:D

Vet ni? Pappa ringde och kollade om det var några strykningar i 1,10 på fredag och det var de!! Så nu ska jag och appis göra våran regional debut. Vilken tur, när det endå är på jfk :D

Gammal bild :P

onsdag

Red ute idag, hoppade lite små stockar. Försökte mjukna i handen i annridningen hela tiden och jag fick till några riktigt fina språng, även fast det var lågt så känner man ju skillnad. Hoppade en lite linje och det gick bra försökte mest ''flyta'' med och sen ta upp henne lite med små hjälper och det gick bra.

Har kommit på en sak nu, att när jag tar i henne innan hindret så kämpar hon imot och då tar jag ännu mer och hon kämpar imot ännu mer osv, tillslut finns det ingen galopp kvar och då kommer vi till den där trippiga galoppen igen. Så jag försökte mest vara mjuk och göra mycke halv halter innan hindret. Och då gick det bättre.

Hon gick fint idag och kändes mjuk =)

tävlingJag är med =)

Ni hittar inlägget här!

träna på

Nu ska jag verkligen träna på att rida ann några hinder på raken, mycke linjer, kombinationer och komma bra på de. Jag blir väldigt lätt hård i handen men när jag mjuknar i andringdningen hoppar hon super bra. Jag vet exakt hur jag ska rida henne men jag kan verkligen inte de...

Det är skit svårt, men idag tänkte jag hoppa lite små stockar och verkligen tänka på att vara mjuk i handen mot hindret, hålla om med skänkeln och att det inte blir den här trippiga galoppen innan hoppet. Vill att det ska vara skillnad tills nästa träning.

Det svåra i en banan är ju inte att hoppa ett hinder för det kan ju vem som helst, utan det svåra är att rida mellan hindrena.


Jag vet att vi kan <3

hoppträningsfilmen


Har alltid haft problem med att hoppa linjer med appis för att hon gärna drar iväg. Och då är det skit svårt att hoppa en linje in i en kombination. Men det är det ju egentligen inte? Det är ju bara att tänka det som ett enkel hinder men det gör inte jag..!

När vi höjde upp lite blev det ännu svårare, kom jag alldeles för stort en gång och då rev vi b hindret. Sen försökte jag samla ihop henne lite mer nästa gång men då bara blev det trippigt, hon tappade bak benen och jag blev hård i handen och vi rev a hindret. Men hon hoppade super på b hindret då. Sen kom vi bra en gång men endå lite trippigt och hoppet blev sådär på a och vi kom lite långt till b hindret.

Fick iallafall in ett super bra språng runt 2.37 och då var jag mjuk i handen hela annridningen =)


Hoppträning

Hopptränade idag då. Vi hoppade en ganska svår bana med snäva svängar och även långa vägar till räcken och det var ju så jag rev på tävlingen sist, så det var ju bra att jag fick träna på de.

Avslutade med en liten kortare bana på lite högre och då hoppade hon mycket bättre. Dock blir jag lite stark i handen innan kominationerna så jag ska träna på de nu :) 

Jag är inte helt nöjd med min ridning men när jag kollat på filmen från träningen känner jag mej faktiskt ganska nöjd =) Tränarn tycker iallafall att jag rider henne exakt så som jag ska och att det är appis som behöver utvecklas. Kul att få höra så mycket positivt om min ridning, jag tror faktiskt jag har lite för höga krav på mej själv men dom målen ska jag nå!! Fick tips på en övning som jag jag testa för att utveckla hennes framben så dom blir bättre, ska testa den nästa vecka.

Filmen kommer i morgon är så trött nu, hatar att träningen är så sent.. :P

nästan klart

Designen är nästan klar, är inte helt nöjd. Men har iallafall gjort bloggen bredare så jag kan lägga upp större bilder. Kunde inte bestämma vilka färger jag skulle ha så det fick bli rosa och blå!!

då, nu

Sitter och kollar på gamla hoppfilmer på mej och appis! Och gud var vi har utvecklats, det är ju nästan pinsamt att sitta och titta på dom :P Vi har tagit oss från 60 cm på klubbnivå till 1,10 på lokal nivå på ett år =) Jag tror framförallt att vi har utvecklats mest nu under sommaren/hösten och hoppas att det fortsätter så!!
Ne nu måste jag sova... skola i morgon :(


Våran första klubbhoppning 60 cm, hösten 08


Våran första 1,10 på lokalnivå hösten 09


November 08, haha hon ser lite ute som en älg men blank var hon


hösten 09, denna har jag ju nyligen lagt ut men endå :P


v. 40

Måndag: Markarbete
Tisdag: HOPPTRÄNING :D ska bli kul och hoppa!!!
Onsdag: Intervall träning
Torsdag: Klättring och skogstur Markarbete, hoppning (bara några språng)
Fredag: Lugn skogstur TÄVLING :D
Lördag: Lugn skogstur, klättring i skritt
Söndag: Skogstur, klättring

Tävlingar hela helgen så ridhusen är upptagna, tänkte därför ta det lite lugnare!

Håller på med en ny design och denna gången ska jag bli riktigt nöjd(!!!) så det kan ta ett tag :P


markarbete

Hovslagaren var och skodde om appis så nu kunde jag äntligen rida igen =)

Hade bestämt mej för att rida igenom henne ordentligen idag eftersom jag ska hoppträna i morgon. Red på de raka bettet men eftersom hon vilat några dagar var hon ganska pigg och bekväm av sej. Så efter att ha travat väldigt många varv och kände att det här inte gav något då hon bara bet fast i bettet hela tiden, så byttet jag till de delade bettet. Hon gick okej på, de mycket mjukare iallafall.

Sen bestämde jag mej för att rida ut i skogen till volten och galoppera lite över små hinder. Tror ni inte hon går super fint? Jo, kändes som jag satt på en annan häst. Så himla mjuk och avslappnad. Även över hindrena. Tränade väldigt mycket på att korta upp henne innan hindrena då det ofta blir lite trippigt då. Sen även länga henne mellan två hinder och sen direkt efter korta upp henne. Hon kändes super :D

Jag tror helt enkelt det är att hon tycker det är tråkigt att harva runt i ridhuset.. Synd att vi inte har någon ute bana nu. Ute har hon mycket mer framåtbjudning. Ska försöka rida ute kanske 30 minuter och sen inne 20 minuter för att avsluta.

Oj vilket långt inlägg det blev :P


tävlingar framöver

Tänkte gå in och anmäla mej till den regionala 2/10 på jönköpings fk nyss, skulle vart med i 1,10 men så hade dom stängt av så man inte kunde anmäla sej mer... Maxat antal starter. Missar ju varenda tävling nu ju.

Blir bara hoppträningar några veckor framöver nu, men den 25/10 ska vi kanske till Grevagården =) Regionalt, och lite tur hade jag allt att det var 1 m också, så då blir det 1 m & 1,10 m.

vill tävla nu, appiskanin ;p

nytt

Har precis kommit hem från charlies =) Köpte ett par nya skor (äntligen!!!) mountain horse och ett läderbalsam. Får testa ett nytt eftersom dom inte hade presige.
Skorna för 900 kr och putsmedlet för 150 kr.
Är sjuk idag och det är ju faktiskt rätt bra endå. Jag kan ju inte rida appis pga skon och så gick ju sm finalen så jag kunde kolla på den :D Ska upp lite senare och mocka och så, hon får ju vila idag igen. Men i morgon kommer hovslagaren så då ska jag rida igen!

final i sm

Ni missar väl inte finalen i JSM nu på http://ridsporten.tv/ ? :P

pics


Dumma sko...!
vila

Idag fick appis vila eftersom sömmen i skon lossnat. Istället pysslade jag med henne, gick en promenad och betade henne. =)

Blir ingen tävling i morgon :/ Får inte tag i någon hovslagare...!

film


Hon var väldigt avslappnad, även om det inte kändes 100 idag så är jag glad att hon var så avslappnad =)

appis och jag =)

Hoppade lite idag. Hon var fin när jag red fram. När jag hoppade kändes det lite som hon stog emot och var osäker, men hon stannade inte. Annars var hon väldigt avslappnad och det är ju det som är viktigast. Hon gjorde fina språng =) Alla kan ju inte jämt vara på hugget :P Kommer film snart!


En söm har lossnat i hennes framsko så skon har böjt sej.. Måste den göra det just nu?? Hon ska skos på måndag ju. Tror inte jag får tag i hovslagaren innan söndag så det blir nog ingen tävling tråkigt nog. Såklart är det ju viktigare att appis får nya skor än att jag ska tävla :P

Jag och appis efter ridpasset, hahahahah kolla pannluggen hur kunde den lägga sej så? xD Appis är så snabb så pannluggen inte ligger kvar. Och nej jag har inte lagt den så :P


köpt

Detta köpte jag:


Vita ridbyxor, pikeur för 700 kr, ord: 1300 kr. Jag älskar pikuer :D


Cristina sport schabrak och luva för 600 kr, ord: 1200 kr.


Ett pannband till för 39 kr ;P billigt.


Ett Eskadron ''dun'' täcke för 300 kr ord: 600 kr.


charlies rea

Nu ska jag och sofie iväg på charlies rea :D Visar vad jag köpt sen. Om jag nu köper nåt men det tror jag, endel saker jag behöver. Eller ''behöver''. :P

fråga

Vad rider du på för bett, hon ser ganska stark ut? :P

Svar: Saken är den att hon är inte alls stark, fast hon kanske ser ut att vara de :P I början var hon väldigt stark men det handlade bara om en lydnas övning och att hon skulle orka bära sej själv.

Nu rider jag på rakt bett med fasta ringar, när jag markarbetar:

Bild från google.

Och tredelat med inte fasta ringar när jag hoppar och rider ut.


Kommer åt henne bättre med de raka bettet känns det som nu iallafall och då kan hon bli lite stark. Så jag håller mej till de när jag markarbetar än så länge. :P

skritt

Skrittade ut barbacka i en timma och klättrade lite =) Hon var lugn!


Övning

Denna övningen gjorde jag idag.

1. Började med att trava serpentiner och verkligen ställa igenom bågarna. Och göra halv halter vid kryssen och ha henne rak.
2. Sen travade jag serpentinerna men saktade av vid kryssen och skrittade några steg. Och sen trav igen.
3. När hon lyssnade på avsakningarna och var mjuk och inte höjde huvudet. Gjorde jag halt ifrån trav.
4. När hon lyssnade bra på halten ryggade jag några steg.

Hon kändes super fin på denna övningen =) Lyssnade bra och var super mjuk!

Markarbete

Markarbetade idag, red på de raka bettet.
Började med mycke skritt och sen mycket trav. Travade största delen av passet. Gjorde samma övningar som jag gjort igår och i måndags. Allså serpentiner, skänkelvikning och öppna. Satt ner i traven nästan hela tiden.
Hon var super mjuk i munnen, i ställningen och jag hade knapp nått i händerna. Så idag kändes hon jätte fin.

Men när jag galopperade började hon bita tag i bettet, så jag galopperade bara tills hon mjuknade lite. Sen travade jag resten. Skulle egentligen behöva rida inne i morgon igen. Men hon ska ju vila. :P

Dagens ridpass

Red inne idag igen, gjorde samma saker som igår. Mycket serpentiner, skänkelvikning och volter. Galopperade lite mer idag, stog lite hinder framme så jag hoppade ett la en volt och jobbade henne. Hoppade nästa la en volt och jobbade henne osv... Hon gick faktiskt ganska bra mellan hindrena idag. Markarbete i morgon igen.

apppppis

På sommaren är appis jätte ljus och på vintern är hon nästan svart!!

I augusti.


För några dagar sen.

v. 39

Måndag: Markarbete med små hinder.
Tisdag: Markarbete.
Onsdag: Markarbete.
Torsdag: Lång skritt tur.
Fredag: Hoppning.
Lördag: Markarbete.
Söndag: Tävling.

Ska rida inne i stort sett hela veckan, men rider såklart ut lite efter varje ridpass. Inte kul för appis att harva runt i ridhuset hela veckan :P


Markarbete

Red inne idag och markarbetade. Red med gummibanden som jag inte gjort sen i sommras, vill få henne att börja söka sej neråt mer i galoppen mellan hindrena. Och det känns som vi har tappat de nu.

Så nu ska jag börja rida lite med dom. Började iallafall med att trava väldigt länge. Mycket serpentiner, små/stora volter, öppna och skänkelvikning för att få henne börja söka sej neråt. Efter många varv började hon slappna av. Så det kändes rätt bra i traven.

Tog lite galopp också och såklart börjar dom borra jämte ridhuset i stallet så hon blev ofokuserad. Men tillslut gick hon bra. Hoppade denna övningen fast hade bara sockerbitar. Och hon väntade ut hindrena bra och slappnade av hyfsat mellan hindrena.

Blev en ganska hårt pass så jag skrittade av 30 - 40 minuter i skogen och tog några backar i skritt =)

En nöjd appis :P

Vinterbilder del 3

favoritbild =)


En till favoritbild!Foto: Matilda


Dusch dags

Appis har vart riktigt dammig på sista tiden så idag fick hon sej en dusch =)
Ser hon inte riktigt glansig ut ;p Len blev hon iallafall, jag kunde knappt sluta klappa henne.
Sen fick hon beta medans hon skulle torka.Dagens ridpass

Red på fältet idag och matilda fotade mej och appis =)
Hon gick faktiskt ganska bra då jag jobbade henne ;p
Annars rejsade vi och ibland får man faktiskt göra det för det är så himla härligt :D Appis är super snabb!! Hehe ja, lägger ut bilder när matilda har skickat dom.

Fältet

Bilder från igår:


Sen fick hon äta massa gräs, för det behöver hon :P


Lilla Novis var också med =)


Och hon var lika pigg som appis :P

Hejhejhej

Hann inte blogga igår, och har varit i stallet hela dagen idag. Men nu är jag hemma, ska skriva om gårdagen och idag. Massa bilder blir de också som ni vill ha! =)

Red på fältet med tejpen på bettet och det kändes inte bra. Min syster red henne lite också och hon var helt stumm i munnen. Så vi tog av tejpen och det blev mycket bättre! Så nu ska jag inte rida med den mer.
Red inte så mycket, skulle ju egentligen intervallträna men eftersom jag testade bettet, så blev det inte så.

Bilder kommer snart!!

8 an

Hoppade denna övningen idag. Syftet var att få en bra rytm och få flyt på det hela.
Inte så svårt att bygga upp ;p

dåligt ridpass

Testade att hoppa med tejpen på bettet idag. Och det gick inte bra.. Hela ridpasset gick dåligt.. På andra sidan av ridhuset hållde dom på att byta lampor i taket och det lät som bara den, så hon blev spänd av de. Så jag fick inte in någon bra rytm, såg inget avstånd och det blev bara trippigt. Antingen gick det för sakta eller för snabbt. Men hon hoppade väl bra. Sen tog hon inte alls bettet!!!!! Nu måste jag testa nåt nytt.
Hon hoppade upp sej fint på trippelbarren iallafall och jag var inte riktigt med i språnget. Tog 4 språng på 1,10 resten på 1 m...

Här är iallafall en liten film, min kusin var snäll och filmade =)

Hoppade i en åtta som på det första klippet. Ska lägga upp övningen sen.


www.materialryttare.blogg.se - fake

Undrade lite vad som blev av med den tävlingen? Säkert fler som gör? Sen började jag tro att hon var fake? Tävlingen och bloggen.

Sen såg jag att en (www.moagw.blogg.se/) som hade kommenterat att hon skulle sluta sno hennes bilder, hahhaha!! Och då fattar man ju att den är fake. Hela bloggen. Sen gick jag igenom bloggen och då hade hon tävlat regionalt 9 aug men inte en enda regional ponnyhoppning i hela sverige var då. Fake igen.

Hon hade även många hästar och en storhäst som var importerad från polen och var bara 1,56 m i mankhöjd haha precis som min häst!

Man kan ju undra fall man har något liv om man startar en fake blogg och försöker få fler besökare genom att ha en fakad tävling. Och ni som hade förhoppningar om att vinna ett gg schabrak, tyvärr så blir det nog inte så...

Aja det kanske inte är så som jag tror, den kanske är sann.
Men inget tyder på de xD


bett

Red med latex tejpen på idag, och hon kändes mycket mjukare i munnen.
Varför jag testade det var för att hon skulle ta bettet och med tejpen på blir det ju mjukare.

Jag märkte verkligen skillnad, det blev inte det här att hon slänger upp huvudet och började tjaffsa i munnen och det tog hur lång tid som helst för att få ner henne igen. Utan hon tog bettet jätte bra och inte en enda gång slängde hon upp huvudet och släppte bettet. I slutet gick hon faktiskt väldigt bra.

Hon sökte sej neråt och tog bettet =) Så hoppas det forsätter så!

Så om era hästar inte tar bettet riktigt utan tjaffas mest emot testa detta då eller gummibett!
1.


2.


3.

klättring

Red ute idag, (hade tejpat på latex tejpen på bettet, ska skriva mer om de sen) först lite på volten. La upp två tjocka pinnar och galopperade över, 4 lite korta galopp språng fick jag in. Sen längde jag galoppen och fick in 3 galopp språng och kortade upp galoppen och fick in 5 galopp språng. I höger galopp fick jag in 6 galopp språng. Hon är ju lite svagare i vänster galopp.

Hon sökte sej ner och kunde ta stödet ganska bra i vänster sida nu. De var inget tjaffs i munnen. Klättrade lite i galopp ganska högt och hon gick i låg form!! =)

Sen red jag lite på fältet och rejsade ;p Travade även av henne där och hon var fin!

Appis käkar kvälls mat!

Longering

Longerade lite idag. Travade mest, inte bara på en volt utan på långsidor också. Hon var fin =) Ställde inte så stor krav på henne eftersom det var ett tag sen jag longerade nu!!

Vinterbilder del 2


En av mina favoritbilder =)
FOTO: Matilda!!

sympathy

Filmen från träningen!!

Vi glömde videokameran, men som tur hade jag den vanliga kameran i stallet.
Inte jätte bra kvalité men det funkar ;p

latex tejp

Fick tipset av min tränare idag att köpa latex tejp och linda på bettet. För att hon ska ta bettet mer, då blir ju bettet lite mjukare och inte bara metall.
Återkommer om hur hon funkar på de!! 

Men har någon av ni läsare testat de? :)

träning

Hopptränade idag =)
Det gick faktiskt väldigt bra!! Han tyckte hon såg finare ut i kroppen.
Hon hoppade fint och var hyfast lugn. Skittade och travade fram ute i skogen i kanske 15 minuter och sen när jag kom in i ridhuset var hon lite lugnare =)

Vi hoppade en lite bana och då blev hon lite stark men annars gick det bra!! Film kommer snart.

Vinterbilder del 1

I vintras tog Matilda bilder på oss när vi red i snön, och dom blev super fina =) Så jag tänkte lägga ut några!
När jag ser dom här bilderna längtar jag faktiskt lite till vintern ;p

FOTO: Matilda!!!

Fler bilder kommer om ni vill se ;P

Skritt tur

Skrittade ut idag barbacka i lite mer än en timme! Detta är hennes vilodag =)

Look

Tävlings filmerna!!
1 m:


1,10 m:Har kollat igenom filmerna flera gånger nu och jag är faktiskt väldigt nöjd, bästa tävlingen hittills. Nöjd med min ridning (förutom att hon stanna) och verkligen nöjd med appis =)

v. 38

Måndag: Lång skritt tur på varierande underlag.
Tisdag: Hoppträning.
Onsdag: Longera?
Torsdag: Klättra + (lite markarbete med små hinder ?)
Fredag: Markarbete med små hinder.
Lördag: Skogstur med intervallträning.
Söndag: Skogstur och hoppa stockar =)


Resultat

Hemma nu efter en lång dag!! Har inte varit med om så många starter på en lokal ;P Är jätte nöjd med dagen =)

1 m: Hon var väldigt avslappnad när jag red fram och hoppade super fint på framhoppningen :) Inne på banan var hon faktiskt väldigt avslappnad även om det kanske inte såg ut så! Detta resulterade inga rivningar :D Fast jag klantade till de på trean, släppte iväg henne... Vet faktiskt inte varför jag gör de? Blir så arg över de. Annars hade vi ju vart nolla. Men resten av banan gick bra =)

1,10 m: Hon var lite spändare på framhoppningen men hoppade ändå super fint. Sen inne på banan var hon något spändare än 1 m klassen. Det var en ganska svår bana. Men vi klarade den bra. Dock rev vi två ganska svåra hindren som många rev, ett på kort sidan som man hoppade snett ner mot höret och ett annat som var väldigt lång andridning till. Kombinationen klarade vi bra =) Trodde det skulle vara lite långt för henne så jag red på lite men istället blev det lite kort :P haha. Nu är iallafall 1,10 debuten avklarad och det kändes inte alls högt!

Känns som vi gjort stora framsteg sen senaste tävlingen. Denna var hon faktiskt ganska avslappnad så vi är på rätt väg och det är ju bara och jobba vidare med de.
Jag kör fortfarande på vårat röda tävlings set, ska snart köpa nytt. Tips på färg? ;p

dålig uppdatering

Förlåt för dålig uppdatering. Men har faktiskt inte hunnit uppdatera!!

I går: Hoppade lite. Var själv i ridhuset och då var hon lugnare. SÅ HIMLA FIN VAR HON!!!! Avslappnad drog inte iväg efter hindrena och jag red med lite längre tyglar. Samlade henne med sitsen och hon verkar trivas med lite längre tyglar och att jag inte rider med så mycke hand =) Hade inget martingal heller! Hoppade 5 språng i rad på 1,10 och hon var inte i en bom!! Så spänstiga hopp gjorde hon, för att hon var så lösgjord och avslappnad! Synd att vi inte filmade.. Hade vart kul och se ;p

I dag: Red inne och markarbetade. Hoppade lite små hinder och red som jag gjorde i går. Och det gick verkligen jätte bra. Hon blir mycke avslappnare då. Och ändå var det väldigt mycket folk i ridhuset idag. Ska verkligen försöka rida så här på tävlingen i morgon! Och hoppas på något bättre då.

Ska bli kul och tävla i morgon :D Länge sen nu känns det som. Om hon håller sej någolunda lugn så kommer det nog gå bra! Första gången jag tävlar på hemma plan!! :P

skogen

Började med att jag inte hann longera innan ridskolan börjat i de ridhuset. Och då red jag ut istället, galopperade över små hinder på volten i skogen. Hon var lite spänd och hängades i höger tygel. Men sen tog jag av martingalet och hon blev mycke mer avslappnad.

Hade tänkt att rida i ridhuset efter de också och se fall hon blev lugnare om jag hade ridit ute först. Men såklart var det ju dubbel bokat som jag hade glömt bort. Lyckat!!


Holsteiner

Många undrar vad appis är för ras, hon är en holsteiner/halvblod. Tänkte skriva lite om rasen holsteiner.

''Holsteinaren har en mankhöjd på 160-175 cm. Förekommande färger är brun, svartbrun, svart och i mera sällsynta fall fux eller skimmel.

Huvudet är långt och väl ansatt med rak eller något konvex nosprofil, livliga uttrycksfulla ögon, långa rörliga öron (appis har super långa öron xD) samt stora näsborrar.

Benen är goda och starka med solida senor och ledgångar, relativt långa skenor, väl åtskilda senor, rejäla hovar.

Holsteinaren är av tradition en allroundhäst som ursprungligen var en elegant vagnshäst som var lika bra som ridhäst. Från 1960-talet och framåt har den varit framgångsrik som hopphäst. Rasen har ett gott lynne och temperament.''

Så nu vet nu de ;)


Markarbete

Red inne som sagt. Hon var så pigg, spänd och stirrig... Dock inte i traven och endast i galoppen när jag galopperade över bommar/små hinder.

Aah(!!!!) jag börjar bli riktigt trött på det här. I skogen är hon så fin och avslappnad. Men inne är hon så stirrig och spänd. Nån som har en aning varför? Och nu är ju dom flesta tävlingarna inomhus.

Ska rida inne resten av veckan och se fall hon slappnar av lite. Hon ser ju rätt så avslappnad ut på filmen, men så bra känns det inte. Dock ligger hon inte på bettet som hon brukade göra innan.


Det är lite mörkt i början men blir ljusare sen.

död blogg

Det har varit lite dött på bloggen på senaste!! Tänkte bara säga att filmen från ridpasset kommer lite senare ikväll så ni inte tror att bloggen har dött xD

Appis efter ridpasset =)

Fråga

Kan du inte lägga upp en bild på dej utan ridhjälm? :P
Svar: Jo klart! Har ju faktiskt redan gjort det här!
Ska rida lite senare så det inte är så mycket folk i ridhuset! Ska galoppera över lite små hinder och markarbeta. Pappa ska med så han får filma lite ;P Så nu kommer äntligen en dressyr film som nån ville :)


busen

Appis har nu bytt box och fått en ute box, hon verkar trivas =)


Dagens ridpass

Skulle klättrat idag men så blev det inte. Istället red jag ute i skogen. Jobbade henne på en banan med lite stockar. Och hon var super lugn och fin. Drog inte i väg utan var avslappnad. Konstigt, eftersom hon är så pigg och spänd inne.. Fårse hur hon är i morgon när jag ska rida inne.Gamla bilder men på denna banan red jag idag och galopperade över dom små stockarna. =)

v. 37

Måndag: Långskritt tur.
Tisdag: Klättring.
Onsdag: Markarbete med små hinder.
Torsdag: Förmodligen longering (om jag hinner upp till stallet innan ridskolan börjar).
Fredag: Hoppning.
Lördag: Markarbete med små hinder.
Söndag: Tävling.


Appis i hagen

Lite bilder på appis i hagen :)Jag dissar leriga hagar stort!!! Även leriga ridvägar ;p

Dagens ridpass

Eftersom jag tävlade igår tog jag det lugnt idag. Tog en lång skritt tur barbacka på nästan 1,5 timme!! Med massa små stigar både uppför och nerför :)

Få en mer lösgjord och avslappnad häst

Efter att jag tagit mej en funderare varför appis river inne på tävlingsbanan men aldrig på framhoppningen likaså inte på träningar, har jag kommit fram till en sak.
Tänk dej själv, om du skulle hoppa ett hinder och var jätte spänd? Hur tror du då hoppet skulle bli, inte så bra. Men om man då är avslappnad så blir förmodligen hoppet bättre och man behöver inte ta i lika mycket.

Så nu har jag läst en massa på internet om övningar för att få en mer lösgjord och avslappnad häst.

Kan skriva lite hur jag gjort med appis från hela början.
Det började med att vi tog hit en kiropraktor, han kände igenom appis och han kunde känna precis vad hon hade för svagheter. T ex att hon river med fram, stel i höger sidan, blir lätt fram tung osv.. (Det var dock då, nu har jag fått ordning på de).

Han upptäckte även att sadeln låg fel då hon var muskelfattig just där sadeln ligger.
När han kom var appis lite spänd men när han var klar med henne såg man i hennes ögon hur lugn hon var och hur skönt hon tyckte det var. Hon hade späningar i halsen som inte är så konstigt.
Dagen efter var hon mjuk i hela kroppen =) Jag fick även lite tips på övningar som jag skulle göra med henne. Och även strecha henne.


Stretchar!

Efter 5 veckor åkte vi till honom så han fick känna igenom henne igen. Och allt hade blivit mycket bättre och hon hade blivit lugnare att hantera. Även om hon var väldigt lugn innan så hade hon blivit lugnare.

Under hela sommaren jobbade jag med att få henne avslappnad med hinder och det blev verkligen en stor skillnad. La in små hinder i markarbetet för att få henne att sluta höja huvudet precis innan hindret.
Åkte på tävling och det var verkligen en stor skillnad på henne. Dock fick vi ett stopp då jag missbedömde avståndet. Men inga rivningar.


Appis och jag galopperar över små hinder :)

Nu när jag har kommit hem har jag inte lika stora möjligheter att använda hinder vid varje markarbetes pass (som jag skrev i förra inlägget). Detta resulterade då rivningar på tävlingen igår. Jag tror faktiskt en stor del ligger i att jag inte använt små hinder vid markarbetes passen. Men det är detta som gör det så himla kul, tänk om jag hade en häst som jag bara kunde sitta och åka runt på? Hästen skötte allt. Då hade jag aldrig lärt mej så här mycket.

Tänk att ett litet hinder på knappt 50 cm kan göra att appis inte river på tävling. Så nu måste jag verkligen ta tag i att hoppa små hinder vid markarbets passen och även när jag vart ute och ridit. Kanske avsluta med några varv på volten och hoppa små hinder.

Detta var hur jag gått tillväga. Hon är ju en häst som lätt blir spänd när man hoppar så det är väldigt svårt att få henne att slappna av. Men det går framåt.


Mitt enda tips för att få en avslappnad häst är att hoppa mycket små hinder, börja med bara en bom och höj sedan lite när hästen galopperar över det som ingenting. Jobba även hästen i låg form.


Här var appis väldigt avslappnad, har väldigt slappa tyglar men endå går hon kvar och springer inte iväg.

En lösgjord häst blir ju atomatiskt en avslappnad häst. Även hopphästar måste vara lösgjorda.

Varför?

Först och främst lösgör man hästen för att den skall hålla längre! Utan lösgörande arbeten ökar risken för mjölksyra i musklerna, muskelsträckningar, muskelbristningar, överbelastning av senor och leder. Det blir lättare för hästen att utföra övningar korrekt och avslappnat om den är lösgjord först.

Lite övningar:
En spänd häst är omöjlig att få lösgjord. Får den däremot springa av sig lite först så den blir avslappnad i ''hjärnan'' så blir den mottaglig för arbete.
Serpentiner.
Små/stora volter.
Flytta för skänkeln på rakt spår och böjt.
Mycke övergångar.
Om hästen vill gå i hög form jobba den då i låg form och tvärt om.

Och jag vill även tipsa er om att om ni har möjlighet ta dit en kiropraktor. Det kommer göra en stor förendring. Om vi inte hade tagit hit en kiropraktor hade jag nog inte kommit så långt med appis idag som jag faktiskt har. Det gör större roll än vad man kan tro.

(hoppas nån orkade läsa allt ;p)

just take me back

Jag vill tillbaka.. Fanns så större möjligheter där, kunde ha med hinder i markarbetet så ofta jag ville. Hon var så avslappnad och lugn när jag hoppade. Inte ens ett martingal behövdes...
Nu känns det som hon bara spänner sej och blir springig... och det är ju en stor andledning till att hon river.
SAKNASAKNASAKNA.

 


Flygande man

Två bilder från klubbisen idag :)Tävlings filmerna!!

1 m:

Denna rundan blev bara studsig, appis var lite för pigg ;p


Kändes mycket bättre i denna. Blev lite flackt på 4 an skulle hållt ihop henne mer där. Sen 7 an var bara ett slarv fel, tror hon blev lite trött i slutet av banan. Men denna är jag nöjd med =)

Klubbis

Har kommit hem nu..
1 m: Kändes fin på framhoppningen och inne på banan. Men jag red super dåligt. Hade ingen bra galopp och fick inget bra flyt på det. Så där rev vi två.

1,10 m: Fick mycket bättre flyt och satt inte och bromsade henne. Men vi rev tre.. Det sista fick jag inte med bogen i svängen så hon hade ingen chans att hoppa och klara det, mitt fel... Men annars så var denna rundan mycket bättre och jag är nöjd för detta var ju våran första 1,10 och så kändes det inte alls högt heller ;p 

Överlag var hon lite för pigg ;p Får rida henne lite hårdare nu. Filmer kommer =)

(Update: Nu när jag kollat på filmerna känns det som det gick mycket bättre, dom kommer snart!)

Markarbete

Idag red jag inne, markarbetade. Hon var väldigt fin i traven, lyssnade fram och tillbaka. Galoppen var hon lite springig i, men hon lyssnade endå tillbaka. Avslutade med lite skänkelvikning i trav och mycke volter för att få henne mjuk. Hon kändes iallafall super mjuk i slutet, red i en åtta på stora c volten och då blev hon mjuk i både höger och vänster ställningen =)

Jag och busen ;p Tack för alla lycka till inför debuten i morgon :D

Appis hos frisören xD

Ryckte manen idag inför klubbisen i morgon! Hon tycker det är så skönt så hon står och sover ;p Kolla före och efter bilderna, på före bilden ser hon inte så lugn ut men på efter bilden gör hon de :)
FÖRE:


EFTER:

Den är lite tunn i mitten, busen som har kliat av den :P
(min mobilkamera suger!!!!)

Fina appis :)

Hoppade som sagt lite idag och appis var så himla fin =) Hoppade en liten bana på 1,10 m. 5 språng och det gick super bra!! Hon hoppade upp sej så fint. Och så fick jag en väldigt bra galopp i henne från början!! Detta känns verkligen bra nu iför våran 1,10 debut på klubbnivå på söndag :D


Tack för bloggtipsen. Ska försöka skriva lite mer om när jag rider dressyr och filmer som någon ville. Även lite fler bilder =)


BLOGGTIPS?

Nu ska jag åka upp till stallet och hoppa!!
Om ni har något ni vill läsa mer om här i bloggen får ni gärna skriva de =)


Klättring

Red ute idag.. Efter en stunds väntan slutade det äntligen att regna. Red runt galoppbanan och hon gick super fint, var väldigt hård mot henne!! Hon fick inte slänga upp huvudet en enda gång. Klättrade lite sen också både i galopp och skritt men mest i skritt. Det tyckte hon var jobbigt så hon flåsade till slut =)Möttes av en blöt appis när jag kom till stallet.


Ländtäcket fick åka på då hon stog och skakade så mycket frös hon. Fast hon hade haft fleecetäcke på sej ett bra tag ;p Detta betyder att vintern är på gång!!..

HATAHATAHATAHATA

JAG HATAR REGN!!!! Kan det inte bara sluta regna snart så jag kan åka upp till stallet!!! Skulle ju faktiskt rida ut och klättra idag men fårse hur det blir med de...


Ge mej sommar... Äh nu måste jag åka, i regnet!!


hej

Red lite inne idag, mest för att hon kanske var lite stel efter hoppträningen igår. Travade henne i låg form, red nog i en kvart. Hon kändes fin! Detta är henne vilodag ;p


Hoppträning

Hopptränade ju igår. Och hon var jätte dum i början av passet när vi jobbade med små hinder.. Men sen fick martingalet åka på och då gick det bättre. Sen när vi började hoppa var hon jätte fin och hoppade super =) Känns bra inför helgen!

RSS 2.0