vad jag tog med mig från clinicen

Tänkte skriva ett inlägg om clinicen för Roffe för er som är intresserade och även för mig själv så jag kan gå tillbaka och läsa. Jag antecknade ner massor av bra saker, om man inte skriver ner så glömmer man bort det som sagts i början av clinicen. Man kan inte ta in allt och komma ihåg. Men sen var det mycket samma saker hela tiden, yttertygel, lätt innerhand, tempoväxlingar osv.. Skriver ner allt jag tog med mig i punktform och kanske lite mer om större saker. Roffe red två hästar själv och hade tre grupper.
 
  • Om hästen är spänd och rädd för något i ridhuset/banan så ska man ta det steg för steg. Rid inte längst ut i hörnet direkt utan låt det få ta lite tid. 
  • Jobba med små tempoväxlingar. I samlingen så ska man driva in bakbenen, samla med sitsen och handen kommer sist (samla på yttertygel med en lätt inner). Utmana bakbenen lite! När man sen driver på så ska handen följa med framåt så hästen vill ta bettet och sänka huvudet. Detta har jag verkligen tagit med mig och jobbat mina hästar med de här två dagarna. Mycket fokus på att ha en lugn, mjuk och stilla hand. Gå med i ökningen och låt hästen ta stödet.
  • Det var en häst som hade lite problem med galoppombyten. Då tipsade han om att av hindren som står framme, ex rida mellan två stycken så man får lite ''stöd''. Han tyckte inte man skulle göra för många utan ett par stycken för annars blir det lätt ett stressmoment - tar med mig det till Cazzilla. :) 
  • Under hela clinicen red de mycket över bara en bom på volt och då var det viktigt att ge hästen plats innan bommen, att man inte lägger den för nära. Den ska sträcka ut halsen sista galoppsprånget så den kan använda halsen över hindret och runda ryggen. Om man kommer för nära så går huvudet uppåt istället och hästen sänker ryggen. Samma sak över hindren såklart. Kom inte för nära!! Roffe hade alltid perfekta avsprångspunkter (såklart!) och hade alltid framåtlägen. Inga bromsarlägen alls. Tar med mig det!
En film när han hoppar en kort bana. Perfekta avsprångspunkter hela tiden.
 • Rid mycket innanför spåret och häng inte på sargen.
 • Rid hästen rak på voltspåret för att få ett bättre stöd i inner innan man formar insidan. Ha en lätt innerhand här (som alltid).
 • Rid raka linjer efter hindren, använd båda skänklarna och tyglarna.
 • Ge försiktiga hästar mer plats innan hindren, det kan skapa spänning annars om den får ta i för mycket.
 • Om hästen krullar ihop sig och ska få ut näsan lite. Ha en lugn och mjuk hand, krama lite för att få hästen acceptera handen.
 • Öva avståndsbedömning i olika tempon. Korta galoppsprång/långa galoppsprång. Man kan rida över bommar, små hinder eller bara rida efter något som ligger på marken. Det finns många sätt att träna det på.
 • Använd i första hand sitsen och väldigt lite hand. Ha alltid ett stöd på yttertygel och en mjuk innerhand.
 • Ta och ge med handen kan handla om bara några millimeter. Knyta handen lite eller mjukna. Små hjälper.
 • Förvänd galopp är en väldigt bra kommunikationsövning. Han nämnde bara det om förvänd galopp. Inget om att det var stärkande, utan att det bara ger en bättre kommunikation mellan häst och ryttare. Det behövs för toppryttarna när de rider på väldigt små framhoppningar. Det tar jag med mig och ska öva hästarna på. :)
Ska skriva om någon/några hoppövningar också som han visade upp.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0