mer speglar

Såå härligt väder ännu en dag, har varit ute precis hela dagen. Ridit 6 hästar och klippt en. Blir så enformiga inlägg när jag bara skriver om vad jag gjort... Så till något annat, en sak jag tänkt på är att jag har väldigt svårt att känna när hästen rak in under mig. Jag kan känna om den skjuter ut bogen och korrigerar då tillbaka den men det blir lätt att det blir för mycket och då är hästen ändå inte rak. Jag har en spegel på stallet som man kan kolla lite i när jag vänder upp på medellinjen men det blir inte många steg/språng man hinner kolla då. Så jag hade velat köpa två till och sätta dom så man kan kolla när man rider långsidan ner på båda sidor. Vet dock inte hur man ska kunna sätta upp dom på ett snyggt sätt?!?! Hmmm...får fundera lite. 
 
 
Fixat FEI-pass till Gusti som man måste ha om man tävlar internationellt. Så nu är det klart. Hoppas jag kan träna senare i veckan, sen funderar jag på att åka iväg till ridhus och hoppa nästa vecka. Behöver både mer språng i kroppen och Gusti behöver lite miljöträning. Det är min plan inför Hering. :)

måndag

Äntligen frisk och pigg igen, har varit ute i stallet hela dagen utan stress, så skönt. Trimmade Tantbrun och jobbade mycket med att få henne ''fram till handen''. Hon blir lätt seg och långsam, så överdrev när jag ökade henne i traven/galoppen. Då fick jag ett bättre ''sug'' i handen. I galoppen fortsatte jag med att överdriva henne framåt, då blir hon svårare att ex. få tillbaka än om jag sitter och mes-rider i en mindre galopp....Men då skapar jag bara problem eftersom vi kommer att tävla i den lite större galoppen sen och då måste det funka..Så ska verkligen tänka på de i ridningen på henne nu. 
 
Ridit ett par hästar till både på tur och på banan...Sen har vi tagit av snösulor på två hästar, hovslagaren kommer senare i veckan och skor så då åker ett par till av. Det satt en hel del skit under dom vi fick av idag....inte bra. Kommer försöka hitta ett annat alternativ nästa vinter för nu känner jag att jag aldrig mer vill ha snösulor på mina hästar... Det blev så tydligt för mig när vi var på vetchecken att en av mina hästar faktiskt hade blivit öm av dom och ganska så rejält. Nu är det dock i slutet av ''snösulor-perioden'' och denna vintern har det inte var så mycket snö. Det är ju när det inte är snö på backen som det kan komma in en massa skit (läste även att de kan ge problem när det är snö).. Men vill inte riskera att detta kan hända någon av mina hästar nästa vinter. Hittade en artikel på ridsport om just detta för er som vill läsa (här). (Vill bara skriva att det behöver inte ge problem men jag vill som sagt inte riskera något.)
 
I veckan ska jag förhoppningsvis träna och på söndag ska jag tävla i Värnamo för att förbereda Gusti och Tantbrun inför Herning, jag är så taggad på det!! :)
Gusti :)

-

Från igår. :)
 

härlig lördag

Om man bortser från blåsen idag har det varit väldigt varmt och skönt för att vara februari! Jag har hoppat ett par hästar och sen avslutade jag dagen med att ta en tur på två hästar tillsammans med pappa. 
 
Jag fick ett par varv i trav på film med Gusti. Här gör jag ett par små halvhalter i trav, har tränat väldigt mycket på att göra halvhalter ''för skänkeln''. Mitt mål är att kunna vara så oberoende av handen som möjligt.
Gusti är väldigt svår att sitta och växla tempo på, han vill gärna göra allt för att komma undan. Dra upp huvudet, tappa takten eller börja åla sig fram. Jätteviktigt att rida hästen framåt även in i halvhalten för annars tappar man energin i bakbenen. Detta jobbar jag med hela ridpassen...samt att de är raka. Mycket viktigt.
I halvhalten (om man lyckas rätt) kommer hästen ett par steg lägga mer vikt på bakbenen.
 
Sen hoppade jag fram på denna övning. Hoppar endast ''så högt'' som på bilden med de rutinerade starka hästarna..unghästarna fick hoppa lägre. Avslutade med en kort bana. Fina!! :)

hovar...snösulor?!

Har som sagt börjat läsa mer om skoning och hovslageri då jag inte kan någonting. Tycker det är väldigt svårt att förstå, finns mycket att lära och inte bara ''ett rätt sätt'' som funkar på alla hästar. Men så är det väl med allt, bara att jag är så dåligt påläst när det kommer till skoning att jag därför har väldigt svårt att förstå. Idag filmade jag hästarna när de rörde sig (i slowmotion), både från sidan och framifrån. Framifrån kollade jag så hoven sattes i jämt i marken. En häst som ska skos nästa vecka satte i yttersidan lite före, men det kan ju bero på att det är skoning snart. Ska filma om henne efter skoning. :)
 
En annan sak jag funderar lite över är snösulor. Jag har snösulor på alla mina hästar eftersom jag inte har ridhus och bara rider ute. Kommer det snö och jag inte har snösulor så kan jag inte rida... På en vetcheck nyligen upptäckte vi att en av mina hästar blivit öm i hoven troligen pga detta. Det kommer in skit som trycker. Nu ska alla sulor av då våren snart är här men det är något att tänka på till nästa vinter. Finns det andra alternativ? Om hästen springer och ömmar så kommer den att belasta hoven fel. Detta syntes bara på volt på hårt underlag, inget rakt eller på mjuk. Men det tyder ändå på att en ömhet finns där.
 

herning om 3 veckor

Fick idag reda på att jag kom med till Herning i Danmark. Sverige hade fått få platser och det var liten chans att jag skulle komma med, så därför tänkte jag åka till Kungsbacka istället. Men kul besked idag! Jag kommer ha med mig Gusti och Tantbrun, de kommer gå 2* klasser och höjderna 125,130,135,140. Jag ser detta återigen som en möjlighet att lära mig, se bra ridning, samla rutin och få inspiration. Detta är en svårare tävling än den vi var sist på i Danmark. Den var nationell, denna är internationell. Jag har bara ridit en internationell tävling tidigare och det var med Chelsea 2016.
 
Men det ska bli superkul!!! Följer planen jag lagt och försöker matcha hästarna så bra som möjligt nu det sista. Denna tävling blir en bra förberedelse inför Borås v. 12. :)
Bild från 2016 i Odense.

sooool...

....Men lite väl blåsigt. Fortfarande sjuk men hade hjälp av Moa idag så vi red 6 hästar på morgonen. Blev två rundor ute på tur och två hästar trimmades. :)
 
Varmt på min lilla altan tidigare idag...:)

-

Har varit hemma hela dagen då jag varit sjuk... bara varit iväg på morgonen och röntgat mitt knä sen olyckan i Helsingborg då jag fortfarande har väldigt ont men det var okej. Hoppas jag är bättre imorgon för då ska alla ridas! :) I helgen är det ingen tävling, ingen träning i veckan heller. Bara rida på hemma och träna själv. Ser ut att bli bättre väder, varmare och sol. Det behövs verkligen!
 
Ida min katt :)
 

söndag

Söndag, alla hästar har gått idag. Moa har varit här och hjälpt mig så vi tog tre var och pappa tog en (har sju hästar i träning nu). Jättebra för mig att få hjälp med ridningen någon dag i veckan, underlättar, dessutom är Moa väldigt duktig! Vi red unghästarna på tur då de tävlade igår. Sen resten på banan. Gusti och Tantbrun fick hoppa en övning jag fått i ''hemläxa''. En oxer på böjt spår med bom före och efter. Får hästarna att hoppa igenom sig, bli kvicka och hoppa på styrka. Båda gjorde den bra och den är väldigt nyttigt för dom. Ska köra den nästa vecka igen samt min studs-serie. Jag har nästa stora tävling v. 10 så fram tills dess kan jag lägga in ''fyspass'' som dessa. :)
 
Här är en film från Standos tävlingsdebut. Han har varit hos mig i snart 2 månader och gjort en väldigt fin utveckling. Hittat sitt språng bättre och stärkt galoppen. Jag har mitt system när jag rider, håller mig till enkla saker men är samtidigt väldigt noggrann med att hela tiden utbilda hästarna både hemma och på tävling. Nöjd med hans runda, han gjorde fina galoppombyten vi tränat på en del.

Felfritt

Dino och Standos hoppade felfritt i alla rundor idag, kul! Det var första tävlingen för året för dom och även Standos första tävling någonsin! Dino gick två rundor 95cm och 1meter. Standos gick 95cm.🤩 Duktiga unghästar, JFK är en väldigt tittig tävlingsplats. 
(null)
 
(null)
 

Det var denna dagen

Jobbat hela dagen fram till 16, sen åkte vi iväg till ridhus för att hoppa Dino och Standos. Båda skötte sig super och känns fina inför lördag. 🤩 Kom hem för någon timme sen så hann inte mer än så idag. Imorgon jobbar jag till 14, sen ska jag rida ett gäng hästar innan jag tar fredagskväll.🤗
(null)
Dino❤️ finns ett klipp på min instastory "iisabellaf", kanske lägger upp något här imorgon.

tillbakablick nr 8

Detta är ett minne från i somras. Jag var nere hos min tränare med Dino, Gusti och Tantbrun. Dino hade hoppat i början på veckan där jag fick som tips att sätta mer galopp i honom. Tränade på de under kommande pass och senare i veckan skulle vi hoppa under en eftermiddag. Det var då han för första gången visade på riktigt fina språng. Ett speciellt hopp-pass som jag inte kommer att glömma. :)
 
Tyvärr fick jag inte mycket mer på film än detta. Men som han hoppade. 

tisdag

Pappa har skottat banan åt mig idag, så det funkar att markarbeta. :) Resten kommer regna bort senare i veckan!
 
Har ridit ett gäng hästar idag, både på banan och på tur. Imorgon är det en vanlig dag igen, rida så många som möjligt och på torsdag ska vi iväg och hoppa i ridhus. :)
 
Håller på att läsa om hovslageri, skoning är verkligen det jag kan minst om när det kommer till hästar. Om ni har bra boktips eller annat tips om skoning så skriv gärna. Tycker det är väldigt svårt att förstå sig på.....men vill bli mer insatt i det.

måndag v.6

Ny vecka, i helgen kom två nya hästar som ska vara här på utbildning samt tillridning. Så de två har jag ridit idag och unghästarna. Vi har jättemycket snö på banan så vi ska försöka ploga den imorgon, men måste ändå åka iväg och hoppa inför tävlingen i helgen. Dino och Standos ska starta här i Jönköping på lördag.
 
Februari här och det är väl den tyngsta månaden på året, snart, snart kommer våren. Avundsjuk på alla som är i Spanien och tävlar, någon gång ska jag åka dit. Hade varit perfekt att åka nu hela februari för att semestra och starta utomhussäsongen tidigt! Slippa snö och kyla....
Gusti innan start i Helsingborg.

hemma

Kom hem sent igår... Årets första tävling är över. Det var en tuff början men sen så var det nationell/elit. Jag tycker det har varit svårt byggt, hinder ett till två har nästan alltid varit relaterat på båge. Gusti och jag fick inte bästa helgen, kraschade i sargen första dagen sen hade jag ingen bra känsla i nästa start dagen efter.. Red honom dåligt. Sista dagen kändes det bra igen men han var spänd, vi fick ett ner på tvåan då jag red på en språng för mycket. Var inte igång. Tantbrun gick 140 med tre ner, många nedslag men det var ändå en ganska bra runda. Vi rev redan nr två, vet inte riktigt varför, sen 4C då jag kom för fort in. Fick ett dåligt språng på 8an, så på nästa oxer hoppade hon för högt och fick då bakbommen. Men många bra språng. 
 
Jag har känt mig ''ringrostig'' i helgen, men inte så konstigt när man inte tävlat på ett tag. Inte riktigt haft flytet och det har blivit lite plockande. Men såklart blir det bättre och bättre för varje runda. Tantbrun har känts väldigt bra och hoppade super. Roligt!

Dag 2

Ännu en bra dag med Tantbrun, felfri och placerad i 135. Hon känns riktigt fin i sina språng efter vintern. Imorgon går hon 140. Gusti red jag sådär på idag, väldigt stark i mina hjälper.... han var lite spänd och rev de två sista hindren då han tittade till på båda. Nya tag imorgon, han går 130. 
Har haft riktigt ont i mitt knä hela dagen....hade svårt att rida ordentligt då jag inte kunde ha fullt tramp i stigbygeln. Jag hoppas det ska va bättre imorgon så jag kan rida bra på båda hästar.😊
(null)


RSS 2.0