Niginis utbildning

Mitt mål med Nigini är att göra en bra utbildning, att tävla är bara en avstämning för att se om vi är i fas och så tycker jag att ''problemen'' kommer fram tydligare när man är på tävling. Jag börjar känna mig lite ''klar'' med honom för våren då han har utvecklats enormt, han har blivit stark i kroppen, han har kommit mer på bakbenen/i jämnvikt, hans språng har utvecklats och han hoppar bara bättre och bättre för varje tävling som går. Jag tror inte på att köra på för mycket och lära för mycket på en gång, utan de måste få smälta allt i både huvud och kropp. Nu har jag 1-2 tävlingar kvar att starta, fortsätta jobba med markarbetet och sen ska han få en paus på bete innan vi börjar höstens träning. Under hösten blir det fortsatt arbete att stärka upp han, få han att lägga mer och mer vikt på bakbenen, kunna byta galopp och kanske kvala någon unghästtävling. 
 
När jag fick hem honom hade han ridits in på våren(?) och gått treårs-testet. Sen vilade han hela sommaren så när han kom hit fick jag sätta igång han. Ganska snart hoppade jag in honom vilket han gjorde enkelt. Jag hade skyltar och vattenmattor från dag 1 och jag tycker det är onödigt att förstora sånt. Även Dino hoppar vatten/skyltar utan att titta. Vissa intruducerar sånt lång tid efter inhoppningen och förstorar gärna det. Jag jobbade båda hästarna i longering över vattenmattor och skrittade även över dom varje ridpass innan inhoppning. Det blir en vardag och inget speciellt.
 
Nigini vill gärna krypa ihop i nacken och bli lång i kroppen. Jag är medveten om att jag inte kan utbilda en häst på egen hand på ett bra sätt därför tar jag hjälp och gärna lite extra, för jag kunde inte känna detta själv. På första träningen fick jag detta klart för mig men det var inte förrän andra gången efter han vilat som jag riktigt förstod hur jag skulle göra det ridmässigt och då blev det stor förändring (innan dess var jag ute på lite ''hal is'' haha). På bara tre ridpass var han en ny häst. Sen dess har jag fortsatt det arbetet och nu börjar han äntligen komma mer i jämvikt, ha ett stadigt stöd på bettet och framme med nosen. Nu är vi som sagt inne i en period där han gärna biter sig fast i bettet men för att utveckla en häst kommer det konflikter och när vi tagit oss ur det kommer han vara ännu starkare. Jag hoppas att kunna få igenom detta innan vilan. Man måste tänka logiskt när man utbildar hästar, han vet inte hur han ska använda sin kropp eller ha sitt huvud ännu, men han förstår mer och mer under varje ridpass.
 
Här är en film på hur han utvecklats under tiden hos mig. I början blev nästan hans problem att han vill krypa ihop i nacken värre (kunde knappt svänga) men när jag sen fick hjälp med det blev allt bättre på en gång. Mitt mål är som sagt att göra en bra utbildning och hittills tycker jag att jag lyckats väldigt bra med det. Sen är det en fantastiskt trevlig häst att hantera och rida, han tar tills sig arbetet bra, vill göra rätt och gillar att arbeta! Hans språng blir bara bättre och bättre ju starkare han blir!! :)
 
Jag tycker man ser väldigt tydligt hur han hamnat mer i jämnvikt, innan hade jag väldigt svårt att se om en häst jobbade bra eller inte. Men har tränat mitt öga för att se och förstå när hästen arbeta rätt och därför har det oxå hjälpt mig mycket att be någon filma när jag ridit, så jag själv sen kan analysera vad jag behöver träna mer på. Lite som att vara sin egna tränare. Kan skriva hur mycket som helst om honom och hans utbildning men avslutar här!! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0