min egna träning

Jag märker verkligen skillnad efter att jag har börjat gymma. Dels så har jag fått en stadigare och bättre sits. Jag orkar rida hästarna utan att bli trött och kan på så sätt jobba de bättre. Detta är mycket värt. Hur ska jag kunna utveckla en häst om jag själv blir trött innan hästen blivit det? Sen allt annat arbete i stallet utöver ridningen är mycket lättare. Kommer ihåg att jag tyckte det var så jobbigt att gå längst ner i hagen till hästarnas mat för att fodra då det är en jobbig uppförsbacke tillbaka. Nu blir jag inte ens trött av att gå upp där. Allting känns mycket lättare. Inte bara hos hästarna utan allmänt. Jag är mycket piggare och orkar mycket mer. Jag jobbar varje/nästan varje dag (olika), rider 2-3 hästar per dag och utöver det gymmar jag också minst 3 gånger i veckan. Det kan vara lite kämpigt att dra sig till gymmet när man kommit hem från stallet vid sju tiden. Men det är det värt i slutändan. När jag tränar brukar jag köra både kondition och styrka. Mest kondis men har blivit bättre på att lägga in styrka nu. 
 
När jag kör kondis brukar jag antingen vara ute och springa, 3-5km (olika), i olika tempon. Eller så springer jag på löpbandet på gymmet och gör samma sak. Ibland kör jag även ''intervaller'' på crosstrainern (olika motstånd) vilket också är bra träning. Jag får lätt ont i mina benhinnor och då kan det vara bra att variera med att stå på crosstrainern och sen bara jogga lite lätt på löpbandet om jag får känningar. Jag springer just nu 6min/km. Men varje gång jag börjat få upp tempot så har mina benhinnor gjort ont. Så är jätte försiktig och tänker på att variera tempo, sträcka och underlag (lite dålig på de sista). Mitt mål är att kunna springa 5km på 25 minuter. Får se när jag kommer dit... Jag har aldrig sprungit seriöst tidigare så jag antar att det tar ett tag att få upp kondis, tempot och bygga upp mina ben.
 
När jag kör styrka så är det främst för mage och rygg. Men har även läst att styrketräning för ljumskar, utsida lår och rumpa ska vara bra för ridning. Så då brukar jag träna det med. Brukar använda lite maskiner, men även stå i plankan, göra rygglyft och lite annat. Sen tipsade Ted om ett bra träningsredskap som tränar bålen. En magtränare (som ser ut så här) och det är jätteeee svårt och jobbigt. Men det går bättre och bättre. :) Jätte bra träning!
 
Tycker verkligen att träningen ger mycket i ridningen, jag har inga problem med att orka rida mina tre hästar samt göra maten/mocka/andra saker som ska göras. Man blir piggare och orkar mer, och inte bara i stallet utan de andra timmarna på dygnet också. Sen har det även hjälpt mig att bli nyttigare (slutat med socker) och gå ner några kilon.
 
Brukar ni träna något utöver ridningen?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0