakten.

Intresserad, maila till: isabellaf.blogg@hotmail.com

tävling

Är med och tävlar :D Länk till inlägget här!

citat

Kom och tänka på en sak Jens Fredricson sa på clinicen han hade i vintras.

''Det finns inga starka hästar, utan bara hästar som inte jobbar med bakbenen.''

Tycker det var bra sagt, visst finns det starka hästar men i väldigt många fall hänger det nog på detta!

v. 16

MÅNDAG: Uteritt på vägen, för att hon ska få gå på lite hårdare underlag
TISDAG: Markarbete, hoppa lite små hinder
ONSDAG: Longera
TORSDAG: Skogen/banan, rida igenom henne till tävlingen
FREDAG: Tävling
LÖRDAG: Skogen/banan för att hon ska hållas igång till lektionen dagen efter
SÖNDAG: Rida lektion(?)

21.53


- Jag är ledig från skolan i morgon :D
- Appis blir bara finare och finare att rida (på banan iaf :P)
- Jag ska tävla på fredag

- Nu är det vår på riktigt och snart sommar = sommarlov!!!

- Mitt självförtroende i hoppningen ligger på 0 nu (om inte under det...)
- Hoppträningsfilmerna går inte att lägga in på datorn (än)
- Länge kvar tills nästa hoppträning

förut

Sitter och kollar på lite filmer från i höstas/vintras! Och det är verkligen nu jag förstår hur långt vi verkligen hade kommit då, nu känns det som vi är tillbaka på noll igen. Men någon dag ska vi ha kommit dit vi var då och mycket längre. För jag vet att vi kan!

Här kommer två filmer, debut i 1,10 och en 1 m =) Våra bästa rundor (dock klantade jag till mej lite :P), appis var verkligen super den tävlingen och framförallt avslappnad. Utan martingal som helt klart funkar bäst! Finafina appis <3ingen film....!

Glömde batteriet till filmkameran i sommarstugan = går inte att lägga in filmen från havet! Har en annan filmkamera nu och det funkar inte att lägga in filmen på datorn från den...!! Vill ju lägga ut när vi gick omkull, såg riktigt läskigt ut på filmen.

Nu ska jag kolla på finalen från världscuphoppningen (inspelat), dock vet jag redan vem som vann. Lite tråkigt då :P


Vann gjorde Marcus Ehning!

.


Hej!
Gud vilken fin och bra blogg du har.
Har följt din blogg ett tag och tycker den är jätte bra för man får så mycket tips på bra övningar inom hoppning och markarbete.
Men jag har 1 problem och skulle bli jätte tacksam om du ville ge mig lite tips!
Jag har ramlat av ganska rejält under hoppningen några gånger och har blivit ganska rädd för att hoppa. Och har du några tips om hur man ska tänka eller har du känt samma sak någon gång och hur gjorde du isf, ?
Jätte tacksam för svar.
Och tack för en toppen bra blogg :D


Först och främst tack :D
Passar ju bra att svara på denna frågan nu när jag har ramlat av några gånger och känner mej lite osäker i hoppningen!
Jag tror man helt enkelt får börja på noll igen. Börja med att galoppera över bommar för att sen hoppa små hinder. Men man måste känna sej 100 % på det hindret man svänger upp mot annars blir det inget bra. Hästen känner det direkt och kan stanna. Så det är bara att börja om från noll, hoppa dom låga hinderna du känner dej säker på och hoppa det några gånger i veckan. Även hoppa lite serie där man kommer rätt hela tiden =)

promenad

Jag och emili, gick med nova och appis i skogen. Typ 40 minuter, massa upp och ner backar :P Så detta är hennes vilodag =)

Hoppträning dag 2

Gick mycket bättre idag =) Hoppade en banan på ca 90 tror jag! Kände mej lite osäker med avstånd och så, men det gick bra när vi kommit igång! Nu är det bara att fortsätta såhär och hoppas på att vi kommer tillbaka där vi var en gång.

Ska tävla på fredag nästa vecka, ska hoppa 90 cm och om allt känns bra 1m. Det är bara clear round så det känns bra =)

Lägger ut båda filmerna i morgon :P Jag som skulle fixa så mycket denna helgen men INGET har blivit av... Inte bra, blir en hel söndag med plugg och tråkiga saker :(

inköp

Här kommer mina nästa inköp i hästväg!

Kingsland sommarjacka, har dock inte hittat den än.


Mountainhorse ridbyxor, om dom är sköna och sitter bra


John whitaker ridbyxor, samma här om dom är sköna och sitter bra!


John Whitaker luva + schabrak!


Hahha, bara märkesgrejer och jag som skrev att det inte var så viktigt. Men det tycker jag inte heller, dock är dom flesta ridbyxorna i mycket skönare matrial när det är märkes. Sen så är det andra riktigt snyggt ;)

Ska snart åka till stallet och hoppträna idag igen =) Får hoppas på att jag sitter kvar idag och att appis är liiiiite lugnare!

hoppträningen

Gissa vad? Jag trillade av IGEN! Det känns som om jag trillar av hela tiden nu :P Vi skulle hoppa 3 kombinationen och jag la henne lite stort så hon fick bommen mellan frambenen och vi gick omkull. Så jag fick henne över mitt ben och slog mitt huvud i bommen! Men jag mår bra :P

Hoppträningen gick iaf bra, fast varenda gång så har jag problem med bågen. Alltid, måste verkligen träna på det! Vi hoppade en liten banan, som gick bra. Dock var hon väldigt pigg och spänd. Och jag red som en kratta i slutet!!!

Känns inte så bra i hoppningen nu, vi har fått lite stopp och så har jag trillat av 3 gånger på en ganska kort tid. Så är lite osäker och höjdrädd. Kommer ta ett tag att få tillbaka självförtroendet, så ska hoppa lågt som jag känner mej säker på nu ett tag!

Filmen kommer idag eller imorgon =)

F-R-E-D-A-G

Äntligen fredag!! :D
Nu ska jag snart åka upp till stallet för idag är det hoppträning :D Imorgon med, ska bli kuuul!

Ska fixa filmen och mer bilder från standen i helgen, har faktiskt inte hunnit i veckan!


sulor

Ett tips är att spara denna vinterns sulor och använda även nästa vinter. Jag hade mina förra och även detta året, funkade super! Fårse om dom går nästa år också, då sparar man ju ett par hundra ;)

Longering/promenad

Blev lite longering idag, var jätte länge sen jag longerade. Skriver ju alltid att jag ska longera en gång i veckan men sen blir det aldrig av haha :P Men nu så!

Gjorde mycket övergångar i skritt och trav, blev ingen galopp. Hon gick superfint i skritten och i slutet i traven gick hon också väldigt bra :D Hade inspänningen jätte löst och hon var jätte avslappnad. Ska börja med att longera i bara skritt och trav och när hon går bra där fortsätta i galopp! Hon blir lite springig och spänd i galoppen!

Sen gick jag med henne på vägen när hon skrittades av typ 2-3 km =)På promenad :P

ute/banan

Red ut runt galoppbanan först =) Gjorde mycke övergångar men skritt och galopp, gick väldigt bra! Skrittade i alla backar. I slutet blev hon lite dragig och lyssnade inte lika bra som i början, men hon är ju ganska pigg ute!

Gick i, i en liten bäck också =) Dock var det typ översvämning så vågade inte gå så långt bort :P

Sen hoppade jag volten på ridbanan, vilket gick bra i högervarv, tappar dock ut bogen lite mellan andra och tredje hindret så får in 6 galoppsprång där istället för 5. I vänstervarv är det lite (ganska mycket) kvar att jobba med så jag hoppade bara hinder 1 och 3 tappar ut bogen väldigt mycket där. Fast det är ju henne svaga varv. Dock var hon så himla fin att rida på banan. Känns jätte bra nu :D

I bäcken, det är nog bra för deras hovar att gå lite där i eftersom det är så torrt nu!

rida med sitsen/få hästen att jobba med bakbenen

Jag har jätte svårt att känna om hästen jobbar med bakbenen eller inte, men när den väl gör det bli det en enorm skillnad. Vilket jag märkte igår.

Jag la upp ridpasset så att jag först travade och galopperade av henne. Hon kändes inte så bra, men hon gick i en låg form och jag kan tro ibland att hon jobbar med bakbenen men det gör hon inte. Så jag började göra massa övergångar från skritt till galopp och galopp till skritt. Då blev det en enorm skillnad! Men man ska bara använda sitsen, ingen hand.

Det blev en helt annan känsla, verkligen ingenting i handen hade jag. Hon var i samma tempo och i balans. Samma när jag travade av kändes det super!

Så ett tips för att träna på att rida mer med sitsen och få hästen på bakbenen är att göra många övergångar mellan galopp och skritt!

Nu ska jag till stallet och rida ut i det fina vädret :D

realgymnasiet

Kom ni ihåg att jag skrev att jag skulle söka till realgymnasiet? Fick iaf reda på att jag kom in idag eller preliminärt :D Eftersom skolan är ny här i jönköping så kanske det inte skulle va så många som sökte och då skulle det inte bli av. Men det var rätt många som hade sökt! Ska iaf bli jätte kul :D

hoppövning på volt

Har lagt upp denna övningen innan förlänge sen, men nu har jag fått lite nya läsare så jag lägger upp den igen =)

(hoppas såklart i båda varven)

Denna övningen gjorde jag idag! När jag tränade för Eamon Hickey i somras fick vi göra den. Han sa att dom flesta duktiga hoppryttarna hoppar samma övning och gör den så bra som möjligt. Han tyckte jag skulle hoppa den varannan dag då det är så pass lågt att det inte sliter alls.

När jag kom hem från stugan efter sommaren förra året slutade jag hoppa den helt till slut, inte bra! Då jag inte hade ork att bygga fram så ofta. Så nu ska jag börja hoppa den igen när jag kan ha volten framme hela tiden, och idag kände verkligen hur mycket vi hade tappat. Det jag framförallt hade svårt med var att få med bogarna och det var inte bara i vänstervarv utan i båda!

Bygga upp den/hoppa den:
Man ställer upp 3 hinder som en volt, lättast för att få den runt är att sätta något i mitten och sen gå 10 meter till höger, 10 meter till vänster och 10 rakt fram. Då blir den förmodligen rund. Hinderna ska vara låga ca 50 cm. Man ska få in en jämn rytm genom hela volten, samma tempo från när man börjat till man slutar. Jag hoppar den på 5 eller 6 galoppsprång (storhäst avstånd). Det svåra är att ha lika många galoppsprång mellan hinder 1 och 2 som mellan hinder 2 och 3! Det är lättast om man börjar med att hoppa hinder 1 och 3, när det känns bra, lägg på hinder 2!

Jag tycker denna övningen innerhåller många bra grundsaker som krävs för att hoppa en bana.
 • Få in en bra rytm, jämna galoppsprång
 • Man får in känslan för avstånd
 • Ställningen i svängarna
 • Rakrikning innan hindret
 • Få med bogarna i svängarna
 • Räkna galoppsprång
Sen är det bara att nöta den runt runt och runt. Tillslut får man förmodligen in en bra och framförallt jämn rytm, då kan man hålla den galoppen och hoppa tex ett annat högre hinder, som man ställt upp. Språnget kommer förmodligen blir bra då =)

Hoppar volten i höstas, gick inte så bra. Appis var pigg och spänd :PAppis och jag hoppar volten :P

Från och med idag har jag kommit fram till att detta är min favoritövning, den ger verkligen resultat!

ridpass på ridbanan med småhinder

I dag blev det ett pass på ridbanan, hoppade en lite övning som jag ska lägga upp sen! Hon kändes superfin och stadig. Kändes iaf som hon hade bakbenen under sej, då sprången blev bra, jag kunde vara jätte lätt verkligen jätte lätt i handen utan att hon ökade iväg i sitt tempo och hon drog inte iväg efter hinderna! =) Ett lyckat ridpass med andra ord :P

Appis nere i stugan =)

(oj, kom nyss på att jag helt glömde bort att jag skulle hoppa studs idag också! Det får bli någon annan dag :P)

visste ni hur viktig....

...rakridningen på hästen är?

Jag har aldrig förut hört från någon att dom tränar rakridningen på hästen. Men eftersom jag nu tränar markarbete för tränare, har hon hjälpt mej med det. Detta är en jätte viktig grundläggande grej, appis är svag i vänster bak och höger fram, allt går ju diagonalt. Så för att slippa undan jobbet skjuter hon ut bogen åt höger och rumpan åt vänster. Allså är hon inte jämt musklad.

Om hästen inte skrittar/travar/galopperar rakt på rakt spår kan detta leda till skador. Överbelastningsskador, (ganska onödiga skador enligt mej) dom två starka benen får bära en hel del mer än dom svaga. Så viktigt är det med rakridningen! Hästen måste ta i lika mycket med alla benen. Det skulle ju inte gå så bra om man själv hoppade runt på ett ben hela dagarna :P

Tips för att träna rakridning:
 • Rid ut mycket i skogen och träna rakridning för att hästen inte ska kunna ta stöd av ridhusväggen eller ridbanans staket.
 • Kolla i speglarna eller be någon kolla så man får in känslan och kan känna när hästen är rak.
 • Blunda några sekunder får då (iaf jag) känner man bättre hur hästen rör sej.
 • Träna rakridningen innanför spåret i ridhuset/på ridbanan.
 • Börja i skritt sen trav sen galopp, man ska ha ett jämt stöd i båda tyglarna.
 • Kolla så du själv sitter rakt och inte lutar dej åt något håll, det stärker ju hästen på ena sidan.

Man måste först kunna rida hästen rak på rakt spår sen kan man börja på böjt ;) Hoppas ni fick lite tips nu =)

dagens ridpass

Förlåt för sen uppdatering, men kom hem ganska sent! :P

Red runt galoppbanan och intervalltränade, 5 stycken i höger varv och 5 stycken i vänster. Körde varannan. I början var hon ganska springig, men sen lugnade hon ner sej och jag kunde rida henne fram till handen! Kändes bra =) Dock var hon typ ''skänkeldöv'' idag.... As jobbigt när hon är det, hon bara stänger av än!

Skrittade väldigt mycket, tog även backen upp och ner i skritt 3 gånger. Det tyckte hon var vääääldigt jobbigt, får ta det lugnt i början!

(ändrade lite i min planering för veckan, blir longering på torsdag istället)

v. 15

Tänker från och med nu skriva lite utförligare! Verkar som ni vill ha lite mer träningstips ;)

MÅNDAG: Intervallträning (=konditionsträna) runt galoppbanan (träna rakridning) och skritt i backar i en låg form både uppför och nerför så hon får använda ryggen och bakbenen

TISDAG: Markarbete på ridbanan med bommar och små hinder för att träna framförallt balans och känsla för hinder även hoppa studs=styrka

ONSDAG: Rida runt galoppbanan för att träna rakridningen, även mycket övergångar/tempoväxlingar för att få henne att jobba med bakbenen

TORSDAG: Longering

FREDAG: Hoppträning

LÖRDAG: Hoppträning

SÖNDAG: Lång skritt tur

''bloppis''

Här kommer lite saker jag inte har användning för längre, fick inga superbra bilder, lite svaga färger :P Tillkommer frakt på allt.

3-delat tränsbett 13,5 cm. 75 kr


Blått schabrak storlek full. 130 kr


Vinrött schabrak storlek full, det som jag har på headern. 130 krCharlies fleecetäcke med avtagbara mag/bensnören, mörkgrönt (färgen ser inte ut som på bilden), 135 cm. 150 kr


Charlies stalltäcke blått, 135 cm. Bra passform tycker jag! 200 kr


Pullargrimma med ''mönster''. Storlek full. (saknar ludd). 150 krOm något intresserar er eller vill har bättre bilder maila till: isabellaf.blogg@hotmail.com =)

hemmma

Nu är jag hemma. Tråkigt... Tillbaka till verkligheten, och jag har inte ens öppnat någon av mina skolböcker under hela lovet. Dessutom glömde jag några skolböcker i stugan också, smart :P Nog om det!

Det gick bra hos kiropraktorn, allt hade blivit bättre =) Dock lite kvar att jobba med, dessutom måste jag få igång bakbenen mer! Tips på övningar? Hon har väl aldrig trampat under sej så jätte bra, men nu, nu ska hon börja jobba :P

Har letat fram lite schabrak och täcken som jag tänkte sälja, har ändå ingen använing för dom så.. :P Kanske inte så lätt att sälja täcken nu till sommaren haha :P

.Har ni paddock, hinder, terräng bana allt vid er sommar stuga??

Allt vet jag inte :P Men där jag har min häst uppstallad, så finns det paddock med hinder, och lite terräng hinder i en ko hage =)

påväg hem

Nu sitter jag i bilen påväg hem =) Det gick ganska bra att lasta, tog kanske 10 minuter :P

Innan vi ska lämna av appis ska vi stanna på jfk (jönköpings fältrittklubb) där kiropraktorn är! Så han ska knäcka igenom henne. Och så hittar han säkert något som vanligt :P

Appis i transporten just nu, bild på hennes nya lädergrimma också! Ska fixa en bättre sen =)

stranden

Red till stranden idag och galopperade i havet :D Dock var det inte lika bra väder som sist, men det var kul ändå :P Appis var pigg som vanligt!
Jag blev ganska blöt :P


Appis stod och plaskade :P

nya kategorier

Nu har jag gjort 2 nya kategorier här:

Hiss & Diss
- Ni vet nog vad det är :P Men som inlägget under.
Veckans fråga - Varje vecka väljer jag ut en fråga ni har ställt i kommentarsfältet och svarar på i ett inlägg.

Hoppas det låter bra =) Fårse om jag kommer på någon mer rolig kategori, ni får gärna ge förslag :P 

00.06


- Vädret
- Appis går super i markarbetet nu

- Påsklovet
- Era kommentarer
- Att jag har världens finaste häst


- Ska åka hem på söndag
- Påsklovet är snart slut
- Bufflar, eller vad dom heter (dom förstörde mitt ridpass idag, då dom går i hagen brevid där jag red, appis gillar inte dom)


Vad tycker ni om hiss&diss? Tråkigt inlägg eller roligt inlägg?! :P

terräng

Red inte på stranden idag, ska göra det imorgon! Istället hoppade jag lite på terränghinderna =) Appis var ganska spänd och jag red för jävla dåligt... Men hoppade gjorde vi ändå! Pappa tog lite bilder, blev några bra iaf :P
Haha, kolla blicken :Psol

Här kommer lite fler bilder från när jag red på stranden i onsdags :D Ska förmodligen rida där idag igen, för det är jätte fint väder. Man får passa på, för man får inte rida där i sommar!
Filmen kommer när jag har kommit hem, har inte med mej sladden! :(

dagens ridpass

Red först lite på banan, hon var superfin! Jag satte ganska höga krav på henne, tror jag har varit lite mesig mot henne på senaste. Tänkte på 4 saker; höger bogen, hålla igång vänster bak, lugnt tempo, lätt i handen. Dom fyra sakerna är svagheterna nu. Så alla övningar jag gjorde tänkte jag på det!

Gjorde mycket övergångar, travade över lite bommar och tränade rakridningen! Vilket funkade väldigt bra, sen tog jag en sväng i skogen också och hoppade över lite granar! Appis var pigg :P


Appis nya grimma :P Den är röd, ser lite orange ut på bilden! Snacka om att hon syns på långt håll nu :P

Putsmedel

Jag putsar faktiskt nästan varje dag, ett tag i vintras gjorde jag nästan aldrig det. Jag tänkte hela tiden att jag inte hann :P Fast då kan man ju bara borsta eller mocka lite snabbare så hinner man ju! Bara en bortförklaring. När man kommer in i det så kan man typ inte gå från stallet utan att ha gjort det :P

Jag får mycket bättre stöd när det är putsat och så är det mycket fräschare såklart :P

Dessa två putsmedel använder jag, tycker det funkar bra! =)
Hur ofta putsar ni? =)

Kavajen!

Nu har jag äntligen hämtat min kavaj, som jag fick i julklapp :P haha ett tag sen nu!

En pikeur och den sitter jätte snyggt, dumt bara att man måste ha säkerhetsväst över! Jag har en grå också och då blir det inte alls snyggt... Ska fundera lite på det där, snart kanske det blir en ny säkerhetsväst också haha :P


Lite svårt att få den bra på bild :P

haaaaaavet

Idag galopperade (rejsade) jag i havet! Det var superkuuuuul :D Hon var pigg och tyckte det var jätte kul!! :D När jag skulle skritta hem från havet mötte vi 3 älgar, jag blev skit rädd haha :P

Bilderna blev inte jätte bra, men här kommer 2 iaf! Nova var med och sprang också haha :P
Ska lägga ut filmen någon dag också =) Lägger även ut fler bilder när jag har redigerat dom!
16 år idag!

Idag fyller jag 16 år :D

Bjuder på en bild hehe :P

Det jag har fått är veredus skydden som jag fick för typ en månad sen, även det jag köpte i ullared igår =) (hästsaker)

fråga + fråga till er läsare!!

Svar till anonym: Detta är en sockerbit =) (dock ligger det en under också :P) Blir väl ca 50 cm om man sätter upp ett hinder med dom.


Nu har jag en fråga till er!!!

Har en fråga till er som inte har blogg nu, ska jag svara på kommentarer i ett inlägg eller i kommentarsfälten? Vet ju inte riktigt om ni läser svaren om jag har svarat på dom i kommentarsfältet! =)

Men om ni har en lång fråga kan ni skriva med mailen så kan jag svara igenom den ;)

ullared

Idag har jag varit i ullared, köpte lite hästgrejer!

En lädergrimma, den var superfin :D


Borste, ryktborste, manborste, sax och massageborste


Tyckte ryktborsten var lite cool :P


Svampar, hästgodis, vaselin, grimmskaft, tyglar, sporrskydd, hjälmhållare (att ha i tävlingsskåpet) och stallboken för 15 kr :P


hoppövning för fram/bakbenstekniken

Här kommer en hoppövning som jag tänkte testa nästa vecka. Den gör att hästen måste öppna upp med bakbenen men även hålla upp frambenen länge. Jag tror att appis har en bra bakbensteknik, för några språng har hon öppnat upp fint. Men jag vet inte hur man ska få fram den.


Sockerbit på ca 30 cm och sen 6, 10m fram till en oxer med markbom.

Oxern ska var lång, längre än hindret än högt. Så varje gång man höjer ska man länga också + lägga ut markbommen lite.

Såhär står det om övningen:

''En bra övning är att lägga en bom på två sockerbitar, ca 30 cm högt, och sedan bygga en oxer bakom, 6,10 meter ska det vara mellan. Oxern ska vara fyrkantig. Börja med att ha oxern låg. Sedan höjer och länger du oxern. När det blir högre, rulla ut markbommen så att hästen blir tvungen att öppna ut bakbenen.

Om hästen inte vill hålla frambenen uppe kan du ställa två sockerbitar på baksidan av oxern som du lägger en vit bom på. Sockerbitarna ska stå upp (blir cirka 60-70 centimeter). Det här tvingar hästen att hålla språngkurvan längre och därmed frambenen ihop längre i luften.
När du höjer och länger oxern ska även den vita bommen bakom hindret flyttas, så att den alltid står cirka 70 centimeter bakom hindret.Den här övningen ska - när du värmt upp på lägre höjd - för att ge effekt på din häst, som går svår klass, vara byggd med oxern runt 1,30 hög och 1,60-1,80 lång. Så att hästen måste ta i så att språngkurvan blir längre och frambenen hålls i luften längre.

Det här är en bra övning att hoppa fram på, hästen måste ta bra språng redan från början och det stärker hästens frambensteknik, men även bakbenstekniken blir bättre.''

Sidan finns här!

vilodag

Idag får appis ta en vilodag och bara gå och äta gräs (det som finns iaf) i hagen :P

Har varit och köpt en grimma till henne innan och så kollade jag på min kavaj som jag fick i julklapp! Så imorgon kommer jag förmodligen äntligen hem med min kavaj :D Lite info sådär hehe!

Måste bara säga tack för era fina kommentarer på sistone, tacktacktack ♥<3

Åkte upp till stallet en gång till idag =) Borstade och fixade henne lite. Tränade lite horsemanship på banan och lasttränade. Tog igen lastträningen som inte gick så bra i morse. Men nu gick det jätte bra, hon gick på flera gånger utan att tveka!

Filmade lite när jag tränade horsemanship, gjorde skrapa med hoven och lite flyttningar. Hon flyttar utan att jag behöver röra vid henne! Så det sitter jätte bra, hade även henne lös på ridbanan och försökte kalla in henne men det gick inte så bra :P

Jag älskar att vara i stallet och bara stå och borsta eller träna horsemanship eller lastträna eller något. För appis är verkligen min bästa vän, jag har fått en så mycket bättre kontakt med henne nu när jag har tränat horsemanship ett tag =)

Såhär kan det se ut när vi tränar horsemanship, hon var verkligen koncentrerad på mej idag och hade huvudet lågt hela tiden =) (japp jag gillar att pussa henne i pannluggen :P)


Fiiina trivselfläckar :D

tävlingen

Tävlingen idag gick.... inte så bra. Allt gick inte som det skulle från första början. Kunde inte somna igår, så somnade nog vid 2-3 och skulle upp halv sju imorse. Sen när vi skulle åka ville inte appis gå på transporten (hon gick på direkt igår när jag lasttränade??) och då kom vi försent och jag startade först. Hann inte rida fram, och hon stannade och rev när jag hoppade fram i vänster varv.

På banan var hon spänd(!!) och stannade på en oxer i vänstergalopp och vi vägrade ut oss.. Hade inget spö heller. Så jag strök mej i 1 m, kändes inte som det skulle gå där heller.

Aldrig roligt med dåliga resultat men vi fick iaf lite mer rutin. ;) Nästa gång ska vi vara i tid. Åka extra tidigt!

Appis är ändå bäst =)

dagens ridpass

Skrittade fram på vägen och hon var väldigt spänd. Var nog för jag red när det började bli mörkt, sen red jag på banan. Galopperade av henne lite och då kändes det att hon började slappna av. Sen blev hon spänd igen då det blåste, sprängdes raketer och hönsen lät :P Så hela passet gick ut på att få henne avslappnad, i slutet kändes hon helt okej! Red inte så jätte länge, skrittade av på vägen sen.

Har putsat allt och putsat på appis :P Ska packa allt imorgon när appis äter frukost och sen tvätta benen. Ska bli jätte kul att tävla imorgon, är taggad :P


Såhär pigg var appis idag innan ridpasset :P

schabrak

Har kollat runt lite på olika hemsidor och jag är sugen på att köpa lite nya schabrak :D

Jag hittade endel snygga och billiga schabrak, tror jag har fått frågan innan om detta med märkesgrejer, om jag tycker det är viktigt osv..? Så jag kan skriva lite vad jag tycker om det!

Jag köper inte bara märkesgrejer, jag köper det som jag tycker är snyggt. Varesej om det är märke eller inte. Men oftast är ju märkes snyggare och framförallt bättre kvalité. När det är läder tycker jag dock det är bättre att köpa märke då det är finare läder och håller mycket längre. Då kan man likaväl lägga ner lite pengar på tex en sadel som kommer att hålla i flera år. Visst finns det billiga saker med bra kvalité också, men så tycker jag :P

Jag brukar även kolla lite då och då på hästnet för där kan man fynda NYA märkesgrejer som är några hundra billigare. Mitt pessoaträns köpte jag på hästnet (aldrig använt) och det kostade 900 kr där. Helt nytt tror jag det kostar över 2000 kr!

Så för mej är det inte så viktigt med märkesgrejer, eftersom jag måste köpa min utrustning själv (det mesta iaf) så har jag inte en massa pengar till massa märkesgrejer. Men om jag haft det skulle jag nog bara köpt det, men vem hade inte gjort det? :P

Men en sak är säkert, man rider inte bättre för att man har märkesgrejer ;)

Några billiga schabrak:

229 kr från www.filippasridsport.se

Luvan 129 kr och schabraket 249 kr www.hooks.se

279 kr från www.hooks.se detta tyckte jag var riktigt snyggt ;)Fast sen så finns det ju snygga märkesschabrak också :P

(hittade ingen annan färg)

Tycker ni det är viktigt med märkesgrejer?

film och fråga

En film från när jag travar av igår =)
Fråga, från anonym:
vart har du fått det där skåpet ifrån? :P hur praktiskt som helst ju :D

Svar: Pappa har byggt det =) Det finns ju att köpa lite var som helst tror jag, fast då kostar det nog runt 4000 kr! :P


Hela.                                                    Uppifrån.

hoppning

Hoppade lite idag igen, en kort bana. Det gick super bra :D Appis hoppade så fint, men jag känner verkligen att hon är svagare i vänstergaloppen. Hon är inte lika snabb i frambenen där och så har jag lite svårare att lägga henne rätt där!

Hade lite högre tempo idag och jag blev klar i handen nästan på alla hinder, det var bara i kombinationen 2 gånger som jag inte hann bli klar till hindret. Första gången på väldigt länge jag är nöjd med min ridning, det är nämligen inte ofta jag är nöjd efter ett ridpass med mej själv.

En liten film med den vanliga kameran, därför dålig kvalité. Hindrena ligger på runt 80 - 1m tror jag (sista banan), ser dock lägre ut då pappa filmat uppifrån =)
Lasttränade också, och det gick jätte bra =) Fick henne att stå stilla på rampen (heter det så? :P) hon brukar annars inte vilja stå där och kasta sej bakåt. Men efter att jag fått henne att stå där så gick hon på hur lätt som helst! =) Kanske det som var problemet för att hon inte ville gå på!?

påskägg

Vad finns i påskägget?? (ledtråd appis)..................Morötter och äpplen, till appis då :P Gissade ni rätt? ;)


GLAD PÅSK!!!!!!! :D

avslappning

Här kommer en avslappningsövning som kiropraktorn lärde mej! Den gör jag efter varje ridpass.

Tryck bakom öronen tills hästen sänker huvudet (ha tålamod), och tryck där tills hästen är avslappnad och lugn. Man ser tydligt i ögonen om hästen tycker det är skönt, även om den börjar tugga lite är det ett tecken på att den tycker om det =)


dagen

När jag planerade veckoshemat för denna veckan hade jag helt glömt bort att jag skulle tävla på måndagen, så jag har ändrat lite!

Idag red jag på banan med nova bettet, hon var så fin =) Jätte mjuk, jag hoppade runt lite på ett kryss, ett räcke på 90 cm och galopperade över lite bommar! Hon kändes väldigt stadig, men i slutet blev hon trött och ville inte riktigt galoppera rakt i vänstergaloppen. Men högergaloppen känns det verkligen bra nu, hon gick i en låg form hela ridpasset!

Ska fortsätta hoppa på nova bettet, utan martingal också.

Satte upp kameran på staketet, och här är några språng. Hon hoppade verkligen bra idag, även att det var så lågt =)


Sen lasttränade jag lite, i början var hon jätte envis. Tog säkert upp till 30-40 minuter innan hon gick på, men jag tog det jätte lugnt och när jag gjorde det, de var då hon gick på =)


Appis har en jätte stor box med massa halm i, den är dubbelt så stor som den hemma :P

hej!

Orkade aldrig blogga igår, det blev ganska sent :P Var typ färdig i stallet vid halv tolv! Nu på fm har vi släppt ihop hästarna och det funkade bra =) Tog lite bilder igår;


Packat och klart!


Vi tog med oss lite mat försäkerhets skull :P
Framme, appis är så cool. Hon har åkt i nästan 3 timmar och bara ställer upp i gången helt lugnt på ett nytt ställe =) Eller hon kanske känner igen stallet sen i somras? :P En riktigt smidig häst är hon iaf!
Kvälls mat!

Ska snart cykla bort till stallet och rida :D Nu hinner jag med massa, så jag ska lastträna, träna lite horsemanship och rida såklart =)

packar

Nu ska jag packa och så här hemma, sen ska vi upp till stallet och packa där. Sen... ÅKA :D Bloggar igen ikväll, så vi hörs då!

trav

Travar av från igår, det går lite snabbt :P Men avslappnad var hon!

La inte till musik på denna, vad vill ni helst ha, musik eller inte? :P


RSS 2.0